Izrael mora pod pritiskom udara traziti od Zuće da uspostavi pregovore. Zidovi samo silu priznaju. Na primheru Gaze je vec vidjeno da oni ne hebu ni osude svijeta ni rezolucije. Znaci kompletan taj njihov vrh je nafuran na spiku da se oni brane ustvari. I time pravdaju pokolj koji rade. Kompletan vojno i politicki vrh su im ubice djece i civila. Znaci svjesno to rade. A kukumavče i obiljezavali bi svoja stradanja. Za njihova stradanja u drugom svjetskom ratu, svijet im je urucio bjanko ček. No i taj ček su na Gazi potrosili. Iran je zbog toga u strateski prednosti. Bilo kakvo cekanje i pregovori dok se ne poziciniraju udarima vodi k tome da ce Iran morati raditi kompromise. Zato moraju nastaviti udarati,MMM1977 wrote: ↑20/06/2025 00:16 @SaraFina, ja mislim da Iran trenutno taktizira i da uopšte ne žele da iskoriste svoje potencijale jer bi to možda prisililo USA na reakciju. Povremeno ih podsjete šta mogu, povremeno pokažu šta imaju u arsenalu, ali to nije ni blizu stvarnih mogućnosti.
Mislim da bi Iran tek pokazao pravu snagu ako dođe do sveopšteg napada, tada bi prema Izraelu, ali i zaljevskim prdimahovinama, letilo sve i svašta, sigurno bi se aktivirao i Hezbollah i ostale grupe koje kontrolišu. Imam osjećaj da čuvaju i PVO.
Osim početnog uspjeha, Izrael je u defanzivi i vidi se da su se preračunali ili su očekivali da se USA uključe odmah. Iran trenutno diktira tempo i bukvalno se poigravaju sa Izraelom.
Veličina teritorije ipak igra ulogu, mora se shvatiti da je Izrael efektivno veličine ZDK. Imaju puno Arapa u Izraelu, imaju Hamas, Hezbollah odmah tu, a nikada se ne zna kada se situacija u Egiptu može promjeniti, kada Kuna može procijeniti da bi se mogli malo uključiti u igru.
A ono što je, po meni, najveći problem Izraela je to što nemaju baš apsolutnu podršku u svojim redovima i samo je pitanje kada će se sami Izraelci pobuniti zbog svega što radi njihova vlast.
IRAN
- SaraFina
#44376 Re: IRAN
- SaraFina
#44377 Re: IRAN
Ako @salik79 čita, neka im prenese.HelaS wrote: ↑20/06/2025 00:17Hajd' spremaj se, Teheran zove
![]()
-
A_A_AKCIJA
#44379 Re: IRAN
Mislim da Iran ni u ludilu ne smije vjerovati pregovorima.
Ko je mogao Izraelu dati info o sastavu pregovaračkih timova?
USA
Jesu li ih sve pobili poslije? Da, 14 naučnika su ubili.
Dvije sedmice koje je Trump navodno dao trebaju da pripreme iznenađenje koje im spremaju. Izrael je najavio nešto veliko za četvrtak i petak. Mislim da je dosta sabotera uhapšeni u Iranu, pa su im malo poremetili planove, ali ne smiju se opuštati.
Izrael će pokušati ubiti Hamneija i bilo kojeg drugog visokog zvaničnika. To je jasno.
Sa druge strane, pritisak na Izrael raketiranjem bez prestanka im samo može donijeti više u eventualnim pregovorima.
Informacije svakako kažu da je USA ponovno tražila pregovore.
Dakle, nije baš da sve ide po planu i da mogu šta hoće.
Irancima bi bilo najgore da sada makar i malo popuste pritisak.
Samo neka rokaju i tanje odbranu Izraela. Njihova pozicija je dosta gora od iranske. Nisu naučili na rat, nisu pod sankcijama, ovise od doseljavanja bogatih Jevreja koji neće da žive u haosu, nema investicija u ratnom okruženju...
Ovo što Izrael ispuca pvo se neće moći godinama nadoknaditi. Da ne govorim o razbijanju mita o apsolutnoj efikasnosti njihove odbrane.
Iran ima sada priliku da nanese bol ili da istrguje dosta bolji deal koji treba uključiti Gazu i izraelski nuklearni program.
Ko je mogao Izraelu dati info o sastavu pregovaračkih timova?
USA
Jesu li ih sve pobili poslije? Da, 14 naučnika su ubili.
Dvije sedmice koje je Trump navodno dao trebaju da pripreme iznenađenje koje im spremaju. Izrael je najavio nešto veliko za četvrtak i petak. Mislim da je dosta sabotera uhapšeni u Iranu, pa su im malo poremetili planove, ali ne smiju se opuštati.
