HOLESTEROL - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kakavdanakneiskustvu

#251 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by kakavdanakneiskustvu »

svasta, meni lijekovi pomogli
Danguba

#252 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

Sve je to kompleksno.
Treba promijeniti dosta toga u zivotu da bi doveo holesterol a i druge probleme(secer, pritisak...) u normalu.
Jako je bitna ishrana, redovna, zdrava i koja je u balansu. Dorucak, rucak i vecera zna se sta se smije a sta ne ako zelis da imas zdrav zivot i dosta toga u normali.
Fizicka aktivnost jako bitna.

Avokado, orasasti plodovi(orasi, bademi), riba(losos sa dobrim mastima), mahunarke...sve dobro za balans holesterola.
Dugarry

#253 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Dugarry »

Danguba wrote: 17/06/2025 23:11 Sve je to kompleksno.
Treba promijeniti dosta toga u zivotu da bi doveo holesterol a i druge probleme(secer, pritisak...) u normalu.
Jako je bitna ishrana, redovna, zdrava i koja je u balansu. Dorucak, rucak i vecera zna se sta se smije a sta ne ako zelis da imas zdrav zivot i dosta toga u normali.

Avokado, orasasti plodovi(orasi, bademi), riba(losos sa dobrim mastima), mahunarke...sve dobro za balans holesterola.
Tacno...Osim toga borovnica(generalno sumsko voce), mrkva, povrce(Sto vise frisko), piletina, vlakna(za dorucak)

Ja sam ishranom spustio pritisak sa 140 na 110
Dugarry

#254 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Dugarry »

Danguba wrote: 17/05/2025 21:44
Ludzak wrote: 17/05/2025 20:57 Najvažnije je šta se ujutru jede, nakon ustajanja. Zato postoji mišljenje 'najvažniji je doručak'. Ali ne u fazonu da se naždereš svakakvih glupost, pola jagnjeta, i deset ćevapa u somunu.
Drugo, ko od vas popije čašu vode nakon ustajanja? Većina potegne za kafu, to je greška velika. Kafa nikako ujutru ne ide.
Da, ovo je jako vazno.
Kada su meni otkrili povecan holesterol odnosno disbalans gdje imam previse losih masnoca a premalo dobrih.
Mislio sam da to nije tako strasno i nastavio po starom. Oni mi uveli tablete. Tek onda sam shvatio da sam pretjerao.
Prvo sto sam promijenio nacin ishrane.
Ujutro idu dva sendvica od crnog integralnog kruha/hljeba ili kifli sa avokadom, sirom 30+ i salamom.

Treba izbjegavati 3B(bijeli secer, b.brasno i b.so). Sto vise voca i povrca. Avokado, orasasti plodovi(orasi, bademi).

Kada sam otisao na kontrolni pregled sve ponovo u redu sto zaslugom tablete sto mojom disciplinom.

I dalje pojedem rostilj, komad mesa ili sta drugo ali sve umjereno.
Sad tek ovu temu primjetio :)

Ti krenuo sa integralnim hljebom i kontam super, i onda useres sa sirom i salamom..... Kakav sir i salama, okani se toga. Mozda jednom u sedmici.

Dorucak je najlakse promjeniti. Treba prerezati i doruckovati iskljucivo zdravo i tacka. Nikakva procesuirana sranja.
Kao i u svemu, ne mozes dobiti rezultate, a ne raditi stvari kako treba. Salama i slicne stvari izbaciti iz upotrebe...Sa vremena na vrijeme za meziti suho meso i to je to. I taj integralni hljeb koji jedas, nisam siguran da je zdrav.

Umjesto secera, jesti kolace sa stevijom i elitritolom. Mogu se napraviti relativno dobri kolaci sa ovim. Secer ako je bas potrebno, ali izbjegavati.

Da....po jedna banana svaki dan. Uz sumsko voce. Svaki dan....
Danguba

#255 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

Integralni hljeb ili kifle su pune mekinja(vlakana) sto je zdravo za sve.
Sir 30+ ili jos manje, nije nikakva smetnja.
Salama pileca.

Sve ovo na preporuku i brosuru dietiste kojeg odredjuje kucni ljekar.

p.s. slatko me ne interesuje :D
Dugarry

#256 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Dugarry »

Danguba wrote: 17/06/2025 23:28 Integralni hljeb ili kifle su pune mekinja(vlakana) sto je zdravo za sve.
Sir 30+ ili jos manje, nije nikakva smetnja.
Salama pileca.

