Nastaviće sigurno odgovarati na svaki singularni napad..to je na duge staze za izrael neodrživo..početno "iznenadjenje" je uvelike splasnulo..to znaju svi..Prerano je za praviti zaključke bilo kog tipaHelaS wrote: ↑19/06/2025 23:36@huseine, da li bi Iran trebao nastaviiti sa raketiranjima izraelskih ciljeva sa kojih je ugrožen iranski teritorij i država im, zapravo da pojačaju te odgovore na izraelsku agresiju, pa da time satjera Netanyahua na predaju, ako se tako može nazvati čin prestanka po Iranuhusein_kapetan wrote: ↑19/06/2025 22:41Treba vremena da se pozicioniraju nosači aviona in primis..sada analiziraju moguće evolutivne scenarije ako (kada) napadnu jer znaju da će napadom pokrenuti širi regionalni sukob..ni kinezi ne miruju..braniće svoje interese tamo na svaki način..Iran bi svakako blokirao Hormuz a znamo šta bi na globalnom planu to značilo..Juliuscezar wrote: ↑19/06/2025 22:14 Ovo sa dvije sedmice je ili varka a ako nije dokaz je ds se sumnja u mogućnost uništavanja fordowa
Mislim da na operatvno-taktičkom planu Izrael više od ovog jednostavno ne može uraditi konvencionalno..a kao nikada do sada trpi kontinuirano šamaranje koje vrmenom može postati veliki problem..suludo je hipotizirati da će Iran podići bijelu zastavu kako se danima profilira i poziva..za ovo se 30godina spremaju..
Samo stratesko bombardovanje značajnog obima može donekle promjeniti tok ovog sukoba..ali tada bi cijeli BI gorio..
Vidjećemo..
IRAN
- husein_kapetan
#44351 Re: IRAN
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#44352 Re: IRAN
Ometanje GPS-a na raketama i dronovima
Ometanje signala i veze sa dronovima na granici sa Irakom
Prisluškivanje veze
Hvatanje frekvencija raketa i dronove
Dostavljanje podataka Iranu i njihovoj PVO
Itd...
- Rothmans
#44353 Re: IRAN
-
HelaS
#44354 Re: IRAN
-
MMM1977
#44355 Re: IRAN
Jbt, ovdje kad hoćeš nešto napisati treba prvo da pročitaš enciklopediju na temu onoga što želiš reći, da se ne bi neko uhvatio za tu konstataciju i odveo temu u raspravu o tome. Helem, neka misli šta ko hoće, poznate činjenice su neumoljive ali to nikako ne znači da podržavam Izrael u bilo čemu a pogotovo ne u onome što rade u Gazi ili svim svojim susjedima pa na kraju i Iranu.
Ostavio sam hrpu komentara o tome koliko mi se gade zbog svega što rade (cionisti) i da bi upravo zbog toga što su napredni i što su kroz historiju prošli trebali biti oličenje morala i poštenja a oni su sve suprotno od toga.
Pozdrav.
Ostavio sam hrpu komentara o tome koliko mi se gade zbog svega što rade (cionisti) i da bi upravo zbog toga što su napredni i što su kroz historiju prošli trebali biti oličenje morala i poštenja a oni su sve suprotno od toga.
Pozdrav.
- moonco
#44356 Re: IRAN
Europljani i Amerikanci trebaju da se odsele iz Palestine.
- skupljac_zeljeza
#44357 Re: IRAN
Trump preferira još pregovore...
Američki predsjednik Donald Trump je sugerirao sigurnosnim dužnosnicima da bi imalo smisla da SAD pokrene napade na Iran samo ako bi bomba za uništavanje bunkera, takozvani “razbijač bunkera”, garantirano uništila ključno postrojenje za obogaćivanje uranija u Fordowu, objavio je The Guardian pozivajući se na izvore upoznate s raspravama.
Trumpu je rečeno da bi bacanje bombe GBU-57, teške 13,6 tona, efektivno eliminiralo Fordow, ali se čini da on nije u potpunosti uvjeren, rekli su izvori, te je odgodio odobravanje napada, dok istovremeno čeka da vidi hoće li prijetnja američkog sudjelovanja natjerati Iran na pregovore.
Učinkovitost bombi GBU-57 tema je dubokih rasprava u Pentagonu od početka Trumpovog mandata, prema riječima dva sigurnosna dužnosnika koji su obaviješteni da bi možda samo taktičko nuklearno oružje moglo uništiti Fordow jer se njegova lokacija nalazi duboko u planini.
