Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6251 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 10:09 ....
Nebitno. 1 u NS.
hodze ako pogresno rade nesto i tako tjeraju ljude od vjere njima je veca kazna nego obicnim ljudima....znaci oni su odgovorni za svoja djela

a isto tako si ti odgovoran pred bogom za svoja djela....nemoj ti misliti da ce tebi nesto lakse biti u kazni biti ako zaglavis tamo sa hodzama sa kojima Bog nije zadovoljan tamo....svak svoju muku ima
Last edited by Zehran82 on 02/07/2025 10:37, edited 1 time in total.
Zehran82

#6252 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

rikta123 wrote: 02/07/2025 10:21 Kakav je vaš stav o tekijama? Je li to novotarija? Smatram da bi ljudi trebali ici u dzamiju, a ne se okupljati po kojekakvim tekijama gdje se soli pamet i slicno.
cista zabluda, kloniti se takvih mjesta u zabluda.
Dozer

#6253 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 10:34 od tebe zavisi, dali se ponasas oholo ili ne, dali si iskren ili nisi, dali su ti namjere ciste itd ako radis neka djela koja On ne voli pa te ne zeli sebi pribliziti
Kako se ovo primjenjuje na djecu od npr. 10 godina?
opet ne shvatas.

Kuran nije knjiga koja te po automatizmu pretvara u vjernika, nije magicni stapic koji te pretvara u vjernika cim je cistas....ne nego Allah moze da te uputi njoj ako hoce sebi da te priblizi a moze da te odvrati od nje ako hoce da te drzi podalje od sebe.
Naravno da shvatam, ali ti ocito ne shvatas pitanje.
Ako je to knjiga za sve ljude, kako se tvrdi, i ako je samim tim islam religija za sve ljude, kako se takodje tvrdi, cemu onda Allahovo odvracanje bilo koga? To je jedna potpuno suluda i apsolutno nelogicna konstrukcija/tvrdnja.
Kuran je kao ogledalo duse, kakva je dusa tako vidis i Kuran, ako je dusa cista, vidjet ces ga u svjetlosti i ljepoti, ako je dusa crna zapostavljena, hrdjava, vidjet ces Kuran u crnilu, tami, nesto odbojno itd....
Tvoja licna shvatanja su samo tvoja licna "vidjenja" Kur'ana. Za mene je i on, kao i ostale vjerske knjige, samo knjiga. I ne, nemam crnu dusu.
Kuran je poput suncevih zraka, zavisno na sta padaju, ako padnu na ruzu , razmirise okolinu, ako padne na gov'no rasiri smrad.
:lol: :lol: :thumbup:
razmislit o onome sto ti ja govorim ovdje barem za pocetak.

a evo ti nesto za razmisljanje

Dali mozes da vjerujes da nesto samo sebe stvara, ili da ga slucajnosti stvaraju ili da ima svoj inteligenog stvoritelja?

to su stvari za razmisliti.....za pocetak.
Da li ti razmisljas o onome sto ja tebi govorim? Koliko vidim - ne. Samo vintas svoje vidjenje, i to je to.
Da li nesto moze nastati samo od sebe, u odredjenim hemijsko-fizickim uslovima - ja mislim da moze. To sto mi jos uvijek nismo dostigli taj nivo nauke kojim to mozemo potvrditi, apsolutno ne znaci da je to nemoguce.
ti ako si u Bozijoj blokadi, naravno da tebi te istine koje ja vidim ne znace nista, i netrebaju da ti znace jer onaj ko je u blokadi i nemogu da mu znace, jer bi to islo protivno Bozijoj volji.
Svjestan si da mi nisi dao nijedan jedini konkretan odgovor, nego samo reformulises vjerska vidjenja?
Zasto bih ja bio u blokadi? Koji bi bio razlog toga?
Kuran je spusten za sve ljude, imaju pristup da ga citaju....imas li ti pristup, imas. Kuran je manual od boga, i nezamislivo je da Bog nije poslao manual za covjeka kako da zivi, da ga prepusti samom sebi, imao bi onda opravdanja koja bi pravedni Bog morao uvaziti, znaci imao Bog Bog opravdanje proptiv sebe, a on to ne dopusta m pa zato je poslao Kuran da nebi bilo izgovora kako im nije slao uputu.
I ja ga procitao, ali ocito je Allah odlucio da mu se ja ne svidjam, pa me odbio od njega. Zasto?
Tebi je mozda nezamislivo da bog nije poslao nista, jer si tako vjerovatno ucen od malih nogu. Da si se rodio u amazonskoj prasumi, garantujem ti da ne bi imao pojma o Allahu, islamu, i bilo cemu o cemu sad ovdje pricas. Vjerovao bi u nesto potpuno deseto, a mozda i ne bi.
ako si u blokadi i neda ti da budes vjernik, onda moras ovako uraditi

kao sto bog kaze u Kuranu:

42:13 Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
OK........
ako hoces da digne blokadu sa tebe, uradi ovako, skloni oholost iz srca, to znaci ni posto ni pod razno nepodsmjehuj se, ne rugaj se, neomalovazavaj ista sto Bog kaze, iskreno udijeli milostinju siromahu na ulici prosjaku (ali da se ne pokazivas drugima) cisto onako radi Boga sa namjernom da ti se Bog simulje preko te milostinje, i onda otidji kuci okupaj se, zamili Bog da ti iskreno poakze pravi put, i kreni citati Kuran od pocetka.....pa ces da vidis kako se blokada dize , kako stvari pocinju da izgledaju jasnije u ocima, u ocima jasnije a srce to prihvata, nece se suprostavljati.
:facepalm:
Bog kaze:
Bog nista ne kaze, niti je rekao, sjecas se? Ti ovo tvrdis.
57:16 Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao onī kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici.

17 Znajte da Allah daje život već mrtvoj zemlji! Mi vam objašnjavamo dokaze da biste razumjeli.

ovdje kao da Allah kaze i kad ti je srce mrtvo zbog nevjerstva ozivit cu ga vjerom.

Znaci ako je blokada sad, ne znaci da ce biti i u buducnosti, uradi sto sam ti rekao pa vidis sta ce biti.
Ko su "Mi"? Allah je jednina... Na koga se odnosi mnozina? I ne, nije to nacin govora onda, sto potvrdjuju mnoge druge knjige.

ocito da imas velikih problema u shvatanju stvari i zbog tog neshvatanja, naginjes prema ateizmu, srce ti se priklanja tome.....
ja bih prije rekao da si ti taj koji imas problem u shvatanju stvari, jer sve gledas kroz prizmu religije, pa od drveta ne vidis sumu.
Zehran82

#6254 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 10:50
Zehran82 wrote: 02/07/2025 10:34 od tebe zavisi, dali se ponasas oholo ili ne, dali si iskren ili nisi, dali su ti namjere ciste itd ako radis neka djela koja On ne voli pa te ne zeli sebi pribliziti
opet ne shvatas.

