pola puta propada u rijeke
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Labirint
#93602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
drug_profi wrote: ↑26/06/2025 11:21 Šta je ba ok, stijene padaju na tebe i tuneli se zatrpavaju dok prolaziš...
Meni je recimo to ok cesta kad sam vozis, nema nikog na zadnjem sjedistu da povraca, pustahija teska 2 kamiona pavgorda sretnes do Foce
- liyf
#93603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa civilna zaštita u RSu je u totalnom rasulu. Nemaju doktore u vozilima HP, nemaju tehničare već na intervencije idu sa 2 tehničara, vatrogasci nemaju dovoljno ljudi u smjenama (jedan vod ima 5 ljudi u smjeni), i dalje nemaju vozila za tehničke intervencije i za svaki ozbiljniji incident traže podršku od PVB KS, Hitna Pomoć ima 1 doktora u smjeni tako da on izlazi na intervenciju samo po pozivu ekipe koja je već otišla na intervenciju, a ta ekipa se sastoji od ŠOFERA (ne tehničara već ŠOFERA) i 1 tehničara, gdje u Sarajevu izlaze sa 2 tehničara (1 šofer-tehničar) i 1 doktorom
Doktorima ne plaćaju dežure, a ti sami doktori imaju platu 60% manju od onog u Sarajevu, imaju groznu opremu i nemaju dovoljno ljudi, a kooperacija sa strukturama CZ iz FBiH im je grozna (osim u slučaju GSS koji su volonterska baza). Hitne Pomoći nisu na istom standardu, tako ona iz Sarajeva izgleda kao Dubai u usporedbi sa onom iz I. Sarajeva
-
Naslovnica
#93604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prođe milion ljudi i vozila, sletila 2 na otprilike istom mjestu.mk ultra wrote: ↑26/06/2025 11:24 pa ako poredite samo ceste unutar BiH, SA - Foča je jedna od najgorih, a SA - Ljubogošta - Sokolac - Romanija - Višegrad jedna od gorih
ako ti na jednom mjestu uvijek slijeću ljudi u kanjon, nije valjda da su svi apsolutne budale i loši vozači jbt...
ništa se ne radi na popravci infrastrukture i na tome da se učini sigurnijom.
One učiteljice (tada bio loš asfalt, nije bilo odbojne ograde, masno, kiša meščini bila, katatrofa).
Uradili asfalt, metnuli odbojne ograde, evo opet se desilo ali ne na istom mjestu. U 2-3 ujutro.
Šta predlažeš? Staviti New Jersey zaštite?
-
laik1981
#93605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve ceste u istocnom dijelu rsa su katastrofa. Najbolje je to vidljivo kada se iz Mostara ide prema Nevesinju. Gdje doceka trobojka tu pocinju krateri i ne prestaju.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- mk ultra
#93607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zato imamo najviše poginulih na broj stanovnika, a promet nam je prosječan realno...Naslovnica wrote: ↑26/06/2025 11:40
Prođe milion ljudi i vozila, sletila 2 na otprilike istom mjestu.
One učiteljice (tada bio loš asfalt, nije bilo odbojne ograde, masno, kiša meščini bila, katatrofa).
Uradili asfalt, metnuli odbojne ograde, evo opet se desilo ali ne na istom mjestu. U 2-3 ujutro.
ostavi pa šta bog da.
- nepass1
#93608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad poredis npr sa jablanica mostar losa je. Asfalt los, imas dva odrona gdje samo jedna traka fercera, jedan dio gdje je stjena udarila pa ili vozis preko kratera ili moras u kontra traku preci.
Romanija je autoput prema rogoju
- vjeshalica
#93609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije izgleda odavno prolazio hahaha jebote cesta ko da je čečenija i grozni, ko da je juce rat zavrsio hahahahahdrug_profi wrote: ↑26/06/2025 11:21 Šta je ba ok, stijene padaju na tebe i tuneli se zatrpavaju dok prolaziš...
-
Naslovnica
#93610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bih se složio da imamo najveći broj poginulih zbog "loših cesta", ali to je moje subjektivno mišljenje.mk ultra wrote: ↑26/06/2025 11:47zato imamo najviše poginulih na broj stanovnika, a promet nam je prosječan realno...Naslovnica wrote: ↑26/06/2025 11:40
Prođe milion ljudi i vozila, sletila 2 na otprilike istom mjestu.
ostavi pa šta bog da.
