Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6276 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 12:01 Prvo, nauci komunicirati s ljudima koji imaju drugacije misljenje od tvog, i koji tvoje tvrdnje ili ono u sta ti vjerujes ne prihvataju kao istinu (lijepo opisah sta su "tvoji" radili nauci ranije, zar ne...).

Drugo, na sljedecu uvrijedu ides na foe, uz prijavu. Taj agresivni nacin sirenja "mirnodopske" religije mi je ionako na vrh glave, kao i polupismeni koji je predstavljaju.

I vec sam ti objasnio kako i zasto nije "cudo", samo sto ti to ocito ne razumijes. Niti ces. Religijski veo na tvojim ocima je pregust i pretezak da bi vidio ista izvan njega.
ako neces da pogledas onda i netreba da trazis od mene to sto trazis.....takve igre ja ne volim.

I vec sam ti objasnio kako i zasto nije "cudo",
nisi.

pisao si o necemu desetom, a nista se ti nisi dotakao sadrzaja u videu.
Dozer

#6277 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

O cemu hoces da pricam? O slogovima rijeci koji se ponavljaju? Ili o masi subatomskih cestica za koje se predstavlja da su u Kur'anu navedene bas u toj tezini, iako se nigdje ne spominju te subatomske cestice? Trebam li dalje, pa da skontas da jesam gledao, i to davno.

I sve je to naknadna pamet kojom se pokusava iz Kur'ana izvuci nesto za sta se saznalo relativno nedavno, i podvesti te zapise pod danasnju nauku. A to ne ide, ne ide, pa stane... Jedino gdje to prolazi i gdje ljudi to "vide" kao dokaz jesu religjom optereceni mozgovi, jer - to zelite da vidite kao dokaz.

"Tumacenje" necega nije = dokaz, shvati to. Dokaz = empirijska potvrda. Kraj price.
Zehran82

#6278 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 12:18 O cemu hoces da pricam? O slogovima rijeci koji se ponavljaju? Ili o masi subatomskih cestica za koje se predstavlja da su u Kur'anu navedene bas u toj tezini, iako se nigdje ne spominju te subatomske cestice? Trebam li dalje, pa da skontas da jesam gledao, i to davno.

I sve je to naknadna pamet kojom se pokusava iz Kur'ana izvuci nesto za sta se saznalo relativno nedavno, i podvesti te zapise pod danasnju nauku. A to ne ide, ne ide, pa stane... Jedino gdje to prolazi i gdje ljudi to "vide" kao dokaz jesu religjom optereceni mozgovi, jer - to zelite da vidite kao dokaz.

"Tumacenje" necega nije = dokaz, shvati to. Dokaz = empirijska potvrda. Kraj price.
iako se nigdje ne spominju te subatomske cestice?
hajmo to fino da razradimo ja i ti ovdje sta je sta a sta nije .....

Kako ne spominje, jasno se spominje rijec Tau, u Kuranu u sklopu vec postojece rijeci.

znaci imamo sljedece

Bog naznacava elementarnu cesticu Tau u Kuranu koja je milion puta manja od atoma u prostornom obimu, prostorno je poput elektrona.

1. Znaci naznacava Tau cesticu, sa slovima Tau, 1400 godina prije nego ce je naucnici nazvati tako, Tau, 1975 godine kada su je i otkrili. Sto znaci da autor Kurana poznaje buducnost, jer to spada u prorocanstvo, zna kako ce je naucnici nazvati, pa ih preduhitri da bude vizuelan dokaz za ljude od razuma da autor Kurana poznaje buducnost i ujedno modernu nasu nauku, u domenu Kvantne fizike, posto Tau pripada kvantnoj fizici.

2. NAJVISE puta spominje rijec Tau u suri 12 koja ima 1777 rijeci totalno, a Tau ima masu 1777 MeV, Megaelektron volti.
Pa na taj nacin naznacava masu Tau cestice.

Ovo ni pod razno nema sanse ikakve da moze i jedan covjek uraditi nesto ovako u 7 stoljecu, znaci nikakve sanse nema, sto je ocit vizuelan dokaz BOzanske nadnaravne osobine Kuranskog teksta. Eto ti dokaz da je Kuran od Boga, to je samo jedan primjer u moru masa primjera u Kuranu.
Ovo Kuransko cudo je lahko za razumjeti a nemoguce za imitirati....i zato je Kuran od Boga a ne od ljudi...eto pokazao sam ti vizuelno cudo iz Kurana....na tebi je sad da skupis snage da to osporis nekako, a ja znam da neces moci kao sto mi niko do sad nije mogao pa neces ni ti....ali eto pokusaj :)
Dozer

#6279 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Vanzemaljci placu od smijeha citajuci ovo... :lol:

OK. Kur'an je poslan od boga. Ko ili sta je taj bog? Ko je njega stvorio?