Kuran nije knjiga koja te po automatizmu pretvara u vjernika, nije magicni stapic koji te pretvara u vjernika cim je cistas....ne nego Allah moze da te uputi njoj ako hoce sebi da te priblizi a moze da te odvrati od nje ako hoce da te drzi podalje od sebe.
Naravno da shvatam, ali ti ocito ne shvatas pitanje.
Ako je to knjiga za sve ljude, kako se tvrdi, i ako je samim tim islam religija za sve ljude, kako se takodje tvrdi, cemu onda Allahovo odvracanje bilo koga? To je jedna potpuno suluda i apsolutno nelogicna konstrukcija/tvrdnja.
Kuran je kao ogledalo duse, kakva je dusa tako vidis i Kuran, ako je dusa cista, vidjet ces ga u svjetlosti i ljepoti, ako je dusa crna zapostavljena, hrdjava, vidjet ces Kuran u crnilu, tami, nesto odbojno itd....
Tvoja licna shvatanja su samo tvoja licna "vidjenja" Kur'ana. Za mene je i on, kao i ostale vjerske knjige, samo knjiga. I ne, nemam crnu dusu.
Kuran je poput suncevih zraka, zavisno na sta padaju, ako padnu na ruzu , razmirise okolinu, ako padne na gov'no rasiri smrad.
razmislit o onome sto ti ja govorim ovdje barem za pocetak.

a evo ti nesto za razmisljanje

Dali mozes da vjerujes da nesto samo sebe stvara, ili da ga slucajnosti stvaraju ili da ima svoj inteligenog stvoritelja?

to su stvari za razmisliti.....za pocetak.
Da li ti razmisljas o onome sto ja tebi govorim? Koliko vidim - ne. Samo vintas svoje vidjenje, i to je to.
Da li nesto moze nastati samo od sebe, u odredjenim hemijsko-fizickim uslovima - ja mislim da moze. To sto mi jos uvijek nismo dostigli taj nivo nauke kojim to mozemo potvrditi, apsolutno ne znaci da je to nemoguce.
ti ako si u Bozijoj blokadi, naravno da tebi te istine koje ja vidim ne znace nista, i netrebaju da ti znace jer onaj ko je u blokadi i nemogu da mu znace, jer bi to islo protivno Bozijoj volji.
Svjestan si da mi nisi dao nijedan jedini konkretan odgovor, nego samo reformulises vjerska vidjenja?
Kuran je spusten za sve ljude, imaju pristup da ga citaju....imas li ti pristup, imas. Kuran je manual od boga, i nezamislivo je da Bog nije poslao manual za covjeka kako da zivi, da ga prepusti samom sebi, imao bi onda opravdanja koja bi pravedni Bog morao uvaziti, znaci imao Bog Bog opravdanje proptiv sebe, a on to ne dopusta m pa zato je poslao Kuran da nebi bilo izgovora kako im nije slao uputu.
I ja ga procitao, ali ocito je Allah odlucio da mu se ja ne svidjam, pa me odbio od njega. Zasto?
Tebi je mozda nezamislivo da bog nije poslao nista, jer si tako vjerovatno ucen od malih nogu. Da si se rodio u amazonskoj prasumi, garantujem ti da ne bi imao pojma o Allahu, islamu, i bilo cemu o cemu sad ovdje pricas. Vjerovao bi u nesto potpuno deseto, a mozda i ne bi.
ako si u blokadi i neda ti da budes vjernik, onda moras ovako uraditi

kao sto bog kaze u Kuranu:

42:13 Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
OK........
ako hoces da digne blokadu sa tebe, uradi ovako, skloni oholost iz srca, to znaci ni posto ni pod razno nepodsmjehuj se, ne rugaj se, neomalovazavaj ista sto Bog kaze, iskreno udijeli milostinju siromahu na ulici prosjaku (ali da se ne pokazivas drugima) cisto onako radi Boga sa namjernom da ti se Bog simulje preko te milostinje, i onda otidji kuci okupaj se, zamili Bog da ti iskreno poakze pravi put, i kreni citati Kuran od pocetka.....pa ces da vidis kako se blokada dize , kako stvari pocinju da izgledaju jasnije u ocima, u ocima jasnije a srce to prihvata, nece se suprostavljati.
:facepalm:
Bog kaze:
57:16 Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao onī kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici.

17 Znajte da Allah daje život već mrtvoj zemlji! Mi vam objašnjavamo dokaze da biste razumjeli.

ovdje kao da Allah kaze i kad ti je srce mrtvo zbog nevjerstva ozivit cu ga vjerom.

Znaci ako je blokada sad, ne znaci da ce biti i u buducnosti, uradi sto sam ti rekao pa vidis sta ce biti.
Ko su "Mi"? Allah je jednina... Na koga se odnosi mnozina? I ne, nije to nacin govora onda, sto potvrdjuju mnoge druge knjige.

ocito da imas velikih problema u shvatanju stvari i zbog tog neshvatanja, naginjes prema ateizmu, srce ti se priklanja tome.....
ja bih prije rekao da si ti taj koji imas problem u shvatanju stvari, jer sve gledas kroz prizmu religije, pa od drveta ne vidis sumu.
primjenjuje u onoj mjeri na kojoj je svijest tog djeteta.

primjenjuje se najvjerovatnije od puberteta a ne od 10 godine.

odvracanje je ako neko ne zasluzuje zbog svih navedenih stvari koje sam naveo.....

naprimjer drzak i los si prema svojim roditeljima, a to Bog mrzi, i ne zeli ti ukazati na pravi put, jednostavno ne zeli ti pruziti ruku spasa dok si takav......drugim rijecima nedaje ti da vjerujes u njega.

samo je stvar sta ti hoces da budes , ruza ili govno :lol:

zar ti ne vidis da ti objasnjavam u metaforama cak, a to znaci da sam zavladao materiju koja moze da bude komplicirana i komplexna pa je pojednostavim kroz metafore za bolje razumijevanje stvari.....i onda mi ti dodjes i pitas da li ja razumijem stya mi govoris...

ne moze.....samo sebe zavaravas sa takvom idejom da moze.

a da ti docaram koliko ne moze je kao da uzmemo 250 puzli a koje kad su na pravom jestu cine sliku, ti onda trebas da pomijesas u kesi puzle i bacis odjednom sa vrha zgrade, te puzle kada padnu na beton sa vrha zgrade, mora svaka puzle doci na svoje mjesto i na taj nacin sacine sliku

ako mozes da vjerujes da samo samo se moze kroz slucajnosti sastaviti na tacne pozicije ...onda nemam rijeci.

samo pokazi imalo oholosti prema Bogu i eto te oodmah u blokadi....a dovoljno je da ismijavas nesto sto dolazi od boga i ti si vec smatran oholim.
pa ti vidi sam kuda gonis....

zbog oholosti prema Bogu, koju cak i ja prijmjetim u postovima a mogu to i drugi primjetiti.

nezamislivo jer sam razmisljanjem dosao do tog stava, a ne da mi je neko naturao tu ideju bez pokrica.

Mi je pluralis majestis, Kraljevsko Mi, iako je jednina u pitanju kraljevi i velikasi su za sebe u obracnajiam govori Mi, iako za sebe govori u jednini.

Pa bog koristi taj izraz za sebe tako.

elaboriraj i dokazi ako mozes....:)
rikta123

#6255 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by rikta123 »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 10:37
rikta123 wrote: 02/07/2025 10:21 Kakav je vaš stav o tekijama? Je li to novotarija? Smatram da bi ljudi trebali ici u dzamiju, a ne se okupljati po kojekakvim tekijama gdje se soli pamet i slicno.
cista zabluda, kloniti se takvih mjesta u zabluda.
Sta ostali misle ?
Dozer

#6256 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 11:11 zar ti ne vidis da ti objasnjavam u metaforama cak, a to znaci da sam zavladao materiju koja moze da bude komplicirana i komplexna pa je pojednostavim kroz metafore za bolje razumijevanje stvari.....i onda mi ti dodjes i pitas da li ja razumijem stya mi govoris...
Preskocicu ostalo, jer je besmisleno vrtiti se u krug bez ikakvog realnog odgovora, pa cu samo ovdje konstatovati da si ti onda cudo od djeteta. Shvatio si ono sto niko na planeti nije. Aferim!