Sve ovo na preporuku i brosuru dietiste kojeg odredjuje kucni ljekar.

p.s. slatko me ne interesuje :D
Razumijem, samo zavisi kakav je hljeb i i kifle. Nije svaki integralni hljeb isti.

Ozbiljno mislis da je taj sir okej? Grdno se varas....

Salama nije dobra, ni pileca.
mali_balon

#257 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by mali_balon »

Mesne preradjevine veeeeliko ne.....posto narod nema para da se zdravo hrani onda ponekad mogu proci te neke pliece salame.....
Ja imam povisen holesterol otkako znam za sebe, duo krivice snose geni dio ja bile cigare (prestao pustit), stres, neredovna prehrana i smece koje ae jede, ponekad piva, i neredovna vjezba.....
Masna jetra ona zajebaje njavise, sad ljiecimo masnu jetru (vec 3 mjeseca pijem ursosan pa cemo vidjeti jel ista bočje) da bi otklonili terapiju za holesterol, bio roxis 10mg sada sam prrsao na rosuxan 10m/100mg....ovo je nesta dvokomponentno 10mg rasuvastatin i 100mg acetisolisticlna kiselina
Dugarry

#258 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Dugarry »

mali_balon wrote: 18/06/2025 08:35 Mesne preradjevine veeeeliko ne.....posto narod nema para da se zdravo hrani onda ponekad mogu proci te neke pliece salame.....
Ja imam povisen holesterol otkako znam za sebe, duo krivice snose geni dio ja bile cigare (prestao pustit), stres, neredovna prehrana i smece koje ae jede, ponekad piva, i neredovna vjezba.....
Masna jetra ona zajebaje njavise, sad ljiecimo masnu jetru (vec 3 mjeseca pijem ursosan pa cemo vidjeti jel ista bočje) da bi otklonili terapiju za holesterol, bio roxis 10mg sada sam prrsao na rosuxan 10m/100mg....ovo je nesta dvokomponentno 10mg rasuvastatin i 100mg acetisolisticlna kiselina
Kod nas ljudi prelako uzimaju tablete. Meni bi to to bila opcija, ali zadnja.

Post je jedna od stvari koje nisam spomenuo. Post znaci da sto vise sati na dan ne jedes. Pozeljno bi bilo 16 ili vise....ali mnogima bi to bilo tesko, ali 14 je sasvim moguce.

Navece jedes u 20:00 zadnji put, i sutra u 12 krenes sa hranom. Ili barem 14 sati....znaci u 10 dorucak.
Autofagija pocinje nakon 16 sati i regenerira tijelo. Izuzetno zdravo i efektivno
MarlboroGold

#259 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by MarlboroGold »

Bobi wrote: 17/06/2025 13:27
MarlboroGold wrote: 13/06/2025 12:19 Kod mene je

Holesterol 4,60
LDL 2,81
HDL 0,88
Trigliceridi 1,98

Malo trigliceridi povišeni ali nije puno... nalazi od prošle sedmice
Ti si top, tek kad predjes 40 brini se :D. Pojačaj ribu i iztbaci suncokretovo ulje bices jos bolje.
Et blizu sam 40. U augustu punim 38 :mrgreen:

Ribu metem. Svaki drugi/treći dan je riba. Konzervirane ne brojim :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#260 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Bobi »

MarlboroGold wrote: 18/06/2025 11:30
Bobi wrote: 17/06/2025 13:27
MarlboroGold wrote: 13/06/2025 12:19 Kod mene je

Holesterol 4,60
LDL 2,81
HDL 0,88
Trigliceridi 1,98

Malo trigliceridi povišeni ali nije puno... nalazi od prošle sedmice
Ti si top, tek kad predjes 40 brini se :D. Pojačaj ribu i iztbaci suncokretovo ulje bices jos bolje.
Et blizu sam 40. U augustu punim 38 :mrgreen:

Ribu metem. Svaki drugi/treći dan je riba. Konzervirane ne brojim :mrgreen:
omega 3 cudno da ti nije malo viši onda taj hdl ali ko ce ga znati, nije svaki organizam isti. predji onda na orahe :lol:
Peacean

#261 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Peacean »

Iz konzervi skuša i sardina su odličan izbor za omegu 3.
okanomalo

#262 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by okanomalo »

Dugarry wrote: 18/06/2025 10:13
mali_balon wrote: 18/06/2025 08:35 Mesne preradjevine veeeeliko ne.....posto narod nema para da se zdravo hrani onda ponekad mogu proci te neke pliece salame.....

