Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

u ljudskoj je prirodi da mu je drugačije nepoznato strano i daleko

evo na plaži slušam naše naglaske i razmisljam ko je odakle...pogodim u 50 kilometara...tu je srbijanski naglasak, bre, hercegovački lik se hvališe, ocam mog sestre mi bosanski...tu je prnjavorski naglasak mala europa i krajiški...ja sam za baba a ti :D

i svi su mi podjednako ogavni :D eh sad zamislim nijemca kako sluša strane jezike i njemački s naglaskom u njegovom gradu
hehe
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

tuitamo wrote: 11/07/2025 08:32
ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 08:15
tuitamo wrote: 11/07/2025 08:05 [youtube][/youtube]
Za većinu je ‚ljudi’ mnogo više od najuže porodice. Socijalni kontakti, okruženje, prijatelji, rodbina, komšije itd.

Objašnjavanje je ono spontano ooo where are you from? Boznia! Oooh najs kantri. So sorry for the war.
I tako redovno iz dana u dan. Godinama u tuđini. Objašnjavaš se redovno.
Kući, na svome nikome.
Složit ćemo se da se ne slažemo.

Nit kome šta objašnjavam nit mi fali išta iz BiH.

Uživam u životu maksimalno, neopterećen nebitnim i/ili individualnim stvarima - nacijom, vjerom, porijeklom. Nit me to čini onim što je sam niti me određuje. Imam svoje ime i prezime, i svoju ličnost, i nit me ko može predstaviti niti objasniti sem mene samog.

Društvo mi je svakako rasuto po svijetu, socijalni život mi je odličan, ni po čemu se ne razlikuje od onog kojeg sam imao i BiH.
I ovdje imam komšije, baci se poneki roštilj urijetko, ništa rjeđe nego u BiH, imam kolege s posla s kojima sam u sasvim normalnim odnosima.

Znači u nekim stvarima sam ostao na istom, u ostalim stvarima sam na boljem, manje ili više ali boljem (infrastruktura, zdravstvo, standard življenja, čist zrak, priroda, sigurnost).
Ni u jednom pogledu nisam nazadovao, znači ili isto ili bolje u svakom aspektu življenja.

Ne znam evo u skoro pola godine mi definitivno ništa ne fali. Vidjet ćemo.
Drago mi je zbog tebe. Ne moraš svaki skepticizam života van domovine primati lično. To je uveliko i stvar iskustva.
Imaj u vidu da,
ima ljudi koji su 5,
10,
15,
godina vani. Prošli ono što ti prolaziš. Imaju iskustvo oduševljenja, samo-uvjeravanja, života u svakodnevnici, poimanja realnosti, a onda kod mnogih i prihvatanja istine.
Dom je jedan. Tamo gdje su ti ljudi.
Eh pa ako posle 5-10-15 godina nemas svoje ljude, onda je do tebe care
zubi

#26178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Truba wrote: 11/07/2025 08:46 u ljudskoj je prirodi da mu je drugačije nepoznato strano i daleko

evo na plaži slušam naše naglaske i razmisljam ko je odakle...pogodim u 50 kilometara...tu je srbijanski naglasak, bre, hercegovački lik se hvališe, ocam mog sestre mi bosanski...tu je prnjavorski naglasak mala europa i krajiški...ja sam za baba a ti :D

i svi su mi podjednako ogavni :D eh sad zamislim nijemca kako sluša strane jezike i njemački s naglaskom u njegovom gradu
hehe
Koji ti je drag?
Truba

#26179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

nijedan ne znam sto se dozivaju i dernjaju
ljudi došli da se odmore
najgadniji su mi američki engleski i ona njihova arrrrrrr ko majli sajrus
tuitamo

#26180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

izvrsni direktor wrote: 11/07/2025 08:48
tuitamo wrote: 11/07/2025 08:32
ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 08:15

Složit ćemo se da se ne slažemo.