Postavka po kojoj je nesto inteligentno nastalo samo od sebe, ili postoji "oduvijek", jednostavno je suplja k'o probusen lavor, pa se nemoj ni truditi da me ubjedjujes, jer mi onda moras objasniti sta znaci "oduvijek", kako je i zasto taj Bog stvorio sve (zaobidji me s "voljom" i rekao "budi", i sl.), i jos milion pitanja koja ce se otvoriti, a na koja ti, niti bilo koji drugi vjernik, nikad niste imali niti cete imali smislene odgovore. CItiranje Kur'ana kao odgovor ne pije vode.
Zehran82

#6280 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 14:12 Vanzemaljci placu od smijeha citajuci ovo... :lol:

OK. Kur'an je poslan od boga. Ko ili sta je taj bog? Ko je njega stvorio?

Postavka po kojoj je nesto inteligentno nastalo samo od sebe, ili postoji "oduvijek", jednostavno je suplja k'o probusen lavor, pa se nemoj ni truditi da me ubjedjujes, jer mi onda moras objasniti sta znaci "oduvijek", kako je i zasto taj Bog stvorio sve (zaobidji me s "voljom" i rekao "budi", i sl.), i jos milion pitanja koja ce se otvoriti, a na koja ti, niti bilo koji drugi vjernik, nikad niste imali niti cete imali smislene odgovore. CItiranje Kur'ana kao odgovor ne pije vode.
Vanzemaljci placu od smijeha citajuci ovo... :lol:
neplacu niti se smiju vanzemljaci nego ti ovdje se izrugivas....

a isto tako je Bog obavijestio nas da ce kada se obrati onim u Dzehennemu biti sa rijecima

18:108 Njima će kazna Džehennem biti, zato što su nevjernici bili i što su se dokazima Mojim i poslanicima Mojim rugali."

Obracanje Boga stanovnicima Dzehennema/Pakla, i njihov razgovor , zabiljezen u Kuranu:

102. Oni čija dobra djela budu teška, oni će se spasiti
103. a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti
104. Vatra će im lica pržiti i iskešenih zuba će u njemu biti.
105. Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?
106. Gospodaru naš', reći će, 'naši prohtjevi bili su od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili
108. Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!', reći će On.
109. Kad su neki robovi Moji govorili: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!
110. vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
111. Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, uspjeli.

Ko ili sta je taj bog?
Svemoguce Bice, koje sve vidi, sve cuje, sve zna, koji oprasta, i koji bolno kaznjava, nema pocetka ni kraja, ne moze umrijeti niti mu iko moze stetu nanijeti, on je prouzrokovani Uzrocnik svega, neovisan je o svim stvorenjima, sam po sebi opstoji, vrijeme ga ne nagriza niti ga prostor sputava. Izvan je svoje kreacije, u svojoj dimenziji bozanskoj oduvijek.

Ko je njega stvorio?
Pogresno ti je pitanje, jer nema pocetka ni kraja, niko ga ije styvorio jer uopste nije nastao, oduvijek je u postojanju.

Pa pitati ko je stvorio Boga je paradoxalno pitanje kao da pitas, Ko je stvorio Nestvorenog?

jer mi onda moras objasniti sta znaci "oduvijek"
nema pocetka.

i jos milion pitanja koja ce se otvoriti,
otvori slobodno, tu sam.... :gunjastajl:
Dozer

#6281 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Nema potrebe, dovoljno si rekao i s ovim gore :D
Jedino je zalosno sto ne vidis kontradikcije u svemu sto si napisao, a meni je besmisleno da ti ukazivam na njiha, jer hin ijonako neces shvatiti.
Zehran82

#6282 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 19:20 Nema potrebe, dovoljno si rekao i s ovim gore :D
Jedino je zalosno sto ne vidis kontradikcije u svemu sto si napisao, a meni je besmisleno da ti ukazivam na njiha, jer hin ijonako neces shvatiti.
Pokusaj :)
Dozer

#6283 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Gubljenje vremena.
Ionako sve ovo iz religija izgleda kao jedenje supe viljuskom. Gomila svega, ali nista cvrsto.
emirolini

#6284 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by emirolini »

Potreban ti je ChatGPT da bi mi odgovorio? Razumijem, vjerujem da ni sam nemas dokaze za to sto pises i trazis snimke sa youtube ili odgovore na chat GPT, evo ti ukratko.

