Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#5426 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 08/07/2025 23:58
Zehran82 wrote: 08/07/2025 23:47
apsidejzi wrote: 08/07/2025 23:34 Posteno. AI nastavlja niz rijeci koje mu ti zadas. Sve ovisi od toga sta ga upitas i kako ga upitas. Ti si ga pitao da ti dadne strukturu simetrije i on ti je dao. Ali AI ne rezonuje. On daje samo iducu najvjerovatniju rijec u recenici. Iducu najvjerovatniju recenicu u pasosu. Vidi kakav meni odgovor dadne kada ga upitam da kritikuje ovu simetriju (u nastavku). Ako zelis koristiti AI moras biti svjestan ovog nedotatka. On samo nastavlja iducu rijec. Ako ti ne postavis kriticko pitanje, neces dobiti kriticki odgovor:

AI odgovor na moj upit: ista verzija

Na prvi pogled, ideja o postojanju “simetrije” u rasporedu sura Kur’ana koje imaju neparan broj ajeta djeluje intrigantno. Autori ovakvih tvrdnji često prikazuju grafikone i tabele kako bi uvjerili čitatelja da iza strukture Kur’ana stoji skriveni matematički poredak. Međutim, ozbiljna analiza pokazuje da je riječ o površnoj numeričkoj igri, a ne o dubokoj strukturalnoj zakonitosti.

📉 1. Odabir podataka je proizvoljan
Prvi problem leži u izboru uzorka: od ukupno 114 sura, uzimaju se samo one koje imaju neparan broj ajeta – njih 54. Zašto baš neparan broj ajeta? Zašto ne sura s paran broj ajeta, ili one koje sadrže određeni broj riječi, ili slova?

Ovo selektivno filtriranje podataka omogućava da se “zamisli” simetrija koja odgovara unaprijed postavljenom cilju. To nije objektivna analiza, već "cherry-picking" — biranje podataka koji potvrđuju željeni zaključak.

⚖️ 2. “Balans” od 1554 naspram 1551 nije impresivan
Zagovornici simetrije ističu kako zbir broja ajeta u jednoj grupi iznosi 1554, a u drugoj 1551 – razlika je 3. Ovakvu blisku vrijednost predstavljaju kao “dokaz balansa”.

Ali u stvarnosti:

Kada radimo sa velikim brojevima (ukupno oko 3000+ ajeta u tom skupu), razlika od 3 ajeta nije nimalo neuobičajena niti impresivna.
Takve razlike se lako mogu javiti slučajnim rasporedom.
Drugim riječima, razlika od 3 u dva podskupa od 27 elemenata nije dokaz ničega osim statističke fluktuacije.

🧩 3. Skrivanje iza “obrnutog redoslijeda”
Zašto se sure moraju poređati unazad (reverse order)? Zato što u normalnom redoslijedu ne postoji nikakva simetrija. Autori zato preokreću redoslijed, izdvajaju podskup s neparnim brojem ajeta, i dalje ga dijele po parnosti broja sure – sve da bi dobili dva broja slična po zbiru.

Ovo je tipičan primjer gdje se matematička konstrukcija naknadno prilagođava rezultatu, a ne obrnuto. To je poput slaganja slagalice tako da forsiramo da se komadi uklapaju – čak i ako ne pripadaju istoj slici.

🎲 4. Simetrije ovakve vrste se lako pojavljuju u nasumičnim skupovima
Ako bismo uzeli bilo koji skup od 114 brojeva i podijelili ih u dvije grupe od po 27 članova:

Velika je vjerovatnoća da će zbir elemenata biti približno jednak.
To nije zato što postoji neka skrivena zakonitost, nego zato što statistika često daje “bliske” vrijednosti u simetričnim podjelama.
Da stvar bude gora, ako promijenimo samo jednu suru – simetrija “nestaje”. To zapravo potvrđuje koliko je ova “simetrija” krhka i nasumična, a ne stabilna i sistemska.