Nit kome šta objašnjavam nit mi fali išta iz BiH.

Uživam u životu maksimalno, neopterećen nebitnim i/ili individualnim stvarima - nacijom, vjerom, porijeklom. Nit me to čini onim što je sam niti me određuje. Imam svoje ime i prezime, i svoju ličnost, i nit me ko može predstaviti niti objasniti sem mene samog.

Društvo mi je svakako rasuto po svijetu, socijalni život mi je odličan, ni po čemu se ne razlikuje od onog kojeg sam imao i BiH.
I ovdje imam komšije, baci se poneki roštilj urijetko, ništa rjeđe nego u BiH, imam kolege s posla s kojima sam u sasvim normalnim odnosima.

Znači u nekim stvarima sam ostao na istom, u ostalim stvarima sam na boljem, manje ili više ali boljem (infrastruktura, zdravstvo, standard življenja, čist zrak, priroda, sigurnost).
Ni u jednom pogledu nisam nazadovao, znači ili isto ili bolje u svakom aspektu življenja.

Ne znam evo u skoro pola godine mi definitivno ništa ne fali. Vidjet ćemo.
Drago mi je zbog tebe. Ne moraš svaki skepticizam života van domovine primati lično. To je uveliko i stvar iskustva.
Imaj u vidu da,
ima ljudi koji su 5,
10,
15,
godina vani. Prošli ono što ti prolaziš. Imaju iskustvo oduševljenja, samo-uvjeravanja, života u svakodnevnici, poimanja realnosti, a onda kod mnogih i prihvatanja istine.
Dom je jedan. Tamo gdje su ti ljudi.
Eh pa ako posle 5-10-15 godina nemas svoje ljude, onda je do tebe care
Ne slažem se da je sa navršenih npr. 30god doći u neku daleku zemlju pronaći ljude samo stvar ovoga što je došao. Stranci i okolina su ‘ljudi’ nekih drugih ‘ljudi’ tu gdje si došao. A ti sve stariji, sve manje interesantan. Pričaš slabo ili uglavnom sa naglaskom. Stranac si. Nisi ‘ljudi’ tih ‘ljudi’ tu.

Otišao si od svojih ‘ljudi’.
Ozimician

#26181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Svako bira za sebe sta mu je bolje, ali opet svako brani svoje izbore.

A imamo hvala Bogu na Klixu svaki dan barem 10 vijesti zasto se isplati iseliti iz BiH. Tako da, isplati se itekako, stvar je samo da li to neko zeli ili ne. Nekome u ovakvoj BiH, nista zapravo ne fali (stavise pogoduje mu ovakvo stanje) i to treba razumjeti.

:thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#26182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 07:28
Joj čitam ovo, kaže Turčin jebeno ako nećeš jezik naučit.

Pa jebem ti majku nećeš u Stuttgartu turski pričat jebote hahahahahha
Ja u centru Manhajma sjeo na kafu, sve lokale tamo Turci drže, i na njemačkom i engleskom objašnjavam konobaru narudžbu da mi donese (komplikovana inače, turska moka, espresso sa mlijekom i dvije kisele) on jedva skontao šta tražim jer govori samo turski :shock:

A ja moram znati Getea i Šilera da citiram na njemačkom za posao na baušteli... :roll:
Truba

#26183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

nisu ti to realne vijesti nego klikbejtovi
nije baš ugodno kad doktor ne zna BHS ili zubar
a da ne spominjemo ponašanje turističke djece i migranata studenata turaka, kineza prodavača i njihve rodbine
sve sam to doživljavao na ilidži
nešto sumnjam da je bolje po kvartovima gdje na zapadu žive naši ljudi
sumnjam da ste izolirani od stranaca i da se družite samo s nijemcima
KraljicaIzJajca

#26184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

Ozimician wrote: 11/07/2025 09:30 Svako bira za sebe sta mu je bolje, ali opet svako brani svoje izbore.

