Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#976 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 02/07/2025 18:13
Dozer wrote: 02/07/2025 15:20
Zehran82 wrote: 02/07/2025 14:53

u samom istom tekstu kojeg nisi do kraja procitao
Mislis, u tekstu za koji je Muhammed REKAO da mu ga je bog diktirao? Kako znas da Muha nije bio drogiran ili pjan kad je sve to "cuo"? Treci put te ovo pitam :D
Muhamedu se javio jedan od Bogova Vansvemiraca, jedan od anđela kako ih Biblija naziva, što tu nije jasno, probaj ti danas sa najmodernijom tehnologijom napraviti novu religiju ak možeš, malo sutra će to biti, malo se zamisli o tome, samo kažem. 8-)
Muhamedu se javio jedan od Bogova Vansvemiraca,
pricas gluposti i ovo nikakve veze nema sa onim sto pise u vjerskim izvorima, znaci cisto tvoje izmisljanje.
Dozer

#977 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Evo tuce :gunjastajl:

U igri su religijski bog i vansvemirski bogovi...ko je jaci? :D
Zehran82

#978 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Voddaa wrote: 02/07/2025 22:08 ......
Rekao si da je pokornost test, pa sam samo naveo ono sto si ranije rekao, ali uredu. Sada kazes da su pravi test djela i namjera. Hajde onda da se fokusiramo na to. Ja zapravo zelim da razumijem sta je osnovni test - sta je to sto ce odrediti da li ce neko biti zauvijek sretan ili nesretan. Rekao si da vjerovanje nije, vec pokornost. Sada kazes da nije ni pokornost, vec djela i stav. Hajmo se onda fokusirati na djela i stav.

Da li postoje ljudi koji imaju dobra djela i iskren stav, a nisu vjernici? Banalni primjeri (neiskrenost, oholost, povodljivost) su trijvijalno jasni. Ja ovdje govorim o tipicnim ljudima - koji su mjesavina i dobrog i loseg i iskrenog i nesikrenog. Sta je to u konacnosti sto je test?
Ja zapravo zelim da razumijem sta je osnovni test
dobra i losa djela.
Da li postoje ljudi koji imaju dobra djela i iskren stav, a nisu vjernici?
ima, ali da bi dobro djelo bilo primljeno kod BOga moras biti i vjernik, jer kako da se nadas nagradi u koju nevjerujes, kako da dobijes od Boga Raj a ne vjerujes ni u Boga ni u Raj, ali eto dobar si , radis fina djela, iskren si i tako....

Sta je to u konacnosti sto je test?
dobra i losa djela.

a test mozes da razumijes na osnovu onoga sto je Andjeo Dzibril vidio kada je razgovarao sa Bogom

gdje se kaze:

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ‘Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Džibrila u Džennet i rekao mu: Otidi pogledaj Džennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dženneta. Džibril ode, pogleda Džennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, kada se vrati, rece Allahu: Tvoje mi moci, u Džennet ce uci svako ko za njega cuje! Allah naredi pa se Džennet okruži neugodnostima i rece Džibrilu: Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dženneta. Kada se Džibril vrati do Dženneta – ugleda Džennet okružen neugodnostima, odma se vrati Allahu: Tvoje mi moci, bojim se da ce iko uci u Džennet! Otidi i pogledaj Džehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Džehennema – naredi mu Allah. Kada dode do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i rece: Tvoje mi moci, niko ko cuje za Džehennem nece uci u njega! Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, pa rece Džibrilu da ga ponovno pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori: – Tvoje mi moci, bojim se da ce se iko spasiti Džehennema!’ Bilježe Tirmizi (Ebu Davud i Nesai, hadis hasen-sahih).

znaci Dzennet je okruzen neugodnostima, moras svasta nesta sto ti ne prija dusi, da bi dusu svoju ukrotio i usmjerio prema Raju....

dok Dzehennem, Pakao, je okruzen strastima, izazovnim stvarima koje dusa zeli, ali su na oko lijepi a u sustini su patnja.....
Volis alkohol, strast imas, ali pijuci sustinski se patis , jer radja ovisnost, izaziva mucnine, glavobolje, zdravstvene probleme, smrtne slucajeve itd

test je mateforcki receno kao da biras izmedju

Mlijeka i Alkhola.........jedno je monotono a zdravo....drugo je ukusno i stetno.

