SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
BadBoy
#93551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Passat je bio i parkiran na trotoaru pored, sekundu prije nesreće vidi se kako se uključuje u saobraćaj, silazi sa trotoara. I onda ide polukružno iz desne trake, preko dvije pune... Šta rade ljudi u saobraćaju, nije normalno.
I motorista naravno, koji vozi slalom između auta pri brzini 100 km/h+, ali on je za tu glupost platio najveću cijenu
I motorista naravno, koji vozi slalom između auta pri brzini 100 km/h+, ali on je za tu glupost platio najveću cijenu
-
oXavier
#93552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nakon objave snimka je potpuno drugačija situacija oko okolnosti nastanka nezgode nego što se prvobitno pisalo. Puno više olakšavajućih okolnosti za vozača Passata.
-
HelaS
#93553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"Moja" pravila napisana su pod navodnicima, i svaka ta riječ ima navodnike. Vjerujem da znaš šta to znači. "Moje" je moj prijedlog za rješenje saobraćaja u KT u kojem vozilo koje ulazi u KT mora izaći na prvom izlazu. Da je tako, snimatelj ne bi imao problem da izađe iz KT iz svoje lijeve - unutrašnje trake, ne bi ga smio ugroziti vozilo iz desne - vanjske trake.vjeshalica wrote: ↑22/06/2025 07:51Ne postoje tvoja pravila.HelaS wrote: ↑21/06/2025 21:13
Po "mojim" pravilima snimatelj je trebao dati desni žmigavac i mirno izaći na planirani izlaz, bez straha da će ga vozila iz desne trake ometati, kao što ga je ometao kamionet. Aktuelna pravila desne strane ovdje daju prednost kamionetu. Snimatelj treba sačekati prolazak svih vozila naprijed i kad mu se oslobodi desna traka - vanjska, kad više ne bude vozila u blizini, tek tada da izađe. Ako je velik promet vozila pa stajanjem i čekanjem prolaska desnih vozila pravi kolonu iza sebe, mora nastaviti put i napraviti cijeli krug, i sve tako dok mu se ne oslobodi desni izlaz.
Ne postoji pravilo desne strane koje daje prednost kamionetu.
Razlog je vrlo jednostavan: Lik je usao u KT i krece se u kruznom ,dakle na putu uveliko sa prvenstvom prolaza, odvrnuta seljacina mu oduzima prvenstvo i jos labrnja. Bio je duzan da propusti sva vozila koja su vec tu u KT na nacin takav da se sigurno ukljuci, a ne da izlijece liku pod nos.
Drugo: Obojica su u predmetnom trenutku bila unutar kružnog toka, kada po aktuelnim pravilima prednost u vožnji ima vozilo u desnoj saobraćajnoj traci - u vanjskoj.
-
noviclan
#93554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas trebaju biti ovi kruzni tokovi sa jednom trakom, kod as pekare trolejbus udje i fura mali tom sredinom unutrasnja ne postoji za grasDead Man Walking wrote: ↑22/06/2025 08:46Ova unutrasnja je i nepotrebna tamo gdje papanske glavuse voze. Pravo je cudo kako svaki dan nema udes u KT.mali_balon wrote: ↑22/06/2025 08:41 Samo vanjskom i nema sikiracije nit necijih tamo pravila i tako to.....
-
BiBi911
#93555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da je trolebus kraci, da moze zakretat zadnje tackove mozda bi uspio vozit predodredjenom trakom. Al jbganoviclan wrote: ↑22/06/2025 11:32Kod nas trebaju biti ovi kruzni tokovi sa jednom trakom, kod as pekare trolejbus udje i fura mali tom sredinom unutrasnja ne postoji za grasDead Man Walking wrote: ↑22/06/2025 08:46Ova unutrasnja je i nepotrebna tamo gdje papanske glavuse voze. Pravo je cudo kako svaki dan nema udes u KT.mali_balon wrote: ↑22/06/2025 08:41 Samo vanjskom i nema sikiracije nit necijih tamo pravila i tako to.....
