Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#14951 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

sehohari wrote: 20/06/2024 12:14
Ateista wrote: 20/06/2024 10:15
sehohari wrote: 19/06/2024 21:43 Jedno pitanje

Šta mislite o budućnosti ateizma?
Da li će po vama doći vrijeme kada će većina, ili cijeli svijet prestati vjerovati u boga?

I, nevezano za ovo pitanje, za one koji traže spiritualnost ili su odrasli u religioznoj porodici, čime ste zamjenili vjeru? Šta mislite bi moglo u svjetskim okvirima zamjeniti vjeru?
Tesko je davati prognoze, mislim da je trenutno ateizam u blagom porastu, odnosno da budem precizniji manje je vjernika ali je pitanje koliko ih se izjasnjava ateistima, a koliko agnosticima i slicno. Sve u svemu, mislim da kako je pristup informacijama laksi i jednostavniji, kako su ljudi obrazivaniji da to dovodi do vise promjena kod pojedinaca u odnosu na ono sto su naucili od roditelja, pa samim tim imamo i vise ateista. Na to sve utice i povecanje ljudskih prava pa je sve lakse reci svoje misljenje i da zbog toga nemas problema, iako i to zavisi od regije, negdje se zbog ateizma jos uvijek moze glavnom zaplatiti. Sve u svemu, nastavice da raste, ali je tesko reci koliko. Sa jedne strane religije kao institucije ce sve uraditi da zadrze i povecaju svoj prihod i nece tek tako odustati, radice sve sto mogu da zadrze sto vise vjernika, tako da je moje misljenje je da ce tesko u skorije vrijeme vecina postati ateisti, previse su religije jake i uticajne da to dozvole.
Ne slažem se za zadnjim pasusom.
Ovdje npr. crkva sve moguće radi ne bi li vratila vjernike u crkve, ali bezuspješno, broj članova crkve pada neprestano.

Istovremeno, broj vjernika, makar u državama gdje je crkva jaka kao institucija, ne zavisi toliko od broja vjernika. Često crkve imaju svoje bolnice, škole, obdaništa, drugu imovinu koja generiše ogromne prihode.
Vjerujem da pada, samo je pitanje dokle ce. Moj utisak je da ce doci do jedne granice gdje nece ici dalje, izmedju ostalog i zbog toga sto odredjeni broj ljudi ima potrebu da vjeruje u nesto, iako nisu svi pripadnici neke organizovane religije bice ih ja mislim uvijek.

Za drugi dio, pretpostavljam da mislis na prihode da ne zavise od broja vjernika. Ne znam sad tacno o finansijana crkve, ali opet imam utisak da broj vjernika i indirektno utice na finansije, ako dovoljno padne broj vjernika morace na neki nacin pasti i prihodi.

To su sve moje pretpostavke, pitanje je sta buducnost donosi i sta se sve moze desiti da utice na ove brojeve.
Hakiz

#14952 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

sehohari wrote: 19/06/2024 21:43 Jedno pitanje

Šta mislite o budućnosti ateizma?
Da li će po vama doći vrijeme kada će većina, ili cijeli svijet prestati vjerovati u boga?

I, nevezano za ovo pitanje, za one koji traže spiritualnost ili su odrasli u religioznoj porodici, čime ste zamjenili vjeru? Šta mislite bi moglo u svjetskim okvirima zamjeniti vjeru?
Tesko je davati prognoze, mislim da je trenutno ateizam u blagom porastu, odnosno da budem precizniji manje je vjernika ali je pitanje koliko ih se izjasnjava ateistima, a koliko agnosticima i slicno. Sve u svemu, mislim da kako je pristup informacijama laksi i jednostavniji, kako su ljudi obrazivaniji da to dovodi do vise promjena kod pojedinaca u odnosu na ono sto su naucili od roditelja, pa samim tim imamo i vise ateista. Na to sve utice i povecanje ljudskih prava pa je sve lakse reci svoje misljenje i da zbog toga nemas problema, iako i to zavisi od regije, negdje se zbog ateizma jos uvijek moze glavnom zaplatiti. Sve u svemu, nastavice da raste, ali je tesko reci koliko. Sa jedne strane religije kao institucije ce sve uraditi da zadrze i povecaju svoj prihod i nece tek tako odustati, radice sve sto mogu da zadrze sto vise vjernika, tako da je moje misljenje je da ce tesko u skorije vrijeme vecina postati ateisti, previse su religije jake i uticajne da to dozvole.
Ovdje npr. crkva sve moguće radi ne bi li vratila vjernike u crkve, ali bezuspješno, broj članova crkve pada neprestano.