i vecina stvari se svodi u tom smjeru na testu....samo sto bog dadne vjernicima dodatne stvari da uzivaju daleko bolje nego sto uzivaju oni koji se odaju strastima.
Dozer

#979 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:18 Mlijeka i Alkhola.........jedno je monotono a zdravo....drugo je ukusno i stetno.
Pogresno. Istina je da i jedno i drugo imaju svoje pozitivne i negativne efekte. Ali, to ljudi nisu mogli znati prije 1.500+ godina, danas znamo. Jbg, facts.
I ovako je za brdo stvari.
Zehran82

#980 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 09:30
Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:18 Mlijeka i Alkhola.........jedno je monotono a zdravo....drugo je ukusno i stetno.
Pogresno. Istina je da i jedno i drugo imaju svoje pozitivne i negativne efekte. Ali, to ljudi nisu mogli znati prije 1.500+ godina, danas znamo. Jbg, facts.
I ovako je za brdo stvari.
znali su , ako pretjeras i sa dobrim , steti ti.....
Dozer

#981 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ali nisu znali zasto, zar ne?
Arminovski

#982 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

Agnostik sam u vezi Boga. Volio bi da postoji, ko ne bi htio absolutnu istinu i roditelja na koga se može uvijek osloniti, prebaciti grijehe.. Ali...
Ako postoji, sumnjam da je slika onoga što nam se servira kroz religiju. Previše liči ljudima, previše je jednostavan, previše posuđivan, konfliktan, previše liči na plod mašte.
Zehran82

#983 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 03/07/2025 12:36 Agnostik sam u vezi Boga. Volio bi da postoji, ko ne bi htio absolutnu istinu i roditelja na koga se može uvijek osloniti, prebaciti grijehe.. Ali...
Ako postoji, sumnjam da je slika onoga što nam se servira kroz religiju. Previše liči ljudima, previše je jednostavan, previše posuđivan, konfliktan, previše liči na plod mašte.

ovako Islam opisuje, i reci mi ako se ne slazes sa ovim, koji dio se ne slaze i nelogicno ti zvuci??

Islamsko vjerovanje o Bogu, Tahavijska akida.

Njemu ništa slično nije.

Ne postoji ništa što Ga može oslabiti.

Nema ničega vrijednog obožavanja osim Njega.

On je vječan bez početka i trajan bez kraja.

On nikada neće nestati, niti će doći kraj.

Ništa se ne dešava osim onoga što On hoće.

Nikakva mašta Ga ne može u potpunosti zamisliti. Nikakvo razumijevanje Ga ne može u potpunosti shvatiti.

On ne liči ni na jedno stvoreno biće.

On je živ i nikada ne umire, uvijek održava i nikada ne spava.

On stvara bez potrebe za stvaranjem,

i On opskrbljuje Svoja stvorenja bez ikakvog napora.

On uzrokuje smrt bez straha od posljedica, i On proživljava bez ikakve teškoće.

To je zato što On ima moć nad svim stvarima i sve stvari su ovisne o Njemu.

Svaka stvar je Njemu lahka. Njemu ništa nije potrebno, jer ‘Njemu ništa slično nije, a On je Onaj Koji sve čuje i sve vidi.’

On je stvorio stvorenja sa Svojim znanjem.

On im je odredio sudbine.

On im je odredio životne vijekove.

Ništa Mu nije bilo skriveno prije nego što ih je stvorio. On je znao šta će oni raditi prije nego što ih je stvorio.

On im je naredio da Mu budu pokorni i zabranio im je da Mu budu nepokorni.

Sve što se dešava je u skladu s Njegovom odredbom i voljom. Njegova volja se uvijek ispunjava. Volja robova je samo ono što On hoće za njih. Šta god On hoće za njih, to se i dogodi, a šta god On ne želi za njih, to se ne dogodi.

On upućuje koga hoće. On ih štiti i osigurava kao milost.

