Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6226 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 01/07/2025 20:10 .....

Ti (vi) ne kontas da su ti "opisi" puno stariji od Kur'anskih zapisa, kao i da su se ljudi hiljadama godina prije njega ponasali isto, razmisljali slicno, radili iste i slicne stvari kao i danas. Nije svijet nastao s islamom, a ni s katolicanstvom, ni s judaizmom. To kad shvatite, kao i kad shvatite da su ljudska priroda i mentalni sklop primarno razliciti u svega par procenata u ponasanju (kao i kod svih ostalih zivotinja), mozda i nadodjete da vjerujete u ljudske izmisljotine.

A, mozda i budete nagradjeni u raju... Ili se zarostiljate u dzehennemu... :D
ako nema ni jedno ni drugo....pucas u prazno....

a kako pises, kao da ti je podsvijest sigurna u njihovo postojanje iako javno negiras, a dusa u podsvijesti to predosjeca....

zar ti mislis da mozes se izvuci sa svojim nevjerstvom kad stanes ispred Boga :roll:
Zehran82

#6227 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 01/07/2025 21:10 ....
Čekao sam taj ajet. Dakle, Mi smo im srca zastorom pokrili i učinili gluhim? Šta imam ja s tim onda? Bog da je htio, učinio bi mi srce otvorenim pa bih bio dobar vjernik. Ovako, ostaje mi da probam biti dobar čovjek, bar.
Mi smo im srca zastorom pokrili i učinili gluhim? Šta imam ja s tim onda?
imas, jer on ako prekrije tvoje srce to je zato sto si svojim djelima to zasluzio...a nije te prekrio srce sto mu je ceif, nego sa razlogom....tako da nemas tu izvlacenja.

On prekrije osobe koje pokazivaju oholost prma Bogu, neiskreni su, podrugljivi su, imaju pofino hrdjavih mahana koje su vremenom prisvojili srcu a mogli su to odbaciti.
Bog da je htio, učinio bi mi srce otvorenim pa bih bio dobar vjernik.
o ovome Bog kaze u Kuranu:

6:148 Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."

Pazi sad ovo , to ako Allah nece da si vjernik to zato sto si svojim djelima to prozurokovao....a njegova se odluka moze promijeniti.
Zehran82

#6228 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 01/07/2025 23:12
Zehran82 wrote: 01/07/2025 19:45
emirolini wrote: 01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
to se ne moze desiti jer je Bog te stvari zapecatio sa zadnji poslanikom Muhammedom, pa svako novi ko dodje, jer varalica.

a evo i da nam nije Muhammed nista rekao, inace Bog kada salje novog poslanika, salje ga sa cudima koje nemoze niko imitirati, da mu bude verifikacijsko sredstvo da je uistinu Boziji poslanik a ne nikakav sarlatan.

sta ti mislis sto su ljudi masovno ulazili u islam, jer je Muhammed radio konstantno cuda, ustvari Bog je radio cuda oko Muhammeda cijelo vrijeme za njegova zivota.
To je Muhamed rekao, kako znamo da je to tacno? Jer kako mu vjerovati na rijec sa cinjenicom da je ozenio djevojcicu od 6 godina? Ili koliko je Ajsa imala vec? Izvini ali meni je to bolesno, bez obzira koji je period. I sada, i tada.

Koja su to cuda koja je radio? Osim sto je znao pisati i citati, pa je mozda naisao na neke stare ploce i mozda ih jednostavno prepisao? Sumeri su davno prestali pisati a trgovci su trgovali sa svime i svacim, a Muhamed je bio trgovac? Imao je prednost sto je mozda bio 1% populacije koja je to znala.

Sve je to ok, sve stvari koje stoje tamo su u pet deka sa ostalim knjigama o postovanju, odnosu sa porodicom, komsijama i sve je to dobro. Ali da postoji grupa ljudi kojima drugi ljudi moraju placati, praviti kuce, godisnje davati dio svojih primanja je malo... hmmm.. cudno. Isto je to i sa Crkvom, zapravo kod njih su nameti jos veci, od legalnog uzimanja svega sto je zlato od kokuza do svega ostalog. Nisu to bas neke plemenite stvari.
To je Muhamed rekao, kako znamo da je to tacno?
detaljnim analizama

Jer kako mu vjerovati na rijec sa cinjenicom da je ozenio djevojcicu od 6 godina?
nije ozenio, nego je samo vjerio, pa kad bude u pubertetu tek onda moze da bude njegova zena....i kad je usla u pubertet tek onda je preselila kod njega.
Izvini ali meni je to bolesno, bez obzira koji je period. I sada, i tada.
u srednjem vijeku je normalno bilo da mlade cure se udaju

Koja su to cuda koja je radio?
ovo su samo neki od masa cuda koje je radio

Osim sto je znao pisati i citati,
nije znao.

kojima drugi ljudi moraju placati, praviti kuce, godisnje davati dio svojih primanja je malo.
pobrkao si to sa krscanstvom....nema toga u islamu.
emirolini

#6229 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by emirolini »

Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio. Da li si citao sta od brace Grimm? Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?

Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?

Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.

Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
toska

#6230 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by toska »

Dozer wrote: 01/07/2025 12:54
Zehran82 wrote: 01/07/2025 12:42
Dozer wrote: 01/07/2025 12:37 Mozda je tebi to sve dovoljno, meni je gomila sarenih laza onovremenskih ljudi.
ako si iskren istrazit ces, ako si neiskren, samo tuci po svom kao i do sad...i to je to :)
Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
I tako bi onda, a tako je ocito i danas.

Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ? :D
Tvoji postovi su dobar primjer tog nekog ateističkog stava, nikakakav izuzetak od drugih, ali si zahvalan sagovornik.

Kada god kritikuješ Knjige uvijek isto, spominješ "legendi, bajki, prica i pricica", kao da čitate ii tražite čudne svari u tim Knjigama, a propuštate suštinu.
Tačno je da ima bajkovitih stvari, ali i one imaju svrhu, neke stvari treba dočarati.

Glavna svrha Knjiga je uputa, vodič, self-help kroz život, sa fokusom za uspjeh na oba svijeta, ali prioritet je djelovati za onaj svijet mada "I nastoj da onim što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu"

Ili prostije, vrtite se oko stvari koje su vjernicima nebitne.
pezzar

#6231 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Zehran82 wrote: 01/07/2025 23:17
pezzar wrote: 01/07/2025 21:10 ....
Čekao sam taj ajet. Dakle, Mi smo im srca zastorom pokrili i učinili gluhim? Šta imam ja s tim onda? Bog da je htio, učinio bi mi srce otvorenim pa bih bio dobar vjernik. Ovako, ostaje mi da probam biti dobar čovjek, bar.
Mi smo im srca zastorom pokrili i učinili gluhim? Šta imam ja s tim onda?
imas, jer on ako prekrije tvoje srce to je zato sto si svojim djelima to zasluzio...a nije te prekrio srce sto mu je ceif, nego sa razlogom....tako da nemas tu izvlacenja.

On prekrije osobe koje pokazivaju oholost prma Bogu, neiskreni su, podrugljivi su, imaju pofino hrdjavih mahana koje su vremenom prisvojili srcu a mogli su to odbaciti.
Bog da je htio, učinio bi mi srce otvorenim pa bih bio dobar vjernik.
o ovome Bog kaze u Kuranu:

6:148 Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite."

Pazi sad ovo , to ako Allah nece da si vjernik to zato sto si svojim djelima to prozurokovao....a njegova se odluka moze promijeniti.
Sigurno sam nešto debelo pogriješio pa mi je još kao djetetu srce zatvorio. Ovo Mnogobošci se ne odnosi na mene. Ideja postojanja svevišnjeg ima smisla, samo nema smisla da je njega baš briga kako mi živimo i šta radimo, a to se mislim i vidi.

Ne bi nas npr. Bog opteretio više nego što možemo podnijeti, samo nekako ova djeca bogatih uvijek mogu manje podnijeti, nekako im bude lakše. :D
Zehran82

#6232 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

emirolini wrote: 01/07/2025 23:54 Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio. Da li si citao sta od brace Grimm? Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?

Ok. vjerio djevojcicu od 6 godina, njemu bilo 50 i nesto? I to nije bolesno? Mislim cista odluka za tako nesto?

Je li bio trgovac? Da ili ne? Ako je trgovac znaci da je imao bar sposobnost sabiranja i oduzimanja, posebno brojanje novca - ako vec nije znao pisati ili citati mada ja mislim da je znao.

Dakle, zelis reci da se u Islamu ne daje nista godisnje? Nikakva clanarina? Nikakva placanje "viska". Nista? Ne daje se za Hodzinu kucu, grijanje i ostalo? Dakle to se nista ne daje? Bar u Islamskoj zajednici BH?
Dakle, ja cu pogledati Youtube video i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao da je on to sve radio.

ovako , trazio si koja su to cuda koje Muhamemd radio, dobio si djelimicno informacije u video formatu navedene neke.....a to znam na osnovu citanja biografije Muhamemda na detaljnom nivou, studiranja islama dugi niz godina.

Ti ako sumnjas u to, ta cuda, onda treba da krenes od pocetka, da analiziras sve, trazis dokaze za istinitost toga svega, dokaze da je uistinu Kuran Bozija knjiga itd tako to ide.

