Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Rasprave o vjerskim temama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Truba »

teodati wrote: 05/06/2025 19:49
Nisi u pravu, Biblija jasno daje razliku između stvaranja čovjeka i bilo koje životinje, lijepo piše da je Jahve čovjeka napravio sebi sličnim, udahnuvši mu u tijelo duh životni, što životinje nemaju, bez toga duha, duše, kak hoćeš, čovjek nije živa duša, sve to piše, zato malo pažljivije čitaj Bibliju pa ćeš i sam to zaključiti, eto, ukratko.
učite od ovog čovjeka ako nećete i ne možete od mene :D

sjećam se ko dječak umrla neka mačka ili ptica ja joj napravio grob ispred kuće u izbjeglištvu 1993 ili 1994
i od dijelova mermera (rodjak pravio klupe i stolove te neku keramiku)
formirao uzdignuti križić
i neko mi od prolaznika reče sta to radiš životinje nemaju dušu
odgovorko

#52 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by odgovorko »

Truba wrote: 06/06/2025 09:24
teodati wrote: 05/06/2025 19:49
i neko mi od prolaznika reče sta to radiš životinje nemaju dušu
Pa čovjek je potpuno u pravu. To cijelo vrijem pokušavam da ti objasnim a ti mi citiraš jednog običnog priprostog laika koji potvrđuje on što govorim. Životinje nemaju dušu. Duša nije nešto što se ima ili nema. Zar ne vidiš to iz biblijskih tekstova. Čovjek, biće je duša živa, ne posjeduje ju. Pa to je tako očigledno. Baš kao u svjetovnom jeziku.
Duša je biće. Ili nekad znači sam život - na što isto ukazuju svi biblijski tekstovi, a i svjetovni jezik. Teolozi - klasa svećenstva su nastojali to komplicirati što je moguće više (ne samo sa dogmom o besmrtnoj duši, nego i mnogim drugim dogmama) kako bi formirali nedodirljivi stalež visokoumnih filozofsko-teoloških eksperata koji su jednini u stanju ploviti babilonskom kaljugom ljudske umotvorine i od toga dobro živjeti.
Što zapravo očekuješ od Biblije? To što očekuješ morat ćeš tražiti u drugim izvorima
teodati

#53 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

odgovorko wrote: 05/06/2025 22:25 citat: ''eto ukratko''

Ja ču malo duže. Ne previše.
Najprije razmotrimo izraz “duša”. Biblija je izvorno napisana uglavnom na hebrejskom i grčkom. Kad su pisali o duši, biblijski pisci koristili su hebrejsku riječ nefeš ili grčku riječ psykhé. Te se riječi u Bibliji pojavljuju više od 800 puta, a u osnovi se odnose na: (1) ljude, (2) životinje ili (3) život čovjeka ili životinje. Osvrnimo se na neke biblijske retke s ta tri različita značenja.
Ljudi. “U danima Noinim (...) svega [se] nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu” (1. Petrova 3:20). U ovom retku riječ “duše” očito se odnosi na ljude — Nou, njegovu ženu, njegova tri sina i njihove žene. U 2. Mojsijevoj 16:16 navedene su upute koje su Izraelci dobili u vezi sa sakupljanjem mane. Rečeno im je: “Nakupite toga (...) svaki prema broju duša koje su mu u šatoru!” Dakle, količina mane koju su trebali sakupiti ovisila je o broju članova obitelji. Još neke biblijske primjere koji potvrđuju da se riječ “duša” odnosi na osobu nalazimo u 1. Mojsijevoj 46:18, Jošui 11:11, Djelima apostolskim 27:37 i Rimljanima 13:1.
Životinje. U biblijskom izvještaju o stvaranju čitamo: “Tada je Bog rekao: ‘Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša i neka leteća stvorenja lete nad zemljom, svodom nebeskim! (...) Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim, stoku, druge životinje što se miču i divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim!’ I bilo je tako” (1. Mojsijeva 1:20, 24). U ovim se recima za ribe, stoku i divlje životinje koristi ista riječ — “duše”. Ptice i druge životinje naziva se dušama u 1. Mojsijevoj 9:10, 3. Mojsijevoj 11:46 i 4. Mojsijevoj 31:28.
Život osobe. Ponekad se riječ “duša” odnosi na ljudski život. Jahve je rekao Mojsiju: “Pomrli [su] svi koji su progonili dušu tvoju!” (2. Mojsijeva 4:19). Što su progonili Mojsijevi neprijatelji? Htjeli su mu oduzeti život. Isto tako, dok je Rahela rađala svog sina Benjamina, Biblija kaže da se “život u njoj gasio [“duša je njezina izlazila”, bilješka], jer je umirala” (1. Mojsijeva 35:16-19). Rahela je tada izgubila život. Zapazi također što je Ivan rekao o Isusu: “Po ovom smo upoznali ljubav: po tome što je on dušu svoju položio za nas” (1. Ivanova 3:16, bilješka). Isus je dao svoju dušu, odnosno život, za ljude. Očito je da se u ovim biblijskim recima riječ “duša” odnosi na život osobe. Još neke primjere o tome naći ćeš u Mateju 10:39, Ivanu 15:13 i Djelima apostolskim 20:10.
U čitavoj Bibliji izrazi “besmrtan” ili “vječan” nigdje ne koriste u povezanosti s riječju “duša”. Umjesto toga, Biblija kaže da je duša smrtna, što znači da umire (Ezekijel 18:4, 20). Zato Biblija za onoga tko je umro jednostavno kaže da je “mrtva duša” (3. Mojsijeva 21:1, bilješka).
Da ste rekli starozavjetnom Izraelcu: ''besmrtna duša'', on bi bio zbunjen.
ŠTO JE “DUH
Neki ljudi misle da je “duh” tek druga riječ za “dušu”. Međutim, to nije točno. Biblija jasno pokazuje da “duh” i “duša” nisu isto. Po čemu se oni međusobno razlikuju?