-
splinter
#93611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bilo je još udesa tu u prošlosti, mislim i sa smrtnim ishodima, a često zimi idem tom cestom i na toj mikrolokaciji vidim tragove udesa. Jednom se desio udes preda mnom pa sam vozio povrijeđene na Pale, jer sam išao u tom pravcu, a jednog teže povrijeđenog su vozili kolima hitne sa Pala na naš KCUS. I mene je jednom zimi ponijelo tu, onako hladno, suha cesta i osjetim neko proklizavanje gdje nisam uopće očekivao, ali relativno spora vožnja, 4 zimske gume i nije bilo nikakvih problema. Kamenje i odroni su posebna priča u proljeće, istina je.Naslovnica wrote: ↑26/06/2025 11:40Prođe milion ljudi i vozila, sletila 2 na otprilike istom mjestu.mk ultra wrote: ↑26/06/2025 11:24 pa ako poredite samo ceste unutar BiH, SA - Foča je jedna od najgorih, a SA - Ljubogošta - Sokolac - Romanija - Višegrad jedna od gorih
ako ti na jednom mjestu uvijek slijeću ljudi u kanjon, nije valjda da su svi apsolutne budale i loši vozači jbt...
ništa se ne radi na popravci infrastrukture i na tome da se učini sigurnijom.
Postoji na par dijelova na ovim cestama oko Sa, mislim nekih kratkih dionica, mikrolokacija da tako kažem koje su zaista kobne i vrlo često nema veze toliko sa vremenskim uslovima. Pisali smo o tome ranijih godina poslije one jedne od nesreća.
Npr jedna je onaj potez oko Srednjeg , Ljubina i to, te iza Hadžića pa prema Pazariću. tačnije tu su dvije, jedna je onaj dio prije Lokvi, a onda druga ona lokacija prema Oseniku.
Ovu lokaciju prema Palama poznajem jer zimi idem tuda skoro svaki vikend. Ove dvije pomenute poznajem jer sam radio tu. I lokalci su mi uvijek skretali pažnju da budem oprezan i po sunčanom i suhom danu suhoj i cesti i da su gledali kako auta samo počnu klizati i "plesati" iz čista mira pri malo većoj brzini.
Sve te lokacije su uz tokove rijeka, ali ima još neki klinac koji utiče na neki način da budu tako nesretne i kobne. neke podzemne vode, neko mašćenje ceste nečim. Boga pitaj.
Uglavnom kada vozim tim dionicama vozim pod dodatnim oprezom i naravno što laganije.
- drug_profi
#93612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pristojan put je i od Stoca prema Trebinju.
-
Naslovnica
#93613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Išao sam prošle godine Sarajevo-Tjentište-Miljevina-Gacko-Berkovići-Stolac-Neum.vjeshalica wrote: ↑26/06/2025 11:59Nije izgleda odavno prolazio hahaha jebote cesta ko da je čečenija i grozni, ko da je juce rat zavrsio hahahahahdrug_profi wrote: ↑26/06/2025 11:21 Šta je ba ok, stijene padaju na tebe i tuneli se zatrpavaju dok prolaziš...
Jeste ovo do Stoca manje-više loša cesta a masa luđaka na cesti.
- drug_profi
#93614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa nisam ni ja, ima evo godina skoro. Ali šta se to popravilo? Čujem da iam samo novih problema.vjeshalica wrote: ↑26/06/2025 11:59Nije izgleda odavno prolazio hahaha jebote cesta ko da je čečenija i grozni, ko da je juce rat zavrsio hahahahahdrug_profi wrote: ↑26/06/2025 11:21 Šta je ba ok, stijene padaju na tebe i tuneli se zatrpavaju dok prolaziš...
- mk ultra
#93615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ceste su velika stavkaNaslovnica wrote: ↑26/06/2025 12:00
Ne bih se složio da imamo najveći broj poginulih zbog "loših cesta", ali to je moje subjektivno mišljenje.
mislim i veća u odnosu na sve ostalo
jučer do doboja i nazad, cestovni pojas pa na pola dionce nije očišćen, od vegetacije ne vidiš ništa
napravio neko u golubinji tik uz cestu gdje je 80 ograničenje, samouslužnu perionicu, i očekuješ da nekad u skoroj budućnosti tu neće doći do nezgode jer se neko uključuje sa 0kmh na cestu gdje se vozi 90kmh+
o tome govorim, jednostavno kamara loših stvari koje direktno uzrokuju nesreću.
i na kraju je razlog što nije gledao da mu se ovaj uključuje? nije ni trebao... i tako nabrajati do sabaha.
