Sarajevo Construction
- drug_profi
#27701 Re: Sarajevo Construction
Ne znate vi šta pričate.
Neke Minkene uvodite u argumentaciju, jbt.
Otoka ima 1700 stambenih jedinica, vjerovatno blizu 1000 vozila, mozda i vise, a parking mjesta vjerovatno ne vise od 700.
I sad bi vi kao da se to naplacuje? Kako?
Izvlacit lutrijom ko ce imati pravo da kupi mjesto?
Ko izgubi mora prodat auto valjda?
Otoka ima 1700 stambenih jedinica, vjerovatno blizu 1000 vozila, mozda i vise, a parking mjesta vjerovatno ne vise od 700.
- kabal1337
#27702 Re: Sarajevo Construction
Uredjen je bio sistem i za vrijeme Tite, ovi sto su stariji znaju bolje nego ja. Bila su i besplatna parking mjesta, i mjesta sa naplatom.
Problem je kada ste poceli da izvrcete i manipulisete regulacioni plan, pa zgrada proguta parking mjesto. 150 novih glava, a parking mjesta -100.
Ali neka kada ne smeta nikome, bujrum.
Problem je kada ste poceli da izvrcete i manipulisete regulacioni plan, pa zgrada proguta parking mjesto. 150 novih glava, a parking mjesta -100.
Ali neka kada ne smeta nikome, bujrum.
-
1Dante1
#27703 Re: Sarajevo Construction
Je li zakonski ispostovano 1 mjesto po stani? Ako jeste, ne moras parkirati na otoKi majstore. Parkiraj na alipasinom i onda gradskim prevozom do stana, naravno u idealnom sistemu. Mislim ne znam sta da odgovorim drugacije, jer je ovo jedino ispravno. Imas sistem, imas mogucnost, a ako nije ispred nosa, trazi dalje kao i svako normalan.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 14:35 Otoka ima 1700 stambenih jedinica, vjerovatno blizu 1000 vozila, mozda i vise, a parking mjesta vjerovatno ne vise od 700.
1. kupis parking mjesto
2. placas parking mjesto
3. parkiras dalje.
To je to.
Mislim sve ovo gore i meni ne ide u prilog i ja se hebem s parkingom, ali znam da ne moze drugacije.
- drug_profi
#27704 Re: Sarajevo Construction
A ako je i na alipašinom knap mjesta i sva su prodata gdje onda?1Dante1 wrote: ↑18/06/2025 14:38Je li zakonski ispostovano 1 mjesto po stani? Ako jeste, ne moras parkirati na otoKi majstore. Parkiraj na alipasinom i onda gradskim prevozom do stana, naravno u idealnom sistemu. Mislim ne znam sta da odgovorim drugacije, jer je ovo jedino ispravno. Imas sistem, imas mogucnost, a ako nije ispred nosa, trazi dalje kao i svako normalan.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 14:35 Otoka ima 1700 stambenih jedinica, vjerovatno blizu 1000 vozila, mozda i vise, a parking mjesta vjerovatno ne vise od 700.
1. kupis parking mjesto
2. placas parking mjesto
3. parkiras dalje.
To je to.
Mislim sve ovo gore i meni ne ide u prilog i ja se hebem s parkingom, ali znam da ne moze drugacije.
Prodati auto ko nema sreće na lutriji, ili ko nema štelu u opštini?
Jel vam to agenda i za to se borite?
Pametno sve u 3pm. Ali bi struju džaba kako vidim.
- kabal1337
#27705 Re: Sarajevo Construction
To sto ces placati parking mjesto niko ti ne garantuje da je tvoje kada dodjes.
Znaci isto problem, i jos ti naplate. Bravo boss bravo
Dok nije pocela nenormalna gradnja, parking problema nije bilo
Znaci isto problem, i jos ti naplate. Bravo boss bravo
Dok nije pocela nenormalna gradnja, parking problema nije bilo
- drug_profi
#27706 Re: Sarajevo Construction
Može drugačije. Regulacioni plan se ne smije prilagođavati investitoru.
Napravi garažu sa naplatom na mjestu gdje nećeš oteti postojeća parking mjesta i uvijek će se naći dovoljno klijenata za godišnje pretplate, ako je cijena razumna.
