Ubistvo Blaža Kraljevića

Škobo Habu

#951 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Škobo Habu »

Ubistvo Blaža Kraljevića je najbitnije iz razloga što se radilo o pripremanju terena za hrvatsko-bošnjački sukob.

Poznati nalogodavci, poznati izvršitelji. Tuđman, Šušak, SIS, Tuta, Kažnjenička bojna...

Tuta je patološki mrzio Bošnjake. Nije nešto bio naklonjen ni Hrvatima iz Srednje Bosne. Nije ih ni smatrao Hrvatima, već katolicima koji i ne znaju govoriti hrvatski jezik.
trocadero

#952 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

Fino je sve to, samo što li im podigoše spomenik u obliku slova "U" ? :D
Danguba

#953 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Danguba »

Blaz je ubijen samo zato sto se poceo boriti i zalagati za slobodnu i nezavisnu BiH drzavu svih onih koji je prihvataju kao takvu.

Kakva mu je oznaka na grobu ne znaci nista jer HDZ slavi ustaski put i stradanje istih.
Hoce li nekome biti U na spomeniku ne znaci nista.
Ovi koji ne stavljaju(a borili se protiv svojih sugradjana i izvrsili UZP) su dalego gori od B.Kraljevica.

Cetnici se danas ponose svojim pokretom. Naravno da zaboravljaju sta su sve cinili do '44g.
Ludzak

#954 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Ludzak »

Nije se on borio za slobodnu i nezavisnu Bosnu, već za NDH ideologiju.
TheMule

#955 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by TheMule »

Heroj otpora, nema veze za sta se borio. Vi Palamudiste odavde znate za sto se borio, a ne znate pertle zavezati. :roll:

Ko kod je tad bio u Sarajevu, zna sta je znacio svaki covjek, svaka trunka pomoci, svaka puska.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#956 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by JoseMujica »

“If Hitler invaded hell I would make at least a favorable reference to the devil in the House of Commons.”
“No one has been a more consistent opponent of Communism for the last twenty-five years. I will unsay no word I have spoken about it. But all this fades away before the spectacle which is now unfolding. The past, with its crimes, its follies, its tragedies, flashes away.… The Russian danger is therefore our danger, and the danger of the United States, just as the cause of any Russian fighting for hearth and house is the cause of free men and free peoples in every quarter of the globe.”
Churchil o anglo-sovjetskom paktu 1941. godine...učite djeco, učite

ko da smo mi bili u situaciji da biramo saveznike 1992 i 1993....ko god nas nije napadao valjao je suhog zlata...i najcrnji đavo nam je valjao...lako je sad srat
nivla

#957 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by nivla »

Danguba wrote: 27/05/2025 23:41 Blaz je ubijen samo zato sto se poceo boriti i zalagati za slobodnu i nezavisnu BiH drzavu svih onih koji je prihvataju kao takvu.

Kakva mu je oznaka na grobu ne znaci nista jer HDZ slavi ustaski put i stradanje istih.
Hoce li nekome biti U na spomeniku ne znaci nista.
Ovi koji ne stavljaju(a borili se protiv svojih sugradjana i izvrsili UZP) su dalego gori od B.Kraljevica.

Cetnici se danas ponose svojim pokretom. Naravno da zaboravljaju sta su sve cinili do '44g.
rekao bih prije do 99. a onda dobili po guzici, i danas kroz filmove i serije pokusavati pokazati bombardovanje beograda 99. kao nesto mnogo gore od onog u srebrenici, istocnoj bosni… albancima na kosovu itd
skrbavi-admin

#958 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by skrbavi-admin »

Ludzak wrote: 28/05/2025 06:34 Nije se on borio za slobodnu i nezavisnu Bosnu, već za NDH ideologiju.
jastaje ti vidio i bio..... :-) :lol:
skrbavi-admin

#959 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by skrbavi-admin »

TheMule wrote: 30/05/2025 19:55 Heroj otpora, nema veze za sta se borio. Vi Palamudiste odavde znate za sto se borio, a ne znate pertle zavezati. :roll:

Ko kod je tad bio u Sarajevu, zna sta je znacio svaki covjek, svaka trunka pomoci, svaka puska.
:run: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