Niko od nas vjernika ne vjeruje onako na slijepo nego na osnovu temeljitog istrazivanja dugi niz godina, a onaj ko trazi znanje i nace ga....Bog olaksa odmah.
i trebam da vjerujem u ovo sve jer je to neko napisao
nije to neko, nego imaju jasni lanci prenosialaca, imena tacno sve ko prenosi, i njihova povjerljivost kroz ocjenu hadisa.

Da li si citao sta od brace Grimm?
bajke su jedno a ovo je nesto drugo.....
Kada bi procitao neku njihovu knjigu ljudima koji su zivjeli za vrijeme Muhameda, da li bi povjerovali u nesto tako?
svi bi to rekli to su samo bajke, i ja prvi.

Norma je bila u svijetu u srednjem vijeku pa i u evropi da se djevoke udaju kada dobiju prve menstruacije, znaci absolutno Muhamemd nista nije uradio sto je bilo van norme.

druga stvar, Aisa je uselila kod Muhamemda kad je usla u pubertet, znaci dobila menstruaciju pocele dlake rasti dolje itd, tek tad je imala pravo da useli kod Muhammeda.

treca stvar, zenidba za Aisu nije Muhamemdova zelja bila, nego BOzije naredjenje, gdje mu se u snu naredjeno bilo da je ozeni, a posto su snovi poslanika objava, morao je tako postupiti.

cetvrta stvar, mi poslije vidimo zasto je Bog narwedio, jer je naucila Kuran napamer, i najvise prenijela hadisa od poslanika, bez njezinih hadisa mi bi opasno bili uskraceni informacija o poslanikovom privatnom zivotu.

poslije Muhamemdove smrti ona je bila uciteljica generacijama, jer je bila ucena puno, da su cak i muhamemdovi drugovi kada bi spor nastao izmedju njih, dolazili kod nje da im razjasni stvari sto se tice vjerskih stvari.

znati brojati nije isto sto biti pismen , ja sam znao kao dijete brojati iako nisam u skolu krenuo.

u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.

clanarina nije obaveza, to je tvoja dobra volja.

ne naravno da se ne daje za hodzinu kucu i grijanje i ostalo...to nema veze sa islamskim propisima.

jedino sto dajes od obaveze je zekat, ono sto pregodini, kako bi dosao taj visak u ruke siromaha.
na taj nacin da se subzija siromastvo koliko toliko, plus sto se podstice sadaka, milostinja da se udjeljuje siromasima, je jos dodatno.
Dozer

#6233 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 01/07/2025 23:13

Ti (vi) ne kontas da su ti "opisi" puno stariji od Kur'anskih zapisa, kao i da su se ljudi hiljadama godina prije njega ponasali isto, razmisljali slicno, radili iste i slicne stvari kao i danas. Nije svijet nastao s islamom, a ni s katolicanstvom, ni s judaizmom. To kad shvatite, kao i kad shvatite da su ljudska priroda i mentalni sklop primarno razliciti u svega par procenata u ponasanju (kao i kod svih ostalih zivotinja), mozda i nadodjete da vjerujete u ljudske izmisljotine.

a kako pises, kao da ti je podsvijest sigurna u njihovo postojanje iako javno negiras, a dusa u podsvijesti to predosjeca....

zar ti mislis da mozes se izvuci sa svojim nevjerstvom kad stanes ispred Boga :roll:
Zar nisu bitna djela...? Znaci, ako ne vjerujem, a dobar sam covjek, to se ne pika jer ne vjerujem?
Analogno tome, ako vjerujem, a los sam covjek (lazem, kradem, varam, ubijam, itd.), onda je sve OK? :-)

Evo jedno pitanje za tebe, iz RL.
Poznajem gomilu ljudi, a medju njima ima i onih koji se deklarisu kao istinski vjernici, idu na dzume, klanjaju, itd., ali - neki od njih, a odlicno poznajem takvih petoricu, bukvalno su patoloski lazovi. Kontinuirano lazu o svemu i svacemu, tudje price prepricavaju kao svoje, falsifikuju dokumente radi licne koristi, povremeno i kradu od poslodavca, varaju svoje zene, zapostavljaju svoju djecu, nadobudni su do p.pm., a jedan od njih, vjerovao ili ne, cak redovno laze da ide na sastanak da bi otisao na dzumu (sta je onda poenta te dzume....?).

Gdje ce oni - dzennet ili dzehennem? I nemoj mi odgovoriti da ce bog to odluciti, pitam tebe, za tvoje licno misljenje.
Last edited by Dozer on 02/07/2025 09:31, edited 1 time in total.
Zehran82

#6234 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 02/07/2025 09:02 -----
Sigurno sam nešto debelo pogriješio pa mi je još kao djetetu srce zatvorio. Ovo Mnogobošci se ne odnosi na mene. Ideja postojanja svevišnjeg ima smisla, samo nema smisla da je njega baš briga kako mi živimo i šta radimo, a to se mislim i vidi.