Biblijski pisci koristili su hebrejsku riječ ruah ili grčku riječ pneúma kad su pisali o “duhu”. Sama Biblija otkriva značenje tih riječi. Naprimjer, u Psalmu 104:29 piše: “Uzmeš li duh [ruah] njihov, umiru i u prah se svoj vraćaju.” A u Jakovu 2:26 stoji da je “tijelo bez duha [pneúma] mrtvo”. Dakle, u ovim recima “duh” označava ono što tijelu daje život. Tijelo bez duha je mrtvo. Stoga u Bibliji riječ ruah nije prevedena samo s “duh” nego i s “dah”, odnosno životna sila. Primjerice, u vezi s potopom Noinih dana Bog je rekao: “Ja ću, evo, pustiti vode potopa na zemlju da unište svako stvorenje pod nebom u kojemu je dah [ruah] života” (1. Mojsijeva 6:17; 7:15, 22). Prema tome, “duh” se odnosi na životni dah, nevidljivu silu, koja sva živa bića održava na životu. Nešto što zapravo ne znamo što je točno.

Duša i duh nisu isto. Tijelo treba duh iz istog razloga iz kojeg radio treba struju — da bi funkcioniralo. Kad u radio staviš baterije i uključiš ga, struja pohranjena u baterijama ga, takoreći, oživi. No bez baterija radio je “mrtav”. Isto se događa i kad se radio koji je priključen na struju iskopča iz utičnice. Slično tome, duh je sila koja našem tijelu omogućava da živi. Osim toga, duh, poput struje, nema osjećaja i ne može razmišljati. To je neosobna sila. No bez tog duha, odnosno životne sile, naša bi tijela umrla i vratila se u prah, kao što je rekao psalmist.

Govoreći o smrti čovjeka, Propovjednik 12:7 kaže: “Tada se prah [koji ostane od njegovog tijela] vraća u zemlju, gdje je i bio, a duh se vraća pravome Bogu, koji ga je dao.” Kad duh, odnosno životna sila, napusti tijelo, tijelo umire i vraća se tamo odakle je došlo — u zemlju. Tako se i životna sila vraća tamo odakle je došla — Bogu (Job 34:14, 15; Psalam 36:9). To ne znači da ona doslovno putuje na nebo. Umjesto toga, to znači da za umrlu osobu svaka nada u budući život ovisi o Jahveu Bogu. Moglo bi se reći da je njen život u Božjim rukama. Samo joj Bog može ponovno dati duh, odnosno životnu silu, i tako je vratiti u život.
Biblija je ozbiljno štivo.
Brkaš neke stvari koje ne idu skupa. Lijepo ti piše da je Jahve napravio čovjeka, što to znači, neko materijalno tijelo koje je izgledalo kao čovjek, ne, nego to jeste čovjek, je tako?

