Bjez tamo, vas dvoje jos na medenom mjesecu_BataZiv_0809 wrote: ↑14/06/2025 07:43Zena ide sa mnom.TAFKAP wrote: ↑14/06/2025 07:39Ništa žena, djeca..._BataZiv_0809 wrote: ↑14/06/2025 06:54 Ja idem navecer u teretanu. Necu da sam ogranicen vremenom. Odradim trening, kuca, whey protein, tus i spavanje![]()
Nemamo djece
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#25951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#25952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to bila poenta mog posta ali svakako - nije do ceste, nego do guzve. Meni do Minhena (obilaznice) treba obicno 25 min, ali dok prodjem kroz Minhen do ciljane destinacije u gradu ostanem jos barem toliko, a cesto i duze.Chloe wrote: ↑13/06/2025 21:43Pa nije to ništa za njihove ceste, isto da se vozi Bihać - V. Kladuša, a koliko ljudi znam koji putuju iz Bihaća ovamo na posao, i kontra..Ozimician wrote: ↑13/06/2025 19:09Pa sta mu kazu zena i djeca na to?elcaliente wrote: ↑13/06/2025 17:44 Moj kolega zivi u okolini Augsburga a radi u Minehnu, ima oko 70 kilometara u jednom pravcu.
Svako jutro se budi u 4h, oko 5 je u teretani i onda se vozi autom 70 km na posao.
- Rockefeller
-
moimoi
#25954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa tako je i u Sa sada. Najmanje 30min se vozis od novog grada do centra. Davno proslo vrijeme kada si za 10-15 min mogao biti u gradu.
- Ozimician
#25955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Voznja u BiH izvan autocesta je uzas nad uzasima, sto po gradu, sto po "magistralama" 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni biciklom treba uz miljacku 45 a niz miljacku 35 minuta
Bez umaranja rekreativna voznja
Bez umaranja rekreativna voznja
-
belfy
#25957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma nisam mislio na udaljenost od posla, nego koliko mjeseci ili godina tako radi?elcaliente wrote: ↑14/06/2025 09:12Satak ako nema velike guzve.belfy wrote: ↑14/06/2025 07:38budala koja ne cijeni svoj zivot. koliko dugo tako vozi?elcaliente wrote: ↑13/06/2025 17:44 Moj kolega zivi u okolini Augsburga a radi u Minehnu, ima oko 70 kilometara u jednom pravcu.
Svako jutro se budi u 4h, oko 5 je u teretani i onda se vozi autom 70 km na posao.
-
elcaliente
-
moimoi
-
tuitamo
#25960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li neko od ovih što su bili 10+ godina i ‚gore i dole‘ primjetio razliku u agresivnosti, strpljenju i ljubaznosti ljudi, kod nas i njih tamo na zapadu?
- ultima_palabra
#25961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi su puno ljubazniji, strpljiviji i manje agresivni na zapadu. Ali samo na prvu. Neku dublju konekciju ces prije ostvariti na Balkanu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Rockefeller
#25963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ide passaporte 18…..
-
tuitamo
#25964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na jednom dokumentarcu sam gledao kako Švicarac u USA priča da se tamo druži sa francuzim jer mu Ameri ne leže kako on kaže zbog ‘laktanja’. Tj. on je naučen da treba da stane u red i čeka i njegovo će doći. Tako je, rekao bih, i sa drugima u zapadnoj evropi.ultima_palabra wrote: ↑15/06/2025 02:27 Ljudi su puno ljubazniji, strpljiviji i manje agresivni na zapadu. Ali samo na prvu. Neku dublju konekciju ces prije ostvariti na Balkanu.
Mi smo isto tako narod koji se ‘lakta’ i na najmanjoj sitnici. Lahko planemo. To je možda posljedica temperamenta ali i odgoja.
Opuštenije se živi među ovim ljubaznim i kulturnim. Moje mišljenje. Samo što nisu tvoji jbga.
Može li se kod nas živjeti opušteno u svakodnevnici gdje te šamaraju agresivnim postupcima? U saobraćaju. Komšija koji ne razumije kritiku i molbu nego odmah udara u kontru. Ne znam sam kako izgraditi ljubazni mikro svijet.
