Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑04/07/2025 09:01
Jedino na foru da te uhvate nešto da potpišeš.
Nema zakonski definisane kazne za prekoračenje do 10 km/h, tako da ti za samo prekoračenje niko kaznu ne može izdati.
E jbga ne moze vas covjek vise ni trolat onaj odma zakon povlaci ti odma teoretises .....
Ali evo da ne bude da samo trolam ovako je npr u holandiji
tokio25 wrote: ↑04/07/2025 09:07
dobio kaznu i naravno zakasnio sa uplatom od 8 dana jer nisam dobio nalog jel
i ajde govore mi iz osiguranja imas kazne nisu placene itd
i poslao mi sliku
kad pise ovako nesto
20 i sada ono pisu podaci tad i tad zakon i clan kazna a ispod sve isto i u rubrici zakon i clan pise dodatna taksa isto 20 maraka
tako da te kazna od 20 maraka za parkiranje dodje 60 na kraju
Kako si znao za kaznu ako nisi imao prekršajni nalog
Pa dosla je kazna na kucnu adresu mjesec dana od dana prekrsaja
Ne ide tako. Ide 7 dana od dana uručenja, a ne od prekršaja. Dobijam kazne za godinu dana stare prekršaje.
Jedino ako ti poštar nije uručio, a napisao da jeste. Ili ako si dobio žuti papirić, pa nisi digao na vrijeme.
mali_balon wrote: ↑04/07/2025 07:38
Tu toleranciju objesi macku o rep toga nema....kaznjavan sam na 83 ogranicenje 80...ili butila ogranicenje 70 ja isao 72....gradiska 59 ja isao 55...sije 60 ja isao 65 (zaboravio na radar )
Ovo jednostavno ne moze biti tacno. Prepadas ljude sad ce jos sporije voziti.
Od kako su postavljeni radari na obilaznici vecinom vozim do 10 preko ogranicenja prije tunela, gdje ima radar (tu sam prije dvije godine vozio 110 i nikad kaznu nisam dobio). Na petlji Butila uvijek vozim 70+ i svaki dan je koristim, tako da mi je nemoguce da si dobio kaznu na 72.
Pa necete vi meni govoriti kako cu voziti tj kojom brzinom.....dok drugacije znakom nije definisano ja vozim kako mi je cejf
Ako nije sarkazam, onda..... jbg.
Jeste sve definisano. Ogranicenje oznacava maksimalnu dozvoljenu brzinu, koja kod nas (a i svugdje) ima i toleranciju od +10. Ta brzina je u stvari uvijek poprilicno ispod stvarne maksimalne koju dozvoljava sama cesta, ali je ogranicena zbog raznih drugih razloga (bezbjednost, pjesaci, itd.). Istovremeno, to je i preporucena brzina kretanja, i opet - zbog raznih razloga i zavisno od lokacije (zeleni val, krivine, zivotinje, itd.).
U nekadasnjem ZOBS-u, neka verzija prije rata, postojala je i odredba o ometanju normalnog protoka saobracaja, i odnosila se na sve one koji voze 20 kmh i vise ispod ogranicenja, a nemaju opravdanje za to (kvar, bolest i sl.), i moglo se kaznjavati kao i 20 preko ogranicenja. Radi ovakvih je postojao i termin "obilazenje", jer ako neko vozi 20 i vise ispod ogranicenja, njega se ne pretice, nego obilazi jer vozi presporo.
Kako god, na cesti nije najbitnije znati saltati, pritiskati papucice i okretati volan, nego znati da se saobracaj desava i pored i iza, te imati i mozga i razumijevati da se bespotrebnom presporom voznjom stvara guzva, dize nervoza kod drugih vozaca, i najbitnije - stvaraju preduslovi za nesrece.
Vecinom je sarkazam a i istina.....jbga tako je sve dok ne krsi zakon moze peglt i vozit 5 na sat......nemas u BiH znaka za preporucenu brzinu ili za najmanju dozvoljenu brizinu osim na AP kod zenice kas pocinjes penjat uz brdo
Tu toleranciju objesi macku o rep toga nema....kaznjavan sam na 83 ogranicenje 80...ili butila ogranicenje 70 ja isao 72....gradiska 59 ja isao 55...sije 60 ja isao 65 (zaboravio na radar )
Nikad ni na jednom nisam dobio kaznu, a na svakom navedenom sam prosao unutar 10 iznad ogranicenja, i to bar po 30x svaki....
Kako si znao za kaznu ako nisi imao prekršajni nalog
Pa dosla je kazna na kucnu adresu mjesec dana od dana prekrsaja
Ne ide tako. Ide 7 dana od dana uručenja, a ne od prekršaja. Dobijam kazne za godinu dana stare prekršaje.
Jedino ako ti poštar nije uručio, a napisao da jeste. Ili ako si dobio žuti papirić, pa nisi digao na vrijeme.
znam ja to kako ide al eto desilo se ovo
ne znam kad sam dobio
inace nemam bas naviku da gledam sanducic cesto tako da je moguce da je stajala cestitka ko zna koliko
uglavnom nebitno
eto da drugi znaju sta se desi ako se zakasni i na cestitku sa kucne adrese
Ne znam gdje drugo, pa samo da ovdje opišem cirkus danas kod olimpijskog bazena
Dvojica su se pukla na skretanju kod remize
Tri'es metara dalje dvije kokoške u džipovima se nabile jedna u drugu
U oba slučaja razlog 100% očigledan: Mobitel.
Nema šanse u saobraćaju koji se kreće 15-20km/h da "nisu stigli" naglo kočiti.
