Islam - pitanja i odgovori
- Dozer
#6201 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda je tebi to sve dovoljno, meni je gomila sarenih laza onovremenskih ljudi.
-
Zehran82
- Dozer
#6203 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
I tako bi onda, a tako je ocito i danas.
Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ?
-
Zehran82
#6204 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑01/07/2025 12:54Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ?![]()
Da istinski zelis spoznati, da li postoji Bog, bez ikakvih podmuklih osjecaja kada ulazis u to sve, a Bog vidi svacije namjere, jer ako ti ides citati Boziju knjigu sa namjerom da je obesmislis, ti si onda poput bicikliste koji sam sebi stap zabije u tocak spetlja se i padne.Sta znaci "ako si sikren"?
sumnjam da si islam istrazio kako treba.Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina,
sam sebe odvodis u zabludu.....a nisi ni svjestan toga.Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ,
- Dozer
#6205 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa nista onda...bog ce me karati, i to je to. Jel' tako? 
-
Zehran82
#6206 Re: Islam - pitanja i odgovori
to kako podrugljivo pises o Bogu ukaziva mi zasto ti Bog i neda da shvatis njegovu objavu
osobe koje ovako podrugljivo bahato se odnose prema Bogu tesko da mogu ociekivati od boga milost da ih uputi, jer osoba da zna prema kome ovako govori, iz ogromnog strahopostovanja, bi sageo glavu, plakao nad sobom i molio i kumio za oprost grijeha, i vapio za milost....tek tad bi mogao ocekivati da Bog poduzme nesto za osobu....
Tako pisati o Bogu a ocekivati da ce te prosvijetliti je suluda stvar....pazi sad ovo sto ti kazem sad ovdje, da najvece neko cudo izvedem ja licno ispred tvojih ociju, ako Bog ne zeli da mu se priblizis, ne zeli da ti dadne svoju milost jer pokazivas bahatost, bezobrazluk, oholost prema Bogu, nikakvo cudo te nemoze preokrenuti da se priklonis bogu ,jer bog licno neda tvom srcu da gravitiras prema njemu...a to sto Bog se udalji od osobe, je samo na stetu toj osobi.
- Dozer
#6207 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hajd' iskreno, imas li vise od osnovne skole? Tj. jesi li uopste zavrsio i osnovnu....?Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 13:37to kako podrugljivo pises o Bogu ukaziva mi zasto ti Bog i neda da shvatis njegovu objavu![]()
osobe koje ovako podrugljivo bahato se odnose prema Bogu tesko da mogu ociekivati od boga milost da ih uputi, jer osoba da zna prema kome ovako govori, iz ogromnog strahopostovanja, bi sageo glavu, plakao nad sobom i molio i kumio za oprost grijeha, i vapio za milost....tek tad bi mogao ocekivati da Bog poduzme nesto za osobu....
Tako pisati o Bogu a ocekivati da ce te prosvijetliti je suluda stvar....pazi sad ovo sto ti kazem sad ovdje, da najvece neko cudo izvedem ja licno ispred tvojih ociju, ako Bog ne zeli da mu se priblizis, ne zeli da ti dadne svoju milost jer pokazivas bahatost, bezobrazluk, oholost prema Bogu, nikakvo cudo te nemoze preokrenuti da se priklonis bogu ,jer bog licno neda tvom srcu da gravitiras prema njemu...a to sto Bog se udalji od osobe, je samo na stetu toj osobi.
Nemam namjeru potcjenjivanja ni vrijedjanja, zaista, ali vrlo je tesko smisleno i argumentovano komunicirati s nekim ko je polupismen, a pri tome zeli da ispadne izrazito pametan, kao sto si ti...
-
Zehran82
#6208 Re: Islam - pitanja i odgovori
znaci sad ja treba tebi da se ispovjedamDozer wrote: ↑01/07/2025 13:49Hajd' iskreno, imas li vise od osnovne skole? Tj. jesi li uopste zavrsio i osnovnu....?Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 13:37to kako podrugljivo pises o Bogu ukaziva mi zasto ti Bog i neda da shvatis njegovu objavu![]()
Nemam namjeru potcjenjivanja ni vrijedjanja, zaista, ali vrlo je tesko smisleno i argumentovano komunicirati s nekim ko je polupismen, a pri tome zeli da ispadne izrazito pametan, kao sto si ti...
nekad pusti to ko ti pise, nego gledaj sta ti se pise.....i ima li to smisla to sto ti se pise.
