Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#25551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Maja The Bee wrote: 09/06/2025 08:06
jeza u ledja wrote: 07/06/2025 18:14
Maja The Bee wrote: 07/06/2025 13:33

Bez igdje ikoga od familije...

Niko se od vas nije odmakao od kaljuže, čim vi imate potrebu da se dokazujete kaljuži.

Kad god uđem na ovu temu, ne mogu se prestati čuditi grupi nesretnika koji su se domogli dijaspore, pa sad i sebe i druge ubjeđuju da su napravili dobar potez.

Lijepi moj Balkan, ne bih ga dala ni za šta na svijetu :bih:
A ti si sretna sto nikad nisi otisla iz BiH?
Ne znam gdje si to zaključio, ali slobodno misli šta god želiš :kiss:
Pa dobro znaci i ti si bila vani? Znaci jos jedna osoba koja je bila vani, a promovira ostanak. :-)
I kakvo je tvoje iskustvo? Gdje si bila ako se moze znati?
moimoi

#25552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sinuhe wrote: 09/06/2025 10:09
moimoi wrote: 09/06/2025 09:58
sinuhe wrote: 09/06/2025 05:26 U dosta evropski država vjeronauka je obavezan predmet
Ne znam da je igdje obavezna. U slucaju da ne ides na vjeronauku, imas etiku koja obuhvata sve vjere.
I taj izbor je obavezan. Djeca na Zapadu pohađaju časove vjeronauke koliko god to nekome u Bosni bilo čudno.
Samo ako ti zelis. Ako ne zelis-ne. Moje dijete nije islo na vjeronauku. Mog brata djeca isto ne idu na vjeronauku. Sto ne znaci da u to vrijeme imaju slobodno vec imaju etiku.
jeza u ledja

#25553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sinuhe wrote: 09/06/2025 10:09
moimoi wrote: 09/06/2025 09:58
sinuhe wrote: 09/06/2025 05:26 U dosta evropski država vjeronauka je obavezan predmet
Ne znam da je igdje obavezna. U slucaju da ne ides na vjeronauku, imas etiku koja obuhvata sve vjere.
I taj izbor je obavezan. Djeca na Zapadu pohađaju časove vjeronauke koliko god to nekome u Bosni bilo čudno.
Ako je izbor moguc, onda vjeronauka nije obavezna. Etika nije vjeronauka, niti se u mnogim zemljama vjeronauka predaje kao teologija kod nas. U nekim zemljama je ta "vjeronauka" jednostavno ucenje razlicitih religija i filozofija.
Tako da to ni priblizno nije isto vjeronauci kao kod nas.
Last edited by jeza u ledja on 09/06/2025 10:32, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#25554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 09/06/2025 08:25
jeza u ledja wrote: 08/06/2025 15:49
dr_Evil wrote: 08/06/2025 10:38

Svako treba da ode, da oproba i da vidi. Samo cu reci da nemaju svi srece da imaju vozove, autoputeve i havione. Dodji braca u Norvesku, pa ces moliti boga za jednu magistralu MOstar-Sarajevo, ili voz kojeg nije odnio odron svako 2 mjeseca, a havion ces platit do Osla ko neko do Tajlanda ;)

Divno je to sve, slazem se, prednosti razvijene drzave, ali realno kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu da takvim necim. Kao student sam proputovao citav balkan vozom, balkan pass mislim da se tad zvalo, platis 50 eurica i imas kartu 10-ak dana, danas naravno ne bih takvo sta uradio. Dok nisam vani imao auto, super mi je bilo sto sam imao aplikaciju na mobu i tramvaje i autobuse, otkad sam zbavio auto i novu vozacku nisam vise sjeo u bus niti imam potrebe. Vozom sam isao 2 puta zbog djece da probaju.

Simpa je to sve, ali realno to mi nikad ne bi bilo na listi odlaska i povratka, ako imas lovu imas i avion.
Ja bukvalno taj problem kao posjetilac imam u BiH. To mi je glavni problem ako dodjem na par sedmica. Hocu dalje na more, hocu negdje drugo, povezanost sa ostatkom svijeta je nula. I to je problem koji cujem i od drugih posjetilaca u BiH.
Naravno, da zivim dole imao bih puno drugih, bitnijih problema. Zato me cudi ovo "kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu za takvim necim....". Kod mene je to problem broj 1.
I nije to samo odlazak vani, vec i po Bosni. Hocu djeci malo pokazat prirodu, neko selo, odvest ih da vide jebenu kravu u prirodi, i to je komplikovanije nego vani.

