Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20926 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Cini mi se da brojevi govore da je peak ovog talasa iseljavanja koji je zapoceo 2013. godine iza nas.

Ta generacija je i dalje vezana za BiH i oni ce biti kupci nekretnina i u narednom srednjorocnom periodu. Njihova djeca vec manje, a unucad vjerovatno nikako.

Medjutim tesko je predvidjeti dalje migracione tokove i toga treba biti svjestan.

Ko je 2009. godine mogao predvidjeti da ce Njemacka za samo 4 godine dici rampu i poceti primati i ljude sa kuplje im kursevima u Sirokom Brijegu?
skaut_83

#20927 Re: Cijene stanova All about

Post by skaut_83 »

Najjaci su mi ovi sto misle da smo svi kriminalci i lopovi a nikako da pomisle da su oni mozda nesposobni i ne znaju funkcionisati i zaraditi za krov nad glavom u ovom vremenu...
neki

#20928 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

Upravo tako...mnogi svoju savjest, što su nesposobni da sebi privrede stan, smiruju i pravdaju ovom pričom "to su sve kriminalci, dileri, IT i dijaspora, nema tu ni 20% poštenih"...
A činjenica je da prosječan pušač u BiH za života popuši jedan dobar stan. Činjenica je i da ste samo u prošloj godini u kladionicama spržili 1,6 milijardi KM, to je cca 6.000 stanova..
Činjenica je i da je do 2020 Sarajevo bio prvi grad u Evropi po najpovojnijem odnosu prosječne plate i prosječne cijene kvadrata stana. Ljudi koji su se tada odlučili, nešto uštedili, nešto preko kredita, dakle nisu im prvi prioritet ujutro kad ustanu bile kutija cigara i petak za kladare, pošteno su kupili taj stan.
Mnogi to i sad rade, krediti se danas daleko lakše dobijaju, ali je i rok otplate puno duži.
LikeLike

#20929 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

tokio25 wrote: 13/07/2025 11:45 a broj tih ljudi je tj procenat
manji sigurno od 20%

svejedno i da su sposobni i da su radni opet imas drugi stan plati porez fino pa ako ti se isplati ostavis ga
niko te ne tjera da prodas stan ili 10 stanova koje si kupio
to je isto kao sa autima
mozes imati jedan ili 20 za svaki moras platiti registraciju ako hoces sa njim na javnu povrsinu
Pa zar ne placamo vec porez na promet nekretninama kada kupujemo stan?
ljubijankic

#20930 Re: Cijene stanova All about

Post by ljubijankic »

neki wrote: 14/07/2025 09:01 Upravo tako...mnogi svoju savjest, što su nesposobni da sebi privrede stan, smiruju i pravdaju ovom pričom "to su sve kriminalci, dileri, IT i dijaspora, nema tu ni 20% poštenih"...
A činjenica je da prosječan pušač u BiH za života popuši jedan dobar stan. Činjenica je i da ste samo u prošloj godini u kladionicama spržili 1,6 milijardi KM, to je cca 6.000 stanova..
Činjenica je i da je do 2020 Sarajevo bio prvi grad u Evropi po najpovojnijem odnosu prosječne plate i prosječne cijene kvadrata stana. Ljudi koji su se tada odlučili, nešto uštedili, nešto preko kredita, dakle nisu im prvi prioritet ujutro kad ustanu bile kutija cigara i petak za kladare, pošteno su kupili taj stan.
Mnogi to i sad rade, krediti se danas daleko lakše dobijaju, ali je i rok otplate puno duži.
Treba biti realan i reci da su danasnje cijene ipak previse za mnogo ljudi. Ja sam kupio stan u Istočnom Sarajevu prije 3 godine, kada je cijena bila iole normalna i nemam problema sa otplacivanjem kredita. Da moram danas kupiti stan u Sarajevu, po ovim cijenama, sumnjam da bih se odlucio na taj korak.
VladaFBiH

