Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Rasprave o vjerskim temama.
NediM17

#26 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by NediM17 »

Sad postala moda ta vjerska vjencanja a nikad vise razvoda.
Kad se rasceruju niko ne trazi ni hodzu ni popa.
Lupaju se ciframa a nemaju za gersla.
Digla_da_kreci

#27 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Digla_da_kreci »

suspect_zero wrote: 14/06/2025 01:30 Da, dug.....ali ne trazis nesto sto znas da ce drugog ojaditi, to su vec alava usta, trazi cura 15000 milja i hoce brzo sa babom na hadž a svjesna da momak sada nema.Mogla je vala i za starog tražiti :oops: i za kakvu strinu ako ima.

Ne znam vala ali ta se u moju šolju ne bi popišala.
:lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by izvrsni direktor »

SaraFina wrote: 14/06/2025 12:52 Ne kontam ovo, to postoji i poklon prilikom sklapanja šerijatskog braka, a i otpremnina u slučaju razvoda?
Otpremnina :lol: jel raste sa stazom?
BiBi911

#29 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by BiBi911 »

izvrsni direktor wrote: 14/06/2025 13:19
SaraFina wrote: 14/06/2025 12:52 Ne kontam ovo, to postoji i poklon prilikom sklapanja šerijatskog braka, a i otpremnina u slučaju razvoda?
Naberu se kamate, svaki dan deset marki.
SaraFina

#30 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by SaraFina »

izvrsni direktor wrote: 14/06/2025 13:19
Pa ne znam koji je pravi izraz za to. 🫣 i čula sam da postoji. Ali za ovaj vjenčani dar nikada. 🫠
I naravno Dzej

#31 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by I naravno Dzej »

Qler wrote: 14/06/2025 00:53 Ja kad sam obećavao mehr, pošto nisam u vjeri nego radi ženine familije to odradio, prvo predložio 1kg zlata, pa hodža kaže jesi lud :)

Mislim da je na kraju upisao 250g, al sam ja rekao, možeš ti upisati i 250kg :) isto će dobiti :)
:-D
Misliš ništa ?
QSuzi

#32 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by QSuzi »

liyf wrote: 14/06/2025 00:01 Mehr joj je pravo sve da hoce Sarajevo Tower a ne Hadž, ako možeš daj ako ne možeš ta ćeš

Imam prijatelja hafiza, studenta FINa, hadžiju sa dosta lijepih osobina koji je mislim rekao da je 5k neki limit koji je spreman dati

Haj da hoce Umru ili nesto, ocigledno da na Hadz ne mozete zajedno pa i okej umra sta je mozes proci ko beg za 1500-2000, ali hadz za 12k + bez da razmislja o tebi meni je a bit of a stretch, al opet njeno je pravo

ako ti se cura svidja neces zaliti na mehru ali opet moras i o sebi i o njoj i o porodici misliti da ne zavrsite beskucnici u Mekki bez para

licno da imam dao bih koliko hoce ali da nemam ili da mi cifra ugrozava egzistenciju nek ide nekog drugog traziti ako se ne moze dogovoriti sa njom
A što kad to ona dobije, a za godinu odluči da želi razvod
Da li joj to pripada?
Dead Man Walking

#33 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Dead Man Walking »

Pitanje je za vjernike, ko ne vjeruje u to ne znam ni sto se vjencava serijatski?
iClass

#34 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by iClass »

suspect_zero wrote: 14/06/2025 01:21
tramvajtrojka wrote: 14/06/2025 01:10 Kakav mehr dns je vece pitanje kako naci hodzu i semu da te serijatski oženi/uda prije opstinskog

jbt. prije nekoliko mjeseci sam pola države uzduz i poprijeko provukao veze dok nismo nasli jednog hodzu u konjicu :lol: :lol:, hoce mala da se uda ovdje serijatski pa da ide za Ameriku :-)
Sto ti je to cudo?
Mi smo sekularna zemlja, nismo serijatska. Taj iz Konjica je prekrsio zakon i svjestan je toga.
Nije prekršio državni zakon, možda jeste zakon IZ. Nije prekšio ni zakon islama.
suspect_zero

#35 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

Dead Man Walking wrote: 16/06/2025 01:12 Pitanje je za vjernike, ko ne vjeruje u to ne znam ni sto se vjencava serijatski?
Ne radi se o tome da li neko vjeruje ili ne, pročitaj prvi post od postavljaca teme pa ces uociti neke nelogicne stvari.

