Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#15001 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

toska wrote: 08/11/2024 21:24
apsidejzi wrote: 07/11/2024 14:06
skupljac_zeljeza wrote: 07/11/2024 11:57
Vjera je težnja dobru jer čovjek i nije stvoren melekom/anđelom, a nije ni iz svijeta džina nego nešto između pa njegov izbor dobra je prvenstveno dobro za njega, ali i okruženju. Neko sebi želi dobro više, a neko manje i dobro je što je tako. Ne znam čovjeka koji bi želio biti anđeo da nema mogućnosti izbora. Nije džennet mjesto ljudi bez gijeha nego onih kod kojih je bilo više dobrih djela nego loših.
Ima jedan mali problemcic u ovoj tvojoj definiciji. Ja kao nevjernik mogu biti dobar koliko god hocu, nece mi piti vode. Neko ko je vjernik ali prakticno nema mnogo od vjere hoce. Bice malo dzehenema ali kad tad ce uci.
broj dva wrote: 07/11/2024 14:17 Jedini stvarno neoprostivi grijeh je nevjera, ostatak se manje-vise da regulisati...
Tačno, valjda, samo život i praksa pokazuju svašta.

Nevjernik bi značilo neko ko ne vjeruju ni u šta, sveo je svoju životnu filozofiju samo na zadovaljavanje prirodnih nagona, a zakona i morala se drži koliko je neophodno da ne bi bio odbačen, pogotovo morala kojem ne vidi nikakav smisao i redovno će ga kršiti u slučaju da nema posljedica po njega. Takvi su obično puni i negativnih misli o bližnjim i daljnjim (zavist, oholost, mržnja, sebičnost...).

Ateista, koji se tako izjašnjavaju, opet ima raznih, od gore pobrojanih osobina do svima poznatih koji vjeruju u humanost, pravdu, velikodušnost, dobrotu, slobodu...
Iskreno, ovi zadnji ne razmišljaju logično, ako nema boga zašto vjerovati u bilo šta navedeno, kao da nisu izveli sve posljedične zaključke i podzaključke (dopuštam da možda ovdje griješim) ili ipak vjeruju u neku višu silu?

a svi znamo da postoje i "vjernici" koji su čisto zlo, njihovo "vjerovanje u Boga" nema nikakvo značenje ni njima samim, forma bez ikakve obaveze, hint: ratni zločinci, tako da samo izjašnjenje vjernik ili ateista ne mora odgovarati stvarnom unutrašnjem stavu.

samo razmišljanje...
Sto se tice vjerovanja u dobrotu, slobodu, ljubav i slicne stvari, meni je uvijek bilo cudno kada se to postavlja na taj nacin, da li neko vjeruje u to ili ne, nekako su mi to izlizane fraze.
Da me neko pita vjerujem li u dobrotu, uopste ne znam sta bih rekao jer nisam siguran sta tacno znaci to pitanje. Smatram da postoje ljudi koji su po mojim kriterijima dobri, ali ne svi i smatram da niko nije savrsen, da svako ima svoje dobre i lose momente.
Ako govorimo o tome zasto ja radim nesto dobro od cega nemam koristi, ili ne radim nesto lose iako za to ne mogu biti kaznjem na ovom svijetu, ako se vec ne bojim neke vise sile, odgovor bi bio empatija prema drugim zivim bicima. Ne zelim da meni neko radi nesto lose i sto mi smeta, da me ugrozava na bilo koji nacin, pa na isti nacin gledam i druge ljude i ne zelim ni ja njima to da radim. Ako znam da ja budem sretan kad mene neko obraduje, onda mi je isto tako drago da i ja druge mogu obradovati. Pored toga naravno ima uvijek i onog sebicnog razloga - ako si OK prema drugim ljudima vise ce te postovati i samim tim mozes imati i neke koristi, ali nije to jedini razlog, bar ne meni, ima razlicitih ljudi.
Dakle, ljudima koji imaju empatiju nisu potrebne nikakve nagrade i kazne da rade dobre stvari a ne rade lose, bilo da govorimo o ovozemaljskim zakonima i kaznama ili o kaznama i nagradama nakon ovog zivota. Sve se ovo odnosi i na druge nabrojane stvari.

