Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#26026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 17/06/2025 15:23
dr_Evil wrote: 17/06/2025 14:51
Bodkin wrote: 17/06/2025 14:17
mislim zakon je zakon.
da, ne smijes stajati i drzati upaljeno auto. nije mi jednom na germanskom podrucju neko kucnuo na prozor da mi mirnim lijepim njemackim kaze da ugasim auto
ali isto tako su mi ostavili ceduljicu kad mi je neko motor udario na parkingu da kazu ko je skupa sa registracijom

ne mozes selektivno uzimati iz sistema. mislim mozes kod nas
Slazem se, zakon je zakon, i ljudi su ljudi, svugdje ces svasta pronaci. Citava sustina izglaganja je bila ta da ljudi u sjeverozapadnoj europi zaista jesu mirniji, izgledaju pristojniji, ne trube, ne pickaraju, dobro sve to osim kad su pjani, ali rezultat je na kraju isti, nemas nista od toga sto ti se neko smije i onda te kasnije ili ukopa, ogovara, ukopava, ili na kraju dana prijavi.

Nove generacije se ponasaju isto kao i kod nas, recimo pritisak je na profe potpuno isti, sva djeca moraju biti odlikasi i imati uzorno vladanje, ako nije tako onda ne valja profa, mobing 1o1.
ne slazem se. ne moze te prijaviti ako te nema za sta prijaviti
poenta je da je najgore ako hoces da uzimas selektivno iz sistema. primjer, neki dan zakasnio pola sata na termin specijalisti. naredni je za mjesec. sta ja sad da radim ako je do mene. dok bi kod nas ma sta je pola sta, zovi stelu, galami malo i slicno
Ne bavim se takvim stvarima... ni kod nas nije to pravilo, nego ponasanje ljudi koji su iz kuce donijeli "znas ti ko sam ja". Niti bi ja to radio, niti neko moj. Ali da, dogadja se, i precesto. Ljetos sam prisustvao kad frajer iz autoskole donosi dokumente za ljekarsko, a doktorica mu sve na hodniku preko reda potpisa(bez da zna o kome se radi), i ode on svojim putem.

Ne kuzis ti najbolje o cemu ja govorim. Svi smo mi ljudi koji grijese i kojima je nekad potrebna pomoc, samo ces umjesto razumijevanja na drugoj strani cesto dobiti hinjaluk.
Dobrinjac-u-Pragu

#26027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

U moru regionalnih i eventualno svjetskih sukoba morati cete preimenovati temu uskoro “kad se isplati useljenje u BiH iz drugih drzava?” 😂
Bodkin

#26028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 17/06/2025 15:41
Bodkin wrote: 17/06/2025 15:23
dr_Evil wrote: 17/06/2025 14:51

Slazem se, zakon je zakon, i ljudi su ljudi, svugdje ces svasta pronaci. Citava sustina izglaganja je bila ta da ljudi u sjeverozapadnoj europi zaista jesu mirniji, izgledaju pristojniji, ne trube, ne pickaraju, dobro sve to osim kad su pjani, ali rezultat je na kraju isti, nemas nista od toga sto ti se neko smije i onda te kasnije ili ukopa, ogovara, ukopava, ili na kraju dana prijavi.

Nove generacije se ponasaju isto kao i kod nas, recimo pritisak je na profe potpuno isti, sva djeca moraju biti odlikasi i imati uzorno vladanje, ako nije tako onda ne valja profa, mobing 1o1.
ne slazem se. ne moze te prijaviti ako te nema za sta prijaviti
poenta je da je najgore ako hoces da uzimas selektivno iz sistema. primjer, neki dan zakasnio pola sata na termin specijalisti. naredni je za mjesec. sta ja sad da radim ako je do mene. dok bi kod nas ma sta je pola sta, zovi stelu, galami malo i slicno
Ne bavim se takvim stvarima... ni kod nas nije to pravilo, nego ponasanje ljudi koji su iz kuce donijeli "znas ti ko sam ja". Niti bi ja to radio, niti neko moj. Ali da, dogadja se, i precesto. Ljetos sam prisustvao kad frajer iz autoskole donosi dokumente za ljekarsko, a doktorica mu sve na hodniku preko reda potpisa(bez da zna o kome se radi), i ode on svojim putem.