Covjek je bio trgovac - ne mora znaciti da je bio neposten ako je bio trgovac - ali znaci da je bio ambiciozan i da je imao apetit prema novcu i moci. To dolazi jedno sa drugim. Dokazi - ozenio imucnu udovicu - ako vec spominjes norme za taj period to je bilo van norme, ali posto je bila imucna - vracamo se na ambicije.

Druga stvar kazes njegova biografija - to je ona ista za koju kazes da je napisana od strane ljudi koji su bili najblize, izmedju ostalog i ta djevojcica od 6 godina koja od kada zna za sebe je bila usmjerena da u njeg slusa i slijedi slijepo. Dakle - logicno je da ne bi nista lose napisala ili da bi mozda cak i smjela napisati nesto lose ili nesto umanjiti. Uvecati nesto, svakako. SVE ono sto imamo o njemu upravo potice od prica rekla kazala a ne od dokaza.

Treca stvar - ako mu je osnovni cilj bio ucenje o moralu - NIJE - osnovna poenta cijele te price je moc i sirenje te moci i pojedinaca uz pomoc vjere. Sto vise vjernika, veca moc. Ako se vratimo na ambicije, ima smisla. Uzivao je u moci i imao moc da mjenja pravila. Opet kazem, nije promjenio normu gdje se djevojcice od 6 godina udaju za djedove od 50 godina. Ona mu je dobrano mogla biti unuka, jos malo pa i praunuka. Mogao je to, nije - vec je cak stavise i iskoristio tu normu. Cuj sanjao i to je ok? Pa ja sam sanjao lamborgini jednom, gdje mi je u picku materinu? Je li ide to tako? NE. Ovo je identicno kao i kod jevreja, gdje su mnoge stvari prepisane od njihovih ucenja, sto ima smisla naravno zbog same blizine.

Cetvrta stvar - opet moc - kaze da mozes imati dvije tri cetiri, koliko god zena mozes izdrzavati. Ponizavajuce za zene, i one su ljudska bica, trebaju da imaju pravo odluke, za koga se udati, sta nositi, strasno ponizavajuce, ali onda prema njemu stav je da bogati mogu imati vise zena, jer ako mozes izdrzavati onda si bogat jelda? Po normi tada. Dakle ako si bogat, mozes raditi sta hoces, ako imas moc. Ambicija, moc. I zar nije cudno kako je rekao da poslije njega nema vise poslanika, i da je sebi dao na ogromnom znacaju upravo po tim supermocima i cime sve ne.

Peto - pcele. Da pcele u prirodi mogu bez oplodnje ali ljudi ne. Pcele su takve, ljudi nisu. Ljudi ne mogu tek tako odjednom postati, ili cak stovise JEDNA osoba ne moze tako ostati trudna. Ako je neka mutacija u pitanju onda bi veca grupa imala istu stvar a ne samo jedna. Jednostavno je nemoguce bez fizicke oplodnje ili vjestackom oplodnjom, ali opet vjestackom oplodnjom mora biti fizicki aspekt. Udata zena ostala trudna vantjelasno? Ponovi to sebi dva tri puta ako ne kuzis, vjerujem da ces nadoci. Ako je veca sila u pitanju, onda vec pricamo o necemu drugome, mozemo se vratiti na te tablete od Sumera na kojima jasno pise.

Kruzis okolo bez ikakvog dokaza. Ja imam dokaze, od Sumerskih tableta pa do piramida. Pricas o cesticama, kako pise. Ako su prijasnje civilizacije bile sposobne napraviti piramide, posmatrati i savrseno tacno pratiti svemir i zvijezde zasto ne bi bile u stanju imati i napradno znanje o tome. Sve te stvari se nalaze u Vatikanu, opljackane iz Aleksandrije i zapaljeni dokazi. Te cestice predstavljaju nesto sasvim normalno spram stvari o kojima su stare civilizacije prije velikog potopa znale.
emirolini

#6285 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by emirolini »

Dozer wrote: 03/07/2025 23:34 Gubljenje vremena.
Ionako sve ovo iz religija izgleda kao jedenje supe viljuskom. Gomila svega, ali nista cvrsto.
Pohvalno je da zeli komunicirati, svi ranije jednostavno postanu agresivni. To je i problem svake religije, za sve sto ne mogu objasniti postanu agresivni i nema price, ili pocnu pisati kako vrijedjas ovo ono. Nije to samo Islam, svaka vjera ista. Kao kult u kojem odredjena grupa ljudi ima neogranicenu moc, i nikada ne placa poreze. Zanimljivo. Imunitet od svega od pamtivijeka. Naravno pozitivno je sto u tome nadju svoj neki duhovni mir i to ne treba ni zalaziti u to, ali je problem kada pocnu voditi drzavu na taj nacin ili govoriti nekome drugome da mora tako da zivi.
Zehran82

#6286 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

ali ti nisi uspio dokazati da ja grijesim sa onim primjerom iz Kurana, niti ti niti bilo ko drugi do sad mi nisu uspjeli dokazati argumentovano i sa dokazima da grijesim....sto znaci da je argument jak i stabilan :)

a ti mozes se izvlaciti na to da je gubljenje vremena i tako....ali argument je i dalje tu...

