Ako neko nije vidio ili cuo hitnu, onda nesto nije u redu s uslovima voznje ili osobom. Hitna je napravljena da se vidi i cuje na daleko.Ateista wrote: ↑11/07/2025 14:05Ne znam, mozda je on vidio hitnu a ona nije.tokio25 wrote: ↑11/07/2025 13:57zasto nije udario onoga iz desne trake kojeg je ova obilazila?Ateista wrote: ↑11/07/2025 13:49
Nije pitanje selektivnog uzimanja sta nam odgovara, vec onoga sto je uzrok nesrece.
Razumijem ono sto si pisao u prethodnom postu, jasno je da je zabranjeno iz te trake ici pravo i da se moze reci da se ni ona nije smjela naci tu ako je isla iz pogresne trake, ali kljucno je to sto je ona bila na cesti kojoj je tad zeleno i taj pravac tada smije ici pravo.
To sto neko ne udje iz prave trake u raskrsnicu je prekrsaj za sebe, ali ne toliko bitan za udes jer bi se isto moglo desiti i da je ona iska iz regularne trake. Vozac hitne se ne moze vaditi na to da je nije vidio zbog njenog prekrsaja, opet iz razloga sto on nije nikako smio biti tu. Da je pitanje prvenstva prolaza onda se moze neko vaditi na to da zbog pogresne trake ili brzine nije vidio onoga kome je oduzeo prednost, ali kad je crveno tu nema prvenstva, on se ni na koji legalan nacin nije mogao naci tu u raskrnici krecuci se tim pravcem.
znaci da je i ona uzrok jer je vec bio prosao sve ove koji su regularno bili na cesti
Da se razumijemo, i meni je cudno da ona nije primijetila hitnu, mozemo reci da je vjerovatno bila neoprezna i nije dovoljno pratila, ali zakon je svejedno na njenoj strani po pitanju krivice, odnosno bio bi da je prezivjela.
Ne znaci da je prosao ostale, mozda su ostali stali jer su vidjeli hitnu, vozac hitne je morao biti siguran da je stao svako ko se kretao tom cestom.
Opet se pricaju netacne stvari i uzima samo dio zakona, nemojte da vam je mrsko pogledati da pored tacke jedan, u clanu 126 postoji i tacka 3:
(3) Kako bi omogućili prolaz vozilima iz stavka (1) i (2) ovoga članka, pješaci su se dužni
skloniti s kolnika, a ostala vozila propustiti ih i, prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila prođu.
Znaci kako sam rekao, ostala vozila su obavezna skloniti se, propustiti ili stati dok ne prodje hitna pomoc. Ovo vazi za vozila koja NISU U RASKRSNICI, dok vozila koja jesu u raskrsnici regulisanoj semaforom kada dolazi hitna, mogu i trebaju nastaviti kretnju i onda se skloniti. Pogledao sam zakone u Njemackoj, Francuskoj i Danskoj (onako reprezentativno za Evropu), i svugdje je pogodite, DOZVOLJENO hitnoj pomoci da prodje kroz crveno uz veliku paznju da ne udari u pjesake i vozila U RASKRSNICI. A vozila koja dolaze do raskrsnice moraju stati i dati pravo prvenstva vozilu hitne pomoci.
https://rd-factsheets.de/recht-teil4/
https://www.lepermislibre.fr/code-route ... ioritaires
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2009/154 kapitel 4
Ja sam citao prevode stranice, ali svi koriste vrlo slicnu formulaciju i eksplicitno kazu isto - da hitna pomoc u slucaju intervencije i sa sirenom i rotacionim svjetlima ima pravo prvenstva i smije proci kroz crveno.
Ne znam kuda vozi sofer balon, ali bi bilo dobro da nauci pravila. I obicno vozilo ima pravo da prodje kroz crveno na raskrsnici AKO time oslobadja put ambulanti odnosno hitnoj pomoci, ali to mora uciniti polako i sa velikom paznjom da ne povrijedi nekoga.
Evo malo i za Svicarsku, provjerite je li google translate napredovao:
Art. 16 Vortrittsberechtigte Fahrzeuge
1 Den Fahrzeugen der Feuerwehr, Sanität, Polizei und des Zolls die sich durch Blaulicht und Wechselklanghorn ankündigen, müssen alle Strassenbenützer den Vortritt lassen, auch bei Verkehrsregelung durch Lichtsignale
Ako je ko mladji od 25 godina, pitajte chatgpt.