-
Naslovnica
#93616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ta samouslužna praonica uz cestu...nije direktno do ceste jebogati, vego do kandaharluka.mk ultra wrote: ↑26/06/2025 12:06ceste su velika stavkaNaslovnica wrote: ↑26/06/2025 12:00
Ne bih se složio da imamo najveći broj poginulih zbog "loših cesta", ali to je moje subjektivno mišljenje.
jučer do doboja i nazad, cestovni pojas pa na pola dionce nije očišćen, od vegetacije ne vidiš ništa
napravio neko u golubinji tik uz cestu gdje je 80 ograničenje, samouslužnu perionicu, i očekuješ da nekad u skoroj budućnosti tu neće doći do nezgode jer se neko uključuje sa 0kmh na cestu gdje se vozi 90kmh+
i na kraju je razlog što nije gledao da mu se ovaj uključuje? nije ni trebao... i tako nabrajati do sabaha.
Nije do ceste nego do onoga ko nije srušio tu praonicu i kaznio kabadahiju.
M-17 je odlična cesta, profilisana za veće brzine od 60, nema rupčaga, krivina.
Najviše se gine zbog nedozvoljenog preticanja, droge, alkohola i mobitela, a ne zbog cesta.
- mk ultra
#93617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
postojanje svega toga čini tu cestu neispravnom...Naslovnica wrote: ↑26/06/2025 12:12
Pa ta samouslužna praonica uz cestu...nije direktno do ceste jebogati, vego do kandaharluka.
Nije do ceste nego do onoga ko nije srušio tu praonicu i kaznio kabadahiju.
M-17 je odlična cesta, profilisana za veće brzine od 60, nema rupčaga, krivina.
Najviše se gine zbog nedozvoljenog preticanja, droge, alkohola i mobitela, a ne zbog cesta.
naravno da su tu drugi faktori, ali jebote kad imaš krivinu u tunelu pod 90 (negdje između dobrog polja i foče) šta očekuješ da sve ide ko po loju?
jednom sam vozio 50kmh pa su kola proklizala metar lijevo
- vjeshalica
#93618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa sta sad ako imas krivinu pod 90 ?
Prije tebe je tu proslo sigurno 100 auta pa niko nije izletio, dakle do tebe je.
Kod vas je problem sto vi ceste zamisljate kao samo jedan pravac bez ista i da tako idealno je moguce. To nidgje ne postoji na svijetu. Ova sranja sto se desavaju su cisto nepostivanje propisa. Preticanje, rakija, histerija, droga, bezobrazluk, brzina, truhla kola,drskost svaki dan smo svjedoci govnarija i nadje se neko da prica o asvaltnom zastoru kao sjeban i puko.
Prije tebe je tu proslo sigurno 100 auta pa niko nije izletio, dakle do tebe je.
Kod vas je problem sto vi ceste zamisljate kao samo jedan pravac bez ista i da tako idealno je moguce. To nidgje ne postoji na svijetu. Ova sranja sto se desavaju su cisto nepostivanje propisa. Preticanje, rakija, histerija, droga, bezobrazluk, brzina, truhla kola,drskost svaki dan smo svjedoci govnarija i nadje se neko da prica o asvaltnom zastoru kao sjeban i puko.
Last edited by vjeshalica on 26/06/2025 14:48, edited 1 time in total.
- mk ultra
#93619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
to ti je ko ograda na gradilištu, na petom spratuvjeshalica wrote: ↑26/06/2025 14:46 Pa sta sad ako imas krivinu pod 90 ?
nema je, nije problem, neće niko, i onda padne neko
prolazili danima a nekad i mjesecima, pa niko nije pao, pa padne na kraju
standardni lokalni pristup svakom vidu zaštite, debil je ko fuli... svaka čast na komentaru
- vjeshalica
#93620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
De ba, sto je neko pao preko ograde? Jel to sto ograda je stavljena ili sto se previse nageo, a zakoni fizike cine svoje.
Imam i ja ogradu na balkonu, ako previse se nagnem proleticu, nije ograda kriva nego ja. Ako nemam ogradu onda i necu izlaziti na jebeni balkon?
Imam i ja ogradu na balkonu, ako previse se nagnem proleticu, nije ograda kriva nego ja. Ako nemam ogradu onda i necu izlaziti na jebeni balkon?