- dječak sa šibicama
#93556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni je fascinantno kakvom je brzinom i nemarom Passat krenuo u polukruzno, na ovom snimku djeluje maltene ko da drifta.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#93557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
... 'nači, Boze
- Laplace
#93558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moja procjena je da nije vozio značajno brže od bijelog vozila iza njega. Jeste vozio brže, ali ne mnogo brže i svakako ne suludim brzinama koje su ovdje mnogi (uključujući i mene, mada nisam pogađao brzinu) pretpostavljali. Vozač Passata kriv 100%, ali Spahovići su na glasu pa je teško biti objektivan.DaysleepeR wrote: ↑20/06/2025 18:33 Dakle nije isao od Vrbanje kako se ovdje tvrdilo, niti je vozio brzo, vozac passata je radio polukruzno iz desne trake i imao je vremena da pogleda u retrovizor i da vidi motor.
Passat kriv 100%
- Laplace
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#93560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jooo još drvite o saobraćajci
nego šta bi s ovim advokatom od sinoć...ima li iko pravih informacija?
-
talijan97
#93561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A stvarno kod Binga ljudi se idu ukljucivati preko debele.
Znam u prolazu kad sam bio mozda 2-3 sudara sam vidio.
Znam u prolazu kad sam bio mozda 2-3 sudara sam vidio.
- Chmoljo
#93562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ima advokat. sve se bojim da ne zna ko je.JoseMujica wrote: ↑23/06/2025 11:29 jooo još drvite o saobraćajci![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#93563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
čujem jutros raja priča da je ovo početak pada GačanaChmoljo wrote: ↑23/06/2025 11:32ima advokat. sve se bojim da ne zna ko je.JoseMujica wrote: ↑23/06/2025 11:29 jooo još drvite o saobraćajci![]()
- Chmoljo
#93564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dojadili su i bogu i narodu. Davno bilo vrijeme da se rijesimo kadrova čiji pipci sežu u ratno profiterstvo.
Da hoće i Izetbegovići pasti pa da se i desnica normali, a ne da budu taoci egomanijaka i njenog papučara.
Da hoće i Izetbegovići pasti pa da se i desnica normali, a ne da budu taoci egomanijaka i njenog papučara.
- Laplace
#93565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sad kad ga Trump deportuje...smijesni_ste wrote: ↑20/06/2025 19:14Ako je to ovaj sa Avazove slike, živi u Americi, sudeći po FB profilu, a izgleda da je i tamo imao problema sa zakonom![]()
![]()
![]()
https://www.facebook.com/DamirB423
https://caselaw.findlaw.com/court/pa-su ... 50534.html
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#93566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.instagram.com/dy.el.dy.style/
bilo bi poželjno da policija malo prati ovaj profil, da ne bude poslije iznenađenje kad izroka nekoga
bilo bi poželjno da policija malo prati ovaj profil, da ne bude poslije iznenađenje kad izroka nekoga
- Laplace
#93567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije ni gledao nešto, samo je valjda ranije vidio bijeli auto a nije ni provjeriio da li još nekog ima. Uz to, refleksi mrtvog konja. Već sam viđao situacije da pri malim brzinama na preglednim mjestima prođu dvije sekunde prije nego što vozač reaguje na neku vanrednu situaciju ispred, iako su i mogli vidjeti i imali dovoljno vremena da ranije reaguju.Ateista wrote: ↑21/06/2025 11:52 I bez matematike se moze vidjeti sa snimka da to nije bila neka ekstremna brzina da ga je zbog toga nemoguce vidjeti, dakle vozac passata da je pogledao kako treba ga je morao vidjeti, tu nema nikakve dileme. Mozda je i prekoracio ogranicenje, ali o brzini od 180 nema govora, morao ga je vidjeti i ovdje nema nikakvih olaksavajuvih okolnosti, napravio je glupost i skrivio smrt. To sto je poginuli drugim stvarima zasluzio ovo i sto nam ga ne moze biti zao je druga prica.