Ne bi nas npr. Bog opteretio više nego što možemo podnijeti, samo nekako ova djeca bogatih uvijek mogu manje podnijeti, nekako im bude lakše. :D
Sigurno sam nešto debelo pogriješio pa mi je još kao djetetu srce zatvorio.
ne, nego nesto tu nije uredu sada....a to kada kao dijete uradis ne racuna ti se ionako kao grijeh.

Ovo Mnogobošci se ne odnosi na mene.
odnoi, to je pravilo gdje je spomenuo mnogobosce koji su tako govorili, ali ti sada govori kao i oni, pa se to takodjer odnosi i na tebe.

samo nema smisla da je njega baš briga kako mi živimo i šta radimo, a to se mislim i vidi.
hajmo to ovako postaviti, posto razumijem se u ove stvari, koje su komplicirane i komplexne, a posto sam ih razumio, mogu vam davati metafore da pojednostavim stvari da razumjete.....

To sto ti sad napisa nema smisla iz prostog razloga sto je isto kao da inzinjer ili fabrika BMW ili AUDIA naprave auta i onda ih puste u proadju i nije ih vise nista briga sta se desava sa autoima, ne prave radionice za popravku auta, ne prave dijelove neprave vise nista, jednostavno su prepusteni sami sebi ako se sta pokvari snalazi se sam...ima li to smisla...dali bi te auto fabrike BMW i AUDI djelovale ozbiljno ako bi tako postupali?

nebi, eh ako nebi kako mislis da bi Bog bio ozbiljan ako bi pustio svoj produkt i poslije ga vise nije briga nista o svom produktu...to nema smisla da nas prepusti same sebi, bez upute i manuala koju ce dostaviti preko svojih poslanika, i da ne nadgleda koja djela ce raditi a podario im je odgovornost slobodne volje, gdje lahko se i dobro i zlo moze raditi,.....pa ta slobodna volja snosi odgovornost za koju cemo biti pitani.

Bog to fino kaze u Kuranu:

75:36 Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?

nije to tako bas kako ti se cini......

Bog kaze:

3:185 Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.
Zehran82

#6235 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 09:25

Zar nisu bitna djela...? Znaci, ako ne vjerujem, a dobar sam covjek, to se ne pika jer ne vjerujem?
Analogno tome, ako vjerujem, a los sam covjek (lazem, kradem, varam, ubijam, itd.), onda je sve OK? :-)

bitna su djela, od njih pocinje sve.

Za dobra djela ovdje ako si nevjernik, Bog ce ti isplatiti na ovaj ili onaj nacin vec na ovom svijetu, ali zato na buducem nemas nista.

preko dobrih djela mozes se smilovati Bogu pa da te on uputi, prosvijetli, pokaze istinu istinom ,a zabludu zabludom.
stvari postaju jasnije, dadne ti srecu na ovom svijetu i jod na kraju te uvede u svoj Raj i spasi Ponora Pakla.

nije ok, i Bog obecava Pakao i takvim, Bogu nimalo nije intersantno onda necije vjerovanje, ako je takav kakvim ga opisa.

Muhamemd je najavio da ce prvi kojima ce se potpaliti vatra pakla biti neke sorte vjernikakoji nisu bili iskreni , laznim su se predstavljali, lazne namjere imali. pa tek onda poslije dolaze ostali na red na kaznu.
Dozer

#6236 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

toska wrote: 02/07/2025 03:21
Dozer wrote: 01/07/2025 12:54
Zehran82 wrote: 01/07/2025 12:42

ako si iskren istrazit ces, ako si neiskren, samo tuci po svom kao i do sad...i to je to :)
Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
I tako bi onda, a tako je ocito i danas.

Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ? :D
Tvoji postovi su dobar primjer tog nekog ateističkog stava, nikakakav izuzetak od drugih, ali si zahvalan sagovornik.

Kada god kritikuješ Knjige uvijek isto, spominješ "legendi, bajki, prica i pricica", kao da čitate ii tražite čudne svari u tim Knjigama, a propuštate suštinu.
Tačno je da ima bajkovitih stvari, ali i one imaju svrhu, neke stvari treba dočarati.

Glavna svrha Knjiga je uputa, vodič, self-help kroz život, sa fokusom za uspjeh na oba svijeta, ali prioritet je djelovati za onaj svijet mada "I nastoj da onim što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu"

Ili prostije, vrtite se oko stvari koje su vjernicima nebitne.
Vidi nesto...moja namjera nikad nije da vrijedjam bilo koga po bilo kojem osnovu, ni na forumu, ni u zivotu, pa tako ni vjernike. (osim u rijetkim slucajevima kada sagovornik to bas zasluzi).
Medjutim, za razliku od vjernika, ja nemam kocnice sto se tice diskusije i razgovora o vjeri. Nemam tabu tema. Ako je svima cilj istina, pa kakva god da je, onda u toj potrazi ne smiju postojati nikakvi "okovi" koji ce ograniciti to traganje, a religije, realno, jesu mentalni okov koji je vec postavio "istinu".
Jedini problem u tome je sto - ne postoje nikakvi dokazi za tu "istinu". Znaci, pricam o stvarnim dokazima, empirijskim, materijalnim, a ne o vjerovanju da je nesto istina, jer vjerovanje u bilo sta ne znaci da je to nesto zaista istina, zar ne? Zato se i zove "vjerovanje".