- pezzar
#6209 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima li tebi smisla da smo mi krivi što nam Bog neće oči da otvori i približi sebi?
- -Chesterfield-
#6210 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kažeš da je sve to bajka, izmišljotina, legende prenesene s koljena na koljeno?Dozer wrote: ↑01/07/2025 12:54Sta znaci "ako si sikren"? Istrazio sam dovoljno, ne samo islam, i shvatio da je to sve gomila ljudskih izmisljotina, legendi, bajki, prica i pricica, prenosenih s koljena na koljeno vijekovima, prepisivanih, doradjivanih, i na kraju od strane odredjenih interesnih krugova uoblicenih u knjige kako bi manjina lagodno zivjela na grbaci nepismene vecine.
Raspitas se malo o platama "zaposlenih" u IZ i CZ, a onda i o ukupnim prihodima, i ne moras biti genijalac da skontas kako svi oni zive daleko bolje od tebe. Ali, djaba se tebi "ukaziva" na to, zar ne ?![]()
Isto su govorili i oni prije tebe.
U Kur’anu se osam puta ponavlja rečenica,
"Ovo su samo izmišljotine drevnih,"
(ar. asāṭīru-l-awwalīn)
"Kad mu se uče ajeti Naši, kaže: 'Izmišljotine drevnih!'" (Mutaffifin, 13)
"Već smo i mi i očevi naši to slušali. Ovo su samo izmišljotine drevnih!" (Mu’minun, 83)
Znači, ta rečenica koju koristiš, ista je kao i ona što su govorili nevjernici u Kur’ansko doba. Ništa novo.
Kažeš još da je vjera nastala kao interes većine?
Kako to, kad svaki poslanik počinje sam, bez podrške, protiv mase?
Nuh, alejhi selam, 950 godina ismijavan, većina mu se rugala, Ibrahim sam protiv naroda i vlastitog oca, Musa bježi od faraona, Muhammed, alejhi selam, sam u Mekki, bez položaja, bez bogatstva, a govori ono što većina ne želi čuti.
"I većina ljudi neće vjerovati, makar ti želio." (Jusuf, 103)
Znači, nije vjera nastala da vlada većina, nego da mali broj pravednih suprotstavi istinu masi koja je zalutala.
A to što imaš ljude koji vjeru zloupotrebljavaju za svoj interes, to nije nikakvo čudo. Bilo ih je i biće ih. Lopov u mantiji i dalje ostaje lopov. Ne kriviš lijek zbog šarlatana, niti Boga zbog onih koji ga zloupotrebljavaju.
-
Zehran82
#6211 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima, potpuno sve to ima smisla, samo je caka ko razumije smisao a ko ne
Reci ima li smisla da smo krivi mi sto nam Bog nece oci da otvori je kao da kazes, ima li smisla to sto nam profesor nece da pokaze kako se rade neki zadaci,sta moramo citati pred test, kako se pripremiti itd a ti sto pitaju daleko su od profesora i ucionice niti ih interesuje niti znaju da mogu doci na dodatne casove a profesorom gdje daje dodatnu pomoc kako bi ih pripremio za testa, mnogi dolaze na te casove i dobiju pomoc i smjernice kako da se pripreme, dok oni sto kukaju, totalno su zapusteni,niti znaju za te casove, niti dolaze na casove,niti se pripremaju....i naravno da nemaju pomoci, jer su sami krivi sto absolutno nista ne poduzimaju za svoj spas.
Ti moras poraditi na sebi prvo da bi ti Bog pruzio ruku spasa, a ti nista ne poduzimati ispravne korake iskreno , zasto bi i Bog onda takvima pomagao.
Bog je to vrlo jasno objasnio u kuranu kojeg vi ne citate, gdje kaze , obrati mi se iskreno za uputu ja cu te uputiti, ali vecina onih koji nevjeruju ne da to ne rade nego se sa bogom ismijavaju i sprdaju a kao eto on po njima bi trebao prostrijeti crveni tepih i docekivati ih sa ruzama, ne ide to tako druze.