Trump ne razmatra upotrebu taktičkog nuklearnog oružja na Fordowu, a tu mogućnost nisu predstavili ministar odbrane Pete Hegseth i načelnik združenog štaba general Dan Caine na sastancima u situacijskoj sobi Bijele kuće, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem, piše Guardian.
Ali zvaničnicima ministarstva odbrane koji su upoznati s raspravama je rečeno da korištenje konvencionalnih bombi, čak i u sklopu većeg paketa udarnog bombardiranja koje bi činilo nekoliko bombi GBU-57, ne bi prodrlo dovoljno duboko pod zemlju i da bi izazvalo samo dovoljno štete da uruši tunele i da ih zatrpa pod ruševinama.
Dužnosnicima ministarstva odbrane također je rečeno da bi za potpuno uništenje Fordowa, za koji izraelska obavještajna služba procjenjuje da pod zemlju ide duboko do 90 metara, SAD vjerovatno prvo trebao omekšati tlo konvencionalnim bombama, a zatim na kraju baciti taktičko nuklearno oružje iz bombardera B2.
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... ku-planinu
- liyf
#44358 Re: IRAN
-
Hendrix
#44359 Re: IRAN
Dok se Trump nakaninda nesto uradi Izrael ostade bez raketa. Slabo to nesta Bibi pritisce, treba malo jaca ucjena da ide.
- hatemondays
#44360 Re: IRAN
Ode tema u 3 materine kad se pichokama i nobelovcima pocne ovdje raspravljati. Taman se nalozio dosao na posao pristavio kafu kad rinaka. Narandza kupuje malo vremena da se ovi ohavizaju poslije rokavele a usput da se i Kinezi lagano ukljuce kao sto su se ukljucili u UFC izmedju Pakistana i Indije pa da vidimo ko boljom tehnologijom mase (tu pichoke ne igraju nikakvu ulogu).
-
belfy
#44361 Re: IRAN
zasto reci nesto ovakvo? paralela bi bila da ti neko odgovori da tako pricaju seljacine pred granapom, (zaista) otvorenog uma... koja je poenta ovakve price o desavanjima hiljadu kilometara od nas?JoseMujica wrote: ↑18/06/2025 18:27 ...
eto koliko su ograničeni naši kasabski FGR furači i uz to veoma zatvoreneog uma![]()
...
- SaraFina
#44362 Re: IRAN
Ispucali su oni vec kredit proslosti na Gazi. Nemilosrdno ubijajuci djecu i civile. Niko sa dvije ciste, ne vjeruje u njihove tlapnje o tome kako Gazu ravnaju i ubijaju neduzne, pod krinkom da se bore protiv Hamasa.MMM1977 wrote: ↑19/06/2025 23:51 Jbt, ovdje kad hoćeš nešto napisati treba prvo da pročitaš enciklopediju na temu onoga što želiš reći, da se ne bi neko uhvatio za tu konstataciju i odveo temu u raspravu o tome. Helem, neka misli šta ko hoće, poznate činjenice su neumoljive ali to nikako ne znači da podržavam Izrael u bilo čemu a pogotovo ne u onome što rade u Gazi ili svim svojim susjedima pa na kraju i Iranu.
Pozdrav.
Zato Iran to treba iskoristiti sad i odmah. Dok sve ovo traje paralelno i dok jos uvjek napadaju nemilosrdno Gazu. Znaci sve raspolozive snage usmjeriti i ne postustati.
Donald ocigledno ima problem sa napadom i podrzavanjem zidovske agresije. Neko rece da se ratovi predvidjaju po 50 godina unaprijed. Pidrska USA Zidovima bila bi pod bilo kim neupitna. No niko sigurno nije mogao predvidjeti da ce ova budala biti izabrana po drugi put. Zato je ovo Iranu dobra prilika i da pokaze koliki je Donald klaun. Ako su pametni nastavice sa udarima. I iscrpljivanjem Izraela. Sto duze budu ih napadali i USA i Izrael ce biti fleksibilniji za pregovore. Zato bi mi bilo vise nego drago da se Iran dobro pozicinira. A onda pregovara.
-
HelaS
#44363 Re: IRAN
Isto mislim. I ne čekati Izraelce pa odgovarati raketama na njihove, već neprekidno djelovati svojim po Izraelu. Izraelci, da mogu, ni spavali ne bi od raketiranja po IranuSaraFina wrote: ↑20/06/2025 00:03Ispucali su oni vec kredit proslosti na Gazi. Nemilosrdno ubijajuci djecu i civile. Niko sa dvije ciste, ne vjeruje u njihove tlapnje o tome kako Gazu ravnaju i ubijaju neduzne, pod krinkom da se bore protiv Hamasa.MMM1977 wrote: ↑19/06/2025 23:51 Jbt, ovdje kad hoćeš nešto napisati treba prvo da pročitaš enciklopediju na temu onoga što želiš reći, da se ne bi neko uhvatio za tu konstataciju i odveo temu u raspravu o tome. Helem, neka misli šta ko hoće, poznate činjenice su neumoljive ali to nikako ne znači da podržavam Izrael u bilo čemu a pogotovo ne u onome što rade u Gazi ili svim svojim susjedima pa na kraju i Iranu.
