Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dead Man Walking wrote: ↑16/06/2025 01:12
Pitanje je za vjernike, ko ne vjeruje u to ne znam ni sto se vjencava serijatski?
Ne radi se o tome da li neko vjeruje ili ne, pročitaj prvi post od postavljaca teme pa ces uociti neke nelogicne stvari.
Dogovaraju mehr, logicno jer se treba reci efendiji koji ih vjencava da pravilno unese, ona trazi iznos koji on ne moze sada priuštiti i trazi iznos koji pokriva hadz a da ide sa ocem??? nelogično, kao da se onda namjerava ubrzo razvesti. Mehr se daje nakon prekida bracne zajednice, kako onda da ona planira ici sa babom ba hadz a mozda ostari sa mladozenjom, nikad se ne razvede.
I mladozenja ce opet za par godina moci preko IZ traziti da ide na hadz pa mogu zajedno, nevezano za mehr.
Kako misli da joj se isplati mehr ako citav zivot ostaju zajedno?
Mehr u neislamskoj i sekularnoj drzavi je prevazidjen. To je tradicija koja je imala za svrhu da zastiti zenu u primitivnim drustvima. Lijepa ideja ali prevazidjena u modernom dobu kao uostalom sve ostalo iz religije. Kao sto ti primjeti, mehr je sluzio da obezbjedi zenu u slucaju razvoda. To NIJE njen vjencani dar, to je njena polica osiguranja u slucaju da covjeku dodije. U principu, u jednom patrijarhalnom drustvu, gdje su djeca i zene smatrane imovinom a ne ravnopravnim partnerima, institucija mehra je sluzila samo da se zastiti ta zena. Da ima nekakvu odskocnu dasku kad hrmpaliji naumpadne da bi mogao traziti petu zenu a ova mu dodijala, a ne moze imati pet odjednom nego cetiri.
Za autora teme:
U danasnjem dobu gdje ces svakako dijeliti popola sa njom u slucaju razvoda, institucija mehra je totalno prevazidjena i sluzi kao cisto preseravanje od strane zena. Zato ga sada i prepravljaju u "vjencani dar" a ne u policu osiguranja (sto zapravo i jeste). Da sam na tvom mjestu, ja bih se malo zapitao jer ovo sto se moze vidjeti iz tvoje price... za mene je blago dignuta crvena zastava. Meni bi logicnije bilo da ta zena (ako je kucanica) prvo vidi da se te pare uloze u kupovinu zajednickog mjesta gdje cete stanovat. Jal stan jal kuca. Umjesto da spiska 15.000KM u saudijsku arabiju, koje ce svakako otici Mesiju i ostalih saudijskim cejfovima, bolje da te pare ulozi u vas. Tvoj osjecaj u stomaku je upravu i ja ti govorim ono na sta te taj osjecaj upozorava. Ona je vjerovatno sebicna i nezrela. Vjerovatno razmazena. Ponavljam, sve ovo je zakljuceno iz tvog uvodnog posta, i moze biti pogresno, ali nacin na koji si otvorio temu i pisao o svemu mi govori da ti o tome razmisljas. Moj osjecaj u stomaku je uvijek u pravu bio. Kad sam ga poslusao, dobro sam prosao. Ono sto ga nisam poslusao i dan danas placam racun za to.
Mehr nije vjencani dar, mehr je dodatna polica osiguranja. A sve i da jeste vjencani dar, veoma sebicno od nje da ga utrosi u svoj cejf a ne u zajednicki zivot. Ocito ima komplekse od svoje porodice. Ozenis li nju, ozenio si i njenu porodicu jer imaju veliki uticaj na nju. Nista lose u tome, samo te upozoravam da budes svjestan da je ona dio paketa i da ne razmislja kao individua. Kad bude stani pani necete biti ti i ona, nego ona i njeni roditelji.
E svasta.
Jedan google search je potreban da se to provjeri i nisi ni to bio u stanju uraditi.
Ostatak posta se temelji na toj gluposti pa je takodjer u skladu s istom - glupost. Preporucio bih ljudima da preskoce, da se bezveze ne iznerviraju.
Danas je za muškarca najbolje živjeti u vanbračnoj zajednici, imati vanbračnu djecu. S vjerske strane naravno da to nije ispravno, ali treba se i zapitati koliko ispravno živimo u bračnoj zajednici i koliko poštujemo islamske zakone i šerijat
Qler wrote: ↑14/06/2025 00:53
Ja kad sam obećavao mehr, pošto nisam u vjeri nego radi ženine familije to odradio, prvo predložio 1kg zlata, pa hodža kaže jesi lud
Mislim da je na kraju upisao 250g, al sam ja rekao, možeš ti upisati i 250kg isto će dobiti
A što kad to ona dobije, a za godinu odluči da želi razvod
Da li joj to pripada?
A
Mehr je obavezan dio stupanja u brak i kao takav se mora dati u iznosu koji ona hoće. Ne nešto simbolično već ona ima potpunu slobodu da traži 3 stana i auto ako hoće.
