Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#26051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 18/06/2025 12:08 @dr_Evil

Ne kazem da nemas i vani… budala imas svugdje. Samo sto ih je kod nas procentualno puno vise. Ako nista, nekada si bio u sred bijela dana siguran da te niko nece zaskociti. Da se pise o svemu sto se svakodnevno desava, tek onda bi vidio kakav ovdje haos i bezzakonje vlada. To ti se sve mogu ciniti sitnice… al te te sitnice konstantno drze pod stresom.

@tramvajtrojka

Kukaju samo oni koji su sami skloni krsenju zakona.
Iskreno, desavaju se stvari, ali u Mostaru jos uvijek u sred noci mozes u bilo koju ulicu uci, da se ne lazemo. Ne bih rekao da je kod nas procenutalno puno vise. Daleko od toga da je situacija sjajna, jasno je i vidljivo da je drustvo zapusteno(da se izrazim novinarski), i da se mladost fura na neke online ideale, pa cak i odraslima je Faco uzor. Ali nisu vani strumfovi kako neko zamislja, situacija je slicna. U vijecu sam roditelja skole i slucajevi mobinga su eksplodirali, i online i stvarnom svijetu.
ibizza

#26052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

dr_Evil wrote: 18/06/2025 12:36

Ne kazem da nemas i vani… budala imas svugdje. Samo sto ih je kod nas procentualno puno vise. Ako nista, nekada si bio u sred bijela dana siguran da te niko nece zaskociti. Da se pise o svemu sto se svakodnevno desava, tek onda bi vidio kakav ovdje haos i bezzakonje vlada. To ti se sve mogu ciniti sitnice… al te te sitnice konstantno drze pod stresom.

@tramvajtrojka

Iskreno, desavaju se stvari, ali u Mostaru jos uvijek u sred noci mozes u bilo koju ulicu uci, da se ne lazemo. Ne bih rekao da je kod nas procenutalno puno vise. Daleko od toga da je situacija sjajna, jasno je i vidljivo da je drustvo zapusteno(da se izrazim novinarski), i da se mladost fura na neke online ideale, pa cak i odraslima je Faco uzor. Ali nisu vani strumfovi kako neko zamislja, situacija je slicna. U vijecu sam roditelja skole i slucajevi mobinga su eksplodirali, i online i stvarnom svijetu.
Znamo, na Grbavici su :D
moimoi

#26053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@tramvajtrojka

Zivjela sam i ja vani.. Govorim o kolicini stresa s kojim se susreces mimo posla i tamo gdje ga ne bi trebalo biti. Mi smo prekucali igricu. Sarajevo je bukvalno ludara na otvorenom.
Vjerujem da je tebi banja kada dodjes na par sedmica u svoju rodnu grudu…manja sredina, laganini, ne interesuje te nix jer ne zivis tu. operisan od svega.
Tvrtko II Kotromanić

#26054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

malo se pretjeruje, cuj ludara na otvorenom

mada ok, licni dozivljaj zivota i jeste relevantan za pojedinca, moja zivotna iskustva su drugacija, @moimoi ima drugacija, pa samim tim i drugacije misljenje i stav o stepenu ludila u gradu :D
dr_Evil

#26055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 18/06/2025 13:13
Zivjela sam i ja vani.. Govorim o kolicini stresa s kojim se susreces mimo posla i tamo gdje ga ne bi trebalo biti. Mi smo prekucali igricu. Sarajevo je bukvalno ludara na otvorenom.
Vjerujem da je tebi banja kada dodjes na par sedmica u svoju rodnu grudu…manja sredina, laganini, ne interesuje te nix jer ne zivis tu. operisan od svega.
Opet slozit cu se s tobom kao i uvijek, od saobracaja do kase svi su nesto ko ljuti, svima se zuri, i svi su vazniji od tebe. Ali opet je cinjenicno stanje da mimo incidenata koji se desavaju gdje cak padne i mrtva glava(desava se svugdje) generalno su nam sigurni gradovi, a sam Mostar mozda manja sredina ali je veliko urbano podrucje za svoju kotlinu, gdje trebas dodati dvije suprostavljene nacije i do krvi zaracene navijace; sto u Capajebu i nije slucaj.

Bio sam par puta poslom, evo cak i novije u Juznoj Americi. Doslovno ti domacini kazu ako skrenes sa glavne spavat ces sa ribama, ili ako pricas na telefon udji u prodavnicu svaka piljara ima kameru i security. U Italiji je poprilicno ista stvar bila, drz se glavne i ne skreci(dva veca grada). Sanse da u BiH budes opljackan u sred bijela dana postoje, ali su statisticka greska za kljixa, vise su ti sanse da te Ateist ubije u saobracaju dok tvrdi da su ogranicenja brzine za levate.

Evo neki dan snimak u starMo, cure se urotile mlate neku drugu cure na sred krova staklene banke, odron. Ali isto se desava i vani, koke od 13-14 godina sve nose markirane torbice u skolu nece ruksake, pa onda ih kamera uhvati kako kradu parfeme, zlostavljaju vrsnjakinje.