Zato si mi nejasan skroz, isto kao da smo u razlicitim univerzumima. :-)
Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.
Pa komplikovano je jer u Bosni nemam auto, ha logicno. Fakat mi se cini ljudima je tesko zamisliti da nisu svi u istoj situaciji kao oni i njihova okolina. :-)
Znaci ako hocu negdje u prirodu trebam iznajmiti auto, plus sjedista za djecu. Nije da nije izvodljivo, ali priznaces, komplikovanije je, plus naravno vise kosta. Znali smo mi iznajmljivati i vozace sa autom ili kombijem, ali i s tim imamo losa iskustva jer vozac ili vozi ko kreten, ili hoce da pusi u autu ili hoce da vozi putem kojim on hoce, ili hoce da staje tamo gdje on hoce, ne mi, ili nece da placa putarinu na auto putu, ili nece na odredjeni granicni prijelaz, itd itd.
Onda ostaje javni prijevoz i truckanje, a s tim si naravno limitiran gdje i kad sta mozes, pogotovo ako ne ides iz grada u grad.

Do Splita npr ne postoji avionska linija (zasto?), ne postoji voz, a autobusom traje mnogo duze nego autom. Do Evrope si limitiran na veoma mali broj velikih aerodroma, a i te karte su mnogo skuplje nego letovi do drugih zemalja u okolini.

O nedostatku autoputeva je vec dovoljno receno.

Uglavnom ta transportna limitiranost je, bar meni i ljudima koje ja znam, jedna od glavnih prepreka cescih posjeta BiH. U zadnje vrijeme, sve rjedje posjecujemo BiH prilikom posjeta Evropi.
moimoi

#25555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Na etici se dohvate svih vjera i filozofija. Od budizma, hinduizma pa do islama, krscanstva…
jeza u ledja

#25556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Truba wrote: 09/06/2025 08:16
Ozimician wrote: 08/06/2025 18:53
@Truba je upravu.

Tema o iseljavanju je prestala biti aktuelna u BiH. Nazor se jos pokusava progurati kroz medije i evo kroz forumase koji i dalje o BiH imaju predstavu "radi 80h sedmicno kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji i na bolovanje".
uvek

evo recimo prije 15 20 godina san svake trebe je bio da se uda vani
tako da su likovi po 20 godina ruzni stariji fatali najbolje koke na putovnicu
koju god sretneš kolegicu školsku il s faksa to je imalo vezu na daljinu s dijasporom

sjećam se tečaj japanskog ženske u vezama s amerikom čekaju papire ubjaju dosadu po tečajevima
forumske veze gdje su krampe povukle kvalitetne momke vani i da ne spominjem
i obratno
ni toga vise nema :D
Koliko frustracija u jednom postu.
elcaliente

#25557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Jos uvjek ljudi odlaze u dobrom broju i dobro je neka idu ako nisu sretni u BiH.
U BiH nije problem odlazak, problem je sto ne postoji povratak i problem je sto ne postoji program za naseljavanje migranata.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#25558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Gdje su bolji pufovi? U Njemackoj? Ili u Svici? Ili u Americi? Ili mozda na Novom Zelandu?
broj dva

#25559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

U mjestu gdj sam rođen davnih 70ij je mural Ante Gotovine sa porukom "heroj a ne zločinac" na zgradi preko puta opštine grafit već decenija "ubi balije" ,.ulice imaju imena a krivoustog ljigavca (Franjo T) Gojka Šuška i ostalih nesuđeni rvataski zločinaca i da se neko tu vraća ili dovodi djecu? Ne budite smiješni...
jeza u ledja

#25560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

broj dva wrote: 09/06/2025 10:49 U mjestu gdj sam rođen davnih 70ij je mural Ante Gotovine sa porukom "heroj a ne zločinac" na zgradi preko puta opštine grafit već decenija "ubi balije" ,.ulice imaju imena a krivoustog ljigavca (Franjo T) Gojka Šuška i ostalih nesuđeni rvataski zločinaca i da se neko tu vraća ili dovodi djecu? Ne budite smiješni...
Eh bogati to se ne racuna. Taj mali detalj o onome van Fildzana cemo preskociti.
moimoi

#25561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C? Da nemate za kupiti vanilsecer? Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Dobrinjac-u-Pragu

#25562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

elcaliente wrote: 09/06/2025 10:38 Jos uvjek ljudi odlaze u dobrom broju i dobro je neka idu ako nisu sretni u BiH.
U BiH nije problem odlazak, problem je sto ne postoji povratak i problem je sto ne postoji program za naseljavanje migranata.
bice povratak masovan kad pocne rat EU/NATO protiv Rusije. Vidjeces onda patriota dijasporskih kad se vrate u rodne krajeve... ukljucujuci mene :D

salu na stranu, ali BiH moze biti raj za ove sto rade remote. ozbiljno razmisljam da se za nekih 5-6 godina vratim u Sarajevo s obzirom da mogu vec sada od kuce raditi 4 dana u sedmici...
jeza u ledja

#25563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C? Da nemate za kupiti vanilsecer? Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Ne znam koja je max temperatura, nisam nikad obracao paznju, ali sumnjam da je to tacno.

