Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Barakuda12

#6176 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Barakuda12 »

Josip321 wrote: 26/05/2025 21:26
-Chesterfield- wrote: 26/05/2025 20:28
Razmislimo logički, ako kažeš da je Riječ oduvijek i da jeste Bog, ali opet nije isti kao Bog, onda imaš dva vječna bića, to više nije jedan Bog, nego dva, i to je politeizam.
Tko je rekao da nije isti kao Bog?
Jedan Bog, tri su božanske osobe. Za razliku od Islama, Isus jeste vječan, jeste oblik Božjeg bita, ne njegovo svojstvo. Znači, tamo jeste vječan, jeste osobina ali nije Allah.
Ako kažeš da je Riječ osobina Boga, kako onda ima svojevolju, silazi na zemlju, moli se drugom, i na kraju biva ubijen, pa kako onda osobina Boga nestane
Nije umro, dakle nije ni nestala.
Ako je Bog samo u jednom svojstvu, zar u tome slučaju ne bi Božije prestolje ostalo upražnjeno 33 godine?
Moli se Bogu Ocu da da primjer ljudima.
Kao što je Isus primjerom dao upute tko i kakav treba biti svećenik. Ili krštenje, Isusu nije trebalo krštenje ali se nama za primjer krstio.
U islamu je jasno, Allah je jedan, savršen i vječan, Njegov govor, Kur'an, nije drugo biće, nije stvoren, ali nije ni neko ko hoda, jede i spava. Nema zabune, nema filozofiranja.

A ti kažeš da Bog ne može nadahnuti nekoga da zapiše pogrešno, a čitava Biblija je puna dodataka, brisanja i neslaganja. Jesi li ikada istražio kako su uopće izabrane knjige koje danas imate u Bibliji, i ko ih je birao

Džibril u islamu nije ništa pomiješao, jer Kur'an sam tvrdi da je to govor Gospodara svjetova, a ne ljudska riječ. U Bibliji pak imate čitave tekstove za koje ni ne znate ko ih je pisao.
Koje pogreške? Koji dodatci? Koja brisanja?
Ako je Kuran nepogrešiv, jer je riječ božja, onda je i Biblija nepogrešiva i nekorumpirana. Što Kuran kaže o kršćanskoj i židovskoj svetoj knjizi?

""""O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata(Tora) i Indžila (Jevanđelje), i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji neće da vjeruje. (Sura 5,68)"""
"... a niko ne može Allahove riječi izmijeniti ..." (Sura 6,34)

Dakle sam Kuran nam kaže da vjerujemo Bibliji. A ako vjerujemo u Bibliju onda ne možemo vjerovati u Kuran.
Jer u Bibliji je Isus Bog, Put, Istina i Život. Sve ono što nije u Kur'anu. Po Kur'anu tko vjeruje da je Isus Bog, taj nije od istine.
Knjige koje su uvrštene u Bibliji ( skup knjiga) su u njoj jer su tako odlučili crkveni oci. A uvrštene su po kriterijima. Od kojih je jedan i vjerodostojnost.
A što se tiče 381. godine, nemoj bježati od činjenica, jer upravo tada Duh Sveti postaje ravnopravan u Trojstvu. Prije toga, ni to nije bilo jasno. Znači, vaše razumijevanje Boga se razvijalo s vremenom, kao neka ljudska ideja, a ne Božanska objava.

Bog je jedan, vječan, jasan, bez zbunjujućih pojmova.
Ne, tu je samo proglašeno dogmom ono što se od početka znalo i vjerovalo. A osuđen pokušaj drugačijeg tumačenja od onoga kako su ljudi do tada vjerovali.
Od prvih dana crkva je vjerovala i Duha svetoga, ta Isus je rekao:

Ivan 16,7 Ali ja vam istinu govorim: "Bolje je za vas, da ja idem; jer ako ne otidem, Utješitelj neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama
Ivan 16,8 I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu.