Istovremeno, broj vjernika, makar u državama gdje je crkva jaka kao institucija, ne zavisi toliko od broja vjernika. Često crkve imaju svoje bolnice, škole, obdaništa, drugu imovinu koja generiše ogromne prihode.
:shock:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14953 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by PreWiBa »

Hakiz wrote: 20/06/2024 13:03

:shock:
Hvata me malo demencija, ngl

Hoću reći, prihodi
Ci-Nick

#14954 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ci-Nick »

Mali su izgledi da će monoteističke religije skoro odumrijeti.
Prvo vjerske zajednice imaju infrastrukturu i borit će se da se to ne desi.
Druga stvar, može odumrijeti religija u skandinavskim zemljama ali ne i u Africi, ne i u zemljama u kojim ljudima treba nada i utjeha.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14955 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

čitam izvješće staro 500 godina iz francuske i italije (putopis)
odumire religija ljudi sve kvarniji sve puno grijeha ljudi ne poznaju krista crkve se zatvaraju sjemeništa prestaju postojati

500 godina pislije ista priča ista šuplja ista meta isto odstojanje

nešto što je inspirirano onostrnanošću a odlazi iz covjekove nutrine ne može biti ugašeno
može samo promijeniti oblik (new age, postmoderna, joga, meditacija, novac...)
skupljac_zeljeza

#14956 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by skupljac_zeljeza »

Ci-Nick wrote: 05/11/2024 10:36
Druga stvar, može odumrijeti religija u skandinavskim zemljama ali ne i u Africi, ne i u zemljama u kojim ljudima treba nada i utjeha.
Ko pravi vjerske objekte danas u skandinavskim zemljama?

Norveška...

Image

Švedska...

Image

Finska...ne mogu da se odlučim između ove tri iz Hesinkija.

Image

Ako treba mogu i nove crkve?
John Cleese

#14957 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

skupljac_zeljeza wrote: 05/11/2024 11:29 Ako treba mogu i nove crkve?
Ma jok, sve je to mejnstrim - dosadno, a ionako se lagano, ali neminovno svodi na folklor :|

Daj kakav budistički, šintoistički ili hinduistički hram :D
Ci-Nick

#14958 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ci-Nick »

skupljac_zeljeza wrote: 05/11/2024 11:29
Ci-Nick wrote: 05/11/2024 10:36
Ko pravi vjerske objekte danas u skandinavskim zemljama?

Norveška...

Image

Švedska...

Image

Finska...ne mogu da se odlučim između ove tri iz Hesinkija.

Image

Ako treba mogu i nove crkve?
Vjera, odnosno vjerske zajednice će slabiti istom brzinom kako kod ljudi bude rastao osjećaj sigurnosti. Te džamije pravi manjinska zajednica a broj vjernika kod većinske opada.
Nisu se svi Hrvati u BiH okupili oko Crkve i HDZ-a zato što vole Čovića, nego zato što se plaše Komšića i zakona "Jedan čovjek, jedan glas".
I među Bošnjacima je broj vjernika ili članova IZ u porastu jer komšije i susjedi zveckaju oružjem.
Plavo-bijeli

#14959 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Plavo-bijeli »

Uf ja presao od islama, agnosticizima, ateizma... mislio sam necu nikada napustiti ovaj posljednji, ali sad sam spiritualan i sto vise to istrazujem, sve mi ima vise smisla od ateizma.
skupljac_zeljeza

#14960 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Ci-Nick wrote: 05/11/2024 13:26