Vanilin secer nisam nikad vidio u Americi. (no garant ima u radnjama koje se specijalizuju za evropsku robu)

U Americi ljudi obicno kupuju po ogromnim supermarketima, a mesare su rijetke. No cisto sumnjam da bas u mesari ne mozes reci nekome da samelje meso, ako imaju masinu. U supermarketima takodje postoje mesari koji mogu "aranzirati" meso po zelji, i znam da ga i melju, ali ne sjecam se da sam ikad ja licno probao.
moimoi

#25564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 11:10
moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C? Da nemate za kupiti vanilsecer? Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Ne znam koja je max temperatura, nisam nikad obracao paznju, ali sumnjam da je to tacno.

Vanilin secer nisam nikad vidio u Americi. (no garant ima u radnjama koje se specijalizuju za evropsku robu)

U Americi ljudi obicno kupuju po ogromnim supermarketima, a mesare su rijetke. No cisto sumnjam da bas u mesari ne mozes reci nekome da samelje meso, ako imaju masinu. U supermarketima takodje postoje mesari koji mogu "aranzirati" meso po zelji, i znam da ga i melju, ali ne sjecam se da sam ikad ja licno probao.
Evo bizMis ideje :D
jeza u ledja

#25565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma vidio sam garant u ovim Jugo radnjama. :D
elcaliente

#25566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 09/06/2025 11:09
elcaliente wrote: 09/06/2025 10:38 Jos uvjek ljudi odlaze u dobrom broju i dobro je neka idu ako nisu sretni u BiH.
bice povratak masovan kad pocne rat EU/NATO protiv Rusije. Vidjeces onda patriota dijasporskih kad se vrate u rodne krajeve... ukljucujuci mene :D

salu na stranu, ali BiH moze biti raj za ove sto rade remote. ozbiljno razmisljam da se za nekih 5-6 godina vratim u Sarajevo s obzirom da mogu vec sada od kuce raditi 4 dana u sedmici...
A sto se sada ne vratis?
moimoi

#25567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 11:15 Ma vidio sam garant u ovim Jugo radnjama. :D
Al treba amere navuci :D Razni kofisopovi i sl.
dr_Evil

#25568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 10:31
Pa komplikovano je jer u Bosni nemam auto, ha logicno. Fakat mi se cini ljudima je tesko zamisliti da nisu svi u istoj situaciji kao oni i njihova okolina. :-)
Znaci ako hocu negdje u prirodu trebam iznajmiti auto, plus sjedista za djecu. Nije da nije izvodljivo, ali priznaces, komplikovanije je, plus naravno vise kosta. Znali smo mi iznajmljivati i vozace sa autom ili kombijem, ali i s tim imamo losa iskustva jer vozac ili vozi ko kreten, ili hoce da pusi u autu ili hoce da vozi putem kojim on hoce, ili hoce da staje tamo gdje on hoce, ne mi, ili nece da placa putarinu na auto putu, ili nece na odredjeni granicni prijelaz, itd itd.
Onda ostaje javni prijevoz i truckanje, a s tim si naravno limitiran gdje i kad sta mozes, pogotovo ako ne ides iz grada u grad.

Do Splita npr ne postoji avionska linija (zasto?), ne postoji voz, a autobusom traje mnogo duze nego autom. Do Evrope si limitiran na veoma mali broj velikih aerodroma, a i te karte su mnogo skuplje nego letovi do drugih zemalja u okolini.