- dr_Evil
- ultima_palabra
#25966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi sta smatras laktanjem, ako je bukvalno mjesto u redu toga nema. Lakta se za mjesto na poslu, unapredjenje i slicno. S tim da ne prednjace u tome standardni Ameri nego Indijci i Kinezi.tuitamo wrote: ↑15/06/2025 09:34Na jednom dokumentarcu sam gledao kako Švicarac u USA priča da se tamo druži sa francuzim jer mu Ameri ne leže kako on kaže zbog ‘laktanja’. Tj. on je naučen da treba da stane u red i čeka i njegovo će doći. Tako je, rekao bih, i sa drugima u zapadnoj evropi.ultima_palabra wrote: ↑15/06/2025 02:27 Ljudi su puno ljubazniji, strpljiviji i manje agresivni na zapadu. Ali samo na prvu. Neku dublju konekciju ces prije ostvariti na Balkanu.
Mi smo isto tako narod koji se ‘lakta’ i na najmanjoj sitnici. Lahko planemo. To je možda posljedica temperamenta ali i odgoja.
Opuštenije se živi među ovim ljubaznim i kulturnim. Moje mišljenje. Samo što nisu tvoji jbga.
Može li se kod nas živjeti opušteno u svakodnevnici gdje te šamaraju agresivnim postupcima? U saobraćaju. Komšija koji ne razumije kritiku i molbu nego odmah udara u kontru. Ne znam sam kako izgraditi ljubazni mikro svijet.
-
Bodkin
#25967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
generalno su ljudi opusteniji i imaju malo vise manira. mislim ima svakakvih papaka ali u prosjeku nema toliko isfrustriranosti i stresa. pretpostavljam jer bolje zive pa i sa nekim prosjecnim poslovima.
i zato sto taj agresivni krkanluk ne donosi toliko kao kod nas
-
tuitamo
#25969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U tom smjeru sam i išao. Nekako sve dolazinoz standarda života i komfora kojeg imaš. Manire sa druge strane pripisujem i odgoju. U BiH je veliki procenat onih koji nisu vidjeli vrtića. A tu se uči i usađuje. Biće to bolje jer sve bolje i živi. Do tada ignorisati krkane i nestrpljive budale.
- Ozimician
#25970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na Zapadu su generalno ljudi u tom pogledu sa manirima, daleko manje agresivnosti i krkaluka imas nego u BiH. Govorim o domicilnom stanovnistvu.
Naravno moze ti se desiti da trazeci jeftine kirije (posebno u vecem gradu) zavrsis u dijelovima grada za koje je BH-krkanluk kamilica.
Ali domicilno stanovnistvo je u prosjeku dosta obrazovano na tom nekom srednjem nivou, od vrtica se uce tim manirima i da postuju pravila. Kad te od vrtica uce da sortiras smece, ta navika ostaje.
Strpljenje je isto tako jako bitan faktor kulture i odgoja, sto mi kolega rece "najamanje sabura ima kod muslimana". Termini se postuju i ljudi se ne zale sto moraju cekati mjesecima na neki termin. U BiH je 90% konflikta u javnim institucijama prouzrokovano time sto je neko izgubio strpljenje da ceka svoj red, jos ako pomisli da je ostecen, da je neko usao prije njega, a nije trebao... haos.
I kao sto rekoste, agresivnost i krkanluk se dosta manje isplate nego kod nas, ono, nije da se ne treba svadjati, ali ako si bas uporan u tome - prije da ces imati negativne posljedice, nego pozitivne kao kod nas, jer: "budali se svi sklanjaju s puta". Posebno ako se radi o nekim visim nivoima, posao, obrazovanje...
Negativna strana toga jeste upravo to sto ne znas sta ko misli, jer su nauceni da budu uvijek pristojni i ljubazni, to skontas vremenom da i nisu toliko fini koliko se tebi na prvu cinilo.
Naravno moze ti se desiti da trazeci jeftine kirije (posebno u vecem gradu) zavrsis u dijelovima grada za koje je BH-krkanluk kamilica.
Ali domicilno stanovnistvo je u prosjeku dosta obrazovano na tom nekom srednjem nivou, od vrtica se uce tim manirima i da postuju pravila. Kad te od vrtica uce da sortiras smece, ta navika ostaje.
Strpljenje je isto tako jako bitan faktor kulture i odgoja, sto mi kolega rece "najamanje sabura ima kod muslimana". Termini se postuju i ljudi se ne zale sto moraju cekati mjesecima na neki termin. U BiH je 90% konflikta u javnim institucijama prouzrokovano time sto je neko izgubio strpljenje da ceka svoj red, jos ako pomisli da je ostecen, da je neko usao prije njega, a nije trebao... haos.
