Nećeš u šumi sresti iste ljude kao u soliteru/liftu.dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 13:05izvrsni direktor wrote: ↑16/06/2025 13:00
Neko ce reci da serem, ali je meni prvi utisak u njemackoj bio kad me ujutro u 7 na putu prema poslu zena koja mi isla u susret uz osmijeh rekla "dobro jutro", refleksna pomisao mi bi "poznaje me odnekud", a ja prije 3 sedmice se prvi put pojavio u njenoj drzavi, a u tom mjestu samo ujutro i navece na putu iz busa do radnog mjesta..
Meni je iz bosne ostalo poznato da ce me neko samo poprijeko pogledat, smrknut u najmanju ruku..
U medjuvremenu mi je postalo normalno to da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju..
Ako zaspim na semaforu, najvise sto se desi je da vidim u retrovizoru da neko mase glavom, trubit nece nikad...
kod mene iskustvo da ako ih sretnem u sumi ili na planini da me ljubazno pozdrave ili se ispricaju sa mnom ko sa svojim bliznjim. Sretnem ih u soliteru ili u liftu samo gledaju u pod ili u plafon. Nije mi normalno da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju, to mi je normalno bilo u Bosni. Odvikao se od toga na poslu, otisao u UK i promrmljam Hi, ili Hello, kad otamo citavih par recenica ljubaznoscu, rekoh drugi svijet![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- TAFKAP
#26001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#26002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ne rekoh da su moji. Dobro osim govanaca po cesti i slupanih auta. A nisu lazni slucajevi ako to pitas, slucajevi iz neposredne okoline, kolega je zimus fasovao kaznu u svojoj avliji dok je strugao sofersajbu, nije dovoljno ekoloski osvjesten, nema se sta reci takav je zakon.Osmi Socrates wrote: ↑16/06/2025 18:20 Znači, izmišljaš prijavljivanje za potrebe diskusije. Sad će onaj drugi da prijavi "stvarne" slučajeve kad su njega prijavljivali.
Imam toga koliko zelis, ne vidim to ni kao prednost ni kao manu. Vjerovatno varira od drzave do drzave, pa i od grada do grada, ali sam se slozio sa onim sto neko napisa, vani je sve mirnije, nema agresivnosti, u rukavicama, i hinjavo.
- dr_Evil
- TAFKAP
#26004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi me razumio, ti ljudi koje sretneš u šetnji šumom većinom ne žive u soliterima
-
Osmi Socrates
#26005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zato i kažem da je "hearsay". Ne možeš ti tvrditi da znaš detalje bilo kojeg slučaja u kojem nisi stran(k)a. Ne razumijem "hinjavo". Ti bi radije da se sa tobom raspravlja oko prijavljivanja? Koje se tebi (još) nije desilo.
U svakom slučaju mislim da je svaki tvoj post krajnje subjektivan. To je OK ako je u pitanju mišljenje. Ali ako opisuješ nešto što si čuo, vidio, doživio, to je (izgleda) sasvim nepouzdano.
Dodatak u vezi ove gore razmjene: Fino ti čovjek napisao da je sreo iste ljude u šumi i u liftu, i da se ponašaju različito. Da to nije slučaj, taj post mu ne bi imao nikakvog smisla.
U svakom slučaju mislim da je svaki tvoj post krajnje subjektivan. To je OK ako je u pitanju mišljenje. Ali ako opisuješ nešto što si čuo, vidio, doživio, to je (izgleda) sasvim nepouzdano.
Dodatak u vezi ove gore razmjene: Fino ti čovjek napisao da je sreo iste ljude u šumi i u liftu, i da se ponašaju različito. Da to nije slučaj, taj post mu ne bi imao nikakvog smisla.
Last edited by Osmi Socrates on 16/06/2025 18:54, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#26006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma zive, helem ako mislis da je planinarenje sport za visu srednju klasu to nije primjer u Norveskoj. Ovdje je to stil zivota, od bebe do starca sve je u sumi svaki vikend. Sto se mene tice vise sam bio u sumi dok sam bio u soliteru, morao sam pobjeci negdje na zrak
- dr_Evil
#26007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam Socrate, ja sam covjek koji ima jak dug fitilj, ne ulazim u konflikte i definitivno ih ne pravim. Ali ako vidim nesto sto se mene tice pokusavam biti direktan umjesto da se smijem nekome kao da je sve ok, pa onda prijavim, zalim se sefu, kucnom savjetu ili sta vec. Kada sam poceo uciti jezik nekad davno, i rekoh instruktorici da mislim da je jezik malo grub i onako nepristojan za razliku od engleskog ili bosanskog, kaze ona meni mi mislimo da je pristojno biti direktan i iskren, a da nije vazan nacin na koji kazes. Kako se to meni svidilo, doduse kasnije sam skontao da to i nije bas tako. Narod ko narod, mahala, traca, gleda tudja posla, sve sam to isto imao i u Bosni. Samo nekad vise cijenim konflikt nego hinjavluk. Daleko da i u Bosni nema hinja, ali valjda tradicionalno smo kratkog fitiljaOsmi Socrates wrote: ↑16/06/2025 18:41 Pa zato i kažem da je "hearsay". Ne možeš ti tvrditi da znaš detalje bilo kojeg slučaja u kojem nisi stran(k)a. Ne razumijem "hinjavo". Ti bi radije da se sa tobom raspravlja oko prijavljivanja? Koje se tebi (još) nije desilo.