Usput, zasto si preskocio ovo:
Malo si mi se tu zapetljao ovdje, a, pa je onda najlakse upaliti ignore :D
Zehran82

#6257 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 12:55
Zehran82 wrote: 02/07/2025 11:11 zar ti ne vidis da ti objasnjavam u metaforama cak, a to znaci da sam zavladao materiju koja moze da bude komplicirana i komplexna pa je pojednostavim kroz metafore za bolje razumijevanje stvari.....i onda mi ti dodjes i pitas da li ja razumijem stya mi govoris...
Preskocicu ostalo, jer je besmisleno vrtiti se u krug bez ikakvog realnog odgovora, pa cu samo ovdje konstatovati da si ti onda cudo od djeteta. Shvatio si ono sto niko na planeti nije. Aferim!

Usput, zasto si preskocio ovo:
Malo si mi se tu zapetljao ovdje, a, pa je onda najlakse upaliti ignore :D
Preskocicu ostalo, jer je besmisleno vrtiti se u krug bez ikakvog realnog odgovora,
odgovori su direktni i jasni....a to sto ti mozda pod Bozijom blokadom i neda ti da razumijes sve sta ti se pise...do tebe je problem sve.

pa cu samo ovdje konstatovati da si ti onda cudo od djeteta.
a mozda je to dijete starije od tebe, sta znas :)
Shvatio si ono sto niko na planeti nije. Aferim!
shvatili su mnogi koji hoce da shvate.....

Malo si mi se tu zapetljao ovdje, a, pa je onda najlakse upaliti ignore
nista ja nisam zapetljao, sve je na mjestu....
Dozer

#6258 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 13:04 odgovori su direktni i jasni....a to sto ti mozda pod Bozijom blokadom i neda ti da razumijes sve sta ti se pise...do tebe je problem sve.
Sto znaci da je do boga, nije do mene, jbg :D

Uostalom, po vasem vjerovanju, ionako je sve do boga. Sve sto mi radimo je irelevantno, jer je bog vec unaprijed sve svakome "zapisao", unaprijed "zna" sta cemo i kakvi cemo biti, itd.itd., pa se postavlja logicno pitanje - ako je to sve tako kako religije tvrde, sta je onda uopste poenta naseg zivota i vjerovanja u boga, koji nam je vec unaprijed sve odredio? Pretpostavljam da znas sta je "logika"...

Svasta je moguce. Btw, "cudo od djeteta" je bilo figurativno :D
Sta je tacno "na mjestu"? Tvrdis da bog nikad nije pricao svojim glasom, a onda kazes "bog kaze"...
Tvrdis da nije isto ako se bog obrati rijecima, a ne pokaze se, i kaze, npr. "Ako vjerujete u mene, idete u raj" i ako to izdiktira nekome da zapise u knjigu? Jesu li ovo tvoje tvrdnje?
Zehran82

#6259 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 13:49
Zehran82 wrote: 02/07/2025 13:04 odgovori su direktni i jasni....a to sto ti mozda pod Bozijom blokadom i neda ti da razumijes sve sta ti se pise...do tebe je problem sve.
Sto znaci da je do boga, nije do mene, jbg :D

Uostalom, po vasem vjerovanju, ionako je sve do boga. Sve sto mi radimo je irelevantno, jer je bog vec unaprijed sve svakome "zapisao", unaprijed "zna" sta cemo i kakvi cemo biti, itd.itd., pa se postavlja logicno pitanje - ako je to sve tako kako religije tvrde, sta je onda uopste poenta naseg zivota i vjerovanja u boga, koji nam je vec unaprijed sve odredio? Pretpostavljam da znas sta je "logika"...

Svasta je moguce. Btw, "cudo od djeteta" je bilo figurativno :D
Sta je tacno "na mjestu"? Tvrdis da bog nikad nije pricao svojim glasom, a onda kazes "bog kaze"...
Tvrdis da nije isto ako se bog obrati rijecima, a ne pokaze se, i kaze, npr. "Ako vjerujete u mene, idete u raj" i ako to izdiktira nekome da zapise u knjigu? Jesu li ovo tvoje tvrdnje?
Sto znaci da je do boga, nije do mene, jbg
do tebe je , jer ti podstaknes Boga da spusti blokadu na tebe....

Sve sto mi radimo je irelevantno, jer je bog vec unaprijed sve svakome "zapisao", unaprijed "zna" sta cemo i kakvi cemo biti, itd.itd.,
Bog kaze o tome:
Suratu En-‘Am (6:148)
...govorit će: ‘Da je Allah htio, ne bismo mi druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili.’"

Suratu En-Nahl (16:35)
govore: ‘Da je Allah htio, ne bismo ni mi, ni preci naši, mimo Njega nikoga obožavali niti bismo išta bez Njegove volje zabranili.’"

znaci imaju izgovor za svoje postupke, Allah tako htio, tako zapisao i mi samo radimo kako nam je zapisano....

pa Allah odgovara takvima kao ti i oni sto su tako govorili prije:

Suratu Ez-Zuhruf (43:20)
Oni o tome ništa ne znaju – oni samo laži govore."

A evo malo i filozofske misli.....To sto je Bog zapisao da ces raditi, on je to zapisao iz svog sveznanja, a ne da je tebe natjerao da ces to raditi , nista onda tebe ne tjera da radis sa tim sto je zapisao sudbinu....kao sto onaj koji zapise izlazak sunca na papiru nakon proracuna da ce sunce izaci u 05:30 ....ili ces mozda optuziti i tog sto je proracunao i reci da to sto je zapisao na papir natjeralo je sunce da izadje bas u 5:30 :lol:

Tvrdis da bog nikad nije pricao svojim glasom, a onda kazes "bog kaze"...
itekako da je pricao, ali ne sa svakim kao sto to kaze u Kuranu:

Bog kaze:

42:51 Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. – On je, zaista, uzvišen i mudar!

Bog je direktno razgovarao sa Musaom i sa Muhammedom, sa Musaom na zemlji a sa Muhammedom na Miradzu, nocnom putovanju.
Dozer

#6260 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 do tebe je , jer ti podstaknes Boga da spusti blokadu na tebe....
Reci da se zajebavas.... :roll:
Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 To sto je Bog zapisao da ces raditi, on je to zapisao iz svog sveznanja, a ne da je tebe natjerao da ces to raditi , nista onda tebe ne tjera da radis sa tim sto je zapisao sudbinu...
I opet, reci da se zajebavas... Znaci, sudbina mi je unaprijed odredjena, bez obzira sta cu ja i kako raditi? Aferim :lol:
Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. – On je, zaista, uzvišen i mudar!
Pa, jeste...nevidjena mudrost... :roll:

A...kako znamo da Muha nije falsifikovao "bozije rijeci"? I opet - kako znamo da nije bio drogiran ili pjan kad je sve to diktirao, ili prije toga, kad je "cuo boga"?
Zehran82

#6261 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 15:13
Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 do tebe je , jer ti podstaknes Boga da spusti blokadu na tebe....
Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 To sto je Bog zapisao da ces raditi, on je to zapisao iz svog sveznanja, a ne da je tebe natjerao da ces to raditi , nista onda tebe ne tjera da radis sa tim sto je zapisao sudbinu...
I opet, reci da se zajebavas... Znaci, sudbina mi je unaprijed odredjena, bez obzira sta cu ja i kako raditi? Aferim :lol:
Zehran82 wrote: 02/07/2025 15:06 Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. – On je, zaista, uzvišen i mudar!
Pa, jeste...nevidjena mudrost... :roll:

A...kako znamo da Muha nije falsifikovao "bozije rijeci"? I opet - kako znamo da nije bio drogiran ili pjan kad je sve to diktirao, ili prije toga, kad je "cuo boga"?
kad se budem zajebvao javicu ti :)

Znaci, sudbina mi je unaprijed odredjena, bez obzira sta cu ja i kako raditi?
prvo porblem ovdje sto ti sustinski ne znas sta znaci sudbina.