To je jedan u moru dokaza iz Kurana da je Kuran od Boga, i to ce biti protiv tebe na Sudnjem danu, neces se moci izvuci kako nisi znao ili nije ti niko nista govorio....nego ces reci u toj situaciji..."Da sam samo razmisljao nebi bio sad u ovoj situaciji"
Zehran82

#6287 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 04/07/2025 00:27 Potreban ti je ChatGPT da bi mi odgovorio? Razumijem, vjerujem da ni sam nemas dokaze za to sto pises i trazis snimke sa youtube ili odgovore na chat GPT, evo ti ukratko.

Covjek je bio trgovac - ne mora znaciti da je bio neposten ako je bio trgovac - ali znaci da je bio ambiciozan i da je imao apetit prema novcu i moci. To dolazi jedno sa drugim. Dokazi - ozenio imucnu udovicu - ako vec spominjes norme za taj period to je bilo van norme, ali posto je bila imucna - vracamo se na ambicije.

Druga stvar kazes njegova biografija - to je ona ista za koju kazes da je napisana od strane ljudi koji su bili najblize, izmedju ostalog i ta djevojcica od 6 godina koja od kada zna za sebe je bila usmjerena da u njeg slusa i slijedi slijepo. Dakle - logicno je da ne bi nista lose napisala ili da bi mozda cak i smjela napisati nesto lose ili nesto umanjiti. Uvecati nesto, svakako. SVE ono sto imamo o njemu upravo potice od prica rekla kazala a ne od dokaza.

Treca stvar - ako mu je osnovni cilj bio ucenje o moralu - NIJE - osnovna poenta cijele te price je moc i sirenje te moci i pojedinaca uz pomoc vjere. Sto vise vjernika, veca moc. Ako se vratimo na ambicije, ima smisla. Uzivao je u moci i imao moc da mjenja pravila. Opet kazem, nije promjenio normu gdje se djevojcice od 6 godina udaju za djedove od 50 godina. Ona mu je dobrano mogla biti unuka, jos malo pa i praunuka. Mogao je to, nije - vec je cak stavise i iskoristio tu normu. Cuj sanjao i to je ok? Pa ja sam sanjao lamborgini jednom, gdje mi je u picku materinu? Je li ide to tako? NE. Ovo je identicno kao i kod jevreja, gdje su mnoge stvari prepisane od njihovih ucenja, sto ima smisla naravno zbog same blizine.

Cetvrta stvar - opet moc - kaze da mozes imati dvije tri cetiri, koliko god zena mozes izdrzavati. Ponizavajuce za zene, i one su ljudska bica, trebaju da imaju pravo odluke, za koga se udati, sta nositi, strasno ponizavajuce, ali onda prema njemu stav je da bogati mogu imati vise zena, jer ako mozes izdrzavati onda si bogat jelda? Po normi tada. Dakle ako si bogat, mozes raditi sta hoces, ako imas moc. Ambicija, moc. I zar nije cudno kako je rekao da poslije njega nema vise poslanika, i da je sebi dao na ogromnom znacaju upravo po tim supermocima i cime sve ne.

Peto - pcele. Da pcele u prirodi mogu bez oplodnje ali ljudi ne. Pcele su takve, ljudi nisu. Ljudi ne mogu tek tako odjednom postati, ili cak stovise JEDNA osoba ne moze tako ostati trudna. Ako je neka mutacija u pitanju onda bi veca grupa imala istu stvar a ne samo jedna. Jednostavno je nemoguce bez fizicke oplodnje ili vjestackom oplodnjom, ali opet vjestackom oplodnjom mora biti fizicki aspekt. Udata zena ostala trudna vantjelasno? Ponovi to sebi dva tri puta ako ne kuzis, vjerujem da ces nadoci. Ako je veca sila u pitanju, onda vec pricamo o necemu drugome, mozemo se vratiti na te tablete od Sumera na kojima jasno pise.