Uredi postojeća parking mjesta. Možeš uvesti simboličnu kartu za stanare u iznosu od 20-30 maraka po mjestu godišnje, za održavanje. I to je plafon.
Jer je neko to napravio ranije kao opšte dobro, i niko to ne smije sada prisvojiti.
- Haris.ba
#27707 Re: Sarajevo Construction
Cuj Benjamina progura Strojorad Bingu.
Hahahahahahahaha
A, sto se sad narod ne buni ko Koldzi?
P.S.
Glupa je vise rasprava o parkingu.
Sve ce na kraju biti pod naplatom. Samo je pitanje trenutka.
Sistem gdje je parking bio dzabni je propao jos 90ih.
Hahahahahahahaha
A, sto se sad narod ne buni ko Koldzi?
P.S.
Glupa je vise rasprava o parkingu.
Sve ce na kraju biti pod naplatom. Samo je pitanje trenutka.
Sistem gdje je parking bio dzabni je propao jos 90ih.
Last edited by Haris.ba on 18/06/2025 14:47, edited 1 time in total.
- kabal1337
-
1Dante1
#27709 Re: Sarajevo Construction
Jos dalje. Ako je zakonski ispostovano, sta ocekujes drugo da ti kazem? Ima nas previse i to je to.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 14:40 A ako je i na alipašinom knap mjesta i sva su prodata gdje onda?
Izvrces moje rijeci. Kao i za parking, tako i za EP treba SISTEM! Mi ne zelimo bilo kakav sistem.
Fino sam napisao da struja TREBA DA JE SKUPLJA, ali SAMO AKO IMAMO UREDJEN SISTEM! Ne mozes biti gubitas, imati penale, isplacivati regres u minusu i traziti od mene da to finansiram, ne mozes.
Isto sam rekao da parking za stanare treba biti jefitnij, sto je normalno, ali besplatna na javnom prostoru, nikako. Osim na nekim livadama odakle fino ides gradskim prevozom ka urbanim dijelovima etc.
Sve treba biti skuplje, odvoz smeca, voda, ali ne bez sistema. Ne mogu ja placati skuplju vodu a ista tece na nekim mjestima godinama jer je dotrajao sistem. Zaduzi se, popravi i onda digni koliko hoces.
- Haris.ba
#27710 Re: Sarajevo Construction
Pa jesi li ti ovo?
Podvojena licnost?
- drug_profi
#27711 Re: Sarajevo Construction
Evo ja sam predlagao u MZ da se izađe pred opštinu sa prijedlogom da se školsko igralište 30x 50 metara iskopa za garažu jednoetažnu. Ako postoji isplativost nek idu i na dvije. I da se završi tako što će se na krovu te garaže opet napraviti igralište. Dakle nikom se ništa ne otima. Po etaži bi moglo biti 70-80 mjesta 2,7 x 5 m ili više, kako se složi.
Nek izađu pred investitore sa prijedlogom. Nek naprave tender. Šta ja znam.
Ima i drugo razvaljeno igralište što niko godinama već ne koristi iza Diabla. Isto bi se moglo uraditi, s tim da tu može ne treba ni praviti igralište ponovo (jer ni ovo niko ne koristi) i napraviti i nadzemne etaže.
Ali ne, svi begenišu već postojeća parking mjesta jer kontaju da će time povećati potražnju plaćenih jer se smanjuje ponuda besplatnih.
Nek izađu pred investitore sa prijedlogom. Nek naprave tender. Šta ja znam.
Ima i drugo razvaljeno igralište što niko godinama već ne koristi iza Diabla. Isto bi se moglo uraditi, s tim da tu može ne treba ni praviti igralište ponovo (jer ni ovo niko ne koristi) i napraviti i nadzemne etaže.
Ali ne, svi begenišu već postojeća parking mjesta jer kontaju da će time povećati potražnju plaćenih jer se smanjuje ponuda besplatnih.
- kabal1337
#27712 Re: Sarajevo Construction
- Haris.ba
- kabal1337
#27714 Re: Sarajevo Construction
Jedini ko se gubi je ti. Napisao si Benjamina progurala Strojorad Bingu. Parcela od "Strojorada" je u vlasnistvu Binga (Wilson d.o.o). Kako ce Benjamina progurati nesto sto je vec od Binga.
