Ubistvo Blaža Kraljevića

Post Reply
trocadero

#976 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

Sanjarko wrote: 04/06/2025 22:26
trocadero wrote: 04/06/2025 20:55
Sanjarko wrote: 04/06/2025 18:28

Ne moze se sve upratiti jbga. A ovo stariji ste od mene se odnosilo na njega i HOS itd.
Aha ok! Par članaka pročitaš saznaš to u vezi spomenika, neće ti oduzeti puno vremena. Ne moraš čitati zabilješke i presude Blažovim saradnicima koje je postavio da rukovode logorom Dretelj koji je on lično osnovao.
Jel se ova kapija onako u uu..uuu uvila sama od sebe?

Image
Tada je najviše i počinjeno zločina od strane Bošnjaka nad Srbima.

Dobijali naređenja od strane HVO da urade te zločine.

Za HOS nisam znao. A Srbi većinom krive ARBiH za te zločine i pripadnike ARBiH.

A tada ARBiH nije ni postojala nego samo TO. Oni Bošnjaci koji i jesu činili te zločine su bili prvo TO ili HVO, a onda završili u ARBiH.

Zadnje vrijeme Srbi krive i HVO ali više Bošnjake za te zločine.

Nedavno je bila godišnjica jednog tog zločina.

Bradina.
:roll:
Ti si izgleda ono baš mlad a dobar si i nick izabrao. :D
Eh moj Troka some jedan , šta ti bi pa se vrnu na ove teme, još mi samo to fali u životu. :-?
Nešto od našeg dragog profesora pa ako šta skontaš , skontaš.
Živio ti meni...odjavljujem se.
Hajde ti, Perice:
"HOS su Hrvatske oružane snage - znači nisu ni Bosanske, a bogami ni Hercegovačke!"
Bravo, Perice! Hajde sad mi djeco recite, od koga je nastao HOS?
Evo, Perica će:
"HOS je stranačka/privatna paravojska HSP-a, a nasljednik je HOP-a, Hrvatskog Oslobodilačkog pokreta"
Ma, bravo, Perice! A ko su osnivači HOP-a?
"Osnivači HOP-a su Poglavnik dr. Ante Pavelić, Vjekoslav Vrančić i drugi!"
Hajde ti Mujice, navedi nekoga od tih "drugih"
"Drugi je Džafer-beg Kulenović!"
Bravo Mujice, i ti si dobar
Šta je (bio) cilj HOS-a, hajde Perice?
"Ideja vodilja HOS-a bila je povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata (Hrvatska do Drine). Službeni pozdrav HOS-a je bio: Za Dom Spremni, ono - Pozdrav Domovini nisu baš puno jebali"
Znači, ništa od cjelovite, nedjeljive i multi-kultivatorske Republike Bosne i Hercegovine, je li tako Mujice?
"Ma... eto,nije baš tako..."
Kakva je bila vojna organizacija, količina naoružanja i ratni uspjesi HOS-a u BiH? Hajde ti Jovice?