Post je jedna od stvari koje nisam spomenuo. Post znaci da sto vise sati na dan ne jedes. Pozeljno bi bilo 16 ili vise....ali mnogima bi to bilo tesko, ali 14 je sasvim moguce.

Navece jedes u 20:00 zadnji put, i sutra u 12 krenes sa hranom. Ili barem 14 sati....znaci u 10 dorucak.
Autofagija pocinje nakon 16 sati i regenerira tijelo. Izuzetno zdravo i efektivno
mene je autofagija preporodila,praktikujem 16/8 i skoro svaku mjesecevu mjenu ispostujem. instalirala aplikaciu na telefonu i nema greske. tacno znas koliko vremena si postio i koliko vremena imas da konzumiras hranu. zavrsavam sa jelom negdje oko 17h do sledeceg jutra nista ne jedem do 10h. obicno imama dva obroka dorucak i rucak od 16 do 17h. zacudjujuce uvece nisam gladna a bila sam ovisnik o grickanju uz tv.
ako nekom treba ova aplikacija: https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&pli=1
statixx

#263 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by statixx »

Ma dzaba, ako pogledas temu sav fokus je na lososu. Ima se moze se, nasa posla. :D

Meni su skuse i sardine odlicne, i papaline i incuni su puni omega 3.
snijeg_led

#264 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by snijeg_led »

okanomalo wrote: 18/06/2025 11:48

mene je autofagija preporodila,praktikujem 16/8 i skoro svaku mjesecevu mjenu ispostujem. instalirala aplikaciu na telefonu i nema greske. tacno znas koliko vremena si postio i koliko vremena imas da konzumiras hranu. zavrsavam sa jelom negdje oko 17h do sledeceg jutra nista ne jedem do 10h. obicno imama dva obroka dorucak i rucak od 16 do 17h. zacudjujuce uvece nisam gladna a bila sam ovisnik o grickanju uz tv.
ako nekom treba ova aplikacija: https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&pli=1
oko oko
Ovo izgleda kao dobra praksa samo nije lako ovako dugo nejesti, prakticno gladujes.
Sta jedes npr. kad gledas neki film navecer ? Mora se nesto gricnuti.
Popijes mi makar ujutru kafu prije 10 ?
Sanjarko

#265 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Sanjarko »

Ja se prvo vode napijem kad ustanem, pa kafu popijem, pa bananu pojedem, a tek kasnije doruckujem, rijetko pretjeram sa hljebom i ostalim dodatcima dorucku, a cesto i ne veceram, danas bas i nisam ni doruckovao, a vecarao samo bananu sinoc

ne znam cuvati nam je se ali ne mozes se sacuvati 100% jer nema garancije jer primjerice prije oko 15 godina ko zna sta je meni jetru sjblo to jest ko zna od cega je ona obolila bila pa se oporavila

ona je bila okidac za razvoj sch iako sam imao sch u blazem obliku mozda ili visoko funkcionirajuci autizam ali okidac je jetra bila 100% toga
Sanjarko

#266 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Sanjarko »

autofagija je ok ali i s njom ne treba pretjerati ali po meni ljudi kod nas nedovoljno vode piju previse sve ostalo pretjeruju u mnogo cemu od pica kao primjerice koka kole pa nadalje sve do cigareta i ostaloga

meni mana sto mi se malo malo slatko zna traziti ni to nije uredu ne znam zasto ali rijetko sa slatkom pretjeram
Romanija

#267 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Romanija »