HEROJ i to sa velikim slovima..... i to velika zrtva....odrekao se lagodnog zivota u Australiji, zena mu bila bosnjakinja.... minimalizirana FGR B komponenta bi da ga svrsta u neke uhljupe....... a covjek je jasno i glasno se izjasnio da zivi za to da BIH bude slobodna a da po oslobodjenju narod referendumom odluci hoce li Bosna I Hrvatska konfederaciju / federaciju (i by the way da nije bilo kako je bilo latinskih prevara i podmetanja ja bih sad potpisao federaciju BIH i Hrvatske).....

jedna od vecih tragedija ARBIH i bosnjackog naroda je ta sto im uz UZP koji su presudjeni, nikad nece priznat da su im obezbijedili drzavu Hrvatsku s tim da je ARBIH vezala za sebe desetine hiljada cetnickog olosa unutar BIH..... da su pale te snage i teritoriji sve bi bilo fokusirano na teritorij Z-4....

naravno za to nikad necemo dobiti ni hvala ni pohvalu od olosa preko Une nego eto / oni su nama oslobadjali BIH :lol: 30000 bosnjaka je ucestvovalo u odbrani HR u HVu i nikad nije zbog toga ni u parlamentu bosnjak dobio glas niti zaslugu a uredno su slali HV snage u BIH da nas sjebu kad god je bilo moguce .....
druga tragedija i jos veca je ta / da mi toga nismo svjesni i to nikako ne isticemo u historijskim analima i sredsvima informisanja.....a to su u biti apsolutno notorne cinjenice

a Blaz je bas ubijen nepravedno, kukavicki, mucenicki....... i sto se mene tice umro je za ideju RBIH.....

samo znajte da kad god pricate o HR i njihovoj verziji odbrane zamislite smetlje iz kojeg se jedino istice pokojni strasni general Petar Stipetic, Blago Zadro i jos par generala kojima je bilo ispod casti prodaja i razmjena sa cetnickom zgadijom......
MehmedPasaMoric

#960 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by MehmedPasaMoric »

U BiH postoje samo dva Hrvata koji vole BiH, to su Josip Pejakovic i Stjepan Kljujic. Svim drugim daleko kuca bila od moje, a pogotovo ovima sto im je slovo U na spomen obiljezjima.
Danguba

#961 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Danguba »

U BiH ima puno Hrvata koji su se borili za BiH i koji je smatraju kao svoju domovinu.
MehmedPasaMoric

#962 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Danguba wrote: 31/05/2025 00:10 U BiH ima puno Hrvata koji su se borili za BiH i koji je smatraju kao svoju domovinu.
Toliko da sve i jedan ima hrvatske papire... Mani me toga, zivio sam kao manjina i medju Hrvatima i medju Srbima, znam i jedne i druge u sitna crijeva.
Sanjarko

#963 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

MehmedPasaMoric wrote: 30/05/2025 22:59 U BiH postoje samo dva Hrvata koji vole BiH, to su Josip Pejakovic i Stjepan Kljujic. Svim drugim daleko kuca bila od moje, a pogotovo ovima sto im je slovo U na spomen obiljezjima.
Ne znam ali pretpostavljam da je HDZ podigao taj mu spomenik sa slovom U ili? Stariji ste od mene pa znate vise. Ali znam da je hiljadu Bosanaca/Bosnjaka poginulo braneci Hrvatsku i da je to najveci udio poginulih u populaciji u Hrvatskoj kao i ucesnika u ratu po populaciji je nasih bilo.

To naravno od Kradeze medija necete cuti i inace se nece cuti po Hrvatskoj i kod Hrvata, gura se drugi narativ, narativ sukoba itd.
trocadero

#964 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

Sanjarko wrote: 31/05/2025 03:31
Ne znam ali pretpostavljam da je HDZ podigao taj mu spomenik sa slovom U ili? Stariji ste od mene pa znate vise.
Ovaj je podignut prošle godine, ne moraš biti baš toliko star da bi saznao. :D
Par klikova i možeš vidjeti ko stoji iza ideje, projekta, ko je dao lovu...ko je sve prisustvovao na otvaranja. E sad zbog toga slova U kome je bilo prijatno a kome neprijatno to baš ne bi mogao znati.
Sanjarko