Da plastificiram - ako uzmem i pojedem jabuku, istina je da ta jabuka postoji, i da sam je pojeo. Istina je i da mogu uzeti kospice iz te jabuke i posaditi novo drvo na kojem ce izrasti nove jabuke, itd. itd., ali - da li je istina da je tu jabuku koju sam pojeo kreirao bog?
Prije odgovora razmisli o pitanju, i dokazima kojima se pozitivan odgovor moze potvrditi.
Dozer

#6237 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 09:34
Dozer wrote: 02/07/2025 09:25

bitna su djela, od njih pocinje sve.

Za dobra djela ovdje ako si nevjernik, Bog ce ti isplatiti na ovaj ili onaj nacin vec na ovom svijetu, ali zato na buducem nemas nista.

preko dobrih djela mozes se smilovati Bogu pa da te on uputi, prosvijetli, pokaze istinu istinom ,a zabludu zabludom.
stvari postaju jasnije, dadne ti srecu na ovom svijetu i jod na kraju te uvede u svoj Raj i spasi Ponora Pakla.

nije ok, i Bog obecava Pakao i takvim, Bogu nimalo nije intersantno onda necije vjerovanje, ako je takav kakvim ga opisa.

Muhamemd je najavio da ce prvi kojima ce se potpaliti vatra pakla biti neke sorte vjernikakoji nisu bili iskreni , laznim su se predstavljali, lazne namjere imali. pa tek onda poslije dolaze ostali na red na kaznu.
Znaci, gledajuci danasnji svijet i ljude, cca. 90% ide u pakao jer su sve licemjerni vjernici :D
Zehran82

#6238 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 09:43 -----
Vidi nesto...moja namjera nikad nije da vrijedjam bilo koga po bilo kojem osnovu, ni na forumu, ni u zivotu, pa tako ni vjernike. (osim u rijetkim slucajevima kada sagovornik to bas zasluzi).
Medjutim, za razliku od vjernika, ja nemam kocnice sto se tice diskusije i razgovora o vjeri. Nemam tabu tema. Ako je svima cilj istina, pa kakva god da je, onda u toj potrazi ne smiju postojati nikakvi "okovi" koji ce ograniciti to traganje, a religije, realno, jesu mentalni okov koji je vec postavio "istinu".
Jedini problem u tome je sto - ne postoje nikakvi dokazi za tu "istinu". Znaci, pricam o stvarnim dokazima, empirijskim, materijalnim, a ne o vjerovanju da je nesto istina, jer vjerovanje u bilo sta ne znaci da je to nesto zaista istina, zar ne? Zato se i zove "vjerovanje".

Da plastificiram - ako uzmem i pojedem jabuku, istina je da ta jabuka postoji, i da sam je pojeo. Istina je i da mogu uzeti kospice iz te jabuke i posaditi novo drvo na kojem ce izrasti nove jabuke, itd. itd., ali - da li je istina da je tu jabuku koju sam pojeo kreirao bog?
Prije odgovora razmisli o pitanju, i dokazima kojima se pozitivan odgovor moze potvrditi.
Jedini problem u tome je sto - ne postoje nikakvi dokazi za tu "istinu"
nisi bio izlozen tim dokazima, ili ako jesi onda si mozda pod Bozijom blokadom....jer Bog u koncanici odredjuje ko ce da bude vjernik a ko ne....

pa ako Bog ne zeli da ti vjerujes u njega, jer kada on dopusti da vjerujes, on je tebi fakticki pruzio ruku spasa....pa zato covjek treba to izprovocirati na pozitivan nacin da ti on pruzi tu ruku spasa

Bog kaze:

6:111 Kada bismo im andjele poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

10:100 Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.

ja imam sve moguce dokaze da vjerujem i u Bozije postojanje i da je Kuran njegova knjiga, i da je Muhammed njegov istinski poslanik itd

a ti dokazi su se akumulirali godinama sve vise i vise...tako da je ne sumnjam u bozije postojanje ni Kuran ni u Muhammeda kao poslanika.

Da plastificiram - ako uzmem i pojedem jabuku, istina je da ta jabuka postoji, i da sam je pojeo.
Da tako je to, ocito su te stvari kada jedes jabuku, samo sto opet ne shvatas jednu bitnu stvar, ako Bog odluci da te ne priblizuje sebi, nece da te prosvijetli, da vidis istinu istinom a zabludu zabludom jer imas pri sebi hrdjavih mahana koje si vremenom prisvojio srcu....ti si tu kriv sam sebi.

