Gras all about
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8001 Re: Gras all about
Prezentovana mi je trasa buduće tramvajske pruge koja će povezati Nedžariće, Dobrinju i Aerodrom. Bit će izrađena studija izvodljivosti za ovu trasu, a nakon toga krenut ćemo i u projektovanje.
Trasa kreće X transverzalom od studentskih domova, prolazi kroz Saraj polje, Alipašino polje, Mojmilo, Dobrinju i ide do Aerodroma Sarajevo.
Ovo je još jedan strateški kapitalni projekt u Kantonu Sarajevo koji je dio našeg plana za period 2020-2030.
U naseljima koje će pruga povezati živi oko 80 hiljada stanovnika, što će značajno poboljšati kvalitet života i unaprijediti svakodnevnicu.
Trasa kreće X transverzalom od studentskih domova, prolazi kroz Saraj polje, Alipašino polje, Mojmilo, Dobrinju i ide do Aerodroma Sarajevo.
Ovo je još jedan strateški kapitalni projekt u Kantonu Sarajevo koji je dio našeg plana za period 2020-2030.
U naseljima koje će pruga povezati živi oko 80 hiljada stanovnika, što će značajno poboljšati kvalitet života i unaprijediti svakodnevnicu.
- Peacean
#8002 Re: Gras all about
Razmatra li uvođenje tramvaja bilo koji drugi grad u BiH osim Sarajeva?
- Leopard_SA
-
DebelinJoe
- Thorgerson
#8005 Re: Gras all about
Zalosno je da je narod toliko glup da ne zeli sebi dobro. Istocno Sarajevo koje ovisi od Sarajeva bi hladno moglo uletjeti i investirati da se ova pruga produzi do Lukavice. Da se trola produzi i sl.
Ali ne. To ce radije srbovat.
-
BiBi911
#8006 Re: Gras all about
Zamisli reakcija sa obje strane ako bi se predlozilo produzenje pruge/zica.Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 08:45 Zalosno je da je narod toliko glup da ne zeli sebi dobro. Istocno Sarajevo koje ovisi od Sarajeva bi hladno moglo uletjeti i investirati da se ova pruga produzi do Lukavice. Da se trola produzi i sl.
- drug_profi
#8007 Re: Gras all about
Pa ponuđeno je da se okretnica trole vrati gdje je bila pa su glatko i uvrijeđeno odbili.
- Haris.ba
#8008 Re: Gras all about
Steta sto nije zadrzana stara trasa tramvaja, ali vidim da se niko iz naselja kuda je trebala ici ne buni.
Samo, kuda ce ici trasa do aerodroma, da li ce ici A transferzalom?
Jesu odustali od ideje da trasa ide Bulevarom na Dobrinji?

Jer, prema ovoj karti izgleda da tramvaj ide Ante Babica i Zelimira Vidovica.
A, ovo je vijest iz 2023.
Sta li ovo muljaju sa papirologijom. 10 puta rade studiju izvodljivosti?
Samo, kuda ce ici trasa do aerodroma, da li ce ici A transferzalom?
Jesu odustali od ideje da trasa ide Bulevarom na Dobrinji?

Jer, prema ovoj karti izgleda da tramvaj ide Ante Babica i Zelimira Vidovica.
I ne kontam. Ide ova vijest iz 2025.Trasa kreće X transverzalom od studentskih domova, prolazi kroz Saraj polje, Alipašino Polje, Mojmilo, Dobrinju i ide do Aerodroma Sarajevo", rekao je Šteta.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250707177Prezentovana mi je trasa buduće tramvajske pruge koja će povezati Nedžariće, Dobrinju i Aerodrom Sarajevo. Bit će izrađena studija izvodljivosti za ovu trasu, a nakon toga krenut ćemo i u projektovanje.
A, ovo je vijest iz 2023.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... nje/493831Stručnjaci koji su radili na izradi studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje prezentovali su danas predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo sve pojedinosti i rezultate studije.
Na osnovu prezentovane studije izvodljivosti, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je najavio izgradnju nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje.
Sta li ovo muljaju sa papirologijom. 10 puta rade studiju izvodljivosti?
-
neki
#8009 Re: Gras all about
Meni je van pameti i potpuno besmisleno da guraju tramvaj 10. transferzalom...ta ulica je i sa postojeće 2+2 saobraćajne trake veći dio dana zagušena saobraćajem a drvoredi su napokon stasali i zaista bi bilo jadno sad ih posjeći.
Ako i dalje budu insistirali na toj trasi morat će se uraditi veliki kompromis, ili na uštrb po jedne saobraćajne trake u oba smjera ili na uštrb zelenila i pješačkih površina, katastrofa u oba slučaja.