Možemo pored tijela čovjeka staviti i tijelo majmuna da ti bude jasnije u čemu griješiš.

E sada to tijelo čovjeka (dakle sa mozgom i svim organima), moglo se kretati i raditi sve što čovjek radi, isto kao i majmunovo tijelo koje je također napravljeno i radilo sve što majmun može raditi, ali Jahve je udahnuo Duh životni samo čovjeku a ne i majmunu ili nekoj drugoj životinji, piše samo čovjeku, a što je onda taj Duh životni koji je ušao u tijelo čovjeka, nešto materijalno nije, dakle radi se o nečemu nematerijalnome, koje je spojeno sa tijelom, i čini jedno živo biće, čovjeka, zato i piše da je jedino čovjek postao duša živa, a ne i majmun ili bilo koja druga životinja, a druga je stvar što duša ima ponekad i značenje nekog bića, ali ne u ovom kontekstu, treba to razumjeti.

Dakle Biblija tvrdi da postoji u čovjeku Duh koji životinje nemaju, i jasno je da ono nije nešto što pokreće tijelo, već se radi o svjesnom živom biću koje nije materijalno, i anđeli su po Bibliji svjesna bića, dakle imaju ta Duh životni, i žive i osjećaju i rade i razmišljaju, tako da to nema veze sa materijalnim tijelom, kako ti kažeš da je taj Duh materijalno, nije, Biblija je više nego jasna o tome.

Uostalom, samo ljudi će živjeti vječno, a ne i životinje, opet dokaz da ljudi imaju nešto što životinje nemaju, tko te god naučio da čovjek nema toga Duha, krivo te naučio, jer Biblija i te kako to tvrdi, bez zamere, samo kažem činjenicu, e da. :)
broj dva

#54 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

"Ljepo ti piše" nije nikakav argument.
Abrahamski bog je perverzija koja ne postoji.
Eto, ljepo ti piše.
Ludzak

#55 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Ludzak »

Životinje nemaju dušu :lol:

Pa bog te hebo :-)
teodati

#56 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

broj dva wrote: 07/06/2025 09:58 "Ljepo ti piše" nije nikakav argument.
Abrahamski bog je perverzija koja ne postoji.
Eto, ljepo ti piše.
Postoji Jahve ali nije onakav kakvim ga prikazuju religije.
teodati

#57 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

Ludzak wrote: 07/06/2025 10:12 Životinje nemaju dušu :lol:

Ljudi su osobe, daj navedi jednu životinju koja je isto osoba, ajde! :?
Tananarive

#58 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Tananarive »

ovdje ima više pukotina nego na asfaltu u hercegovini, našla se dva t da se podrže

sama ideja pakla je neodrživa u energestskom pogledu, dje to ima da gori vječnost, nema toliko goriva :lol:
šarf

#59 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by šarf »

New Catholic Encyclopedia
U svom članku “Duša (u Bibliji)” kaže: “U SZ [“Starom zavjetu”, odnosno Hebrejskim pismima] ne postoji dihotomija [podjela na dva dijela] tijela i duše.” Ona dodaje da riječ “duša” u Bibliji “nikada ne označava dušu kao nešto različito od tijela ili od pojedinaca”. Zaista, duša često “označava sâmo biće, bilo ono životinja bilo čovjek”. Takva iskrenost osvježava, no čovjek bi se s pravom mogao pitati zašto vjernicima općenito nitko nije ukazao na te činjenice.
Koliko bi samo mnogo brige i straha posjetioci crkava bili pošteđeni da su znali za jednostavnu biblijsku istinu: “Koja duša zgriješi ona će poginuti”, a ne mučiti se u paklenoj vatri! (Ezehijel 18:4). Iako se to jako razlikuje od onoga što naučava nazovikršćanstvo, u potpunom je skladu s onim što je mudri čovjek Salamun pod nadahnućem rekao: “Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate [u ovom životu], jer im se spomen zaboravio. Sve što ti dodje na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš” (Propovjednik 9:5, 10).
Zašto nazovikršćanstvo naučava nešto što se toliko razlikuje od onog što kaže Biblija? U svom članku “Duša, Ljudska, Besmrtnost”, New Catholic Encyclopedia kaže da rani crkveni oci nisu potvrdu vjerovanju u besmrtnost duše pronašli u Bibliji već kod “pjesnikâ i filozofâ te u općoj tradiciji grčke misli. (...) Kasnije su se skolastičari više voljeli pozivati na Platona ili na Aristotelova načela.” U njoj stoji da je “utjecaj platonističke i neoplatonističke misli” — uključujući i vjerovanje u besmrtnu dušu — s vremenom bio umetnut “u samo središte kršćanske teologije”.
teodati