⚠️ 5. Nema teološke niti logičke potrebe za ovakvom konstrukcijom
Čak i da postoji neka brojčana bliskost — šta onda? Niti to dokazuje božansko porijeklo teksta, niti donosi bilo kakvo dublje razumijevanje njegove poruke. Radi se samo o igranju s brojevima — bez ikakvog značaja za sadržaj, etiku, zakonodavstvo ili duhovnost Kur’ana.

🧠 Zaključak

Tvrdnja o simetriji između sura s neparnim brojem ajeta i parnim/neparnim rednim brojevima sure nije ništa više od statističke iluzije. Koriste se proizvoljni kriteriji, obrće se redoslijed, selektivno se filtrira – sve s ciljem da se dobije “zanimljiv” rezultat.

Ovakav pristup nije ozbiljna naučna analiza, već pokušaj da se matematikom impresionira publika, bez stvarne dubljine. Prava vrijednost Kur’ana ne leži u igri brojeva, nego u njegovom jeziku, poruci i značenju.
eh ovo je jako cudno, da tebi tako odgovara a meni onako.....

sreca pa ja sam analiziram manuelno ove stvari i vizualiziram te tabele to sto bude pronadjeno, pa to prezentiram narodu da vide i oni to svojim ocima....

ja mislim da tvoj upit nije dobro razumio...

a eto ti licno pogledaj sam u tabelu pa procijeni sam jeli to slucajnost ili dizajn.
cudno ti sto tebi odgovara jedno,a drugome drugo docim ti nije jasno zasto? zato i pozvah onoga koji ti to moze bolje objasniti...

razumijes li sada zasto rekoh da ne odgovaram na AI odgovore?

ovaj tvoj post:
Zehran82 wrote: 08/07/2025 09:20
belfy wrote: 08/07/2025 00:23 ----
i, velis AI ti potvrdio da su matematicka cuda Bozanska konstrukcija... de ba @apsidejzi objasni ovom neznalici koji je zapeo u istoriji i tome dalje...
i, velis AI ti potvrdio da su matematicka cuda Bozanska konstrukcija..
da upravo tako kao si procitao....

de ba @apsidejzi objasni ovom neznalici koji je zapeo u istoriji i tome dalje...
pa eto dovedi svu druzinu ovdje protiv mene ako ce ti sta to pomoci u diskusiji :)
meni ne treba druzina. ja sam samo pozvao onoga koji zna bolje da ti pojasni i cime se i sam bavi. smetaju ti ljudi koji znaju svoju profesiju i nije ih stid reci sta rade? e moj Smrle...
cudno ti sto tebi odgovara jedno,a drugome drugo docim ti nije jasno zasto? zato i pozvah onoga koji ti to moze bolje objasniti...
jasno mi je sad....i njegov odgovor je nepotpuniji naspram mog.

razumijes li sada zasto rekoh da ne odgovaram na AI odgovore?
nemoj ti umjetnu inteligenciju tek tako odbacivati, previse je to jak alat da bi se zanemario.

meni ne treba druzina. ja sam samo pozvao onoga koji zna bolje da ti pojasni i cime se i sam bavi. smetaju ti ljudi koji znaju svoju profesiju i nije ih stid reci sta rade? e moj Smrle...
znam i ja itekako umjetnu inteligenciju, i to vise njih a ne samo jednu da koristim.
apsidejzi

#5427 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

i sta zakljucujes na bazi ova zadnja dva tri posta kad je AI u pitanju?
Zehran82

#5428 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 09/07/2025 09:54 i sta zakljucujes na bazi ova zadnja dva tri posta kad je AI u pitanju?
zakljucujem ono sto sam vec znao, a to je da zavisno kako postavis pitanje i na kom nivou tako ces i odgovor dobiti....

pa ako ga povrsno pitas bez detalja, on to povrsno i pogleda i opise ti jednostavno, ali ako mu kazes de to analiziraj kao expert, i odgovori kao expert, on se transformise u experta i tako ga i analizira....znaci ti mu diktiras paramatre kako ce da se transformise i analizira to.

