Ne znam koliko je zaposleno ljudi u zadnje dvije godine ali znam da je broj uposlenih na kraju 2024. bio 3.813, godinu ranije 3.932, dvije godine ranije 4.025 a deset godina ranije 4915.Chloe wrote: ↑16/06/2025 14:35Kakva je situacija u EP da zaposlenima?Ci-Nick wrote: ↑15/06/2025 15:01Problem rudnika je manjak proizvodnih radnika pa i radnika na održavanju kao što su bravari ili električari.upitan wrote: ↑15/06/2025 14:34 Ovo su sve posljedice previseg zaduzivanja,i uzimanja kredita koji dolaze na naplatu.
Dolazimo u situaciju da ne mozemo vracati kredite,jer takav novac ne ide u otvaranje novih radnih mjesta.
On zavrsi u budzetu,a onda kroz tendere vecinom strane firme opet dobiju poslove i tako mi samo popravljamo stanje a trebalo bi da napravimo iskorak ali nam to nedozvoljavaju stranci-radi potrebe za jeftinom radnom snagom.
Posljedica ovog jesu nameti, krenulo je od pdv,akciza na gorivo,do ovoga sa ukidanjem koncesija itd.
Iduce bi moglo biti povecanje PDV-a, uvodjenje nekakve akcize na elektricnu energiju radi CO2.
EP treba poskupiti cijenu struje,al ne u cilju da zaposli novih radnika nego radi spasavanja sistema.
Nije mi jasno zasto ne iskoriste visak radnika u rudnicima,siguran sam da tu ima kvalifikovanih elektricara,bravara itd.
Nema logike da placamo BHT, Telemach isl.vise nego racun za struju a EP i sistem u ozbiljnom problemu.
Razlika je meni samo sto se SDA nije ovoliko zaduzivala, bila je tzv. "crvena linija".
Ocigledno ambasade,stranci i njihove banke trazili su bas idealne likove a kakve danas imamo na vlasti.
U posljednjih 7 ili 8 godina je broj uposlenih u rudnicima smanjem sa 8000 na 5000.
Tih 3000 manje su uglavnom radnici iz proizvodnje.
Ako bi onako frljoke predstavljali uposlene u rudnicima onda bi od ovih 5000 oko 1500 svrstali u upravu i administraciju, pa bi tome dodali više od 1000 radnika invalida rada koji su na nekim izmišljenim pozicijama.
Pa bi od ovih preostalih 2500 minimalno 500 mogli svrstati u radnike koji su stalno na bolovanju i na teretu su i kolegama i sistemu. Znači ostalo je samo 2000 radnika koji su direktno vezani za proizvodnju i održavanje.
Pa to podjelimo u 5 brigada, 4 smjene i dobijemo da u svim rudnicima u ovom trenutku radi maksimalno 400 ljudi.
Ima li gdje info koliko je zaposleno radnika unazad dvije godine?
Znači u deset godina smanjen broj uposlenih za 1.102 ili 22,5 %.