Ne kuzis ti najbolje o cemu ja govorim. Svi smo mi ljudi koji grijese i kojima je nekad potrebna pomoc, samo ces umjesto razumijevanja na drugoj strani cesto dobiti hinjaluk.
pa i govorimo o prosjeku. necemo ti ja ali veci postotak hoce kod nas nego vani. a nasim ljudima treba vremena da se naviknu na novi sistem, ako ikad.
a zapadni stranci su nerijetko hinjavi ali cesce su hladni i odnos je poslovan. mi to prevedemo kao hinjaluk. tu ne ubrajam "prijavljivanje". to je ostalo iz vremena gestapoa medju germanima :-D zivio sam 6 mjeseci u spaniji. tamo su isto kao kod nas, bliski i srcani od pocetka. samo sto neces vidjeti to na ovim temama jer mi iseljavamo ekonomski, a niko ne ide u spaniju za parama
dr_Evil

#26029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 17/06/2025 15:54
pa i govorimo o prosjeku. necemo ti ja ali veci postotak hoce kod nas nego vani. a nasim ljudima treba vremena da se naviknu na novi sistem, ako ikad.
a zapadni stranci su nerijetko hinjavi ali cesce su hladni i odnos je poslovan. mi to prevedemo kao hinjaluk. tu ne ubrajam "prijavljivanje". to je ostalo iz vremena gestapoa medju germanima :-D zivio sam 6 mjeseci u spaniji. tamo su isto kao kod nas, bliski i srcani od pocetka. samo sto neces vidjeti to na ovim temama jer mi iseljavamo ekonomski, a niko ne ide u spaniju za parama
Spanija je drugi svijet, inace jug gdje god da dodjes to je nesto drugo. Ja sam bio neki kratki period poslom u Italiji i bez problema bih mogao tamo zivit.

Smetalo mi je u Bosni recimo sto na poslu se svi pretvaraju da su najbolji prijatelji, sa svakim moras biti ko familija. A ja nisam bas nesto taj tip da mogu sa svakim.
HarunKovac

#26030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HarunKovac »

QSuzi wrote: 16/06/2025 19:15 Nikad
Ovdje ima da krepam
Mogu svakog nogom nabiti mogu divljati
Mogu bušiti stan 10 godina
Mogu vrištati u bankama i vrištati da otvore još jednu kasu u bingu
Mogu negirati rase boje

Lijepa moja BiH jedna i jedina

A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš 🤮
Legendarno :lol: :lol:
moimoi

#26031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

…..
Rugafet

#26032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

QSuzi wrote: 16/06/2025 19:15 Nikad
Ovdje ima da krepam
Mogu svakog nogom nabiti mogu divljati
Mogu bušiti stan 10 godina
Mogu vrištati u bankama i vrištati da otvore još jednu kasu u bingu
Mogu negirati rase boje

Lijepa moja BiH jedna i jedina

A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš 🤮
Naravno. To su vrijednosti kojima cijeli svijet teži. Vrištanje u bankama, kako je to divno. Divljati okolo i nabiti svakog nogom, neprocjenjivo. A tek negirati boje (šta god to da znači) e to je tek teška kategorija.
nekome

#26033 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nekome »

Ozimician wrote: 16/06/2025 18:08 Image
nisu oni bili u Varešu, FBiH
belfy

#26034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

jos uvijek Ozy pise i generalizuje (a dovoljno bi bilo samo da izbaci tu generalizaciju) kako je "na Zapadu", a Evil prica nisam hebo, nego sam (cak ne ni gled'o, nego) cuo i pricao mi komsija/prijatelj...

ajde, Ozy ce jos dosta dugo vremena ostati takav, ali je ocigledno da je Evil spreman za jedan povratak. sada mozda samo napipava gdje su mu muda i medjuvremenu besjedi o negativnostima zapada, ali jednom kada napipa mozda se napokon i vrati. eh, onda ce biti interesantnije citati njegove upise...