Kazes Biblija je ispravna knjiga. De mi sad objasni koliko je godina imao Ahazja kad je postao kralj Jerusalema 22 ili 42.

Druga knjiga o Kraljevima

Poglavlje 8

26 Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je godinu dana u Jeruzalemu. Mati mu se zvala Atalija, a bila je kći izraelskog kralja Omrija.

Druga Knjiga Ljetopisa

Poglavlje 22

1 Ahazjina vladavinaJeruzalemci zakraljiše na njegovo mjesto najmlađeg mu sina, Ahazju, jer sve starije bijaše poubijala četa koja je s Arapima navalila na tabor; tako se zakraljio Ahazja, sin judejskoga kralja Jorama.
2 Bile su mu četrdeset i dvije godine kad se zakraljio. Kraljevao je jednu godinu u Jeruzalemu. Materi mu je bilo ime Atalija, Omrijeva kći.
rikta123

#6177 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by rikta123 »

Kakav stav imate o tekijama? Jesu to sekte ili? Pored Allahove kuće (dzamije), ljudi se skupljaju u tekijama? Moze obrazlozenje. Hvala.
liyf

#6178 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by liyf »

rikta123 wrote: 27/05/2025 09:40 Kakav stav imate o tekijama? Jesu to sekte ili? Pored Allahove kuće (dzamije), ljudi se skupljaju u tekijama? Moze obrazlozenje. Hvala.
Bespotrebna stvar koja nema dokaz u Islamu i koristi se za obavljanje obreda koji veze nemaju sa standardnim muslimanskim obredima. Duhovnost - ok tekija - ne
rikta123

#6179 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by rikta123 »

liyf wrote: 27/05/2025 17:57
rikta123 wrote: 27/05/2025 09:40 Kakav stav imate o tekijama? Jesu to sekte ili? Pored Allahove kuće (dzamije), ljudi se skupljaju u tekijama? Moze obrazlozenje. Hvala.
Bespotrebna stvar koja nema dokaz u Islamu i koristi se za obavljanje obreda koji veze nemaju sa standardnim muslimanskim obredima. Duhovnost - ok tekija - ne
Tu se skupljaju odredjeni profili ljudi s kapicama vaze nake price nesto, puse cigare, jedu iz iz kuhinje, ko druzenje neko haha. Ima li jos neko misljenje?
Josip321

#6180 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Barakuda12 wrote: 27/05/2025 09:36
Kazes Biblija je ispravna knjiga. De mi sad objasni koliko je godina imao Ahazja kad je postao kralj Jerusalema 22 ili 42.

Druga knjiga o Kraljevima

Poglavlje 8

26 Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je godinu dana u Jeruzalemu. Mati mu se zvala Atalija, a bila je kći izraelskog kralja Omrija.

Druga Knjiga Ljetopisa

Poglavlje 22

1 Ahazjina vladavinaJeruzalemci zakraljiše na njegovo mjesto najmlađeg mu sina, Ahazju, jer sve starije bijaše poubijala četa koja je s Arapima navalila na tabor; tako se zakraljio Ahazja, sin judejskoga kralja Jorama.
2 Bile su mu četrdeset i dvije godine kad se zakraljio. Kraljevao je jednu godinu u Jeruzalemu. Materi mu je bilo ime Atalija, Omrijeva kći.

Ahazija je imao 22 godine. I to nam govori da Biblija nije korumpirana.
Jer stari tekstovi prije izuma tiskarskog stroja i lektora su se prepisivali ručno. Vodila se briga da se doslovno prepiše isto onako kako piše u tekstu koji se prepisuje.
Prepisivali se često u oskudnim uvjetima, pod svijećom. A ne znam da li znaš da u starim hebrejskom tekstovima nema brojeva. Već se za brojeve koriste pojedina slova alfabeta. Tako da je netko vjerojatno vidjelo pogrešno i prepisao pogrešno, umjesto 22 napisao 42.
Ali imamo dovoljno izvora i kopija da znamo da je riječ o 22 godine.
Josip321

#6181 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

-Chesterfield- wrote: 26/05/2025 21:42
Pitaš da li bi Božije prijestolje bilo prazno 33 godine. Upravo si rekao da je Bog bio odsutan 33 godine. To nije vječni, svemogući Bog, nego nemoćni čovjek kojeg ubijaju ljudi koje je sam stvorio.
Puno si pisao, ali hajde da se fokusira samo na jedno.