Dogovaraju mehr, logicno jer se treba reci efendiji koji ih vjencava da pravilno unese, ona trazi iznos koji on ne moze sada priuštiti i trazi iznos koji pokriva hadz a da ide sa ocem??? nelogično, kao da se onda namjerava ubrzo razvesti. Mehr se daje nakon prekida bracne zajednice, kako onda da ona planira ici sa babom ba hadz a mozda ostari sa mladozenjom, nikad se ne razvede.
I mladozenja ce opet za par godina moci preko IZ traziti da ide na hadz pa mogu zajedno, nevezano za mehr.
Kako misli da joj se isplati mehr ako citav zivot ostaju zajedno?
suspect_zero

#36 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

iClass wrote: 16/06/2025 01:46
tramvajtrojka wrote: 14/06/2025 01:10 Kakav mehr dns je vece pitanje kako naci hodzu i semu da te serijatski oženi/uda prije opstinskog

jbt. prije nekoliko mjeseci sam pola države uzduz i poprijeko provukao veze dok nismo nasli jednog hodzu u konjicu :lol: :lol:, hoce mala da se uda ovdje serijatski pa da ide za Ameriku :-)
Sto ti je to cudo?
Mi smo sekularna zemlja, nismo serijatska. Taj iz Konjica je prekrsio zakon i svjestan je toga.
Nije prekršio državni zakon, možda jeste zakon IZ. Nije prekšio ni zakon islama.

Pa valjda je efendija iz IZ ?!
Nije zakon Islama, nije doduše ni gradjanski jer se tretira kao vanbracna zajednica koja je opet izjednačena u vecini pitanja sa bračnom.
Nama je trazeno da donesemo na uvid vjencani iz Opstine prije šerijatskog.
Dead Man Walking

#37 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Dead Man Walking »

Nije tacno da se daje nakon prekida braka nego je u pitanju nesto kao svadbeni poklon muza zeni, tako da nema potrebe odgovarati na ostalo kad je bazirano na pogresnoj premisi. A to hoc li, kako ce, i kada ce zena iskoristi to pravo je na njoj da odluci.

Nejse, ono sto sam ja napisao je da je vecina komentara u stilu “ko to jos gleda” od ljudi koji ocito nisu u tom fazonu.
suspect_zero

#38 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by suspect_zero »

Do mene, :thumbup: nisam se vala sa ovim pitanjem zamarala....fakat pise da moze traziti i prije :shock: ....odoh ga sad buditi i reci u toku ove sedmice da mi isplati :D
liyf

#39 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by liyf »

QSuzi wrote: 16/06/2025 01:06
liyf wrote: 14/06/2025 00:01 Mehr joj je pravo sve da hoce Sarajevo Tower a ne Hadž, ako možeš daj ako ne možeš ta ćeš

Imam prijatelja hafiza, studenta FINa, hadžiju sa dosta lijepih osobina koji je mislim rekao da je 5k neki limit koji je spreman dati

Haj da hoce Umru ili nesto, ocigledno da na Hadz ne mozete zajedno pa i okej umra sta je mozes proci ko beg za 1500-2000, ali hadz za 12k + bez da razmislja o tebi meni je a bit of a stretch, al opet njeno je pravo

ako ti se cura svidja neces zaliti na mehru ali opet moras i o sebi i o njoj i o porodici misliti da ne zavrsite beskucnici u Mekki bez para

licno da imam dao bih koliko hoce ali da nemam ili da mi cifra ugrozava egzistenciju nek ide nekog drugog traziti ako se ne moze dogovoriti sa njom
Da li joj to pripada?
A

Mehr je obavezan dio stupanja u brak i kao takav se mora dati u iznosu koji ona hoće. Ne nešto simbolično već ona ima potpunu slobodu da traži 3 stana i auto ako hoće.
pezzar

#40 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by pezzar »

liyf wrote: 16/06/2025 07:18

Da li joj to pripada?
A

Mehr je obavezan dio stupanja u brak i kao takav se mora dati u iznosu koji ona hoće. Ne nešto simbolično već ona ima potpunu slobodu da traži 3 stana i auto ako hoće.
Može, al' ko će ga natjerati da to isplati? Šta, pokreneš tužbu pred Općinskim sudom za isplatu Mehra?
BlackCaviar

#41 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by BlackCaviar »

Prijatelju, ako je došlo do toga da po forumu tražiš savjet kako postupiti u vezi mehra s budućom suprugom, onda tu nešto ne štima u startu. To se rješava direktno sa drugom stranom i tu odluku donosiš samo ti. Druga strana kao što neko već reče može tražiti bilo šta, tvoje je da na to ili pristaneš i ispuniš, ili na drugi način rješavaš to, ali sa njom. Na kraju krajeva, to je dobar test ako ne možete naći zajednički jezik na bitnoj stvari, raziđete se i idemo dalje.
broj dva

#42 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by broj dva »

pezzar wrote: 16/06/2025 08:57
liyf wrote: 16/06/2025 07:18

Da li joj to pripada?
A

Može, al' ko će ga natjerati da to isplati? Šta, pokreneš tužbu pred Općinskim sudom za isplatu Mehra?
To i mene zanima, čisto pravno gledano može li se taj dug zakonski utjerati (ili sankcionisati neplaćanje ) ili je ipak na dobrovoljnoj osnovi ?
MehmedPasaMoric

#43 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by MehmedPasaMoric »

iClass wrote: 16/06/2025 01:46

Sto ti je to cudo?
Porodicni zakon FBiH, clan 7

"(1) Brak sklapaju saglasnom izjavom žena i muškarac pred matičarom.