#20931 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

ljubijankic wrote: 14/07/2025 09:06
neki wrote: 14/07/2025 09:01 Upravo tako...mnogi svoju savjest, što su nesposobni da sebi privrede stan, smiruju i pravdaju ovom pričom "to su sve kriminalci, dileri, IT i dijaspora, nema tu ni 20% poštenih"...
Treba biti realan i reci da su danasnje cijene ipak previse za mnogo ljudi. Ja sam kupio stan u Istočnom Sarajevu prije 3 godine, kada je cijena bila iole normalna i nemam problema sa otplacivanjem kredita. Da moram danas kupiti stan u Sarajevu, po ovim cijenama, sumnjam da bih se odlucio na taj korak.
Ma naravno da jesu i kanton/entitet/država mora početi sa "socijalnom" gradnjom još jučer jer ovako više ne ide. Sve ove ublehe sa porezima i ostalim *urcima su samo zamazivanje očiju polupismenom glasačkom tijelu koje se onda artikulira u ovome što čitamo iznad (još je ovaj iole pismen pa sad zamisli kako ostali razmišljaju).
black

#20932 Re: Cijene stanova All about

Post by black »

:mrgreen:
Druže, pušiš li? -Da. -Znaš li da bi mogao da kupiš ferari za te pare koje daješ za cigarete? -Pušiš li ti? -Ne. -Gdje si gа parkirao?
Ci-Nick

#20933 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Jednu stvar treba razjasniti. Kupovina stana za gotovinu je nepovoljna ali je kupovina stana na kredit još uvijek povoljna.
Prije 20 godina si za kredit od 50.000 maraka na 20 godina vraćao 125.000 s kamatama, znači glavnica x 2,5.
Sad na kredit od 250.000 ćeš vratiti maksimalno 375.000 maraka ili glavnica x 1,5.
Još kad se uzme u obzir da je stanarina sad jako visoka onda onaj ko je siguran da ovdje ostaje ne treba da oklijeva.
Za 3 do 5 godina bi njegova rata mogla biti niža od stanarine.
LikeLike

#20934 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

MMM1977 wrote: 13/07/2025 01:37 U Makarskoj (EU, turističko mjesto) je godišnji porez 5Eur/m2 ako ne živiš u stanu, o kakvih 300 KM/mjesečno govorite? Dakle treba kazniti ljude koji su mislili svojom glavom i kupovali na vrijeme, ljude koji su na taj način gurali ekonomiju naprijed? Nisu samo stanovi poskupili nego i sve ostalo, inflacija jede sve redom.
Kakve gluposti ovjde ljudi pisu ovo nije normalno :D

Pametnije bi im bilo da ukljuce mozak i pokusaju nesto ostvariti i zaraditi umjesto sto razmisljaju kako zagorcati zivot onima koji su nesto uspjeli.

Ono nije bilo u stanju sebi sa 40+ godina stan kupiti, a zakone bi da pise :lol:

Mi dva stana kupili, oba na kredit i za oba platili porez, ne kontam kakve hiljade poreza hoce da im placam vise :lol: U starom stanu imam podstanara koji je uredno prijavljen i placam porez za njega.

Tacno i da mi je prazan stan nasao bi nacin da ne platim porez samo zbog ovih uhljupa forumskih :lol: Prijavio bih u stan nanu ili tetku da nije stan prazan 8)
LikeLike

#20935 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Ci-Nick wrote: 14/07/2025 09:53 Jednu stvar treba razjasniti. Kupovina stana za gotovinu je nepovoljna ali je kupovina stana na kredit još uvijek povoljna.
Prije 20 godina si za kredit od 50.000 maraka na 20 godina vraćao 125.000 s kamatama, znači glavnica x 2,5.
Sad na kredit od 250.000 ćeš vratiti maksimalno 375.000 maraka ili glavnica x 1,5.
Još kad se uzme u obzir da je stanarina sad jako visoka onda onaj ko je siguran da ovdje ostaje ne treba da oklijeva.
Ja sam dobio poprilicno dobru fiksnu kamatu na 20 godina za drugi stan i stari stan rentam. Renta mi pokriva trecinu rate, a i bez rente koju uzimam nije nam problem rata. Za 10 godina renta ce biti mozda i duplo veca, a moja rata ce biti ista.