Prica o zadovoljavanju samo fizickih nagona nema veze sa vjerovanjem u bilo sta, ima puno stvari koje ljudi rade iz zabave i nisu vezane za osnovne nagone, najcesce se to odnosi na ljude koji imaju zadovoljene osnovne potrebe i imaju dovoljno vremena, para, energije i drugih resursa da se zabave na razne nacine. To rade i oni koji vjeruju u nesto i oni koji ne vjeruju. Neko ce to raditi u skladu sa gore navedenim da ne ugrozava druge, neko nece i slicno. Neko ce dio resursa posvetiti da nekom pomogne, a motivi mogu biti razliciti - neko iz iskrene empatije a neko zbog neke koristi, bilo na ovom ili onom svijetu.
toska

#15002 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Što bi rekli Hakiz i Sokrat prvo da se dogovorimo o pojmovima.

- Materijalizam je filozofija koja priznaje samo postojanje materijalnog, uključujući i energiju, sve drugo je izmišljotina, nema nikakve veze sa ljubavi prema materijalnim dobrima i novcem mada zbog takvog pogleda moguće da raste potreba za gomilanjem materijalnog, ali to nije suština materijalizma.
- Prirodni nagoni čovjeka nisu samo sex i hrana već i stanovanje, auto, vikedica, visok socijalni status/hijerarhija u društvu, novac, moć...

Materijalizam i determinizam su usko povezani, a oboje i uz ateizam, i ubaciti u takav svjetonazor vjerovanje u bilo šta je nezgrapno.
@Hakiz navodi u šta ateisti mogu vjerovati pa na prvo mjesto stavlja ljubav dok istovremeno na drugoj temi objašnjava da je ljubav samo hemijska reakcija u mozgu. Ako je stvarno ljubav hemijska reakcija onda bi to bila naučna činjenica i tu nema mjesta za "vjerovanje u ljubav". Slična logika bi se mogla primjeniti i na druge stvari u koje stvarni ili navodni ateisti vjeruju.
Hakiz

#15003 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

toska wrote: 09/11/2024 15:29 Što bi rekli Hakiz i Sokrat prvo da se dogovorimo o pojmovima.

- Materijalizam je filozofija koja priznaje samo postojanje materijalnog, uključujući i energiju, sve drugo je izmišljotina, nema nikakve veze sa ljubavi prema materijalnim dobrima i novcem mada zbog takvog pogleda moguće da raste potreba za gomilanjem materijalnog, ali to nije suština materijalizma.
- Prirodni nagoni čovjeka nisu samo sex i hrana već i stanovanje, auto, vikedica, visok socijalni status/hijerarhija u društvu, novac, moć...

Materijalizam i determinizam su usko povezani, a oboje i uz ateizam, i ubaciti u takav svjetonazor vjerovanje u bilo šta je nezgrapno.
@Hakiz navodi u šta ateisti mogu vjerovati pa na prvo mjesto stavlja ljubav dok istovremeno na drugoj temi objašnjava da je ljubav samo hemijska reakcija u mozgu. Ako je stvarno ljubav hemijska reakcija onda bi to bila naučna činjenica i tu nema mjesta za "vjerovanje u ljubav". Slična logika bi se mogla primjeniti i na druge stvari u koje stvarni ili navodni ateisti vjeruju.
Naravno. To što ja kažem da je ljubav hemijska reakcija ne znači da neki drugi ateist ne može u nju vjerovati.

Ateizam, za razliku od religija, nema svetu knjigu, skup pravila, dogmu itd. Ateizam je, naprosto, ne vjerovati u boga. Samo u boga. Niko ti neće narediti u šta, osim u boga, da vjeruješ, ako u išta. I kako.

Ako bi ateisti, grupno, trebali sijediti neku "dogmu", to bi bila nauka. Ali ne moraju. Da bi bio ateist postoji samo jedan uslov, treba samo da ne vjeruješ u bogove. Sve ostalo je na volju.

Evo ti primjer: Dvojica ateista. Jedan vjeruje da je smrtna kazna pravićan oblik kažnjavanja za neka djela, drugi ne vjeruje.

Vjerovanje u nešta se komotno može gledati i kao mišljenje o nečemu. Vjerujem u boga znači da mislim da postoji. Vjerovanje u Kur'an ili Bibliju znači da mislim da bog postoji onako kako je opisan u Kur'anu ili Bibliji, da su to njegove poruke ljudima. Vjerovanje Abrahama/Ibrahima da treba ubiti sina kada mu se učinilo da mu je bog to rekao je njegovo mišljenje da to treba uraditi. To jeste "Vjerujem" je samo romantizirani oblik "Mislim da".