Ja inace znam o ovim numerickim cudima kurana, jer sam licno porvjervao i testirao to, sto znaci da kada mijenjas samo jedan ajet, dodaje ili oduzimas, ti simetriju unistavas ovdje, sto znaci da je precizno podeseno sve, ovako mora biti kako je sad strukturisano da bi simetrije isplivale na povrsinu...ja to znam i bez AI, ali sam ukljucio AI da to licno analizira preko deep searcha, duboke pretrage, kad vec sam imao placenu verziju, pa reko daj da ga iskoristim da vidim kako ce analizu uraditi.....znaci kad imam pristup najjacoj verziji chatgpta zasto ne je iskoristiti :)

tako da odgovor koji sam dobio je ubojiiti, ucinkovitiji, detaljniji, nego je tebi odgovorio , jer ti je odgovorio povrsno, a ne kao meni detaljno sa primjerima, dok je tebi povrsno bez primjera i statistike.

najvise koristim CHATGPT i GEMINI...to su mi dva udarna AI , najbolja dva prijetlja u zadnje vrijeme :lol:
broj dva

#5429 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:22
apsidejzi wrote: 09/07/2025 09:54 i sta zakljucujes na bazi ova zadnja dva tri posta kad je AI u pitanju?
zakljucujem ono sto sam vec znao, a to je da zavisno kako postavis pitanje i na kom nivou tako ces i odgovor dobiti....

pa ako ga povrsno pitas bez detalja, on to povrsno i pogleda i opise ti jednostavno, ali ako mu kazes de to analiziraj kao expert, i odgovori kao expert, on se transformise u experta i tako ga i analizira....znaci ti mu diktiras paramatre kako ce da se transformise i analizira to.

Ja inace znam o ovim numerickim cudima kurana, jer sam licno porvjervao i testirao to, sto znaci da kada mijenjas samo jedan ajet, dodaje ili oduzimas, ti simetriju unistavas ovdje, sto znaci da je precizno podeseno sve, ovako mora biti kako je sad strukturisano da bi simetrije isplivale na povrsinu...ja to znam i bez AI, ali sam ukljucio AI da to licno analizira preko deep searcha, duboke pretrage, kad vec sam imao placenu verziju, pa reko daj da ga iskoristim da vidim kako ce analizu uraditi.....znaci kad imam pristup najjacoj verziji chatgpta zasto ne je iskoristiti :)

tako da odgovor koji sam dobio je ubojiiti, ucinkovitiji, detaljniji, nego je tebi odgovorio , jer ti je odgovorio povrsno, a ne kao meni detaljno sa primjerima, dok je tebi povrsno bez primjera i statistike.

najvise koristim CHATGPT i GEMINI...to su mi dva udarna AI , najbolja dva prijetlja u zadnje vrijeme :lol:
AI se ne transformise u eksperta. U stvar AI ne postoji, nema nikakve inteligencije. Ono sto trenutno imamo je sofisticirana masina za plagiranje, nista vise.
Zehran82

#5430 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 09/07/2025 10:39 ---
AI se ne transformise u eksperta. U stvar AI ne postoji, nema nikakve inteligencije. Ono sto trenutno imamo je sofisticirana masina za plagiranje, nista vise.
cuj ne postoji :D

Ono sto trenutno imamo je sofisticirana masina za plagiranje,
ocito da nisi u toku desava oko AI pa ti je potrebna pomoc drugih da uskoce na tu temu :D
broj dva

#5431 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:45
broj dva wrote: 09/07/2025 10:39 ---
cuj ne postoji :D

Ono sto trenutno imamo je sofisticirana masina za plagiranje,
ocito da nisi u toku desava oko AI pa ti je potrebna pomoc drugih da uskoce na tu temu :D
Bezbeli, tako je
Je li se sjecas kad su prije par godina hoverboards bile pravo popularne ? A ono na tockovima, uprkos imenu. Tako je i sa AI. Nema inteligencije i definitivno nema stvaralastva, samo sofisticirani plagijati. Ne moze ti nista objasniti jer nista ne zna.
apsidejzi

