drug_profi wrote: ↑12/07/2025 22:03
Za mene je vjera ono što je nosila moja stara majka Šefika, moj dobri komšija Šole, moj divni kum Davor, moj predobri predivni čika Stevo...
Pišam se ja na sve ove vjernike sa rotacijama na steroidima.
Vjera je prava samo kad se njom ne vade oči drugima.
To je odnos tebe i boga, tebe i svijeta...
Bog zna sve o tebi i dzaba se pretvaras.
Nas su te nase majke valjda ucile da budemo dobri i da postujemo tudje i svoje. A za ove po kojima bi se ti pisao , nase majke bi obicno rekli daj im Boze pameti. I sigurno nas nisu ucile da pisamo ni po kome.
Ja sam los vjernik ako se gleda po odlascima u vjerske objekte ali moja vjera se ogleda u tome da sam cista srca, da pomognem ako mogu ako ne mogu onda barem da sam skroman, da ne uznemiravam druge i da se sklonim duga. U zivotu nisam posudio novac od individualca. A vjera u Boga je po meni samo strah od smrti. Ono kad shvatis da ces jednog dana na onaj svijet odmah ti je ovaj zivot ima smisla da ga upotpunis dobrim djelima. I tako uciti svoju djecu da ih ceka smrt pa nek vide.
Vratimo se neki dan sa odmora u Vijetnamu, u kasne sate se vracamo iz Hoi An, nas vozac odjednom uspori, djeca gledaju, na ulici lezi neki jadnicak od 40 kila , poginuo na motorcicu svome. Djeca se susrecu prvi put sa mrtvom osobom, to sok nevjerica. Naredna dva dana pitanja samo o smrti, e moja djeco to vam je zivot sad te ima sad te nema. Tako kad te ima upotpuni ga ljubavlju, postovanjem a ne mrznjom. Tu noc su oboje klipana spavali, jedno samnom a drugo sa mamom. Sve ostalo je suplja od smrti se pobjeci ne moze , bio satro vjernik, peskir, zlocinac ili dobrica Bog te ceka u kom dresu ( katolickom, pravoslavnom , islamskom itd.) to tebi nece biti vazno jer se doslo do kraja puta.