Nisam ja tako davno otisao Moi, a jos manje nije tako davno otkad sam vecinu vremena vani. I zivio, radio, studirao, gonjao pravdu, pusti.
moimoi

#26056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/06/2025 13:20 malo se pretjeruje, cuj ludara na otvorenom

mada ok, licni dozivljaj zivota i jeste relevantan za pojedinca, moja zivotna iskustva su drugacija, @moimoi ima drugacija, pa samim tim i drugacije misljenje i stav o stepenu ludila u gradu :D
Starci mog druga su radili u Jagomiru… na neku moju konstataciju da sam na Vilsu srela bar 5 diagnoza u jednom danu…rece on meni kako je moguce jer ih vikendom pustaju.., nemaju valjda dovoljno osoblja.. pa ove koji nisu opasni po druge, puste tako za vikend. A oni se valjda sami vrate. Dakle doslovno ludara na otvorenom. Jos na to dovoljan broj onih koji se ne lijece, a trebali bi.
Tvrtko II Kotromanić

#26057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 18/06/2025 13:57
Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/06/2025 13:20 malo se pretjeruje, cuj ludara na otvorenom

Starci mog druga su radili u Jagomiru… na neku moju konstataciju da sam na Vilsu srela bar 5 diagnoza u jednom danu…rece on meni kako je moguce jer ih vikendom pustaju.., nemaju valjda dovoljno osoblja.. pa ove koji nisu opasni po druge, puste tako za vikend. A oni se valjda sami vrate. Dakle doslovno ludara na otvorenom. Jos na to dovoljan broj onih koji se ne lijece, a trebali bi.
zamisli susreta "vikendasa" na slobodnom vikendu, jedan iz KPD Zenica, drugi sa Jagomira :D

ko bi pobijedio :D
moimoi

#26058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/06/2025 13:59
moimoi wrote: 18/06/2025 13:57

zamisli susreta "vikendasa" na slobodnom vikendu, jedan iz KPD Zenica, drugi sa Jagomira :D

ko bi pobijedio :D
Ovi u Ze imaju teretane :D
dr_Evil

#26059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Halalite, ali to i vani rade :D

Evo, superstar voditelj u Norveskoj je mostarac, Leo Ajkic, prosle godine je snimio emisiju o norveskim najopasnijim zatvorenicima, i tako frajer serijski silovatelj, ode malo skokne vikendom do centra Osla, bavi se umjetnoscu, dodao bih KUD(ali cu pretjerat).

Ali, samo kod nas :D
Tvrtko II Kotromanić

#26060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 18/06/2025 14:02 Halalite, ali to i vani rade :D

Evo, superstar voditelj u Norveskoj je mostarac, Leo Ajkic, prosle godine je snimio emisiju o norveskim najopasnijim zatvorenicima, i tako frajer serijski silovatelj, ode malo skokne vikendom do centra Osla, bavi se umjetnoscu, dodao bih KUD(ali cu pretjerat).

Ali, samo kod nas :D
ovo je vjerovatno najveca laz koja se neprestano kod nas vrti, od crne hronike pa do fudbala i navijackih nereda :D :bih:
Ozimician

#26061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bila je na temi ona izvala od prije koji mjesec, kad je jedna dijasporka napisala: U BiH policija maltretira narod zbog prolaska na crvenom i 2-3 posta ispod ista ta napise kako u Minhenu obavezno propusta autobus sa stajalista, jer zna da bi je odmah onaj vozac iza nje prijavio i to hvali kao civilizaciju.

Eh takav je kod nas odnos prema svemu, svi kukaju na sjecu sume i kad se neko kazni zbog toga to postane drzavni meme.
dr_Evil

#26062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 18/06/2025 16:46 Bila je na temi ona izvala od prije koji mjesec, kad je jedna dijasporka napisala: U BiH policija maltretira narod zbog prolaska na crvenom i 2-3 posta ispod ista ta napise kako u Minhenu obavezno propusta autobus sa stajalista, jer zna da bi je odmah onaj vozac iza nje prijavio i to hvali kao civilizaciju.

Eh takav je kod nas odnos prema svemu, svi kukaju na sjecu sume i kad se neko kazni zbog toga to postane drzavni meme.
Sad je pitanje casti: "Da li zelite da vas vozac autobusa trubi i opsuje nesto sta ne cujete, ili da vas prijavi policiji jer ste mu oduzeli prednost" :D

Jer'vo zakon je zakon! A svaka se vrtirepka sta ne propusta autobus mora policiji prijavit!

Ozimician

#26063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Upravo tako:

Image
geralt

#26064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

@tramvajtrojka

Imas zato u Mostaru dva dana u godini kada ne mozes ni u jednu ulicu uci (kad igraju Velez i Zrinjski). Nekad ne mora biti ni derbi, kao kad su Ultrasi polupali Mahalu prije par godina.