On u zabludu odvodi koga hoće. On ih ponižava i stavlja ih na kušnju pravedno.

Svi oni se kreću po Njegovoj volji, između Njegove milosti i Njegove pravde.

On je Uzvišen iznad toga da ima suprotnosti ili sudrugove.

Niko ne može odbiti Njegovu odredbu, izmijeniti Njegovu presudu, ili nadvladati Njegovu naredbu.

Mi vjerujemo u sve ovo. Sigurni smo da je sve to od Njega.

Previše liči ljudima, previše je jednostavan, previše posuđivan, konfliktan, previše liči na plod mašte.
nista Boogu slicno nije.
Arminovski

#984 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

@Zehran82 Nisam ti ja ovde predmet rasprave. 😄 Odgovorio sam na početni post pa bi tu i da se zaustavim.
broj dva

#985 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

tokio25 wrote: 02/07/2025 18:18 novih "religija" koliko hoces u zadnjih 120 godina
kad prodje 1400 ili 2000 godina ista prica za sajentologiju ili bilo koju ovu modernu sektu pokret ili sta vec bi bila kao za krscanstvo islam i sl
Broj cuda je opao od kada ljudi masovno posjeduju kamere. Zasto pitam se.
Zehran82

#986 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 03/07/2025 14:26
tokio25 wrote: 02/07/2025 18:18 novih "religija" koliko hoces u zadnjih 120 godina
kad prodje 1400 ili 2000 godina ista prica za sajentologiju ili bilo koju ovu modernu sektu pokret ili sta vec bi bila kao za krscanstvo islam i sl
eno ti cuda imas u GAZI sada, jedno od tih cuda sto se i snima kamerama je da sehidi mirisu dzenetskim mirisom vec sad iako su mrtvi...

tokio25

#987 Re: Istina o Bogu

Post by tokio25 »

to se slazem al eto mozda se desi nesto pa ne budu imali video zapisi i sl
to je ono nagadjanje i u biti vise usporedba jer vjerovatno je i tada postojalo ljudi koji su pravili kult oko sebe pa je to propalo a ove religije su se uzdigle zbog necega nebitno cega i danas su to sto jesu
Voddaa

#988 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:18
Voddaa wrote: 02/07/2025 22:08 ......
Rekao si da je pokornost test, pa sam samo naveo ono sto si ranije rekao, ali uredu. Sada kazes da su pravi test djela i namjera. Hajde onda da se fokusiramo na to. Ja zapravo zelim da razumijem sta je osnovni test - sta je to sto ce odrediti da li ce neko biti zauvijek sretan ili nesretan. Rekao si da vjerovanje nije, vec pokornost. Sada kazes da nije ni pokornost, vec djela i stav. Hajmo se onda fokusirati na djela i stav.

Da li postoje ljudi koji imaju dobra djela i iskren stav, a nisu vjernici? Banalni primjeri (neiskrenost, oholost, povodljivost) su trijvijalno jasni. Ja ovdje govorim o tipicnim ljudima - koji su mjesavina i dobrog i loseg i iskrenog i nesikrenog. Sta je to u konacnosti sto je test?
Ja zapravo zelim da razumijem sta je osnovni test
dobra i losa djela.
Da li postoje ljudi koji imaju dobra djela i iskren stav, a nisu vjernici?
ima, ali da bi dobro djelo bilo primljeno kod BOga moras biti i vjernik, jer kako da se nadas nagradi u koju nevjerujes, kako da dobijes od Boga Raj a ne vjerujes ni u Boga ni u Raj, ali eto dobar si , radis fina djela, iskren si i tako....