Ja sam rekao da je dala zeleno svjetlo da bingo gradi, tc ili sto bi oni upakovali i rekli poslovni prostor.
Jedan nacelnik itekako ima utjecaj za zeleno i crveno svjetlo.
Btw. mogao bi onda bingo otkupiti ep- pumpu...
-
nekome
#27715 Re: Sarajevo Construction
izvini druze ali auto nije neophodno za zivot, a auto kosta, isto kao sto placas servis, gume, pranje itd, plati i gdje da ga pohranisdrug_profi wrote: ↑18/06/2025 14:35 Ne znate vi šta pričate.
ne treba lutrija, dovoljno je ko moze platiti nek plati ko ne moze neka proda auto, ako svi mogu platiti onda povecaj cijenu
eno sada su i tramvaji novi i pruga je nova a otoka je tu blizu
- drug_profi
#27716 Re: Sarajevo Construction
Ne možeš naknadno otimati parking mjesta koja su javna.
Neko je davno to napravio i platio. Neko ko je platio i te stanove i te ceste i te parkove.
Ne mozes sada to oteti i traziti pare.
Sretno svakom nacelniku koji to pokusa.
- kabal1337
#27717 Re: Sarajevo Construction
Ma mogu oni sve, pogotovo uz ovako pasivan narod, i ove sto silno prizeljkuju. Njihovo rjesenje je ono koje stvara nove probleme. Misle bit ce bolje, hoce al na nekim privatnim racunima.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 15:32
Neko je davno to napravio i platio. Neko ko je platio i te stanove i te ceste i te parkove.
- drug_profi
#27718 Re: Sarajevo Construction
Mi smo pokušali da postavimo rampu da se u naš krak ulice (slijepa ulica) ne parkiraju roditelji školske djece, uposlenici suda BiH, nastavnici itd. jer ne mozes do parkinga doci od njih. Ali nam rečeno da će onda morati da se naplaćuje karta. odbili jer znamo da poslije nema nazad već će samo cijena rasti.kabal1337 wrote: ↑18/06/2025 15:37Ma mogu oni sve, pogotovo u ovako pasivan narod, i uz ove sto silno prizeljkuju. Njihovo rjesenje je ono koje stvara nove probleme. Misle bit ce bolje, hoce al na nekim privatnim racunima.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 15:32
Škola ima iza zgrade dovoljno potpuno zapuštene zelene površine da napravi parking za osoblje. Roditelji mogu djecu dovesti pred školu i drugom cestom koja ima kružni protok kroz naselje, da se ne prave čepovi i blokade. Uposlenici Suda imaju svoj parking, a ako im je nedovoljan nek idu gradskim saobraćajem, kao što sam i ja išao dok sam radio u Centru.
Fol je što smo mi iznijeli dosta kvalitetnih prijedloga, ali vjerovatno nisu dovoljno lukrativni pa ne prolaze, ali rješavaju neke probleme ili ih umanjuju.
Nula realizovanih.
Rumenko najbolji načelnik ikad.
-
nekome
#27719 Re: Sarajevo Construction
kontra argument: sto bi samo vi mogli/smjeli parkirati tu (besplatno), i ti uposlenici suda placaju porez od kojih se platilo to parking mjesto
- drug_profi
#27720 Re: Sarajevo Construction
Pa naravno da je to tako.
I sasvim je logično da ako hoćeš rezervisan parking, da onda podrazumjeva neko plaćanje.
Kad smo shvatili da ih ništa nakon toga ne sprječava da cjenovnik stalno mijenjaju, odsutali smo od skoro dogovorene priče.
Ponudili su simboličnu cijenu, zaista se ne sjećam, ali zaista simboličnu. Nisam siguran ni da li sam dobro razumio informaciju jer mi je cijena bila nelogična.
Poenta je da nisu htjeli realiziovati ni jedan drugi prijedlog koji bi rasteretio parkiranje, sto je nama bio ocit signal da imaju neki drugaciji pogled i namjere za sve. Zato nismo pristali na rampu.
- kabal1337
#27721 Re: Sarajevo Construction
dok vidis ja se zalazem da takva parking mjesta budu besplata za sve i dostupna svakome.
