Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VladaFBiH

#27826 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 01/07/2025 13:05
HelaS wrote: 01/07/2025 12:44
F&N wrote: 01/07/2025 12:38

A zasto ne bi ogradio. I ne samo od Gorice nego i od ostatka Kosevskog brda na kojem ima svega, izmedju ostalog nejveci broj registrovanih narkomana po mjesnoj zajednici u Sarajevu.
Dokle cemo imati kompleks od bogatasa?!
Jednostavno neko pravi projekat za bogate. Hoce da ih odvoji od ostatka grada, na kraju krajeva sami vlasnici buducih stanova zele da su odvojeni. Njihovo pravo - njihov novac. Za te pare ljudi hoce da znaju ko im moze ili ne moze hodati oko zgrade ko im i kako ce im iulaziti, odvoziti smece, da smiju ostaviti auto izaci ispred zgrade ne osvrcuci se. Samo kod nas se oko toga pravi fama i to se nesta problematizira.
Naravna stvar da ce se ljudi htjeti ograditi od roma, uz svo duzno postovanje svakome, ne generalizujem, ali kome treba da ti Dzambo i Rambo u 3 sata ispred zgrade obilaze auta ili sjede ispred haustora do 3 ujutro. Ko sad kaze da ovo nije istina taj nije prosao ljeti kroz Jukicevu tamo onaj dio oko Bosnalijeka ili vamo kroz Goricu.
Romi žive na Gorici decenijama, sjede pred haustorima, pjevaju, galame, itd. i nikad niko nije ni pomislio da podigne zid. A mogao je. Došao skorojević u Sarajevo s tuđim parama i ćuna mu se nadigla za zid. Popišam mu se posred lica, malograđanska. To što ti pišeš je šovinizam, ali džaba ti govorim. Da si ga svjestan ne bi ni pomislio da braniš zid.

Sarajevski Romi su tu, oni su dio nas, dio grada, kulture, ma kakvi god da su. Rome sa Gorice niko ne smije dirati
Ko ih dira i kako tako sto je u betonskim zardinjerama posađeno drvece, i to najvise kukaju osobe koje govore da u gradu nema drveca i da se pogušismo jer nema zelenila, de se dogovorite jel se gusimo il ugnjetavamo ljude jer se sadi zelenilo :lol:
ODLUKA O KOMUNALONO REDU NA PODRUČJU OPĆINE CENTAR SARAJEVO

(1) Ograde uz javne površine moraju biti izgrađene ili postavljene prema urbanističko tehničkim uslovima koje odredi nadležna općinska služba.

(2) Ograde uz javne površine moraju se održavati na način da ne predstavljaju opasnost za prolaznike, te su ih vlasnici odnosno korisnici dužni redovno održavati (mijenjati, popravljati oštećene ili dotrajale dijelove, farbati i sl.) tako da estetski lijepo izgledaju, uklapaju se u okoliš i ne smetaju odvijanju saobraćaja i pješacima.

(3) Ograde uz javne površine u stambenom naselju ne smiju biti izvedene od bodljikave žice, šiljaka i sl. Izuzetno, bodljikava žica, šiljci i slično, mogu se postaviti kao dopuna postojeće ograde samo iznad visine od 190 cm i to na način da ne smeta prolaznicima da po svom položaju ne predstavlja opasnost od povreda.

(4) Vlasnici, odnosno korisnici ograde uz javnu površinu dužni su nakon radova i na održavanju ograde očistiti javnu površinu.

(5) Vrata i kapije uličnih ograda ne smiju se otvarati prema ulici.

(6) Ograda od ukrasne živice uz javne saobraćajne površine mora se redovno održavati tako da ne zaklanja saobraćajnu signalizaciju, ne umanjuje preglednost ceste, ne ulazi u gabarite ceste ili trotoara, odnosno da svojim položajem i stanjem ne ugrožava sigurnost saobraćaja i pješaka.