Kao što rekoh, da se dogovorimo oko definicija.
housetent

#15004 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by housetent »

Tacno kad vidis neke ljude koji se godinama pate,npr od nekih bolesti,onda postavis pitanje zasto to taj bog radi,kako moze gledati da se neko pati godinama a da mu ne pomogne a i bliznjima od tog bolesnika koji su isto tako tuzni.Ili npr zasto taj bog ne dadne dijete nekome ko mu se svaki dan klanja i ko je dobar čovjek,nego nekom narkomanu ili lopovu
toska

#15005 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

housetent wrote: 01/02/2025 19:56 Tacno kad vidis neke ljude koji se godinama pate,npr od nekih bolesti,onda postavis pitanje zasto to taj bog radi,kako moze gledati da se neko pati godinama a da mu ne pomogne a i bliznjima od tog bolesnika koji su isto tako tuzni.Ili npr zasto taj bog ne dadne dijete nekome ko mu se svaki dan klanja i ko je dobar čovjek,nego nekom narkomanu ili lopovu
Kada takva pitanja postaviš na ovakvoj temi onda ti se može odgovoriti samo da je to zbog vanjskih okolnosti, biologije, evolucije, sreće, nesreće i sl.

Na nekim drugim da je sve to sudbina i nema nikakve veze sa ljudskom dušom koja može patiti i u blagostanju svega ili provesti život uzalud, a živjeti američki san, jednostavno, ništa ne shvatiti.

Ovim ne govorim da postoji "lijek" za bila šta već moguće poglede na iste stvari.
Barakuda12

#15006 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Barakuda12 »

housetent wrote: 01/02/2025 19:56 Tacno kad vidis neke ljude koji se godinama pate,npr od nekih bolesti,onda postavis pitanje zasto to taj bog radi,kako moze gledati da se neko pati godinama a da mu ne pomogne a i bliznjima od tog bolesnika koji su isto tako tuzni.Ili npr zasto taj bog ne dadne dijete nekome ko mu se svaki dan klanja i ko je dobar čovjek,nego nekom narkomanu ili lopovu
Ovaj zivot je test. Neko je testiran sa bolescu, neko sa zdravlje itd. Svak ima razlicit test. Ko bude pokoran i zahvalan Bogu , za njeg ima nade. Svak je odgovoran za svoj zivot i svoje postupke i svako ima svoja iskusenja i testove, a na covjeku je hoce li se pridrzavati pravila koja je Bog odredio ili ne
MehmedPasaMoric

#15007 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MehmedPasaMoric »

Dodjes na temu koja u naslovu izmedju ostalog ima i rijec nihilizam i slozis pricu da je zivot test :oops:
broj dva

#15008 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Barakuda12 wrote: 26/05/2025 11:56
Ovaj zivot je test. Neko je testiran sa bolescu, neko sa zdravlje itd. Svak ima razlicit test. Ko bude pokoran i zahvalan Bogu , za njeg ima nade. Svak je odgovoran za svoj zivot i svoje postupke i svako ima svoja iskusenja i testove, a na covjeku je hoce li se pridrzavati pravila koja je Bog odredio ili ne
Na kurac od ovce ja tog boga i tu zahvalnost koja se očekuje od robova njegovih. A o testovima da ti ne pričam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15009 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

kad bolje skontam ja sam katolički nihilista
:mrgreen:
broj dva

#15010 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Truba wrote: 12/06/2025 08:36 kad bolje skontam ja sam katolički nihilista
:mrgreen:

The plot thickens :D
Hakiz

#15011 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Kao fotograf amater pratio sam strane foto časopise. I jedan broj časopisa Foto bio je specijalno izdanje fotografija djece u ratovima i nesrećama. Nije bilo puno fotografija mrtve djece. Većina djece na fotografijama su preživjela. Djeca bez očiju, udova, deformisana bolestima, dopola spaljena itd.

Čuvam ga kao podsjetnik i na humanost ljudi stvorenih na božiju sliku, a i kao podsjetnik na božiju milost.

Ta djeca imaju obavezu da dokazivanjem u životu i poštovanjem religijskih pravila zarade božiju nagradu.

Sa druge strane, neko bude testiran jack-potom na euro-lutriji.

Pošteno od boga.
Zehran82

#15012 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 12/06/2025 10:17
Kao fotograf amater pratio sam strane foto časopise. I jedan broj časopisa Foto bio je specijalno izdanje fotografija djece u ratovima i nesrećama. Nije bilo puno fotografija mrtve djece. Većina djece na fotografijama su preživjela. Djeca bez očiju, udova, deformisana bolestima, dopola spaljena itd.