Ti ako uradis korak prema bogu On ce prema tebi "potrcati"...izaci ce ti u susret. A Bog nikog ne upucuje sebi na lijepe oci.
- Dozer
#6212 Re: Islam - pitanja i odgovori
Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....? Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo, cak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista...Valjda ce dobiti na "onom svijetu"....
Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....? Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo, cak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista...Valjda ce dobiti na "onom svijetu"....
-
Hans123
#6213 Re: Islam - pitanja i odgovori
Trebao bih jednom poznaniku pokloniti jednu knjigu, pomogao mi, kad se zaista nisam nadao, uostalom kad nije niti trebao. Covjek je vjernik, pa bih da u tom duhu bude i poklon. Ima li prijedloga?
-
emirolini
#6214 Re: Islam - pitanja i odgovori
@Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
- mist
#6215 Re: Islam - pitanja i odgovori
"Muhammed, a.s. – Njegov život prema najranijim izvorima"
Autor: Martin Lings
Izdavac: El-Kalem, Sarajevo
-
Zehran82
#6216 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dozer wrote: ↑01/07/2025 19:22 Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
ti se moras ponasati upravo onako kako vas je Bog opisao jos prije 1400 godina....On je rekao jos davno u Kuranu da ce te to nazvati bajkama...i vi samo radite ste je receno o vama.Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Bog kaze:
6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"
moze moze....ali se to na kraju mnogostruko iskise kada bude sve svrseno i kasno na Sudnjem danu kada povratka nema.Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....?
moze moze, isto kao student koji kada treba da je na testu on se izvlaio na plazi sunca se, dok ga neka dobra zenska masira, i jedu sladoled......i konta u sbei, ja budala onih sto su otisli na test, a vidi lijepa vremena kako ja lijepo uzivam.....Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo,
Ono sto ti ne shvatas je da ako Bog ne zeli sebi da te priblizi, ako hoce bas da skoncas u ponorima pakla, on ce ti dati svega i svacega, kaze dao bi ti kluce od zlata, varata od srebra, svega bi ti dao.....kako bi ti jos vise sa tim otisao u zablude i daleko odlutao od pravog puta....da mislis da te Bog voli ....a taj Bog isto zna, da je to samo kratko uzivanje, ali zato kada posalje andjela smrti da te prevuce do njega nazad....tad je stvar svrsena...tada vise spasa nema.
nemoj ti misliti da oni ne dobiju, itekako Bog daje vjernicima daleko vise nego sto ti mozes to zamisliticak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista..
-
Zehran82
#6217 Re: Islam - pitanja i odgovori
to se ne moze desiti jer je Bog te stvari zapecatio sa zadnji poslanikom Muhammedom, pa svako novi ko dodje, jer varalica.emirolini wrote: ↑01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
a evo i da nam nije Muhammed nista rekao, inace Bog kada salje novog poslanika, salje ga sa cudima koje nemoze niko imitirati, da mu bude verifikacijsko sredstvo da je uistinu Boziji poslanik a ne nikakav sarlatan.
sta ti mislis sto su ljudi masovno ulazili u islam, jer je Muhammed radio konstantno cuda, ustvari Bog je radio cuda oko Muhammeda cijelo vrijeme za njegova zivota.
-
swanfilter
#6218 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje je, zasto se nije takav pojavio i napisao barem brosuru. A ludo vrijeme ima vremena ...emirolini wrote: ↑01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
- Dozer
#6219 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ti (vi) ne kontas da su ti "opisi" puno stariji od Kur'anskih zapisa, kao i da su se ljudi hiljadama godina prije njega ponasali isto, razmisljali slicno, radili iste i slicne stvari kao i danas. Nije svijet nastao s islamom, a ni s katolicanstvom, ni s judaizmom. To kad shvatite, kao i kad shvatite da su ljudska priroda i mentalni sklop primarno razliciti u svega par procenata u ponasanju (kao i kod svih ostalih zivotinja), mozda i nadodjete da vjerujete u ljudske izmisljotine.Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 19:41Dozer wrote: ↑01/07/2025 19:22 Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....? Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo, cak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista...Valjda ce dobiti na "onom svijetu"....ti se moras ponasati upravo onako kako vas je Bog opisao jos prije 1400 godina....On je rekao jos davno u Kuranu da ce te to nazvati bajkama...i vi samo radite ste je receno o vama.Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Bog kaze:
6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!"