Prema islamu i Kuranu gdje Allah silazi da bi čuo ljudske molitve?
I kada točno prema Kur'anu silazi tu gdje silazi? Zašto silazi,, da li ju onda ostaje prazno prestolje? Da li je svemoguć, ako jeste zar ne čuje sa svoga prestolja?
-Chesterfield-

#6182 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

Josip321 wrote: 08/06/2025 00:15
-Chesterfield- wrote: 26/05/2025 21:42
Pitaš da li bi Božije prijestolje bilo prazno 33 godine. Upravo si rekao da je Bog bio odsutan 33 godine. To nije vječni, svemogući Bog, nego nemoćni čovjek kojeg ubijaju ljudi koje je sam stvorio.
Puno si pisao, ali hajde da se fokusira samo na jedno.

Prema islamu i Kuranu gdje Allah silazi da bi čuo ljudske molitve?
I kada točno prema Kur'anu silazi tu gdje silazi? Zašto silazi,, da li ju onda ostaje prazno prestolje? Da li je svemoguć, ako jeste zar ne čuje sa svoga prestolja?
Neki kršćani tvrde da u islamu Allah silazi s prijestolja da bi čuo dove, pa pitaju, zar On nije svemoguć, zar ne čuje sve s prijestolja?

Ovo je pogrešno shvatanje. Allah ne silazi da bi čuo. On čuje sve, zna sve i ništa Mu nije skriveno, ni danju ni noću, ni u blizini ni u daljini.

Hadis koji govori o tome da Allah silazi u posljednjoj trećini noći ne znači da On putuje ili se pomjera kao što to čine ljudi. To znači da se u to vrijeme posebno očituje Njegova milost i poziv robovima da Mu se obrate, da mole, traže oprost i upute. To je vrijeme kad su dove najbliže da budu primljene.

Važno je i da ne miješamo Kur'an i hadise. Kur'an je Božija riječ i nema sumnje u njegovu istinitost. Hadisi su predaje o riječima i djelima Poslanika i nisu svi jednako vjerodostojni. Hadis o silasku jeste vjerodostojan, ali svejedno, treba razlikovati gdje govori Allah direktno, a gdje se prenosi govor Poslanika.

Dobar primjer da se bolje razumije ovo jeste Musa alejhi selam koji je čuo Allahov govor iz grma. To ne znači da je Allah bio u grmu. Grm je samo bio sredstvo preko kojeg se Musa obratio s Gospodarom. Allah je iznad svakog mjesta i nije ograničen prostorom.

Tako i silazak ne znači da se Allah pomjera ili napušta prijestolje. To je Njegova volja da ukaže na posebnu blizinu i milost u tom trenutku. On ne treba da siđe da bi čuo jer već sve čuje. Ali mi trebamo to vrijeme da bismo se Njemu približili.

Zato ne treba suditi o Allahu po ljudskim osobinama. On je savršen, svemoguć i ništa Mu nije nedostižno.

Zato je važno da govorimo o ovim temama s razumijevanjem i znanjem, a ne iz predrasuda.
Dozer

#6183 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Kako neko rece na drugoj slicnoj temi, Gospodar prstenova dodje k'o dokumentarac u odnosu na vjerske knjige....

A jedina notorna cinjenica o svemu tome jeste da su sve to pisali ljudi, po istom sablonu - tvrdeci da im to diktira bog.
Logika u svemu tome nema nikakvu ulogu, a logicno bi bilo, slijedeci te sadrzaje, da je svemcni i sveznajuci bog jednostavno trehn'o gotovu knjigu svim ljudima.
Ovako, prvo smisljali i izmisljall jedni, pa drugi, pa treci, sve u rasponu od cca. 3.500 godina, i sve na istom dijelu planete, i sve po istom principu.

