Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Paja Eldin

#26276 Re: Telemach BH

Post by Paja Eldin »

Benq wrote: 20/06/2025 09:07
Paja Eldin wrote: 20/06/2025 09:03 Isti problem imam sa TP-Link ruterom, na Telemachovom mi ide normalno koliko mi je predviđeno u paketu, međutim na ovom TP-L ne mogu dogurati na 100Mbps
Koji je model TP-Link routera? Moguce je da su portovi na routeru ograniceni na 100Mb.
Onaj Archer AX55.
Benq

#26277 Re: Telemach BH

Post by Benq »

Paja Eldin wrote: 20/06/2025 12:10 Onaj Archer AX55.
Tu su Gigabit LAN portovi, sto znaci da bi sve trebalo biti ok. Zna se nekad desit da se WAN port na routeru prebaci na 100Mb, pa samo iskljuci lan kabal koji ide iz modema u router i ponovo ukljuci, a ako imas neki uredjaj spojen kablom na router, pokreni speedtest i provjeri brzinu, ako i tada dobijas do 100Mb, onda ti je problem do kabla.
joyjoy

#26278 Re: Telemach BH

Post by joyjoy »

Kod mene Tp link Archer C80 koji je spojen sa "glavnim" Technicolor CGA2121 , Archer C80 je spojen PC ethernet i sve regularno tj max Dl/UL brzina ali sa tog Archer C80 kada konektujem EON ili TV sa ethernet brzina je max 25Mbps ! ne kontam PC može a EON i TV neće! Tako da sam ukinuo 2.4Ghz sa Archer C80 i EON i TV spojio 5Ghz wifi , radi dobro ali mi nije jasno : Ethernet za EON i TV nemože brže od 25Mnps. Kada Ethernet kablo direktno priključim EON brzina je 100Mbps ili TV. :-)

Kada bi neko moga objasniti kako podesiti Tp link Archer C80 , ono radi preko wifi ( 3 puta brže 5Ghz wifi nego preko ethernet) ali...............

:shock:
1Dante1

#26279 Re: Telemach BH

Post by 1Dante1 »

joyjoy wrote: 20/06/2025 16:38 Kada bi neko moga objasniti kako podesiti Tp link Archer C80 , ono radi preko wifi ( 3 puta brže 5Ghz wifi nego preko ethernet) ali...............
Naravno! Evo jednostavno objašnjenje tvoje situacije:

Tvoja mreža:
Glavni modem/ruter je Technicolor CGA2121 – to je uređaj koji zapravo ima internet konekciju.

TP-Link Archer C80 – ovo je dodatni ruter koji si priključio da proširiš mrežu (recimo, bolji WiFi ili više portova za žičnu mrežu).

Na Archer C80 si spojio:

PC preko Ethernet-a → brzina ok, max (npr. 100–300 Mbps).

TV i EON box preko Ethernet-a → brzina max 25 Mbps, što je sporo.

Kad ih spojiš na 5 GHz WiFi sa Archer C80, brzina bolja (npr. 75–100 Mbps).

Problem:
Zašto PC ima dobru brzinu preko kabla, a EON box i TV preko istog rutera i kabla imaju samo 25 Mbps?

Mogući razlozi (objašnjeni jednostavno):
1. Ethernet portovi na Archer C80
Archer C80 ima 4 Ethernet LAN porta.

Svi su 1 Gbps, dakle nisu problem po specifikacijama.

Ali ako neki kabl ili neka postavka radi loše, uređaj može da se prebaci na sporiji režim (npr. 10/100 Mbps, a ne 1000 Mbps).

👉 Provjeri:

Da li su Ethernet kablovi koje koristiš CAT 5e ili CAT 6?

CAT 5 kablovi mogu ograničiti brzinu.

Ako je kabl loš, uređaj se prebaci na niži režim (25 Mbps je sumnjivo spor, možda čak ide 100 Mbps ali uređaj ne koristi puni kapacitet).

2. Auto-negotiation / sporo povezivanje
Neki uređaji (kao EON box ili smart TV) ponekad ne znaju "dogovoriti" najbolju brzinu s ruterom.

Ruter misli da uređaj želi sporiju konekciju, pa se prebace na niži režim.

👉 Rješenje:

U Archer C80 web postavkama (192.168.0.1 ili 192.168.1.1), idi na "Network > LAN" i provjeri da li možeš ručno postaviti brzinu porta (ako ima ta opcija).

Ako imaš switch između rutera i uređaja – probaj bez njega direktno.

3. Firmware problema ili bug
Nekada softver na Archer C80 možda ima bug sa određenim uređajima.
👉 Provjeri da li ima update firmware-a na TP-Link sajtu i nadogradi Archer C80.