I kao sto rekoste, agresivnost i krkanluk se dosta manje isplate nego kod nas, ono, nije da se ne treba svadjati, ali ako si bas uporan u tome - prije da ces imati negativne posljedice, nego pozitivne kao kod nas, jer: "budali se svi sklanjaju s puta". Posebno ako se radi o nekim visim nivoima, posao, obrazovanje...
Negativna strana toga jeste upravo to sto ne znas sta ko misli, jer su nauceni da budu uvijek pristojni i ljubazni, to skontas vremenom da i nisu toliko fini koliko se tebi na prvu cinilo.
Last edited by Ozimician on 16/06/2025 12:33, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#25971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑16/06/2025 12:29 Na Zapadu su generalno ljudi u tom pogledu sa manirima, daleko manje agresivnosti i krkaluka imas nego u BiH. Govorim o domicilnom stanovnistvu.
-
moimoi
#25972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema ni upola toliko agresivnih i bezobraznih ljudi koliko ima kod nas tj mozda i ima al su naucili da ne ispoljavaju svoju agresivnost i bezobrazluk. Nece ti se desiti na cesti, cak i ako ti pogrijesis, da neko prikoci da ti jbe majku. Nece ti se desiti da ti neko uleti prekoreda bez pitanja. Neces vidjeti roditelje da se deru na svoju djecu. Neces vidjeti “dobronamjerne” prolaznike da tti daju savjet kako da odgajas svoje dijete ili kako si ga trebao obuci. Nema sanse da su med radnici bezobrazni, jer se eto podrazumjeva da treba da znas njihove procedure. Djeca su odgojena tako da ne upadaju u rijec… ovo recimo moje dijete sa mnom i mojom familijom nikada ne bi naucilo da ga stranci dobrim dijelo nisu oblikovali.. vjestina koju posjedujekoju ja, nazalost, nikada nisam uspjela nauciti.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije samo odgoj, ono sto upada u oci je i agresivnost i odbojnost. Ja shvatam da su te stsrije generscije izasöe iz rata sa rsznoraznim psihickim posljedicama koje im posle nisu niti dale mogucnost da postanu sretni i nasmijani, oziljci su razni jbg, to ne mozemo zsnemariti.tuitamo wrote: ↑16/06/2025 12:22U tom smjeru sam i išao. Nekako sve dolazinoz standarda života i komfora kojeg imaš. Manire sa druge strane pripisujem i odgoju. U BiH je veliki procenat onih koji nisu vidjeli vrtića. A tu se uči i usađuje. Biće to bolje jer sve bolje i živi. Do tada ignorisati krkane i nestrpljive budale.
Takvi su osgajali svoju djecu, to vidimo sad, da su ovi u tridesetim, uzasna generscija, divlja. Njihova djeca imaju druge osnove sad tek, obdaniste, finansijska stabilnost roditelja, civilaziranje kroz putovanja itd..ali ce proci jos puno godina da to izadje na pravi put i osjetna razlika bude, 2 generscije sigurno, znsci 50tsk godina.
Neko ce reci da serem, ali je meni prvi utisak u njemackoj bio kad me ujutro u 7 na putu prema poslu zena koja mi isla u susret uz osmijeh rekla "dobro jutro", refleksna pomisao mi bi "poznaje me odnekud", a ja prije 3 sedmice se prvi put pojavio u njenoj drzavi, a u tom mjestu samo ujutro i navece na putu iz busa do radnog mjesta..
Meni je iz bosne ostalo poznato da ce me neko samo poprijeko pogledat, smrknut u najmanju ruku..
U medjuvremenu mi je postalo normalno to da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju..
Ako zaspim na semaforu, najvise sto se desi je da vidim u retrovizoru da neko mase glavom, trubit nece nikad...
Bio sam salterski radnik u bosni (privatni sektor), ne mogu ti opisati sta sam sve dozivio i kakva vrijedjanja i stavove od neandertalaca cuo..ovdje tisina u redu, ne jebo niko majku salterusi sto sporo radi sa debilni fazonom "hoš mozda kafu jednu kad si tako razvuko", i kolektivno odobravanje svih u redu kroz keslanje..