"HOS je bio organizovan u bojne (bataljone), koje su sve redom nazvane po ustaškim generalima NDH. Brojno stanje HOS-a na području BiH je bilo nikada više od 3000, sa uglavnom pješadijskim naoružanjem. Ratni uspjesi - nikakvi, osim osnivanja logora Dretelj, ako se to može smatrati ratnim uspjehom ;-) Do Trebinja nikada nisu došli, ni blizu, odnosno nikada istočnije od Čapljine. Najveći uspjeh HV-a je dostizanje sadašnjih granica FBiH, odnosno nekih 15km do Trebinja. A zapravo, ARBiH je bila bliže Palama, nego HOS Trebinju."
Eto i ti znaš, ponešto Jovice, vidiš da se može samo kad se hoće. A šta misliš zašto Bošnjaci toliko vole HOS?
"Možda zato što mrze Srbe više od Bošnjaka?"
Možda, Jovice... Možda
Evo, reci nam ti Mujice zašto je to tako?
"Tokom čitavog postojanja HOS-a od 1991. do konačnog raspada HOS-a kao organizacije 1993., jedinice HOS-a su polako uklapane u sastav regularnih postrojbi država u kojima su djelovale, bilo Hrvatske vojske, bilo Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH. Neke su jedinice raspuštene i njihovo je ljudstvo uklopljeno u regularne postrojbe (poput većine jedinica HOS-a), dok su neke jedinice opstale, ali u sastavu drugih vojski. Npr. 13. bojna "Jure vitez Francetić" je nastavila djelovati kao samostalna bojna u sklopu HVO brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada, jedinica Vitezovi je nastavila djelovati do 1994. kao jedinica HVO-a pod nazivom PPN Vitezovi, satnija HOS-a Kakanj je preustrojena i uklopljena u HVO brigadu "Kotromanić"; jedan dio vojnika je uključen u već postojeće organizacijske postrojbe brigade, a otprilike polovica sa zapovjednikom Tomislavom Tokmakčijom je ustrojena u vod za specijalna djelovanja HVO-a (i nastavili se boriti protiv ARBIH). Bojna Crni vukovi iz Kalesije je nastavila djelovati kao Samostalni diverzantski bataljon "Crni vukovi" u sklopu Armije BiH, satnija HOS-a iz Rame-Prozora je opstala kao jedinica HVO-a pod nazivom Postrojba posebne namjene "Marinko Beljo", sarajevska 101. bojna je opstala u sklopu Armije BiH i početkom 1995. bila uklopljena u Hrvatsku brigadu Armije BiH "Kralj Tvrtko" (a znamo šta se govori za HVO Sarajevo), dok se najduže održala IX. bojna "Rafael vitez Boban" koja je u sklopu 4. brigade i 114. brigade HV-a doživjela kraj rata i bila raspuštena 1996."
Znači, Mujice, ne znaš odgovor?
"Ne, ne... zato što... uh... mogu li odgovarati kasnije? Nisam to baš najbolje pripremio.
Možeš, ali iduće godine u istom razredu u kojem si sad! Sjedi, jedan. I ubuduće se ugledaj na našeg Pericu, koji zna zašto uči. I, da... ne druži mi se puno sa Jovicom na velikom odmoru. da te ne bi, neuzubillah... ma znaš šta...
Sanjarko