Dodatak: Fino ti čovjek napisao da je sreo iste ljude u šumi i u liftu, i da se ponašaju različito. Da to nije slučaj, taj post mu ne bi imao nikakvog smisla.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta je strugao? Led?dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 18:34I ne rekoh da su moji. Dobro osim govanaca po cesti i slupanih auta. A nisu lazni slucajevi ako to pitas, slucajevi iz neposredne okoline, kolega je zimus fasovao kaznu u svojoj avliji dok je strugao sofersajbu, nije dovoljno ekoloski osvjesten, nema se sta reci takav je zakon.Osmi Socrates wrote: ↑16/06/2025 18:20 Znači, izmišljaš prijavljivanje za potrebe diskusije. Sad će onaj drugi da prijavi "stvarne" slučajeve kad su njega prijavljivali.
Poceo si bacat bombe u stilu Ozi-ja
-
moimoi
#26009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne pricamo ti i ja citavo vrijeme o prijavljivanju u BiH nego vani.dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 18:10Zadnji put sam prijavio kad su krali grede i ostali materijal iz Fabrike duhana Mostar, tad mi rece policajac da gledam svoja posla i da ga ne zovem vise![]()
Prije toga kad se kralo na izborima, helem htjeli da me mlate iz citavog odbora SDA zajedno sa murjom.
Vise ne, ali definitivno pokusavam da budem korektivni faktor, ako vidim nekoga da baca smece pokusavam da reagujem. Definitivno sam izasao iz te zivotne faze opsteg dobra.
A kod nas kada ti drot tako nesto kaze.. fino napises mail ministarstvu. Vjeruj mi da citaju.
- dr_Evil
#26010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nije bomba to je zakon, ne mozes drzati auto u leru da se zagrije. Kod ovoga je bio problem sto bi on sastrugao led sa vanjske strane, ali bi mu poledila sofersajba iznutra, vlaga sta li, i onda covjek nije bas imao izbora. Treba ti samo jedan koji ne gleda svoja posla...izvrsni direktor wrote: ↑16/06/2025 18:55Sta je strugao? Led?dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 18:34I ne rekoh da su moji. Dobro osim govanaca po cesti i slupanih auta. A nisu lazni slucajevi ako to pitas, slucajevi iz neposredne okoline, kolega je zimus fasovao kaznu u svojoj avliji dok je strugao sofersajbu, nije dovoljno ekoloski osvjesten, nema se sta reci takav je zakon.Osmi Socrates wrote: ↑16/06/2025 18:20 Znači, izmišljaš prijavljivanje za potrebe diskusije. Sad će onaj drugi da prijavi "stvarne" slučajeve kad su njega prijavljivali.
Helem, ljudi obicn imaju webasto, ili elektricnu grijalicu kupea te motora. Mada i carapa sa pjeskom od mace pomaze
- dr_Evil
-
Osmi Socrates
#26012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Što se tiče prijavljivanja, ako postoji zakon (ili bylaw), onda treba sve prijavljivati. Nema tu puno priče ni sa kim.
Mene su kad sam bio student prijavili zbog preglasnog derneka. Došla policajka, fino mi objasnila šta je na stvari, i nikakvih problema. Čak sam bio i pijan dok je ona objašnjavala.
Ja sam samo jednom nekog prijavio (isto sam bio student). Vidio malu djevojčicu samu da se igra ispred zgrade. I iz daljine sam je nadgledao, dok je roditelji nisu pokupili. To me je razljutilo. WTF!!! Drugi put kad se isto desilo, prijavio sam. Uopšte me ne interesiraju razlozi. Nisi sposoban da budeš odgovoran roditelj - i treba državnoj službi za zaštitu djece da objasniš svoje postupke. I da ideš na trening za roditeljstvo, or whatever.