A imamo hvala Bogu na Klixu svaki dan barem 10 vijesti zasto se isplati iseliti iz BiH. Tako da, isplati se itekako, stvar je samo da li to neko zeli ili ne. Nekome u ovakvoj BiH, nista zapravo ne fali (stavise pogoduje mu ovakvo stanje) i to treba razumjeti.

tuitamo

#26185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Ozimician wrote: 11/07/2025 09:30 Svako bira za sebe sta mu je bolje, ali opet svako brani svoje izbore.

Hvala Bogu što ima loših vijesti da bi neko mogao na dnevnoj bazi živjeti sa svojom odlukom o napuštanju domovine?
:(
Truba

#26186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

moj kolega otisao u njemačku i drugi kolega mi salje screen shot gleda live prvu paradu ponosa u SA čeka oće li biti makljaže iz grada gdje mu crkve moraju imati zastave duginih boja (a ne sluzbenu zastavu crkve)
KraljicaIzJajca

#26187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

Truba wrote: 11/07/2025 13:53 moj kolega otisao u njemačku i drugi kolega mi salje screen shot gleda live prvu paradu ponosa u SA čeka oće li biti makljaže iz grada gdje mu crkve moraju imati zastave duginih boja (a ne sluzbenu zastavu crkve)
Joj što ti možeš nasrati svašta u tako kratkom postu.
Rugafet

#26188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Dajte mi dva razloga zašto bi se neko ko je otišao trebao vratit u BiH.Ili dva razloga zašto ne bi trebalo da se ide.
Hvala
BiBi911

#26189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Rugafet wrote: 11/07/2025 19:18 Dajte mi dva razloga zašto bi se neko ko je otišao trebao vratit u BiH.
Sa malo skole znanja, zelje za ucenjem ocekivat da pare padaju sa neba
Mnogi upadnu u dugove
detroit-mercy

#26190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Sve dok se za mjesto cistacice u skoli moras upisati u stranku da bi dobio, ljudima se isplati iseljenje.
BiBi911

#26191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Domaci izdajnik wrote: 11/07/2025 09:40
ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 07:28
Joj čitam ovo, kaže Turčin jebeno ako nećeš jezik naučit.

Pa jebem ti majku nećeš u Stuttgartu turski pričat jebote hahahahahha
Ja u centru Manhajma sjeo na kafu, sve lokale tamo Turci drže, i na njemačkom i engleskom objašnjavam konobaru narudžbu da mi donese (komplikovana inače, turska moka, espresso sa mlijekom i dvije kisele) on jedva skontao šta tražim jer govori samo turski :shock:

A ja moram znati Getea i Šilera da citiram na njemačkom za posao na baušteli... :roll:

Samo ces se ti zbog toga vrlo brzo rijesit baustele a taj ce ostat do kraja zivota konobar koji radi za minimalac
Ozimician

#26192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 11/07/2025 19:24 Sve dok se za mjesto cistacice u skoli moras upisati u stranku da bi dobio, ljudima se isplati iseljenje.
Slabo ti onda poznajes stanje u BiH, radno mjesto cistacice u skoli (i bilo kojoj javnoj ustanovi u BiH) je mnogo atraktivnije nego radno mjesto na salteru banke.

I da, to jeste razlog za iseljenje svakom ko nije dio "sistema", jer je takva postavka vrlo nakaradna.
HelaS

#26193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Ozimician wrote: 11/07/2025 20:00
detroit-mercy wrote: 11/07/2025 19:24 Sve dok se za mjesto cistacice u skoli moras upisati u stranku da bi dobio, ljudima se isplati iseljenje.
Slabo ti onda poznajes stanje u BiH, radno mjesto cistacice u skoli (i bilo kojoj javnoj ustanovi u BiH) je mnogo atraktivnije nego radno mjesto na salteru banke.

