Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
uostalom sta sad da lijemo suze jer ovi tranzicijski burzuji trebaju koju keku vise dati za vodu?
ili nezz, ako si ti jedan od tih vlansika apartmana, hoces da ti sergiju skupljamo?
Uhh ako želiš da čuješ o kategorizaciji, mozemo na pp, tu ti imam prica ne bi mi vjerovao
Jeste, imam 5-6 apartmana gore, pogodit ce me ovo bas. Bas sam zato najaktivniji na temi inflacije ovdje, pogadja me sve ovo previse
ma vidi
znam da je kod nas navrat nanos sistem
i oko te kategorizacije i generalno javnog upravljanja i /ili nadzora nad apartmanima
kod mene u mahali ima okolo barem 10 stanova i kuca koje se izdaju po air bnb, bookingu i sl, barem pola njih nije nista prijavilo u tz i druge organe
ali ova konkretno mjera je sasvim ok
da hoce sada se baciti na stroziju kontrolu ovih domacih izdavatelja stanova i apartmana po Sarajevu
po dzepu fino, prijavi goste, plati porez i tako sve
do pravne drzave
Znas ko najvise najebe od istih tih institucija javnog upravljanja? Neko ko hoce 100% po zakonu da radi.
Nego sto se tice vika i bjelasnice/igmana, argument da se treba povećati jer ide drugaciji sistem vodovoda, odlično, ali argument imaju para povecaj im, jebiga. Sta je onda sljedece, vik i EP ce ti bankovne racune gledati pa ako imas para posalju ti veci racun
Ma sve ok
Nego volim kako nas narod na ovakve stvari zaboravi da ce i on placati 50% skuplju vodu, da ce brzo redukcije, da je u viku stanje katastrofalno, ali kad pročita da ce neko na bjelasnici plaćati 5x puta vise, odmah zaboravi na sve ovo prethodno i bude mu godra
Kad smo kod te teme, znas li da u hercegovini sve one vile sa bazenima placaju istu cijenu vode kao ti i ja u stanovima? Pa i ove vile po Sarajevu sa bazenima, koje su nikle od korone.
38 posto, nema potrebe za dramatiziranjem. u VIKu je zaista stanje loše, akumulirano.
ne shvatam kakve veze imamo sa hercegovinom, a što se tiče vila i ostalih čuda, sve je to korak u dobrom smjeru.
Trappist wrote: ↑04/07/2025 11:30
Znas ko najvise najebe od istih tih institucija javnog upravljanja? Neko ko hoce 100% po zakonu da radi.
Nego sto se tice vika i bjelasnice/igmana, argument da se treba povećati jer ide drugaciji sistem vodovoda, odlično, ali argument imaju para povecaj im, jebiga. Sta je onda sljedece, vik i EP ce ti bankovne racune gledati pa ako imas para posalju ti veci racun
Ma sve ok
Nego volim kako nas narod na ovakve stvari zaboravi da ce i on placati 50% skuplju vodu, da ce brzo redukcije, da je u viku stanje katastrofalno, ali kad pročita da ce neko na bjelasnici plaćati 5x puta vise, odmah zaboravi na sve ovo prethodno i bude mu godra
Kad smo kod te teme, znas li da u hercegovini sve one vile sa bazenima placaju istu cijenu vode kao ti i ja u stanovima? Pa i ove vile po Sarajevu sa bazenima, koje su nikle od korone.
38 posto, nema potrebe za dramatiziranjem. u VIKu je zaista stanje loše, akumulirano.
ne shvatam kakve veze imamo sa hercegovinom, a što se tiče vila i ostalih čuda, sve je to korak u dobrom smjeru.
Optimistično, nema sta. Vidjet ćemo eto za godinu nakon poskupljenja hoće li se stanje ista popraviti. Ako nece, ide. Sigurno novo poskupljenje, hoce li onda opet biti jebiga moraju tako?
Trappist wrote: ↑04/07/2025 11:38Optimistično, nema sta. Vidjet ćemo eto za godinu nakon poskupljenja hoće li se stanje ista popraviti. Ako nece, ide. Sigurno novo poskupljenje, hoce li onda opet biti jebiga moraju tako?
aha, hoće 100%, nije se povećala 12 godina i sada će u 2 godine dva puta.
Trappist wrote: ↑04/07/2025 11:38Optimistično, nema sta. Vidjet ćemo eto za godinu nakon poskupljenja hoće li se stanje ista popraviti. Ako nece, ide. Sigurno novo poskupljenje, hoce li onda opet biti jebiga moraju tako?