Ako i dalje budu insistirali na toj trasi morat će se uraditi veliki kompromis, ili na uštrb po jedne saobraćajne trake u oba smjera ili na uštrb zelenila i pješačkih površina, katastrofa u oba slučaja.
- nepass1
#8010 Re: Gras all about
Laicki zar ne bi bilo logicnije da trola ide od dobrinje kroz ante babica pa u a.b.srebrne na kurta shorka i vahide maglajlic?
Ili neka slicna opcija?
Mislim da je ovo sa tramvajem haman nemoguca misija.
I ovo sto sad rade je sve na guzove, sve to fino svana izgleda ali kad svakodnevno pocnes koristiti jgp onda tek vidis koliko je to sve lose i nazor
Ili neka slicna opcija?
Mislim da je ovo sa tramvajem haman nemoguca misija.
I ovo sto sad rade je sve na guzove, sve to fino svana izgleda ali kad svakodnevno pocnes koristiti jgp onda tek vidis koliko je to sve lose i nazor
-
bonersa
#8011 Re: Gras all about
Prvi put se spominje tramvaj i aerodrom?! Čak i karta na slici pokazuje da će tramvaj ići od studentskih domova prema Dobrinji 4 sa okretaljkom na kružnom toku kod poligona. Ovaj ruta ako bude prihvaćena nema nikakvih objekata za rušenje, što je jednostavnije. Odustalo se vjerovatno od prijeratne rute sa skretanjem od Radon Plaze, jer zahtjeva veliki broj kuća da se ruši.
- Thorgerson
#8012 Re: Gras all about
Gledajuci ovu mapu ispred Stete, cini mi se da tramvaj ide zelenim pojasom duz X.
Hm. Ne znam, meni to izgleda kao.bas veci poduhvat. Pojas nije toliko sirok. Morat ce izmjestiti onda obje strane ceste, instalacije, sasjeci drvored...
Iskreno, ako ce se ici, meni je optimalna opcija da se ide duz jedne trake, uzeti s obje strane, ne mislim da bi to bilo lose. Nije na onoj cesti tolika guzva. Jeste ujutro, poslijepodne. Vecinu dana nije.
Plus dosta raje izbjegava Ive Andrica jer je cesta uzas. Prvi ja rijetko kada idem tom ulicom, iako mi je blize, uvijek idem na X. Kad se obnovi Ive A., sigurno ce se smanjiti guzve i na X.
Hm. Ne znam, meni to izgleda kao.bas veci poduhvat. Pojas nije toliko sirok. Morat ce izmjestiti onda obje strane ceste, instalacije, sasjeci drvored...
Iskreno, ako ce se ici, meni je optimalna opcija da se ide duz jedne trake, uzeti s obje strane, ne mislim da bi to bilo lose. Nije na onoj cesti tolika guzva. Jeste ujutro, poslijepodne. Vecinu dana nije.
Plus dosta raje izbjegava Ive Andrica jer je cesta uzas. Prvi ja rijetko kada idem tom ulicom, iako mi je blize, uvijek idem na X. Kad se obnovi Ive A., sigurno ce se smanjiti guzve i na X.
-
neki
#8013 Re: Gras all about
Ja tom ulicom prođem desetak puta dnevno..u periodu između 7 i 17h radnim danom sve 4 trake su 80% pune od spoja sa bulevarom do skretanja za C fazu. Mogu samo zamisliti šta bi bilo kad bi još ukinuli po jednu traku...vjerovatno isto ono što se sad dešava u Kurta Schorka..
Dakle, ne samo da ne znamo iskoristiti i realizovati odlične prostorne dokumente donesene još prije 60 godina, nego degradiramo i ono što je izgrađeno prije 40 godina..
- nepass1
#8014 Re: Gras all about
Jos direkt preko kruznog toka tramvaj znaci semafor na kruznom. Nidje veze. Nazor
-
bonersa
- Peacean
#8016 Re: Gras all about
Znači imaju iskustva 
- Leopard_SA
#8017 Re: Gras all about
Ko bi rekao da ce nelegalna gradnja i malverzacije u urbanistickom planiranju imati posljedicebonersa wrote: ↑08/07/2025 12:03 Prvi put se spominje tramvaj i aerodrom?! Čak i karta na slici pokazuje da će tramvaj ići od studentskih domova prema Dobrinji 4 sa okretaljkom na kružnom toku kod poligona. Ovaj ruta ako bude prihvaćena nema nikakvih objekata za rušenje, što je jednostavnije. Odustalo se vjerovatno od prijeratne rute sa skretanjem od Radon Plaze, jer zahtjeva veliki broj kuća da se ruši.