Kruzis okolo bez ikakvog dokaza. Ja imam dokaze, od Sumerskih tableta pa do piramida. Pricas o cesticama, kako pise. Ako su prijasnje civilizacije bile sposobne napraviti piramide, posmatrati i savrseno tacno pratiti svemir i zvijezde zasto ne bi bile u stanju imati i napradno znanje o tome. Sve te stvari se nalaze u Vatikanu, opljackane iz Aleksandrije i zapaljeni dokazi. Te cestice predstavljaju nesto sasvim normalno spram stvari o kojima su stare civilizacije prije velikog potopa znale.

Potreban ti je ChatGPT da bi mi odgovorio? Razumijem, vjerujem da ni sam nemas dokaze za to sto pises i trazis snimke sa youtube ili odgovore na chat GPT, evo ti ukratko.
koristim se modernim alatkama, da dodje sto prije do informacija....nije to nekad sto ja ne znam, nego sto mi olaksa i napise odgovor sto bi i ja pisao, ovako mi odmah spremi odgovor da ne moram pisati licno.

jesi li ti kad citao njegovu biografiju?
ako nisi evo ti

evo ti u PDF cijela najbolja knjiga o pocetku islama i zivotu Muhamemda i kako je to sve pocelo
https://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_bo ... apitak.pdf

Opet kazem, nije promjenio normu gdje se djevojcice od 6 godina udaju za djedove od 50 godina. Ona mu je dobrano mogla biti unuka, jos malo pa i praunuka. Mogao je to, nije - vec je cak stavise i iskoristio tu normu.
ti sudis a ne poznajes stvarnosti tog vremena....a jedno od stvarnosti tog vremena je da je duzina zivota ocekivanost smrti bila u 30 godinama, zbog raznih bolesti, ratova, neimastine itd....ljudi su umirali ranije zbog raznih bolesti....

i zato su cure mlade se udavale, i mladici....

ne radi se tu o prirodnom slucaju sa Marijom i Isusom, vec je to Bozansko djelovanje da se rodi isus bez oca.

i ne pricamo ovdje ni o kakvim mutacijama, i prirodnim desavanjima.

dzaba ti sve to da poznajes svo znanje svijeta u 7 stoljecu opet je nemoguice napisati Kuran...sto znaci da je od Boga, nadnaravna knjiga.
Zehran82

#6288 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 04/07/2025 00:34
Pohvalno je da zeli komunicirati, svi ranije jednostavno postanu agresivni. To je i problem svake religije, za sve sto ne mogu objasniti postanu agresivni i nema price, ili pocnu pisati kako vrijedjas ovo ono. Nije to samo Islam, svaka vjera ista. Kao kult u kojem odredjena grupa ljudi ima neogranicenu moc, i nikada ne placa poreze. Zanimljivo. Imunitet od svega od pamtivijeka. Naravno pozitivno je sto u tome nadju svoj neki duhovni mir i to ne treba ni zalaziti u to, ali je problem kada pocnu voditi drzavu na taj nacin ili govoriti nekome drugome da mora tako da zivi.
sta te god interesuje , pitaj, tu sam.....
Dozer

#6289 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

emirolini wrote: 04/07/2025 00:34
Ne, ne zeli on komunicirati, nego zeli siriti svoja vjerovanja, i uvjerenja proistekla iz tih vjerovanja, a sve umotano u celofan navodne diskusije. To se naziva "jednosmjerna komunikacija", i uvijek je usmjerena na nametanje svog vidjenja, stava, svoje istine i uvjerenja. Nema tu zapravo nikakve dvosmjerne diskusije. Diskusija se odnosi na komunikaciju dvoje ili vise ucesnika, i da bi bila konstruktivna mora postojati dvosmjernost i uvazavanje argumenata.

Kod njega to ne postoji, kao ni kod bilo kojeg vjernika. Povrh svega, niko od njih ne zna objasniti sta je to bog uopste. Cas je bice, cas nije, cas je svugdje, cas nije, cas je unaprijed odlucio o svemu, pa onda nije i imamo slobodnu volju (budalastina samo po sebi), itd.. Ali, to se tako desava kada se vjeruje u nedefinisane stvari, i onda se vrti u zacaranom krugu izmedju naucenih mantri i realnosti.
Dozer

#6290 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:02
ali ti nisi uspio dokazati da ja grijesim sa onim primjerom iz Kurana, niti ti niti bilo ko drugi do sad mi nisu uspjeli dokazati argumentovano i sa dokazima da grijesim....sto znaci da je argument jak i stabilan :)

a ti mozes se izvlaciti na to da je gubljenje vremena i tako....ali argument je i dalje tu...