- DaysleepeR
#93621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ceste su ogromna stavka, kod nas uz ceste i na cestama postoje stvari koje bi u bilo kojoj normalnoj državi bile uklonjene po hitnom postupku koliki rizik predstavljaju, a nama to normala, šta ima veze mokra cesta, šta ima veze šljunak malo otpalo sa kamiona, šta ima veze rastinje pa nepregledno, šta ima veze zaštitna ograda koja nije po standardu, šta ima veze uključna cesta, hajde bogati, itd. itd.mk ultra wrote: ↑26/06/2025 12:06ceste su velika stavkaNaslovnica wrote: ↑26/06/2025 12:00
- mk ultra
#93622 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne nego je nema...vjeshalica wrote: ↑26/06/2025 14:49 De ba, sto je neko pao preko ograde? Jel to sto ograda je stavljena ili sto se previse nageo, a zakoni fizike cine svoje.
i tako je sa svime, to sam u startu i rekao.
pogriješio je onaj ko je poginuo, a niko drugi nije
svaki vid zaštite bilo čega ima razlog zašto postoji, i zašto je dosta stvari standardizirano u zaštiti na radu/putu itd...
velika većina nesreća je uzrokvana baš fizičkim nedostatkom ceste, to što je cesta asfaltirana ne mora biti da je ispravna
i onda dođeš prijaviš inspekciji uzurpiranje cestovnog pojasa magistralne ceste i nikom ništa.
evo ti i ovo sam prijavljivao inspekciji:
https://maps.app.goo.gl/JSZ6TPyJiNsLxk7cA
Lokalni baja je iskoristio pojas pored puta i odlaže drvo točno u ovoj krivini
znalo me ponijeti na malim brzinama, bilo udesa kamara točno ovdje, jer kamion iznese i blata i ostalih govana na cestu i šta? nikom ništa realno
i hoćeš reći da nije do ceste? da neko ko prolazi prvi put treba da očekuje da je majmun navukao šumsko blato i rastinje razno na cestu? ili bilo ko drugi?
odvadi malo
- DaysleepeR
#93623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pametne države pokušavaju eliminisati mogućnost i da taj levat što se zajebe pogine, a kod nas ga halalili već unaprijed.
Sve dok nije neko naš.
Sve dok nije neko naš.
- drug_profi
#93624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Obzirom koliko se kod nas darwinizam ukorijenio kao praksa, čudi me da nismo evoluirali u superiorna bića.DaysleepeR wrote: ↑26/06/2025 15:02 Pametne države pokušavaju eliminisati mogućnost i da taj levat što se zajebe pogine, a kod nas ga halalili već unaprijed.
Sve dok nije neko naš.
Zapravo mi se čini da smo korak nazad u evoluciji napravili.
- vjeshalica
#93625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci moramo staviti ogradu jer nema svijesti i logike da ces poginuti padom sa 5 sprata?mk ultra wrote: ↑26/06/2025 14:52ne nego je nema...vjeshalica wrote: ↑26/06/2025 14:49 De ba, sto je neko pao preko ograde? Jel to sto ograda je stavljena ili sto se previse nageo, a zakoni fizike cine svoje.
i tako je sa svime, to sam u startu i rekao.
pogriješio je onaj ko je poginuo, a niko drugi nije
svaki vid zaštite bilo čega ima razlog zašto postoji, i zašto je dosta stvari standardizirano u zaštiti na radu/putu itd...
velika većina nesreća je uzrokvana baš fizičkim nedostatkom ceste, to što je cesta asfaltirana ne mora biti da je ispravna
i onda dođeš prijaviš inspekciji uzurpiranje cestovnog pojasa magistralne ceste i nikom ništa.
evo ti i ovo sam prijavljivao inspekciji:
https://maps.app.goo.gl/JSZ6TPyJiNsLxk7cA
Lokalni baja je iskoristio pojas pored puta i odlaže drvo točno u ovoj krivini
znalo me ponijeti na malim brzinama, bilo udesa kamara točno ovdje, jer kamion iznese i blata i ostalih govana na cestu i šta? nikom ništa realno
i hoćeš reći da nije do ceste? da neko ko prolazi prvi put treba da očekuje da je majmun navukao šumsko blato i rastinje razno na cestu? ili bilo ko drugi?
odvadi malo
Moras biti preglup da se samo oslanjas na to da ti neko drugi stavlja barijere i da ne upotrebljavas mozak za tako jednostavbe stvari. Voznja je jednostavna stvar ali je kreteni cine komplikovanom.
ps
Odvadi ti
Blato,prepreke na putu se bilo kad mogu desiti, do ljudi je kako se ponasaju na cesti
Ova tragedija je cisto ljudski faktor tj faktor vozaca na toj dionici
Last edited by vjeshalica on 26/06/2025 15:35, edited 1 time in total.