Sudbina je BOzije sveznanje zapisano na materijal, na tabletu, sve sta ce da se desi od pocetka do kraja.

To sto je Bog zapisao iz svog sveznanja da ces ti uradit to i to, tad i tad, nije te On natjerao na to da uradis, nego zato sto On zna sve, pa cak i potencionalno sta bi bilo kad bi bilo, i nista ne moze pobjeci njegovu sveznanju.

ti ces lutati u mraku sve dok ne budes slusao sta ti se savjetuje.....i dalje ces se ti pitati takve budalastine koje znaju i mala djeca u mektebima da nisu tacne.

Da si procitao Kuran Bog cak prijeti MUhammedu doslovno sa smrti u Kuranu da bilo sta od sebe ubaci u Kuran ili oduzme nesto.

I opet - kako znamo da nije bio drogiran ili pjan kad je sve to diktirao, ili prije toga, kad je "cuo boga"?
znaci 23 godine da bude konstantno drogiran i pijan...da se ne trijezni nikako , a strogo zabranjen alkohol i droga u tom istom Kuranu....pa ko je ovdje lud covjece :-)
Dozer

#6262 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zar alkohol nije zabranjen kasnije? :D

A Bliski istok i Arapi poznati po opijatima hiljade godina. Moras ti malo bolje.prouciti istoriju, bez vjerske prizme. Mozda ti stosta postane jasnije.

Da ne pricamo.o "bozijem", tj. "andjeoskom" diktatu od 23 godine...kontroverza samo po sebi.
toska

#6263 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by toska »

Dozer wrote: 02/07/2025 09:43
toska wrote: 02/07/2025 03:21
Dozer wrote: 01/07/2025 12:54
Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
I tako bi onda, a tako je ocito i danas.

Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ? :D
Tvoji postovi su dobar primjer tog nekog ateističkog stava, nikakakav izuzetak od drugih, ali si zahvalan sagovornik.

Kada god kritikuješ Knjige uvijek isto, spominješ "legendi, bajki, prica i pricica", kao da čitate ii tražite čudne svari u tim Knjigama, a propuštate suštinu.
Tačno je da ima bajkovitih stvari, ali i one imaju svrhu, neke stvari treba dočarati.

Glavna svrha Knjiga je uputa, vodič, self-help kroz život, sa fokusom za uspjeh na oba svijeta, ali prioritet je djelovati za onaj svijet mada "I nastoj da onim što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu"

Ili prostije, vrtite se oko stvari koje su vjernicima nebitne.
Vidi nesto...moja namjera nikad nije da vrijedjam bilo koga po bilo kojem osnovu, ni na forumu, ni u zivotu, pa tako ni vjernike. (osim u rijetkim slucajevima kada sagovornik to bas zasluzi).
Medjutim, za razliku od vjernika, ja nemam kocnice sto se tice diskusije i razgovora o vjeri. Nemam tabu tema. Ako je svima cilj istina, pa kakva god da je, onda u toj potrazi ne smiju postojati nikakvi "okovi" koji ce ograniciti to traganje, a religije, realno, jesu mentalni okov koji je vec postavio "istinu".
Jedini problem u tome je sto - ne postoje nikakvi dokazi za tu "istinu". Znaci, pricam o stvarnim dokazima, empirijskim, materijalnim, a ne o vjerovanju da je nesto istina, jer vjerovanje u bilo sta ne znaci da je to nesto zaista istina, zar ne? Zato se i zove "vjerovanje".

Da plastificiram - ako uzmem i pojedem jabuku, istina je da ta jabuka postoji, i da sam je pojeo. Istina je i da mogu uzeti kospice iz te jabuke i posaditi novo drvo na kojem ce izrasti nove jabuke, itd. itd., ali - da li je istina da je tu jabuku koju sam pojeo kreirao bog?
Prije odgovora razmisli o pitanju, i dokazima kojima se pozitivan odgovor moze potvrditi.
Tačno je da nema materijalnih dokaza i tačno je da se zove vjerovanje, da je drugačije ne bi bilo ovog pdf.

Međutim, za jedan značajan dio ljudi postoje posredni dokazi da ova stvarnost koju opažamo sa svojih pet čula nije jedina ili što Hamlet u uvodu kaže:
Ima više stvari na nebu i na zemlji, Horacije, nego što tvoja filozofija može i da sanja, ciljajući baš nematerijalne stvari.

Istina u Knjigama? Ajeti su recimo kao savjeti, ne znaš njihovu vrijednost bez prakse, djetetu svi govore da je vruće opasno, ali dok samo, slučajno ili namjerno ne osjeti džaba priča, naravno, isto važi i za obrnuto, dobro ili ispravno djelo, ali tu je škola zahtjevnija bar iz razloga što zahtjeva strpljenje, nekada i patnju, do rezultata.
Dozer

#6264 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

OK. Ali u problem s tim, za razliku od vruce supe, dolazimo jer ni nakon hiljada godina i dalje ne postoji ni jedan jedini dokaz za bilo sta, zar ne?
Individualna poimanja necega, i dovodjenja u vezu s religijskim "istinama", nisu dokaz bilo cega.

To da zasigurno postoji puno toga sto mi ne vidimo i ne osjetimo svojim culima, apsolutno se slazem. Jedino sto to sigurno nije nista vezano za religijskog boga.
Zehran82

#6265 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 18:49 Zar alkohol nije zabranjen kasnije? :D
....
Zar alkohol nije zabranjen kasnije?
nije.
Zehran82

#6266 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 19:28 OK. Ali u problem s tim, za razliku od vruce supe, dolazimo jer ni nakon hiljada godina i dalje ne postoji ni jedan jedini dokaz za bilo sta, zar ne?
Individualna poimanja necega, i dovodjenja u vezu s religijskim "istinama", nisu dokaz bilo cega.

To da zasigurno postoji puno toga sto mi ne vidimo i ne osjetimo svojim culima, apsolutno se slazem. Jedino sto to sigurno nije nista vezano za religijskog boga.
OK. Ali u problem s tim, za razliku od vruce supe, dolazimo jer ni nakon hiljada godina i dalje ne postoji ni jedan jedini dokaz za bilo sta, zar ne?
ako ti ja pokazem jedan ocit dokaz, vizuelan dokaz, dali ces vjerovati onda???
Dozer

#6267 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Hajde.
emirolini

#6268 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by emirolini »

Spoiler
Show
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio. Da li si citao sta od brace Grimm? Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?

Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?

Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.

Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
[/quote]
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio.
ovako , trazio si koja su to cuda koje Muhamemd radio, dobio si djelimicno informacije u video formatu navedene neke.....a to znam na osnovu citanja biografije Muhamemda na detaljnom nivou, studiranja islama dugi niz godina.
Sva ta literatura potice od istog izvora, od izvora kojem je osnovni cilj sirenje Islama, i pravljenja superheroja od obicnog covjeka. Kao i sto je i Biblija i sve ostale knjige. Izmedju ostalog i knjige navedene brace Grimm. To sto si ti citao biranu literaturu apsolutno nista ne znaci da je bilo sta od toga tacno.
Ti ako sumnjas u to, ta cuda, onda treba da krenes od pocetka, da analiziras sve, trazis dokaze za istinitost toga svega, dokaze da je uistinu Kuran Bozija knjiga itd tako to ide.
Je li je Bog napisao? Odstampao? Ukoricio? Ne - vec covjek na osnovu rekla kazala.
Niko od nas vjernika ne vjeruje onako na slijepo nego na osnovu temeljitog istrazivanja dugi niz godina, a onaj ko trazi znanje i nace ga....Bog olaksa odmah.
Apsolutno, to je osnovno duhovno pravo ali sjetim se onog trenda sa onim vampirima na osnovu onog filma, kako se vec zove. Mnogi su se uzivjeli u to, neki su zaista i vjerovali da su vampiri i da je to sve istinito a ne fikcija. Ili npr. bolji primjer je kult. To meni nije nikakav dokaz.
i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao
nije to neko, nego imaju jasni lanci prenosialaca, imena tacno sve ko prenosi, i njihova povjerljivost kroz ocjenu hadisa.
Opet - osobe koje su imale za cilj da sire Islam i koje su i osobno imale koristi od toga, kao sto sada radnici imaju koristi u obliku plate, tada su ti ljudi imali korist u smislu postovanja i apsolutnog imuniteta za bilo sto. Njihova povjerljivost? Sami sebe ocjenjivali?

bajke su jedno a ovo je nesto drugo.....
Zasto? Objasni.
svi bi to rekli to su samo bajke, i ja prvi.
Dakle nepismeni ljudi bi rekli da su to bajke? Znali bi definiciju bajke i fikcije? Stvarno to mislis, i stavljas svoje obrazovanje u to?
Norma je bila u svijetu u srednjem vijeku pa i u evropi da se djevoke udaju kada dobiju prve menstruacije, znaci absolutno Muhamemd nista nije uradio sto je bilo van norme.

druga stvar, Aisa je uselila kod Muhamemda kad je usla u pubertet, znaci dobila menstruaciju pocele dlake rasti dolje itd, tek tad je imala pravo da useli kod Muhammeda.

treca stvar, zenidba za Aisu nije Muhamemdova zelja bila, nego BOzije naredjenje, gdje mu se u snu naredjeno bilo da je ozeni, a posto su snovi poslanika objava, morao je tako postupiti.

cetvrta stvar, mi poslije vidimo zasto je Bog narwedio, jer je naucila Kuran napamer, i najvise prenijela hadisa od poslanika, bez njezinih hadisa mi bi opasno bili uskraceni informacija o poslanikovom privatnom zivotu.

poslije Muhamemdove smrti ona je bila uciteljica generacijama, jer je bila ucena puno, da su cak i muhamemdovi drugovi kada bi spor nastao izmedju njih, dolazili kod nje da im razjasni stvari sto se tice vjerskih stvari.
:lol:

Prva stvar, norma - ma nemoj norma? Zelis reci da je covjek koji je postavljao norme kako je htio odlucio da ne postavi nikakve norme po tom pitanju vec da iskoristi "trend" pa da ozeni dijete od 6 godina? Njemu 50. Dijete od 6 godina. Njemu 50. Dijete od 6 godina. Njemu 50 godina. 50 godina. 50 GODINA. Po tim normama djed. Imao je i sam sinove od 20 godina kada je ozenio curicu od 6 godina. Norma je bio i alkohol pa je odlucio da kaze ej ljudi, dosta, mjenjamo norme. A sta je sa normom za zenidbu djece. Eh to cemo ostaviti? Norma ili nenorma, ako je bio moralna osoba onda to ne bi uradio, ako je vidio buducnost kao sto kazes u tim svojim superman mocima onda je mogao da mu bude jasno da ce mu se suditi na osnovu toga. Zar ne? Da li ti opravdavas sve to, samo zbog toga sto je to tada bilo "normalno"?

Za drugu drugu stvar, postedi me toga molim, pricamo o djevojcici, meni je bar neprijatno o tome pricati.

Treca stvar, eh to je vec licemjerno. Sanjao? I bas njemu naredjeno. Npr. zar nije moglo da mu sin ozeni tu djevojcicu ako je bila bitna? I dalje bi mogla biti uciteljica, jelda? I dalje bi prenjela njegove zelje. Ali ne, specificno je morao da je ozeni? Curicu od 6 godina. On je morao tako postupiti, bas je onako moralna osoba, ali norma je norma.

Cetvrta stvar, bas je super prosla, ne? Stari je "proda" kada je imala tek 6, kao da je komad teletine. Sta je sa tom djevojcicom, gdje je njen izbor? Sta mislis je li ona to htjela? Je li ona imala pravo da odluci? Ako su ljudi stvoreni jednaki onda zasto je posmatrao tu djevojcicu kao neki predmet? Po tvojoj prici ona je bila sretna? aha... 50 godina djed. i opet sve je to mogla i da je se udala za njegovog sina od 20 godina. Opet bi imala uvid u privatni zivot, mislim i 20 godina naspram 6 je previse ali opet je blaze. Gdje su njena prava? Ako je sve spram moralnog... zasto ona nije imala nikakva prava?

i to peto, zelis reci da je i ona postala superheroj poslije?

znati brojati nije isto sto biti pismen , ja sam znao kao dijete brojati iako nisam u skolu krenuo.
Ok, dakle bio je nepismen, ali dovoljno pametan da broji novac?
u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.
Sta ja dobijem zauzvrat? Oprostaj grijeha?
clanarina nije obaveza, to je tvoja dobra volja.
Uz ogromne pritiske hodza i onih utjerivaca dugova, bas i nije dobra volja.
ne naravno da se ne daje za hodzinu kucu i grijanje i ostalo...to nema veze sa islamskim propisima.
Ali se daje, jelda? Ko neda smatra se nevjernikom.

jedino sto dajes od obaveze je zekat, ono sto pregodini, kako bi dosao taj visak u ruke siromaha.
na taj nacin da se subzija siromastvo koliko toliko, plus sto se podstice sadaka, milostinja da se udjeljuje siromasima, je jos dodatno.
Meni je to jedina dobra stvar, ima smisla. Nikakav komentar nemam na to, to je sasvim nekako i logicno.

Okej, puno si mi odgovorio i nista me nisi ubjedio, cak naprotiv. Nadam se da ces procitati i sta si napisao, i ne zelim te razuvjeriti niti suditi ali meni to nema nikakve logike, te je u skladu sa onim da je Marija ostala trudna beztjelesno.... aha.... jah.

Dakle, Muhamed - trgovac, naidje na neke tablete na kojima pisu neka pravila ponasanja ljudi od starih Sumera koje su pisali, trguje nesto za to, neko mu to prevede, mozda taj neko sto je prodao. Muhamed, koji je ozenio imucnu udovicu - od koje je sigurno imao koristi i moc odluci da iskoristi te tablete i pocne pripovjedati, jedna prica vodi ka drugoj, trecoj, vec narod se pocne okupljati i pocne pripovjedati i eto ga. Poslije mu pripisu super moci... sve na osnovu tableta od Sumera koje je kao trgovac mogao kupiti ili su mogle doci do njeg. Da li ovo zvuci logicno?
Zehran82

#6269 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 21:14Hajde.
ali evo da ti postiram, siguran sam da ti to neces ni pogledati :roll: neces se ni potruditi da razumijes cak.
Dozer

#6270 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:21
ali evo da ti postiram, siguran sam da ti to neces ni pogledati :roll: neces se ni potruditi da razumijes cak.
Mozda sam glup u okvirima tvog poimanja stvarnosti, ali hajde, da probamo... Ide li?
Zehran82

#6271 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 02/07/2025 23:21
Spoiler
Show
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio. Da li si citao sta od brace Grimm? Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?

Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?

Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.

Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio.
[/spoiler]

ovako , trazio si koja su to cuda koje Muhamemd radio, dobio si djelimicno informacije u video formatu navedene neke.....a to znam na osnovu citanja biografije Muhamemda na detaljnom nivou, studiranja islama dugi niz godina.
Sva ta literatura potice od istog izvora, od izvora kojem je osnovni cilj sirenje Islama, i pravljenja superheroja od obicnog covjeka. Kao i sto je i Biblija i sve ostale knjige. Izmedju ostalog i knjige navedene brace Grimm. To sto si ti citao biranu literaturu apsolutno nista ne znaci da je bilo sta od toga tacno.
Ti ako sumnjas u to, ta cuda, onda treba da krenes od pocetka, da analiziras sve, trazis dokaze za istinitost toga svega, dokaze da je uistinu Kuran Bozija knjiga itd tako to ide.
Je li je Bog napisao? Odstampao? Ukoricio? Ne - vec covjek na osnovu rekla kazala.
Niko od nas vjernika ne vjeruje onako na slijepo nego na osnovu temeljitog istrazivanja dugi niz godina, a onaj ko trazi znanje i nace ga....Bog olaksa odmah.
Apsolutno, to je osnovno duhovno pravo ali sjetim se onog trenda sa onim vampirima na osnovu onog filma, kako se vec zove. Mnogi su se uzivjeli u to, neki su zaista i vjerovali da su vampiri i da je to sve istinito a ne fikcija. Ili npr. bolji primjer je kult. To meni nije nikakav dokaz.
i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao
nije to neko, nego imaju jasni lanci prenosialaca, imena tacno sve ko prenosi, i njihova povjerljivost kroz ocjenu hadisa.
Opet - osobe koje su imale za cilj da sire Islam i koje su i osobno imale koristi od toga, kao sto sada radnici imaju koristi u obliku plate, tada su ti ljudi imali korist u smislu postovanja i apsolutnog imuniteta za bilo sto. Njihova povjerljivost? Sami sebe ocjenjivali?

bajke su jedno a ovo je nesto drugo.....
Zasto? Objasni.
svi bi to rekli to su samo bajke, i ja prvi.
Dakle nepismeni ljudi bi rekli da su to bajke? Znali bi definiciju bajke i fikcije? Stvarno to mislis, i stavljas svoje obrazovanje u to?
Norma je bila u svijetu u srednjem vijeku pa i u evropi da se djevoke udaju kada dobiju prve menstruacije, znaci absolutno Muhamemd nista nije uradio sto je bilo van norme.

druga stvar, Aisa je uselila kod Muhamemda kad je usla u pubertet, znaci dobila menstruaciju pocele dlake rasti dolje itd, tek tad je imala pravo da useli kod Muhammeda.

treca stvar, zenidba za Aisu nije Muhamemdova zelja bila, nego BOzije naredjenje, gdje mu se u snu naredjeno bilo da je ozeni, a posto su snovi poslanika objava, morao je tako postupiti.

cetvrta stvar, mi poslije vidimo zasto je Bog narwedio, jer je naucila Kuran napamer, i najvise prenijela hadisa od poslanika, bez njezinih hadisa mi bi opasno bili uskraceni informacija o poslanikovom privatnom zivotu.

poslije Muhamemdove smrti ona je bila uciteljica generacijama, jer je bila ucena puno, da su cak i muhamemdovi drugovi kada bi spor nastao izmedju njih, dolazili kod nje da im razjasni stvari sto se tice vjerskih stvari.
:lol:

Prva stvar, norma - ma nemoj norma? Zelis reci da je covjek koji je postavljao norme kako je htio odlucio da ne postavi nikakve norme po tom pitanju vec da iskoristi "trend" pa da ozeni dijete od 6 godina? Njemu 50. Dijete od 6 godina. Njemu 50. Dijete od 6 godina. Njemu 50 godina. 50 godina. 50 GODINA. Po tim normama djed. Imao je i sam sinove od 20 godina kada je ozenio curicu od 6 godina. Norma je bio i alkohol pa je odlucio da kaze ej ljudi, dosta, mjenjamo norme. A sta je sa normom za zenidbu djece. Eh to cemo ostaviti? Norma ili nenorma, ako je bio moralna osoba onda to ne bi uradio, ako je vidio buducnost kao sto kazes u tim svojim superman mocima onda je mogao da mu bude jasno da ce mu se suditi na osnovu toga. Zar ne? Da li ti opravdavas sve to, samo zbog toga sto je to tada bilo "normalno"?

Za drugu drugu stvar, postedi me toga molim, pricamo o djevojcici, meni je bar neprijatno o tome pricati.

Treca stvar, eh to je vec licemjerno. Sanjao? I bas njemu naredjeno. Npr. zar nije moglo da mu sin ozeni tu djevojcicu ako je bila bitna? I dalje bi mogla biti uciteljica, jelda? I dalje bi prenjela njegove zelje. Ali ne, specificno je morao da je ozeni? Curicu od 6 godina. On je morao tako postupiti, bas je onako moralna osoba, ali norma je norma.

Cetvrta stvar, bas je super prosla, ne? Stari je "proda" kada je imala tek 6, kao da je komad teletine. Sta je sa tom djevojcicom, gdje je njen izbor? Sta mislis je li ona to htjela? Je li ona imala pravo da odluci? Ako su ljudi stvoreni jednaki onda zasto je posmatrao tu djevojcicu kao neki predmet? Po tvojoj prici ona je bila sretna? aha... 50 godina djed. i opet sve je to mogla i da je se udala za njegovog sina od 20 godina. Opet bi imala uvid u privatni zivot, mislim i 20 godina naspram 6 je previse ali opet je blaze. Gdje su njena prava? Ako je sve spram moralnog... zasto ona nije imala nikakva prava?

i to peto, zelis reci da je i ona postala superheroj poslije?

znati brojati nije isto sto biti pismen , ja sam znao kao dijete brojati iako nisam u skolu krenuo.
u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.
clanarina nije obaveza, to je tvoja dobra volja.
ne naravno da se ne daje za hodzinu kucu i grijanje i ostalo...to nema veze sa islamskim propisima.

jedino sto dajes od obaveze je zekat, ono sto pregodini, kako bi dosao taj visak u ruke siromaha.
na taj nacin da se subzija siromastvo koliko toliko, plus sto se podstice sadaka, milostinja da se udjeljuje siromasima, je jos dodatno.
Meni je to jedina dobra stvar, ima smisla. Nikakav komentar nemam na to, to je sasvim nekako i logicno.

Okej, puno si mi odgovorio i nista me nisi ubjedio, cak naprotiv. Nadam se da ces procitati i sta si napisao, i ne zelim te razuvjeriti niti suditi ali meni to nema nikakve logike, te je u skladu sa onim da je Marija ostala trudna beztjelesno.... aha.... jah.