Povrh svega, jos se trve i kolju hiljadama godina oko toga.....

Da ne pricamo o besmislu same postavke u kojoj je jednom tako svemocnom bicu, ili sta god bog da "jeste", bitno da li ce svemirske nanocestice poput nas vjerovati u njega, klanjati mu se, itd.. Toliko besmisleno da mi je uvijek bilo neshvatljivo da ljudi mogu vjerovati u te bajke.....
moimoi

#6184 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by moimoi »

Sta je danas? Enormna guzva ispred dzamije na Otoci.prosvjetlite me
pezzar

#6185 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

moimoi wrote: 12/06/2025 19:42 Sta je danas? Enormna guzva ispred dzamije na Otoci.prosvjetlite me
Turnir djece u fudbalu. Nije sve do džamije. :D
moimoi

#6186 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by moimoi »

pezzar wrote: 12/06/2025 21:32
moimoi wrote: 12/06/2025 19:42 Sta je danas? Enormna guzva ispred dzamije na Otoci.prosvjetlite me
:lol:
E vala turnir neviDzoh. Niti je stadion bio ekstra osvjetljen, niti su navijali. Niti je bilo mase na tribinama. Samo kolona auta oko dzamije. Kontam.. njaki spesl dan za koji ne znam. Majn mistejk
Ludzak

#6187 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Dijelile se bombone. Naš narod se najviše okupi kada se nešto dijeli.
liyf

#6188 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by liyf »

moimoi wrote: 12/06/2025 21:43
E vala turnir neviDzoh. Niti je stadion bio ekstra osvjetljen, niti su navijali. Niti je bilo mase na tribinama. Samo kolona auta oko dzamije. Kontam.. njaki spesl dan za koji ne znam. Majn mistejk
Na stadionu na Otoci se ne navija od zadnje utakmice Olimpika sa Željezničarom 2021.

Uz taj stadion ima još 1 na otvorenom i 1 balon koji je zatvoren, tako da nije moralo biti na tom stadionu

a mogućnost kursa o osnovama eksploziva je svakako moguća i da je bio turnir i da nije jelitako, odakle njima pravo da idu u dzamije kad hoce??
pezzar

#6189 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

liyf wrote: 12/06/2025 23:15
moimoi wrote: 12/06/2025 21:43

Na stadionu na Otoci se ne navija od zadnje utakmice Olimpika sa Željezničarom 2021.

Uz taj stadion ima još 1 na otvorenom i 1 balon koji je zatvoren, tako da nije moralo biti na tom stadionu

a mogućnost kursa o osnovama eksploziva je svakako moguća i da je bio turnir i da nije jelitako, odakle njima pravo da idu u dzamije kad hoce??
Mene recimo ne tangira kad idu i gdje idu, ali me tangira kad hoće autom u harem džamije. Valjda misle da je grijeh prošetati od npr. Bingove garaže, ili s druge strane MIljacke. Ovo sinoć nije bilo ni blizu recimo 27. noći za prošli Ramazan, kad sam se prvi put u životu s policajcima raspravljao što ne pišu kazne finim muslimanima koji su parkirali na trotoare, biciklističke, pješačke, onemogućili prilaz bazenu potpuno. Srećom tad valjda nije bilo invalida na bazenu pa se nije niko bunio.
Utokkha

#6190 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Utokkha »