Volio bih da si u pravu. Medjutim :
"Predloženi cjenovnik Neovisnog stručnog tijela koje je utvrdilo cijenu koštanja isporuke vodne usluge nije u cijelosti prihvaćen, jer bi njegovo provođenje predstavljalo prevelik finansijski teret za domaćinstva u Kantonu Sarajevo"
Volio bih da si u pravu. Medjutim :
"Predloženi cjenovnik Neovisnog stručnog tijela koje je utvrdilo cijenu koštanja isporuke vodne usluge nije u cijelosti prihvaćen, jer bi njegovo provođenje predstavljalo prevelik finansijski teret za domaćinstva u Kantonu Sarajevo"
da, tražili su 67%. moram reći da je hrabro i da su ovoliko poskupili, jer je ipak riječ o vodi. i ne vjerujem da će ići naredno poskupljenje bar narednih nekoliko godina. iduće sigurno neće jer je izborna.
isto kao što je kriminalna cijena odvoza smeća, a moram reći da je kriminalna i cijena održavanja zajedničkih dijelova zgrade. samo što to ljudi ne jebu 5% i očekuju odlične usluge, a iz prazne ne puca. smatraju sve nekim pravom kojeg mogu a i ne moraju platiti. i ja bih volio da je cijena niža, ali isto tako mi je draže da imam uslugu, a ako se hoće preduzeća napraviti kvalitetnijim, cijene moraju ići gore.
a nisu išle gore samo zbog politike i ničega drugog.
Valjda ljudi sračunali koliko struje potroši pumpa koja napaja Bjelašnicu i tako odredili cijenu. I meni je to ok i pošteno.
Ali je pravo glupo da nisu ucijevili neki igmanski ili bjelašnički izvor za tu svrhu.
Što se tiče odvoza smeća i cijene održavanja zgrada, ja sam za to da se poveća bar 50% odmah sad.
Besmisleno je da plaćam 5,45 mjesčno da mi neko odvozi smeće kojeg ja barem jedan metar kubni proizvedem.
Također je besmisleno da plaćam 0,38 feninga po kvadratu vlastite nekretnine za održavanje cijele zgrade i svih intalacija i uređaja u njoj.
A imaju dva lifta, hidrofleks, fasada koja pomalo posustaje, podrumi, čistačice, upravitelj, PEV...
I što je najvažnije, trebalo bi naći način da se ubrza rješavanje ovih tužbi za dugovanja, a ne da to traje godinama.
Pa ti onda samovoljno pocni uplacivati tih 50% vise za smece i odrzavanje. Ja ipak radije svaki mjesec doznacim neku svotu za pomozi.ba nego da dotiram neradnike i stranacke menadzere, kad nam je sustem ovakav kakva je.
A to za ubrzavanje rjesavanja tuzbi za neplatise se u potpunosti slazem.
drug_profi wrote: ↑04/07/2025 12:52
Valjda ljudi sračunali koliko struje potroši pumpa koja napaja Bjelašnicu i tako odredili cijenu. I meni je to ok i pošteno.
Ali je pravo glupo da nisu ucijevili neki igmanski ili bjelašnički izvor za tu svrhu.
Što se tiče odvoza smeća i cijene održavanja zgrada, ja sam za to da se poveća bar 50% odmah sad.
Besmisleno je da plaćam 5,45 mjesčno da mi neko odvozi smeće kojeg ja barem jedan metar kubni proizvedem.
Također je besmisleno da plaćam 0,38 feninga po kvadratu vlastite nekretnine za održavanje cijele zgrade i svih intalacija i uređaja u njoj.
A imaju dva lifta, hidrofleks, fasada koja pomalo posustaje, podrumi, čistačice, upravitelj, PEV...
I što je najvažnije, trebalo bi naći način da se ubrza rješavanje ovih tužbi za dugovanja, a ne da to traje godinama.
Ja ne znam da ima ijedan izvor na Bjelašnici i Igmanu
niti može postojati zbog same građe planina - najbliži su spoj Treskavice i Bjelašnice
Najveći dio Bjelašnice, posebno njezin zapadni dio građen od srednje i gornjotrijaskih vapnenaca (krečnjaka) i dolomita. Ove vapnenačko-dolomitne mase ispucale su brojnim pukotinama koje su stvorene krškim procesima. Zbog njih se padavine brzo gube u podzemlju pa je planina skoro bezvodna.