P.S. drug @dr_Evil tebe kao da pere nostalgija koja se obicno preboli, a ako ostaje i nastavlja, onda znas put. jel tako? sta te sprecava da se vratis?
BlackRiver

#26035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Prosle zime neka baba u Austriji maksuz sisla na treceg sprata zgrade da mi na milom hitlerovskom dijalektu kaze kako auto ne smije biti upaljeno dok struzem led ( dok je vani -10 i dijete mi sjedi u autu).

Ja joj isto tako na milom balkanskom dijalektu kazem da se napusi karine. Nije se vise javljala.

Neko ostavi hljeb u kantu koja nije predvidjena za to. Poslije toga se pojavi ceduljica na toj kanti kako je to ostavio "covjek sa drugog sprata sa djetetom" (aludirajuci na mene, jer jedini imam dijete u toj zgradi).
Ja lijepo ostavim drugu ceduljicu da "covjek sa drugog sprata ne jede jeftini bijeli hljeb iz Penny-a".

Nije bilo vise ceduljica.

Poenta je da shupaka ima svugdje.
Karikaturist

#26036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

belfy wrote: 18/06/2025 03:12 jos uvijek Ozy pise i generalizuje (a dovoljno bi bilo samo da izbaci tu generalizaciju) kako je "na Zapadu", a Evil prica nisam hebo, nego sam (cak ne ni gled'o, nego) cuo i pricao mi komsija/prijatelj...

ajde, Ozy ce jos dosta dugo vremena ostati takav, ali je ocigledno da je Evil spreman za jedan povratak. sada mozda samo napipava gdje su mu muda i medjuvremenu besjedi o negativnostima zapada, ali jednom kada napipa mozda se napokon i vrati. eh, onda ce biti interesantnije citati njegove upise...

P.S. drug @dr_Evil tebe kao da pere nostalgija koja se obicno preboli, a ako ostaje i nastavlja, onda znas put. jel tako? sta te sprecava da se vratis?
Ne znam kako im ne dosadi, stalno se vrte oko svoje ose na ovoj temi. Ali eto valjda je to car forumskih radosti.
Comandini

#26037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

belfy wrote: 18/06/2025 03:12 jos uvijek Ozy pise i generalizuje (a dovoljno bi bilo samo da izbaci tu generalizaciju) kako je "na Zapadu", a Evil prica nisam hebo, nego sam (cak ne ni gled'o, nego) cuo i pricao mi komsija/prijatelj...

O cemu covjece pricas na takav nacin ? Guglaj, ljudi izive u Njemackoj i Norveskoj, protuzakonito je drzati auto upaljenim u leru dok stojis, postoje kazne za to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

nikad ama nikad ne bih drugog upozoravao na nešto osim ako nema fizičkog nasilja jačeg prema slabijem
uređujem ove 3 višnje oko zgrade
jednu sam spasio sigurnog uvenuca a druge dvije održavao na životu orezivao pazio
i neki dan vidim dva mladuća otkinula grane i odnijeli valjda da sjednu u park mrsko im stajati i brati
nisam ni njih upozorio
ali sljedeću jesen ide orezivanje da grane bježe u nebo i bez penjanja nema jedenja 8)
i upozorio sam dječaka da se curice ne udaraju

a to za kola kruh... hahaha boli me djon
dr_Evil

#26039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

belfy wrote: 18/06/2025 03:12
Imam razloge koji su jaci od svega ostalog da se trenutno ne mogu vratiti. A sto se tice nostalgije, mislim da sam prosao tu fazu prije par godina, realan pogled imam na oba svijeta i vidim sve vrline i mane. Samo eto svi preskacete te moje postove kad pricam o pozitivnim stvarima, valjda podrzava vas izbor pa samo preskocite, svi se pale na bilo koju negativnu.

