emirolini wrote: ↑01/07/2025 23:54
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio. Da li si citao sta od brace Grimm? Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?
Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?
Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.
Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio.
ovako , trazio si koja su to cuda koje Muhamemd radio, dobio si djelimicno informacije u video formatu navedene neke.....a to znam na osnovu citanja biografije Muhamemda na detaljnom nivou, studiranja islama dugi niz godina.
Ti ako sumnjas u to, ta cuda, onda treba da krenes od pocetka, da analiziras sve, trazis dokaze za istinitost toga svega, dokaze da je uistinu Kuran Bozija knjiga itd tako to ide.
Niko od nas vjernika ne vjeruje onako na slijepo nego na osnovu temeljitog istrazivanja dugi niz godina, a onaj ko trazi znanje i nace ga....Bog olaksa odmah.
i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao
nije to neko, nego imaju jasni lanci prenosialaca, imena tacno sve ko prenosi, i njihova povjerljivost kroz ocjenu hadisa.
Da li si citao sta od brace Grimm?
bajke su jedno a ovo je nesto drugo.....
Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?
svi bi to rekli to su samo bajke, i ja prvi.
Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?
Norma je bila u svijetu u srednjem vijeku pa i u evropi da se djevoke udaju kada dobiju prve menstruacije, znaci absolutno Muhamemd nista nije uradio sto je bilo van norme.
druga stvar, Aisa je uselila kod Muhamemda kad je usla u pubertet, znaci dobila menstruaciju pocele dlake rasti dolje itd, tek tad je imala pravo da useli kod Muhammeda.
treca stvar, zenidba za Aisu nije Muhamemdova zelja bila, nego BOzije naredjenje, gdje mu se u snu naredjeno bilo da je ozeni, a posto su snovi poslanika objava, morao je tako postupiti.
cetvrta stvar, mi poslije vidimo zasto je Bog narwedio, jer je naucila Kuran napamer, i najvise prenijela hadisa od poslanika, bez njezinih hadisa mi bi opasno bili uskraceni informacija o poslanikovom privatnom zivotu.
poslije Muhamemdove smrti ona je bila uciteljica generacijama, jer je bila ucena puno, da su cak i muhamemdovi drugovi kada bi spor nastao izmedju njih, dolazili kod nje da im razjasni stvari sto se tice vjerskih stvari.
Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.
znati brojati nije isto sto biti pismen , ja sam znao kao dijete brojati iako nisam u skolu krenuo.
Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.
clanarina nije obaveza, to je tvoja dobra volja.
ne naravno da se ne daje za hodzinu kucu i grijanje i ostalo...to nema veze sa islamskim propisima.
jedino sto dajes od obaveze je zekat, ono sto pregodini, kako bi dosao taj visak u ruke siromaha.
na taj nacin da se subzija siromastvo koliko toliko, plus sto se podstice sadaka, milostinja da se udjeljuje siromasima, je jos dodatno.