Vjera, odnosno vjerske zajednice će slabiti istom brzinom kako kod ljudi bude rastao osjećaj sigurnosti.
To na ovom forumu čitam 25 godina i još ništa. Nešto su najavljivali mnogo prije i Marx, Engels, Staljin, Enver Hodža, Niče.....danas Dawkins, a ja ne vidim to pomjeranje. Ima li bar nagrubo kada bi to se moglo desiti? Pitam za jarana koji hoće na hadž pa da mu kažem da batali jer to mu se neće nigdje pikati nego da pare ostavi za nešto drugo.
Ci-Nick

#14961 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ci-Nick »

Plavo-bijeli wrote: 05/11/2024 13:29 Uf ja presao od islama, agnosticizima, ateizma... mislio sam necu nikada napustiti ovaj posljednji, ali sad sam spiritualan i sto vise to istrazujem, sve mi ima vise smisla od ateizma.
Pa a i ja se izjašnjavam kao agnostik ali mi monoteističke religije nemaju smisla.
Božja kazna i pakao nemaju smisla, nagrada i kazna nemaju smisla.
Postojanje čovjeka nastalo na incestu i tako mnogo još toga.
Plavo-bijeli

#14962 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Plavo-bijeli »

Ci-Nick wrote: 05/11/2024 13:48
Plavo-bijeli wrote: 05/11/2024 13:29 Uf ja presao od islama, agnosticizima, ateizma... mislio sam necu nikada napustiti ovaj posljednji, ali sad sam spiritualan i sto vise to istrazujem, sve mi ima vise smisla od ateizma.
Pa a i ja se izjašnjavam kao agnostik ali mi monoteističke religije nemaju smisla.
Da...zato mi spiritualizam, reinkarnacija i konstantno napredovanje duse kroz razne zivote imaju dosta vise logike i smisla.

Ono rodis se, umres kao vrrlo mlad i odmah u dzennet..?! Nema mi logike..koja je poenta toga..ispalo bi da su neki dobili na lutriji kad im se tako potrefe stvari, a opet ljudi umru od tuge ako izgube rano dijete...
Ci-Nick

#14963 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ci-Nick »

skupljac_zeljeza wrote: 05/11/2024 13:42

Vjera, odnosno vjerske zajednice će slabiti istom brzinom kako kod ljudi bude rastao osjećaj sigurnosti.
To na ovom forumu čitam 25 godina i još ništa. Nešto su najavljivali mnogo prije i Marx, Engels, Staljin, Enver Hodža, Niče.....danas Dawkins, a ja ne vidim to pomjeranje. Ima li bar nagrubo kada bi to se moglo desiti? Pitam za jarana koji hoće na hadž pa da mu kažem da batali jer to mu se neće nigdje pikati nego da pare ostavi za nešto drugo.
Pa realno danas ljudi žive u većem strahu nego prije 25 godina.
Prepadanje od strane politike, medija, nauke, corone, vakcine, širenje samo ružnih vjesti.
Prijetnja Trećim Svjetskim.
skupljac_zeljeza

#14964 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Ci-Nick wrote: 05/11/2024 13:51
Pa realno danas ljudi žive u većem strahu nego prije 25 godina.

Velike psihičke krize su prošli i Niče i Jung i Šopenhauer i...iskorišteno kao tema za knjigu. Na nagovor prijateljice, Lou Salome, on pristaje na seanse kod psihijatra koji će filozofa izliječiti od neuralgija, živčane rastrojenosti i nesanice, a filozof će zauzvrat pomoći psihijatru da se izvuče iz depresije... ako uzimaš strah kao uzrok religioznosti.