- dr_Evil
#25974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Apsolutno, potpisujem.moimoi wrote: ↑16/06/2025 12:55 Nema ni upola toliko agresivnih i bezobraznih ljudi koliko ima kod nas tj mozda i ima al su naucili da ne ispoljavaju svoju agresivnost i bezobrazluk. Nece ti se desiti na cesti, cak i ako ti pogrijesis, da neko prikoci da ti jbe majku. Nece ti se desiti da ti neko uleti prekoreda bez pitanja. Neces vidjeti roditelje da se deru na svoju djecu. Neces vidjeti “dobronamjerne” prolaznike da tti daju savjet kako da odgajas svoje dijete ili kako si ga trebao obuci. Nema sanse da su med radnici bezobrazni, jer se eto podrazumjeva da treba da znas njihove procedure. Djeca su odgojena tako da ne upadaju u rijec… ovo recimo moje dijete sa mnom i mojom familijom nikada ne bi naucilo da ga stranci dobrim dijelo nisu oblikovali.. vjestina koju posjedujekoju ja, nazalost, nikada nisam uspjela nauciti.
I dodajem, neces vidjeti roditelje da se deru na svoju djecu ne jer to ne rade nego su svjesni da su drustvo hinja koje ce odmah prijaviti, i koje ne gleda svoja posla nego jedva ceka da mu naletis jer negdje svoju agresiju mora ispoljiti. Neces vidjeti dobronamjerne prolaznike koji ce ti reci kako trebas dijete toplije obuci, ali nema problema da odma zovne sluzbu za djecu da kaze kako ne pazis svoje dijete jer ti nema HH kabanicu. Nema sanse da ce pronaci nekog radnika bezobraznog, ali isto tako neces pronaci ni ljubaznog, ako ti auto stane petak u 2 sata pored automehanicarske radnje oni ce te sa osmijehom uputiti u obliznji hotel i zamoliti da dodjes u ponedjeljak. Nece ti upasti u rijec, to ne rade, ali isto ih tako zaboli tuki sta imas ti za reci jer ga je mama odgojila da je on najbolji, najvazniji i najljepsi na svijetu, dok ga ne oblije hladan tus da ipak mozda znas malo vise od njega na kraju balade.
Helem, sve u svemu ozzy je to savrseno opisao.
-
Bodkin
#25975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne treba pretjerivati. trube i stranci na semaforu. ima neljubaznih salterusa, pogotovo u germanskim zemljama. smrknuti kao da cemo svi umrijeti sutra.izvrsni direktor wrote: ↑16/06/2025 13:00Nije samo odgoj, ono sto upada u oci je i agresivnost i odbojnost. Ja shvatam da su te stsrije generscije izasöe iz rata sa rsznoraznim psihickim posljedicama koje im posle nisu niti dale mogucnost da postanu sretni i nasmijani, oziljci su razni jbg, to ne mozemo zsnemariti.tuitamo wrote: ↑16/06/2025 12:22U tom smjeru sam i išao. Nekako sve dolazinoz standarda života i komfora kojeg imaš. Manire sa druge strane pripisujem i odgoju. U BiH je veliki procenat onih koji nisu vidjeli vrtića. A tu se uči i usađuje. Biće to bolje jer sve bolje i živi. Do tada ignorisati krkane i nestrpljive budale.
Takvi su osgajali svoju djecu, to vidimo sad, da su ovi u tridesetim, uzasna generscija, divlja. Njihova djeca imaju druge osnove sad tek, obdaniste, finansijska stabilnost roditelja, civilaziranje kroz putovanja itd..ali ce proci jos puno godina da to izadje na pravi put i osjetna razlika bude, 2 generscije sigurno, znsci 50tsk godina.
Neko ce reci da serem, ali je meni prvi utisak u njemackoj bio kad me ujutro u 7 na putu prema poslu zena koja mi isla u susret uz osmijeh rekla "dobro jutro", refleksna pomisao mi bi "poznaje me odnekud", a ja prije 3 sedmice se prvi put pojavio u njenoj drzavi, a u tom mjestu samo ujutro i navece na putu iz busa do radnog mjesta..
Meni je iz bosne ostalo poznato da ce me neko samo poprijeko pogledat, smrknut u najmanju ruku..
U medjuvremenu mi je postalo normalno to da se prolaznici pozdravljaju ili barem nasmiju..
Ako zaspim na semaforu, najvise sto se desi je da vidim u retrovizoru da neko mase glavom, trubit nece nikad...
Bio sam salterski radnik u bosni (privatni sektor), ne mogu ti opisati sta sam sve dozivio i kakva vrijedjanja i stavove od neandertalaca cuo..ovdje tisina u redu, ne jebo niko majku salterusi sto sporo radi sa debilni fazonom "hoš mozda kafu jednu kad si tako razvuko", i kolektivno odobravanje svih u redu kroz keslanje..
ako odes tamo na istok, taj neki smrknuti pogled je standard. nije da znaci neljubaznost samo je depresivno u pm