Čuvam ga kao podsjetnik i na humanost ljudi stvorenih na božiju sliku, a i kao podsjetnik na božiju milost.

Ta djeca imaju obavezu da dokazivanjem u životu i poštovanjem religijskih pravila zarade božiju nagradu.

Pošteno od boga.

Bolje biti iskusan nevoljom pa makar ostao i bez ruka, i noga i ociju i na kraju u Raj krocio nogom, nego dobio cijeli svijet da je tvoj a ceka te panja u Dzehenemskim ponorima poslije smrti.

jer osoba koja kroci nogom u Raj, automatski brise iz sjecanja sve nagtivnosti ovoga svijeta i traume koje je dozivio ovdje...dok osoba koja kroci u Pakao /dzehennem, ne sjeca se ni jednog svog uzivanja sa zemlje pa makar najvise uzivao od svih ljudi na zemlji.
broj dva

#15013 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Dakle prvo lobotomija pa raj ? Ima smisla, jer je ideja raja poprilicno gadna.
Ljdska bica nisu pravljena za vjecnost. Ni za vjecni parti (raj) ni za vjecnu patnju (pakao)
Ali ako njegovo visocanstvo Genocidni Narcisoidni Psihopata zeli da te nagradi rajem (ili kazni paklom) prvo mora da ti izbrise pamcenje (ispere mozak) radi ucinkovitosti.
Stvarno mi nisu jasni vjernici.
Zehran82

#15014 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 02/07/2025 14:23 Dakle prvo lobotomija pa raj ? Ima smisla, jer je ideja raja poprilicno gadna.
Ljdska bica nisu pravljena za vjecnost. Ni za vjecni parti (raj) ni za vjecnu patnju (pakao)
Ali ako njegovo visocanstvo Genocidni Narcisoidni Psihopata zeli da te nagradi rajem (ili kazni paklom) prvo mora da ti izbrise pamcenje (ispere mozak) radi ucinkovitosti.
Dakle prvo lobotomija pa raj ?
zakljucak kao sto je zakljucak da je ameerika manja od luxemburga, i onda posto je manja od luxemburga puno je i hladna , pa mi se ne seli tamo gdje je tako mala drzava i jos puno hladno :D na tom nivou ti je prica.

Ima smisla, jer je ideja raja poprilicno gadna.
bas je gadna stvarno :D

Ljdska bica nisu pravljena za vjecnost.
to ti tako mislis...
kako Boga nazivas nije ni cudo onda sto ne shvatas stvari, mozda i bas licno ti ne da da shvatis...sta mislis to druze?

kakvom ti brisanju pamcenja pricas ovdje???

kad Bog kaze da ce ljudi u Raju u drustvu jedni drugi dok ispijaju Rajske koktele prisjecati se zivota sa ovoga svijeta:

37:40. A Allahovi iskreni robovi
41. posebnu će opskrbu imati
42. razno voće, i bit će poštovani
43. u dženetskim baščama naslada
44. na divanima, jedni prema drugima
45. bit će posluženi pićem - iz izvora koji će stalno teći
46. bijelim i prijatnim onima koji budu pili
47. od njega neće opijenosti biti i zbog njega se neće pamet gubiti.
48. Pored njih će biti one koje će preda se gledati, očiju prekrasnih
49. kao da su one jaja pokrivena.
50. I oni će jedan s drugim razgovarati
51. i jedan od njih će reći: 'Imao sam druga jednog
52. koji je govorio: 'Zar i ti vjeruješ'
53. da ćemo, kad poumiremo i zemlja i kosti postanemo, doista račun polagati?

54. Hoćete li da pogledate
55. I on će pogledati, i toga usred Džehennema ugledati.
56. Allaha mi" - reći će - "zamalo me nisi upropastio."
57. Da nije bilo milosti Gospodara moga, i ja bih bio od privedenih
58. A mi, je li, više nećemo umirati?
59. Jednom smo umrli - više nećemo biti mučeni
60. to će, zaista, uspjeh veliki biti!
61. Za ovako nešto neka se trude trudbenici!

znaci tokom rajskog kahvenisanja sa drustvom prisjecat ce se zivota na ovom svijetu...i o kakvom brisanju pamecnja pricas i lobotomijama???

onaj koji nije jasan ovdje si ti, jer ne znas sta pricas fakticki.....
Dozer

#15015 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Mozda nas i izvede na "pravi put"... A mozda i sebe dovede na pravi put :D
Hendrix