I da, to jeste razlog za iseljenje svakom ko nije dio "sistema", jer je takva postavka vrlo nakaradna.
Ti isto živiš u Njemačkoj, je li tako?
ZoomZoomKiwi

#26194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rugafet wrote: 11/07/2025 19:18 Dajte mi dva razloga zašto bi se neko ko je otišao trebao vratit u BiH.Ili dva razloga zašto ne bi trebalo da se ide.
Hvala
Image
Nothing. Nada. Niente. :mrgreen:
skafiskafsnjak

#26195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ti meni zaista nekad nisi jasan :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma i to su price iz davnine. Kad je jedini normalan posao bio na budzetu.
Tad se ovdje pisalo "nece Bosna naprijed jer je svakome san da lupa pecate u opstini". Vazda se istih par banalnosti vrte. Ne mogu ljudi da shvate da vise nije 2005. ni 2010.

Sad ministarstva ne mogu popuniti saradnicke pozicije. Ministar na Linkedinu postavlja oglase za posao i pise kolika je plata :lol:
tuitamo

#26197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Rugafet wrote: 11/07/2025 19:18 Dajte mi dva razloga zašto bi se neko ko je otišao trebao vratit u BiH.Ili dva razloga zašto ne bi trebalo da se ide.
Hvala
1.Da gradi svoju Domovinu i čini je boljom. Time će i ta osoba biti sretnija i ispunjenija. Ako se niko ne vrati i svi odu,
ko ste vi? Cigani?

2. Zato što je to tvoj dom. Tu pripadaš. Time se vodi čitav svijet. Zapitaj se šta si i ko si? Bosna i Hercegovina je tvoja domovina i jedna od dužnosti je da je činiš boljom u tvojoj sferi.

3. Bosna se razvija i biti svjedok tog razvoja je fanstastično. Autoput, turizam, strana ulaganja, merak, insan, duša.
Bosna i Hercegovina
:bih:
Ozimician

#26198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 12/07/2025 09:20
Ma i to su price iz davnine. Kad je jedini normalan posao bio na budzetu.
Tad se ovdje pisalo "nece Bosna naprijed jer je svakome san da lupa pecate u opstini". Vazda se istih par banalnosti vrte. Ne mogu ljudi da shvate da vise nije 2005. ni 2010.

Sad ministarstva ne mogu popuniti saradnicke pozicije. Ministar na Linkedinu postavlja oglase za posao i pise kolika je plata :lol:
Upravo tako, pa onda ova ratna dijaspora dodje kod nekog rodjaka i ovaj krene da mu kuka (ne bi li se ogrebao) kako nema posla, kako treba stela za svaki posao... i ovaj povjeruje u tu pricu...

Eh sad ovima koji su friskiji tu pricu ne mogu prodavati, jer ovi znaju da danas ima posla, ako ne u BiH, siroko Schengen polje - ko zaista zeli da radi.

Satnica cistacice u Sarajevu skuplja nego u Njemackoj. (stanovi, apartmani, na crno)
tokio25

#26199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

to oko stele za cistacice i sl mozda jos samo u nekim malim mjestima ima u vecim gradovim a posebno u sarajevu to je proslo ima sigurno 10 godina
Rugafet

#26200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

tuitamo wrote: 12/07/2025 10:41
Hvala
1.Da gradi svoju Domovinu i čini je boljom. Time će i ta osoba biti sretnija i ispunjenija. Ako se niko ne vrati i svi odu,
ko ste vi? Cigani?

2. Zato što je to tvoj dom. Tu pripadaš. Time se vodi čitav svijet. Zapitaj se šta si i ko si? Bosna i Hercegovina je tvoja domovina i jedna od dužnosti je da je činiš boljom u tvojoj sferi.

3. Bosna se razvija i biti svjedok tog razvoja je fanstastično. Autoput, turizam, strana ulaganja, merak, insan, duša.
Bosna i Hercegovina
:bih:
:lol: :lol: :lol:
Post Reply