Bog kaze:

6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"

vidis ovdje Bog namjerno govori o blokadi osobe koju ne zeli da uputi jer su na pogresnom stavu i imaju hrdjave osobe kao sto sto Bog kaze ovdje:

7:146 Odvratiću od znamenja(znakova) Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
Zehran82

#6239 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 09:46 -----
Znaci, gledajuci danasnji svijet i ljude, cca. 90% ide u pakao jer su sve licemjerni vjernici :D
vrlo lahko je otici i u pakao i u raj....samo je stvar kojim putem si krenuo.

a ljudi iz nerazmisljanja odabaru nesvjesno put koji vodi u Pakao.
Dozer

#6240 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 09:17 u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.

ne naravno da se ne daje za hodzinu kucu i grijanje i ostalo...to nema veze sa islamskim propisima.
Ti, ili ne znas stvarno stanje, ili se pravis lud...

Nedavno u jednom dzematu u Sarajevu redovni efendija upoznao dzematlije s novim mladim efendijom. I ide vaz kako je dobar covjek, ovo, ono, ali nema gdje da stanuje, i od dzematlija se trazilo da daju priloge po 1.000 KM, ko moze, da se ovom mladom kupi stan.
Moj jaran je bio prisutan tome, i pitao gdje je i koliki stan, a odgovor je bio - u centru, 100m2, jer treba efendija i da se zeni i dobije djecu. Jaran se okrenu i izasao, a za njim jos gomila drugih.

Vec sam spomenuo, ali se to preskoci - zna(te)s li kolike su plate u IZ? Reci cu to ovako - oni koji imaju 2 prosjecne neto plate su "siromasi".
Pogledajte im stanove, kuce, vozila...mislim...o cemu pricas?
Zehran82

#6241 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 09:56
Zehran82 wrote: 02/07/2025 09:17 u islamu se jedino daje 2.5% od onoga imetka sto pregodini, ako imas na kontu 1000 km cijelu godinu dana, koje nisi taknuo, na njih se treba dati 25 km zekata, a zekat ide u blagajnu gdje se namiruju siromasi, drustvene potrebe, i one kategorije koje je Bog naveo da se iz te drzavne balagjne namire.

Nedavno u jednom dzematu u Sarajevu redovni efendija upoznao dzematlije s novim mladim efendijom. I ide vaz kako je dobar covjek, ovo, ono, ali nema gdje da stanuje, i od dzematlija se trazilo da daju priloge po 1.000 KM, ko moze, da se ovom mladom kupi stan.
Moj jaran je bio prisutan tome, i pitao gdje je i koliki stan, a odgovor je bio - u centru, 100m2, jer treba efendija i da se zeni i dobije djecu. Jaran se okrenu i izasao, a za njim jos gomila drugih.

Vec sam spomenuo, ali se to preskoci - zna(te)s li kolike su plate u IZ? Reci cu to ovako - oni koji imaju 2 prosjecne neto plate su "siromasi".
to je cisti bezobraluk i nema nista sa vjerom nego je to zloupotreba vjere.
ibizza

#6242 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ibizza »

Koji je dzemat u pitanju?
Dozer

#6243 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/07/2025 09:54 nisi bio izlozen tim dokazima, ili ako jesi onda si mozda pod Bozijom blokadom....jer Bog u koncanici odredjuje ko ce da bude vjernik a ko ne....
Zasto? Od cega zavisi?
pa ako Bog ne zeli da ti vjerujes u njega, jer kada on dopusti da vjerujes, on je tebi fakticki pruzio ruku spasa....pa zato covjek treba to izprovocirati na pozitivan nacin da ti on pruzi tu ruku spasa

Bog kaze:

6:111 Kada bismo im andjele poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
Ako ovo procitas jedno 10x, mislim da ce i tebi postati jasno koliko je isprazno i kontradiktorno.... Ako je knjiga "spustena" za sve ljude, cemu onda ovo...?
10:100 Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
Potpuno besmisleno. Ako mi on ne da da budem vjernik, o cemu ja onda trebam razmisliti...?
ja imam sve moguce dokaze da vjerujem i u Bozije postojanje i da je Kuran njegova knjiga, i da je Muhammed njegov istinski poslanik itd

a ti dokazi su se akumulirali godinama sve vise i vise...tako da je ne sumnjam u bozije postojanje ni Kuran ni u Muhammeda kao poslanika.
Drago mi je zbog tebe, ali tvoje vjerovanje u dokaze koje samo ti "vidis" u realnosti zaista ne dokazuje nista. Mozda tebi da, ali individualne "istine" bez mogucnosti potvrde i empirijskih dokaza su u prevodu samo individualno misljenje o necemu.
Da tako je to, ocito su te stvari kada jedes jabuku, samo sto opet ne shvatas jednu bitnu stvar, ako Bog odluci da te ne priblizuje sebi, nece da te prosvijetli, da vidis istinu istinom a zabludu zabludom jer imas pri sebi hrdjavih mahana koje si vremenom prisvojio srcu....ti si tu kriv sam sebi.