Image
apsidejzi

#14965 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Ja imam jednu ideju, a mozda bi se moglo reci i teoriju u vezi ovog incesta. Mislim da je u pitanju nesporazum u krscanstvu i islamu. Jevreji imaju savrseno dobro objasnjenje. Nisam siguran da li glavnina judeizma dijeli ovu pricu ili je neka sekta u pitanju ali u principu tumacenje biblijskog Postanka ide tako da je Bog stvorio svemir i Planetu za odredjeni broj dana a zatim stvorio covjeka. medjutim, postoji distinkcija izmedju onoga sto oni nazivaju Goji i Ljudi. Po tom ucenju, bog je stvorio zivot kroz proces evolucije ukljucujuci i Homo sapiense tj nas. I to su Goji po judeizmu. Vrsta majmuna ciji izgled je bog iskoristio da stvori Adema. To je uradio prije 6000 godina. Goji se radjaju i umiru te tako nestaju ali Ademovi sinovi ce biti ozivljeni i sve one price vezano za sudnji dan, pakao i raj.

Dakle imas goje tj homo sapiense i ljude tj potomke Adema kojeg je bog posebno stvorio dok su goji hodali zemljom. I poslanici koje je bog slao "ljudima" su zapravo poslanici slani potomcima Adema a u bibliji postoji neprekinuti niz sinova od Adema do Abrahama i Jakova koji je imao 12 sinova od kojih ce nastati 12 jevrejskih plemena i koji ce postati odabrani narod. Judeizam je zapravo egocentricna religija koja smatra da su oni potomci Adema s tim da su se potomci mijesali sa gojima tu i tamo. Tako da Ademova djeca nisu morala dobiti djecu preko incesta nego sa ostalim gojima. Bitan je ocev gen. Mizoginija i patrijarhalni sistem u pozadini al jbg, nisam ja pisao religije. Bog se ljutio na njih jer su se previse mijesali sa gojima i nisu vjerovali u jednog boga nego su slusali goje koji su uglavnom bili jal ateisti jal politeisti. Kaznjavao ih je tako sto im je unistavao izrael dva puta i dva puta ih vodio u ropstvo. A onda im slao poslanike (Mojsija i Isusa) koji bi ih spasili ropstva ako bi se pokorili bogu. Prvi put su to uradili a drugi put nisu.

helem, na ovoj ideji je nastalo krscanstvo koje se u principu bazira na tome da se bog naljutio na jevreje i odlucio da vise ne budu njegov omiljeni narod. Sada vise nije bitno da li si Ademov direktni potomak ili si goj sve dok vjerujes u Isusa. Sada je bog promijenio plocu i ozivjece sve i svi ce proci kroz sud i ici u raj ili pakao. Malo naivann pogled na boga koje se kao "predomislja" no u sustini kad citas novi zavjet dolazis do takvog zakljucka. No krscanstvo u danasnjem obliku dolazi tek 400 godina nakon Isusa i ta orginalna ideja se izgubila u vremenu. Ideja o gojima i ljudima nije prihvacena kad su birali koje dijelove biblije ce smatrati istinitim. nije im se uklapalo u narativ. Incest su mogli tolerisati i ignorisati.

Kasnije ce doci Muhamed, koji je takodjer potomak Adema samo druga loza od Abrahama za razliku od SVIH ostalih poslanika koji su bili loza njegovog prvog sina. helem, Muhamed je sada potvrdio pricu o jevrejima kako su bili odabrani narod i kako se bog naljudio na njih i da je Isus zapravo bio poslanik kojeg oni nisu priznali. No krscani su pogrijesili jer Isus je samo bio poslanik a ne bozanstvo. Ostatak price je isti. Zapravo Muhamed je docekao zvanicnu verziju krscanstva koju imamo danas tako da prica o gojima i ljudima nije zazivila u islamu.

helem, ti i ja smo goji, nastali evolucijom. rodili smo se i nestacemo. Mi smo NPC iz perspektive boga a Sud, pakao raj i sve ostalo u paketu vaze samo za Ademove potomke. Ti i ja to nismo. Mi smo Goji tj zivotinje. Judeizam i dalje zastupa tu ideju. Krscanstvo i islam su promijenili ovu orginalnu ideju i doradili je da odgovara njihovom narativu. No nisu mogli sve uklopiti. Jedna od repova je i incest koji nikada nije bio incest u orginalnoj prici. Ako cu biti skroz iskren onda cu spomenuti da danasnja genetska haplo grupa J1 i J2 kao grane sireg genetskog stabla homo sapiensa nastaje prije nekih 4000 -6000 godina a J1 i J2 su jevreji i arapi danasnjice. Vjerovatno je istinita prica da je postojao Abraham samo naravno ta prica je pretvorena u mitologiju sa generacije na generaciju.
Ci-Nick

