Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stubrijez

#26151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Chloe wrote: 08/07/2025 12:54 Kod nas ima povrataka iz EU ali i Amerike. :D
Mojih rođaka se vraća devetero plus troje djece. Uz jednog našeg čovjeka smo dobili i petočlanu američku obitelj, otac, majka, sin, snaha i unuka. :D

https://www.radiovkladusa.ba/suzie-i-to ... j-kladusi/
.
Ma dajte, pa mozete vi bolje... Pogresno je gledati ovakve slucajeve, jasno je da se radi o ljudima koji su na ovaj ili onaj nacin ostvareni u dijaspori pa su ovde turisticki, zasto ne bi - americka primanja, bosanski troskovi. Bas me interesuje koliko ce ovi tvoji ostati, ja im dajem do zime. Idealni smo za kratkotrajni boravak, tek toliko da se razgledaju prirodne i kukturne ljepote. Desetine hiljada zemljaka, posebno krajisnika ludo i glupo sto su otisli i odlaze??? Postoji cak citav niz pseudo ili kvaziprojekata ovog tipa. Uglavnom povratnici kao ovi slicno... zajednicko im je vecini da su zene sa maramama i neki bradonje, braca i da su prilozi svi odreda lazni.
stubrijez

#26152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Karikaturist wrote: 08/07/2025 12:56
zubi wrote: 08/07/2025 10:55
Karikaturist wrote: 08/07/2025 10:29 :lol:
Drzi se onoga sto je napisano, o fazismu mozes tamo o desavanjima u Kroejsa.
Drzim.
QSuzi wrote: 08/07/2025 09:12 Eto EU vrijednosti su u Hrvatskoj na najvećem gospa dron koncertu :run:
Da, nabiti nogom a ne ono hinjski prijaviti policiji dok viriš iza zavjese
Neprocjenjivo
Ti lupetas izvlaceci Torabija kao neki argument, nidje veze.
Aha, izvini sad sam ukapirao.
Kupovina vode od Torabija je u skladu sa Eu vrijednostima. Hvala ti na prosvjetljenju, nije mi gospa Thomsonova pomogla kao sto si ti.
A vidite meni zao sto nemamo i mi neke junacke ili nacionalisticke pjesme... dao bih Mejru na tabutu i jos trista zalopojki prida :lol:
stubrijez

#26153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ecci wrote: 24/06/2025 18:59 Efikasan i dobar zdravstveni sistem je skup. To ne razumiju ovi koji porede zdravstveni sistem BiH i Holandije. Zdravstveni sistem BiH nece biti nikad pa ni tad na nivou zdravstvenog sistema BiH jer je BiH siromasna drzava.

Moze se i u BiH dobiti kvalitetna usluga i tretman ali iskljucivo kao privatni pacijent, sve ostalo je na nivou Moldavije.

Privatna ustanova funkcionira efikasnije od bilo kakve komunalne, drzavne, i za jednu bogatiju drzavu je dobro rijesenje.
Zdravstveni sistem BiH je skup i neefikasan.
ZoomZoomKiwi

#26154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Thorgerson wrote: 08/07/2025 09:06
Pa kod mene malac je sesti razred. Nije se bio rodio, kad su oni najavljivali kraj zavrsetka radova.

On ce poloziti i vozacki. Autoput nece biti gotov, ni blizu.

Besmisleno je ovo sve. Ovo je u startu pogresno uradjeno. Trebali su dovesti menadzment iz ne znam, italije, austrije, njemacke, svicarske. Platiti ljudima, menadzerima. Nek zavrse sve. Hvala i dovidjenja. I onda nasim neznalicama dati nek pokusaju da to barem odrzavaju.

Pa gdje ces nasem lopovu dati pristup kreditima u milijardama... pa ukrast ce ti na petaku, ceneru...a mozemo zamisliti sta se radi sa ovim milionskim ciframa i kakve se tu vratolomije izvode... :run:
To je to.