Može, al' ko će ga natjerati da to isplati? Šta, pokreneš tužbu pred Općinskim sudom za isplatu Mehra?
Sid the sloth wrote: ↑16/06/2025 11:31
Jedan google search je potreban da se to provjeri i nisi ni to bio u stanju uraditi.
Ostatak posta se temelji na toj gluposti pa je takodjer u skladu s istom - glupost. Preporucio bih ljudima da preskoce, da se bezveze ne iznerviraju.
Koji dio mog posta ti se ne svidja duso moja? Znas, to je logicno mozda u tvojoj glavi ali nazalost mi ostali ne mozemo citati tvoje misli.
Koji dio mog posta ti se ne svidja duso moja? Znas, to je logicno mozda u tvojoj glavi ali nazalost mi ostali ne mozemo citati tvoje misli.
Nakucao 9000 postova i ne znas uociti boldirani dio kad ti nego citira post?
Moram priznati da je logicno da ne znas s obzirom kakve si gluposti napisao. Bolje da nisi nista al tesko je nekad zadrzati proljev
canvra888 wrote: ↑16/06/2025 16:56
Ako je to nečiji izbor, ne vidim šta je tu problem i čime tebe ugrožava.
Kad bi se samo vjernici vodili istom tom parolom, za recimo, abortus i istospolne brakove...
Je l' to vjernici paradiraju Sarajevom zbog nemogućnosti općinskog vjenčanja četiri žene pa cijeli grad biva obustavljen ili sam nešto fulao?
Fulao si. Logiku. Komplet. Ljudi paradiraju jer traze ono sto svi drugi imaju. Kad bi, naprimjer, samo ateisti mogli imati četiri žene - onda bi sasvim logicno i opravdano bilo da vjernici paradiraju i traze <jednaka> prava. Ne dodatna...
Medjutim, to nije bila poenta mog posta, koji je odgovor na tvoj komentar da <ako je nešto nečiji izbor, a ne ugrozava nikog> onda ne bi trebao biti problem. A u mnogim konzervativnim (religioznim) sredinama, ukljucujuci i ovu nasu, nečiji izbori koji ne ugrozavaju nikoga od vjernika - tim istim vjernicima jesu problem.
Kad bi se samo vjernici vodili istom tom parolom, za recimo, abortus i istospolne brakove...
Je l' to vjernici paradiraju Sarajevom zbog nemogućnosti općinskog vjenčanja četiri žene pa cijeli grad biva obustavljen ili sam nešto fulao?
Fulao si. Logiku. Komplet. Ljudi paradiraju jer traze ono sto svi drugi imaju. Kad bi, naprimjer, samo ateisti mogli imati četiri žene - onda bi sasvim logicno i opravdano bilo da vjernici paradiraju i traze <jednaka> prava. Ne dodatna...
Valjda ti je jasno da apsolutna većina BiH stanovništva (i općenito Balkana) ne smatra ono što upražnjava LGBTQ+ populacija kao nešto normalno i društveno prihvatljivo, odakle i negodovanje i otpor da ono što oni traže bude uvršteno pod pojmom braka. Isto mišljenje dijeli i dobar dio nereligioznih također, takav je stav bio i tokom bivše države.
To je u tvojoj glavi i percepciji nemoralno. U realnosti, nemoral je ono što LGBTQ+ zajednica upražnjava, što je i medicinski dokazano enormno većim procentima prisustva seksualno prenosivih bolesti kod te popuplacije, i to je neosporivo i dan danas pored svih lobiranja i pro-kampanja.
A evo, baš me zanima, u toj hipotetici koju spominješ, koja bi to žena uspjela izdržavati 4 muškarca i, što je još teže, istovremeno odgajati i čuvati djecu za četiri različita muškarca.
Moram priznati da je logicno da ne znas s obzirom kakve si gluposti napisao. Bolje da nisi nista al tesko je nekad zadrzati proljev
I dalje nisi objasnio sta je problem sa boldiranim. I dalje niko ne moze citati tvoje misli. Ako zelis da imas diskusiju na temu onda se moras nauciti izrazavati. Ja mogu razumjeti ako si na autistickom spektru pa imas problema u komunikaciji... Mozda ti nije prijatno citati malo drugacije tumacenje bljuvotina od prije 1500 godina al to vec nije moj problem. Forum je javni prostor i kad si tamo prihvatao uslove koristenja istog, lijepo ti je pisalo da na forumu mozes procitati misljenje drugacije od svoga.
Ja sam pisao na temu za razliku od tebe koji pokusava nesto kazati a ni sam ne zna sta bi da kaze. Pa onda kao vrijedja nesto al i to je pateticno i nezrelo.
apsidejzi wrote: ↑16/06/2025 15:42
I dalje nisi objasnio sta je problem sa boldiranim. I dalje niko ne moze citati tvoje misli. Ako zelis da imas diskusiju na temu onda se moras nauciti izrazavati. Ja mogu razumjeti ako si na autistickom spektru pa imas problema u komunikaciji... Mozda ti nije prijatno citati malo drugacije tumacenje bljuvotina od prije 1500 godina al to vec nije moj problem. Forum je javni prostor i kad si tamo prihvatao uslove koristenja istog, lijepo ti je pisalo da na forumu mozes procitati misljenje drugacije od svoga.