Dakle, Muhamed - trgovac, naidje na neke tablete na kojima pisu neka pravila ponasanja ljudi od starih Sumera koje su pisali, trguje nesto za to, neko mu to prevede, mozda taj neko sto je prodao. Muhamed, koji je ozenio imucnu udovicu - od koje je sigurno imao koristi i moc odluci da iskoristi te tablete i pocne pripovjedati, jedna prica vodi ka drugoj, trecoj, vec narod se pocne okupljati i pocne pripovjedati i eto ga. Poslije mu pripisu super moci... sve na osnovu tableta od Sumera koje je kao trgovac mogao kupiti ili su mogle doci do njeg. Da li ovo zvuci logicno?
[/quote]

nije tacno da potice sa istog izvora....hadiske znanosti dolaze sa raznih izvora, to su lanci prenosilaca.

i nema smisla da se na hiljade ljudi dogovori da lazu zajedno a laz im extremno strogo zabranjena u vjeri.

Bog rekao, andjeo Dzibril prenio Muhammedu, Muhammed zampatio i prenio pisarima, pisari zapisali, Muhammed kontroliso jesu l izapisali tacno, i onda se to recituje narodu da ostali zapamte i zapisu.

tako je isla objava Kurana.

a to sto ti mislis da je rekla kazala, samo pokaziva tvoju neupucenost u materiju.

Zasto? Objasni.
Kuran sad da nista drugo nemamo, mozemo da naucno ustanovimo da jedino moze doci od boga nikako drugacije...znci naucno mozemo to uraditi sada bez da uzmemo i jedan hadis u obzir...

nije bajka,a evo sad cu ti reci kako nije bajka....

zamisl ija tebi kazem, desit ce ti se to i to sledece godine i upravo se desi to, ali je nesto specificno, i upravo se desi.
Naprimjer ja ti kazem 2026 cemo prvi put moci da komuniciramo sa mackama.... jezicki bez gestikulacija....i dodje 2026 i upravo vijest bude da se po prvi put moze da prica sa mackama uz pomoc AI (umjetne inteligencije)

a sta mislis da sam ti to rekao 1990 godine mozda???

dali bi to tebi bilo bajka kad se desi, mozda bi ti bila bajka 1990 godine, cak bi mi se podsmjehnuo...ali 2026 bi me sigurno spominjao sa odusevljenjem.....

zato to nije bajka, jer Kuran i hadisi nagovjestavaju buduce dogadjaje, i mnogi su se vec desili, i to nadilazi bajke i nema nista sa bajkama.

Prva stvar, norma - ma nemoj norma?

U srednjem vijeku — uključujući i vrijeme poslanika Muhammeda ﷺ — većina ljudi bila je nepismena, ali trgovina je svejedno uspješno funkcionisala. Evo kako su nepismeni ljudi trgovali i kako je to bilo moguće:

📜 1. Usmeno pamćenje i povjerenje
U arapskom društvu tog vremena (kao i u mnogim drugim srednjovjekovnim društvima):

Ljudi su imali izuzetno razvijenu sposobnost pamćenja – to je bila osnova komunikacije.

Ugovori su se sklapali usmeno, često u prisustvu svjedoka.

Poštenje i čestitost bili su temelj trgovine. Ljudi su gradili ličnu reputaciju — ko bi prevario, gubio bi povjerenje zajednice.

🔹 Muhammed ﷺ je bio poznat kao El-Emin (Povjerljivi) upravo zato što je bio pošten trgovac, iako tada još nije znao čitati ni pisati.
📦 2. Trgovina na bazarima i karavanima
Trgovina se odvijala uživo, na bazarima (sukovima) ili na putovanjima u karavanima (npr. do Šama ili Jemena).

Cijene, količine, uvjeti prodaje – sve se usmeno dogovaralo i potvrđivalo prisustvom drugih.

🗣️ 3. Svjedoci i usmena zakletva
Ako je neko prodavao robu, često su prisutni bili svjedoci koji bi kasnije mogli potvrditi dogovor.

U slučaju spora, spor se rješavao na osnovu svjedočenja, a ne pisanih dokumenata.

💍 4. Simbolički predmeti i pečati
Ljudi su koristili prstenje, pečate ili znakove da ovjere svoje robe ili pakete.

Često su koristili oznaku ili simbol za prepoznavanje robe, slično današnjem logotipu.

📚 5. Pisari i pomoćnici
Iako trgovac sam možda nije znao pisati, često je imao pisara koji bi vodio evidenciju.

U Mekki je bilo nekoliko pismenih ljudi koji su obavljali tu ulogu za druge.

📖 Kur’an potvrđuje praksu pisanih ugovora
Čak i Kur’an govori o pisanju ugovora u trgovini, što pokazuje da je praksa vođenja evidencije bila poželjna, iako neobavezna za svakoga.

🔹 Kur’an, sura El-Bekare (2:282):
"O vjernici! Kada međusobno trgujete na određeno vrijeme, zapišite to..."

➡️ To pokazuje da je pisanje ugovora poželjno, ali nije bilo nužno da svi budu pismeni – mogli su koristiti pisara.

✅ Zaključak
Ljudi su mogli uspješno trgovati iako nisu znali čitati i pisati, zahvaljujući:

Usmenim dogovorima i svjedocima

Pamćenju i povjerenju

Pomagačima i pisarima

Jasnim običajima i pravilima trgovine

📌 Dakle, nepismenost nije bila prepreka trgovini – društvo je imalo sisteme koji su omogućavali sigurnu razmjenu robe i usluga bez pismenosti.

dobijes puno

1. Nagradu na buducem svijetu , Raj
2. Boziji oprost
3. Sacuvat ce te Bog neke nedace, ili clanove tvoje porodice.
4. Nadoknadit ce ti imatak na neki nacin i to ce ti vratiti vise struko, to sto si dao.
5. Dat ce ti srecan zivot.
6. dat ce ti Uputu u zivotu, moze da te nadahne da ispravne odluke doneses u raznim zivotnim okolnostima.

poslusaj

clanarina nije obaveza, i niko osobu ne smatra nevjernikom ako ne placa clanarinu.

te je u skladu sa onim da je Marija ostala trudna beztjelesno.... aha.... jah.
ako Bog daje pcelama zenkama i mravima zenkama da radjaju musku djecu bez spolnog odnosa sa muzjacima, zasto bi Bogu tesko bil oda dadne to cudo da i Marija rodi sina Isusa bez muske oplodnje?

ne , to si napisao zato sto si neupucen u biografiju Muhammeda

a evo ti procitaj dzabe biografiju i to najbolju knjigu na tu temu i onda mi dodji i reci ima li smisla to sto si mi napisao
https://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_bo ... apitak.pdf
Zehran82

#6272 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 09:28
Mozda sam glup u okvirima tvog poimanja stvarnosti, ali hajde, da probamo... Ide li?
Bog je svemoguc da moze da dadne cak samo jednu rijec na tacnoj pozicji da bude dokaz da je to knjiga od njega, i nikako i ni pod razno od neke osobe iz 7 stoljeca.
Dozer

#6273 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:46

Bog je svemoguc da moze da dadne cak samo jednu rijec na tacnoj pozicji da bude dokaz da je to knjiga od njega, i nikako i ni pod razno od neke osobe iz 7 stoljeca.
Gledao sam ovo ranije. Vidi..."brojcana cuda" Kur'ana su vise nego nategnuta teorija, i to iz vise razloga.

Prvi - koliko god neko to danas mislio, ljudi prije 1500+ godina nisu bili ni glupi, ni neinteligentni. Pored toga, sto je vrlo poznato, i tada su bili vrlo manipulativni, kao sto je i tada postojala matematika.

