Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#26126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo ovdje je malo smiješno.
Problemi kanadskog zdravstva su u njihovim medijima tema već dosta dugo. Malo je čudno da sada ljudi ovdje pokušavaju da se prave da to ne postoji.
Problemi kanadskog zdravstva su u njihovim medijima tema već dosta dugo. Malo je čudno da sada ljudi ovdje pokušavaju da se prave da to ne postoji.
-
Osmi Socrates
#26127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko se pretvara da ne postoje. Ja izričito kažem da postoje problemi, kao i u svakom drugom zdravstvenom sistemu. Mediji se žale jer stoje na nekoj od ideoloških postavki. Njima ne valja ili zato što zdravstvo nije potpuno privatizirano (desni mediji) ili zato što nije savršeno u toj mjeri da svaki doktor i drugi medicinski radnik radi 24/7 kako se nekome digne (lijevi mediji).
Što se mene lično tiče, ja bih ga potpuno privatizirao. Recimo, zvanje auta hitne pomoći nije automatski pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Zavisi od slučaja. Pa ljudi paze, ne zovu hitnu pomoć za svaku glupost. U nekim od komentara na Geljo vijest sam pročitao da je otišao taksijem na hitnu pomoć. Ne znam da li je istina (video nisam gledao), ali, ako je istina, što bogati taksijem u hitnu pomoć?
Privatizuj sve. Nametni troškove onima koji usluge koriste, ili odluče da ih koriste mada zdrav razum kaže da ih ne bi trebali koristiti na nepromišljen način. Meni ne bi smetalo. Ali, nisam u pitanju samo ja.
Quebec, recimo, ima najkraći wait time u hitnoj pomoći, ali je njihov cjelokupan zdravstveni sistem neodrživ, pa svako malo traže još više para od federalne vlade. A ovi im daju. It's not fucking sustainable.
Glavni problemi zdravstva nisu u hitnoj pomoći. Tu se samo najlakše vide i najlakše napadaju, jer neki novinarčići odluče da je tako politički najefikasnije, a i ne poznaju u potpunosti o čemu pričaju.
Što se mene lično tiče, ja bih ga potpuno privatizirao. Recimo, zvanje auta hitne pomoći nije automatski pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Zavisi od slučaja. Pa ljudi paze, ne zovu hitnu pomoć za svaku glupost. U nekim od komentara na Geljo vijest sam pročitao da je otišao taksijem na hitnu pomoć. Ne znam da li je istina (video nisam gledao), ali, ako je istina, što bogati taksijem u hitnu pomoć?
Privatizuj sve. Nametni troškove onima koji usluge koriste, ili odluče da ih koriste mada zdrav razum kaže da ih ne bi trebali koristiti na nepromišljen način. Meni ne bi smetalo. Ali, nisam u pitanju samo ja.
Quebec, recimo, ima najkraći wait time u hitnoj pomoći, ali je njihov cjelokupan zdravstveni sistem neodrživ, pa svako malo traže još više para od federalne vlade. A ovi im daju. It's not fucking sustainable.
Glavni problemi zdravstva nisu u hitnoj pomoći. Tu se samo najlakše vide i najlakše napadaju, jer neki novinarčići odluče da je tako politički najefikasnije, a i ne poznaju u potpunosti o čemu pričaju.
Last edited by Osmi Socrates on 24/06/2025 19:59, edited 2 times in total.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#26128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Efikasan i dobar zdravstveni sistem je skup. To ne razumiju ovi koji porede zdravstveni sistem BiH i Holandije. Zdravstveni sistem BiH nece biti nikad pa ni tad na nivou zdravstvenog sistema BiH jer je BiH siromasna drzava.
Moze se i u BiH dobiti kvalitetna usluga i tretman ali iskljucivo kao privatni pacijent, sve ostalo je na nivou Moldavije.
Privatna ustanova funkcionira efikasnije od bilo kakve komunalne, drzavne, i za jednu bogatiju drzavu je dobro rijesenje.
Moze se i u BiH dobiti kvalitetna usluga i tretman ali iskljucivo kao privatni pacijent, sve ostalo je na nivou Moldavije.
Privatna ustanova funkcionira efikasnije od bilo kakve komunalne, drzavne, i za jednu bogatiju drzavu je dobro rijesenje.