Upravo ovo sam pokusavao objasniti svojim roditeljima i jos nekim ljudima, ali jednostavno nemaju sluha. Samo ponavljaju sta ce vam dva stana, 20 godina je 20 godina, 1500 svaki mjesec je 1500 i onda pogledam te ljudi, zive u sarajevu skoro 60 godina i nisu se makli s mjesta niti su sta ostvarili. Imam osjecaj da bi im draze bilo da te pare krsim u kafani nego sto placam ratu za stan.
tokio25

#20936 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

LikeLike wrote: 14/07/2025 09:03
manji sigurno od 20%

svejedno i da su sposobni i da su radni opet imas drugi stan plati porez fino pa ako ti se isplati ostavis ga
to je isto kao sa autima
mozes imati jedan ili 20 za svaki moras platiti registraciju ako hoces sa njim na javnu povrsinu
to je kako sam kazes porez na promet
ovo je porez na luksuz porez na prazan stan porez na nekoristenje nazovi kako zelis
tokio25

#20937 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

otkud vama da ja nisam kupio stan dva pet?
znaci vi imate pravo procjenjivati da je neko nesposoban al niko drugi enma pravo reci da medju kupcima stanova vecina je dosla do novca kriminalno
porez koji bi se placao bi se odnosio i na mene
ako bi mi bilo puno prodao bih stan ili iznajmljivao svejedno je

vas je problem sto mislite da ljudi misle samo kako napakostiti drugima vjerovatno zato sto ste vi isti takvi

ne mozete izgleda prihvatiti da neko uzima u obzir i druge ljude koji nisu u poziciji kao vi ja peti deseti

kad vec zastupate to sto zastupate nemojte slucajno da se bunite kad neko profitira na vas racun a vi ne mozete nista
LikeLike

#20938 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

tokio25 wrote: 14/07/2025 10:03
LikeLike wrote: 14/07/2025 09:03
manji sigurno od 20%

to je isto kao sa autima
to je kako sam kazes porez na promet
ovo je porez na luksuz porez na prazan stan porez na nekoristenje nazovi kako zelis
Kakav je to luksuz kupiti stan na kredit i otplacivati ga 20 godina? :D

I sta u konacnici ti licno dobijes ili bilo ko drugi ako ja platim taj porez na godisnjem nivou? Satisfakciju da si zajebao nekog ko je uspjesniji od tebe? 8)
LikeLike

#20939 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

tokio25 wrote: 14/07/2025 10:10 otkud vama da ja nisam kupio stan dva pet?
znaci vi imate pravo procjenjivati da je neko nesposoban al niko drugi enma pravo reci da medju kupcima stanova vecina je dosla do novca kriminalno

vas je problem sto mislite da ljudi misle samo kako napakostiti drugima vjerovatno zato sto ste vi isti takvi

ne mozete izgleda prihvatiti da neko uzima u obzir i druge ljude koji nisu u poziciji kao vi ja peti deseti

kad vec zastupate to sto zastupate nemojte slucajno da se bunite kad neko profitira na vas racun a vi ne mozete nista
Znamo da nisi kupio :)

A na ciji racun sam ja profitirao ili koga sma ostetio sto sam kupio drugi stan na kredit?
BiBi911

#20940 Re: Cijene stanova All about

Post by BiBi911 »

LikeLike wrote: 14/07/2025 10:15

A na ciji racun sam ja profitirao ili koga sma ostetio sto sam kupio drugi stan na kredit?
Ostetio si kao i ja one sto kupuju prvi put stan. Jer mi smo kirvi sto oni prvi put mindju
LikeLike

#20941 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

BiBi911 wrote: 14/07/2025 10:18

Ostetio si kao i ja one sto kupuju prvi put stan. Jer mi smo kirvi sto oni prvi put mindju
Nevjerovatno kakvi glupani ovdje sve pisu i jos bi da pisu zakone :D
tokio25

#20942 Re: Cijene stanova All about

Post by tokio25 »

to ne znate jesam li kupio ili ne a vi mislite sta zelite

ovdje na forumu puna usta price o drzavi o zakonima o pravdi o ovome onome a na svakom koraku vecina zeli zajebati prevariti izbjeci bilo kakvu odgovornost placanja zakone itd
jbt forum slavi momke sa asfalta gdje ces dalje
bravo snalazljivci samo naprijed kao sto rekoh nemojte slucajno da pisete kako je nepravda kad neko profitira na neposten nacin jer se samo snasao

ako ste kupili stan posteno ne znam sto se sami nalazite medju onim nepostenim sto su kupili

i vi pametni a ja sam glup
ma bravo
BiBi911

#20943 Re: Cijene stanova All about

Post by BiBi911 »