Drugi - Pouzdano znamo da je prije abrahamskih religija postojala vrlo napredna sumerska civilizacija na tom podrucju, i to 5-6 hiljada godina prije Isusa (sto je 2,5+ hilajde godina ranije i od judaizma), kao i da su na zapisima s njihovih plocica pronalazeni tekstovi za koje se kasnije utvrdilo da su, uz modifikacije, predstavljani u Bibilijskim zapisima (Stari i Novi zavjet), pa onda i u Kur'anu (ne, necu nabrajati, ne zanima me. Ako te zanima, istrazi).

Treci - Po otkricima u proteklih 10-ak godina izgleda da ti Sumeri nisu bili jedina takva civilizacija na planeti, nego da su 10+ hiljada godina ranije postojale cak i jos naprednije, kako znanjem, tako i tehnoloski. Uostalom, imas Maje, koje su uvijek tvrdile da "njihove" piramide zapravo nisu njihove, nego da su ih oni samo otkrili i naselili. Otkako se prije par godina pojavila lidarska tehnologija, otkriveni su citavi gradovi "Maja" na povrsinama od stotina hektara pod dzunglom, ali jos uvijek nista od toga nije razoktriveno da se vidi. Ti gradovi su, po procjenama, bili mjesto zivljenja za stotine hiljada ljudi, a to nisu bile Maje. O akusticnim, arhitektonskim, svjetlosnim i drugim "cudima" koja se mogu vidjeti, izmjeriti i osjetiti u onome sto jeste otkriveno u majanskm gradovima i piramidama, moraces malo sam istraziti, ako te zanima da istrazis nesto izvan islama, naravno. U svakom slucaju, nepoznat je uopste nacin na koji su Maje to mogle napraviti, jer se pouzdano zna da nisu imali tehnologiju i znanje za to. Slicno je i sa egipatskim piramidama.

Cetvrti - stari Grci su 1000+ godina prije islama, a i krscanstva, imali vrlo naprednu matematiku, astronomiju, hemiju i fiziku, o kakvima su na arapskom poluotoku mogli samo sanjati, i mnoga ta znanja su prenosena generacijama. Nazalost, mnoga ta znanja su i nestala u varvarskim paljevinama "pravovjernih" koji dodjose kasnije, i kojima je to znanje smetalo, tako da je ostalo vrlo malo, skoro nista od svih tih zapisa (Aleksandrijska biblioteka npr.).

Da rezimiram - ovo sto se danas navodi kao nekakva "cuda" Kur'ana, Bbilije, itd., samo su stvari za koje mi danas nikako ne mozemo znati sta je istina, kao i cija je to zapravo istina. A ne mozemo upravo jer su bas ti nekadasnji "pravovjerni" unistavali sve ono sto je bilo prije njih i na sta su naisli. Cilj je uvijek bio da je samo "njihova istina" prava, a sve ostalo treba obrisati iz istorije. Isto to se radi i danas, pa ma koliko ti mislio da to nije tako.
Zehran82

#6274 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/07/2025 10:51
Zehran82 wrote: 03/07/2025 09:46

Gledao sam ovo ranije. Vidi..."brojcana cuda" Kur'ana su vise nego nategnuta teorija, i to iz vise razloga.

Prvi - koliko god neko to danas mislio, ljudi prije 1500+ godina nisu bili ni glupi, ni neinteligentni. Pored toga, sto je vrlo poznato, i tada su bili vrlo manipulativni, kao sto je i tada postojala matematika.

Drugi - Pouzdano znamo da je prije abrahamskih religija postojala vrlo napredna sumerska civilizacija na tom podrucju, i to 5-6 hiljada godina prije Isusa (sto je 2,5+ hilajde godina ranije i od judaizma), kao i da su na zapisima s njihovih plocica pronalazeni tekstovi za koje se kasnije utvrdilo da su, uz modifikacije, predstavljani u Bibilijskim zapisima (Stari i Novi zavjet), pa onda i u Kur'anu (ne, necu nabrajati, ne zanima me. Ako te zanima, istrazi).

Treci - Po otkricima u proteklih 10-ak godina izgleda da ti Sumeri nisu bili jedina takva civilizacija na planeti, nego da su 10+ hiljada godina ranije postojale cak i jos naprednije, kako znanjem, tako i tehnoloski. Uostalom, imas Maje, koje su uvijek tvrdile da "njihove" piramide zapravo nisu njihove, nego da su ih oni samo otkrili i naselili. Otkako se prije par godina pojavila lidarska tehnologija, otkriveni su citavi gradovi "Maja" na povrsinama od stotina hektara pod dzunglom, ali jos uvijek nista od toga nije razoktriveno da se vidi. Ti gradovi su, po procjenama, bili mjesto zivljenja za stotine hiljada ljudi, a to nisu bile Maje. O akusticnim i drugim "cudim" koja se mogu izmjeriti i osjetiti u onome sto jeste otkriveno u majanskm gradovima i piramidama, moraces malo sam istraziti, ako te zanima da istrazis nesto izvan islama, naravno. U svakom slucaju, nepoznat je uopste nacin na koji su Maje to mogle napraviti, jer se pouzdano zna da nisu imali tehnologiju i znanje za to. Slicno je i sa egipatskim piramidama.

Cetvrti - stari Grci su 1000+ godina prije islama, a i krscanstva, imali vrlo naprednu matematiku, astronomiju, hemiju i fiziku, o kakvima su na arapskom poluotoku mogli samo sanjati, i mnoga ta znanja su prenosena generacijama. Nazalost, mnoga ta znanja su i nestala u varvarskim paljevinama "pravovjernih" koji dodjose kasnije, i kojima je to znanje smetalo, tako da je ostalo vrlo malo, skoro nista od svih tih zapisa (Aleksandrijska biblioteka npr.).

Da rezimiram - ovo sto se danas navodi kao nekakva "cuda" Kur'ana, Bbilije, itd., samo su stvari za koje mi danas nikako ne mozemo znati sta je istina, kao i cija je to zapravo istina. A ne mozemo upravo jer su bas ti nekadasnji "pravovjerni" unistavali sve ono sto je bilo prije njih i na sta su naisli. Cilj je uvijek bio da je samo "njihova istina" prava, a sve ostalo treba obrisati iz istorije. Isto to se radi i danas, pa ma koliko ti mislio da to nije tako.

ne lazi da si gledao taj....pogledaj, i onda hocu da mi kazes fino kako to nije cudo, jasno i precizno...pa cemo onda prodiskutovati zasto jeste ili nije.....

hajde sad fino budi dobar pa dobro pregledaj ne tako dug video, jer trazio si dobio si....nebudi sad peksin pa ne pogledaj....a trazio si to....
Dozer

#6275 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Prvo, nauci komunicirati s ljudima koji imaju drugacije misljenje od tvog, i koji tvoje tvrdnje ili ono u sta ti vjerujes ne prihvataju kao istinu (lijepo opisah sta su "tvoji" radili nauci ranije, zar ne...).

Drugo, na sljedecu uvrijedu ides na foe, uz prijavu. Taj agresivni nacin sirenja "mirnodopske" religije mi je ionako na vrh glave, kao i polupismeni koji je predstavljaju.

I vec sam ti objasnio kako i zasto nije "cudo", samo sto ti to ocito ne razumijes. Niti ces. Religijski veo na tvojim ocima je pregust i pretezak da bi vidio ista izvan njega.
Post Reply