-
Bodkin
#26129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ono sto ti ne shvatas je da ima dijelova sistema koji su bolji u bih nego u holandiji.Ecci wrote: ↑24/06/2025 18:59 Efikasan i dobar zdravstveni sistem je skup. To ne razumiju ovi koji porede zdravstveni sistem BiH i Holandije. Zdravstveni sistem BiH nece biti nikad pa ni tad na nivou zdravstvenog sistema BiH jer je BiH siromasna drzava.
a generalno je svugdje neefikasnost sistema jer je postao masina za pare i roblje osiguranja. da se ja pitam, sva osnovna dijagnostika bi bila privatizovana. svakako danas masine mozes kupiti za smijesne pare
-
Karikaturist
#26130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi imao iskustva sa sistemom u Holandiji pa tvrdis tako ili onako pausalna procjena?
-
moimoi
#26131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo mi iskocilo na fb. I to je samo jedna u nizu prica s kojima se nasi ljudi u 21st u Evropi svakodnevno susrecu. Nesto sto se vrlo lako moze rijesiti ali za to ocigledno nema sluha. Nisu vise ni novci u pitanju.
Slika i prilika stanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu
Sinoć, u večernjim satima, doveo sam nanu, 75-godišnju ženu, na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tačnije, na KUM, kako ju je Hitna pomoć i uputila zbog sumnje na srčani ili moždani udar. Nana bez orijentacije, u teškom stanju, nepokretna i potpuno zavisna od pomoći.
Ispred ulaza tražim od uposlenika kolica kako bismo je što prije i sigurnije unijeli unutra. Čekamo pet minuta, dolazi radnik i hladno saopštava "Nemamo kolica." Umjesto toga, donosi nam fiksnu stolicu i uz opasku "neka sjedne pa je ponesite", vraća se svojim poslom.
Ne mogu riječima opisati poniženje i bijes. Niti prema čovjeku koji je samo prenosnik sistema koji ne funkcioniše, već prema instituciji koja bi trebala biti simbol nade, profesionalizma i brige za život.
Zajedno sa bratom nosimo nanu bolesnu, izmučenu pedeset metara kroz noć, u fiksnoj stolici bez točkića, do ulaza KUM-a.
Nakon pet sati čekanja na KUM-u, tamo negdje iza ponoći dobijamo informaciju da nana mora biti hospitalizovana na Neurologiji, te da sačekamo ambulantno vozilo. Vozilo dolazi i ja kao civil mimo kompletnog osoblja radim na unošenju nane u vozilo. Dolazimo ispred Neurologije, opet ja kao civil radim na iznošenju nane iz vozila.
Ovo je dno. Dno sistema. Dno zdravstva. Dno jednog društva koje je dozvolilo da bolesni više ne traže pomoć, već se mole da ne zatrebaju "institucijama". Ovo nije samo lična priča. Ovo je priča hiljada ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa ponižavajućim sistemom.
Preuzeto!!!
Sinoć, u večernjim satima, doveo sam nanu, 75-godišnju ženu, na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tačnije, na KUM, kako ju je Hitna pomoć i uputila zbog sumnje na srčani ili moždani udar. Nana bez orijentacije, u teškom stanju, nepokretna i potpuno zavisna od pomoći.
Ispred ulaza tražim od uposlenika kolica kako bismo je što prije i sigurnije unijeli unutra. Čekamo pet minuta, dolazi radnik i hladno saopštava "Nemamo kolica." Umjesto toga, donosi nam fiksnu stolicu i uz opasku "neka sjedne pa je ponesite", vraća se svojim poslom.
Ne mogu riječima opisati poniženje i bijes. Niti prema čovjeku koji je samo prenosnik sistema koji ne funkcioniše, već prema instituciji koja bi trebala biti simbol nade, profesionalizma i brige za život.
Zajedno sa bratom nosimo nanu bolesnu, izmučenu pedeset metara kroz noć, u fiksnoj stolici bez točkića, do ulaza KUM-a.
Nakon pet sati čekanja na KUM-u, tamo negdje iza ponoći dobijamo informaciju da nana mora biti hospitalizovana na Neurologiji, te da sačekamo ambulantno vozilo. Vozilo dolazi i ja kao civil mimo kompletnog osoblja radim na unošenju nane u vozilo. Dolazimo ispred Neurologije, opet ja kao civil radim na iznošenju nane iz vozila.