LikeLike wrote: 14/07/2025 10:25

Prije par mjeseci su planirali oduzimanje praznih stanova
Ci-Nick

#20944 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

LikeLike wrote: 14/07/2025 10:02
Ci-Nick wrote: 14/07/2025 09:53 Jednu stvar treba razjasniti. Kupovina stana za gotovinu je nepovoljna ali je kupovina stana na kredit još uvijek povoljna.
Ja sam dobio poprilicno dobru fiksnu kamatu na 20 godina za drugi stan i stari stan rentam. Renta mi pokriva trecinu rate, a i bez rente koju uzimam nije nam problem rata. Za 10 godina renta ce biti mozda i duplo veca, a moja rata ce biti ista.

Upravo ovo sam pokusavao objasniti svojim roditeljima i jos nekim ljudima, ali jednostavno nemaju sluha. Samo ponavljaju sta ce vam dva stana, 20 godina je 20 godina, 1500 svaki mjesec je 1500 i onda pogledam te ljudi, zive u sarajevu skoro 60 godina i nisu se makli s mjesta niti su sta ostvarili. Imam osjecaj da bi im draze bilo da te pare krsim u kafani nego sto placam ratu za stan.
Nadavno razgovaram sa starijim čovjekom koji živi u Švicarskoj. Pitam ga ziviš li u vlastitom stanu, kaže kako ako stančić košta milion franaka. Plaća stanarinu 3000 franaka.
Razmišljam a koji kurac nisi kupio stan prije 30 godina. Tad je koštao manje od 100.000 franaka.
Ljudi plaćali stanarine decenijama, tamo negdje živjeli a ovdje nešto pravili, to izgorilo u ratu i ostali bukvalno na nuli.
Prvo riješi krov nad glavom, da ne plaćaš najam a onda ako hoćeš kupuj dalje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20945 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Ci-Nick wrote: 14/07/2025 08:05 Sve je do ponude i potražnje.
Niti bi ja 2005. kupio trosoban stan u Zenici za 45.000 maraka da Srbi koji su napuštali Zenicu nisu prodavali, niti bi sad taj isti stan vrijedio 200.000 da ne kupuju stanove oni koji zive vani ili su naplatili zemlju od gradnje autoputa.
Ako je sad stan precijenjen 30 do 40% i te 2005. je bio podcjenjen isto toliko.
Ako bi cijena pratila inflaciju onda je u ovih 20 godina trebala narasti sa 1000 na 2000 maraka.
A trenutno je 3000 KM/m2.
Možeš kupiti uz relativno povoljnu kamatu ili se kockati i čekati neki poremećaj pa da cijena padne za 30%.
Do ozbiljnijeg pada moze doći samo ako ljudi iz dijaspore počnu masovno odustajati od BiH i prodavati te stanove koje drže zbog par sedmica u godini..
Skoto pa sigurno će do toga doći kad njihova djeca koja govore samo njemački i engleski naslijede te stanove. :lol:
Znači za 20 do 30 godina, kome nije daleko da čeka.
ja sam 2005 imao oko manje od 16 000 maraka u steku i neprijavljen radio
kakav sam ja stan mogao kupiti i od koga u sarajevu

zaboravio si dodati da je tadašnjih 45 000 sadašnjih oko 125 000 po snazi kupovine
LikeLike

#20946 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

BiBi911 wrote: 14/07/2025 10:52
LikeLike wrote: 14/07/2025 10:25

Prije par mjeseci su planirali oduzimanje praznih stanova
Ne cudi me sto nisu nista u zivotu uradili, koliko trebas biti dokon da razmisljas o tome i na taj nacin :lol:
LikeLike

#20947 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Ci-Nick wrote: 14/07/2025 12:06
LikeLike wrote: 14/07/2025 10:02

