Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#25976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 16/06/2025 13:00
Neko ce reci da serem, ali je meni prvi utisak u njemackoj bio kad me ujutro u 7 na putu prema poslu zena koja mi isla u susret uz osmijeh rekla "dobro jutro", refleksna pomisao mi bi "poznaje me odnekud", a ja prije 3 sedmice se prvi put pojavio u njenoj drzavi, a u tom mjestu samo ujutro i navece na putu iz busa do radnog mjesta..
Meni je iz bosne ostalo poznato da ce me neko samo poprijeko pogledat, smrknut u najmanju ruku..

U medjuvremenu mi je postalo normalno to da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju..

Ako zaspim na semaforu, najvise sto se desi je da vidim u retrovizoru da neko mase glavom, trubit nece nikad...

kod mene iskustvo da ako ih sretnem u sumi ili na planini da me ljubazno pozdrave ili se ispricaju sa mnom ko sa svojim bliznjim. Sretnem ih u soliteru ili u liftu samo gledaju u pod ili u plafon. Nije mi normalno da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju, to mi je normalno bilo u Bosni. Odvikao se od toga na poslu, otisao u UK i promrmljam Hi, ili Hello, kad otamo citavih par recenica ljubaznoscu, rekoh drugi svijet :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Bodkin wrote: 16/06/2025 13:05
tuitamo wrote: 16/06/2025 12:22
U tom smjeru sam i išao. Nekako sve dolazinoz standarda života i komfora kojeg imaš. Manire sa druge strane pripisujem i odgoju. U BiH je veliki procenat onih koji nisu vidjeli vrtića. A tu se uči i usađuje. Biće to bolje jer sve bolje i živi. Do tada ignorisati krkane i nestrpljive budale.
Nije samo odgoj, ono sto upada u oci je i agresivnost i odbojnost. Ja shvatam da su te stsrije generscije izasöe iz rata sa rsznoraznim psihickim posljedicama koje im posle nisu niti dale mogucnost da postanu sretni i nasmijani, oziljci su razni jbg, to ne mozemo zsnemariti.
Takvi su osgajali svoju djecu, to vidimo sad, da su ovi u tridesetim, uzasna generscija, divlja. Njihova djeca imaju druge osnove sad tek, obdaniste, finansijska stabilnost roditelja, civilaziranje kroz putovanja itd..ali ce proci jos puno godina da to izadje na pravi put i osjetna razlika bude, 2 generscije sigurno, znsci 50tsk godina.

Neko ce reci da serem, ali je meni prvi utisak u njemackoj bio kad me ujutro u 7 na putu prema poslu zena koja mi isla u susret uz osmijeh rekla "dobro jutro", refleksna pomisao mi bi "poznaje me odnekud", a ja prije 3 sedmice se prvi put pojavio u njenoj drzavi, a u tom mjestu samo ujutro i navece na putu iz busa do radnog mjesta..
Meni je iz bosne ostalo poznato da ce me neko samo poprijeko pogledat, smrknut u najmanju ruku..

U medjuvremenu mi je postalo normalno to da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju..

Ako zaspim na semaforu, najvise sto se desi je da vidim u retrovizoru da neko mase glavom, trubit nece nikad...

Bio sam salterski radnik u bosni (privatni sektor), ne mogu ti opisati sta sam sve dozivio i kakva vrijedjanja i stavove od neandertalaca cuo..ovdje tisina u redu, ne jebo niko majku salterusi sto sporo radi sa debilni fazonom "hoš mozda kafu jednu kad si tako razvuko", i kolektivno odobravanje svih u redu kroz keslanje..
ne treba pretjerivati. trube i stranci na semaforu. ima neljubaznih salterusa, pogotovo u germanskim zemljama. smrknuti kao da cemo svi umrijeti sutra.
ako odes tamo na istok, taj neki smrknuti pogled je standard. nije da znaci neljubaznost samo je depresivno u pm
Trube, ponekad, neki, slucajno, u par dana jedan...da, slazem se. Ali pricamo o kolektivnom i vecini, a ne o izolovanim slucajevims

Salterusa ima neljubaznih, ali o njima nisam pricao.