Zašto WiFi 5 GHz radi bolje?
Zato što se uređaji (EON, TV) mogu bolje "dogovoriti" s ruterom kad koriste WiFi – koriste noviji protokol, šire kanale, i nemaju ograničenje iz lošeg kabla ili starog ethernet čipa.

Zaključak – šta možeš uraditi:
Zamijeni Ethernet kablove sa CAT 5e ili CAT 6 ako nisi siguran koje koristiš.

Probaj TV i EON spojiti na isti port gdje PC ima dobru brzinu – da vidiš je li problem port ili uređaj.

Uđi u TP-Link postavke i vidi da li postoji opcija za ručno podešavanje Ethernet brzine porta.

Update firmware Archer C80.

Ako ništa ne pomogne – koristi 5 GHz WiFi kao što već radiš, jer je stvarno brži nego loš Ethernet.
Hakiz

#26280 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Sada FilmBox Premium kaže "STB ne prima signal".

Prije neki dan Pickbox TV, prije toga Al Jazeera Balkan.

Svaki dan neki TV program ne radi.

Bravo, majstori.
Telemach

#26281 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Hakiz wrote: 20/06/2025 17:57 Sada FilmBox Premium kaže "STB ne prima signal".

Bravo, majstori.
Zdravo @Hakiz,
Navedena poruka aludira na tehničku poteškoću u radu servisa. Vjerujemo da ste i sami upoznati da na iste ne možemo utjecati, ali smo svakako uvijek na raspolaganju da promptno reagujemo i pristupimo rješavanju. Ukoliko sadržaj i dalje nije dostupan ljubazno molimo da nam putem privatne poruke dostavite kontakt broj kako bi Vas Tim tehničke podrške mogao kontaktirati. Stojimo Vam na raspolaganju.
Hakiz

#26282 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Telemach wrote: 20/06/2025 20:25

Bravo, majstori.
Zdravo @Hakiz,
Navedena poruka aludira na tehničku poteškoću u radu servisa. Vjerujemo da ste i sami upoznati da na iste ne možemo utjecati, ali smo svakako uvijek na raspolaganju da promptno reagujemo i pristupimo rješavanju. Ukoliko sadržaj i dalje nije dostupan ljubazno molimo da nam putem privatne poruke dostavite kontakt broj kako bi Vas Tim tehničke podrške mogao kontaktirati. Stojimo Vam na raspolaganju.
Stvar je u tome da svaki dan jedan program nema, stoji navedena poruka. Ali, ne isti, svaki dan je različit program. Sutra će FilmBox Premium raditi, neki drugi neće. I to nema veze da li su programi iste korporacije, ne vjerujem da Al Jazeera, Pickbox, FilmBox imaju istog vlasnika, ista korporacija da im je majka. Barem Al Jazeera ne vjerujrm.

Odnedavno se to dešava, ja sam primijetio prije oko mjesec, ranije nije bilo.

D3 je, nije EON.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#26283 Re: Telemach BH

Post by suad-sarajevo »

1360 nedostupan za pozive. :?

Nemam interneta.
naxx99

#26284 Re: Telemach BH

Post by naxx99 »

suad-sarajevo wrote: 20/06/2025 20:44 1360 nedostupan za pozive. :?

Nemam interneta.
Nema ni kod mene, Gračanica

EDIT: nadošlo je
Last edited by naxx99 on 20/06/2025 21:13, edited 1 time in total.
l33t

#26285 Re: Telemach BH

Post by l33t »

I kod mene puca...
Telemach

#26286 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Hakiz wrote: 20/06/2025 20:34

Bravo, majstori.
Zdravo @Hakiz,
Stvar je u tome da svaki dan jedan program nema, stoji navedena poruka. Ali, ne isti, svaki dan je različit program. Sutra će FilmBox Premium raditi, neki drugi neće. I to nema veze da li su programi iste korporacije, ne vjerujem da Al Jazeera, Pickbox, FilmBox imaju istog vlasnika, ista korporacija da im je majka. Barem Al Jazeera ne vjerujrm.

D3 je, nije EON.

