teodati wrote: ↑24/06/2025 21:08
Dozer wrote: ↑24/06/2025 15:18
Pa sta je onda famozni uzrok svega?
Nije bog, nije inteligencija, nije nikakvo bice... Na kraju cemo, sudeci po ovom tvom, doci do onoga da je sve zapravo nastalo samo od sebe, slucajno, a onda je neko ko je nastao prvi sve to "prisvojio", i rekao da je on/o "bog".
Nije ništa slučajno nastalo, nego se sve odvija po metafizičkim zakonima uzroka svega, i imaš pravo da tko prvi nastane, taj je gazda u nekoj dimenziji, u našoj dimenziji to su Prva bića, Vansvemirska bića, u Bibliji se recimo nazivaju Jahve, u drugim knjigama drugačije.
I što je Bog kao uzrok svega je tema ovdje, ljudi različito vjeruju što bi to moglo biti, lijepo sam rekao da svatko ima pravo reći u što vjeruje, i zašto, da bi onda drugi mogli o tome reći svoje mišljenje, zato je tema i otvorena, nije to tema gdje će netko samo svoje mišljenje dati i objasniti, nego je tema u kojoj svi to mogu učiniti, ali očito mnogi nemaju hrabrosti za to.
Ja sam svoje mišljenje o uzroku svega napisao na temi "teorija svega" ovdje na filozofiji, nisam vidio da je netko bilo što komentirao, da jeste odgovorio bih mu, tako da neću ponavljati, koga zanima može tamo sve pročitati što je napisano, a napisano je puno toga.
I ovo ne upućujem samo tebi, nego svima koji ovo čitaju, ako nećemo otvoreno razgovarati, nikada nećemo naći pravu istinu, jer istina je samo jedna, i mislim da to svakoga zanima, zato trebamo ostaviti bajke i nelogična vjerovanja o postanku svega, a prvi je korak da shvatimo što je uzrok svega, inače ne razumijem one prave vjernike koji također ovo čitaju, tema je istina o Bogu, i još nitko od onih koji vjeruju u osobnog, vječnog, svjesnog Boga, nije ništa napisao u korist toga što vjeruje, bez obzira da li se radi o jednoj svemogućoj osobi, ili o tri, svejedno, tako se ne brani svoja vjera, dapače.
Zato katolici, pravoslavci, protestanti, Jehovini svjedoci, muslimani, budisti, hinduisti, poklonici Sai Babe, i svi koji u bilo što vjeruju, slobodno napišite u kojega Boga vjerujete i zašto, nije valjda da vjerujete bez razloga, pa da možemo lijepo kulturno i s uvažavanjem svačije vjere o tome porazgovarati, ako nemate hrabrosti za to, onda je bolje da se ova tema zatvori, jer je cilj da se upozna i drugačija vjera, drugačije mišljenje, a ne da na ovoj temi pišu samo dvojica, trojica, eto, nadam se pravoj diskusiji, a ne mrtvoj tišini na ovoj temi, istina nas sve čeka, neće nikuda pobjeći.