#5432 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 10:22

sto nas vraca na moj orgnalni komentar
Zehran82 wrote: 08/07/2025 13:21
apsidejzi wrote: 08/07/2025 12:08
belfy wrote: 08/07/2025 00:23 de ba @apsidejzi objasni ovom neznalici koji je zapeo u istoriji i tome dalje...
Mah... tesko je nekoga razuvjeriti kad sebi umisli nesto. Tu cinjenice ne igraju nikakvu ulogu.
Zehran82

#5433 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 09/07/2025 11:02 ----
Bezbeli, tako je
Je li se sjecas kad su prije par godina hoverboards bile pravo popularne ? A ono na tockovima, uprkos imenu. Tako je i sa AI. Nema inteligencije i definitivno nema stvaralastva, samo sofisticirani plagijati. Ne moze ti nista objasniti jer nista ne zna.
Nema inteligencije i definitivno nema stvaralastva, samo sofisticirani plagijati
ocito je da ne znas moc AI:a
Zehran82

#5434 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 09/07/2025 12:30 ----Mah... tesko je nekoga razuvjeriti kad sebi umisli nesto. Tu cinjenice ne igraju nikakvu ulogu.
moze se razuvjeriti ali sa pravim argumentima i dokazima, a sad je to neka druga prica ako je neko slijepo zadrt pa nece da povjeruje da je zemlja okruga i dalje misli da je ravna...to je onda vec neka druga stvar.
apsidejzi

#5435 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:15
apsidejzi wrote: 09/07/2025 12:30 ----Mah... tesko je nekoga razuvjeriti kad sebi umisli nesto. Tu cinjenice ne igraju nikakvu ulogu.
moze se razuvjeriti ali sa pravim argumentima i dokazima, a sad je to neka druga prica ako je neko slijepo zadrt pa nece da povjeruje da je zemlja okruga i dalje misli da je ravna...to je onda vec neka druga stvar.
treba biti kapacitet da se mijenja. ti to nisi.
Zehran82

#5436 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 09/07/2025 13:17
ode ti sad daleko druze :)
apsidejzi

#5437 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:24

Iskren da budem, ne da mi se. Vidim kako se grcevito raspravljas sa drugima i kako je ovo za tebe statusni simbol. Vjerovatno ti je stalo da budes upravu. Dokle god imas takav stav prema diskusiji, neces biti susretljiv prema cinjenicama i nagonices vodu na svoj mlin. U prethodnom postu ponavljas moju recenicu, kao razumijes me, da bi u iducem pasosu pokazao kako to kazes samo da bi kazao, a ne sto prihvatas.

AI nastavlja niz rijeci koje ti zapocnes. Nema boljeg ili goreg odgovora. Ti ponavljas kako AI nastavlja niz rijeci koje zapocnes i zakljucujes da je tvoj odgovor bolji jer si ti postavio bolji upit. Sta da ti covjek kaze na to nego da nisi kapacitet. Nisam rekao da si glup, nego da trenutno nisi u stanju prihvatiti cinjenice. Tebi je stalo do prestiza, a ja nemam volju za tim.

Plus, baj d vej, imas veoma lose misljenje o covjeku kojeg nazivas bozijim poslanikom, tvrdeci da ove navodne simetrije on nije mogao napisati nego su dosle od Boga. Imas dosta knjiga gdje su autori namjerno pravili simetrije i uspjeli u tome. Dakle, nije nemoguce planirati i napisati takvo djelo. iole inteligentan covjek to moze uraditi, sto Muhamed ocito nije bio na bazi TVOJIH tvrdnji. Uzmi na primjer Bozansku komediju od Dante Alegierija i vidjeces da je kompletna napisana na bazi broja tri (trojstvo). Eto upitaj svoju naprednu verziju ChatGPT-a da ti napise simetrije ove knjige pa ces vidjeti da je moguce. Cak ne moras izvrtati redoslijed sura, ne moras "otprilike" imati simetriju gdje ti fale tri ajeta al to cemo kao progledati kroz prste. Hocu da kazem, da je tvoja borba osudjena na propast jer prvo natezes logiku da bi dobio nesto sto lici na simetriju, a i kad dobijes simetriju opet nisi nista dokazao osim da je autor prosjecno sposoban da napravi simetriju posto imas druge autore koji su napravili bolje simetrije.