Mene su kad sam bio student prijavili zbog preglasnog derneka. Došla policajka, fino mi objasnila šta je na stvari, i nikakvih problema. Čak sam bio i pijan dok je ona objašnjavala.
Ja sam samo jednom nekog prijavio (isto sam bio student). Vidio malu djevojčicu samu da se igra ispred zgrade. I iz daljine sam je nadgledao, dok je roditelji nisu pokupili. To me je razljutilo. WTF!!! Drugi put kad se isto desilo, prijavio sam. Uopšte me ne interesiraju razlozi. Nisi sposoban da budeš odgovoran roditelj - i treba državnoj službi za zaštitu djece da objasniš svoje postupke. I da ideš na trening za roditeljstvo, or whatever.
Last edited by Osmi Socrates on 16/06/2025 19:21, edited 1 time in total.
-
QSuzi
#26013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nikad
Ovdje ima da krepam
Mogu svakog nogom nabiti mogu divljati
Mogu bušiti stan 10 godina
Mogu vrištati u bankama i vrištati da otvore još jednu kasu u bingu
Mogu negirati rase boje
Lijepa moja BiH jedna i jedina
A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš
Ovdje ima da krepam
Mogu negirati rase boje
A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš
-
Osmi Socrates
#26014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je veoma čudan post za ponedjeljak. 
- dr_Evil
#26015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ali sta znaci negirati rase boje :S
-
moimoi
#26016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemoj biti toliko pesimistican. Ne znaci. Greska nasih ljudi je upravo to sto kake, kake, kake.. ali ne kake gdje trebaju. Ti sto ces se iznervirati i ispricati komsijama ili na forumu nemas apsolutno NIX. Kada se obratis onima koji su nadlezni.. stvari se mijenjaju. Vjeruj. Dabogdo 30% ljudi kojima nesto smeta upute svoje nezadovoljstvo na pravu adresu.
-
moimoi
#26017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
TakoeQSuzi wrote: ↑16/06/2025 19:15 Nikad
Ovdje ima da krepam
Mogu negirati rase boje
A vi polažite ispite od 10 pitanja o Izraelu da bi dobili dojčland pasoš![]()
- dr_Evil
#26018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam ja kako je u vas u metropoli, ali kod nas u HNK se tacno zna kako se dobivaju poslovi u miliciji i vatrogascima. Jednom priliko pricam sa civijom u vatrogasnoj za rakijom, i zali se jedan nikad nije na poslu, dodje na posao i produzi u kafanu(to jest u klub) i nema ga do ujutru, a zena mu misli da je na poslu.moimoi wrote: ↑16/06/2025 19:25
Nemoj biti toliko pesimistican. Ne znaci. Greska nasih ljudi je upravo to sto kake, kake, kake.. ali ne kake gdje trebaju. Ti sto ces se iznervirati i ispricati komsijama ili na forumu nemas apsolutno NIX. Kada se obratis onima koji su nadlezni.. stvari se mijenjaju. Vjeruj. Dabogdo 30% ljudi kojima nesto smeta upute svoje nezadovoljstvo na pravu adresu.
Pa reko zaceraj ga, sta se mislis, kaze ne mogu znas ko ga je doveo.
I tako...a i iskreno, nije moje vise da ispravljam, nekad ako tita da pa kad budem ponovo dole porez placao.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
poslao dopis za biciklističku stazu ilidza stup...kaže rade..prodje godina 0
poslao dopis za park gumu da se deca ne polome...kaže biće ali ima dovoljno...0
poslao dopis za ležeće... svuda izgradili ležeće osim gdje sam ja tražio...poslali objasnjenje kao liku koji je trazio kamere
digo ruke...sve što imamo je suzi q opisala da se ispušemo i bude lakše
poslao dopis za ležeće... svuda izgradili ležeće osim gdje sam ja tražio...poslali objasnjenje kao liku koji je trazio kamere
-
moimoi
#26020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve navedeno je do mjesne zajednice=opstine. Ti tu ne mozes nista. Moraju planirati budzet. A sto se lezecih policajaca tice.. vjeruj mi da i tu pojedini obaraju tendere. Na Otoci slucaj. Na kraju smo sami oznacili gdje djeca istrcavaju nebi li vozaci usporili.Truba wrote: ↑17/06/2025 09:51 poslao dopis za biciklističku stazu ilidza stup...kaže rade..prodje godina 0
Last edited by moimoi on 17/06/2025 18:28, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#26021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mislim zakon je zakon.dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 19:06To nije bomba to je zakon, ne mozes drzati auto u leru da se zagrije. Kod ovoga je bio problem sto bi on sastrugao led sa vanjske strane, ali bi mu poledila sofersajba iznutra, vlaga sta li, i onda covjek nije bas imao izbora. Treba ti samo jedan koji ne gleda svoja posla...izvrsni direktor wrote: ↑16/06/2025 18:55Sta je strugao? Led?dr_Evil wrote: ↑16/06/2025 18:34
I ne rekoh da su moji. Dobro osim govanaca po cesti i slupanih auta. A nisu lazni slucajevi ako to pitas, slucajevi iz neposredne okoline, kolega je zimus fasovao kaznu u svojoj avliji dok je strugao sofersajbu, nije dovoljno ekoloski osvjesten, nema se sta reci takav je zakon.