Bog kaze:

6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"
I opet besmislica, jedna potpuna kontradiktornost onome da je Kur'an "spusten" za sve ljude. Kako neko moze biti vjernik ako mu bog to ne dozvoljava? Kako ce onda taj "zaraditi" raj?
vidis ovdje Bog namjerno govori o blokadi osobe koju ne zeli da uputi jer su na pogresnom stavu i imaju hrdjave osobe kao sto sto Bog kaze ovdje:

7:146 Odvratiću od znamenja(znakova) Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
Vidis, upravo radi ovih, izvini ali - nebuloza, ja ni ne mogu vjerovati u tog boga koji sam sebi podapinje kroz kontradiktorne upute.

I nije ovo ovako samo u Kur'anu, ne brini. U Bibliji je isto, pa i gore (uzmi, procitaj). U Kur'anu su samo "popeglali" dosta stvari i gresaka koje su pravljene u Biblijama, u pokusaju da izbjegnu sve ono st oje pratilo pisanje Biblije (Novi Zavjet), sto je trajalo skoro 500 godina. I upravo radi svega toga se skontalo da se u Kur'anu kaze da nece biti vise poslanika. Shvatili su jos tada da jos 1 ne bi "prosao".

I - bog ne govori nista, niti je govorio, sjecas se? Glas - slova...?
Dozer

#6244 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

ibizza wrote: 02/07/2025 10:03

Koji je dzemat u pitanju?
Nebitno. 1 u NS.
ibizza

#6245 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ibizza »

Dozer wrote: 02/07/2025 10:09
Nebitno. 1 u NS.
Bitno je, cuj nebitno. Daj da provjerimo da li je u pitanju stan od 100 metara kvadratnih u centru.
Dozer

#6246 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

ibizza wrote: 02/07/2025 10:11
Nebitno. 1 u NS.
Bitno je, cuj nebitno. Daj da provjerimo da li je u pitanju stan od 100 metara kvadratnih u centru.
Samo sam napisao ono kako mi je receno. Ovaj jaran nije od onih lazova, pa nemam potrebe ne vjerovati mu. Ne znam koja je dzamija u NS bila u pitanju, nisam ni pitao. A nije ovo ni svjeze, ima i dvije godine tome, ako ne i vise.
rikta123

#6247 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by rikta123 »

Kakav je vaš stav o tekijama? Je li to novotarija? Smatram da bi ljudi trebali ici u dzamiju, a ne se okupljati po kojekakvim tekijama gdje se soli pamet i slicno.
ibizza

#6248 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ibizza »

Dozer wrote: 02/07/2025 10:18
ibizza wrote: 02/07/2025 10:11
Nebitno. 1 u NS.
Samo sam napisao ono kako mi je receno. Ovaj jaran nije od onih lazova, pa nemam potrebe ne vjerovati mu. Ne znam koja je dzamija u NS bila u pitanju, nisam ni pitao. A nije ovo ni svjeze, ima i dvije godine tome, ako ne i vise.
Siguran sam da je stariji hodza trazio da se pomogne novom hodzi, sigurno je spominjao i stan, ali da je bas precizirao 100 kvadrata i to u centru, pa to nema sanse.

Svako dobro, vi nastavite :thumbup:
Dozer

#6249 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Kako rekoh - kako cuo, tako napisao. Iako ne vidim zasto je nemoguce da je receno da je 100m2 i u centru...al' hajd'... Danas je svasta moguce. Po meni ne bi trebalo biti moguce ni da hodze na dzenazama uzimaju koverte, i to ih jos ocito cekaju, jer je to vec sve placeno. Al' eto, uzimaju..
Zehran82

#6250 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/07/2025 10:07
Zehran82 wrote: 02/07/2025 09:54 nisi bio izlozen tim dokazima, ili ako jesi onda si mozda pod Bozijom blokadom....jer Bog u koncanici odredjuje ko ce da bude vjernik a ko ne....
Zasto? Od cega zavisi?

Bog kaze:

Ako ovo procitas jedno 10x, mislim da ce i tebi postati jasno koliko je isprazno i kontradiktorno.... Ako je knjiga "spustena" za sve ljude, cemu onda ovo...?
Potpuno besmisleno. Ako mi on ne da da budem vjernik, o cemu ja onda trebam razmisliti...?