O dzeparosima i lopovima koji ordiniraju Starim gradom, da ne pricamo. Daleko od toga da ti je Mostar neki primjer licne bezbjednosti na ulici.
dr_Evil

#26065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 18/06/2025 20:37
Imas zato u Mostaru dva dana u godini kada ne mozes ni u jednu ulicu uci (kad igraju Velez i Zrinjski). Nekad ne mora biti ni derbi, kao kad su Ultrasi polupali Mahalu prije par godina.

O dzeparosima i lopovima koji ordiniraju Starim gradom, da ne pricamo. Daleko od toga da ti je Mostar neki primjer licne bezbjednosti na ulici.
Napisah vec za suprostavljene etnije i dvije navijacke skupine do krvi zaracene.

Dzeparosa ima, ali da neko bude opljackan sa pistoljem ili nozem to je na prste jedne ruke. NIje neki primjer ali jeste kao sto rekoh grad gdje mozes slobodno da dzogiras u sred noci bez da se sekiras. Moglo bi biti puno bolje, a to milicija iskreno moze za jednu vecer da rijesi, ali ovakvi navijaci su samo poluga dvije nacionalisticke politike i zato se okrece glava
Bodkin

#26066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

mislim u zavisnosti od lokacije u evropi, sitni kriminal je gori nego u sarajevu
milojicabrzi

#26067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by milojicabrzi »

A o Americi da i ne govorimo :run: :thumbup: :bih:
moimoi

#26068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bi li ovo bilo moguce u nekoj Eu zemlji?

https://istraga.ba/narko-diler-nastavlj ... ne-akcije/

Ne pitam za Burundi.
dr_Evil

#26069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 19/06/2025 11:42 Bi li ovo bilo moguce u nekoj Eu zemlji?

Ne pitam za Burundi.
U nekoj EU zemlji tipa Hrvatska, Bugarska, svakako da je moguce, i ne samo da je moguce nego se desava. Da li je moguce u drugim, razvijenim EU zemljama da se kriminalci izmedju sebe snimaju, ponizavaju, ubijaju, svakako jeste, gledamo te scene svakodnevno. Da li je moguce da policija pobjegne, a tuzioc odbije raditi istragu, tesko!
Ozimician

#26071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /250619053

Eh sad u komentarima je misljenje da su nasi "pokrali robu koja je bila namjenjena kao donacija" - jer kako bi drugacije moglo biti?

A istina je da ove humanitarne organizacije po Njemackoj rade skladisne prodaje donirane robe.

Da se kojim slucajem sazna da Mehramet ili Pomozi.ba prodaje dalje doniranu robu, mogu tek misliti kakva bi bila reakcija javnosti na to. Ovdje bi to svakako bio razlog za napustanje drzave.
Bodkin

#26072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 19/06/2025 13:07
moimoi wrote: 19/06/2025 11:42 Bi li ovo bilo moguce u nekoj Eu zemlji?

Ne pitam za Burundi.
U nekoj EU zemlji tipa Hrvatska, Bugarska, svakako da je moguce, i ne samo da je moguce nego se desava. Da li je moguce u drugim, razvijenim EU zemljama da se kriminalci izmedju sebe snimaju, ponizavaju, ubijaju, svakako jeste, gledamo te scene svakodnevno. Da li je moguce da policija pobjegne, a tuzioc odbije raditi istragu, tesko!
u sred amsterdama u 8 ujutro sasuli par metaka u glavu uglednom advokatu koji je pretstavljao svjedoka na nekom sudjenju. mislim da je pitanje samo koliko je vjerovatno da se nesto desi obicnim normalnim ljudima
Javier Pena

#26073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Javier Pena »

Ozimician wrote: 19/06/2025 14:59 https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /250619053

Eh sad u komentarima je misljenje da su nasi "pokrali robu koja je bila namjenjena kao donacija" - jer kako bi drugacije moglo biti?

A istina je da ove humanitarne organizacije po Njemackoj rade skladisne prodaje donirane robe.

Da se kojim slucajem sazna da Mehramet ili Pomozi.ba prodaje dalje doniranu robu, mogu tek misliti kakva bi bila reakcija javnosti na to. Ovdje bi to svakako bio razlog za napustanje drzave.
Opce poznata stvar da se donirana roba prodaje kako bi se organizacije mogle dalje finansirati. 2025. godina, ljudima treba hrana i finansijska pomoc, odjece ima na bacanje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 19/06/2025 14:59 https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /250619053

Eto u njemackoj ne postoji nepismen narod pa ne komentarise tako, jos jedna iz rubrike "samo kod nas"
dr_Evil

#26075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

U Norveskoj imas kontejnere gdje ostavis robu, a po citavoj Norveskoj Fretex radnje gdje se ta ista roba prodaje za neke manje novce. Isto tako imaju neki drugi koji gone za Afriku ili slicno. Sve je biznis.

Nedavno sam imao rasprave kako ljudi u pomozi.ba sebi ostavljaju neki procenat ili sta vec. Rekoh sta je problem, to su ljudi koji su zaposleni tamo, da nije njih kako bismo uplatili bilo kome. U neke druge skandale koje su imali ili nisu imali ne ulazim, ja sam samo zahvalan da imamo neku takvu platformu.
Post Reply