Vjerujem da pada, samo je pitanje dokle ce. Moj utisak je da ce doci do jedne granice gdje nece ici dalje, izmedju ostalog i zbog toga sto odredjeni broj ljudi ima potrebu da vjeruje u nesto, iako nisu svi pripadnici neke organizovane religije bice ih ja mislim uvijek.sehohari wrote: ↑20/06/2024 12:14Ne slažem se za zadnjim pasusom.Ateista wrote: ↑20/06/2024 10:15Tesko je davati prognoze, mislim da je trenutno ateizam u blagom porastu, odnosno da budem precizniji manje je vjernika ali je pitanje koliko ih se izjasnjava ateistima, a koliko agnosticima i slicno. Sve u svemu, mislim da kako je pristup informacijama laksi i jednostavniji, kako su ljudi obrazivaniji da to dovodi do vise promjena kod pojedinaca u odnosu na ono sto su naucili od roditelja, pa samim tim imamo i vise ateista. Na to sve utice i povecanje ljudskih prava pa je sve lakse reci svoje misljenje i da zbog toga nemas problema, iako i to zavisi od regije, negdje se zbog ateizma jos uvijek moze glavnom zaplatiti. Sve u svemu, nastavice da raste, ali je tesko reci koliko. Sa jedne strane religije kao institucije ce sve uraditi da zadrze i povecaju svoj prihod i nece tek tako odustati, radice sve sto mogu da zadrze sto vise vjernika, tako da je moje misljenje je da ce tesko u skorije vrijeme vecina postati ateisti, previse su religije jake i uticajne da to dozvole.sehohari wrote: ↑19/06/2024 21:43 Jedno pitanje
Šta mislite o budućnosti ateizma?
Da li će po vama doći vrijeme kada će većina, ili cijeli svijet prestati vjerovati u boga?
I, nevezano za ovo pitanje, za one koji traže spiritualnost ili su odrasli u religioznoj porodici, čime ste zamjenili vjeru? Šta mislite bi moglo u svjetskim okvirima zamjeniti vjeru?
Ovdje npr. crkva sve moguće radi ne bi li vratila vjernike u crkve, ali bezuspješno, broj članova crkve pada neprestano.
Istovremeno, broj vjernika, makar u državama gdje je crkva jaka kao institucija, ne zavisi toliko od broja vjernika. Često crkve imaju svoje bolnice, škole, obdaništa, drugu imovinu koja generiše ogromne prihode.
Za drugi dio, pretpostavljam da mislis na prihode da ne zavise od broja vjernika. Ne znam sad tacno o finansijana crkve, ali opet imam utisak da broj vjernika i indirektno utice na finansije, ako dovoljno padne broj vjernika morace na neki nacin pasti i prihodi.
To su sve moje pretpostavke, pitanje je sta buducnost donosi i sta se sve moze desiti da utice na ove brojeve.