Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ci-Nick wrote: ↑09/06/2025 17:52
Ja sam kao dioničar stalno napominjao da prodajna cijena za domaćinstva mora biti bar kolika je proizvodna.
Ali s obzirom da proizvodnja pada što dodatno podiže proizvodnu cijenu sad više ne smatram da je cijena glavni problem, nego proizvodnja.
Rudnici su dobili veću cijenu uglja, dobili su veće plate, dozvoljeno im je da ne uplaćuju doprinose, zasto bi se trudili.
Zbog pada proizvodnje u TE proizvodna cijena nije 14 feninga po KWh nego 16 ili 17 . Tako da treba to pustiti da skroz padne, dotakne dno, da Vlada iz budžeta mora plaćati uvoznu struju a onda će ili prepustiti drugom ili se ozbiljno pozabaviti proizvodnjom.
upitan wrote: ↑09/06/2025 21:21
@Ci-Nick
Sve isti problemi ali nijedna vlast nije odgovorna da napravi prave poteze i sacuva ono sto se moze sacuvati.
Ja sam dio rudarskog sektora ako se to moze tako nazvati.
TE i rudnici su zapustene firme,politika samo koristi ove firme za svoje dobro ali i kao glasacko tijelo.
Ono sto je u rudnicima problem je manjak proizvodnih radnika a visak administracije,i ova VFBiH i EPBiH je nastavila copy/paste praksu al od nekih bivsih uprava.
Andelija je jasno rekao da rudnici koncerna imaju 2.000 radnika viska, medjutim nisam takav stav vidio od Buljubasica. Treba pustiti jednostavno da se sistem srusi,ovo kupovanje socijalnog mira nece jos dugo trajati.
TE imaju dosta manje uposlenih od rudnika,privatne firme rade najteze i najodgovornije poslove i posluju daleko bolje od svakog rudnika a njihovi radnici zasluzeno imaju bolje plate od rudara jer nemaju toliku administraciju.
Ja rjesenje vidim u smanjenju administracije,povecanju proizvodnih radnika ali i otkopnih polja i ulaganje u rudnike a ne samo u obnovljive izvore.
Izjednacavanje proizvodne cijene elektricne energije ali i proizvodne cijene uglja,
Medjutim imamo ovo sto imamo, borbu za opstanak na vlasti, i onda svjesno se unistavaju drzavne firme a uvijek su krvi oni prije mene jer niko nece preuzeti odgovornost.
iako sam imao iste zelje, racionalno promisljanje takav scenario ne smije dozvoliti. jednostavno ne smije. nadajmo se samo da je ostalo dovoljno racionalnih ljudi da takav scenario sprece i da se ne desi, jer od toga, u krajnjoj instanci, niko ne bi imao koristi. samo zadovoljstinu koja bi ostavila gorak okus u ustima. samo jedan vid "Pirove pobjede"... iz govana (koliko god da su duboka) se treba vaditi, a ne zeljeti da se svi uguse u istima...
Ako se nastavi ovim tempom zapustanja postrojenja,nista drugo se i nece desiti nego urusavanje sistema.
Kod nas je praksa da niko nece prstom pomjeriti dok se nesto iznenadno ne desi, a primjera je previse jer nam je mentalitet ali i praksa takva.
Ja ne zelim EP lose,naprotiv ali ova trenutna uprava ima sve osim racionalnih i strucnih ljudi jer to pokazuju i rezultati.
Urusavanjem sistema bi se popravile stvari oko EP ili bi je privatizovali ali jedno je sigurno vise ne bi bilo jeftine elektricne energije a ona je kljucna za opstanak sistema ali ne smije sluziti za zaposljavanje armije stranackih glasaca kao sto je praksa.
svega toga sam svjestan i rekoh da se slazem sa obojicom, ali ostaje mi trun nade da ce neko napokon izvuci glavu iz guzice i poceti razmotavati to klupko, jer su sve druge opcije puno gore...
Ma mislim boli me kurko.
Ljudima pokusavas objasniti, a oni se krevelje i kazu hocete profit dioničari?
Ne razumiju da je profit ključ uspjeha i da li će biti struje ili neće u budućnosti jer ne pada ona s neba. Mora se proizvest negdje. A ta postrojenja imaju vijek trajanja, imaju i troškove...