Helem, il je Muhamed glup, il nesposoban kad su simetrije u pitanju. Ti biras kako cu ja da gledam na Muhameda.
Zehran82

#5438 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 09/07/2025 13:54
Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:24

Iskren da budem, ne da mi se. Vidim kako se grcevito raspravljas sa drugima i kako je ovo za tebe statusni simbol. Vjerovatno ti je stalo da budes upravu. Dokle god imas takav stav prema diskusiji, neces biti susretljiv prema cinjenicama i nagonices vodu na svoj mlin. U prethodnom postu ponavljas moju recenicu, kao razumijes me, da bi u iducem pasosu pokazao kako to kazes samo da bi kazao, a ne sto prihvatas.

AI nastavlja niz rijeci koje ti zapocnes. Nema boljeg ili goreg odgovora. Ti ponavljas kako AI nastavlja niz rijeci koje zapocnes i zakljucujes da je tvoj odgovor bolji jer si ti postavio bolji upit. Sta da ti covjek kaze na to nego da nisi kapacitet. Nisam rekao da si glup, nego da trenutno nisi u stanju prihvatiti cinjenice. Tebi je stalo do prestiza, a ja nemam volju za tim.

c Imas dosta knjiga gdje su autori namjerno pravili simetrije i uspjeli u tome. Dakle, nije nemoguce planirati i napisati takvo djelo. iole inteligentan covjek to moze uraditi, sto Muhamed ocito nije bio na bazi TVOJIH tvrdnji. Uzmi na primjer Bozansku komediju od Dante Alegierija i vidjeces da je kompletna napisana na bazi broja tri (trojstvo). Eto upitaj svoju naprednu verziju ChatGPT-a da ti napise simetrije ove knjige pa ces vidjeti da je moguce. Cak ne moras izvrtati redoslijed sura, ne moras "otprilike" imati simetriju gdje ti fale tri ajeta al to cemo kao progledati kroz prste. Hocu da kazem, da je tvoja borba osudjena na propast jer prvo natezes logiku da bi dobio nesto sto lici na simetriju, a i kad dobijes simetriju opet nisi nista dokazao osim da je autor prosjecno sposoban da napravi simetriju posto imas druge autore koji su napravili bolje simetrije.

Helem, il je Muhamed glup, il nesposoban kad su simetrije u pitanju. Ti biras kako cu ja da gledam na Muhameda.
Ti ponavljas kako AI nastavlja niz rijeci koje zapocnes i zakljucujes da je tvoj odgovor bolji jer si ti postavio bolji upit.
pa mora se pitati ima li smisla i jedan i drugi sta kazu, sve se mora uzeti u obzir, nije dovoljno jedan detaljno da pojasni a drugi onako povrsno i nista ne pokaziva primjerima zasto je onaj sa detaljnim odgovorima u krivu....

da bi se uzelo vise za ozbljno mora mu detaljnije i jace parirati sa dokazima i argumentima.
Plus, baj d vej, imas veoma lose misljenje o covjeku kojeg nazivas bozijim poslanikom, tvrdeci da ove navodne simetrije on nije mogao napisati nego su dosle od Boga.
ovdje je problem sto ti licno nisi svjestan da ono gore priloze je samo mali djelic ogromne strukture i simetrije, i nije to sve ima tu jos masa i masa stvari....

a evo da vidis koliko jos tu ima...a i ovo nije sve koliko jos toga ime i to sve na osnovu dvije loumne, red brojeva ajeta i broj sura.

i to je opet mali djelic koliko jos tu ima.

to su strukture u vise slojeva, sve isprepleteno, nista ne smijes dirati, ni premjestati da se nebi simetrija narusila. To vam je ljudi bozanska knjiga, sa matematickim strukturama, kao sto je bog matematicki strukturisaop univerzum tako isto je i svoju knjigu matematicki strukturisao, samo sto vecina vas te stvari ne poznaje, i misli da je to on nepismenog muhammeda, a evo i da najpismenije ljude cijelog svijeta u sedmom stoljecu dovedes opet nebi bili u stanju to uraditi kao sto je sad u Kuranu.