(2) Matičar je državni službenik.

(3) Bračni partneri mogu nakon sklopljenog braka pred matičarom sklopiti brak i pred vjerskim službenikom."

Prekrsio je stav 3 ovog zakona. Znaci prvo drzava, maticar i vjencani list pa onda hodza, pop, fratar, rabin, guru, vudu vrac ili neko drugi po izboru mladenaca
Ateista

#44 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Ateista »

Zanimljivo, nisam znao za ovaj obicaj, nikad do sad nisam cuo za to.

Dvije stvari su mi bas onako zapale za oko koje ne mogu da ne prokomentarisem, sam propis i obicaj necu komentarisati, mogu razumjeti da neko zeli da ispostuje te arhaicne obicaje i pravila ali ne mogu shvatiti da neka zena od svog buduceg muza trazi toliki iznos. Ako zeli da ispostuje obicaj i mora reci neki iznos, moze se valjda reci neki simbolican reda radi, moze od toga napraviti zezanciju da kaze kupi me za 20KM, ali u danasnje vrijeme stvarno traziti neke vece iznose, ja bih se iskreno zapitao za motive ulaska u brak. Cak nije samo ni pitanje koliko neko ima novca, cak i da je buduci muz jako bogat, traziti takav iznos je bezobrazluk i iskoristavanje, a pogotovo jos ako zna da nije u mogucnosti tako nesto finansirati, ako ce se morati uvaliti u kredit i slicno.

Drugo sto mi upada u oci je sta uopste znaci platiti nesto svojoj buducoj zeni?
Valjda je kad se udje u brak jedno domacinstvo i jedan zajednicki budzet, zajednicki troskovi i ulaganja, ako se jedno uvali u kredit koji optereti primanja, to ce oboje osjetiti na svom zivotnom standardu. Velika ulaganja su nesto sto se treba raditi po dogovoru, pa tako i izdvajanje novca za odlazak na hadz, ne bi to trebalo biti nesto sto se na taj nacin iznudjuje.
Vjecita_zavrzlama

#45 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

broj dva wrote: 16/06/2025 10:09
pezzar wrote: 16/06/2025 08:57
liyf wrote: 16/06/2025 07:18 A

To i mene zanima, čisto pravno gledano može li se taj dug zakonski utjerati (ili sankcionisati neplaćanje ) ili je ipak na dobrovoljnoj osnovi ?
Moze ga jedino hodza ukoriti- kaznit cetw Bog

Ako je vjernik znacit ce mu , a mimo toga Bosna ne priznaje serijat tako da zakonski mu ne moze nista
apsidejzi

#46 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by apsidejzi »

suspect_zero wrote: 16/06/2025 01:56
Dead Man Walking wrote: 16/06/2025 01:12 Pitanje je za vjernike, ko ne vjeruje u to ne znam ni sto se vjencava serijatski?
Ne radi se o tome da li neko vjeruje ili ne, pročitaj prvi post od postavljaca teme pa ces uociti neke nelogicne stvari.

Dogovaraju mehr, logicno jer se treba reci efendiji koji ih vjencava da pravilno unese, ona trazi iznos koji on ne moze sada priuštiti i trazi iznos koji pokriva hadz a da ide sa ocem??? nelogično, kao da se onda namjerava ubrzo razvesti. Mehr se daje nakon prekida bracne zajednice, kako onda da ona planira ici sa babom ba hadz a mozda ostari sa mladozenjom, nikad se ne razvede.
I mladozenja ce opet za par godina moci preko IZ traziti da ide na hadz pa mogu zajedno, nevezano za mehr.
Kako misli da joj se isplati mehr ako citav zivot ostaju zajedno?
:thumbup: :thumbup:
Mehr u neislamskoj i sekularnoj drzavi je prevazidjen. To je tradicija koja je imala za svrhu da zastiti zenu u primitivnim drustvima. Lijepa ideja ali prevazidjena u modernom dobu kao uostalom sve ostalo iz religije. Kao sto ti primjeti, mehr je sluzio da obezbjedi zenu u slucaju razvoda. To NIJE njen vjencani dar, to je njena polica osiguranja u slucaju da covjeku dodije. U principu, u jednom patrijarhalnom drustvu, gdje su djeca i zene smatrane imovinom a ne ravnopravnim partnerima, institucija mehra je sluzila samo da se zastiti ta zena. Da ima nekakvu odskocnu dasku kad hrmpaliji naumpadne da bi mogao traziti petu zenu a ova mu dodijala, a ne moze imati pet odjednom nego cetiri.