(7) Bodljikava žica nije dozvoljena u stambenim naseljima.
VladaFBiH

#27827 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 01/07/2025 13:33
sime_cipol wrote: 01/07/2025 12:47 Drzava nije htjela da odvaja Rome i dize zid.
Privatni kapital to zeli. U svom, na svom moze raditi sta hoce. Da imam pare, napravio bih hacijendu sa zidom od 3m. Ne zbog Roma, nego zbog sviju :D
Jos jedan post sa kojim se slazem.
Cilj mi je da u zivotu dok me zdravlje sluzi kako treba napravim kucu na osami sa 3.5 m visokim zidovima oko nje, gdje do mene nece dopirati niciji ni zvuk, ni glas ni miris.
Eto :mrgreen:
Mislim da ga legalno ne možeš napraviti te visine :)
snijeg_led

#27828 Re: Sarajevo Construction

Post by snijeg_led »

Romi su starosjedioci Gorice i nikada nikome nisu smetali samo papcima koji su ih ponizavali zato sto su Romi. U ratu su se organizovali i ukljucili u odbranu grada i svoj kucnog praga.
drug_profi

#27829 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 02/07/2025 15:04
_BataZiv_0809 wrote: 01/07/2025 13:33
sime_cipol wrote: 01/07/2025 12:47 Drzava nije htjela da odvaja Rome i dize zid.
Privatni kapital to zeli. U svom, na svom moze raditi sta hoce. Da imam pare, napravio bih hacijendu sa zidom od 3m. Ne zbog Roma, nego zbog sviju :D
Jos jedan post sa kojim se slazem.
Cilj mi je da u zivotu dok me zdravlje sluzi kako treba napravim kucu na osami sa 3.5 m visokim zidovima oko nje, gdje do mene nece dopirati niciji ni zvuk, ni glas ni miris.
Eto :mrgreen:
Mislim da ga legalno ne možeš napraviti te visine :)
Može čvrsta gradnja do 1,60 m visine. Na to onda možeš nešto "privremenog" karaktera.
ibizza

#27830 Re: Sarajevo Construction

Post by ibizza »

Brunclik Zorica Horde Zla Gorica
dječak sa šibicama

#27831 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Kod mene u SG novopeceni komsija izgradio zid od dva ipo metra. Neko mu je spomenuo da je legalno samo do 160 cm, on odgovorio sta mi ko moze. Doselio se negdje iz Vlasenice, ratna izbjeglica.

I niko mu nista ne moze, jer zid stoji vec godinama. Samo ne razumijem kakav mu je ugodjaj u basti koja lici na atomsko skloniste i zasto toliki zid, niti ga iko gleda niti mu basta gleda na cestu.
Mate_Miso_Kovac

#27832 Re: Sarajevo Construction

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pa jestel mu zvali inspektore, kurce palce - il je frajer rekao samo rekao ko mi sta moze i vi svi bili u fazonu "vidi fkt mu niko nista ne moze" :D
vjeshalica

#27833 Re: Sarajevo Construction

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 02/07/2025 19:24 Kod mene u SG novopeceni komsija izgradio zid od dva ipo metra. Neko mu je spomenuo da je legalno samo do 160 cm, on odgovorio sta mi ko moze. Doselio se negdje iz Vlasenice, ratna izbjeglica.

I niko mu nista ne moze, jer zid stoji vec godinama. Samo ne razumijem kakav mu je ugodjaj u basti koja lici na atomsko skloniste i zasto toliki zid, niti ga iko gleda niti mu basta gleda na cestu.
Ja msm da je bilo na FB stranici Crna hronika kako Panteri prijete liku sto trazi da se srusi neka nelegalna ograda u Sarajevu, lafo oni cijepaju rjesenja itd. Imaju snimci. I sad idu dole komentari kako drzava ne radi nista, kako su zrtve borci invalidi,kako ograda nije bitna, kako drzava maltretira sehidske porodice itd
Zamisli tog pokvarenluka. Cuj drzava maltretira šehiduše jer hoce nelegalno da zidaju utvrde i objekte po gradu. Pa cijeli se grad neplanski najebo kucama jedna na drugu,međa na među i na to jos jedna međa i ograda preko ograde....krov preko krova seljacki mentos gradnje SDA banditizma i omogucavanja lagodnog zivota ovim sto su profitirali preko ratnih zrtava i statusa. Cijeli je grad unisten i naselja prenaseljavanjem odvrnute seljadije i njihovih "rimskih prava" i kad dodje drzava da nesto radi, onda ima milion izgovora.
Hocu da bacam smece kroz prozor jer Bakir krade
Hocu da unistavam klupe jer Dodik krade
Hocu da unistim javni prevoz jer Covic krade
Zapalim sumu i smece, jer ima neko tamo preci sto dila heroin itd itd itd i onda na to sve kaze mi nikad necemo biti uredjeni ko Njemacka jaro
dječak sa šibicama

#27834 Re: Sarajevo Construction

Zvali su mu inspekciju ovi sto granice sa njegovom bastom, ocigledno nista od njih jer ograda stoji vec par godina.