Nadavno razgovaram sa starijim čovjekom koji živi u Švicarskoj. Pitam ga ziviš li u vlastitom stanu, kaže kako ako stančić košta milion franaka. Plaća stanarinu 3000 franaka.
Razmišljam a koji kurac nisi kupio stan prije 30 godina. Tad je koštao manje od 100.000 franaka.
Ljudi plaćali stanarine decenijama, tamo negdje živjeli a ovdje nešto pravili, to izgorilo u ratu i ostali bukvalno na nuli.
Prvo riješi krov nad glavom, da ne plaćaš najam a onda ako hoćeš kupuj dalje.
Ja to isto ne razumijem, da odem negdje prvo bi gledao kako stambeno pitanje da rijesim.
Nasu dijasporu razumijem da nisu stanove kupovali dok se moglo kupiti jer vjerujem da nisu planirali provesti zivot tamo. Vecina je otisla da zaradi i da se vrati, zato i sredjuju kuce po nasim selendrama. Na kraju se svi zajebu jer i kad odu u penziju ne vracaju se ovamo nego vani ostaju zivjeti "socijala".
LikeLike

#20948 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Truba wrote: 14/07/2025 12:20
Ci-Nick wrote: 14/07/2025 08:05 Sve je do ponude i potražnje.
Niti bi ja 2005. kupio trosoban stan u Zenici za 45.000 maraka da Srbi koji su napuštali Zenicu nisu prodavali, niti bi sad taj isti stan vrijedio 200.000 da ne kupuju stanove oni koji zive vani ili su naplatili zemlju od gradnje autoputa.
Ako je sad stan precijenjen 30 do 40% i te 2005. je bio podcjenjen isto toliko.
Ako bi cijena pratila inflaciju onda je u ovih 20 godina trebala narasti sa 1000 na 2000 maraka.
A trenutno je 3000 KM/m2.
Možeš kupiti uz relativno povoljnu kamatu ili se kockati i čekati neki poremećaj pa da cijena padne za 30%.
Do ozbiljnijeg pada moze doći samo ako ljudi iz dijaspore počnu masovno odustajati od BiH i prodavati te stanove koje drže zbog par sedmica u godini..
Skoto pa sigurno će do toga doći kad njihova djeca koja govore samo njemački i engleski naslijede te stanove. :lol:
Znači za 20 do 30 godina, kome nije daleko da čeka.
ja sam 2005 imao oko manje od 16 000 maraka u steku i neprijavljen radio
kakav sam ja stan mogao kupiti i od koga u sarajevu

zaboravio si dodati da je tadašnjih 45 000 sadašnjih oko 125 000 po snazi kupovine
Mogao si to iskoristiti kao ucesce i na kredit kupiti stan.
Ja sam imao ustedjenih cca 50.000, kakav sam stan mogao kupiti prije par mjeseci za te pare?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20949 Re: Cijene stanova All about

Post by Domaci izdajnik »

Sa platom od 600 KM i prijavom na šugavi tadašnji minimalac sam mogao dobiti qratz u čelo, a ne stambeni kredit! Jbt otišao tada da na rate uzmem TV i DVD player odbilo me jer sam rizičan klijent :roll:

Šta misliš što je bila (i sad je) pomama za državnim jaslama? Pa najviše zbog kredita.
LikeLike

#20950 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Domaci izdajnik wrote: 14/07/2025 13:56 Sa platom od 600 KM i prijavom na šugavi tadašnji minimalac sam mogao dobiti qratz u čelo, a ne stambeni kredit! Jbt otišao tada da na rate uzmem TV i DVD player odbilo me jer sam rizičan klijent :roll:

Šta misliš što je bila (i sad je) pomama za državnim jaslama? Pa najviše zbog kredita.
Ni ovi iz drzavnih firmi nisu kupili vecina, a mogli su dici kredit. Treba malo mozak koristiti, a oni ga slabo koriste. Jbg naviklo samo sjediti i pecatati.

U pravu si za to da vecina ne moze dobiti kredit, ali se moze poceti stediti na vrijeme. Ja isto ne mogu dobiti nikakav kredit, za prvi stan sam poceo stediti sa 20 godina i usput dizao kredite po 5-8 hiljada KM i na kraju ga otplatio sa 27 godina. Jbg tesko je imati na racunu pare, a ne skrsiti ih na auto i slicne gluposti :D
Post Reply