Ovo je dno. Dno sistema. Dno zdravstva. Dno jednog društva koje je dozvolilo da bolesni više ne traže pomoć, već se mole da ne zatrebaju "institucijama". Ovo nije samo lična priča. Ovo je priča hiljada ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa ponižavajućim sistemom.
Preuzeto!!!
-
Bodkin
#26132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ako tvrdim onda valjda imam iskustvaKarikaturist wrote: ↑25/06/2025 11:26 Jesi imao iskustva sa sistemom u Holandiji pa tvrdis tako ili onako pausalna procjena?
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#26133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema drug, oprosticesBodkin wrote: ↑25/06/2025 11:22ono sto ti ne shvatas je da ima dijelova sistema koji su bolji u bih nego u holandiji.Ecci wrote: ↑24/06/2025 18:59 Efikasan i dobar zdravstveni sistem je skup. To ne razumiju ovi koji porede zdravstveni sistem BiH i Holandije. Zdravstveni sistem BiH nece biti nikad pa ni tad na nivou zdravstvenog sistema BiH jer je BiH siromasna drzava.
a generalno je svugdje neefikasnost sistema jer je postao masina za pare i roblje osiguranja. da se ja pitam, sva osnovna dijagnostika bi bila privatizovana. svakako danas masine mozes kupiti za smijesne pare
-
T4h
#26134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno nisam jednom išao na KUM, s dedom i nanom rahmetli nažalost visio gore. Apsolutno nisam imao ovakva iskustva, ne kažem da nije istina, ali sto se mene tiče, ljudi su bili za deset, kolica je uvijek bilo, doktori strpljivi iako je nesnosna gužva. Takva su moja iskustva sa KCUS-om.moimoi wrote: ↑25/06/2025 12:39 Evo mi iskocilo na fb. I to je samo jedna u nizu prica s kojima se nasi ljudi u 21st u Evropi svakodnevno susrecu. Nesto sto se vrlo lako moze rijesiti ali za to ocigledno nema sluha. Nisu vise ni novci u pitanju.
Preuzeto!!!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako te paze gore bogin si
Ako te ne paze...ima nade da ces prezivjeti
Shvati da je nana od 75 njemu taj dan mozda 100.od toga djece je bilo i mladih...
Ako te ne paze...ima nade da ces prezivjeti
Shvati da je nana od 75 njemu taj dan mozda 100.od toga djece je bilo i mladih...
- stubrijez
#26136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto ti je drago? Ionako si ko student drko za dzaba ili... bezze si prosipo mlijec u kanalizaciju, svaka ruka 100$...jeza u ledja wrote: ↑06/06/2025 11:20Ovaj ne konta kako dvije zene mogu imati djecu.MehmedPasaMoric wrote: ↑06/06/2025 10:55
Zapad uistinu nudi bolju perspektivu za djecuA ne moze ih ujesti ni pas lutalica na putu do skole jelte
![]()
Ovo me podsjeti, kad sam bio u Americi student, pa ono haman svaki dolar je bitan, sjecam se da su bili oglasi u novinama - doniranje sperme, $100 po donaciji.Bilo je onda poslije isto i za zene, doniranje jaja, ali njima je bilo $1000 po donaciji.
Cak je i tu bila nepravda prema spolovima.
![]()
Drago mi je da nisam nikad otisao donirati ali moram priznati da mi je padalo na pamet.Eto da vidite kako je tesko nama u dijaspori.
![]()
A glede ovog lika, taj Gastarbajter... ja sam u Njemackoj, taj je frajer ljudsko dno, moralno i profesionalno. To ti je mreza zlikovaca sto od naseg narode ovde puljkaju lovu za zaposlenja i posredovanje ovde sva na ublehu pomoci i neke kao podrske. Oportunista klasicni, vidi bruka ovaca pa da ih podasisa, bolje vec zaradit hljeb ko svaki posten covjek. Ima frajer i familiju, djecu... sramota. Mafija klasicna samo je glup ko kurac, tri ciste frajer nema, ja sam zbog takvih FB ugasio. Vidi se iz prilozenog... Onako da ga usput okarakterisem, zna se to ali tema je skroz adekvatna za post pa da dam svoj dojam.