Ono sto mi nije jasno zasto je vozac passata onoliko nastavio da vozi, valjda je logicna reakcija zakociti bar kad te neko udari, on bar nije mogao ici brzo i mogao se ukopati u mjestu, znaci totalno odsustvo reakcije i samo je produzio skroz na trotoar i mogao pokupiti i nekog pjesaka.
Ne mislim da bi kocenje tad bilo sta promijenilo, ali mi je cudno.
Koliko se vidi, motor je udario ispred vrata i tesko da je udar mogao u tom momentu povrijediti vozaca passata da ne moze reagovati.
- Laplace
#93568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Divno. Ne samo da su vozači naučili jedino pravilo desne strane i ništa više nego su istii policajci.JovicSA wrote: ↑21/06/2025 13:05Naravno da sam dao žmigavac otprilike na pola puta mog kretanja kroz kružni i pazio na kretanje ova dva vozila u desnoj traci da budem siguran da neće nastaviti vanjskom trakom skroz, međutim su izašli su na izlazu prije, ja nastavio kretanje sa uključenim desnim žmigavcem i skoro završio prestrojavanje.dječak sa šibicama wrote: ↑21/06/2025 12:53 Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
Prosto ko pasulj, frajer je izlazio na trecem izlazu, dakle pravilno je usao u unutrasnju traku, ovaj sto bi odmah da se bije, klasicna papcina.
![]()
![]()
E pazi sada zaplet. Odem u PU Novi Grad da prijavim bahatu vožnju i sve hajde ok, sada pokazujem policajcu snimak i tako kroz priču kaže on da je došlo do sudara ti bi bio kriv.
Meni upitnik iznad glave? Reko kako? Kaže on pa desna strana.
Kakva desna strana, čovjek ima znak da se uključuje na put sa prvenstvom prolaza, mora čekati i biti siguran da može bezbjedno i sigurno da se uključi. Policajac kaže da oni to tumače da kada ispraviš te trake u kružnom on tebi dolazi sa desne strane, reko jeste ali gdje je onda njegova treća traka i znak? Kaže on ja radim ovo ja znam valjda boilje. Vidim ja da se ne isplati tu raspravlajti reko OK, hvala na pojašnjenju i odem.
Tako da znate da morate pustiti ove što se uključuju u kružni tok sa desne strane iako oni imaju znak koji označava raskrsnicu na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi.
![]()
- Laplace
#93569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo o ovome sam pisao više puta. Može se razviti brzina mnogo veća od maksimalno dozvoljene, pa i u vozilima male snage. Reagovati na nepredviđene situacije je drugi padež.darius_maximus wrote: ↑21/06/2025 22:22Ako je ovo stub kod one autopraonice HD i ako su se sreli na onom gore pjesackom, onda je to oko 100 metara.
Ako je snimak u stvarnom vremenu i ako nije usporen ili ubrzan, onda je ovaj to prešao za nekih 2 do 2,5 sekunde.
Pošto je ovo sve odokativno:
- najbolja varijanta, prešao je 100 metara za 2,5 sekunde (40 metara u sekundi) - oko 145 km/h
- najgora varijanta, prešao je 100 metara za 2 sekunde (50 metara u sekundi) - oko 180 km/h
- ultra super varijanta, prešao je 100 metara za 3 sekunde - oko 120 km/h
Treba napomenuti da je u tom vremenu još pokušao i zakočiti...
Vjerovatno je istina negdje između tih 120 i 150 km/h.
Razlog za ograničenje brzine je upravo da se može pravovremeno reagovati u onakvim situacijama.
Zamisli zafuraš se onom brzinom u autu niz Zagrebačku i zakucaš se u auto koje stoji parkirano pred Montanom u desnoj traci.
Naravno da je kriv onaj ko tu ostavi auto, ali takav sudar se izbjegne na 50-60 km/h.
- vjeshalica
#93570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/98 ... -bolesnikaAndulah Kučukalić, Alma Bravo-Mehmedbašić i Nermina Bajramagić radili su timsko neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog Mirze Durana.