#15016 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Kao sto rece Gervais "Ljudi vjeruju u 3000 bogova sirom svijeta, ja samo ne vjerujem u jednog vise od tebe. Jer ti kao vjernik kazes da ostalih 2999 bogova nisu istina jel?".
Zehran82

#15017 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hendrix wrote: 12/07/2025 10:32 Kao sto rece Gervais "Ljudi vjeruju u 3000 bogova sirom svijeta, ja samo ne vjerujem u jednog vise od tebe. Jer ti kao vjernik kazes da ostalih 2999 bogova nisu istina jel?".
to je poznata ateisticka postapalica sa kojom masu....

za nas vjernike je nezamislivo da ima vise od jednog Boga, jer niti logika to dozovljava niti religija.

pa pucati po tih 2999 nepostojecih bogova je pucanje u prazno da bi se vjernicki narativ oborio o monoteizmu i jednom bogu.
Zehran82

#15018 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateisticko poimanje zivota je poput dvojice ljudi koji vode besciljni i bezvrijedni dijalog samo da im vrijeme sto brze protekne i to dok cekaju trecu osobu koja nece doci.
Ateista

#15019 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 12/07/2025 11:31
Hendrix wrote: 12/07/2025 10:32 Kao sto rece Gervais "Ljudi vjeruju u 3000 bogova sirom svijeta, ja samo ne vjerujem u jednog vise od tebe. Jer ti kao vjernik kazes da ostalih 2999 bogova nisu istina jel?".

za nas vjernike je nezamislivo da ima vise od jednog Boga, jer niti logika to dozovljava niti religija.

pa pucati po tih 2999 nepostojecih bogova je pucanje u prazno da bi se vjernicki narativ oborio o monoteizmu i jednom bogu.
Ne postoji nikakva logika u ideji da postoji ikakav bog kao svemoguce bice, ali nista manje logike nema ni u ideji o vise bogova, tako da ne znam o kakvoj logici pricas. To nije logika vec iskljucivo tvoj stav gdje vjerujes da postoji jedan bog, kao sto postoje oni koji vjeruju u vise bogova (politeisticke religije) i tu nema nikakve logike kojom mozes tvrditi da si ti u pravu a oni nisu, samo tvoja vjera i njihova vjera.

Samo to sto kazes "pucanje po 2999 nepostojecih bogova" potvrduje upravo to da ti ne vjerujes u te bogove, za tebe su oni nepostojeci jer ne vjerujes u njih, za nekog druge vjere su tvoj i svi ostali umjesto njegovog nepostojeci, za ateiste su oni svi zajedno nepostojeci. Dakle, jako dobro receno, samo u jednog manje ne vjerujemo. :mrgreen:
Zehran82

#15020 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 12/07/2025 11:46 ----
Ne postoji nikakva logika u ideji da postoji ikakav bog kao svemoguce bice, ali nista manje logike nema ni u ideji o vise bogova, tako da ne znam o kakvoj logici pricas. To nije logika vec iskljucivo tvoj stav gdje vjerujes da postoji jedan bog, kao sto postoje oni koji vjeruju u vise bogova (politeisticke religije) i tu nema nikakve logike kojom mozes tvrditi da si ti u pravu a oni nisu, samo tvoja vjera i njihova vjera.

Samo to sto kazes "pucanje po 2999 nepostojecih bogova" potvrduje upravo to da ti ne vjerujes u te bogove, za tebe su oni nepostojeci jer ne vjerujes u njih, za nekog druge vjere su tvoj i svi ostali umjesto njegovog nepostojeci, za ateiste su oni svi zajedno nepostojeci. Dakle, jako dobro receno, samo u jednog manje ne vjerujemo. :mrgreen:
Ne postoji nikakva logika u ideji da postoji ikakav bog kao svemoguce bice, ali nista manje logike nema ni u ideji o vise bogova, tako da ne znam o kakvoj logici pricas.
da , to je taj problem sto ne znas, i zato i jesi ateista :)

Vjerovanje u jednog Boga mozemo zaljuciti i bez vjere, dovoljno je da posmatramo njegovo stvaranje i vidimo dokaze njegovog postojanja.

1) pocetak univerzuma, gdje su univerzalne konstante kalibrirane toliko precizno da mijenjanje samo mali dio univerzum bi se urusio....koliko mali dio

evo primjer, kada bi sav pijesak svih plaza ovoga svijeta stavio na jedno mjesto, to je otrpilike broj 1 kvintilion, broj od 18 nula.

eh ako bi mi samo jedno zrno sa te ogromne hrpe pijeska sklonili, to je ekvivalent kada bi tako malo nesto pomjerili u konstantama , univerzum bi nestao....tu shvatamo preciznost Bozije kalibracije i nemogucnost da smo od sebe nekako nastane , a to bi bio paradox da samo sebe stvara, poput majke koja samu sebe radja.