#60 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

šarf wrote: 07/06/2025 16:14 New Catholic Encyclopedia
U svom članku “Duša (u Bibliji)” kaže: “U SZ [“Starom zavjetu”, odnosno Hebrejskim pismima] ne postoji dihotomija [podjela na dva dijela] tijela i duše.” Ona dodaje da riječ “duša” u Bibliji “nikada ne označava dušu kao nešto različito od tijela ili od pojedinaca”. Zaista, duša često “označava sâmo biće, bilo ono životinja bilo čovjek”. Takva iskrenost osvježava, no čovjek bi se s pravom mogao pitati zašto vjernicima općenito nitko nije ukazao na te činjenice.
Koliko bi samo mnogo brige i straha posjetioci crkava bili pošteđeni da su znali za jednostavnu biblijsku istinu: “Koja duša zgriješi ona će poginuti”, a ne mučiti se u paklenoj vatri! (Ezehijel 18:4). Iako se to jako razlikuje od onoga što naučava nazovikršćanstvo, u potpunom je skladu s onim što je mudri čovjek Salamun pod nadahnućem rekao: “Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate [u ovom životu], jer im se spomen zaboravio. Sve što ti dodje na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš” (Propovjednik 9:5, 10).
Zašto nazovikršćanstvo naučava nešto što se toliko razlikuje od onog što kaže Biblija? U svom članku “Duša, Ljudska, Besmrtnost”, New Catholic Encyclopedia kaže da rani crkveni oci nisu potvrdu vjerovanju u besmrtnost duše pronašli u Bibliji već kod “pjesnikâ i filozofâ te u općoj tradiciji grčke misli. (...) Kasnije su se skolastičari više voljeli pozivati na Platona ili na Aristotelova načela.” U njoj stoji da je “utjecaj platonističke i neoplatonističke misli” — uključujući i vjerovanje u besmrtnu dušu — s vremenom bio umetnut “u samo središte kršćanske teologije”.
Već sam ti odgovorio ali ti opet po svom, duša ima više značenja ne samo u Bibliji, dakle može se odnositi i na živa bića, ali se odnosi i na suštinu čovjeka, dakle na ono što jedino ta osoba ima, dakle "duh životni" koji je Jahve samo čovjeku dao je ono što čini razliku između čovjeka i životinje, a to je da je taj duh nešto osobno, što čini suštinu čovjeka, to nije nijedan materijalni organ nego se radi o ljudskom "ja", koje je svjesno svoga postojanja, koje se pita tko je i odakle je, zašto postoji, koje stvara sve vrste umjetnosti, koje ima savjest, osjećaje ljubavi i mržnje, i koje može vjerovati u Boga ili ne vjerovati, to nijedna životinja nema, dakle to mnogi, dakle tu osobu u čovjeku zovu dušom, jer duša i to znači, eto ti definicija:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1a

A istina je da čovjek, ako se sastoji od "Duha životnoga" kojeg mu je Jahve dao (to mi danas zovemo osobom, a mnogi dušom), i tijela u kojega je taj duh udahnuo, da to čini jednu cjelinu, i kada tijelo više ne funkcionira, onda više "Duh životni" nema što raditi u tijelu, pa zato piše u Bibliji da kada čovjek umre više ništa ne zna, nema više ni misli ni osjećaja, jer ne postoji više ta cjelina od "Duha životnoga "(osobe), i materijalnoga tijela, i dobro piše, čovjek kao spoj toga više ne postoji, ali i dalje postoji i nakon smrti "Duh životni" koji je Jahve dao svakom čovjeku, a taj se duh (osoba), vraća k Bogu odakle je i uzeta.