U uvodu sam naveo moju pretpostsvku uzroka, bila depresija ili ne, posljedica toga je neljubaznost koja mene kao krajnjeg dotice.
Bodkin

#25978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 16/06/2025 13:09
Bodkin wrote: 16/06/2025 13:05

Nije samo odgoj, ono sto upada u oci je i agresivnost i odbojnost. Ja shvatam da su te stsrije generscije izasöe iz rata sa rsznoraznim psihickim posljedicama koje im posle nisu niti dale mogucnost da postanu sretni i nasmijani, oziljci su razni jbg, to ne mozemo zsnemariti.
Takvi su osgajali svoju djecu, to vidimo sad, da su ovi u tridesetim, uzasna generscija, divlja. Njihova djeca imaju druge osnove sad tek, obdaniste, finansijska stabilnost roditelja, civilaziranje kroz putovanja itd..ali ce proci jos puno godina da to izadje na pravi put i osjetna razlika bude, 2 generscije sigurno, znsci 50tsk godina.

Bio sam salterski radnik u bosni (privatni sektor), ne mogu ti opisati sta sam sve dozivio i kakva vrijedjanja i stavove od neandertalaca cuo..ovdje tisina u redu, ne jebo niko majku salterusi sto sporo radi sa debilni fazonom "hoš mozda kafu jednu kad si tako razvuko", i kolektivno odobravanje svih u redu kroz keslanje..
ne treba pretjerivati. trube i stranci na semaforu. ima neljubaznih salterusa, pogotovo u germanskim zemljama. smrknuti kao da cemo svi umrijeti sutra.
ako odes tamo na istok, taj neki smrknuti pogled je standard. nije da znaci neljubaznost samo je depresivno u pm
Trube, ponekad, neki, slucajno, u par dana jedan...da, slazem se. Ali pricamo o kolektivnom i vecini, a ne o izolovanim slucajevims

Salterusa ima neljubaznih, ali o njima nisam pricao.

U uvodu sam naveo moju pretpostsvku uzroka, bila depresija ili ne, posljedica toga je neljubaznost koja mene kao krajnjeg dotice.
ma 50 godina lagodnog zivota i ipak historija nekih manira i kulture
moimoi

#25979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 16/06/2025 13:03
moimoi wrote: 16/06/2025 12:55 Nema ni upola toliko agresivnih i bezobraznih ljudi koliko ima kod nas tj mozda i ima al su naucili da ne ispoljavaju svoju agresivnost i bezobrazluk. Nece ti se desiti na cesti, cak i ako ti pogrijesis, da neko prikoci da ti jbe majku. Nece ti se desiti da ti neko uleti prekoreda bez pitanja. Neces vidjeti roditelje da se deru na svoju djecu. Neces vidjeti “dobronamjerne” prolaznike da tti daju savjet kako da odgajas svoje dijete ili kako si ga trebao obuci. Nema sanse da su med radnici bezobrazni, jer se eto podrazumjeva da treba da znas njihove procedure. Djeca su odgojena tako da ne upadaju u rijec… ovo recimo moje dijete sa mnom i mojom familijom nikada ne bi naucilo da ga stranci dobrim dijelo nisu oblikovali.. vjestina koju posjedujekoju ja, nazalost, nikada nisam uspjela nauciti.
Apsolutno, potpisujem.

I dodajem, neces vidjeti roditelje da se deru na svoju djecu ne jer to ne rade nego su svjesni da su drustvo hinja koje ce odmah prijaviti, i koje ne gleda svoja posla nego jedva ceka da mu naletis jer negdje svoju agresiju mora ispoljiti. Neces vidjeti dobronamjerne prolaznike koji ce ti reci kako trebas dijete toplije obuci, ali nema problema da odma zovne sluzbu za djecu da kaze kako ne pazis svoje dijete jer ti nema HH kabanicu. Nema sanse da ce pronaci nekog radnika bezobraznog, ali isto tako neces pronaci ni ljubaznog, ako ti auto stane petak u 2 sata pored automehanicarske radnje oni ce te sa osmijehom uputiti u obliznji hotel i zamoliti da dodjes u ponedjeljak. Nece ti upasti u rijec, to ne rade, ali isto ih tako zaboli tuki sta imas ti za reci jer ga je mama odgojila da je on najbolji, najvazniji i najljepsi na svijetu, dok ga ne oblije hladan tus da ipak mozda znas malo vise od njega na kraju balade.