Izrael će pokušati ubiti Hamneija i bilo kojeg drugog visokog zvaničnika. To je jasno.
Sa druge strane, pritisak na Izrael raketiranjem bez prestanka im samo može donijeti više u eventualnim pregovorima.
Informacije svakako kažu da je USA ponovno tražila pregovore.
Dakle, nije baš da sve ide po planu i da mogu šta hoće.
Irancima bi bilo najgore da sada makar i malo popuste pritisak.
Samo neka rokaju i tanje odbranu Izraela. Njihova pozicija je dosta gora od iranske. Nisu naučili na rat, nisu pod sankcijama, ovise od doseljavanja bogatih Jevreja koji neće da žive u haosu, nema investicija u ratnom okruženju...
Ovo što Izrael ispuca pvo se neće moći godinama nadoknaditi. Da ne govorim o razbijanju mita o apsolutnoj efikasnosti njihove odbrane.
Iran ima sada priliku da nanese bol ili da istrguje dosta bolji deal koji treba uključiti Gazu i izraelski nuklearni program.
- Danguba
#44380 Re: IRAN
Kakve budale vladaju svijetom nas je Bog pogledao da zivimo daleko od ovih desavanja.
- SaraFina
#44381 Re: IRAN
Treba krenuti i njih iznutra razarati. Primjeniti njihovu taktiku. Ako ima Iran spavaca neka izazovu eksplozije. Bumerang efekt.dok traje zracna polako eksplozije izazivati na desetak mjesta.
Last edited by SaraFina on 20/06/2025 00:35, edited 1 time in total.
-
belfy
#44382 Re: IRAN
pa, ovo bas i nije tacno. pod toliko sankcija dobro rade sa Rusijom i Kinom. gdje drugo ocekujes da lobiraju?jeza u ledja wrote: ↑18/06/2025 18:52Kakve veze ima Iran sa nesposobnoscu americkih politicara?alijagoro wrote: ↑18/06/2025 18:39I ko je kriv za to dopustanje,Iran ili americki presjednici?jeza u ledja wrote: ↑18/06/2025 18:36
Istovremeno tvrdite kako cionisti upravljaju Amerikom, a onda se cudite kad neko napise da nesto rade kontra volje americkih predsjednika. Odlucite se ili jedno ili drugo.
Teorija zavjera je da je Trump gurao pregovore i pricao o dealu samo da bi u zadnji momenat zajebao Irance. Teorija zavjera je da je Trump dosao na vlast kao anti-ratni izolacionist samo da bi sve zajebao i napao Iran.
Nije tesko shvatiti - Netanyahu se osilio nakon 25 godina na vlasti, jer mu se svasta dopustalo. Cijeli zivot prica o nuklearnom oruzju koje pravi Iran i bali na mogucnost napada na njih. Nakon Hamasa, Hezbolaha i pada Assada, pomislio je da je sad dobar trenutak da napadne Iran.
Iranci jedino mogu biti krivi sto i sami nemaju dobar lobi medju jakim igracima.
- Danguba
- SaraFina
#44385 Re: IRAN
Iranu je opravdano s crnim djavolom da sklopi vojni pakt. Ne se Kinezima i Rusima.
Ako Imaju sta ponuditi bilo jednim bilo drugim za vojnu podrsku neka urade to.
Da Vidimo bi li Zuti prijetio onda i trazio pregovore. Ili bi povukao rep.
Ako Imaju sta ponuditi bilo jednim bilo drugim za vojnu podrsku neka urade to.
Da Vidimo bi li Zuti prijetio onda i trazio pregovore. Ili bi povukao rep.
- husein_kapetan
#44386 Re: IRAN
Ovo 15-to dnevno temporiziranje Trampovo postade noćna mora bibijeva..kako se ono kaže..AIPAC na aparatima..mislim da je ovo presedan..ipak mislim da će Tramp kao iskoro uvijek..promjeniti mišljenje..
- alijagoro
#44387 Re: IRAN
Jedina nada su ima Kinezi i Pakistanci,mada onaj pakistanski general skoro je bio sa trumpom,ko zna,sta se i tu mulja.
- Danguba
#44388 Re: IRAN
Zuco ako se umijesa automatski ce se stvoriti blokovi.
-
Rob_Atl
#44389 Re: IRAN
Imam osjecaj ovo odgadjanje fol za 14 dana, da Trump ceka dok dodje ovaj novi nosac aviona, taman je krenuo i treba mu dobrih 15tak dana da dodje do tamo. I onda ce udariti svom silom. Ne znam, ne moze covjek pametan biti. 