#977 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

trocadero wrote: 05/06/2025 00:26
Sanjarko wrote: 04/06/2025 22:26
trocadero wrote: 04/06/2025 20:55
Aha ok! Par članaka pročitaš saznaš to u vezi spomenika, neće ti oduzeti puno vremena. Ne moraš čitati zabilješke i presude Blažovim saradnicima koje je postavio da rukovode logorom Dretelj koji je on lično osnovao.
Jel se ova kapija onako u uu..uuu uvila sama od sebe?

Image
Tada je najviše i počinjeno zločina od strane Bošnjaka nad Srbima.

Dobijali naređenja od strane HVO da urade te zločine.

Za HOS nisam znao. A Srbi većinom krive ARBiH za te zločine i pripadnike ARBiH.

A tada ARBiH nije ni postojala nego samo TO. Oni Bošnjaci koji i jesu činili te zločine su bili prvo TO ili HVO, a onda završili u ARBiH.

Zadnje vrijeme Srbi krive i HVO ali više Bošnjake za te zločine.

Nedavno je bila godišnjica jednog tog zločina.

Bradina.
Eh moj Troka some jedan , šta ti bi pa se vrnu na ove teme, još mi samo to fali u životu. :-?
Hajde ti, Perice:
"HOS su Hrvatske oružane snage - znači nisu ni Bosanske, a bogami ni Hercegovačke!"
Evo, Perica će:
"HOS je stranačka/privatna paravojska HSP-a, a nasljednik je HOP-a, Hrvatskog Oslobodilačkog pokreta"
"Ideja vodilja HOS-a bila je povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata (Hrvatska do Drine). Službeni pozdrav HOS-a je bio: Za Dom Spremni, ono - Pozdrav Domovini nisu baš puno jebali"
Znači, ništa od cjelovite, nedjeljive i multi-kultivatorske Republike Bosne i Hercegovine, je li tako Mujice?
Kakva je bila vojna organizacija, količina naoružanja i ratni uspjesi HOS-a u BiH? Hajde ti Jovice?
"HOS je bio organizovan u bojne (bataljone), koje su sve redom nazvane po ustaškim generalima NDH. Brojno stanje HOS-a na području BiH je bilo nikada više od 3000, sa uglavnom pješadijskim naoružanjem. Ratni uspjesi - nikakvi, osim osnivanja logora Dretelj, ako se to može smatrati ratnim uspjehom ;-) Do Trebinja nikada nisu došli, ni blizu, odnosno nikada istočnije od Čapljine. Najveći uspjeh HV-a je dostizanje sadašnjih granica FBiH, odnosno nekih 15km do Trebinja. A zapravo, ARBiH je bila bliže Palama, nego HOS Trebinju."
Eto i ti znaš, ponešto Jovice, vidiš da se može samo kad se hoće. A šta misliš zašto Bošnjaci toliko vole HOS?
Možda, Jovice... Možda
"Tokom čitavog postojanja HOS-a od 1991. do konačnog raspada HOS-a kao organizacije 1993., jedinice HOS-a su polako uklapane u sastav regularnih postrojbi država u kojima su djelovale, bilo Hrvatske vojske, bilo Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH. Neke su jedinice raspuštene i njihovo je ljudstvo uklopljeno u regularne postrojbe (poput većine jedinica HOS-a), dok su neke jedinice opstale, ali u sastavu drugih vojski. Npr. 13. bojna "Jure vitez Francetić" je nastavila djelovati kao samostalna bojna u sklopu HVO brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada, jedinica Vitezovi je nastavila djelovati do 1994. kao jedinica HVO-a pod nazivom PPN Vitezovi, satnija HOS-a Kakanj je preustrojena i uklopljena u HVO brigadu "Kotromanić"; jedan dio vojnika je uključen u već postojeće organizacijske postrojbe brigade, a otprilike polovica sa zapovjednikom Tomislavom Tokmakčijom je ustrojena u vod za specijalna djelovanja HVO-a (i nastavili se boriti protiv ARBIH). Bojna Crni vukovi iz Kalesije je nastavila djelovati kao Samostalni diverzantski bataljon "Crni vukovi" u sklopu Armije BiH, satnija HOS-a iz Rame-Prozora je opstala kao jedinica HVO-a pod nazivom Postrojba posebne namjene "Marinko Beljo", sarajevska 101. bojna je opstala u sklopu Armije BiH i početkom 1995. bila uklopljena u Hrvatsku brigadu Armije BiH "Kralj Tvrtko" (a znamo šta se govori za HVO Sarajevo), dok se najduže održala IX. bojna "Rafael vitez Boban" koja je u sklopu 4. brigade i 114. brigade HV-a doživjela kraj rata i bila raspuštena 1996."
"Ne, ne... zato što... uh... mogu li odgovarati kasnije? Nisam to baš najbolje pripremio.
Možeš, ali iduće godine u istom razredu u kojem si sad! Sjedi, jedan. I ubuduće se ugledaj na našeg Pericu, koji zna zašto uči. I, da... ne druži mi se puno sa Jovicom na velikom odmoru. da te ne bi, neuzubillah... ma znaš šta...
6 godina imao kad je rat krenuo, naravno da sam relativno jos uvijek mlad ali pamtim mnoge stvari iz tog perioda, ratnog ali i poratnog, ali ne znam sve iako sam se informisao poslije o tome. Za HOS ne znam bas puno, o toj organizaciji itd. A i iskreno ne mogu sve da stignem i da procitam, da se informisem o svemu, da zapamtim itd.
Sanjarko