Sta je to u konacnosti sto je test?
dobra i losa djela.

a test mozes da razumijes na osnovu onoga sto je Andjeo Dzibril vidio kada je razgovarao sa Bogom

gdje se kaze:

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ‘Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Džibrila u Džennet i rekao mu: Otidi pogledaj Džennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dženneta. Džibril ode, pogleda Džennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, kada se vrati, rece Allahu: Tvoje mi moci, u Džennet ce uci svako ko za njega cuje! Allah naredi pa se Džennet okruži neugodnostima i rece Džibrilu: Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dženneta. Kada se Džibril vrati do Dženneta – ugleda Džennet okružen neugodnostima, odma se vrati Allahu: Tvoje mi moci, bojim se da ce iko uci u Džennet! Otidi i pogledaj Džehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Džehennema – naredi mu Allah. Kada dode do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i rece: Tvoje mi moci, niko ko cuje za Džehennem nece uci u njega! Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, pa rece Džibrilu da ga ponovno pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori: – Tvoje mi moci, bojim se da ce se iko spasiti Džehennema!’ Bilježe Tirmizi (Ebu Davud i Nesai, hadis hasen-sahih).

znaci Dzennet je okruzen neugodnostima, moras svasta nesta sto ti ne prija dusi, da bi dusu svoju ukrotio i usmjerio prema Raju....

dok Dzehennem, Pakao, je okruzen strastima, izazovnim stvarima koje dusa zeli, ali su na oko lijepi a u sustini su patnja.....
Volis alkohol, strast imas, ali pijuci sustinski se patis , jer radja ovisnost, izaziva mucnine, glavobolje, zdravstvene probleme, smrtne slucajeve itd

test je mateforcki receno kao da biras izmedju

Mlijeka i Alkhola.........jedno je monotono a zdravo....drugo je ukusno i stetno.

i vecina stvari se svodi u tom smjeru na testu....samo sto bog dadne vjernicima dodatne stvari da uzivaju daleko bolje nego sto uzivaju oni koji se odaju strastima.
Sve u redu, ali bojim se da nisi konzistentan. Napravio si cijeli krug: od vjerovanja, do pokoravanja, do djela, pa opet nazad na vjerovanje, mjenjajuci fokus svaki put na nesto drugo. Ako dobra djela nisu primljena bez vjerovanja, onda je vjerovanje test, jednako kao i djela.

Druge stvari koje si naveo su u redu, i naravno svi (koji vjeruju) ce se sloziti sa njima, ali to nije pitanje. Pitanje je: sta je test? Ne moze test biti vrsenje dobrih djela, a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje, pa onda tvrditi da vjerovanje nije test, nego djela. Jednostavno nije logicno.

Nadam se da razumijes razliku izmedju testa vjerovanja i testa pokornosti (djela). U hadisu koji si citirao, ako je poenta da je test u djelima – konkretno u disciplini (banalan primjer: nemoj jesti cokoladu iako je ukusna jer je nezdrava, jedi brokulu jer je zdravija iako je neukusna), to ima smisla, medjutim, ljudima nije dato da vide dzenet ili dzehenem (dok im je dato znanje da je brokula zdravija od cokolade), pa u tom kontekstu vjerovanje ipak igra veliku ulogu i metafore koje navodis nisu bas potpuno primjenljive za pitanje koje sam pitao. Drugo bi bila da je covjek u situaciji u kojoj je Iblis - vjeruje 100%, ali se ne pokorava (nezdravo debeo covjek koji i dalje ne radi nista na svom zdravlju nego i dalje zivi nezdravo). Medjutim covjek nije u toj situaciji, jer tesko moze biti veci vjernik (u bukvalnom smislu - ne sumnja da Bog postoji) od Iblisa.

U redu je ako nisi o tome razmisljao ili nemas odgovor. Mene je samo interesovalo kako ti to razumijes i zasto – ne nuzno da citiras ajete i hadise.
Arminovski

#989 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

tokio25 wrote: 03/07/2025 16:38
to se slazem al eto mozda se desi nesto pa ne budu imali video zapisi i sl
to je ono nagadjanje i u biti vise usporedba jer vjerovatno je i tada postojalo ljudi koji su pravili kult oko sebe pa je to propalo a ove religije su se uzdigle zbog necega nebitno cega i danas su to sto jesu
Porastao je broj vanzemaljaca.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#990 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