Nemam pitanje, samo konstatujem: nakon što sam neki dan vidio još jednog od medijski eksponiranih efendijica u autu vrijednom 70 hiljada KM, prosto ne mogu da se ne pitam da li oni zaista vjeruju? Za mene je islam život bogatog čovjeka, skromne pojave, darovite i zajednici korisne ruke.
Puni safovi seljačke djece koju je gladan k napravio, koji su ogledalo tranzicije gedža inspirisanih Marksom.
Ostajem vjeran svojoj vjeri, široka je i moćna, divna i lagana, ali su ih vrhunski neradnici, tumači koji su se pojavili nakon života Poslanika ko zna kad počeli eutanazirati i pretvarati u invalida, nesposobnog da čovječanstvo i svijet napravi boljim mjestom.
Skupina retarda polemizira oko ispravnosti najobičnijih stvari, promašuje duboku filozofiju napretka koju je ovu vjera gajila u Poslanikovo s.a.v.s. vrijeme, u korist zarađivača na Kur'anu koji ništa suštinski nisu radili u životu, i žive laganim životom na račun vjere stoljećima.
Tvrtko II Kotromanić

#6191 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Utokkha wrote: 22/06/2025 08:52 Nemam pitanje, samo konstatujem: nakon što sam neki dan vidio još jednog od medijski eksponiranih efendijica u autu vrijednom 70 hiljada KM, prosto ne mogu da se ne pitam da li oni zaista vjeruju? Za mene je islam život bogatog čovjeka, skromne pojave, darovite i zajednici korisne ruke.
Puni safovi seljačke djece koju je gladan k napravio, koji su ogledalo tranzicije gedža inspirisanih Marksom.
Ostajem vjeran svojoj vjeri, široka je i moćna, divna i lagana, ali su ih vrhunski neradnici, tumači koji su se pojavili nakon života Poslanika ko zna kad počeli eutanazirati i pretvarati u invalida, nesposobnog da čovječanstvo i svijet napravi boljim mjestom.
Skupina retarda polemizira oko ispravnosti najobičnijih stvari, promašuje duboku filozofiju napretka koju je ovu vjera gajila u Poslanikovo s.a.v.s. vrijeme, u korist zarađivača na Kur'anu koji ništa suštinski nisu radili u životu, i žive laganim životom na račun vjere stoljećima.
:thumbup:
otprilike to i jeste jedan od bitnijih razloga zasto islamska drustva nazaduju dok drugi rapidno napreduju

pritom duboka duboka umijesanost politickih i vjerskih vodja u dubiozne odnose koji ih na kraju maltene cine slugama drugih ideologija i procesa sto takodjer doprinosi razjedinjenosti i nemogucnoscu napretka
liyf

#6192 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by liyf »

Utokkha wrote: 22/06/2025 08:52 Nemam pitanje, samo konstatujem: nakon što sam neki dan vidio još jednog od medijski eksponiranih efendijica u autu vrijednom 70 hiljada KM, prosto ne mogu da se ne pitam da li oni zaista vjeruju? Za mene je islam život bogatog čovjeka, skromne pojave, darovite i zajednici korisne ruke.
Ako neko ima dovoljno novca za nešto, zašto ne bi kupio auto? Mislim, Islam podržava skromnost, zuhd na arapskom, ali biti zahid nije obaveza već nešto preporučeno i dozvoljeno, isto kao što je dozvoljeno nekome ko ima novac da živi kao da ima novac. Čuj, ti imaš pare ali živi ko seljak, nigdje veze
Utokkha

#6193 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Utokkha »

Svako vrijeme ima svoje izazove.
Seljakluk, nego sta drugo. Ne zivimo u imucnom drustvu gdje ce se ahmedijice furat na Beverly Hills. Na kraju, babuke i dede su vam se borile protiv mrskog i nepravednog komunizma u ime bratstva. Samo sto nema brace
Zehran82

#6194 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 08/06/2025 07:42 Kako neko rece na drugoj slicnoj temi, Gospodar prstenova dodje k'o dokumentarac u odnosu na vjerske knjige....