Sto se tice hrabrosti, nemam potrebe za njom, posao kojim radim vani bi radio i u Bosni, gdje je laptop tu sam ja.
Bodkin

#26040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 16/06/2025 18:08 Image

znaci bio sam u 10 gradova sa ove liste. realno bih zivio u dva. ostali su mozda kul kad si u dvadesetim i trazis avanture i neki standard zivota ti nije bitan
dr_Evil

#26041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 18/06/2025 09:53

znaci bio sam u 10 gradova sa ove liste. realno bih zivio u dva. ostali su mozda kul kad si u dvadesetim i trazis avanture i neki standard zivota ti nije bitan
Ma samo nek je Spanija, ostalo cemo se vec nekako snaci :D dobro lazem, moze i Italija :D

Juznoamerikance gotivim, ali ne znam da li bih mogao tamo na duge staze. Gledati vijesti kod njih i kod nas, to je nesto drugo
moimoi

#26042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Cekajuci u redu za bankomat… slusam grupicu bubuljicavih majmuna kako planiraju da napadnu momka koji ih je “pogledao”… Meni odmah Denis M. u glavi.. zamisljam svog sina da nesvjesno pogleda te majmune… Okrenem se i glasno i jasno da me svi okolo cuju zaprjetim da cu zvati security … na sta ovaj najglasniji pocne meni prijetiti… ovi drugi, nesto finiji pocese njega smirivati i mene moliti da ne zovem. Dakle balavci od mozda 13-14 god. Nisu jos ni srednja. Treba se valjda i njih poceti plasiti?
Nase drustvo je u svakom pogledu otislo u pm. To samo zna za agresivnost. Ako nisi agresivan, pusis od agresivnih. Svi kao gledaju svoja posla i pustaju stoku da radi sta im je volja. Nastavnici bez straha da ce im roditelj sa sjekirom doci ne mogu nista manje od petice dati, njihovom umno poremecenom majmunu.

Za nas je brate MILICIJA. Kao sto je nekada bila. Par vaspitnih unaprijed, da znaju sta ih tek ceka ako kakvo njasre naprave.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 18/06/2025 10:04
Nase drustvo je u svakom pogledu otislo u pm.
:thumbup:
tramvajtrojka

#26044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 18/06/2025 10:04 Cekajuci u redu za bankomat… slusam grupicu bubuljicavih majmuna kako planiraju da napadnu momka koji ih je “pogledao”… Meni odmah Denis M. u glavi.. zamisljam svog sina da nesvjesno pogleda te majmune… Okrenem se i glasno i jasno da me svi okolo cuju zaprjetim da cu zvati security … na sta ovaj najglasniji pocne meni prijetiti… ovi drugi, nesto finiji pocese njega smirivati i mene moliti da ne zovem. Dakle balavci od mozda 13-14 god. Nisu jos ni srednja. Treba se valjda i njih poceti plasiti?
Nase drustvo je u svakom pogledu otislo u pm. To samo zna za agresivnost. Ako nisi agresivan, pusis od agresivnih. Svi kao gledaju svoja posla i pustaju stoku da radi sta im je volja. Nastavnici bez straha da ce im roditelj sa sjekirom doci ne mogu nista manje od petice dati, njihovom umno poremecenom majmunu.

Za nas je brate MILICIJA. Kao sto je nekada bila. Par vaspitnih unaprijed, da znaju sta ih tek ceka ako kakvo njasre naprave.
I onda kad krene policija malo ostrije, pd foruma drustvenih mreza, ulica, sijela krene prica samo udaraju po sirotilji sto ne idu ovako i po dodiku :oops: :oops: , samo jadni i napaceni narod maltretiraju, ev ti na ovom forumu hiljadu i jedan upis o ismijavanju policije i propisa od kamera, pregleda, itd.itd.
Bodkin

#26045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 18/06/2025 10:02
Bodkin wrote: 18/06/2025 09:53

Ma samo nek je Spanija, ostalo cemo se vec nekako snaci :D dobro lazem, moze i Italija :D

Juznoamerikance gotivim, ali ne znam da li bih mogao tamo na duge staze. Gledati vijesti kod njih i kod nas, to je nesto drugo
gledati vijesti bilo gdje je horor. prestao davnih dana osim ovih recimo globalnih desavanja :)
Bodkin

#26046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tramvajtrojka wrote: 18/06/2025 10:37
moimoi wrote: 18/06/2025 10:04 Cekajuci u redu za bankomat… slusam grupicu bubuljicavih majmuna kako planiraju da napadnu momka koji ih je “pogledao”… Meni odmah Denis M. u glavi.. zamisljam svog sina da nesvjesno pogleda te majmune… Okrenem se i glasno i jasno da me svi okolo cuju zaprjetim da cu zvati security … na sta ovaj najglasniji pocne meni prijetiti… ovi drugi, nesto finiji pocese njega smirivati i mene moliti da ne zovem. Dakle balavci od mozda 13-14 god. Nisu jos ni srednja. Treba se valjda i njih poceti plasiti?