Ima izdašnih izvora sa sjeverozapadne strane planine, jedino ne znam jesu li podatni dovoljno tokom cijele godine.
Također bliže je bilo dovesti vodu sa istočne strane nego iz Hrasnice. Štaja znam Bijele vode, Šabići, Dejčići... svi imaju nekakve izvore...
warzone wrote: ↑04/07/2025 13:07
Pa ti onda samovoljno pocni uplacivati tih 50% vise za smece i odrzavanje. Ja ipak radije svaki mjesec doznacim neku svotu za pomozi.ba nego da dotiram neradnike i stranacke menadzere, kad nam je sustem ovakav kakva je.
A to za ubrzavanje rjesavanja tuzbi za neplatise se u potpunosti slazem.
Naravno da neću i da od samovoljnog uplaćivanja nema efekta.
Ali je činjenica da je besmisleno niska cijena ovih usluga i za te pare se ne može očekivati ništa.
Ja ne znam da ima ijedan izvor na Bjelašnici i Igmanu
Ima samo nisu uz ove poznate ceste i puteve.
Da je to kojim slucajem i izvodivo bila bi prica Sarajevo nema vode jer su je skrenuli za apartmane na Bjelasnici.
Vidi ja laički pričam i naravno da nemam ni podatke ni znanje.
Znam da ima heibet izvora po ovim planinama jer sam ih prešao pješke sa svih strana i svim pravcima.
Jesu li oni dovoljni za neko stabilno snabdijevanje to ne znam.
Moja pretpostavka je da je u startu bilo lakše postaviti pumpu i cijev iz Hrasnice za tih par hotela gore, nego tražiti izvore koji bi mogli to isto raditi, samo jeftinije. Možda su ljudi tada i to pokušali pa sračunali da je ova izvedba sigurnija.
Da je to kojim slucajem i izvodivo bila bi prica Sarajevo nema vode jer su je skrenuli za apartmane na Bjelasnici.
Znam da ima heibet izvora po ovim planinama jer sam ih prešao pješke sa svih strana i svim pravcima.
Moja pretpostavka je da je u startu bilo lakše postaviti pumpu i cijev iz Hrasnice za tih par hotela gore, nego tražiti izvore koji bi mogli to isto raditi, samo jeftinije. Možda su ljudi tada i to pokušali pa sračunali da je ova izvedba sigurnija.
Ma ovdje je samo logika rip them off, nema tu neke pretjerano druge argumentacije. Cijena transporta jeste veca, ali ni priblizno srazmjerno povecanju. Meni bi sasvim ok bio da je fiksni dio povecan da pokrije cijenu transporta, a onda da ide cijena kao i za domacinstva. Ali vecina raje ovdje je nabrijana na apartmane i vlasnike iz razno raznih razloga, sto je gradnja gore kakva jeste, sto je sigurno bilo i ima pranja para. I onda ide generalizacija kao i u svemu ostalom.
gold'n'brown wrote: ↑04/07/2025 13:58
Ma ovdje je samo logika rip them off, nema tu neke pretjerano druge argumentacije. Cijena transporta jeste veca, ali ni priblizno srazmjerno povecanju. Meni bi sasvim ok bio da je fiksni dio povecan da pokrije cijenu transporta, a onda da ide cijena kao i za domacinstva. Ali vecina raje ovdje je nabrijana na apartmane i vlasnike iz razno raznih razloga, sto je gradnja gore kakva jeste, sto je sigurno bilo i ima pranja para. I onda ide generalizacija kao i u svemu ostalom.
ma neće ovo pogoditi vlasnike apartmana jer su ovo zaista mali iznosi a potrošnja u sezoni ne ide više od par m3 svakako dok van sezone maltene ni nema potrošnje.
Sarajevski vodovod snabdijeva samo manji dio objekata na Bjelašnici.
Većinu snabdijeva tzv. Trnovski vodovod kojim upravlja JKP Trnovo i koji vodu zahvata s izvora na Bjelašnici.
neki wrote: ↑04/07/2025 15:05
Većinu snabdijeva tzv. Trnovski vodovod kojim upravlja JKP Trnovo i koji vodu zahvata s izvora na Bjelašnici.
Odlična voda, nisam uklanjao kamenac sa kuhala u apartmanu dvije godine.
Koji je to izvor s tolikim kapacitetom, gdje se nalazi?
Koji je to izvor s tolikim kapacitetom, gdje se nalazi?
Nisam nikad saznao preciznu lokaciju ali navodno negdje na jugoistočnoj strani bjelašnice