On nesto skriva u basti :D
HelaS

#27835 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 03/07/2025 16:39 Zvali su mu inspekciju ovi sto granice sa njegovom bastom, ocigledno nista od njih jer ograda stoji vec par godina.

On nesto skriva u basti :D
Dron, pa provjerite :D
Haris.ba

#27836 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Bio sam na moru u kuci sa 5 metara visokim zidom u basti. Prvo mi bilo cudno sta ce toliki zid. Kad ono komsija ima balkon na tu stranu. Nece lik kad izadje na lezaljku ispred kuce da ga gledaju. Postujem.

Da ponovim. Otidjite pogledajte Svrzinu kucu. Zid 2 metra minimum ide uz cestu kuda se prolazi.
HelaS

#27837 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 03/07/2025 16:43 Bio sam na moru u kuci sa 5 metara visokim zidom u basti. Prvo mi bilo cudno sta ce toliki zid. Kad ono komsija ima balkon na tu stranu. Nece lik kad izadje na lezaljku ispred kuce da ga gledaju. Postujem.

Da ponovim. Otidjite pogledajte Svrzinu kucu. Zid 2 metra minimum ide uz cestu kuda se prolazi.
Poruka ovog posta je: Zidajte visoke zidove, i na jadranu zidaju, i Svrzo je zidao :?
dječak sa šibicama

#27838 Re: Sarajevo Construction

Skoro da ga razumijem, kad kazes da ne zvjernjaju komsije, u SG su sve te baste jedna uz drugu kao i kuce, ako zensko izadje da se sunca u kupacem 100 ociju je na njoj.

Kad sam kod toga, kad smo bili djeca u komsiluku zivjela jedna dobra plavusa, i uvijek se ljeti suncala na terasi garaze. Ne moram reci gdje smo mi djeca provodili dane :D

Jedino sto se komsija zena i djeca ne suncaju a nemaju ni bazen, ima neku supu vidi joj se krov, da ne radi neke nelegalne aktivnosti ko zna.
Haris.ba

#27839 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 03/07/2025 16:45
Haris.ba wrote: 03/07/2025 16:43 Bio sam na moru u kuci sa 5 metara visokim zidom u basti. Prvo mi bilo cudno sta ce toliki zid. Kad ono komsija ima balkon na tu stranu. Nece lik kad izadje na lezaljku ispred kuce da ga gledaju. Postujem.

Poruka ovog posta je: Zidajte visoke zidove, i na jadranu zidaju, i Svrzo je zidao :?
Poruka je da imaju svoje opravdanje visoke ograde i da je to nasa tradicija.
Kao i sto je tradicija ocito zabadati nos sta ti komsija radi.
HelaS

#27840 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 03/07/2025 16:47
HelaS wrote: 03/07/2025 16:45

Poruka je da imaju svoje opravdanje visoke ograde i da je to nasa tradicija.
Kao i sto je tradicija ocito zabadati nos sta ti komsija radi.
Šta je starije, koga poštovati, zakon ili tradiciju?
Haris.ba

#27841 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 03/07/2025 16:48 Šta je starije, koga poštovati, zakon ili tradiciju?
Koji zakon?
HelaS

#27842 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 03/07/2025 16:51
HelaS wrote: 03/07/2025 16:48 Šta je starije, koga poštovati, zakon ili tradiciju?
Koji zakon?
Koji odobrava ili brani gradnju visokih zidova
dječak sa šibicama

#27843 Re: Sarajevo Construction

Po zakonu se ne smije zidati "neprobojni" zid iznad 160.

Jedino paneli ili nesto slicno, providno.
Haris.ba

#27844 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 03/07/2025 16:54 Po zakonu se ne smije zidati "neprobojni" zid iznad 160.

Po kojem zakonu?
HelaS

#27845 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 03/07/2025 16:55
dječak sa šibicama wrote: 03/07/2025 16:54 Po zakonu se ne smije zidati "neprobojni" zid iznad 160.