Pozdrav.
Zato Iran to treba iskoristiti sad i odmah. Dok sve ovo traje paralelno i dok jos uvjek napadaju nemilosrdno Gazu. Znaci sve raspolozive snage usmjeriti i ne postustati.
Donald ocigledno ima problem sa napadom i podrzavanjem zidovske agresije. Neko rece da se ratovi predvidjaju po 50 godina unaprijed. Pidrska USA Zidovima bila bi pod bilo kim neupitna. No niko sigurno nije mogao predvidjeti da ce ova budala biti izabrana po drugi put. Zato je ovo Iranu dobra prilika i da pokaze koliki je Donald klaun. Ako su pametni nastavice sa udarima. I iscrpljivanjem Izraela. Sto duze budu ih napadali i USA i Izrael ce biti fleksibilniji za pregovore. Zato bi mi bilo vise nego drago da se Iran dobro pozicinira. A onda pregovara.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#44364 Re: IRAN
Ostavi vas čo'jek pola dana, napravite havary 
- SaraFina
#44365 Re: IRAN
Ne treba im dozvoliti da dišu. Stalno neka svira zračna. Non stop. Još oni nisu ratovali da je njihov teritoriji ugrozen. I da ih neko udara bez prestanka. Pregovore Mora traziti Donald licno i biti spreman na ustupke. Sve drugo vodi ka propasti.HelaS wrote: ↑20/06/2025 00:07Isto mislim. I ne čekati Izraelce pa odgovarati raketama na njihove, već neprekidno djelovati svojim po Izraelu. Izraelci, da mogu, ni spavali ne bi od raketiranja po IranuSaraFina wrote: ↑20/06/2025 00:03Ispucali su oni vec kredit proslosti na Gazi. Nemilosrdno ubijajuci djecu i civile. Niko sa dvije ciste, ne vjeruje u njihove tlapnje o tome kako Gazu ravnaju i ubijaju neduzne, pod krinkom da se bore protiv Hamasa.MMM1977 wrote: ↑19/06/2025 23:51 Jbt, ovdje kad hoćeš nešto napisati treba prvo da pročitaš enciklopediju na temu onoga što želiš reći, da se ne bi neko uhvatio za tu konstataciju i odveo temu u raspravu o tome. Helem, neka misli šta ko hoće, poznate činjenice su neumoljive ali to nikako ne znači da podržavam Izrael u bilo čemu a pogotovo ne u onome što rade u Gazi ili svim svojim susjedima pa na kraju i Iranu.
Pozdrav.
- husein_kapetan
#44366 Re: IRAN
Italija pere ruke od eventualnog uplitanja u iransko-izraelski sukob.. kažu da trebaju upit za raspolaganje baza za ev. intervenisanje tamo..
- SaraFina
#44367 Re: IRAN
Ja ne vjerujem da su ostali bez raketa. Ali im je sigurno novina ovi udari sto Iran odradjuje. Nebitno koliko ucinka bilo. Deset laznih neka se zracna oglasi. A u 11 poslati nesto ucinkovito.
-
MMM1977
#44368 Re: IRAN
@SaraFina, ja mislim da Iran trenutno taktizira i da uopšte ne žele da iskoriste svoje potencijale jer bi to možda prisililo USA na reakciju. Povremeno ih podsjete šta mogu, povremeno pokažu šta imaju u arsenalu, ali to nije ni blizu stvarnih mogućnosti.
Mislim da bi Iran tek pokazao pravu snagu ako dođe do sveopšteg napada, tada bi prema Izraelu, ali i zaljevskim prdimahovinama, letilo sve i svašta, sigurno bi se aktivirao i Hezbollah i ostale grupe koje kontrolišu. Imam osjećaj da čuvaju i PVO.
Osim početnog uspjeha, Izrael je u defanzivi i vidi se da su se preračunali ili su očekivali da se USA uključe odmah. Iran trenutno diktira tempo i bukvalno se poigravaju sa Izraelom.