Uostalom, kako sam već rekao "duh životni" je zapravo svjesno postojanje, nečije "ja", ono i misli i osjeća i radi, a to imaju i anđeli po Bibliji koji uopće nisu materijalna bića, dakle mi ljudi smo isto što i anđeli ali u materijalnom tijelu, to Biblija tvrdi, dakle nisi u pravu da ne postoji nešto besmrtno u čovjeku, dapače, samo to neki zovu osobom, neki dušom, a neki kako piše u Bibliji "Duhom životnim", ali to je sve jedno te isto.

Tako da je i logika u tome što ja kažem a ne ti, jer ako mi ljudi nemamo ništa nematerijalnoga u sebi, kako onda ćemo samo mi živjeti vječno a životinje koje su isto takve, neće, nema to veze sa logikom, upravo suprotno.
Ludzak

#61 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Ludzak »

teodati wrote: 07/06/2025 16:05

Ja znam ljude koje nisu osobe. A znam i životinje koje su veće osobe od tih ljudi. Znači tvoja biblijska teza pada u vodu
teodati

#62 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

Ludzak wrote: 08/06/2025 10:46
teodati wrote: 07/06/2025 16:05

Ja znam ljude koje nisu osobe. A znam i životinje koje su veće osobe od tih ljudi. Znači tvoja biblijska teza pada u vodu
Na osnovu čega da padne ta biblijska teza, na temelju tvojeg ili nečijeg krivog razmišljanja, daj budi ozbiljan, svi ljudi su osobe, druga je stvar što se mnogi tako ne ponašaju, ali to ne mijenja tu činjenicu, dapače.
šarf

#63 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by šarf »

Teodati,možda nisam bio jasan.
Šta to Bog kažnjava,šta trpi kaznu,prema učenju mnogih religija?
Ako nema duše,kako katolička enciklopedija kaže,onda Bog nema šta kažnjavati.Tačnije onda takva vrsta kazne ne postoji.
Ako je duša izmišljena onda je i takva kazna plod ljudske mašte.
teodati

#64 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

šarf wrote: 14/06/2025 19:57 Teodati,možda nisam bio jasan.
Šta to Bog kažnjava,šta trpi kaznu,prema učenju mnogih religija?
Ako nema duše,kako katolička enciklopedija kaže,onda Bog nema šta kažnjavati.Tačnije onda takva vrsta kazne ne postoji.
Ako je duša izmišljena onda je i takva kazna plod ljudske mašte.
Dao sam ti citate iz Biblije gdje jasno piše da čovjek ima nešto što životinje nemaju, i u Postanku 1, i u Postanku 2, to jasno piše, očito ne čitaš Bibliju kako piše nego iznosiš dogme svoje crkve, u tome je problem, ja ne iznosim nikakve dogme bilo čije crkve, s time sam davno raskrstio, eto.
MehmedPasaMoric

#65 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by MehmedPasaMoric »

Svaka vrsta ima nesto sto druge nemaju, to znamo i bez Biblije. I zivotinje imaju mnogo toga sto covjek nema, npr mogu cuti ultrazvuk ili mogu prezivjeti pola godine a da ne jedu. Ko ce mi dokazati da je ljudska sposobnost da se naslika Mona Liza vrijednija od slusanja ultrazvuka?
teodati

#66 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 15/06/2025 18:01 Svaka vrsta ima nesto sto druge nemaju, to znamo i bez Biblije. I zivotinje imaju mnogo toga sto covjek nema, npr mogu cuti ultrazvuk ili mogu prezivjeti pola godine a da ne jedu. Ko ce mi dokazati da je ljudska sposobnost da se naslika Mona Liza vrijednija od slusanja ultrazvuka?
Imaju životinje svašta što mi ljudi nemamo, recimo ptice mogu letjeti, ali kakve to veze ima sa time tko ima samosvijest o sebi a tko to nema, bez obzira ne tjelesne sposobnosti, jel?

O tome govorimo.

Bez samosvijesti ne postoji svjesni život, bez našega "ja" mi ne postojimo, badava kakvo god materijalno tijelo imali, to je činjenica.
Arminovski

#67 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Arminovski »

@odgovorko Jehovin svjedok?
broj dva

#68 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

Ne postoji bog milosrdja, to je samo PR campanja. Nikada nije postojao. Pogotovo u kriscanstvu, sa kanibalistickim fetisom.
Zehran82

#69 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 14/07/2025 08:42 Ne postoji bog milosrdja, to je samo PR campanja. Nikada nije postojao. Pogotovo u kriscanstvu, sa kanibalistickim fetisom.
Bog se obraca ljudima sa ovim rijecima:

39:53..."O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv."
broj dva

#70 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 14/07/2025 11:09
broj dva wrote: 14/07/2025 08:42 Ne postoji bog milosrdja, to je samo PR campanja. Nikada nije postojao. Pogotovo u kriscanstvu, sa kanibalistickim fetisom.