prije ce biti da ti nisi upucen i sve tu sta ima u Kuranu....a evo ti i dokumentarac o tome malo

apsidejzi

#5439 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

da zavrsimo ovu nasu malu diskusiju onako kako smo je poceli: ne vrijedi se ubjedjivati sa osobom koja samo gleda na prestiz. Ti ne zelis argumente i ti ne zelis slusati. Ti samo cekas svoj red da kazes ono u sta vjerujes. VJeruj i dalje. Mene ne zanima. Ne mislim da ima ista specijalno u Kuranu, nikad nije ni bilo niti ce kada biti. Ni jedan napredak covjecanstva nije dosao iz Kurana. Knjiga u rangu Sekspirovih sabranih dijela. Zanimljiva iz knjizevne i kulturoloske perspektive. Dalje od toga, totalno neupotrebljiva. Ne mozes cak ni religiju od nje napravit nego je moras upotpuniti sa hadisima.

Tema je inteligentni dizajn i evolucija a ne brojcana cuda Kurana. Ima tema namjenjena za te gluposti.
belfy

#5440 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 09:27 ...
znam i ja itekako umjetnu inteligenciju, i to vise njih a ne samo jednu da koristim.
:lol:
Zehran82

#5441 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Inteligentni dizajn se detektuje tako sto se uocavaju dijelovi koji su pozicionirani sa svrhom.

Naprimjer pticici izgledaju ko mahovina, kako bi ih kamuflazom sakrio
Image

leptir ko drvo izgleda
Image

leptir koji izgleda kao pojeden osuseni list sa grane
Image

Pauk koji lici na govno i smrdi na govno, kako bi otjerao od sebe predatore
Image

Inseakt koji lici na list biljke, rozi list sa zelenim resicama
Image

insekat koji lici na sovu i na aligatora
Image

Bogomoljka koja lici na bijeloroskastu cvijet, insekti koji lice na lisce biljke, i insekt koji lici na osuseno drvce bez lisca
Image

kako moze iko razuman pomisliti da je ovo stvoreno bez inteligentnog dizajnera, Boga, kako neko moze pomisliti da slucajnosti stvaraju ovakve stvari, to je van svake pameti....

ima masa primjera slicnih.
apsidejzi

#5442 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Mozda jedan od najboljih videa na temu evolucije i kako je moguce dobiti ovakav rezultat kakav vidimo sada. Ljudi cesto upadnu u zamku razmisljajuci (kao ovaj u postu iznad mog) da ako ja nesto ne razumijem ili ne znam, onda mora da je bog. Evo dakle video koji sam ja uzivao gledajuci. Decko ima bezbroj kvalitetnih i dobro istrazenih videa. Iza jedne njegove recenice sigurno stoji jedna procitana knjiga, tako da je dosta toga sumirao u ovih 20 minuta. Naravno, posto je ograniceno vrijeme, onda ne mozes dobiti ni sve detalje, ali ko nije zaglavio u religijske bljuvotine ovo moze biti kvalitetno provedenih 20 minuta. Ja sam uzivao :)

belfy

#5443 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 09/07/2025 13:14 ocito je da ne znas moc AI:a

ti si "otkrio" AI tako da brze dolazis do rezultata i to smatras "jakima alatom", ali tu prestaje tvoje razmisljanje, jer si samo trazio potvrdu svog misljenja...

tebi ne bi palo ni na pamet da i druga strana moze to isto koristiti. no, kao sto rekoh prije - onda ne pricamo ja i ti nego AI i AI sto vodi u besmislenost... no, ocigledno, ni to ne mozes da vidis...

doduse, znas kako kazu drug Smrle: "pamet je napravednije raspodijeljena na Zemlji, jer nikada niko nije rekao da je dobio premalo ili da je glup."
Zehran82