#14966 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ci-Nick »

apsidejzi wrote: 05/11/2024 21:56
Ja imam jednu ideju, a mozda bi se moglo reci i teoriju u vezi ovog incesta. Mislim da je u pitanju nesporazum u krscanstvu i islamu. Jevreji imaju savrseno dobro objasnjenje. Nisam siguran da li glavnina judeizma dijeli ovu pricu ili je neka sekta u pitanju ali u principu tumacenje biblijskog Postanka ide tako da je Bog stvorio svemir i Planetu za odredjeni broj dana a zatim stvorio covjeka. medjutim, postoji distinkcija izmedju onoga sto oni nazivaju Goji i Ljudi. Po tom ucenju, bog je stvorio zivot kroz proces evolucije ukljucujuci i Homo sapiense tj nas. I to su Goji po judeizmu. Vrsta majmuna ciji izgled je bog iskoristio da stvori Adema. To je uradio prije 6000 godina. Goji se radjaju i umiru te tako nestaju ali Ademovi sinovi ce biti ozivljeni i sve one price vezano za sudnji dan, pakao i raj.

Dakle imas goje tj homo sapiense i ljude tj potomke Adema kojeg je bog posebno stvorio dok su goji hodali zemljom. I poslanici koje je bog slao "ljudima" su zapravo poslanici slani potomcima Adema a u bibliji postoji neprekinuti niz sinova od Adema do Abrahama i Jakova koji je imao 12 sinova od kojih ce nastati 12 jevrejskih plemena i koji ce postati odabrani narod. Judeizam je zapravo egocentricna religija koja smatra da su oni potomci Adema s tim da su se potomci mijesali sa gojima tu i tamo. Tako da Ademova djeca nisu morala dobiti djecu preko incesta nego sa ostalim gojima. Bitan je ocev gen. Mizoginija i patrijarhalni sistem u pozadini al jbg, nisam ja pisao religije. Bog se ljutio na njih jer su se previse mijesali sa gojima i nisu vjerovali u jednog boga nego su slusali goje koji su uglavnom bili jal ateisti jal politeisti. Kaznjavao ih je tako sto im je unistavao izrael dva puta i dva puta ih vodio u ropstvo. A onda im slao poslanike (Mojsija i Isusa) koji bi ih spasili ropstva ako bi se pokorili bogu. Prvi put su to uradili a drugi put nisu.

helem, na ovoj ideji je nastalo krscanstvo koje se u principu bazira na tome da se bog naljutio na jevreje i odlucio da vise ne budu njegov omiljeni narod. Sada vise nije bitno da li si Ademov direktni potomak ili si goj sve dok vjerujes u Isusa. Sada je bog promijenio plocu i ozivjece sve i svi ce proci kroz sud i ici u raj ili pakao. Malo naivann pogled na boga koje se kao "predomislja" no u sustini kad citas novi zavjet dolazis do takvog zakljucka. No krscanstvo u danasnjem obliku dolazi tek 400 godina nakon Isusa i ta orginalna ideja se izgubila u vremenu. Ideja o gojima i ljudima nije prihvacena kad su birali koje dijelove biblije ce smatrati istinitim. nije im se uklapalo u narativ. Incest su mogli tolerisati i ignorisati.