-
QSuzi
#26137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto EU vrijednosti su u Hrvatskoj na najvećem gospa dron koncertuRugafet wrote: ↑18/06/2025 00:56Naravno. To su vrijednosti kojima cijeli svijet teži. Vrištanje u bankama, kako je to divno. Divljati okolo i nabiti svakog nogom, neprocjenjivo. A tek negirati boje (šta god to da znači) e to je tek teška kategorija.QSuzi wrote: ↑16/06/2025 19:15 Nikad
Ovdje ima da krepam
Mogu svakog nogom nabiti mogu divljati
Mogu bušiti stan 10 godina
Mogu vrištati u bankama i vrištati da otvore još jednu kasu u bingu
Mogu negirati rase boje
Lijepa moja BiH jedna i jedina
A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš![]()
Da, nabiti nogom a ne ono hinjski prijaviti policiji dok viriš iza zavjese
Neprocjenjivo
-
Karikaturist
#26138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemamo mi sta njima prigovarati kad smo kupovali od Torabija vodu.
- zubi
#26139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jel? To sa torabijem pokazuje nas fasizam? Hinjaluk?Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 09:18 Nemamo mi sta njima prigovarati kad smo kupovali od Torabija vodu.
Ajdeee...
-
Karikaturist
#26140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta gospa dron pokazuje tacno?zubi wrote: ↑08/07/2025 10:09Jel? To sa torabijem pokazuje nas fasizam? Hinjaluk?Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 09:18 Nemamo mi sta njima prigovarati kad smo kupovali od Torabija vodu.
Ajdeee...
Fasizam, hinjaluk?
Ajde ba..
- zubi
#26141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jok, dje bi tompsonov koncert bio fasiszam, gluho i daleko biloKarikaturist wrote: ↑08/07/2025 10:16A sta gospa dron pokazuje tacno?zubi wrote: ↑08/07/2025 10:09Jel? To sa torabijem pokazuje nas fasizam? Hinjaluk?Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 09:18 Nemamo mi sta njima prigovarati kad smo kupovali od Torabija vodu.
Ajdeee...
Fasizam, hinjaluk?
Ajde ba..
-
Karikaturist
#26142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drzi se onoga sto je napisano, o fazismu mozes tamo o desavanjima u Kroejsa.
- zubi
#26143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drzim.Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 10:29![]()
Ti lupetas izvlaceci Torabija kao neki argument, nidje veze.
- Chloe
- Photo mod
#26144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nas ima povrataka iz EU ali i Amerike.
Mojih rođaka se vraća devetero plus troje djece. Uz jednog našeg čovjeka smo dobili i petočlanu američku obitelj, otac, majka, sin, snaha i unuka.
https://www.radiovkladusa.ba/suzie-i-to ... j-kladusi/
.
Mojih rođaka se vraća devetero plus troje djece. Uz jednog našeg čovjeka smo dobili i petočlanu američku obitelj, otac, majka, sin, snaha i unuka.
.
-
Karikaturist
#26145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, izvini sad sam ukapirao.zubi wrote: ↑08/07/2025 10:55Drzim.Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 10:29![]()
Kupovina vode od Torabija je u skladu sa Eu vrijednostima. Hvala ti na prosvjetljenju, nije mi gospa Thomsonova pomogla kao sto si ti.
- zubi
#26146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 12:56Aha, izvini sad sam ukapirao.zubi wrote: ↑08/07/2025 10:55Drzim.Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 10:29![]()
Kupovina vode od Torabija je u skladu sa Eu vrijednostima. Hvala ti na prosvjetljenju, nije mi gospa Thomsonova pomogla kao sto si ti.
Nemoj dalje, dosta ti je...
-
QSuzi
#26147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zaobiđi me slike tizubi wrote: ↑08/07/2025 10:55Drzim.Karikaturist wrote: ↑08/07/2025 10:29![]()
-
QSuzi
-
konami666
#26149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A kako su se doselili, kako su riješili vize, boravišne dozvole?Chloe wrote: ↑08/07/2025 12:54 Kod nas ima povrataka iz EU ali i Amerike.![]()
Mojih rođaka se vraća devetero plus troje djece. Uz jednog našeg čovjeka smo dobili i petočlanu američku obitelj, otac, majka, sin, snaha i unuka.![]()
.
- ZoomZoomKiwi