( Ja ne kazem hocu rezervisano parking mjesto besplatno)
Dok mi je sasvim normalno da ova parking mjesta sto se naplacuju do sada zuta traka, kjk parking, garaze, centar budu pod naplatom.
Ja se protivim da parking mjesta u mahalama koja su bila besplatna, kojih nije bilo da se pocnu naplacivati.
Niti je to turisticko mjesto, i sl.
A i te zgrade sa naplatom po mom bi trebale da imaju odvojeni besplatni dio za posjetitelje iste. i tjt.
Ne mogu da vjerujem da se neko zalaze da svako parking mjesto bude pod naplatom. To je nikakva solucija problema saobracaja u mirovanju.
Ali je normalno dolazis u posjetu nekom naselju ( koje nije uze jezgro grada) da mozes pronaci besplatno parking mjesto.
Van pameti mi je tipa dolazim na dobrinju kod Merkatora, i da mi je onaj parking pored pod naplatom.
( Ja ne kazem hocu rezervisano parking mjesto besplatno)
Dok mi je sasvim normalno da ova parking mjesta sto se naplacuju do sada zuta traka, kjk parking, garaze, centar budu pod naplatom.
Ja se protivim da parking mjesta u mahalama koja su bila besplatna, kojih nije bilo da se pocnu naplacivati.
Niti je to turisticko mjesto, i sl.
A i te zgrade sa naplatom po mom bi trebale da imaju odvojeni besplatni dio za posjetitelje iste. i tjt.
Ne mogu da vjerujem da se neko zalaze da svako parking mjesto bude pod naplatom. To je nikakva solucija problema saobracaja u mirovanju.
Ali je normalno dolazis u posjetu nekom naselju ( koje nije uze jezgro grada) da mozes pronaci besplatno parking mjesto.
Van pameti mi je tipa dolazim na dobrinju kod Merkatora, i da mi je onaj parking pored pod naplatom.
Last edited by kabal1337 on 18/06/2025 16:11, edited 2 times in total.
- drug_profi
#27722 Re: Sarajevo Construction
Da dodam još i ovo. Računica je da ulica ima oko 100 mjesta maksimum, a da je stanova u ulazima koji izlaze na tu ulicu više od 200. Kako bi se i kojim principom odredilo ko ima pravo na parking mjesto?
Da li bi to isprovociralo nadmetanje, kupoprodaju prava, itd...
Gdje bi u stvari svi bili donji.
- kabal1337
#27723 Re: Sarajevo Construction
Pa s obzirom da ovi svi guraju formiranje opcinskih JKP (zapitajte se zasto) Znaci da slobodno mogu formirati cijene. Sto ih ne sprijecava da vrse malverzacije.drug_profi wrote: ↑18/06/2025 16:09 Da dodam još i ovo. Računica je da ulica ima oko 100 mjesta maksimum, a da je stanova u ulazima koji izlaze na tu ulicu više od 200. Kako bi se i kojim principom odredilo ko ima pravo na parking mjesto?
250 ovaj mjesec eh sljedeci je 300 KM
pa za tri mjeseca, eh zrak poskupio inflacija ide 550 KM.
-
nekome
#27724 Re: Sarajevo Construction
cijenom brate... parking mjesto najam 20KM, ako mogu svi to platiti onda 40KM, ako mogu i to 60KM itd dok ne pocne opadati broj interesanatadrug_profi wrote: ↑18/06/2025 16:09 Da dodam još i ovo. Računica je da ulica ima oko 100 mjesta maksimum, a da je stanova u ulazima koji izlaze na tu ulicu više od 200. Kako bi se i kojim principom odredilo ko ima pravo na parking mjesto?
osnovi ekonomije
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#27725 Re: Sarajevo Construction
To to, odlican argument, uvijek prolazi "onitrose nase pare"drug_profi wrote: ↑18/06/2025 14:32Od mog novca, ne zaboravi. Taj novac ne pravi drzava, vec ja i ostali građani kojima se porezi uplaćuju na općinu stanovanja.izvrsni direktor wrote: ↑18/06/2025 14:23 Takoe, hoce da vam otmu. Ali isto tako trazis da ti od javnog novca odrzavaju parking, taj isti sto nedas da ti otmu..
Nije to samo za plate jebivjetara.