I onda kad krene policija malo ostrije, pd foruma drustvenih mreza, ulica, sijela krene prica samo udaraju po sirotilji sto ne idu ovako i po dodiku :oops: :oops: , samo jadni i napaceni narod maltretiraju, ev ti na ovom forumu hiljadu i jedan upis o ismijavanju policije i propisa od kamera, pregleda, itd.itd.
posljedica socijalnih mreza. 2 sekunde na napises "misljenje" na svaku temu na planeti, a info kruze u sekundi kad se stvari dese. isforsiran sadrzaj se plasira na net jer je to svrha postojanja. samo negativa. zatvoren grad za trku, negativa. zatvorena ulica za trku, negativa. nema trke, negativa. otvorene kante i razbacano smece, negativa. zatvorene kante, negativa.

imas misljenje o svemu u pm i jos ga moras podijeliti
dr_Evil

#26047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ja podrzavam povratak milicije i slazem se s tobom. Ali mislis da se to ne desava vani?

U Norveskoj je poznata aplikacija za prebacivanje novca vipps, ono sa broja na broj i svi moraju biti registrovani, posto mladjarija vise ne nosi lovu nego placa mobitelom sad su postale pljacke popularne da mu prebaci pare na vipps, dakle i zrvta i razbojnik imaju podatke jedni o drugome, a ocito da razbojnika zaboli lijepi jer je zrtve strah osvete od prijavljivanja. Citam clanak, bubuljicavi majmun kaze da ih ne napada da ih opljacka nego ih pljacka iz osvete jer su ga ruzno pogledali. Prije par mjeseci snimak kako 4-5 glavonja udara u liftu klinca koji ocito ima i neke posebe potrebe, lokacija ne Sarajevo nego Norveska.

Ne kolegice, nije to samo kod nas, nedostatak empatije je posljedica digitalnog svijeta i nedostatak roditeljske paznje tokom odrastanja. Bilo je toga kad smo i mi isli u skolu, vjerujem mnogo vise nego danas.

https://www.nrk.no/stor-oslo/vipps-om-r ... 1.16908285

https://www.vg.no/nyheter/i/25mxAy/vipp ... arn-preget

https://www.tv2.no/direkte/jpybz/siste- ... jopesenter
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 16/06/2025 19:06
izvrsni direktor wrote: 16/06/2025 18:55
dr_Evil wrote: 16/06/2025 18:34 kolega je zimus fasovao kaznu u svojoj avliji dok je strugao sofersajbu
Sta je strugao? Led?
Poceo si bacat bombe u stilu Ozi-ja
To nije bomba to je zakon, ne mozes drzati auto u leru da se zagrije.
aha, znaci ipak nije kaznjen zbog struganja leda, vec zbog krsenja zakona. jebo drzavu koja te kazni ako krsis zakon...
elcaliente

#26049 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 18/06/2025 11:53
dr_Evil wrote: 16/06/2025 19:06
izvrsni direktor wrote: 16/06/2025 18:55

Sta je strugao? Led?
Poceo si bacat bombe u stilu Ozi-ja
To nije bomba to je zakon, ne mozes drzati auto u leru da se zagrije.
aha, znaci ipak nije kaznjen zbog struganja leda, vec zbog krsenja zakona. jebo drzavu koja te kazni ako krsis zakon...
:D :D :D :D
moimoi

#26050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@dr_Evil

Ne kazem da nemas i vani… budala imas svugdje. Samo sto ih je kod nas procentualno puno vise. Ako nista, nekada si bio u sred bijela dana siguran da te niko nece zaskociti. Da se pise o svemu sto se svakodnevno desava, tek onda bi vidio kakav ovdje haos i bezzakonje vlada. To ti se sve mogu ciniti sitnice… al te te sitnice konstantno drze pod stresom.

@tramvajtrojka

Kukaju samo oni koji su sami skloni krsenju zakona.
Post Reply