#5444 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 10/07/2025 22:51

ti si "otkrio" AI tako da brze dolazis do rezultata i to smatras "jakima alatom", ali tu prestaje tvoje razmisljanje, jer si samo trazio potvrdu svog misljenja...

tebi ne bi palo ni na pamet da i druga strana moze to isto koristiti. no, kao sto rekoh prije - onda ne pricamo ja i ti nego AI i AI sto vodi u besmislenost... no, ocigledno, ni to ne mozes da vidis...

doduse, znas kako kazu drug Smrle: "pamet je napravednije raspodijeljena na Zemlji, jer nikada niko nije rekao da je dobio premalo ili da je glup."
tebi ne bi palo ni na pamet da i druga strana moze to isto koristiti.
moze moze, samo sto ja ne ovisim o AI:u nego sve analiziram detaljno sa svih strana...a ai tu samo moze da pripomoze ili odmoze , to je to...
belfy

#5445 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 10/07/2025 22:58
belfy wrote: 10/07/2025 22:51

tebi ne bi palo ni na pamet da i druga strana moze to isto koristiti.
moze moze, samo sto ja ne ovisim o AI:u nego sve analiziram detaljno sa svih strana...a ai tu samo moze da pripomoze ili odmoze , to je to...
pa ne ovisi niko. i prije njega smo razgovarali, samo neko ga sada forsira. pogodi ko... ti si ga nazvao snaznim alatom, i postavljao odgovore od istog. nadam se da ti je apsidejzi lijepo objasnio zasto to ne radi kako ti mislis. cak sam i ja dodao par vrijednih stavki. i sve ovo nisi znao prije. kao sto nisi znao ni za recidive... iako je i to poprilicno stara informacija poznata odavno. tako da si ti, zapravo, ovdje u pravom drustvu. ti ovdje uvijek saznas nesto novo i nesto mozes da naucis, ali, nazalost, izgleda da se ne prima... docim to nije nikako obostrano, jer ti vrtis samo jedno isto iz kruga u krug. niko sa druge strane od tebe nije imao sta novo saznati u zadnjih 10 godina (otprilike), jel tako?

mozda bi sve to bilo i ok da i ti napravis neki napredak, pa da postavis nesto novo. no, to nismo vidjeli vec deceniju, bas kao ni teodatijevu knjigu o kojoj prica koliko i ti o svim istim stvarima...

a ti "analiziras" i "studiras" taman isto koliko i teodati "pise knjigu". ti znas znacenje rijeci 'analizirati' i 'studirati' taman koliko i teodati zna kako napisati knjigu. a, opet, obojica se ubiste po forumima pisuci nepismene postove...
Zehran82

#5446 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 10/07/2025 23:50 ----
pa ne ovisi niko. i prije njega smo razgovarali, samo neko ga sada forsira. pogodi ko... ti si ga nazvao snaznim alatom, i postavljao odgovore od istog. nadam se da ti je apsidejzi lijepo objasnio zasto to ne radi kako ti mislis. cak sam i ja dodao par vrijednih stavki. i sve ovo nisi znao prije. kao sto nisi znao ni za recidive... tako da si ti, zapravo, ovdje u pravom drustvu. ti ovdje uvijek saznas nesto novo i nesto naucis, ali, nazalost, se ne prima... docim to nije nikako obostrano, jer ti vrtis samo jedno isto iz kruga u krug. niko sa druge strane od tebe nije imao sta novo saznati u zadnjih 10 godina (otprilike), jel tako?

mozda bi sve to bilo i ok da i ti napravis neki napredak, pa da postavis nesto novo. no, to nismo vidjeli vec deceniju, bas kao ni teodatijevu knjigu o kojoj prica koliko i ti o svim istim stvarima...

a ti "analiziras" i "studiras" taman isto koliko i teodati "pise knjigu". ti znas znacenje rijeci 'analizirati' i 'studirati' taman koliko i teodati zna kako napisati knjigu. a, opet, obojica se ubiste po forumima pisuci nepismene postove...
nadam se da ti je apsidejzi lijepo objasnio zasto
ne mlati gloginje tudjim penisom
belfy