Tako da meni sad svejedno. Ja na zijanu ne mogu biti sa cijenom po kojoj sam dionice kupio, a cijena struje kolika god da bude za 5 ili 10 godina, sigurno ćemo je svi rado plaćati.
Nije...
Mada nije ništa rekao što već nije poznato.
Evo dio teksta.
Javnost najviše zanima hoće li doći do povećanja cijena električne energije za domaćinstva u 2025. godini?
Naša obaveza je da osiguramo stabilno i uredno snabdijevanje kupaca, ali i održavamo stabilnost energetskog sektora, a preduslov je finansijski stabilna Elektroprivreda BiH. Da bi ove obaveze mogli ispuniti, neminovno je redovno usklađivanje cijena električne energije u odnosu na proizvodnu cijenu.
Ovdje je važno napomenuti i obaveze prema Planu rasta za Zapadni Balkan usaglašenih reformskih aktivnosti s predstavnicima Evropske komisije i delegacije EU, a koji predviđa usklađivanje cijena električne energije. To znači da će dolaziti do korekcije cijena, ali isključivo vezano za rast troškova proizvodnje i nabavke, a ne iz bilo kojeg drugog razloga. Dok svi drugi proizvodni i troškovi održavanja rastu, nije realno očekivati da cijene električne energije ostanu iste. Time bismo ugrozili finansijsku stabilnost Elektroprivrede BiH, ali i cjelokupan energetski sistem.
Naša bazna proizvodnja je iz termoelektrana i kreće se do 80 posto. Prisutan je trend stalnog povećanja potrošnje električne energije i količine koje nam nedostaju zbog nedovoljnih isporuka uglja i nezadovoljavajućih hidroloških prilika, moramo nadomjestiti kupovinom na tržištu, po cijenama većim od naših aktuelnih koje su znatno niže od onih koju plaćaju kupci u regiji i cijeloj Evropi.
Prethodni saziv FERK-a nije dao saglasnost za blok tarife, koje imaju višestruke prednosti. Većina građana ne bi osjetila usklađivanje cijena električne energije, potrošnji bi se pristupalo odgovornije, a nešto veće račune bi imali samo oni kupci koji troše više. Kada budemo pokretali naredno usklađivanje cijena električne energije, biće to s modelom blok tarifa.
Ovo su sve potezi očajnika. Kada Ministar Energetike izjavi da će sa 150 miliona KM značajno ustabiliti energetski sistem onda je barem jasno na kojem diskursu se nalazi menadžment. Neznalice, laici i lopovi. Fuj.
Ovo su sve posljedice previseg zaduzivanja,i uzimanja kredita koji dolaze na naplatu.
Dolazimo u situaciju da ne mozemo vracati kredite,jer takav novac ne ide u otvaranje novih radnih mjesta.
On zavrsi u budzetu,a onda kroz tendere vecinom strane firme opet dobiju poslove i tako mi samo popravljamo stanje a trebalo bi da napravimo iskorak ali nam to nedozvoljavaju stranci-radi potrebe za jeftinom radnom snagom.
Posljedica ovog jesu nameti, krenulo je od pdv,akciza na gorivo,do ovoga sa ukidanjem koncesija itd.
Iduce bi moglo biti povecanje PDV-a, uvodjenje nekakve akcize na elektricnu energiju radi CO2.
EP treba poskupiti cijenu struje,al ne u cilju da zaposli novih radnika nego radi spasavanja sistema.
Nije mi jasno zasto ne iskoriste visak radnika u rudnicima,siguran sam da tu ima kvalifikovanih elektricara,bravara itd.
Nema logike da placamo BHT, Telemach isl.vise nego racun za struju a EP i sistem u ozbiljnom problemu.
Razlika je meni samo sto se SDA nije ovoliko zaduzivala, bila je tzv. "crvena linija".
Ocigledno ambasade,stranci i njihove banke trazili su bas idealne likove a kakve danas imamo na vlasti.
upitan wrote: ↑15/06/2025 14:34
Ovo su sve posljedice previseg zaduzivanja,i uzimanja kredita koji dolaze na naplatu.
Dolazimo u situaciju da ne mozemo vracati kredite,jer takav novac ne ide u otvaranje novih radnih mjesta.