Veličina teritorije ipak igra ulogu, mora se shvatiti da je Izrael efektivno veličine ZDK. Imaju puno Arapa u Izraelu, imaju Hamas, Hezbollah odmah tu, a nikada se ne zna kada se situacija u Egiptu može promjeniti, kada Kuna može procijeniti da bi se mogli malo uključiti u igru.
A ono što je, po meni, najveći problem Izraela je to što nemaju baš apsolutnu podršku u svojim redovima i samo je pitanje kada će se sami Izraelci pobuniti zbog svega što radi njihova vlast.
Mislim da bi Iran tek pokazao pravu snagu ako dođe do sveopšteg napada, tada bi prema Izraelu, ali i zaljevskim prdimahovinama, letilo sve i svašta, sigurno bi se aktivirao i Hezbollah i ostale grupe koje kontrolišu. Imam osjećaj da čuvaju i PVO.
Osim početnog uspjeha, Izrael je u defanzivi i vidi se da su se preračunali ili su očekivali da se USA uključe odmah. Iran trenutno diktira tempo i bukvalno se poigravaju sa Izraelom.
Veličina teritorije ipak igra ulogu, mora se shvatiti da je Izrael efektivno veličine ZDK. Imaju puno Arapa u Izraelu, imaju Hamas, Hezbollah odmah tu, a nikada se ne zna kada se situacija u Egiptu može promjeniti, kada Kuna može procijeniti da bi se mogli malo uključiti u igru.
A ono što je, po meni, najveći problem Izraela je to što nemaju baš apsolutnu podršku u svojim redovima i samo je pitanje kada će se sami Izraelci pobuniti zbog svega što radi njihova vlast.
-
HelaS
#44369 Re: IRAN
SaraFina wrote: ↑20/06/2025 00:11Ne treba im dozvoliti da dišu. Stalno neka svira zračna. Non stop. Još oni nisu ratovali da je njihov teritoriji ugrozen. I da ih neko udara bez prestanka. Pregovore Mora traziti Donald licno i biti spreman na ustupke. Sve drugo vodi ka propasti.HelaS wrote: ↑20/06/2025 00:07Isto mislim. I ne čekati Izraelce pa odgovarati raketama na njihove, već neprekidno djelovati svojim po Izraelu. Izraelci, da mogu, ni spavali ne bi od raketiranja po IranuSaraFina wrote: ↑20/06/2025 00:03 Ispucali su oni vec kredit proslosti na Gazi. Nemilosrdno ubijajuci djecu i civile. Niko sa dvije ciste, ne vjeruje u njihove tlapnje o tome kako Gazu ravnaju i ubijaju neduzne, pod krinkom da se bore protiv Hamasa.
- moonco
#44371 Re: IRAN
- Danguba
#44372 Re: IRAN
Nisi u manjini.jeza u ledja wrote: ↑19/06/2025 23:26 Hocemo li praviti opklade - hoce li Trump bombardovati ili ne?
Ja mislim da ce preovladati njegova politicka pronicljivost citanja svoje publike i prezivljavanja, i da nece povuci obarac. Izgleda da sam u manjini.
Ali eto vidjecemo ko zna.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#44373 Re: IRAN
Neke četiri grupe iz Iraka koje imaju tonu 'članova' su već najavile da ulaze 100% ako Amerika ispali bilo šta. Znam da je jedna Kataib Hezbollah (odvojeni od lebanonskog), ostale tri imaju neka čudna imena za zapamtiti
Šuška se i da Iran čuva nešto za američke baze po regiji.
- skupljac_zeljeza
#44375 Re: IRAN
OTKRIĆE REUTERSA: Amerikanci i Iranci su sve vrijeme bili "na vezi", otkriven i uslov Teherana za pregovore...
Ovosedmični telefonski razgovori bili su najznačajniji direktni razgovori. Regionalni diplomata blizak Teheranu rekao je da je Araqchi rekao Witkoffu da Teheran "može pokazati fleksibilnost u nuklearnom pitanju" ako Washington pritisne Izrael da okonča rat.
Osim kratkih susreta nakon pet rundi indirektnih pregovora od aprila, na kojima se razgovaralo o višedecenijskom nuklearnom sporu Irana, Araqchi i Witkoff ranije nisu imali direktne kontakte.
Drugi regionalni diplomata koji je razgovarao s Reutersom rekao je da je "prvi poziv inicirao Washington, koji je također predložio novu ponudu" kako bi se prevazišao zastoj oko sukoba crvenih linija.
Američki predsjednik Donald Trump želi da Teheran prekine obogaćivanje uranija na svom tlu, dok je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei insistira da je pravo Teherana na obogaćivanje nepregovaračko.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/41 ... ovore.html