John Cleese wrote: 01/07/2025 20:11
TojoOptics wrote: 01/07/2025 13:43 MR. Elvedin Pezic ne misli tako. Ja vjerujem MR. Elvedinu Pezicu. Zivimo na ravnoj ploci, koja je okruzena kravama.
Dr. Elvedin Pezić - doktorirao je prije cirka godinu i po.
Elektronska trgovina i mrežni marketing kroz prizmu islamskog prava - nije zajebancija :| :D

https://fis.edu.rs/elvedin-pezic-uspjes ... e-studije/
U Donjim Pizdojevićima, ili ako je odbranio u nekadašnjem gradu, a danjašnjoj kasabi Sarajevu, pred žiteljima Donjih Pizdojevića. Sve goli papak, primitivni, mufljuzi, tutumraci i u krajnjoj liniji polusvijet i polustvorovi.
teodati

#991 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:04
teodati wrote: 02/07/2025 18:02 ....
Slabo ti znaš o Bogu, uzrok svega je svugdje ali je istovremeno i izvan svega, inače nije pravi Bog, prouči malo teološke pojmove, samo kažem.
a vidim eto i ti koliko znas cim vjerujes u vise bogova :roll: gdje cak i filozofska logika to moze da dokaze da je nemoguce da postoji 2 svemoguca Boga.

mozes ti imati masa bica koji imaju nadnaravne moci ali neces imati onda ni jednog svemoguceg Boga.

zato ti ne znas sta pricas u sustini.
Ajde lijepo polako pročitaj što sam napisao o vječnom Bogu i Bogovima, pa da vidimo jel to logično ili nije, vidim da si sve krivo shvatio, možemo rečenicu po rečenicu, nema problema, dapače, ti biraj koju, da ti objasnim do kraja što sam mislio, eto.
Last edited by teodati on 05/07/2025 17:58, edited 1 time in total.
broj dva

#992 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 15:21
eno ti cuda imas u GAZI sada, jedno od tih cuda sto se i snima kamerama je da sehidi mirisu dzenetskim mirisom vec sad iako su mrtvi...

Ovo je tako glupo da nemam šta komentirati osim da ti želim mrvicu skepticizma i zdravog razuma u životu
Zehran82

#993 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Voddaa wrote: 03/07/2025 19:18 .....
Sve u redu, ali bojim se da nisi konzistentan. Napravio si cijeli krug: od vjerovanja, do pokoravanja, do djela, pa opet nazad na vjerovanje, mjenjajuci fokus svaki put na nesto drugo. Ako dobra djela nisu primljena bez vjerovanja, onda je vjerovanje test, jednako kao i djela.

Druge stvari koje si naveo su u redu, i naravno svi (koji vjeruju) ce se sloziti sa njima, ali to nije pitanje. Pitanje je: sta je test? Ne moze test biti vrsenje dobrih djela, a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje, pa onda tvrditi da vjerovanje nije test, nego djela. Jednostavno nije logicno.

Nadam se da razumijes razliku izmedju testa vjerovanja i testa pokornosti (djela). U hadisu koji si citirao, ako je poenta da je test u djelima – konkretno u disciplini (banalan primjer: nemoj jesti cokoladu iako je ukusna jer je nezdrava, jedi brokulu jer je zdravija iako je neukusna), to ima smisla, medjutim, ljudima nije dato da vide dzenet ili dzehenem (dok im je dato znanje da je brokula zdravija od cokolade), pa u tom kontekstu vjerovanje ipak igra veliku ulogu i metafore koje navodis nisu bas potpuno primjenljive za pitanje koje sam pitao. Drugo bi bila da je covjek u situaciji u kojoj je Iblis - vjeruje 100%, ali se ne pokorava (nezdravo debeo covjek koji i dalje ne radi nista na svom zdravlju nego i dalje zivi nezdravo). Medjutim covjek nije u toj situaciji, jer tesko moze biti veci vjernik (u bukvalnom smislu - ne sumnja da Bog postoji) od Iblisa.

