mali_balon wrote: ↑03/07/2025 14:58
il dottore wrote: ↑03/07/2025 14:54
Dozer wrote: ↑02/07/2025 23:13
Kroz SA je od Skenderije do Ilidze, i obratno, ogranicenje 60 (magistralna cesta), i zeleni val semafora je do nedavno bio nastiman na 60 (sad je to iz nekog razloga poremeceno, ali ne previse), medjutim 90% vozaca vozi 50, a moze 70.
Zasto? Da li ljudi uopste razmisljaju i razumiju da na taj nacin bukvalno proizvode guzve, kao i da bi guzve sigurno bile za 15-20% manje kada bi vozili da stignu zelenni val?
Isto se odnosi i na kretanje na semaforima, gdje vecini treba 300m da dostignu 50 kmh.... Odron, zaista.
Za 80% guzvi po gradu, a i po magistralama, su krivi bogalji za volanom. Ko god ne moze voziti po ogranicenju kada to uslovi dozvoljavaju, je bogalj za volanom
Pa necete vi meni govoriti kako cu voziti tj kojom brzinom.....dok drugacije znakom nije definisano ja vozim kako mi je cejf
Ako nije sarkazam, onda..... jbg.
Jeste sve definisano. Ogranicenje oznacava maksimalnu dozvoljenu brzinu, koja kod nas (a i svugdje) ima i toleranciju od +10. Ta brzina je u stvari uvijek poprilicno ispod stvarne maksimalne koju dozvoljava sama cesta, ali je ogranicena zbog raznih drugih razloga (bezbjednost, pjesaci, itd.). Istovremeno, to je i preporucena brzina kretanja, i opet - zbog raznih razloga i zavisno od lokacije (zeleni val, krivine, zivotinje, itd.).
U nekadasnjem ZOBS-u, neka verzija prije rata, postojala je i odredba o ometanju normalnog protoka saobracaja, i odnosila se na sve one koji voze 20 kmh i vise ispod ogranicenja, a nemaju opravdanje za to (kvar, bolest i sl.), i moglo se kaznjavati kao i 20 preko ogranicenja. Radi ovakvih je postojao i termin "obilazenje", jer ako neko vozi 20 i vise ispod ogranicenja, njega se ne pretice, nego obilazi jer vozi presporo.
Kako god, na cesti nije najbitnije znati saltati, pritiskati papucice i okretati volan, nego znati da se saobracaj desava i pored i iza, te imati i mozga i razumijevati da se bespotrebnom presporom voznjom stvara guzva, dize nervoza kod drugih vozaca, i najbitnije - stvaraju preduslovi za nesrece.