Prođe život, ne jedne, nego više generacija u čekanju da se država izgradi.
I to ne samo infrastruktura, nego komplet sistem i sve ono što ga čini... :bih:
moimoi

#26155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kiwi, ti nista ne pises a mislim da si jedini u NZ? Jeste svi dzuture,? koliko sam skontala, imas porodicu ili si izvidjac trenutno? Ako nisi… upis nejaci u skolu? Naci stan/kucu? Jebade sa administraciom ili firma odradjuje? Daj nesto… znam da nije sve med i mlijeko. Daj malo apsurda.. sve je to skola.
ZoomZoomKiwi

#26156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

moimoi wrote: 10/07/2025 23:09 Kiwi, ti nista ne pises a mislim da si jedini u NZ? Jeste svi dzuture,? koliko sam skontala, imas porodicu ili si izvidjac trenutno? Ako nisi… upis nejaci u skolu? Naci stan/kucu? Jebade sa administraciom ili firma odradjuje? Daj nesto… znam da nije sve med i mlijeko. Daj malo apsurda.. sve je to skola.
Pisao sam na ovoj temi kako i šta. Nađem kasnije postove pa se quotam, da ne pišem ponovo, mrsko mi.

Tu smo žena, malac i ja. To mi je najbitnije.

A da mi je lijepo, prelijepo mi je, i na poslu, i što još važnije mimo posla.

Aotearoa mi u potpunosti odgovara.
moimoi

#26157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

ZoomZoomKiwi wrote: 10/07/2025 23:16
moimoi wrote: 10/07/2025 23:09 Kiwi, ti nista ne pises a mislim da si jedini u NZ? Jeste svi dzuture,? koliko sam skontala, imas porodicu ili si izvidjac trenutno? Ako nisi… upis nejaci u skolu? Naci stan/kucu? Jebade sa administraciom ili firma odradjuje? Daj nesto… znam da nije sve med i mlijeko. Daj malo apsurda.. sve je to skola.
Pisao sam na ovoj temi kako i šta. Nađem kasnije postove pa se quotam, da ne pišem ponovo, mrsko mi.

Tu smo žena, malac i ja. To mi je najbitnije.

A da mi je lijepo, prelijepo mi je, i na poslu, i što još važnije mimo posla.

Aotearoa mi u potpunosti odgovara.
Najbitnije da ste skupa. Sve ostalo cete lako. Pogotovo ako je mali prcvoljak ;)
zubi

#26159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Dakle sve je med i mlijeko, nema apsurda... jos samo da se izmaknes sa ovog foruma i zivot ti je savrsen...
moimoi

#26160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

zubi wrote: 10/07/2025 23:47 Dakle sve je med i mlijeko, nema apsurda... jos samo da se izmaknes sa ovog foruma i zivot ti je savrsen...
Nigdje nije med i mlijeko sigurno. jos njih adrenalin drma tj. osjecaju se ko turisti. Najbitnije da su skupa. A laganini ce skontati sta im je u zivotu optimalno. Nismo svi isti.. hvala bogu.
ZoomZoomKiwi

#26162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

zubi wrote: 10/07/2025 23:47 Dakle sve je med i mlijeko, nema apsurda... jos samo da se izmaknes sa ovog foruma i zivot ti je savrsen...
Nigdje nije savršeno, ali ne znam zašto je teško prihvatiti da je definitivno bolje, kvalitetnije i bezbrižnije negdje van BiH?

Isto kao što je u BiH bolje, kvalitetnije i bezbrižnije nego u Nepalu i još najmanje stotinu država iza nje po svim mogućim ljestvicama kako objektivnim tako i subjektivnim.

A s foruma ću otići kad dopizdim @_BataZiv_0809 pa me banuje :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#26163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Joj čitam ovo, kaže Turčin jebeno ako nećeš jezik naučit.

Pa jebem ti majku nećeš u Stuttgartu turski pričat jebote hahahahahha
BiBi911

#26164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 07:28

Tu gdje radim bar ce se 5-10 vratit za Bosnu razlog: jezik im 0 bobaka, radno vrijeme im ne paše 06-14/14-22. Kao radi de puno,
Plata im mala 23€/h kazu ne ostane im nista a voze se nova auta, ljetuje u pm.