Sve troje vještaka bilo je jedinstveno u ocjeni da je prilikom ispitivanja koje je obavljeno 13. septembra 2024. godine Mirza Duran simulirao duševnu bolest, odnosno glumio na način kako je on mislio da se ponašaju duševni bolesnici.
Naveli su da je simulirao dementnu osobu, dajući netačne odgovore na jednostavna pitanja, govoreći da se ne sjeća datuma rođenja, da ne zna koliko u sedmici ima dana, a u godini mjeseci, simulirao da razgovara s majkom koja mu poručuje da je dobro na onom svijetu.
- Riječ je o jednoj simulaciji. Najteži šizofreni i dementni bolesnici bi odgovorili na jednostavna pitanja – kazao je Kučukalić.
- xamp
#93571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bosnjacki mentalitet: 'desna straha' je bog i batina u saobracaju. Za jednog bosnjaka ne postoji nijedno drugo pravilo osim 'desne strane' iako je on na dnu saobracajnih pravila.Laplace wrote: ↑24/06/2025 09:50Divno. Ne samo da su vozači naučili jedino pravilo desne strane i ništa više nego su istii policajci.JovicSA wrote: ↑21/06/2025 13:05Naravno da sam dao žmigavac otprilike na pola puta mog kretanja kroz kružni i pazio na kretanje ova dva vozila u desnoj traci da budem siguran da neće nastaviti vanjskom trakom skroz, međutim su izašli su na izlazu prije, ja nastavio kretanje sa uključenim desnim žmigavcem i skoro završio prestrojavanje.dječak sa šibicama wrote: ↑21/06/2025 12:53 Ako je vozac sa kamerom dao zmigavac, papak u zutom kombiju je morao da ga pusti.
Prosto ko pasulj, frajer je izlazio na trecem izlazu, dakle pravilno je usao u unutrasnju traku, ovaj sto bi odmah da se bije, klasicna papcina.
![]()
![]()
E pazi sada zaplet. Odem u PU Novi Grad da prijavim bahatu vožnju i sve hajde ok, sada pokazujem policajcu snimak i tako kroz priču kaže on da je došlo do sudara ti bi bio kriv.
Meni upitnik iznad glave? Reko kako? Kaže on pa desna strana.
Kakva desna strana, čovjek ima znak da se uključuje na put sa prvenstvom prolaza, mora čekati i biti siguran da može bezbjedno i sigurno da se uključi. Policajac kaže da oni to tumače da kada ispraviš te trake u kružnom on tebi dolazi sa desne strane, reko jeste ali gdje je onda njegova treća traka i znak? Kaže on ja radim ovo ja znam valjda boilje. Vidim ja da se ne isplati tu raspravlajti reko OK, hvala na pojašnjenju i odem.
Tako da znate da morate pustiti ove što se uključuju u kružni tok sa desne strane iako oni imaju znak koji označava raskrsnicu na kojem vozač mora dati prednost svim vozilima koja se kreću cestom na koju on nailazi.
![]()
-
DonieBrasco
#93572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250625059
Uzasno porodica dozivila nesrecu, majka i beba poginuli a otac i drugo djete tesko povrjeđeni.
Ne znam gdje se ovo tacno nalazi ali vidim da je losa cesta, i kako je doslo do nesrece, tragedija u svakom slucaju.
Uzasno porodica dozivila nesrecu, majka i beba poginuli a otac i drugo djete tesko povrjeđeni.
Ne znam gdje se ovo tacno nalazi ali vidim da je losa cesta, i kako je doslo do nesrece, tragedija u svakom slucaju.
-
nekome
#93573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
DonieBrasco wrote: ↑25/06/2025 13:07 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250625059
kcerka i otac prezivjeli, kcerku prebacili na kcus a oca u istocno srajevo
-
HelaS
-
Sociolog
#93575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Filozofu, pitaj povratnike u Prijedoru, Bos.Gradišci ili pak u opštini Zvornik, kakva im je zdravstvena njega !.
Prvo skoči, pa reci hop.