U redu je ako nisi o tome razmisljao ili nemas odgovor. Mene je samo interesovalo kako ti to razumijes i zasto – ne nuzno da citiras ajete i hadise.
. Pitanje je: sta je test? Ne moze test biti vrsenje dobrih djela, a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje, pa onda tvrditi da vjerovanje nije test, nego djela. Jednostavno nije logicno.
covjek je testiran i bez vjerovanja....znaci uopste nije potrebno imati vjerovanje da bi bio testiran....

ako ti Bog dadne pare, a dodje siromah na vrata i trazi koju marku, ili je na ulici itd

ti si na testu, sta ces i kako ces....bez da si u vjeri, ti mozes biti navjeci nevjernik ali opet si testiran tu.

a onda reci da ta djela vrijede samo ako imas vjerovanje,
vrijede ona svakako....jer ako si nevjernik a recimo dadne ssiromahu para, koji ti prosi na vratima a ti imas para, to sto dadnes vrijedi tebi, znaci moze te Bog sacuva zla u onoj mjeri koliko si dao, moze te Bog uputiti na pravi put u zivotu itd....

ali ako ostanes nevjernik cijeli svoj zivot i umres na nevjerstvu, tebi to dobro djelo nece koristiti za Raja...ali ce ti koristiti na zemlji, jer Bog isplati vec na zemlji u onoj mjeri za tvoju dobrotu.

Nadam se da razumijes razliku izmedju testa vjerovanja i testa pokornosti (djela).
pokornost je posljedica vjerovanja....jer pokornost moze biti u dobrim i u losim djelima, zavisno kakvo imamo vjerovanje.

medjutim, ljudima nije dato da vide dzenet ili dzehenem (dok im je dato znanje da je brokula zdravija od cokolade), pa u tom kontekstu vjerovanje ipak igra veliku ulogu i metafore koje navodis nisu bas potpuno primjenljive za pitanje koje sam pitao.
nema veze sto im nije dato, dat im je razum, da mogu da razlucuju stvari, i dolaze do logicnih zakljucaka.

Drugo bi bila da je covjek u situaciji u kojoj je Iblis - vjeruje 100%, ali se ne pokorava
Iblis ne treba da vjeruje kad on vec zna da Bog postoji jer je sa njim direktno razgovarao.

razgovarati sa bogom direktno, to je empirijsko znanje, a ne vjerovanje.
Zehran82

#994 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 03/07/2025 21:49
Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:04
teodati wrote: 02/07/2025 18:02 ....
Slabo ti znaš o Bogu, uzrok svega je svugdje ali je istovremeno i izvan svega, inače nije pravi Bog, prouči malo teološke pojmove, samo kažem.
a vidim eto i ti koliko znas cim vjerujes u vise bogova :roll: gdje cak i filozofska logika to moze da dokaze da je nemoguce da postoji 2 svemoguca Boga.

mozes ti imati masa bica koji imaju nadnaravne moci ali neces imati onda ni jednog svemoguceg Boga.

zato ti ne znas sta pricas u sustini.
Ajde lijepo polako pročitaj što sam napisao o vječnom Bogu i Bogovima, pa da vidimo jer to logično ili nije, vidim da si sve krivo shvatio, možemo rečenicu po rečenicu, nema problema, dapače, ti biraj koju, da ti objasnim do kraja što sam mislio, eto.
nelogicno je da ima vise bogova....jer dva svemoguca Boga ne mogu postojati, a da Bog stvara neke manje bogove nema takodjer smisla niti ikakve logike.
Zehran82

#995 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 04/07/2025 07:07 ---
Ovo je tako glupo da nemam šta komentirati osim da ti želim mrvicu skepticizma i zdravog razuma u životu
zasto je glupo ako imas 3 razlicite zemlje, 3 razlicita naroda, 3 razlicita rata, 3 razlicita vremena....i svi kazu isto :) kako to jesu li se svi oni dogovarali il ista???