Kasnije ce doci Muhamed, koji je takodjer potomak Adema samo druga loza od Abrahama za razliku od SVIH ostalih poslanika koji su bili loza njegovog prvog sina. helem, Muhamed je sada potvrdio pricu o jevrejima kako su bili odabrani narod i kako se bog naljudio na njih i da je Isus zapravo bio poslanik kojeg oni nisu priznali. No krscani su pogrijesili jer Isus je samo bio poslanik a ne bozanstvo. Ostatak price je isti. Zapravo Muhamed je docekao zvanicnu verziju krscanstva koju imamo danas tako da prica o gojima i ljudima nije zazivila u islamu.

helem, ti i ja smo goji, nastali evolucijom. rodili smo se i nestacemo. Mi smo NPC iz perspektive boga a Sud, pakao raj i sve ostalo u paketu vaze samo za Ademove potomke. Ti i ja to nismo. Mi smo Goji tj zivotinje. Judeizam i dalje zastupa tu ideju. Krscanstvo i islam su promijenili ovu orginalnu ideju i doradili je da odgovara njihovom narativu. No nisu mogli sve uklopiti. Jedna od repova je i incest koji nikada nije bio incest u orginalnoj prici. Ako cu biti skroz iskren onda cu spomenuti da danasnja genetska haplo grupa J1 i J2 kao grane sireg genetskog stabla homo sapiensa nastaje prije nekih 4000 -6000 godina a J1 i J2 su jevreji i arapi danasnjice. Vjerovatno je istinita prica da je postojao Abraham samo naravno ta prica je pretvorena u mitologiju sa generacije na generaciju.
Prije 6.000 godina?
Realno sve su monoteisticke zbirke šuplje i nemaju logike.
Svemogući Bog me stvorio da me stavi na kušnju a i prije nego me stavio na kušnju znao da li ću položiti ili pasti.
I još kaže kome hoće pokazati put taj će i ga naći a kome put skrije (kao meni) taj ga nikad neće naći.
Dakle imam izbor al ga nemam i bit ću kažnjen jer nisam položio ispit koji nikako nisam mogao položiti.
broj dva

#14967 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Možemo argumentovati da se u zapadnoj Europi evropi već desilo. Crkva je harala ekonomski, politički, vojno i moralno. Bili su glavni akter civilnog, političkog i ekonomskog svjeta. Danas su im izvađeni zubi i nemaju uticaj. Ako bliski istok ikada napreduje u socio-ekonomski moglo bi se isto i njima desiti.
broj dva

#14968 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Ci-Nick wrote: 05/11/2024 23:09
apsidejzi wrote: 05/11/2024 21:56

Prije 6.000 godina?
Realno sve su monoteisticke zbirke šuplje i nemaju logike.
Svemogući Bog me stvorio da me stavi na kušnju a i prije nego me stavio na kušnju znao da li ću položiti ili pasti.
I još kaže kome hoće pokazati put taj će i ga naći a kome put skrije (kao meni) taj ga nikad neće naći.
Dakle imam izbor al ga nemam i bit ću kažnjen jer nisam položio ispit koji nikako nisam mogao položiti.
Makar je ubio svog sina da nam da popust na grijeh..
apsidejzi

#14969 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

Prije bi mi ovo bila velika vijest i mislio bih da se nesto veliko desava, a danas... Uvidis koliko je ovo prodaja magle. Lik nista konkretno u zivotu nije napravio. Citava ova pomama i paznja koju dobija i koju ce dobiti, produkt je napuhivanja. Ono sto je balon na berzi, to je ova pomama u vjerskom svijetu.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/najveci ... /241107052
Hakiz

#14970 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Ogroman broj ljudi, usudio bih se reći većina, vjernika, u svakodnevnom životu ne žive po postulatima religija. Ostave ih za svetkovine i to je to. U svakodnevnom životu manje ili više su često licemjerni, lažu, neki i kradu, neki ne poštuju roditelje, većina krše pravila da ne budu oholi itd, kao da boga i njegovih pravila nema.

Tako da se može reći da je odavno vjera otišla iz praktičnog svakodnevnog života. Ostala je simbolički.
skupljac_zeljeza

#14971 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote: 07/11/2024 11:40

Tako da se može reći da je odavno vjera otišla iz praktičnog svakodnevnog života. Ostala je simbolički.
Vjera se nije živjela u kompletu ni u vrijeme Pejgambera. Bilo je uvijek grupa, generacija i pojedinaca koji su bili blizu idealu, ali rijetki su vjernici koji su dostigli vjeru Ibrahima i Ismaila a.s. Vjera je težnja dobru jer čovjek i nije stvoren melekom/anđelom, a nije ni iz svijeta džina nego nešto između pa njegov izbor dobra je prvenstveno dobro za njega, ali i okruženju. Neko sebi želi dobro više, a neko manje i dobro je što je tako. Ne znam čovjeka koji bi želio biti anđeo da nema mogućnosti izbora. Nije džennet mjesto ljudi bez gijeha nego onih kod kojih je bilo više dobrih djela nego loših. Bog nas je stvorio i zna naše domete.