moze moze....ali se to na kraju mnogostruko iskise kada bude sve svrseno i kasno na Sudnjem danu kada povratka nema.Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....?
moze moze, isto kao student koji kada treba da je na testu on se izvlaio na plazi sunca se, dok ga neka dobra zenska masira, i jedu sladoled......i konta u sbei, ja budala onih sto su otisli na test, a vidi lijepa vremena kako ja lijepo uzivam.....Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo,a upisao kobajagi fakultet, kao i studenti koji upravo rade test koji ovaj nece da odradi jer lijepo se uziva na plazi
ko ce se zamarati po kklupama i piskarati tamo nesto.....
Ono sto ti ne shvatas je da ako Bog ne zeli sebi da te priblizi, ako hoce bas da skoncas u ponorima pakla, on ce ti dati svega i svacega, kaze dao bi ti kluce od zlata, varata od srebra, svega bi ti dao.....kako bi ti jos vise sa tim otisao u zablude i daleko odlutao od pravog puta....da mislis da te Bog voli ....a taj Bog isto zna, da je to samo kratko uzivanje, ali zato kada posalje andjela smrti da te prevuce do njega nazad....tad je stvar svrsena...tada vise spasa nema.
nemoj ti misliti da oni ne dobiju, itekako Bog daje vjernicima daleko vise nego sto ti mozes to zamisliticak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista..
A, mozda i budete nagradjeni u raju... Ili se zarostiljate u dzehennemu...
-
swanfilter
#6220 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vjerovao ili ne, vrijeme i zivot idu svojim tokom. Isto tako, bio bogat il siromasan. Molio se bogu sa pet namaza dnevno dok si ziv ili kao bogat mislio da boljeg od trenutnog nema. Ima ih koji ovaj zivot zive kao sam bog, al i dalje vjeruju u nagradu kod boga na onom svijetu. Nista manje od onih koji ne dobiju nista.Dozer wrote: ↑01/07/2025 19:22 Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Bog je covjeku dao razum i slobodu da konta svojom glavom. Te osobine drugi nemaju.
Mozda iz tog razloga je upucena poruka o ovom svijetu kao trenutnom iskusenju, kako god ga prozivjeli.
- Dozer
#6221 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koji drugi nemaju razum? Za koje druge mi znamo?
Mislis na zivotinje? Pogresno. Mnoge zivotinje imaju razum i svijest, ali mi toga nismo svjesni jer smo previse nafurani na sebe.
Tek sad se polako otkriva i shvata da ipak nismo jedini ni sa svijescu, a ni sa razumom. Iako nam je tesko to prihvatiti, pogotovo vjernicina, jer "bog je rekao" drugacije....
Mislis na zivotinje? Pogresno. Mnoge zivotinje imaju razum i svijest, ali mi toga nismo svjesni jer smo previse nafurani na sebe.
Tek sad se polako otkriva i shvata da ipak nismo jedini ni sa svijescu, a ni sa razumom. Iako nam je tesko to prihvatiti, pogotovo vjernicina, jer "bog je rekao" drugacije....
- Mate_Miso_Kovac
#6222 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko kaze da nije? Samo što sada imamo institucije za takve, pa na vrijeme završe s rukavima zavezanim iza ledja ...swanfilter wrote: ↑01/07/2025 19:51Pitanje je, zasto se nije takav pojavio i napisao barem brosuru. A ludo vrijeme ima vremena ...emirolini wrote: ↑01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
-
swanfilter
#6223 Re: Islam - pitanja i odgovori
Navedi u ovo stoljeca jedan slucaj. Ja ne mislim na luđake Mesije koji su zaveli masu zbog materijalnog i seksualnog, jer takvih slucajeva je nebrojeno. I bice ih.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑01/07/2025 20:24Ko kaze da nije? Samo što sada imamo institucije za takve, pa na vrijeme završe s rukavima zavezanim iza ledja ...swanfilter wrote: ↑01/07/2025 19:51Pitanje je, zasto se nije takav pojavio i napisao barem brosuru. A ludo vrijeme ima vremena ...emirolini wrote: ↑01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?![]()
Nego, nikako da se pojavi luđak sa objavom od boga kojom bi uvjerio i razuvjerio masu od danas, pa za sva vremena ...