Helem, sve u svemu ozzy je to savrseno opisao.
Ko to soc sluzbu vani zove ako dijete nema kabanicu? Pa vani ie normalno mokre glave djeca da hodaju.. u skoli zimi sjede po betonu.. na sta bi nasi zvali policiju uciteljima i dir skole.
Kod nas svi kao gledaju sta ko radi… a niko ne prijavljuje nadleznim nista. Pa kada se njasre desi onda idu razne price.
Daj molim te.

I ne mislim da agresivnost kod nas ima veze sa ratom.. vec odgojem.
dr_Evil

#25980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 16/06/2025 13:21
Ko to soc sluzbu vani zove ako dijete nema kabanicu? Pa vani ie normalno mokre glave djeca da hodaju.. u skoli zimi sjede po betonu.. na sta bi nasi zvali policiju uciteljima i dir skole.
Kod nas svi kao gledaju sta ko radi… a niko ne prijavljuje nadleznim nista. Pa kada se njasre desi onda idu razne price.
Daj molim te.

Zovu oni socijalnu za svaku sitnicu, jer najmanje gledaju svoja posla, krajnje hinjski. Slazem se kod nas niko ne prijavljuje sta bi trebao, a i kad prijavi nema fajde, a agresivnost kod nas jeste posljedica odgoja ili "znas ti ko sam ja".

Ne znam, ja sam pristojan lik koji gleda svoja posla, i zato mislim da bi trebalo naci nesto izmedju. Ja uvijek kazem, kod nas je narod i pas i covjek, pomoci ce ti i odnemoci ce gdje god da stigne.
Ozimician

#25981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 16/06/2025 13:27
Daj molim te.

Zovu oni socijalnu za svaku sitnicu, jer najmanje gledaju svoja posla, krajnje hinjski. Slazem se kod nas niko ne prijavljuje sta bi trebao, a i kad prijavi nema fajde, a agresivnost kod nas jeste posljedica odgoja ili "znas ti ko sam ja".

Ne znam, ja sam pristojan lik koji gleda svoja posla, i zato mislim da bi trebalo naci nesto izmedju. Ja uvijek kazem, kod nas je narod i pas i covjek, pomoci ce ti i odnemoci ce gdje god da stigne.
Uokviriti.

Primjeri sa prijavama i automehanicarskim radnjama su bas dobri.

To sa "gledanjem svog posla" je meni bio kulturni sok, ja sam odrastao na pricama da se kod nas na Balkanu svako mijesa u svaciji zivot i gleda tudja posla. Onda dozivis da ljudi koji ti u prolazu ne kazu ni dobar dan se itekako mijesaju i zabijaju nos u tvoj zivot, a da nisi zapravo ni svjestan toga. :D Novi level.
Bodkin

#25982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 16/06/2025 13:27
Daj molim te.

svakakvih prica sam se naslusao od drugih ljudi. moje iskustvo sa nasim ljudima vani je da ce prije pomoci, a def prije nekog stranca. hoce i stranac samo moras biti bas blizak dok ce nasi pomoci nakon 5 vidjanja.
taj mentalitet gdje se nasi ljudi ponasaju totalno drugacije vani u odnosu na bosnu treba proucavati.
Ozimician

#25983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zajednicka muka spaja ljude.

Imaju i studije o tome, da se najveca bliskost medju ljudima stvara kada skupa prozivljavaju odredjene zivotne traume.
dr_Evil

#25984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 16/06/2025 13:41 Zajednicka muka spaja ljude.