A to što ti vidiš je lažni privid. Ne prolaziš kroz razne grupe vjerujućih i nije rijetkost da džematlija bude moralniji od hodže. I hodža je samo čovjek, daleko od osobina ne meleka nego i Pejgambera.

Imaš kod Meše u Dervišu kada se Nuruddin bori sam sa sobom u jurjevskoj noći i kod begovice uz svijeću. I šejh tekije se bori do kraja života sa svojim nefsom. Taj put do susreta sa Azrailom nije dovršen o čemu i pišu ajeti i hadisi. Mogućnost tevbe u zadnjoj minuti itd.

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14972 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Truba »

dobro si to napiso
apsidejzi

#14973 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by apsidejzi »

skupljac_zeljeza wrote: 07/11/2024 11:57

Vjera je težnja dobru jer čovjek i nije stvoren melekom/anđelom, a nije ni iz svijeta džina nego nešto između pa njegov izbor dobra je prvenstveno dobro za njega, ali i okruženju. Neko sebi želi dobro više, a neko manje i dobro je što je tako. Ne znam čovjeka koji bi želio biti anđeo da nema mogućnosti izbora. Nije džennet mjesto ljudi bez gijeha nego onih kod kojih je bilo više dobrih djela nego loših.
Ima jedan mali problemcic u ovoj tvojoj definiciji. Ja kao nevjernik mogu biti dobar koliko god hocu, nece mi piti vode. Neko ko je vjernik ali prakticno nema mnogo od vjere hoce. Bice malo dzehenema ali kad tad ce uci.

Prema tome... tvoja definicija je lijepa na rijecima ali ne funckionise u praksi.
broj dva

#14974 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Jedini stvarno neoprostivi grijeh je nevjera, ostatak se manje-vise da regulisati...
skupljac_zeljeza

#14975 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

apsidejzi wrote: 07/11/2024 14:06
skupljac_zeljeza wrote: 07/11/2024 11:57

Vjera je težnja dobru jer čovjek i nije stvoren melekom/anđelom, a nije ni iz svijeta džina nego nešto između pa njegov izbor dobra je prvenstveno dobro za njega, ali i okruženju. Neko sebi želi dobro više, a neko manje i dobro je što je tako. Ne znam čovjeka koji bi želio biti anđeo da nema mogućnosti izbora. Nije džennet mjesto ljudi bez gijeha nego onih kod kojih je bilo više dobrih djela nego loših.
Ima jedan mali problemcic u ovoj tvojoj definiciji. Ja kao nevjernik mogu biti dobar koliko god hocu, nece mi piti vode. Neko ko je vjernik ali prakticno nema mnogo od vjere hoce. Bice malo dzehenema ali kad tad ce uci.

Prema tome... tvoja definicija je lijepa na rijecima ali ne funckionise u praksi.
To je tačno. Ali čiji je to problem? Na tebi ili Bogu? Ti ćeš zbog dobra imati korist na dunjaluku, ali zato što nisi posmatrao širu sliku i drugačiju posljedicu. Bismillahi ar-Rahman ar-Rahim. ar-Rahman znači Milostiv prema svim ljudima i onima koji ga vjeruju i onima koji ga psuju, a ar-Rahim je posebna Božija milost onima koji Ga vjeruju i poštuju. Zavisi opet na koju milost si se TI ograničio. Tu dalje kreće razlika između tebe i mene u samom doživljaju pojavnog i nepojavnog. Što bi Frankl rekao...ko se usudi zakoračiti dalje.
Post Reply