To je jedan u moru dokaza iz Kurana da je Kuran od Boga, i to ce biti protiv tebe na Sudnjem danu, neces se moci izvuci kako nisi znao ili nije ti niko nista govorio....nego ces reci u toj situaciji..."Da sam samo razmisljao nebi bio sad u ovoj situaciji"
Ti ne razumijes da se tu nema sta dokazivati. Kojekakve izvedenice iz djelica nekih pisanja, koje se proglase argumentima i oko kojih se onda formira cijela fama, i kroz "tumacenje ucenih ljudi", sta i ko god oni bili i za sta god da su uceni, pokusava se "dokazati" da bas taj djelic teksta dokazuje ono sto je nauka nedavno otkrila. I onda ide Allah je zaista veliki. Mislim...

Fino ti navedoh detalje o raznim drugim puno starijim civilizacijama, ali se na to nisi ni okrenuo, zar ne? Znas sta su Sumeri bili za arape? Civilizacija, i to prava. O starim Grcima da ne pricamo.
Last edited by Dozer on 04/07/2025 11:01, edited 1 time in total.
apsidejzi

#6291 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 13:26
Dozer wrote: 03/07/2025 12:18 O cemu hoces da pricam? O slogovima rijeci koji se ponavljaju? Ili o masi subatomskih cestica za koje se predstavlja da su u Kur'anu navedene bas u toj tezini, iako se nigdje ne spominju te subatomske cestice? Trebam li dalje, pa da skontas da jesam gledao, i to davno.

iako se nigdje ne spominju te subatomske cestice?
hajmo to fino da razradimo ja i ti ovdje sta je sta a sta nije .....

Kako ne spominje, jasno se spominje rijec Tau, u Kuranu u sklopu vec postojece rijeci.

znaci imamo sljedece

Bog naznacava elementarnu cesticu Tau u Kuranu koja je milion puta manja od atoma u prostornom obimu, prostorno je poput elektrona.

1. Znaci naznacava Tau cesticu, sa slovima Tau, 1400 godina prije nego ce je naucnici nazvati tako, Tau, 1975 godine kada su je i otkrili. Sto znaci da autor Kurana poznaje buducnost, jer to spada u prorocanstvo, zna kako ce je naucnici nazvati, pa ih preduhitri da bude vizuelan dokaz za ljude od razuma da autor Kurana poznaje buducnost i ujedno modernu nasu nauku, u domenu Kvantne fizike, posto Tau pripada kvantnoj fizici.

2. NAJVISE puta spominje rijec Tau u suri 12 koja ima 1777 rijeci totalno, a Tau ima masu 1777 MeV, Megaelektron volti.
Pa na taj nacin naznacava masu Tau cestice.

Ovo ni pod razno nema sanse ikakve da moze i jedan covjek uraditi nesto ovako u 7 stoljecu, znaci nikakve sanse nema, sto je ocit vizuelan dokaz BOzanske nadnaravne osobine Kuranskog teksta. Eto ti dokaz da je Kuran od Boga, to je samo jedan primjer u moru masa primjera u Kuranu.
Ovo Kuransko cudo je lahko za razumjeti a nemoguce za imitirati....i zato je Kuran od Boga a ne od ljudi...eto pokazao sam ti vizuelno cudo iz Kurana....na tebi je sad da skupis snage da to osporis nekako, a ja znam da neces moci kao sto mi niko do sad nije mogao pa neces ni ti....ali eto pokusaj :)
Dobra teorija. Steta sto se "rijec" Tau spominje 286 puta u suri Bekare i sto sura Jusuf nema 1777 rijeci, i sto ke masa Tau vesrice 1776.85meV. Sveznajuci se malo prebrojao :lol:
Zehran82

#6292 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 10:43 -----
Ti ne razumijes da se tu nema sta dokazivati. Kojekakve izvedenice iz djelica nekih pisanja, koje se proglase argumentima i oko kojih se onda formira cijela fama, i kroz "tumacenje ucenih ljudi", sta i ko god oni bili i za sta god da su uceni, pokusava se "dokazati" da bas taj djelic teksta dokazuje ono sto je nauka nedavno otkrila. I onda ide Allh je zaista veliki. Mislim...