Zdravo @Hakiz,
U sistemu pronalazimo ranije dostupne kontakt brojeve te će Vas kolege sutra kontaktirati za više informacija, sukladno obraćanju.
Telemach

#26287 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

l33t wrote: 20/06/2025 20:55 I kod mene puca...
Zdravo @suad-sarajevo, @naxx99, @l33t,
Zahvaljujemo se na javljanju. Nažalost zabilježen je generalni prekid servisa kojim je afektiran veći broj korisnika. Kolege su isti blagovremeno detektovale i rade na sanaciji te vas ljubazno molimo za samo malo strpljenja. Što se tiče kontakt centra, isti je dostupan, ali su u određenim trenutcima nažalost linije su bile preopterećene. Ukoliko vam dodatno možemo pomoći svakako stojimo na raspolaganju.
Hakiz

#26288 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Telemach wrote: 20/06/2025 21:08

Zdravo @Hakiz,

D3 je, nije EON.

Zdravo @Hakiz,
U sistemu pronalazimo ranije dostupne kontakt brojeve te će Vas kolege sutra kontaktirati za više informacija, sukladno obraćanju.
Nema potrebe, kada proradi, proradit će.

Moram se odjaviti sa foruma :lol:
gradskadjeca

#26289 Re: Telemach BH

Post by gradskadjeca »

Naravno obavjestenje je tu. Znam kakva je muka kad bager presjece optiku pa se mora spjalsati satima. Znam i kako je kad zovu korisnici. Mi smo u mraku. Dajte nam procjenu neku. Ne moze biti uskoro, uskoro, ubrzo abd. Recite ljudima. Zao nam je veceras do 6 mrka kapa ili slicno. Desava se nesto i izvan vase kontrole. Ili se mergaju uredjaji sa BHT opremom. Ko ce znati.
Telemach

#26290 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

gradskadjeca wrote: 21/06/2025 14:35 Naravno obavjestenje je tu. Znam kakva je muka kad bager presjece optiku pa se mora spjalsati satima. Znam i kako je kad zovu korisnici. Mi smo u mraku. Dajte nam procjenu neku. Ne moze biti uskoro, uskoro, ubrzo abd. Recite ljudima. Zao nam je veceras do 6 mrka kapa ili slicno. Desava se nesto i izvan vase kontrole. Ili se mergaju uredjaji sa BHT opremom. Ko ce znati.
Zdravo @gradskadjeca,
Zahvaljujemo se na obraćanju. Rado ćemo izvršiti provjeru te pružiti Vam više informacija. Ljubazno molimo da nam putem privatne poruke dostavite broj ugovora. Stojimo na raspolaganju.
Telemach

#26291 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Hakiz wrote: 21/06/2025 11:01

D3 je, nije EON.

Zdravo @Hakiz,

Zdravo @Hakiz,
Sa naše strane Vam, kao i uvijek do sada, a u vezi svih Vaših obraćanja stojimo na raspolaganju.
Dzontra_Volta

#26292 Re: Telemach BH

Post by Dzontra_Volta »

D3 je, nije EON.

Zdravo @Hakiz,

Hakizu se upalio (opet) alarm da će neko zloupotrijebiti njegove podatke. :mrgreen:
Hakiz

#26293 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Dzontra_Volta wrote: 21/06/2025 16:01

Zdravo @Hakiz,

Hakizu se upalio (opet) alarm da će neko zloupotrijebiti njegove podatke. :mrgreen:

Nikada se ništa ne desi dok se ne desi.
Hakiz

#26294 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Telemach wrote: 21/06/2025 15:00

Zdravo @Hakiz,

Zdravo @Hakiz,
Sa naše strane Vam, kao i uvijek do sada, a u vezi svih Vaših obraćanja stojimo na raspolaganju.
Ma, ako šta na Telemachu valja, to je podrška korisnicima. Upravo su (ste) me zvali, sve smo razjasnili.

Šta po mom mišljenu ne valja nije do vas, to su posljedice odluka koje se donose na "visokom" nivou.

Bez obzira na svu moju zajedljivost, moram priznati da podrška korisnicima, po mom iskustvu, je možda i najbolji dio kompanije i usluge.

Samo, da ja odjavim ovaj i prijavim se pod novim računom na forum, pa se više na javljam na ovoj temi, za svaki slučaj :-D
gradskadjeca

#26295 Re: Telemach BH

Post by gradskadjeca »