Zato vjerujemo da 1 svemoguce Bog postoji, jer kolika je velicina univerzuma, mozemo zakljuciti na osnovu velicine univerzuma da je Bog svemoguci, jer takva sila koja moze univerzum napraviti , za nas je svemoguci.

2). Nastimavanje suncevog sistema i planete zemlje za zivot na njoj, masa parametara treba da bi zivot covjeka mogao opstati. zato vjerujemo da Bog postoji.

3). Stvaranje prve zive celije, potrebno je masa sihronizovanog stvaranja, jer moraju biti tu nanomasineraija, motori, turbine, roboti koji hodaju na dvije noge i obavljaju zadatke, kopiatori, pumpe, filteri, automatizovana industrija u prenosu elektrona, DNK kodovi i masa jos dosta toga da bi celija funkcionisala. tu evolucija ne moze nista jer ove stvari moraju biti aktivne da celija uopste moze se dijeliti i na taj nacin zpaoceti kopiranje DNK a onda po teoriji evolucije otvara prostor evolucij ida djeuluje kroz mutacije koje nastaju kopiranje gdje pogresno se kopira nesto i mutacije sa vanjskog utjecaja sunca i hemikalija.

4). Kamuflaze zivotinja i njihove karakteristike, ukaziva na stvoritelja, jer mutacije nemogu da vide okruzenje iz DNK pa da to imitiraju u DNK kodu da bi zastitilo od predatora.

5). Zlatni rez u prirodi ukaziva na jednog Boga.

6). Hrana koju jedemo lici na organe za sta su dobri, tipa orah lici na mozak, dobar za mozak, grah lici na bubreg, dobar za bubrege itd
to mora nuzno inteligentno bice odraditi.

a da ne pricam dalje o drugim jos jacim dokazima.

znaci kao st ovidis sve to daje nam razlog da vjerujemo u jednog svemoguceg Boga, i nije slijepo vjerovanje onako na suho.

Dva svemoguca Boga ne mogu postojati jer je to kontradikcija kao sto je kontradikcija 3=5
sile Bogova degradiraju sve bogove na nizu razinu od nivoa svemoguceg Bogam absolutnog Boga. zato ne moze postojati vise bogova nego samo jedan.
Ateista

#15021 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 12/07/2025 12:07

Ne postoji nikakva logika u ideji da postoji ikakav bog kao svemoguce bice, ali nista manje logike nema ni u ideji o vise bogova, tako da ne znam o kakvoj logici pricas.

Vjerovanje u jednog Boga mozemo zaljuciti i bez vjere, dovoljno je da posmatramo njegovo stvaranje i vidimo dokaze njegovog postojanja.

1) pocetak univerzuma, gdje su univerzalne konstante kalibrirane toliko precizno da mijenjanje samo mali dio univerzum bi se urusio....koliko mali dio

evo primjer, kada bi sav pijesak svih plaza ovoga svijeta stavio na jedno mjesto, to je otrpilike broj 1 kvintilion, broj od 18 nula.

eh ako bi mi samo jedno zrno sa te ogromne hrpe pijeska sklonili, to je ekvivalent kada bi tako malo nesto pomjerili u konstantama , univerzum bi nestao....tu shvatamo preciznost Bozije kalibracije i nemogucnost da smo od sebe nekako nastane , a to bi bio paradox da samo sebe stvara, poput majke koja samu sebe radja.

Zato vjerujemo da 1 svemoguce Bog postoji, jer kolika je velicina univerzuma, mozemo zakljuciti na osnovu velicine univerzuma da je Bog svemoguci, jer takva sila koja moze univerzum napraviti , za nas je svemoguci.

2). Nastimavanje suncevog sistema i planete zemlje za zivot na njoj, masa parametara treba da bi zivot covjeka mogao opstati. zato vjerujemo da Bog postoji.