- pezzar
#6224 Re: Islam - pitanja i odgovori
Čekao sam taj ajet. Dakle, Mi smo im srca zastorom pokrili i učinili gluhim? Šta imam ja s tim onda? Bog da je htio, učinio bi mi srce otvorenim pa bih bio dobar vjernik. Ovako, ostaje mi da probam biti dobar čovjek, bar.Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 19:41Dozer wrote: ↑01/07/2025 19:22 Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Isto tako, zivot ide i bez vjere. Mozete li zamisliti to....? Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo, cak puno ljepse od onih koji ga stalno mole za nesto a nikad ne dobiju nista...Valjda ce dobiti na "onom svijetu"....ti se moras ponasati upravo onako kako vas je Bog opisao jos prije 1400 godina....On je rekao jos davno u Kuranu da ce te to nazvati bajkama...i vi samo radite ste je receno o vama.Lijepo je vjerovati u nesto, pa makar to bile i bajke....
Bog kaze:
moze moze, isto kao student koji kada treba da je na testu on se izvlaio na plazi sunca se, dok ga neka dobra zenska masira, i jedu sladoled......i konta u sbei, ja budala onih sto su otisli na test, a vidi lijepa vremena kako ja lijepo uzivam.....Da neko zivi "bez boga"? I to sasvim lijepo,a upisao kobajagi fakultet, kao i studenti koji upravo rade test koji ovaj nece da odradi jer lijepo se uziva na plazi
ko ce se zamarati po kklupama i piskarati tamo nesto.....
-
emirolini
#6225 Re: Islam - pitanja i odgovori
To je Muhamed rekao, kako znamo da je to tacno? Jer kako mu vjerovati na rijec sa cinjenicom da je ozenio djevojcicu od 6 godina? Ili koliko je Ajsa imala vec? Izvini ali meni je to bolesno, bez obzira koji je period. I sada, i tada.Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 19:45to se ne moze desiti jer je Bog te stvari zapecatio sa zadnji poslanikom Muhammedom, pa svako novi ko dodje, jer varalica.emirolini wrote: ↑01/07/2025 19:33 @Zehran82 kada bi danas neko nestao na par dana, i dosao nazad i rekao da mu je se bog obratio i rekao da mora napisati novu knjigu koje se ljudi moraju drzati, da njemu moras kuci napraviti i placati redovno odredjeni iznos novca od svoje zarade. Sta bi uradio? Iskren odgovor?
a evo i da nam nije Muhammed nista rekao, inace Bog kada salje novog poslanika, salje ga sa cudima koje nemoze niko imitirati, da mu bude verifikacijsko sredstvo da je uistinu Boziji poslanik a ne nikakav sarlatan.
sta ti mislis sto su ljudi masovno ulazili u islam, jer je Muhammed radio konstantno cuda, ustvari Bog je radio cuda oko Muhammeda cijelo vrijeme za njegova zivota.
Koja su to cuda koja je radio? Osim sto je znao pisati i citati, pa je mozda naisao na neke stare ploce i mozda ih jednostavno prepisao? Sumeri su davno prestali pisati a trgovci su trgovali sa svime i svacim, a Muhamed je bio trgovac? Imao je prednost sto je mozda bio 1% populacije koja je to znala.
Sve je to ok, sve stvari koje stoje tamo su u pet deka sa ostalim knjigama o postovanju, odnosu sa porodicom, komsijama i sve je to dobro. Ali da postoji grupa ljudi kojima drugi ljudi moraju placati, praviti kuce, godisnje davati dio svojih primanja je malo... hmmm.. cudno. Isto je to i sa Crkvom, zapravo kod njih su nameti jos veci, od legalnog uzimanja svega sto je zlato od kokuza do svega ostalog. Nisu to bas neke plemenite stvari.