39:53..."O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv."
Razlika izmedju mene i tebe je da meni pisana rjec nije sama po sebi dovoljna. Ja ne vjerujem knjigama bezuslovno, pa makar te knjige nekome bile svetinje.
Ja religiju gledam kroz djela istaknutih pripadnika te religije i kroz njenu istoriju. A tako gledano sve je to golo govno i sadizam.
Zehran82

#71 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 14/07/2025 11:17

Razlika izmedju mene i tebe je da meni pisana rjec nije sama po sebi dovoljna. Ja ne vjerujem knjigama bezuslovno, pa makar te knjige nekome bile svetinje.
Ja religiju gledam kroz djela istaknutih pripadnika te religije i kroz njenu istoriju. A tako gledano sve je to golo govno i sadizam.
vjerska knjiga je izvor vjere....tako se sudi vjeri, a ne preko svakakvih salabajzera kojima nije stalo do te knjige i ti ces onda da sudis Bozijoj knjizi na osnovu ljudi koji uopste nisu dosljedni te knjige.

to je uzasno pogresno....zamisli sveta knjiga kaze, volite se, pazite jedni druge, postujte jedni druge, nemojte stetu jedni drugima praviti....

i onda dodje neki lik kojeg nije bas ni briga sta ta vjerska knjiga kaze, onako malo nafuro se na vjeru, i p osvom nekom nahodjenju radi kontra te knjige.....znaci ti ces onda da sudis toj knjizi na osnovu to tutmeza?? :-)
broj dva

#72 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 14/07/2025 11:34
broj dva wrote: 14/07/2025 11:17

vjerska knjiga je izvor vjere....tako se sudi vjeri, a ne preko svakakvih salabajzera kojima nije stalo do te knjige i ti ces onda da sudis Bozijoj knjizi na osnovu ljudi koji uopste nisu dosljedni te knjige.

to je uzasno pogresno....zamisli sveta knjiga kaze, volite se, pazite jedni druge, postujte jedni druge, nemojte stetu jedni drugima praviti....

i onda dodje neki lik kojeg nije bas ni briga sta ta vjerska knjiga kaze, onako malo nafuro se na vjeru, i p osvom nekom nahodjenju radi kontra te knjige.....znaci ti ces onda da sudis toj knjizi na osnovu to tutmeza?? :-)
Sveta knjiga ne kaže "volite se, pazite se .." možda čak i ima negdje taj citat ali ta sveta (te svete, meni je abrahamski monoteizam u pet deka) knjige isto daju dozvole za genocid, ratove, robovlasništvo, barbarske kazne i zakone, ekstremni šovinizam i ostalo. Nema ništa pozitivno u religijama i tim knjigama, ako malo digneš pogled.
Zehran82

#73 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 22/07/2025 12:38 Sveta knjiga ne kaže "volite se, pazite se .." možda čak i ima negdje taj citat ali ta sveta (te svete, meni je abrahamski monoteizam u pet deka) knjige isto daju dozvole za genocid, ratove, robovlasništvo, barbarske kazne i zakone, ekstremni šovinizam i ostalo. Nema ništa pozitivno u religijama i tim knjigama, ako malo digneš pogled.
ne moze to tako, svete knjige se ne mogu generalno ocjenjivati...jer se ralizikuju.

evo recimo kuran ne dozvoljava nikakav genocid, ne dozovljava ni nepravedan rat da se ugnjetvaju ljudi bespravno, cak ne podstice ni robovlasnistvo, nego podstice oslobadjanje robova....a sto se tice kazni, one moraju nekad biti strasne da bi prestrasile zlo u drustvo.