A jedina notorna cinjenica o svemu tome jeste da su sve to pisali ljudi, po istom sablonu - tvrdeci da im to diktira bog.
Logika u svemu tome nema nikakvu ulogu, a logicno bi bilo, slijedeci te sadrzaje, da je svemcni i sveznajuci bog jednostavno trehn'o gotovu knjigu svim ljudima.
Ovako, prvo smisljali i izmisljall jedni, pa drugi, pa treci, sve u rasponu od cca. 3.500 godina, i sve na istom dijelu planete, i sve po istom principu.

Da ne pricamo o besmislu same postavke u kojoj je jednom tako svemocnom bicu, ili sta god bog da "jeste", bitno da li ce svemirske nanocestice poput nas vjerovati u njega, klanjati mu se, itd.. Toliko besmisleno da mi je uvijek bilo neshvatljivo da ljudi mogu vjerovati u te bajke.....

to sa Kuranom nije slucaj....sve ukaziva da objava Kurana dolazila direktno od Boga, preko andjela Dzibrila/Gabriela koja je bio veza izmedju Boga i poslanika Muhammeda, a posto je Muhamemd bio nepismen, resitirao je svojim pisarima da to zapisu , kada zapisu naredi im da mu procitaju da cuje jeli gdje greska kakva zapisana, pa da se prepravi to, i onda se to iznese pred narod.

to ko imalo cita biografiju Muhammeda moze jasno zakljuciti da to nisu pisali ljudi, cak sta vise nista ne ukaziva u Kuranu da su ljudi to pisali, jer jezik Kurana nadmasuje govor ljudi, onako kako pise u Kuranu, tako ljudi ne govore, tim stilom, taj stil je unikat, nemoguce je onako pricati da imas prstenastu struktura svog govora.
broj dva

#6195 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

Puna usta vjere, pun dzep love i prazno srce. Pocesto uz tvrd kurac. Tako ja vidim te profesionalne vjernike
Dozer

#6196 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 01/07/2025 10:06
Dozer wrote: 08/06/2025 07:42 Kako neko rece na drugoj slicnoj temi, Gospodar prstenova dodje k'o dokumentarac u odnosu na vjerske knjige....

to sa Kuranom nije slucaj....sve ukaziva da objava Kurana dolazila direktno od Boga, preko andjela Dzibrila/Gabriela koja je bio veza izmedju Boga i poslanika Muhammeda, a posto je Muhamemd bio nepismen, resitirao je svojim pisarima da to zapisu , kada zapisu naredi im da mu procitaju da cuje jeli gdje greska kakva zapisana, pa da se prepravi to, i onda se to iznese pred narod.

to ko imalo cita biografiju Muhammeda moze jasno zakljuciti da to nisu pisali ljudi, cak sta vise nista ne ukaziva u Kuranu da su ljudi to pisali, jer jezik Kurana nadmasuje govor ljudi, onako kako pise u Kuranu, tako ljudi ne govore, tim stilom, taj stil je unikat, nemoguce je onako pricati da imas prstenastu struktura svog govora.
Ozbiljno...? Hajde sad povuci paralele s Abrahamom, Mojsijem, Isusom. Identicna mantra, uz neznatne kozmeticke izmjene.

Znas da postoje zapisi koji su kroz vrijeme sakriveni, a u kojim se tvrdilo da je Muhammed licno, svojom rukom, ispravljao greske u zapisima koje je diktirao? Sto je i sasvim logicno, jer on je bio trgovac, a to su u to vrijeme bili rijetki pismeni ljudi.

Uz to, i sam potvrdjujes da su Kur'an napisali ljudi :D
To sto su ti isti ljudi koji su ga pisali tvrdili da je to jednom od njih diktirao bog, i dalje ne znaci nista jer cak i te tvrdnje poticu - od ljudi. Koliko je tesko ovo shvatiti....?

Sta znaci "prstenasta struktura govora"....?
pezzar

#6197 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by pezzar »

Dozer wrote: 01/07/2025 11:56
Zehran82 wrote: 01/07/2025 10:06

Ozbiljno...? Hajde sad povuci paralele s Abrahamom, Mojsijem, Isusom. Identicna mantra, uz neznatne kozmeticke izmjene.