- nepass1
- Thorgerson
#8019 Re: Gras all about
Pa valjda je jasno da tramvaj ne moze ici starom trasom. Nema ni logike da ide. Mozda je nekada imalo, jer se vjerovatno planiralo sirenje Vojnickog i Dobrinje prema Stupskom brdu. Tog sirenja nema u smislu zgrada. Sve su tu sada kuce. Tu i tamo pokoja zgrada. Tako da:neki wrote: ↑08/07/2025 12:20Ja tom ulicom prođem desetak puta dnevno..u periodu između 7 i 17h radnim danom sve 4 trake su 80% pune od spoja sa bulevarom do skretanja za C fazu. Mogu samo zamisliti šta bi bilo kad bi još ukinuli po jednu traku...vjerovatno isto ono što se sad dešava u Kurta Schorka..
Dakle, ne samo da ne znamo iskoristiti i realizovati odlične prostorne dokumente donesene još prije 60 godina, nego degradiramo i ono što je izgrađeno prije 40 godina..
- u dijelu gdje je prvobitno planiran, tj. XI trans, sada su kuce. Je li tebi logicnije provuci tramvaj pored 100 ak kuca ili pored 50ak zgrada?
- i generalno nema sanse da se XI trans ikada provuce. Jednostavno previse je objekata na trasi. I mislim da ih je dosta legalnih. Tj. Od prije rata jos. Eksproprijacija bi kostala sigurno vise nego sto ce kostati ova trasa preko X.
Pa poenta je da smanjimo automobile?! Po citavom Becu tramvaji idu upravo trasom ceste i sve fercera bez problema. Zasto to ovdje ne bi radilo?!
Prolazim i ja tom cestom i nije tacno da je guzva tolika. Ujutro jeste, poslijepodne jeste. Vecinu dana protok saobracaja je sasvim ok. Semafori su sad pojebali stvar, ali i stim opet ne vidim tu guzvu koju ti vidis.
Ulaganje u javni saobracaj je glavno rjesenje za guzve. Tako da ne kontam fkt sta je tebi negativno ovdje. Jedina negativna stvar je drvored, koji ce biti sasjecen ako bude isla trasa zelenim pojasom.
- Haris.ba
#8020 Re: Gras all about
Tramvaj je provucen do Ilidze upravo kada su bile samo polja i kuce. To se zove planiranje razvoja.Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 13:16 Pa valjda je jasno da tramvaj ne moze ici starom trasom. Nema ni logike da ide. Mozda je nekada imalo, jer se vjerovatno planiralo sirenje Vojnickog i Dobrinje prema Stupskom brdu. Tog sirenja nema u smislu zgrada. Sve su tu sada kuce. Tu i tamo pokoja zgrada. Tako da:
- u dijelu gdje je prvobitno planiran, tj. XI trans, sada su kuce. Je li tebi logicnije provuci tramvaj pored 100 ak kuca ili pored 50ak zgrada?
Na Stupu 2 covjeka izlazila uz tramvaja,
Isto i sada prema Hrasnici. Prolazi pored ogromnih naselja sa vidi cuda - kucama.
To sto su sada kuce ne znaci da nece biti sutra zgrade.
Sta znaci previse objekata na trasi? 100, 1000?Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 13:16 - i generalno nema sanse da se XI trans ikada provuce. Jednostavno previse je objekata na trasi. I mislim da ih je dosta legalnih. Tj. Od prije rata jos. Eksproprijacija bi kostala sigurno vise nego sto ce kostati ova trasa preko X.
Jednostavno je donesena odluka da se odustane. Ne zbog novca, vec zbog - lakoce.
Nova trasa do Mojmila i ima zgrada, a dalje prema Dobrinji ide obodom naselja. Nije bezveze sada vec stara trasa planira a sa tramvajom koji ide sredinom naselja.
Meni je najzanimljivije da narod niko nista ne pita. Da izadju i pitaju narod na Dobrinji sta mislite kuda bi vam najvise odgovarao tramvaj?
Jesu li prijasnji planeri znali i sta pa posred naselja ostavili bukevar i trasu za tramvaj, ili ovi novi znaju bolje?

- tramvajtrojka
#8021 Re: Gras all about
Prvo imas 30 parcela i 50+ kuca sa ljudima u njima na toj trasi za eksproprijaciju, to da krenes dns neces se nagoditi sa svima za desetak godina, a drugo imas otvorene izjave efendica da nikada nece dati dozvolu da tramvaj ide bulevarom sto mislis sto je gradio one betonske bastice godinama nego da blokira svaku mogućnost gradnje tramvajske prugeHaris.ba wrote: ↑08/07/2025 13:59Tramvaj je provucen do Ilidze upravo kada su bile samo polja i kuce. To se zove planiranje razvoja.Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 13:16 Pa valjda je jasno da tramvaj ne moze ici starom trasom. Nema ni logike da ide. Mozda je nekada imalo, jer se vjerovatno planiralo sirenje Vojnickog i Dobrinje prema Stupskom brdu. Tog sirenja nema u smislu zgrada. Sve su tu sada kuce. Tu i tamo pokoja zgrada. Tako da:
Na Stupu 2 covjeka izlazila uz tramvaja,
Isto i sada prema Hrasnici. Prolazi pored ogromnih naselja sa vidi cuda - kucama.