Fino ti navedoh detalje o raznim drugim puno starijim civilizacijama, ali se na to nisi ni okrenuo, zar ne? Znas sta su Sumeri bili za arape? Civilizacija, i to prava. O starim Grcima da ne pricamo.
Ti ne razumijes da se tu nema sta dokazivati.
ima samo sto ti nisi to u stanju, ocito....
Kojekakve izvedenice iz djelica nekih pisanja, koje se proglase argumentima i oko kojih se onda formira cijela fama, i kroz "tumacenje ucenih ljudi", sta i ko god oni bili i za sta god da su uceni, pokusava se "dokazati" da bas taj djelic teksta dokazuje ono sto je nauka nedavno otkrila
tacno se vidi kako bjezis od argumenta umjesto da se suocis sa njim :D
dzaba ti sto si naveo kad niko od njih ne zna sta je recimo Tau cestica koja se otkrila 1975 godine i tako nazvana....
Dozer

#6293 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:11 ti sudis a ne poznajes stvarnosti tog vremena....a jedno od stvarnosti tog vremena je da je duzina zivota ocekivanost smrti bila u 30 godinama, zbog raznih bolesti, ratova, neimastine itd....ljudi su umirali ranije zbog raznih bolesti....
Na koji nacin ti poznajes stvarnost tog vremena....? Zivio si tada?
ne radi se tu o prirodnom slucaju sa Marijom i Isusom, vec je to Bozansko djelovanje da se rodi isus bez oca.
Koliko je ono brace i sestara imao...?
dzaba ti sve to da poznajes svo znanje svijeta u 7 stoljecu opet je nemoguice napisati Kuran...sto znaci da je od Boga, nadnaravna knjiga.
To je ono sto rekoh gore. Uzalud vam trud sviraci. Ima covjek svoje ubjedjenje, negira dokazano postojanje daleko veceg znanja prije Kur'ana i islama, i to je to. Za njega je svijet nastao s Kur'anom.
Zehran82

#6294 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 04/07/2025 10:49 ----
Dobra teorija. Steta sto se "rijec" Tau spominje 286 puta u suri Bekare i sto sura Jusuf nema 1777 rijeci, i sto ke masa Tau vesrice 1776.85meV. Sveznajuci se malo prebrojao :lol:
Steta sto se "rijec" Tau spominje 286 puta u suri Bekare
zasto izmisljas ako ne znas....ako nisi u stanju uhvatiti se u kostac sa argumentom pa ovako traljav napad na argument je kao da gologuz hoces da prepliva okean u zimu koji je pun ajkula. Tau se ne spominje 286 puta u suri bekare, nego sura bekare ima 286 ajeta...znaci cisto izmisljanje od tebe bez ikakvih dokaza.
i sto sura Jusuf nema 1777 rijeci,
ma hajdeeee , bas tako kazes :)

a zasto ti ne pogledas video gdje se vizuelno pokaziva sve preko kuranskih pretrazivaca, koliko tacno gdje se spominje sta i koliko rijeci ima sura Jusuf

i sto ke masa Tau vesrice 1776.85meV.
znaci ti na ovakav nacin hoces da kazes da to sto 1776.85 nije 1777 , kao da mozemo imati rijeci jedne sure u decimali :-)

The tau, with a mass of 1,777 MeV, is even heavier than the proton and has a very short lifetime of about 10−13 second.
https://www.britannica.com/science/suba ... n-muon-tau

value of tau mass, mr=1777 MeV, is in excellent agreement with the prediction mr=1776.97 MeV from a charged lepton mass formula based on an SU(3)-family nonet scheme.
https://www.worldscientific.com/doi/10. ... cLpYA_wj-2

tau with masses of 0.51, 106, and 1777 MeV/c2 ,
https://journals.aps.org/prl/edannounce ... 100.070001

Pazi jednu stvar, Bog vam daje ocite dokaze da je knjiga od njega, oni koji pokusavaju negirati te dokaze, da to obezvrijede Bog prijeti Dzehennemom na buducem svijetu gdje kaze:

34:38 A oni koji se budu trudili da se dokazima Našim suprotstave, da ih onemoguće, oni će biti kažnjeni."
Last edited by Zehran82 on 04/07/2025 11:07, edited 3 times in total.
Dozer

#6295 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

apsidejzi wrote: 04/07/2025 10:49 Dobra teorija. Steta sto se "rijec" Tau spominje 286 puta u suri Bekare i sto sura Jusuf nema 1777 rijeci, i sto ke masa Tau vesrice 1776.85meV. Sveznajuci se malo prebrojao :lol:
Sad cekam odgovor :D

Edit. Eh, da...te decimale....
Last edited by Dozer on 04/07/2025 11:15, edited 1 time in total.
Zehran82

#6296 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 11:00
Zehran82 wrote: 04/07/2025 09:11 ti sudis a ne poznajes stvarnosti tog vremena....a jedno od stvarnosti tog vremena je da je duzina zivota ocekivanost smrti bila u 30 godinama, zbog raznih bolesti, ratova, neimastine itd....ljudi su umirali ranije zbog raznih bolesti....
Koliko je ono brace i sestara imao...?
To je ono sto rekoh gore. Uzalud vam trud sviraci. Ima covjek svoje ubjedjenje, negira dokazano postojanje daleko veceg znanja prije Kur'ana i islama, i to je to. Za njega je svijet nastao s Kur'anom.
na osnovu historijskih podataka koje ti zanemarujes.

hajde ti budi faca pa dokazi da grijesim :D ja sam otvoren za sve, pokazi da grijesim i ja cu svoje stavove revidirati.
Dozer

#6297 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Pokazi ti da si u pravu. Kako znas da se sve to nije znalo i prije islama i Kur'ana?