Kada pitas sta ste u Bosni radili odgovor je biro

Firma otvori u serviji(turskoj) fabriku i da ponudu ko hoce, svi bi za platu od 23€/h+ za tursku ali tu platu tamo ima samo ergovan kada su im ponudili uslove 10€/h odma je prica krenula svabo nevalja( kako sam skonto u turskoj su plate nesto ogranicene).

A za jezik evo vec 3 dan kontam sta na svabskom znaci rijec lane tip mi napisao da mu ne radi Lanehalteassistent mada mislim da je trebao napisat Spurhalteassistent ili ti ga po kraljicinom Engleskom lane assist
ZoomZoomKiwi

#26165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

BiBi911 wrote: 11/07/2025 07:39

Tu gdje radim bar ce se 5-10 vratit za Bosnu razlog: jezik im 0 bobaka, radno vrijeme im ne paše 06-14/14-22. Kao radi de puno,
Plata im mala 23€/h kazu ne ostane im nista a voze se nova auta, ljetuje u pm.

Kada pitas sta ste u Bosni radili odgovor je biro

Firma otvori u serviji(turskoj) fabriku i da ponudu ko hoce, svi bi za platu od 23€/h+ za tursku ali tu platu tamo ima samo ergovan kada su im ponudili uslove 10€/h odma je prica krenula svabo nevalja( kako sam skonto u turskoj su plate nesto ogranicene).

A za jezik evo vec 3 dan kontam sta na svabskom znaci rijec lane tip mi napisao da mu ne radi Lanehalteassistent mada mislim da je trebao napisat Spurhalteassistent ili ti ga po kraljicinom Engleskom lane assist
:lol:

Neće mi nikad biti jasan odlazak iz domovine u bilo koju zemlju ako nisi spreman na makar osnovnu emancipaciju i integraciju koja podrazumijeva učenje/znanje “njihovog” jezika makar na B1 nivou kroz godinu do dvije max.

Ja bih to uveo kao uslov za produženje bilo koje vrste dozvole boravka, iskreno. Pa i u BiH, druže nisi položio jezik za dvije godine, pravac kući.
tuitamo

#26166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Dom je tamo gdje su ti ljudi i gdje se ne moraš objašnjavati.
:bih:
ZoomZoomKiwi

#26167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 11/07/2025 07:44 Dom je tamo gdje su ti ljudi i gdje se ne moraš objašnjavati.
Između ostalog.

To sam i ženi govorio uvijek, samo da smo nas troje zajedno pa gdje god :mrgreen:
tuitamo

#26168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

[youtube][/youtube]
ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 07:45
tuitamo wrote: 11/07/2025 07:44 Dom je tamo gdje su ti ljudi i gdje se ne moraš objašnjavati.
Između ostalog.

To sam i ženi govorio uvijek, samo da smo nas troje zajedno pa gdje god :mrgreen:
Za većinu je ‚ljudi’ mnogo više od najuže porodice. Socijalni kontakti, okruženje, prijatelji, rodbina, komšije itd.

Objašnjavanje je ono spontano ooo where are you from? Boznia! Oooh najs kantri. So sorry for the war.
I tako redovno iz dana u dan. Godinama u tuđini. Objašnjavaš se redovno.
Kući, na svome nikome.
ZoomZoomKiwi

#26169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 11/07/2025 08:05 [youtube][/youtube]
Između ostalog.

Za većinu je ‚ljudi’ mnogo više od najuže porodice. Socijalni kontakti, okruženje, prijatelji, rodbina, komšije itd.

Objašnjavanje je ono spontano ooo where are you from? Boznia! Oooh najs kantri. So sorry for the war.
Kući, na svome nikome.
Složit ćemo se da se ne slažemo.

Nit kome šta objašnjavam nit mi fali išta iz BiH.

Uživam u životu maksimalno, neopterećen nebitnim i/ili individualnim stvarima - nacijom, vjerom, porijeklom. Nit me to čini onim što je sam niti me određuje. Imam svoje ime i prezime, i svoju ličnost, i nit me ko može predstaviti niti objasniti sem mene samog.