Svi oni su dozivjeli cudo sa sehidima, da imaju Rajski miris Misk kada umru

Muhammed nas je jos davno informisao o tome gdje kaze:

Prenosi Ebu Hurejre رضي الله عنه da je Allahov Poslanik ﷺ rekao:
“Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, ko god bude ranjen na Allahovom putu, a Allah dobro zna ko je ranjen na Njegovom putu, doći će na Dan proživljenja sa krvavom ranom, a krv će mirisati na misk.” (Buhari)

Zasto bi muderis u videu lagao , a covjek je ponato lice u BiH, de nam objasni sad ovdje??
dembele

#996 Re: Istina o Bogu

Post by dembele »

U islamu i jeste najveći grijeh vjerovanje da ima više bogova.
Jedan od uvjeta da bi se osoba uopće smatrala vjernikom je vjerovanje u Božiju jednoću-La ilahe ilallah-Nema boga osim Allaha!
broj dva

#997 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 08:57
broj dva wrote: 04/07/2025 07:07 ---
zasto je glupo ako imas 3 razlicite zemlje, 3 razlicita naroda, 3 razlicita rata, 3 razlicita vremena....i svi kazu isto :) kako to jesu li se svi oni dogovarali il ista???

Svi oni su dozivjeli cudo sa sehidima, da imaju Rajski miris Misk kada umru

Muhammed nas je jos davno informisao o tome gdje kaze:

Prenosi Ebu Hurejre رضي الله عنه da je Allahov Poslanik ﷺ rekao:
“Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, ko god bude ranjen na Allahovom putu, a Allah dobro zna ko je ranjen na Njegovom putu, doći će na Dan proživljenja sa krvavom ranom, a krv će mirisati na misk.” (Buhari)

Zasto bi muderis u videu lagao , a covjek je ponato lice u BiH, de nam objasni sad ovdje??

1 Muderis je profesionalni vjernik, naravno da bi lagao jer mu je u interesu
2 Gdje je neko nezavisan i strucan na polju biologije da potvrdi da se cuda zaista desilo i da se umjesto prirodnog procesa dekompozicije ljudskog tjela desava nesto cudesno i da tjelo pocinje mirisati na Yves Saint Laurent ? Ne mozes reci "vidi cudo" i pokazati neki amaterski you tube video, pogotovo u vrjeme AI
Zehran82

#998 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 04/07/2025 09:24 ---
2 Gdje je neko nezavisan i strucan na polju biologije da potvrdi da se cuda zaista desilo i da se umjesto prirodnog procesa dekompozicije ljudskog tjela desava nesto cudesno i da tjelo pocinje mirisati na Yves Saint Laurent ? Ne mozes reci "vidi cudo" i pokazati neki amaterski you tube video, pogotovo u vrjeme AI
ode ti daleko, prvo kada lazes kao javna osoba, lahko moze da dodju ljudi i kazu da nije tacno to sto prica....

znaci prica o necemu sto se desilo medju narodom, pa onda vrlo lahko moze da neko dodje i kaze da laze o tome.

a druga stvar je sto nije samo muderis to nego su to cuda se desavala i u afganistanskom ratu prije bosanskog, a evo desava se to i u GAZI sada.

pa nema smisla da 3 razlicite drzave i vremena svi isto kazu kao da su se dogovorili....to treba da ti upali lampicu i malo prokontas...
broj dva

#999 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:32
ode ti daleko, prvo kada lazes kao javna osoba, lahko moze da dodju ljudi i kazu da nije tacno to sto prica....

znaci prica o necemu sto se desilo medju narodom, pa onda vrlo lahko moze da neko dodje i kaze da laze o tome.

a druga stvar je sto nije samo muderis to nego su to cuda se desavala i u afganistanskom ratu prije bosanskog, a evo desava se to i u GAZI sada.

pa nema smisla da 3 razlicite drzave i vremena svi isto kazu kao da su se dogovorili....to treba da ti upali lampicu i malo prokontas...
Sta je racionalnije i vjerovatnije, da su zakoni prirode suspendovani/promjenjeni ili da ljudi lazu ?
Zehran82

#1000 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 04/07/2025 10:06
Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:32

Sta je racionalnije i vjerovatnije, da su zakoni prirode suspendovani/promjenjeni ili da ljudi lazu ?
u ovom slucaju da su zakoni prirode suspendovani....jer nema logike da 3 razlicite drzave razlicita vremena, i svi udruzeno lazu a laz je jedna od najveci grijeha u islamu....znas li ti uopste koji je to grijeh nama muslimanima lagati na takav nacin, to je odmah da te Bog zdrobi u ponorima Pakla na buducem svijetu.

cuda su se desavala prije a to su cuda sada naseg vremena.
Post Reply