Uglavnom ta transportna limitiranost je, bar meni i ljudima koje ja znam, jedna od glavnih prepreka cescih posjeta BiH. U zadnje vrijeme, sve rjedje posjecujemo BiH prilikom posjeta Evropi.
Pa moram se sloziti, naravno. Javni prevoz je unisten sto zbog nemara drzave i naravno zato jer se narod pokundirio pa svi imaju par auta u voznom parku. Mozda sam ja tu imao srece pa su auta tu prije nego smo otisli, sad ih samo odrzavam, i budem dole dovoljno dugo da mi se isplati ih imati.
geralt

#25569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 08/06/2025 10:38

Svako treba da ode, da oproba i da vidi. Samo cu reci da nemaju svi srece da imaju vozove, autoputeve i havione. Dodji braca u Norvesku, pa ces moliti boga za jednu magistralu MOstar-Sarajevo, ili voz kojeg nije odnio odron svako 2 mjeseca, a havion ces platit do Osla ko neko do Tajlanda ;)

Divno je to sve, slazem se, prednosti razvijene drzave, ali realno kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu da takvim necim. Kao student sam proputovao citav balkan vozom, balkan pass mislim da se tad zvalo, platis 50 eurica i imas kartu 10-ak dana, danas naravno ne bih takvo sta uradio. Dok nisam vani imao auto, super mi je bilo sto sam imao aplikaciju na mobu i tramvaje i autobuse, otkad sam zbavio auto i novu vozacku nisam vise sjeo u bus niti imam potrebe. Vozom sam isao 2 puta zbog djece da probaju.

Simpa je to sve, ali realno to mi nikad ne bi bilo na listi odlaska i povratka, ako imas lovu imas i avion.
Ja bukvalno taj problem kao posjetilac imam u BiH. To mi je glavni problem ako dodjem na par sedmica. Hocu dalje na more, hocu negdje drugo, povezanost sa ostatkom svijeta je nula. I to je problem koji cujem i od drugih posjetilaca u BiH.
Naravno, da zivim dole imao bih puno drugih, bitnijih problema. Zato me cudi ovo "kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu za takvim necim....". Kod mene je to problem broj 1.
I nije to samo odlazak vani, vec i po Bosni. Hocu djeci malo pokazat prirodu, neko selo, odvest ih da vide jebenu kravu u prirodi, i to je komplikovanije nego vani.

Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 10:31

Pa ako živiš tu, uzmeš sebi auto. Ne razumijem tačno, pišeš o problemu ljudi koji treba da žive tu a pišeš sa tačke gledišta turiste.

U Bosni ti treba auto i tačka. Jedina iznimka je Sarajevo, donekle. Ali u većini evrope ti treba auto, ako ne živiš negdje u glavnom gradu ili veoma velikom gradu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Zavisi i gdje i kako neko nešto radi i odakle je, glede veze idućih generacija.

Iskreno rečeno, da nisam većinu svog vremena proveo u Sarajevu, već u jednom selu u nekom manje razvijenom dijelu Bosne, vjerovatno i ja nikad ne bi imao neku vezu.

Ovako sam u Njemačkoj bio u manjem mjestu (nije bilo manje mjesto, ali kao da jeste), u Bosni prvi put išao tramvajem, imao kino na dohvat ruke, sportske događaje i tako.

A onda zavisi i kako roditelji postupaju. Iskreno rečeno, većina uopće i ne razmišlja puno o tome, već nekako očekuju da će njihova djeca eto tek tako isto primiti identitet. Odu u Bosnu i boravak 0% posvete djeci.
Osmi Socrates

#25572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

On se nadovezuje na prethodni post, u kojem se tvrdi da je BiH (ili Mostar, valjda?) idealna polazna tačka itd...
Maja The Bee

#25573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 10:11
jeza u ledja wrote: 07/06/2025 18:14

A ti si sretna sto nikad nisi otisla iz BiH?
Pa dobro znaci i ti si bila vani? Znaci jos jedna osoba koja je bila vani, a promovira ostanak. :-)
Ne znam ni kako si to zaključio, ali kao što rekoh, sve za pet.
jeza u ledja

#25574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Maja The Bee wrote: 09/06/2025 17:03
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 10:11

Ne znam ni kako si to zaključio, ali kao što rekoh, sve za pet.
Haha pa je li jedno ili je drugo? :-)
Tesko je zakljuciti bilo sta jer nisi napisala puno o sebi. Zato sam i postavio pitanje kakvo je tvoje iskustvo vani, ako si zivjela vani.
Ako nisi onda se vracam na prvobitno pitanje, a to je da li si sretna sto nisi nikad otisla zivjeti vani?

Ako neces o sebi bilo sta drugo da kazes onda ok.
MehmedPasaMoric

#25575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

geralt wrote: 09/06/2025 16:18

Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Zato sto nema puno zainteresovanih za Grcku i takva linija ne bi bila odrziva. Mislim da ima let Banja Luka Brisel Atina sto je sasvim dovoljno za jednu malu drzavu
Post Reply