3). Stvaranje prve zive celije, potrebno je masa sihronizovanog stvaranja, jer moraju biti tu nanomasineraija, motori, turbine, roboti koji hodaju na dvije noge i obavljaju zadatke, kopiatori, pumpe, filteri, automatizovana industrija u prenosu elektrona, DNK kodovi i masa jos dosta toga da bi celija funkcionisala. tu evolucija ne moze nista jer ove stvari moraju biti aktivne da celija uopste moze se dijeliti i na taj nacin zpaoceti kopiranje DNK a onda po teoriji evolucije otvara prostor evolucij ida djeuluje kroz mutacije koje nastaju kopiranje gdje pogresno se kopira nesto i mutacije sa vanjskog utjecaja sunca i hemikalija.

4). Kamuflaze zivotinja i njihove karakteristike, ukaziva na stvoritelja, jer mutacije nemogu da vide okruzenje iz DNK pa da to imitiraju u DNK kodu da bi zastitilo od predatora.

6). Hrana koju jedemo lici na organe za sta su dobri, tipa orah lici na mozak, dobar za mozak, grah lici na bubreg, dobar za bubrege itd

znaci kao st ovidis sve to daje nam razlog da vjerujemo u jednog svemoguceg Boga, i nije slijepo vjerovanje onako na suho.

Dva svemoguca Boga ne mogu postojati jer je to kontradikcija kao sto je kontradikcija 3=5
sile Bogova degradiraju sve bogove na nizu razinu od nivoa svemoguceg Bogam absolutnog Boga. zato ne moze postojati vise bogova nego samo jedan.
Nista od navedenog ni najmanje ne dokazuje postojanje nekog bica koje je to moralo stvoriti, da ne idem sad u svaki stavku, ukratko ako za tako nesto treba svjesno bice, sta onda treba da bi nastalo to savresno bice? Kako to da je cak i za jedan obicni i primitivan zivot i za haotican svemir potrebna svijest da neko napravi, a za jedno svemoguce bice nije i moze postojati samo od sebe? Potpuna kontradikcija, znam da vjernici uvijek kazu da bog postoji oduvijek, da nije stvoren i nema tvroca, ali argument da za zivot treba tvorac a ipak za svemoguce bice ne treba nema nikakve logike.

Planete suncevog sistema nisu nastimane za zivot, vec je zivot nastao zato sto se u jednom jako kratkom momentu u istoriji svemira ova planeta nasla na pravom mjestu u pravo vrijeme, a mi sad zivimo u tom jako kratkom vremenu. Puno veci dio istorije svemira zivot u nasem suncevom sistemu nije postojao, i proci ce jako puno vremena nakon sto ga vise ne bude. Toliko o tome koliko je savrseno nastimano, da ne govorimo o ostatku svemira. Postojanje takvog ogromnog praznog prostora i toliko nebeskih tijela potpuno bezuslovnih za zivo, samo pokazuje koliko je besmislena ideja da je neko stvorio svemir zbog nas ili zbog bilo kakvog zivota i koliko je zivot na nasoj planeti samo jedna kratka, slucajna i usputna pojava.

Ako bi moglo postojati jedno svemoguce bice, nema nikavog razloga da ih ne moze postojati i vise, opet u onoj mjeri koliko uopste ima smisla ikakva prica o bilo kakvom svemogucem bicu.
tokio25

#15022 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tokio25 »

cuj problem je sto ne znas

a ti kao znas da postoji?
kad ti neko kaze dokazi onda tisina ili neko izmotavanje pa dokazale knjige klinci palci

6) banana? za sta je dobra banana?
Ateista

#15023 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 12/07/2025 13:26

cuj problem je sto ne znas

a ti kao znas da postoji?
kad ti neko kaze dokazi onda tisina ili neko izmotavanje pa dokazale knjige klinci palci

6) banana? za sta je dobra banana?
:lol: :lol:
Hendrix

#15024 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hendrix »

Zehran82 wrote: 12/07/2025 11:31

Po cemu je tih 2999 kategorija nepostojecih? Zato sto se ne slazu s tvojim uvjerenjem u onog u kojeg vjerujes? Pa to je bukvalno potvrda ove "postapalice".

Tako isto neko u Africi prica za boga u kojeg ti vjerujes i neko pleme u Amazonu se definitivno ne bi slagalo s tvojom verzijom boga.

Nije to nova ideja, postoji otkako je covjeka. Bogovi dolaze i prolaze.
Zehran82

#15025 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 12/07/2025 13:25 -----
Nista od navedenog ni najmanje ne dokazuje postojanje nekog bica koje je to moralo stvoriti, da ne idem sad u svaki stavku, ukratko ako za tako nesto treba svjesno bice, sta onda treba da bi nastalo to savresno bice? Kako to da je cak i za jedan obicni i primitivan zivot i za haotican svemir potrebna svijest da neko napravi, a za jedno svemoguce bice nije i moze postojati samo od sebe? Potpuna kontradikcija, znam da vjernici uvijek kazu da bog postoji oduvijek, da nije stvoren i nema tvroca, ali argument da za zivot treba tvorac a ipak za svemoguce bice ne treba nema nikakve logike.