Dobro je iko živ na ulici pored ovih naših idiota...
W0rM wrote: ↑06/07/2025 19:23
Neki dan vozim k Vratniku kad ovaj gospodin iz trake u traku, po siniama, ni žmigavca nit cega drugog, bas onako sazrio za finog degeneka.
Svaki put kad krenem na Vratnik mentalno se moram spremati pola sata
Neki dan vozim k Vratniku kad ovaj gospodin iz trake u traku, po siniama, ni žmigavca nit cega drugog, bas onako sazrio za finog degeneka.
i onda kad ga neko pukne jer oduzima prvenstvo i slicno, tetke sa foruma ga brane, mogo si zakocit mogo si ovo ono, mogao je i on sve isto
Često vozim oko ponoći i iza, ovom cestom, i redovno imam susrete sa ovakvim polusvijetom oko Jablanice i Konjica. Lokalci, kad se vraćaju kućama jurcaju i divljaju
Pa eto bio ti je na semaforu, sto mu nisi prisao i izdegenecio ga?
Na kraju krajeva, sta je tebi bilo u glavi da stanes na semafor, izvadis telefon i kazes ehh sad cu ja tebe da slikam ima da te ocrnim na forumu vraže jedan mali, ma šta na forumu, poslat cu te i na crnu hroniku ima da te ja opametim
Koliko meni krv proradi na ovo, ja bih uveo smrtnu kaznu za ovakve stvari. Bukvalno mi ne bi bilo žao uzet mu ili život ili sve nek mu porodica na ulici završi jer je i on spreman isto tako ojaditi nekog drugog.
Pa necete vi meni govoriti kako cu voziti tj kojom brzinom.....dok drugacije znakom nije definisano ja vozim kako mi je cejf
Jeste sve definisano. Ogranicenje oznacava maksimalnu dozvoljenu brzinu, koja kod nas (a i svugdje) ima i toleranciju od +10. Ta brzina je u stvari uvijek poprilicno ispod stvarne maksimalne koju dozvoljava sama cesta, ali je ogranicena zbog raznih drugih razloga (bezbjednost, pjesaci, itd.). Istovremeno, to je i preporucena brzina kretanja, i opet - zbog raznih razloga i zavisno od lokacije (zeleni val, krivine, zivotinje, itd.).
U nekadasnjem ZOBS-u, neka verzija prije rata, postojala je i odredba o ometanju normalnog protoka saobracaja, i odnosila se na sve one koji voze 20 kmh i vise ispod ogranicenja, a nemaju opravdanje za to (kvar, bolest i sl.), i moglo se kaznjavati kao i 20 preko ogranicenja. Radi ovakvih je postojao i termin "obilazenje", jer ako neko vozi 20 i vise ispod ogranicenja, njega se ne pretice, nego obilazi jer vozi presporo.
Kako god, na cesti nije najbitnije znati saltati, pritiskati papucice i okretati volan, nego znati da se saobracaj desava i pored i iza, te imati i mozga i razumijevati da se bespotrebnom presporom voznjom stvara guzva, dize nervoza kod drugih vozaca, i najbitnije - stvaraju preduslovi za nesrece.
Vecinom je sarkazam a i istina.....jbga tako je sve dok ne krsi zakon moze peglt i vozit 5 na sat......nemas u BiH znaka za preporucenu brzinu ili za najmanju dozvoljenu brizinu osim na AP kod zenice kas pocinjes penjat uz brdo
Ako su tebe kaznjavali zbog prekoracenja od 3km/h i ti jos to platio onda se mozes samo pohvaliti sa svojim neznanjem. Ne postoji propisana kazna za prekoracenje do 10km/h. Minimalno prekoracenje brzine za koje je propisana kazna je prekoracenje vece od 10km/h.
Dozer wrote: ↑03/07/2025 19:12
Ako su tebe kaznjavali zbog prekoracenja od 3km/h i ti jos to platio onda se mozes samo pohvaliti sa svojim neznanjem. Ne postoji propisana kazna za prekoracenje do 10km/h. Minimalno prekoracenje brzine za koje je propisana kazna je prekoracenje vece od 10km/h.
A da si ti dalje citao umjesto hop na prvu procitao bi da sam trolao dozera a i da sam stavio i neke kazne iz EU za prekoracnje od 7km ili 5km.....relax i uzivajnu zivotu smanji stres
A da si ti dalje citao umjesto hop na prvu procitao bi da sam trolao dozera a i da sam stavio i neke kazne iz EU za prekoracnje od 7km ili 5km.....relax i uzivajnu zivotu smanji stres
Koga briga za EU. Pises o Gradisci, Sije...
Ali...hajde ok.
Koliko meni krv proradi na ovo, ja bih uveo smrtnu kaznu za ovakve stvari. Bukvalno mi ne bi bilo žao uzet mu ili život ili sve nek mu porodica na ulici završi jer je i on spreman isto tako ojaditi nekog drugog.
Ma kakvi, ovo samo žestoko ali baš žestoko finansijski kažnjavati jer to bogalje najviše boli - petocifrene kazne za ovo, trajno oduzimanje vozila i trajno oduzimanje vozačke dozvole da više ni van Bosne ne može legalno izać.
Ništa olakšavajuće okolnosti, pičke materine, samo ga oderat pošteno da do kraja bijednog života razmišlja o tome kakav je majmun.
Eto iznova i iznova čitamo o slučajevima koji imaju petocifrene cifre nakupljene od kazni, ali ih ne bendaju, nego nastavljaju da voze bez vozačke, tuđa auta, itd.