Društvo mi je svakako rasuto po svijetu, socijalni život mi je odličan, ni po čemu se ne razlikuje od onog kojeg sam imao i BiH.
I ovdje imam komšije, baci se poneki roštilj urijetko, ništa rjeđe nego u BiH, imam kolege s posla s kojima sam u sasvim normalnim odnosima.

Znači u nekim stvarima sam ostao na istom, u ostalim stvarima sam na boljem, manje ili više ali boljem (infrastruktura, zdravstvo, standard življenja, čist zrak, priroda, sigurnost).
Ni u jednom pogledu nisam nazadovao, znači ili isto ili bolje u svakom aspektu življenja.

Ne znam evo u skoro pola godine mi definitivno ništa ne fali. Vidjet ćemo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sramota me njihove sramote.

P.S. Kiwi koji je sad kod tebe datum, je li ja kad komuniciram sa tobom zapravo komuniciram sa buducnoscu :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#26171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 11/07/2025 08:22

Sramota me njihove sramote.

P.S. Kiwi koji je sad kod tebe datum, je li ja kad komuniciram sa tobom zapravo komuniciram sa buducnoscu :mrgreen:
Haha 11.07.25. je i dalje, sati 18:25 :mrgreen:
tuitamo

#26172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 08:15

Između ostalog.

Kući, na svome nikome.

Uživam u životu maksimalno, neopterećen nebitnim i/ili individualnim stvarima - nacijom, vjerom, porijeklom. Nit me to čini onim što je sam niti me određuje. Imam svoje ime i prezime, i svoju ličnost, i nit me ko može predstaviti niti objasniti sem mene samog.

Društvo mi je svakako rasuto po svijetu, socijalni život mi je odličan, ni po čemu se ne razlikuje od onog kojeg sam imao i BiH.
I ovdje imam komšije, baci se poneki roštilj urijetko, ništa rjeđe nego u BiH, imam kolege s posla s kojima sam u sasvim normalnim odnosima.

Znači u nekim stvarima sam ostao na istom, u ostalim stvarima sam na boljem, manje ili više ali boljem (infrastruktura, zdravstvo, standard življenja, čist zrak, priroda, sigurnost).
Ni u jednom pogledu nisam nazadovao, znači ili isto ili bolje u svakom aspektu življenja.

Drago mi je zbog tebe. Ne moraš svaki skepticizam života van domovine primati lično. To je uveliko i stvar iskustva.
Imaj u vidu da,
ima ljudi koji su 5,
10,
15,
godina vani. Prošli ono što ti prolaziš. Imaju iskustvo oduševljenja, samo-uvjeravanja, života u svakodnevnici, poimanja realnosti, a onda kod mnogih i prihvatanja istine.
Dom je jedan. Tamo gdje su ti ljudi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

I ide nastavak: u londonu mu je bolje jer u londonu moze engleski pricati :D
ZoomZoomKiwi

#26174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 11/07/2025 08:32
ZoomZoomKiwi wrote: 11/07/2025 08:15

Kući, na svome nikome.

Drago mi je zbog tebe. Ne moraš svaki skepticizam života van domovine primati lično. To je uveliko i stvar iskustva.
Imaj u vidu da,
ima ljudi koji su 5,
10,
15,
godina vani. Prošli ono što ti prolaziš. Imaju iskustvo oduševljenja, samo-uvjeravanja, života u svakodnevnici, poimanja realnosti, a onda kod mnogih i prihvatanja istine.
Dom je jedan. Tamo gdje su ti ljudi.
Kako rekoh, moji ljudi su tu sa mnom. Ostali su u Austriji, Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Norveškoj, Švicarskoj, Češkoj, Portugalu, SAD-u i BiH. Mislim da nisam nikog zaboravio.

A moj dom je gdje smo žena, sin i ja, pa bilo to na Marsu ili na Jaliji.

Ne kažem da to tako treba i da je ispravno, kažem samo da je kod mene to tako.
ZoomZoomKiwi

#26175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 11/07/2025 08:34

I ide nastavak: u londonu mu je bolje jer u londonu moze engleski pricati :D
Hahah tako nekako :lol:

A Britanci veći rasisti od svih germanskih naroda zajedno :lol:
Post Reply