Planete suncevog sistema nisu nastimane za zivot, vec je zivot nastao zato sto se u jednom jako kratkom momentu u istoriji svemira ova planeta nasla na pravom mjestu u pravo vrijeme, a mi sad zivimo u tom jako kratkom vremenu. Puno veci dio istorije svemira zivot u nasem suncevom sistemu nije postojao, i proci ce jako puno vremena nakon sto ga vise ne bude. Toliko o tome koliko je savrseno nastimano, da ne govorimo o ostatku svemira. Postojanje takvog ogromnog praznog prostora i toliko nebeskih tijela potpuno bezuslovnih za zivo, samo pokazuje koliko je besmislena ideja da je neko stvorio svemir zbog nas ili zbog bilo kakvog zivota i koliko je zivot na nasoj planeti samo jedna kratka, slucajna i usputna pojava.

Ako bi moglo postojati jedno svemoguce bice, nema nikavog razloga da ih ne moze postojati i vise, opet u onoj mjeri koliko uopste ima smisla ikakva prica o bilo kakvom svemogucem bicu.
Nista od navedenog ni najmanje ne dokazuje postojanje nekog bica koje je to moralo stvoriti,
da ti vizuelno pokazem stvar pa ti procijeni jeli inteligentno bice ili slucajnost stvorila?

zar ti stvarno mislis da ovako nesto moze nastati slucajnostima? motor od 40 komponenti na svojim pozicijama, skloni samo jedan komponent i motor nece vise raditi.
Potpuna kontradikcija, znam da vjernici uvijek kazu da bog postoji oduvijek, da nije stvoren i nema tvroca, ali argument da za zivot treba tvorac a ipak za svemoguce bice ne treba nema nikakve logike.
slava ti je logika, nauka ti kaze da zivot na zemlji je nastao , nije oduvijek, znaci stvoren je...dok Bog je oduvijek, i nije stvoren, da je stvoren ne bi bio Bog nego stvorenje.

Planete suncevog sistema nisu nastimane za zivot, vec je zivot nastao zato sto se u jednom jako kratkom momentu u istoriji svemira ova planeta nasla na pravom mjestu u pravo vrijeme, a mi sad zivimo u tom jako kratkom vremenu.
vidi se da ne znas, i zato i jesi ateista.... :-) opcepoznata stvar je da je planeta nastimana za zivot na njoj, tacna daljina od sunca, tacna velicina sunca, tacna sorta zvijezde, tacan nagib zemlje, tacan obrt zemlje, tacan razmak mjesec od zemlje, tacna raspodjela elemenata u atmosferi i masa toga jos kako bi zivot uopste opstao na zemlji.

Postojanje takvog ogromnog praznog prostora i toliko nebeskih tijela potpuno bezuslovnih za zivo,
mora biti ovako velik univerzum i ovako velik prostor da bi univerzum opstao...to je nuzno, inace nebi imao univerzuma ni zivota u njemu.

i koliko je zivot na nasoj planeti samo jedna kratka, slucajna i usputna pojava.
ovo je brutalno receno, zivot slucajan, ti ocito ne znas sta sve ima u celijama , i nemoguce je da je sve to slucajno....na osnovu svega sto si napisao , ocito mi je da nisi upucen u modernu nauku.

ne moze dva svemoguca postojati, ako jedan moze da oduzme teritoriju od drugog a drugi ne moze da je odbrani, jedan je nemocan, ako ovaj prvi pokusa uzeti teritoriju i ne moze je uzet jer ga ovaj drugi blokira, to znaci prvi je nemoocan....zato ne moze dva svemoguca BOga postojati, nuzno sila jednoga suzbija drugoga, ili sile obadvojice nemogu jedno drugom nista, status quo, znaci obadvojica nemocna prema jedno drugom....

zato ne moze postojati dva svemoguca Boga. samo nuzno mora biti jedan svemoguci Bog kome njegovi atributi nisu zakinuti ni od koga ni mu je moze ko zakinuti na bilo koji nacin....svemoguci Bog nema prijetnju ni odakle, on je Sam sebi sef, i sam sebi diktira sta smije a sta ne smije......
Post Reply