To sto su sada kuce ne znaci da nece biti sutra zgrade.
Sta znaci previse objekata na trasi? 100, 1000?Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 13:16 - i generalno nema sanse da se XI trans ikada provuce. Jednostavno previse je objekata na trasi. I mislim da ih je dosta legalnih. Tj. Od prije rata jos. Eksproprijacija bi kostala sigurno vise nego sto ce kostati ova trasa preko X.
Jednostavno je donesena odluka da se odustane. Ne zbog novca, vec zbog - lakoce.
Nova trasa do Mojmila i ima zgrada, a dalje prema Dobrinji ide obodom naselja. Nije bezveze sada vec stara trasa planira a sa tramvajom koji ide sredinom naselja.
Meni je najzanimljivije da narod niko nista ne pita. Da izadju i pitaju narod na Dobrinji sta mislite kuda bi vam najvise odgovarao tramvaj?
Jesu li prijasnji planeri znali i sta pa posred naselja ostavili bukevar i trasu za tramvaj, ili ovi novi znaju bolje?
- Haris.ba
#8022 Re: Gras all about
Pa neka krene danas sa eksproprijacijom i ocistice se trasa.tramvajtrojka wrote: ↑08/07/2025 14:05 Prvo imas 30 parcela i 50+ kuca sa ljudima u njima na toj trasi za eksproprijaciju, to da krenes dns neces se nagoditi sa svima za desetak godina, a drugo imas otvorene izjave efendica da nikada nece dati dozvolu da tramvaj ide bulevarom sto mislis sto je gradio one betonske bastice godinama nego da blokira svaku mogućnost gradnje tramvajske pruge
A, to sada se boje Efendica i njegovog ucjenjivanja?
Pa, onda i treba da ih tambura na izborima.
-
tomhagen
#8023 Re: Gras all about
Ante Babica ima prostora da se s obje strane ceste doda tramvajska traka. Nekako bi logicno bilo da prodje kroz dobrinju, mozda da smota u Senada Poturka i izađe na Bulevar Mimara Sinana. Obzirom da hoce da je navrnu na aerodrom moze izaci na Kurta Sorka i opet se vratiti na Mimara Sinana i nazad istom trasom. Ove ulice kroz naselje kroz Dobrinju se ne mora ni siriti, pruga moze ici i postojecom cestom.
- trambusek88
#8024 Re: Gras all about
Nije samo nelegalna gradnja. Zeleni pojas kroz Dobrinju je preuređen i predviđeno je da bude šetnica. Na centralnom dijelu ispred sportske dvorane praviće se centralni trg. Na mjestu okretnice napravljen je parking.Leopard_SA wrote: ↑08/07/2025 13:04Ko bi rekao da ce nelegalna gradnja i malverzacije u urbanistickom planiranju imati posljedicebonersa wrote: ↑08/07/2025 12:03 Prvi put se spominje tramvaj i aerodrom?! Čak i karta na slici pokazuje da će tramvaj ići od studentskih domova prema Dobrinji 4 sa okretaljkom na kružnom toku kod poligona. Ovaj ruta ako bude prihvaćena nema nikakvih objekata za rušenje, što je jednostavnije. Odustalo se vjerovatno od prijeratne rute sa skretanjem od Radon Plaze, jer zahtjeva veliki broj kuća da se ruši.
- trambusek88
#8025 Re: Gras all about
Ako sam dobro skontao proširiće se X transverzala, trake će se pomjeriti da bi se dobio širi pojas... I onda će vjerovatno ići do Okijevih zgrada trasom kuda ide komercijala, pa preko one livade između Dobrinje 1 i C5 i vjerovatno će tu motati prema Aerodromu.Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 12:12 Gledajuci ovu mapu ispred Stete, cini mi se da tramvaj ide zelenim pojasom duz X.
Eh sad što se tiče problema: Tramvaj neće prolaziti kroz najnaseljenije jezgro Dobrinje. Većini raje s Dobrinje i dalje će više odgovarati trola.
Ne znam stvarno koliko je to sad isplativa investicija.
Što se tiče kružnih tokova... Ako i prođe tramvaj neće prolaziti toliko često kao na Ilidži. Možda svako 10 minuta i vjerovatno će se semafor paliti samo kad tramvaj treba da prođe.