Drago mi je zbog tebe, ali tvoje vjerovanje u dokaze koje samo ti "vidis" u realnosti zaista ne dokazuje nista. Mozda tebi da, ali individualne "istine" bez mogucnosti potvrde i empirijskih dokaza su u prevodu samo individualno misljenje o necemu.

Bog kaze:

I opet besmislica, jedna potpuna kontradiktornost onome da je Kur'an "spusten" za sve ljude. Kako neko moze biti vjernik ako mu bog to ne dozvoljava? Kako ce onda taj "zaraditi" raj?

Vidis, upravo radi ovih, izvini ali - nebuloza, ja ni ne mogu vjerovati u tog boga koji sam sebi podapinje kroz kontradiktorne upute.

I nije ovo ovako samo u Kur'anu, ne brini. U Bibliji je isto, pa i gore (uzmi, procitaj). U Kur'anu su samo "popeglali" dosta stvari i gresaka koje su pravljene u Biblijama, u pokusaju da izbjegnu sve ono st oje pratilo pisanje Biblije (Novi Zavjet), sto je trajalo skoro 500 godina. I upravo radi svega toga se skontalo da se u Kur'anu kaze da nece biti vise poslanika. Shvatili su jos tada da jos 1 ne bi "prosao".

I - bog ne govori nista, niti je govorio, sjecas se? Glas - slova...?
Zasto? Od cega zavisi?
od tebe zavisi, dali se ponasas oholo ili ne, dali si iskren ili nisi, dali su ti namjere ciste itd ako radis neka djela koja On ne voli pa te ne zeli sebi pribliziti.

opet ne shvatas.

Kuran nije knjiga koja te po automatizmu pretvara u vjernika, nije magicni stapic koji te pretvara u vjernika cim je cistas....ne nego Allah moze da te uputi njoj ako hoce sebi da te priblizi a moze da te odvrati od nje ako hoce da te drzi podalje od sebe.

Kuran je kao ogledalo duse, kakva je dusa tako vidis i Kuran, ako je dusa cista, vidjet ces ga u svjetlosti i ljepoti, ako je dusa crna zapostavljena, hrdjava, vidjet ces Kuran u crnilu, tami, nesto odbojno itd....

Kuran je poput suncevih zraka, zavisno na sta padaju, ako padnu na ruzu , razmirise okolinu, ako padne na gov'no rasiri smrad.

razmislit o onome sto ti ja govorim ovdje barem za pocetak.

a evo ti nesto za razmisljanje

Dali mozes da vjerujes da nesto samo sebe stvara, ili da ga slucajnosti stvaraju ili da ima svoj inteligenog stvoritelja?

to su stvari za razmisliti.....za pocetak.

ti ako si u Bozijoj blokadi, naravno da tebi te istine koje ja vidim ne znace nista, i netrebaju da ti znace jer onaj ko je u blokadi i nemogu da mu znace, jer bi to islo protivno Bozijoj volji.

Kuran je spusten za sve ljude, imaju pristup da ga citaju....imas li ti pristup, imas. Kuran je manual od boga, i nezamislivo je da Bog nije poslao manual za covjeka kako da zivi, da ga prepusti samom sebi, imao bi onda opravdanja koja bi pravedni Bog morao uvaziti, znaci imao Bog Bog opravdanje proptiv sebe, a on to ne dopusta m pa zato je poslao Kuran da nebi bilo izgovora kako im nije slao uputu.

ako si u blokadi i neda ti da budes vjernik, onda moras ovako uraditi

kao sto bog kaze u Kuranu:

42:13 Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.

ako hoces da digne blokadu sa tebe, uradi ovako, skloni oholost iz srca, to znaci ni posto ni pod razno nepodsmjehuj se, ne rugaj se, neomalovazavaj ista sto Bog kaze, iskreno udijeli milostinju siromahu na ulici prosjaku (ali da se ne pokazivas drugima) cisto onako radi Boga sa namjernom da ti se Bog simulje preko te milostinje, i onda otidji kuci okupaj se, zamili Bog da ti iskreno poakze pravi put, i kreni citati Kuran od pocetka.....pa ces da vidis kako se blokada dize , kako stvari pocinju da izgledaju jasnije u ocima, u ocima jasnije a srce to prihvata, nece se suprostavljati.

Bog kaze:

57:16 Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao onī kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici.

17 Znajte da Allah daje život već mrtvoj zemlji! Mi vam objašnjavamo dokaze da biste razumjeli.

ovdje kao da Allah kaze i kad ti je srce mrtvo zbog nevjerstva ozivit cu ga vjerom.

Znaci ako je blokada sad, ne znaci da ce biti i u buducnosti, uradi sto sam ti rekao pa vidis sta ce biti.

ocito da imas velikih problema u shvatanju stvari i zbog tog neshvatanja, naginjes prema ateizmu, srce ti se priklanja tome.....
Post Reply