Za autora teme:
U danasnjem dobu gdje ces svakako dijeliti popola sa njom u slucaju razvoda, institucija mehra je totalno prevazidjena i sluzi kao cisto preseravanje od strane zena. Zato ga sada i prepravljaju u "vjencani dar" a ne u policu osiguranja (sto zapravo i jeste). Da sam na tvom mjestu, ja bih se malo zapitao jer ovo sto se moze vidjeti iz tvoje price... za mene je blago dignuta crvena zastava. Meni bi logicnije bilo da ta zena (ako je kucanica) prvo vidi da se te pare uloze u kupovinu zajednickog mjesta gdje cete stanovat. Jal stan jal kuca. Umjesto da spiska 15.000KM u saudijsku arabiju, koje ce svakako otici Mesiju i ostalih saudijskim cejfovima, bolje da te pare ulozi u vas. Tvoj osjecaj u stomaku je upravu i ja ti govorim ono na sta te taj osjecaj upozorava. Ona je vjerovatno sebicna i nezrela. Vjerovatno razmazena. Ponavljam, sve ovo je zakljuceno iz tvog uvodnog posta, i moze biti pogresno, ali nacin na koji si otvorio temu i pisao o svemu mi govori da ti o tome razmisljas. Moj osjecaj u stomaku je uvijek u pravu bio. Kad sam ga poslusao, dobro sam prosao. Ono sto ga nisam poslusao i dan danas placam racun za to.

Mehr nije vjencani dar, mehr je dodatna polica osiguranja. A sve i da jeste vjencani dar, veoma sebicno od nje da ga utrosi u svoj cejf a ne u zajednicki zivot. Ocito ima komplekse od svoje porodice. Ozenis li nju, ozenio si i njenu porodicu jer imaju veliki uticaj na nju. Nista lose u tome, samo te upozoravam da budes svjestan da je ona dio paketa i da ne razmislja kao individua. Kad bude stani pani necete biti ti i ona, nego ona i njeni roditelji.
Ozimician

#47 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Ozimician »

Nema nista gore od ovog modernog "islamskog" feminizma. :D
BlackCaviar

#48 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by BlackCaviar »

@Ateista To nije običaj, to je obavezan dio vjerskog stupanja u brak i brak nije valjan bez toga. Kome je vjera bitan stub u životu, neće od toga, kao što kažeš, praviti zezanciju i šprdati se ili raditi to radi reda.

Žena ima pravo da nakon stupanja u brak halali mehr i sve 5, ne moraš više ništa.
Last edited by BlackCaviar on 16/06/2025 10:45, edited 1 time in total.
Ateista

#49 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by Ateista »

BlackCaviar wrote: 16/06/2025 10:37 @Ateista To nije običaj, to je obavezan dio vjerskog stupanja u brak i brak nije valjan bez toga. Kome je vjera bitan stub u životu, neće od toga, kao što kažeš, praviti zezanciju i šprdati se ili raditi to radi reda.
OK ako je i obaveza, ono sa zezancijom sam uzeo kao primjer, ne mora se ni praviti zezancija, ali se svejedno moze reci neki simbolican iznos da se ispostuje obaveza ako vec nije propisano koliki iznos mora biti, tako da ne bude uvaljivanje svog buduceg muza. Najvise mi to smeta kako neka zena nema osjecaj da bi to trebao da bude njen buduci muz sa kojim ce sve dijeliti, tako da traziti takve iznose nema smisla, pogotovo u svjetlu ovoga sto je napisao Apsidejzi da je to zamisljeno kao osiguranje, a lokalni zakoni danas svakako osiguravaju zenu tako da je ovo dovoljno samo simbolicno ispostovati.
BlackCaviar

#50 Re: Mehr ( Vjenčani dar) Šta i kako ?

Post by BlackCaviar »

@Ateista

Slažem se sa tobom, zato je bitno sa drugom stranom to iskomunicirati i iznijeti na pravilan način,razumijevanje je potrebno u svakom smislu.

Forum nije pravilan način, jer tu srećeš miješanu publiku koja zna ili ne zna ništa o toj temi, a traži se mišljenje. Ljudska psiha je da se odmah ide u krajnost i dočekuje se "na nož" sve vezano za istu temu.

Mehr ne moraju biti nužno pare, kile zlata, auta i stanovi.

Kao što gore navedoh, žena ima pravo i da jednostavno "oprosti" taj mehr i život se nastavlja regularnim ritmom.
Post Reply