Drugclanbiblioteke wrote: 17/06/2025 13:11 Pio nije pomoglo, ustvari lijekovi su mi unistili jetru, pa sam morao 2 godine zivjeti kao da sam na zutici.
Zadnjih 7 godina nista ne pijem, jer nista ne pomaze. Ni dijeta ni lijekovi. Svakako ne planiram zivjeti dalje od 50+
Ja sam imao slicno iskustvo, ne mozda toliko dramaticno da mi je jetra bila unistena, ali nesto sto me je prepalo da postepeno pocenem mijenjati nacin zivota. Ima tome 15 godina, tek se ustalio u UK, bio mi je jako povisen holesterol, plaho visok, povrh povisenog pritiska dijagnoziranog ranije, moja lokalna ambulanta mi prepise statine koje ja pocnem uzimati jer uvjek slusam ljekare. Nakon ne znam pola godine mozda i malo vise, odem na kontrolu poslije davanja krvi, ljekar koji me je vidio nije bio moj uobicajeni ljekar i poce mi postavljati skakljiva pitanja u vezi seksa, koristenja igli... :-) :-) :-) , covjek nije ni znao da sam na statinima a nalazi koje je vidio su mu ukazivali da imam jako los Hepatitis B, mislio je da nisam gay ili narkoman. :shock: :shock: :shock: . Tako da te totalno razumijem, tu smo ja i statini zavrsili za sav zivot. Postepeno sam poceo da mijenjam nacin zivota i dijetu sto je strasno tesko islo kad ne zivis sam, sve je bilo ups i downs, kako su isle godine. Ali sam nekako sa pocetkom Covida posto ultra-fasist kad je ishrana, vjezbanje u pitanju, i opcenito nacin zivota, djeca su odrasla, a i zena se pomirila s cinjenicom da nema vise svakodnevnog crvenog mesa, sarmi sa suhim mesom, pita i pitica, dolmi, gotovih piza , zalivenih, podlivenih i prelivenih bosanksih kolaca i ostalih ku..ca palaca.
Sanjarko

#268 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Sanjarko »

hoce lijekovi nekad sjbti covjeka meni malo nedostajalo od jednog lijeka za sch da mi bubrezi otkazu
Dugarry

#269 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Dugarry »

snijeg_led wrote: 18/06/2025 14:42

oko oko
Ovo izgleda kao dobra praksa samo nije lako ovako dugo nejesti, prakticno gladujes.
Kafa i voda se mogu piti…

14 sati je nista kad se tijelo navikne
nepass1

#270 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by nepass1 »

madesa wrote: 13/06/2025 12:13 prosli petak holesterol 6. Uzmem na preporuku cardio fit sirup. Jutros vadio nalaze

Holesterol - 5,26
HDL - 1,7
LDL - 3,21
Trigliceridi 0,78
index ateroskleroze 1,9
Faktor rizika 3,1
Nema danse za 7 dana, prije da je do aparata
okanomalo

#271 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by okanomalo »

snijeg_led wrote: 18/06/2025 14:42

oko oko
popijem kafu svako jutro. doduse bez secera i mlijeka. dugogodisnja navika. morala sam presjeci, stalno sam bila gladna,nalazi katastrofa.
Danguba

#272 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

Svi organizmi su razliciti i razlicito razlazu unesenu hranu i pice.
Nemojte pretjerivati ni u cemu i necete imati zdravstvenih problema.
Sve radite umjereno(jelo, fizicka aktivnost, alkohol, sex...) i ne plasite se za svoju starost.

Organizam da bi mogao normalno funkcionisati treba gorivo a ne dijetu.
Dijeta dodje kada smo u necemu pretjerali.

Imao sam naviku da ujutro popijem kafu i skoro nista do 4 sata da jedem.
Dijetist mi je to prvo ispravio i rekao da moram doruckovati i rekao sta je dobro za dorucak.

Sada ide prvo tacna sa namudajima pa onda kafa.
Na kontroli se pokazalo ispravnim ili je mozda vise faktora koje sam promijenio.
Billy The Pljuc

#273 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Billy The Pljuc »

Drugclanbiblioteke wrote: 17/06/2025 13:11 Pio nije pomoglo, ustvari lijekovi su mi unistili jetru, pa sam morao 2 godine zivjeti kao da sam na zutici.
Zadnjih 7 godina nista ne pijem, jer nista ne pomaze. Ni dijeta ni lijekovi. Svakako ne planiram zivjeti dalje od 50+
Pusti tu priču, mlad si ti za ranu predaju pa i za, pu pu daleko bilo, ozbiljnije zdravstvene probleme.

On topic, mrsko mi bilo prevrtati tonu papira da nađem nalaze al' natjeram se već ovo dana pa postam vrijednosti i terapiju glede ovoga.
HelaS

#274 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by HelaS »

Danguba

#275 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

HelaS wrote: 21/11/2025 17:34

:thumbup:

Sve receno.
Post Reply