Ne odgovori mi za Isusa, koliko je brace i sestara imao?
Razlika je u tome sto ja gledam i daleko starije istorijske podatke, ne samo one od 7. vijeka.
Dozer

#6298 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Imam ad-hoc pitanje za tebe...

Da se ovaj covjek pojavio prije 1.500 godina, sta mislis, onako iskreno i logicki s obziromn da poznajes zivot onda, da li bi bio smatran poslanikom?

https://www.bl-portal.com/zanimljivosti ... predvidio/

P.S. Vjerovatno to ne znas, ali nakon sto je ubijen, svi njegovi radovi su nestali.
Zehran82

#6299 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 11:17 Pokazi ti da si u pravu. Kako znas da se sve to nije znalo i prije islama i Kur'ana?

Razlika je u tome sto ja gledam i daleko starije istorijske podatke, ne samo one od 7. vijeka.
Pokazi ti da si u pravu. Kako znas da se sve to nije znalo i prije islama i Kur'ana?
nemoguce je znati za Tau cesticu iz masa razloga.

1. To je prorocanstvo, da Bog spomene Tau prije naucnika, jer zna da ce je naucnici nazvati Tau, pa je on tako naznaci u Kuranu, sto ukaziva da poznaje buducnost, znaci mozemo naucno da dokazemo da autor Kurana poznaje buducnost....ko je to mogao znati u 7 stoljecu da ce naucnici 1975 godine nazvati to Tau, niko osim Boga.

2. Ko je mogao izvagati tezinu tau cestice, prorcunati itd koja je 1 milion puta manja protorna od atoma, poput elektrona je prostornog obima. NIko na zemaljskoj kugli to nije mogao znati, osim onaj koji je to stvorio, to jeste Bog.

3. Primjer sa Tau cesticom u Kuranu je samo 1 od stotine primjera , i ne samo to nego je cudo sa Tau cestocom u Kuranu kombinacija prorocanstva i poznavanje moderne nauke tacnije kvante fizike....znaci cudo nad cudima....i sto je bitno naznaciti jeste da Bog daje cuda u onom obliku sta je popularno u narodu u to vrijeme, u vrijeme MOjsija je bila popularna magija i madjionicarski trikovi, pa je Bog dao cuda u domenu magije, u vrijeme Isusa je bilo popularno mediina, pa je Bog dao Isusu medicinska cuda, da bude izazov narodu tog vremena, Muhammedovo vrijeme je bila poopularna poezija pa je Kuran bio nadmasio poeziju sa svojim stilom, niko mu nije mogao parirati....a posto je Kuran i za nasa vremena, idaje cuda za nasa vremena, onda Bog daje nama cudo u domenu sto je popularno sada nama ovdje, a to je moderna tehnologija, nauka, matematika....pa nam daje cudo iz tog domena koje niko ne moze imitirati , pa da to bude vizuelno cudo od Boga ljudima od razuma....a isto tako zetsoko prijeti kaznom onima koji nece da razmisle, i jos gore prijeti onima koji vide dokaze i nesto pokusavaju da to ospore i to traljavo....sami sebi skacu u stomak, sami seb pucaju u sljepocnicu....

Bog je poput kralja koji zove na gozbu, ko se odazove uzivat ce na gozbi, ko se ne odazove na njegovu gozbu bit ce kaznjen.....

ne zna se to tacno....

dzaba ti sto gledas kad gledas pogresno.
Zehran82

#6300 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 04/07/2025 11:43 Imam ad-hoc pitanje za tebe...

Da se ovaj covjek pojavio prije 1.500 godina, sta mislis, onako iskreno i logicki s obziromn da poznajes zivot onda, da li bi bio smatran poslanikom?

https://www.bl-portal.com/zanimljivosti ... predvidio/

P.S. Vjerovatno to ne znas, ali nakon sto je ubijen, svi njegovi radovi su nestali.
jedno je nagovjestavati naucna dostignuca a jos se najveci strucnjak u toj oblasti na svijetu a drugo je kad si nepismen covjek 7 stoljeca i govoriti ti sta ces ti sada raditi poslije 1400 godina.

brkas stvari.
Post Reply