- jeza u ledja
#44390 Re: IRAN
Sta nije tacno? Je li Iranci imaju dovoljno dobar lobi? Sto se ne prica o tome hoce li Kina ili Rusija uci u sukob?belfy wrote: ↑20/06/2025 00:35pa, ovo bas i nije tacno. pod toliko sankcija dobro rade sa Rusijom i Kinom. gdje drugo ocekujes da lobiraju?jeza u ledja wrote: ↑18/06/2025 18:52Kakve veze ima Iran sa nesposobnoscu americkih politicara?
Iranci jedino mogu biti krivi sto i sami nemaju dobar lobi medju jakim igracima.
O svemu se prica kao da je nastalo pukom koincidencijom.
- alijagoro
#44391 Re: IRAN
Meni vise djeluje kao da daje vremenu izraelu da unistava iran a mozda izraelci imaju jos neko iznenadjenje spremnohusein_kapetan wrote: ↑20/06/2025 00:40 Ovo 15-to dnevno temporiziranje Trampovo postade noćna mora bibijeva..kako se ono kaže..AIPAC na aparatima..mislim da je ovo presedan..ipak mislim da će Tramp kao iskoro uvijek..promjeniti mišljenje..
- SaraFina
#44392 Re: IRAN
-
Juliuscezar
#44393 Re: IRAN
Relativno mirna noć, nadam se da su Iranci budni i spremni
-
A_A_AKCIJA
#44394 Re: IRAN
Obavezno pogledati
Kakve razmjere izopačenosti, odsutnost imalo humanosti, odron civilizacije
Kakve razmjere izopačenosti, odsutnost imalo humanosti, odron civilizacije
- alijagoro
#44395 Re: IRAN
Neka zenska(navodno strateg za Kinu) kaze da Kinezi ne planiraju da se mjesaju,sto ima smisla,nisu jos na tom nivou da mogu parirati Amerikancima
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#44396 Re: IRAN
Onih raketa dometa par stotina kilometara imaju dosta (do 700-800 km). Mogu sa njima gađati dosta ciljeva iz Iraka i Jemena. Hutima u Jemenu trebaju hipersonične protubrodske rakete na čamcima. Jedno par stotina raketa im poslati da redovno bubaju zapadne tankere i kargo brodove.
Ali ovo što pokušavaju u Iranu, tu taktiku najbolje da Rusi u Evropi koriste. Ima dosta rafinerija i u Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Engleskoj.
Civilne dronove FPV koriste za masovnu upotrebu
- SaraFina
#44397 Re: IRAN
100%. Plus lik je senilna kretencina. Udarice USA javnost po njemu. I svi protivnici. Njegov polozaj nije uopce zahvalan. Sad koliko ta budaletina i budale oko njega to kontaju. Ali mogao bi dobro on popusiti zbog vojne podrske i uplitanja. Ako to ne povuci rezultate dobre onda je donji.
-
belfy
#44398 Re: IRAN
prestani se ti sramotiti i nadji nekog integriteta. tvoje stajaliste se promijeni iz dana u dan. pricas (prepricavas) samo ono sto ti drugi kazu. razmislis li, onako, nekada sam za sebe?Thorgerson wrote: ↑18/06/2025 19:41 Najjace kad mi, bosanci, pocnemo pametovati nekome ima li ili nema slobodu. A jos ne smjesnije ako to radis civilizaciji staroj nekoliko tisucljeta.
Mi, koji imamo svabu za "vrhovnog" poglavara i koji samo fiktivno imamo suverenitet i kao "biramo" nesto svako dvije godine.
Prestanimo se sramotiti.
- Edin H.
- skupljac_zeljeza
#44400 Re: IRAN
Izrael je u namjeri da dovrši 'skidanje sedam režima' stigao do Irana. Onda njihova priča da kada skinu Iran da na listu dodaju kao osmi režim Pakistan jer ne mogu dozvoliti da neko blizu njih ima nuklearno oružje. Pakistan je toga svjestan i zato je među prvima dao podršku Iranu i teško da im sada rade nešto iza leđa.
Kinezima su bitni energenti koje uvozi iz Irana po povoljnim cijenama i sigurno da nešto čine, a da ne dođu u sukob sa Zapadom jer i njih čeka njihov rat. Rusi su izdali Iran mada nešto verbalno trabunjaju, ali na terenu konkretne pomoći se ne može vidjeti. Pisao sam već i zašto. Prije svega pregovori oko Ukrajine sa Zapadom i ne žele zamjeranja.