Ja sam pisao na temu za razliku od tebe koji pokusava nesto kazati a ni sam ne zna sta bi da kaze. Pa onda kao vrijedja nesto al i to je pateticno i nezrelo.
Ah pa dobro sam i pretpostavio, seljacina pokusava ispasti trendi pljujuci po religiji jer je on cool ateista.
Vjerujem da ti je bilo tesko zadrzati onoliko proljev pa izletilo sta li. Vidim evo jos par izljeva si imao poslije toga, nadam se da ces uskoro biti bolje.
Ne da mi se citati ali vjerujem da ti je od tih 9k vecina postova vise slicna proljevu nego smislenim recenicama.
canvra888 wrote: ↑16/06/2025 18:23
To je u tvojoj glavi i percepciji nemoralno. U realnosti, nemoral je ono što LGBTQ+ zajednica upražnjava, što je i medicinski dokazano enormno većim procentima prisustva seksualno prenosivih bolesti kod te popuplacije, i to je neosporivo i dan danas pored svih lobiranja i pro-kampanja.
A evo, baš me zanima, u toj hipotetici koju spominješ, koja bi to žena uspjela izdržavati 4 muškarca i, što je još teže, istovremeno odgajati i čuvati djecu za četiri različita muškarca.
Sto se morala tice, na svijetu postoje dvije drzave gdje zive muslimani i gdje vlada moral, to su Afganistan i Irak, sve drugo su sami perverznjaci, varalice, fanatici, alkoholicari, narkomani itd. BiH je medju najgorim u kategoriji moralnosti drzava sa muslimanskim stanovnistvom. Prema tome ta vasa prica kako vam neko truje djecu nemoralom i sl, to ne pije vode nigdje jer svaki taj homoseksualac 100 puta moralniji od "muslimana" koji klanja, pije, tuce zenu, sa pola familije ne govori i svalera se. Uvijek bih svom djetetu prije rekao da se ugleda na homoseksualca nego na takvog "muslimana"
I da se razumijemo ja sam zagovornik tradicionalne porodice vise nego ijedan vjernik bilo koje abrahamske sekte, ali sam alergican na dvolicnost
Sto se morala tice, na svijetu postoje dvije drzave gdje zive muslimani i gdje vlada moral, to su Afganistan i Irak, sve drugo su sami perverznjaci, varalice, fanatici, alkoholicari, narkomani itd. BiH je medju najgorim u kategoriji moralnosti drzava sa muslimanskim stanovnistvom. Prema tome ta vasa prica kako vam neko truje djecu nemoralom i sl, to ne pije vode nigdje jer svaki taj homoseksualac 100 puta moralniji od "muslimana" koji klanja, pije, tuce zenu, sa pola familije ne govori i svalera se. Uvijek bih svom djetetu prije rekao da se ugleda na homoseksualca nego na takvog "muslimana"
Veliki statističar sproveo brojne analize i predočio to u naučne radove i došao do ovakvih zaključaka. Ali prekosutra. Valjda te nemoralne stvari vidiš samo kod teista, a ne i kod ateista. Takav je tvoj modus rezonovanja.
Veliki statističar sproveo brojne analize i predočio to u naučne radove i došao do ovakvih zaključaka. Ali prekosutra. Valjda te nemoralne stvari vidiš samo kod teista, a ne i kod ateista. Takav je tvoj modus rezonovanja.
Ateisti nemaju izmisljenog prijatelja koji im brani takve stvari, pa ih opet ne rade toliko cesto koliko seksualno frustrirani teisti.
O laznom moralu muslimana zna citav svijet, nema potrebe ni za kakvom statistikom ni naucnim radovima. Opet ponavljam, homoseksualci su izmislili cast i postenje za vas
kao i obicno nasli se ateisti da kenjaju o necemu sto ih se ne tice
sto se mehra tice imaju dva, jedan kao vjencani dar drugi za slucaj razvoda
nase mlade traze da im muz plati nesto sto je farz ako si u mogucnosti, toliko se zalutalo sa tim da je to cudo jedno, govorim o hadzu
ako je mlada razumna prihvatice simbolican vjencani dar a za slucaj razvoda zbog krivice mladozenje nek trazi materijalno sta joj pripada, po zakonu joj kod nas pripada polovina stecene imovine
ovdje sve bukvalci, kako teisti tako i ateisti
mehr svakako kod nas nije sekularna kategorija nego na savjest vjernika, ko je vjernik bice mu bitno
i nastojace ga isplatiti
ove sto traze bruku necega treba im poruciti da im nije zlatna i potraziti utjehu na drugom mjestu, ako je materijalno prepreka ostvarenja braka batali ti to dok je vrijeme