#5447 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 10/07/2025 23:59
belfy wrote: 10/07/2025 23:50 ----
pa ne ovisi niko. i prije njega smo razgovarali, samo neko ga sada forsira. pogodi ko... ti si ga nazvao snaznim alatom, i postavljao odgovore od istog. nadam se da ti je apsidejzi lijepo objasnio zasto to ne radi kako ti mislis. cak sam i ja dodao par vrijednih stavki. i sve ovo nisi znao prije. kao sto nisi znao ni za recidive... tako da si ti, zapravo, ovdje u pravom drustvu. ti ovdje uvijek saznas nesto novo i nesto naucis, ali, nazalost, se ne prima... docim to nije nikako obostrano, jer ti vrtis samo jedno isto iz kruga u krug. niko sa druge strane od tebe nije imao sta novo saznati u zadnjih 10 godina (otprilike), jel tako?

nadam se da ti je apsidejzi lijepo objasnio zasto
ne mlati gloginje tudjim penisom
a da se malo konsultujes sa mozgom? covjek radi sa AI, a ja ne. zar nije logicno da ga se pozove da kaze svoje misljenje i da ti objasni isto na najbolji nacin?

mislim da samo ti ovdje mlatis gloginje bozijim penisom. i prijetis svima istim... na stranu sto svima pominjes stalno govna, smrad i anus, pored prijetnji...

drug Smrle ti bi se zaista trebao presabrati malo. dozovi se covjece. popij caj od kamilice i malo razmisli prije postanja. vjerujem da ce onda biti bolje. a ja sada odoh se druziti sa krevetom. valja na posao sutra, ali budemo nastavili ovu nasu 'veselu' konverzaciju... :kakoste:
Zehran82

#5448 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 11/07/2025 00:17 ---

a da se malo konsultujes sa mozgom? covjek radi sa AI, a ja ne. zar nije logicno da ga se pozove da kaze svoje misljenje i da ti objasni isto na najbolji nacin?

mislim da samo ti ovdje mlatis gloginje bozijim penisom. i prijetis svima istim... na stranu sto svima pominjes stalno govna, smrad i anus, pored prijetnji...

drug Smrle ti bi se zaista trebao presabrati malo. dozovi se covjece. popij caj od kamilice i malo razmisli prije postanja. vjerujem da ce onda biti bolje. a ja sada odoh se druziti sa krevetom. valja na posao sutra, ali budemo nastavili ovu nasu 'veselu' konverzaciju... :kakoste:
imam neki cudan feeling da ti puno pricas a nista ne kazes..... :)

znaci puno zujis a nista meda nam ne dajes....
Zehran82

#5449 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 10/07/2025 12:18 Mozda jedan od najboljih videa na temu evolucije i kako je moguce dobiti ovakav rezultat kakav vidimo sada. Ljudi cesto upadnu u zamku razmisljajuci (kao ovaj u postu iznad mog) da ako ja nesto ne razumijem ili ne znam, onda mora da je bog. Evo dakle video koji sam ja uzivao gledajuci. Decko ima bezbroj kvalitetnih i dobro istrazenih videa. Iza jedne njegove recenice sigurno stoji jedna procitana knjiga, tako da je dosta toga sumirao u ovih 20 minuta. Naravno, posto je ograniceno vrijeme, onda ne mozes dobiti ni sve detalje, ali ko nije zaglavio u religijske bljuvotine ovo moze biti kvalitetno provedenih 20 minuta. Ja sam uzivao :)

i ti bas vjerujes da je evolucija tacna?

Na koji nacin slijepa evolucija stvara nanomasine u celijama?
Zehran82

#5450 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ima li ko hrabar od vas ateista da nam objasni kako to evolucija koja je slijepa moze da napraviti ovakav kompleksan sistem u covjeku?

ja ne znam jeli iko ikada ovako na proste faktore rastavio evoluciju kao ovaj kanal
https://www.youtube.com/@LongStoryShortVideos
Post Reply