Telemach wrote: 21/06/2025 14:59
gradskadjeca wrote: 21/06/2025 14:35 Naravno obavjestenje je tu. Znam kakva je muka kad bager presjece optiku pa se mora spjalsati satima. Znam i kako je kad zovu korisnici. Mi smo u mraku. Dajte nam procjenu neku. Ne moze biti uskoro, uskoro, ubrzo abd. Recite ljudima. Zao nam je veceras do 6 mrka kapa ili slicno. Desava se nesto i izvan vase kontrole. Ili se mergaju uredjaji sa BHT opremom. Ko ce znati.
Zdravo @gradskadjeca,
Zahvaljujemo se na obraćanju. Rado ćemo izvršiti provjeru te pružiti Vam više informacija. Ljubazno molimo da nam putem privatne poruke dostavite broj ugovora. Stojimo na raspolaganju.
Vi ko papagaji. NECU da vam dajem broj ugovora. Svi smo pogodjeni istim problemom ne samo ja. Ovo traje od 17 poslijepodne. Ne kazem da ste vi u tehnickoj podrsci ista krivi. Prosao sam ja to sve kad je telemach preuzimao ELOB HS GLOBALNET ASK. Ni vi u podrsci cesto nemate istinite i relevantne informacije od nadredjenih, pa necu ni zamjeriti. Prosao sam ja sve to prije 10-ak godina.
Telemach

#26296 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Hakiz wrote: 21/06/2025 17:13

Zdravo @Hakiz,
Ma, ako šta na Telemachu valja, to je podrška korisnicima. Upravo su (ste) me zvali, sve smo razjasnili.

Šta po mom mišljenu ne valja nije do vas, to su posljedice odluka koje se donose na "visokom" nivou.

Bez obzira na svu moju zajedljivost, moram priznati da podrška korisnicima, po mom iskustvu, je možda i najbolji dio kompanije i usluge.

Samo, da ja odjavim ovaj i prijavim se pod novim računom na forum, pa se više na javljam na ovoj temi, za svaki slučaj :-D
Zdravo @Hakiz,
Unatoč tome što ste u komentarima naveli da ste uočili poteškoće u radu određenih kanala, kolegama iz Tima tehničke podrške ste prilikom poziva naveli da sve uredno funkcionira. Ukoliko Vam možemo dodatno pomoći svakako nam se uvijek možete obratiti.
Hakiz

#26297 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Telemach wrote: 22/06/2025 12:22
Hakiz wrote: 21/06/2025 17:13

Zdravo @Hakiz,

Zdravo @Hakiz,
Unatoč tome što ste u komentarima naveli da ste uočili poteškoće u radu određenih kanala, kolegama iz Tima tehničke podrške ste prilikom poziva naveli da sve uredno funkcionira. Ukoliko Vam možemo dodatno pomoći svakako nam se uvijek možete obratiti.
Zdravo @Telemach

Ne, timu sam rekao da u trenutku kada je zvao sve je funkcioniralo uredno, (ako neki kanal koji ne pratim nije radio, to ne znam). I rekao sam da kada sam pisao komentar ovdje, bilo je kako sam napisao. I timu sam rekao da se to dešavalo nekoliko puta, da ne radi jedan dan jedan kanal, sutradan radi, ali ne radi neki drugi. I rekao sam da mi to nije problem, jer da mi je problem zvao bih podršku, ne bih pisao ovdje komentar. Komentar sam napisao kao informaciju šta se dešava.

Tim za podršku je zvao dva dana nakon pisanja mog komentara, za dva dana se promijeni situacija. Tako da ta opaska "Unatoč što ste u komentaru naveli..." može vam služiti samo u svrhu moje difamacije, ne istine i činjeničnog stanja.

Imate snimak razgovora, preslušajte ga.

Ako nećemo pošteno, bolje nikako.
gradskadjeca

#26298 Re: Telemach BH

Post by gradskadjeca »

Drugovi, mozda samo meni prekida internet cijeli dan. U miljacka naselju zivim. Ima li jos neko prpblema ? Hvala
Telemach

#26299 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

gradskadjeca wrote: 22/06/2025 16:42 Drugovi, mozda samo meni prekida internet cijeli dan. U miljacka naselju zivim. Ima li jos neko prpblema ? Hvala
Zdravo @gradskadjeca,
Budući da smo nakon dodatnih detaljnih provjera pronašli korisničke podatke, Tim tehničke podrške će izvršiti provjeru internet usluga za Vaš ugovor te će Vas u najkraćem roku kontaktirati za više informacija.
gradskadjeca

#26300 Re: Telemach BH

Post by gradskadjeca »

Telemach wrote: 22/06/2025 17:23
gradskadjeca wrote: 22/06/2025 16:42 Drugovi, mozda samo meni prekida internet cijeli dan. U miljacka naselju zivim. Ima li jos neko prpblema ? Hvala
Zdravo @gradskadjeca,
Budući da smo nakon dodatnih detaljnih provjera pronašli korisničke podatke, Tim tehničke podrške će izvršiti provjeru internet usluga za Vaš ugovor te će Vas u najkraćem roku kontaktirati za više informacija.
Da, ok, dostavio sam vam jedne prilike u pm podatke.
Post Reply