Nema ništa pozitivno u religijama i tim knjigama, ako malo digneš pogled.
ne znas ti onda islam druze.
apsidejzi

#74 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 11/08/2025 13:29
broj dva wrote: 22/07/2025 12:38 Sveta knjiga ne kaže "volite se, pazite se .." možda čak i ima negdje taj citat ali ta sveta (te svete, meni je abrahamski monoteizam u pet deka) knjige isto daju dozvole za genocid, ratove, robovlasništvo, barbarske kazne i zakone, ekstremni šovinizam i ostalo. Nema ništa pozitivno u religijama i tim knjigama, ako malo digneš pogled.
ne moze to tako, svete knjige se ne mogu generalno ocjenjivati...jer se ralizikuju.

evo recimo kuran ne dozvoljava nikakav genocid, ne dozovljava ni nepravedan rat da se ugnjetvaju ljudi bespravno, cak ne podstice ni robovlasnistvo, nego podstice oslobadjanje robova....a sto se tice kazni, one moraju nekad biti strasne da bi prestrasile zlo u drustvo.
S tim da se upravo u Siriji desava genocid nad alevitima i opravdava Kur'anom. Ili sa je prije par godina ISIL odsijecao glave neprijateljima islama. Ili da trenuno imamo trziste robova u Libiji koje se uspostavilo padom Gadafija i dolaskom islamista na vlast. Kur'an, kako ga ti opisujes, dobro zvuci u teoriji, ali u praksi je katastrofa. I komunizam zvuci dobro u teoriji, pa smo vidjeli sta je uradio u Kini, Rusiji ali i u Jugoslaviji. Mnogo toga zvuci lijepo u teoriji. No jedno su snovi, drugo je realnost. Kur'an je napisan toliko generalizovano da svako moze izvuci bilo kakav zakljucak iz njega i opravdati ga. A ako imas knjigu koja moze opisati sve, onda imas knjigu koja ne moze opisati nista. I to je Kur'an: skup opstih pravila koji nikakav red ne uvode nego ostavlja svakome da uvodi red kako zeli. Ne postoji pitanje u islamu gdje neces naci fetve koje ce opravdati sve moguce stavove i bazirati ih na Kur'anu.
Zehran82

#75 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 11/08/2025 13:38
Zehran82 wrote: 11/08/2025 13:29

S tim da se upravo u Siriji desava genocid nad alevitima i opravdava Kur'anom. Ili sa je prije par godina ISIL odsijecao glave neprijateljima islama. Ili da trenuno imamo trziste robova u Libiji koje se uspostavilo padom Gadafija i dolaskom islamista na vlast. Kur'an, kako ga ti opisujes, dobro zvuci u teoriji, ali u praksi je katastrofa. I komunizam zvuci dobro u teoriji, pa smo vidjeli sta je uradio u Kini, Rusiji ali i u Jugoslaviji. Mnogo toga zvuci lijepo u teoriji. No jedno su snovi, drugo je realnost. Kur'an je napisan toliko generalizovano da svako moze izvuci bilo kakav zakljucak iz njega i opravdati ga. A ako imas knjigu koja moze opisati sve, onda imas knjigu koja ne moze opisati nista. I to je Kur'an: skup opstih pravila koji nikakav red ne uvode nego ostavlja svakome da uvodi red kako zeli. Ne postoji pitanje u islamu gdje neces naci fetve koje ce opravdati sve moguce stavove i bazirati ih na Kur'anu.
S tim da se upravo u Siriji desava genocid nad alevitima i opravdava Kur'anom.
znam Kuran vise nego dobro, ne moze se nikakav genocid opravdavati sa Kuranom, kada Kuran jasno kaze ovo:

5:32....ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.

zato ne pametuj u prazno ako ne znas.
Ili sa je prije par godina ISIL odsijecao glave neprijateljima islama.
oni su prvi neprijatelji muslimana pa svih ostalih ljudi, koliko su samo muslimana poubijali krvnicki, poslanik Muhamemd ih je najavio u svojim prorcanstvima buducih dogadjaja da ce se pojaviti i da muslimani se moraju boriti protiv njih, pa musliman koji pogine protiv njih ce biti sehid, nazvao ih je psima Dzehennema....to ne znas jeli tako druze???
Kur'an je napisan toliko generalizovano da svako moze izvuci bilo kakav zakljucak iz njega i opravdati ga.
ne, nego ti generalizujes iz neznanja.

Ne postoji pitanje u islamu gdje neces naci fetve koje ce opravdati sve moguce stavove i bazirati ih na Kur'anu.
nije tacno.
Post Reply