Helem, ljudi obicn imaju webasto, ili elektricnu grijalicu kupea te motora. Mada i carapa sa pjeskom od mace pomaze![]()
da, ne smijes stajati i drzati upaljeno auto. nije mi jednom na germanskom podrucju neko kucnuo na prozor da mi mirnim lijepim njemackim kaze da ugasim auto
ali isto tako su mi ostavili ceduljicu kad mi je neko motor udario na parkingu da kazu ko je skupa sa registracijom
ne mozes selektivno uzimati iz sistema. mislim mozes kod nas
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
- dr_Evil
#26023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slazem se, zakon je zakon, i ljudi su ljudi, svugdje ces svasta pronaci. Citava sustina izglaganja je bila ta da ljudi u sjeverozapadnoj europi zaista jesu mirniji, izgledaju pristojniji, ne trube, ne pickaraju, dobro sve to osim kad su pjani, ali rezultat je na kraju isti, nemas nista od toga sto ti se neko smije i onda te kasnije ili ukopa, ogovara, ukopava, ili na kraju dana prijavi.Bodkin wrote: ↑17/06/2025 14:17
mislim zakon je zakon.
da, ne smijes stajati i drzati upaljeno auto. nije mi jednom na germanskom podrucju neko kucnuo na prozor da mi mirnim lijepim njemackim kaze da ugasim auto
ali isto tako su mi ostavili ceduljicu kad mi je neko motor udario na parkingu da kazu ko je skupa sa registracijom
Nove generacije se ponasaju isto kao i kod nas, recimo pritisak je na profe potpuno isti, sva djeca moraju biti odlikasi i imati uzorno vladanje, ako nije tako onda ne valja profa, mobing 1o1.
-
Bodkin
#26024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne slazem se. ne moze te prijaviti ako te nema za sta prijavitidr_Evil wrote: ↑17/06/2025 14:51Slazem se, zakon je zakon, i ljudi su ljudi, svugdje ces svasta pronaci. Citava sustina izglaganja je bila ta da ljudi u sjeverozapadnoj europi zaista jesu mirniji, izgledaju pristojniji, ne trube, ne pickaraju, dobro sve to osim kad su pjani, ali rezultat je na kraju isti, nemas nista od toga sto ti se neko smije i onda te kasnije ili ukopa, ogovara, ukopava, ili na kraju dana prijavi.Bodkin wrote: ↑17/06/2025 14:17
mislim zakon je zakon.
Nove generacije se ponasaju isto kao i kod nas, recimo pritisak je na profe potpuno isti, sva djeca moraju biti odlikasi i imati uzorno vladanje, ako nije tako onda ne valja profa, mobing 1o1.
poenta je da je najgore ako hoces da uzimas selektivno iz sistema. primjer, neki dan zakasnio pola sata na termin specijalisti. naredni je za mjesec. sta ja sad da radim ako je do mene. dok bi kod nas ma sta je pola sta, zovi stelu, galami malo i slicno
- Ozimician
#26025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravu u tome i jeste razlika, kod nas bi to zavrsilo u Crnoj hronici sa naslovom:
"Unuka demobilisanog borca doktor odbio da pregleda iako je imao zakazan termin, a od bolova u ledjima vec 10 dana ne spava."
... usput bi svi psovali drzavu, sistem, Aliju, Bakira, Niksica i govorili da im treba bombu baciti i kako treba sto prije otici iz ove vukoje*ine.
(karikiram, ali nije daleko od realnosti)
"Unuka demobilisanog borca doktor odbio da pregleda iako je imao zakazan termin, a od bolova u ledjima vec 10 dana ne spava."
... usput bi svi psovali drzavu, sistem, Aliju, Bakira, Niksica i govorili da im treba bombu baciti i kako treba sto prije otici iz ove vukoje*ine.
(karikiram, ali nije daleko od realnosti)