Znas da postoje zapisi koji su kroz vrijeme sakriveni, a u kojim se tvrdilo da je Muhammed licno, svojom rukom, ispravljao greske u zapisima koje je diktirao? Sto je i sasvim logicno, jer on je bio trgovac, a to su u to vrijeme bili rijetki pismeni ljudi.

To sto su ti isti ljudi koji su ga pisali tvrdili da je to jednom od njih diktirao bog, i dalje ne znaci nista jer cak i te tvrdnje poticu - od ljudi. Koliko je tesko ovo shvatiti....?

Ja bih rekao da je ovo Smrletov klon. Saće ti početi brojčana čuda iznositi. :D Čim on kaže "ukaziva"... I ima onaj robot neki je bio? Koji se sastoji od dijelova koji nisu imali od čega evoluirati? :D
Zehran82

#6198 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 01/07/2025 11:56 ----

Znas da postoje zapisi koji su kroz vrijeme sakriveni, a u kojim se tvrdilo da je Muhammed licno, svojom rukom, ispravljao greske u zapisima koje je diktirao?
ne postoje takvi zapisi.
Sto je i sasvim logicno, jer on je bio trgovac, a to su u to vrijeme bili rijetki pismeni ljudi.
u to vrijeme nije bilo potrebno da si pismen da bi bio trgovac.

barem da znas brojati zlatnike i srebrenjake to je vazno bilo, znaci brojevi su bitniji za trgovca u to vrijeme nego pisanja i citanja.

pa pisali jesu objavu, ali nisu oni je izmisljali, nego sta im Muhamemd izrecitira od objave oni zapisu to.

ako ja tebi diktiram pjesmicu, i ti je zapises, jesi li ti kreator pjesmice onda?

To sto su ti isti ljudi koji su ga pisali tvrdili da je to jednom od njih diktirao bog,
nisu , sad vec ides u nagadjanja bez pokrica.

Last edited by Zehran82 on 01/07/2025 12:32, edited 3 times in total.
Dozer

#6199 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 01/07/2025 12:26 ne postoje takvi zapisi.
I te kako postoje, i bili su nekada i dostupni, cak i na skenirani na itnernetu, ali su volsebno nestajali, kao i oni crkveni :D
pa pisali jesu objavu, ali nisu oni je izmisljali, nego sta im Muhamemd izrecitira od objave oni zapisu to.

ako ja tebi diktiram pjesmicu, i ti je zapises, jesi li ti kreator pjesmice onda?
Zaista ne uocavas/kontas nista sporno u ovome? Ako ti meni diktiras - ja tebe vidim, tu si, postojis. I vide te svi oko mene. Ostalo zakljuci sam.
Nego ko je to tvrdio....? Samo Muha? Kako znas da nije bio drogiran? Pjan?
Zajebavas se....?
Zehran82

#6200 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 01/07/2025 12:31
Zehran82 wrote: 01/07/2025 12:26 ne postoje takvi zapisi.
I te kako postoje, i bili su nekada i dostupni, cak i na skenirani na itnernetu, ali su volsebno nestajali, kao i oni crkveni :D

Zaista ne uocavas/kontas nista sporno u ovome? Ako ti meni diktiras - ja tebe vidim, tu si, postojis. I vide te svi oko mene. Ostalo zakljuci sam.
I te kako postoje, i bili su nekada i dostupni, cak i na skenirani na itnernetu,
nema od tog nista , ako i dalje mislis da ima, dokazi da vidimo svi.

nista sporno dok se ne dokaze suprotno.

naravno da je Muhamemd tvrdio a na tebi je da analiziras detaljno njegovu biografiju i vidis sve to kako je teklo i odlucis jeli to istina ili nije....

a to sve na stranu, Kuran je sam sebi dovoljan kao dokaz da dolazi od Boga.

Dozer wrote: 01/07/2025 12:31 Zajebavas se....?
reci cu ti kad se budem zajebavao :)
Post Reply