Imaju i studije o tome, da se najveca bliskost medju ljudima stvara kada skupa prozivljavaju odredjene zivotne traume.
Ima tu istine, kad se sjetim onog perioda iza rata, koliko smo svi bili bolji
moimoi

#25985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Vani se mijesaju ako radis nesto sto je protiv njihovih zakona. Fino zovu nadlezne. Pa nikome ne pada na um da ostavi ispred kontejnera kabasti otpad, da ne pokupis govance od svog psa, da tvoj cvjetic od djeteta ostavi potpis na zgradi ili razvali klupu…. Tako se drustvo odgaja… ili se prilagodi i nauci… ili se vrati odakle si dosao ako ne zelis prihvatiti njihova pravila.
ranger

#25986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ranger »

moimoi wrote: 16/06/2025 13:55 Vani se mijesaju ako radis nesto sto je protiv njihovih zakona. Fino zovu nadlezne. Pa nikome ne pada na um da ostavi ispred kontejnera kabasti otpad, da ne pokupis govance od svog psa, da tvoj cvjetic od djeteta ostavi potpis na zgradi ili razvali klupu…. Tako se drustvo odgaja… ili se prilagodi i nauci… ili se vrati odakle si dosao ako ne zelis prihvatiti njihova pravila.
he moj pasa, da vidis kauca po trotoaru i govana od pascadi heheee ne sanjaj :thumbup:
Bodkin

#25987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 16/06/2025 13:41 Zajednicka muka spaja ljude.

tom logikom bi bili najbliskiji dole jer su traume najvece
dr_Evil

#25988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 16/06/2025 13:55 Vani se mijesaju ako radis nesto sto je protiv njihovih zakona. Fino zovu nadlezne. Pa nikome ne pada na um da ostavi ispred kontejnera kabasti otpad, da ne pokupis govance od svog psa, da tvoj cvjetic od djeteta ostavi potpis na zgradi ili razvali klupu…. Tako se drustvo odgaja… ili se prilagodi i nauci… ili se vrati odakle si dosao ako ne zelis prihvatiti njihova pravila.
Tako je carice :thumbup: :thumbup:

Sta babe zanima da tebi dijete nema gdje spavat i da mu moras namonitart krevetac, protuzakonito je da lupas cekicem u 7:10 to jest 10 minuta poslije 7 sati. To sto si morao ostati duze na poslu i nisi stigao nema nista sa njom. Naravno da ce te prijaviti i da ces dobiti opomenu. Ne, nije vazno sto traje samo 15 minuta, a niko normalan jos nije legao.

Libo racku komsinice sto ti imas malu djecu i moras malo zagrijat auto prije nego ih ubacis u njega na -15, odmah se policija zove da ti slozi kaznu da ti se glava okrene, jer nemas pravo drzati auto upaljeno dok struzes led sa sofersajbe.

Ali zato kad je prestao taj snijeg i to -15, pa se sve otopilo, ja se samo pitam cija su ono govanca po ulici, dva stranca u ulici i nijedno od njih nema pasce, ko sastruga 3 auta po komisluku jer ne zna vozit po snijegu a nije ostavio broj telefona. E tako se drustvo odgaja, hinjski!
moimoi

#25989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kako baba treba da zna da si ti naumio lupati “samo” 15min i kolika ti je frka? Jesi mozda mogao babama pozvoniti i saopstiti svoju namjeru? Izvinuti im se unaprijed? Objasniti?
Mislis da ti ja ne bi zvala u Sa policiju da pocnes lupati nenajavljaeno mimo kucnog reda? Vjeruj mi da bi… i ne samo ja.
I kako ostali ciste led i voze svoju djecu? Kako oni, tako i ti. A brate kada vidis da radi nesto sto ne treba, zoves i ti njoj? U cemu je problem?
Dope_Man

#25990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ne valja drustvo ako prijavljuje unistavanje javne imovine, bacanje smeca mimo kante, prijavljuje parkiranje po trotoaru.. to je mijesanje u tudja posla :lol:
dr_Evil

#25991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 16/06/2025 14:45 Kako baba treba da zna da si ti naumio lupati “samo” 15min i kolika ti je frka? Jesi mozda mogao babama pozvoniti i saopstiti svoju namjeru? Izvinuti im se unaprijed? Objasniti?
Mislis da ti ja ne bi zvala u Sa policiju da pocnes lupati nenajavljaeno mimo kucnog reda? Vjeruj mi da bi… i ne samo ja.
I kako ostali ciste led i voze svoju djecu? Kako oni, tako i ti. A brate kada vidis da radi nesto sto ne treba, zoves i ti njoj? U cemu je problem?
Sve za 10, ne kazem ja nista :D ali si ti za 10 namjerno preskocila govanca od cukice i struganje automobila, jer eto to ne odgovara tvom opisu da su oni takvi, ili wait takvi su samo onda kad se ne tice njih ili kad ih niko ne vidi.
dr_Evil