Po kojem zakonu?
Znam šta hoćeš pitanjem. Da, nema u Zakonu o građenju precizno određena vidina zida do koje nije potrebna dozvola za gradnju, ali se takve visine određuju regulacionim panovima, odnosno kroz urbanističku saglasnost.
Haris.ba

#27846 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 03/07/2025 17:45 Znam šta hoćeš pitanjem. Da, nema u Zakonu o građenju precizno određena vidina zida do koje nije potrebna dozvola za gradnju, ali se takve visine određuju regulacionim panovima, odnosno kroz urbanističku saglasnost.
Tako je. I npr.sasvim je moguce da i visoka ograda bude dozvoljena jer je tamo gdje ne granici sa cestom. Ili, da su drvoredi uz zgradu na Gorici dio projekta.
Drugo je sto kod nas narod ne trazi dozvolu za ogradu kad je pravi.
Naslovnica

#27847 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

F&N wrote: 01/07/2025 12:38
dječak sa šibicama wrote: 01/07/2025 11:36 Eno arapcine, Granov i ona njegova ogradjuju Park Residence od "cigana" na Gorici, dizu zid. Da im ne smetaju Romi, kad ih vec nisu ispjeli otjerati onim skandaloznim zavrtanjem vode kolektivno naselju.

Koja je to kolicina ljigave fejk provincijske snobovstine. Sta kaze, sve je uradio po pravilima.
A zasto ne bi ogradio. I ne samo od Gorice nego i od ostatka Kosevskog brda na kojem ima svega, izmedju ostalog nejveci broj registrovanih narkomana po mjesnoj zajednici u Sarajevu.
Jednostavno neko pravi projekat za bogate. Hoce da ih odvoji od ostatka grada, na kraju krajeva sami vlasnici buducih stanova zele da su odvojeni. Njihovo pravo - njihov novac. Za te pare ljudi hoce da znaju ko im moze ili ne moze hodati oko zgrade ko im i kako ce im iulaziti, odvoziti smece, da smiju ostaviti auto izaci ispred zgrade ne osvrcuci se. Samo kod nas se oko toga pravi fama i to se nesta problematizira.
Naravna stvar da ce se ljudi htjeti ograditi od roma, uz svo duzno postovanje svakome, ne generalizujem, ali kome treba da ti Dzambo i Rambo u 3 sata ispred zgrade obilaze auta ili sjede ispred haustora do 3 ujutro. Ko sad kaze da ovo nije istina taj nije prosao ljeti kroz Jukicevu tamo onaj dio oko Bosnalijeka ili vamo kroz Goricu.
Romi žive na Gorici decenijama, sjede pred haustorima, pjevaju, galame, itd. i nikad niko nije ni pomislio da podigne zid. A mogao je. Došao skorojević u Sarajevo s tuđim parama i ćuna mu se nadigla za zid. Popišam mu se posred lica, malograđanska. To što ti pišeš je šovinizam, ali džaba ti govorim. Da si ga svjestan ne bi ni pomislio da braniš zid.

Sarajevski Romi su tu, oni su dio nas, dio grada, kulture, ma kakvi god da su. Rome sa Gorice niko ne smije dirati
Zajebavaš? :? :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27848 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: 03/07/2025 17:53

Sarajevski Romi su tu, oni su dio nas, dio grada, kulture, ma kakvi god da su.
:lol: :lol: :lol:
kakoe famElijooooo
HelaS

#27849 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

F&N wrote: 01/07/2025 12:38 A zasto ne bi ogradio. I ne samo od Gorice nego i od ostatka Kosevskog brda na kojem ima svega, izmedju ostalog nejveci broj registrovanih narkomana po mjesnoj zajednici u Sarajevu.

Ma ja ba
Rome treba protjerati sa Gorice, da ne pjevaju i ne puštaju glasnu muziku, da ne galame, da ne skupljaju smeće i da komšiluk ima rahatluk. Jeftinije i efikasnije nego zidati zid.
Je li sada ok?
Naslovnica

#27850 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 03/07/2025 18:12

Ma ja ba
Rome treba protjerati sa Gorice, da ne pjevaju i ne puštaju glasnu muziku, da ne galame, da ne skupljaju smeće i da komšiluk ima rahatluk. Jeftinije i efikasnije nego zidati zid.
Je li sada ok?
Ne treba ih protjerati, ko je govorio o tome ba?
:shock:
Post Reply