On zavrsi u budzetu,a onda kroz tendere vecinom strane firme opet dobiju poslove i tako mi samo popravljamo stanje a trebalo bi da napravimo iskorak ali nam to nedozvoljavaju stranci-radi potrebe za jeftinom radnom snagom.
Posljedica ovog jesu nameti, krenulo je od pdv,akciza na gorivo,do ovoga sa ukidanjem koncesija itd.
Iduce bi moglo biti povecanje PDV-a, uvodjenje nekakve akcize na elektricnu energiju radi CO2.
EP treba poskupiti cijenu struje,al ne u cilju da zaposli novih radnika nego radi spasavanja sistema. Nije mi jasno zasto ne iskoriste visak radnika u rudnicima,siguran sam da tu ima kvalifikovanih elektricara,bravara itd.
Nema logike da placamo BHT, Telemach isl.vise nego racun za struju a EP i sistem u ozbiljnom problemu.
Razlika je meni samo sto se SDA nije ovoliko zaduzivala, bila je tzv. "crvena linija".
Ocigledno ambasade,stranci i njihove banke trazili su bas idealne likove a kakve danas imamo na vlasti.
Problem rudnika je manjak proizvodnih radnika pa i radnika na održavanju kao što su bravari ili električari.
U posljednjih 7 ili 8 godina je broj uposlenih u rudnicima smanjem sa 8000 na 5000.
Tih 3000 manje su uglavnom radnici iz proizvodnje.
Ako bi onako frljoke predstavljali uposlene u rudnicima onda bi od ovih 5000 oko 1500 svrstali u upravu i administraciju, pa bi tome dodali više od 1000 radnika invalida rada koji su na nekim izmišljenim pozicijama.
Pa bi od ovih preostalih 2500 minimalno 500 mogli svrstati u radnike koji su stalno na bolovanju i na teretu su i kolegama i sistemu. Znači ostalo je samo 2000 radnika koji su direktno vezani za proizvodnju i održavanje.
Pa to podjelimo u 5 brigada, 4 smjene i dobijemo da u svim rudnicima u ovom trenutku radi maksimalno 400 ljudi.
EP treba poskupiti cijenu struje,al ne u cilju da zaposli novih radnika nego radi spasavanja sistema.
Nije mi jasno zasto ne iskoriste visak radnika u rudnicima,siguran sam da tu ima kvalifikovanih elektricara,bravara itd.
Kad vidim u kakvom kontekstu ovo spominjes, jasno je koliko imas pojma o onome sto pises
EP treba poskupiti cijenu struje,al ne u cilju da zaposli novih radnika nego radi spasavanja sistema. Nije mi jasno zasto ne iskoriste visak radnika u rudnicima,siguran sam da tu ima kvalifikovanih elektricara,bravara itd.
Problem rudnika je manjak proizvodnih radnika pa i radnika na održavanju kao što su bravari ili električari.
U posljednjih 7 ili 8 godina je broj uposlenih u rudnicima smanjem sa 8000 na 5000.
Ako bi onako frljoke predstavljali uposlene u rudnicima onda bi od ovih 5000 oko 1500 svrstali u upravu i administraciju, pa bi tome dodali više od 1000 radnika invalida rada koji su na nekim izmišljenim pozicijama.
Pa bi od ovih preostalih 2500 minimalno 500 mogli svrstati u radnike koji su stalno na bolovanju i na teretu su i kolegama i sistemu. Znači ostalo je samo 2000 radnika koji su direktno vezani za proizvodnju i održavanje.
Pa to podjelimo u 5 brigada, 4 smjene i dobijemo da u svim rudnicima u ovom trenutku radi maksimalno 400 ljudi.
Moja greska jeste sto nisam bio do kraja precizan.
Dakle,nisu svi rudnici u istome stanju.
Rudnik Zenica je u zatvaranju i mogli i mogu jos uvijek njihove radnike uposliti oko koncerna,naravno ko bude htio.
Rudnik Breza je u slicnoj situaciji, ali i ostali rudnici nisu daleko.
Administracija i ovi lazni na bolovanju su najveci problem,al nemaju hrabrosti da udju u borbu sa njima.
Kakva je situacija u EP da zaposlenima?
Ima li gdje info koliko je zaposleno radnika unazad dvije godine?