#978 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

Danguba wrote: 05/06/2025 00:10 Ne zaboravite da se dosta Hrvata borilo za domovinu BiH.
Da, ne spori to niko, i Srba je se odredzen broj borio za nasu domovinu, solidan. Bilo je i Roma u ARBiH kako znam.
MehmedPasaMoric

#979 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by MehmedPasaMoric »

Naslovnica wrote: 04/06/2025 21:20
MehmedPasaMoric wrote: 04/06/2025 21:08
Naslovnica wrote: 04/06/2025 19:33
Znači nema nikakve veze što ljudi imaju hrvatske papire
☝️
Samo po sebi nema, svako moze imati dvojno drzavljanstvo, ali u kontekstu smatranja BiH svojom drzavom, i stvaranjem opstrukcija u njoj itekako ima. Jel me to hoces ubijediti da ovu drzavu jednako voli neki Bosnjak iz Cazina sa hrvatskim drzavljanstom i neki UZPovac iz etnicki ociscenog Posusja sa hrvatskim drzavljanstvom? Jer ti odmah mogu reci da uopste nisam ubijedjen
Šta te imam ubjeđivati, ti si svoje mišljenje već oformio.
BTV, kada je Posušje etnički očišćeno i od koga? :? :lol: :lol: :lol:
Zapadna Hercegovina je vjerovatno etnicki najcistija teritorija na planeti trenutno, vise je crnaca u Sjevernoj Koreji nego nehrvata u zapadnoj Hercegovini. Toliko o ljubavi za BiH i zelji za suzivotom
Naslovnica

#980 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 05/06/2025 01:30

Samo po sebi nema, svako moze imati dvojno drzavljanstvo, ali u kontekstu smatranja BiH svojom drzavom, i stvaranjem opstrukcija u njoj itekako ima. Jel me to hoces ubijediti da ovu drzavu jednako voli neki Bosnjak iz Cazina sa hrvatskim drzavljanstom i neki UZPovac iz etnicki ociscenog Posusja sa hrvatskim drzavljanstvom? Jer ti odmah mogu reci da uopste nisam ubijedjen
Zapadna Hercegovina je vjerovatno etnicki najcistija teritorija na planeti trenutno, vise je crnaca u Sjevernoj Koreji nego nehrvata u zapadnoj Hercegovini. Toliko o ljubavi za BiH i zelji za suzivotom
Jbga, ako je etnička čistoća nekog teritorija referenca za ljubav prema domovini onda ni ljutim Krajišnicima Cazinske krajine nije mahane. 8-)
Danguba

#981 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Danguba »

trocadero wrote: 05/06/2025 00:26
Hajde ti, Perice:
Evo, Perica će:
Možda, Jovice... Možda
Perica i Mujica iz viceva a...

Evo zasto se B.Kraljevic borio

Prema podacima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica, iz Bijelog Potoka je odvedeno najmanje 675 muškaraca i dječaka, među kojima je bilo i djece od 15 godina. Danas, 33 godine kasnije, njih 200 se i dalje vodi kao nestali.

Na ovaj dan1992. godine, pripadnici srpskih vojnih i policijskih snaga izvršili su pokolj i egzekuciju, a samo u jednom danu ubijeno je 258 muškaraca, žena i djece, među kojima najmlađa Amila Džaferagić, tromjesečna beba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u majčinom naručju. Amila, njen četverogodišnji brat i majka, bili su među 188 tijela ekshumiranih na lokaciji Lanište 1, koji su ubijeni. Spaljene su kuće i vjerski objekti.

Treba mi pola dana da pobrojim takve zlocine iz Podrinja.

Gdje nije bilo ''Kraljevica'' ovako su zavrsile komsije ni krive i duzne.
Eto zasto se B.Kraljevic borio, da ne dodje do ovoga do cega je doslo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#982 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PreWiBa »

MehmedPasaMoric wrote: 05/06/2025 01:30

Istini za volju, zapadna Hercegovina je uvijek bila etnički homogena (makar unazad 100 godina). Jedino u Ljubuškom je bilo dosta Bošnjaka.
Post Reply