#25992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 16/06/2025 14:55 Ne valja drustvo ako prijavljuje unistavanje javne imovine, bacanje smeca mimo kante, prijavljuje parkiranje po trotoaru.. to je mijesanje u tudja posla :lol:
To je odlicno drustvo :) takvo sto prvi prijavljujem gdje god da vidim i gdje god da sam. Prijaviti komsiju jer vozi biciklo bez kacige, bas i ne bih, jer nije da me zanima ako ce on razbiti glavu.
moimoi

#25993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 16/06/2025 15:15
moimoi wrote: 16/06/2025 14:45 Kako baba treba da zna da si ti naumio lupati “samo” 15min i kolika ti je frka? Jesi mozda mogao babama pozvoniti i saopstiti svoju namjeru? Izvinuti im se unaprijed? Objasniti?
Sve za 10, ne kazem ja nista :D ali si ti za 10 namjerno preskocila govanca od cukice i struganje automobila, jer eto to ne odgovara tvom opisu da su oni takvi, ili wait takvi su samo onda kad se ne tice njih ili kad ih niko ne vidi.
Nisam preskocila… rekoh ti da prijavis i ti nju
dr_Evil

#25994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 16/06/2025 15:23
dr_Evil wrote: 16/06/2025 15:15
Nisam preskocila… rekoh ti da prijavis i ti nju
Helem, nit me prijavljuju nit ih prijavljujem. Ja, kao i velika vecina doseljenika smo primjer kako se postuju zakoni i obicaji zemlje u kojoj se nalazis. Vecina doseljenika se pridrzava svake tacke zakona i obicaja upravo iz straha zbog nepoznavanja istih, a i zna da se zakon ne trenira isto na Knutu i na Samiru.

Ne brini, nece Samir nikad zatraziti da mu se nesto odbije od poreza ako nije 150% siguran da moze, dok ce Knut napisati cak i kad ne moze, pa onda reci "nisam bio siguran pa sam trazio".
moimoi

#25995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@dr_Evil
Kako sad to a maloprije prica da prijavljuju za sve zivo? Odakle onda znas da prijavljuju?
Malo si kontradiktoran.
Al haj…
Osmi Socrates

#25996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Napriča se čovjek nadugačko i naširoko o prijavljivanju i na kraju kaže "mene niko ne prijavljuje, ja nikog ne prijavljujem". :lol:

Ja: Objection, hearsay

Judge: Sustained :lol:
dr_Evil

#25998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 16/06/2025 17:48 @dr_Evil
Kako sad to a maloprije prica da prijavljuju za sve zivo? Odakle onda znas da prijavljuju?
Malo si kontradiktoran.
Al haj…
Zadnji put sam prijavio kad su krali grede i ostali materijal iz Fabrike duhana Mostar, tad mi rece policajac da gledam svoja posla i da ga ne zovem vise :D

Prije toga kad se kralo na izborima, helem htjeli da me mlate iz citavog odbora SDA zajedno sa murjom.

Vise ne, ali definitivno pokusavam da budem korektivni faktor, ako vidim nekoga da baca smece pokusavam da reagujem. Definitivno sam izasao iz te zivotne faze opsteg dobra.
dr_Evil

#25999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 16/06/2025 18:07 Napriča se čovjek nadugačko i naširoko o prijavljivanju i na kraju kaže "mene niko ne prijavljuje, ja nikog ne prijavljujem". :lol:

Ja: Objection, hearsay

Judge: Sustained :lol:
Ne zivim neki uzbudljiv zivot, i jasno mi je gdje sam lociran, ne dajem nikome zadovoljstvo da pravi primjer tretiranja zakona na strancu
Osmi Socrates

#26000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Znači, izmišljaš prijavljivanje za potrebe diskusije. Sad će onaj drugi da prijavi "stvarne" slučajeve kad su njega prijavljivali.
Post Reply