#965 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

trocadero wrote: 04/06/2025 18:18
Sanjarko wrote: 31/05/2025 03:31
Ne znam ali pretpostavljam da je HDZ podigao taj mu spomenik sa slovom U ili? Stariji ste od mene pa znate vise.
Ovaj je podignut prošle godine, ne moraš biti baš toliko star da bi saznao. :D
Par klikova i možeš vidjeti ko stoji iza ideje, projekta, ko je dao lovu...ko je sve prisustvovao na otvaranja. E sad zbog toga slova U kome je bilo prijatno a kome neprijatno to baš ne bi mogao znati.
Ne moze se sve upratiti jbga. A ovo stariji ste od mene se odnosilo na njega i HOS itd.
Naslovnica

#966 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 31/05/2025 00:37
Danguba wrote: 31/05/2025 00:10 U BiH ima puno Hrvata koji su se borili za BiH i koji je smatraju kao svoju domovinu.
Toliko da sve i jedan ima hrvatske papire... Mani me toga, zivio sam kao manjina i medju Hrvatima i medju Srbima, znam i jedne i druge u sitna crijeva.
Cijela ti Krajina ima hrvatske papire :lol:
MehmedPasaMoric

#967 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Naslovnica wrote: 04/06/2025 18:37
Neka ima, oni ne opstruiraju drzavu i nisu idejni tvorci nacistickih koncepata poput dvije skole pod jednim krovom.
Naslovnica

#968 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 04/06/2025 19:29

Neka ima, oni ne opstruiraju drzavu i nisu idejni tvorci nacistickih koncepata poput dvije skole pod jednim krovom.
Znači nema nikakve veze što ljudi imaju hrvatske papire
☝️
trocadero

#969 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

Sanjarko wrote: 04/06/2025 18:28

Ne moze se sve upratiti jbga. A ovo stariji ste od mene se odnosilo na njega i HOS itd.
Aha ok! Par članaka pročitaš saznaš to u vezi spomenika, neće ti oduzeti puno vremena. Ne moraš čitati zabilješke i presude Blažovim saradnicima koje je postavio da rukovode logorom Dretelj koji je on lično osnovao.
Jel se ova kapija onako u uu..uuu uvila sama od sebe?

Image
Last edited by trocadero on 04/06/2025 21:09, edited 1 time in total.
MehmedPasaMoric

#970 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Naslovnica wrote: 04/06/2025 19:33
☝️
Samo po sebi nema, svako moze imati dvojno drzavljanstvo, ali u kontekstu smatranja BiH svojom drzavom, i stvaranjem opstrukcija u njoj itekako ima. Jel me to hoces ubijediti da ovu drzavu jednako voli neki Bosnjak iz Cazina sa hrvatskim drzavljanstom i neki UZPovac iz etnicki ociscenog Posusja sa hrvatskim drzavljanstvom? Jer ti odmah mogu reci da uopste nisam ubijedjen
Naslovnica

#971 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 04/06/2025 21:08

☝️
Samo po sebi nema, svako moze imati dvojno drzavljanstvo, ali u kontekstu smatranja BiH svojom drzavom, i stvaranjem opstrukcija u njoj itekako ima. Jel me to hoces ubijediti da ovu drzavu jednako voli neki Bosnjak iz Cazina sa hrvatskim drzavljanstom i neki UZPovac iz etnicki ociscenog Posusja sa hrvatskim drzavljanstvom? Jer ti odmah mogu reci da uopste nisam ubijedjen
Šta te imam ubjeđivati, ti si svoje mišljenje već oformio.
BTV, kada je Posušje etnički očišćeno i od koga? :? :lol: :lol: :lol:
PM72

#972 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by PM72 »

Naslovnica wrote: 04/06/2025 21:20
MehmedPasaMoric wrote: 04/06/2025 21:08
☝️
Šta te imam ubjeđivati, ti si svoje mišljenje već oformio.
BTV, kada je Posušje etnički očišćeno i od koga? :? :lol: :lol: :lol:
:lol:
99 % hrvati...
Za Posusje i Široki je kružio vic...uhvatio mještanin zlatnu ribicu i hoće da mu ispuni samo jednu želju...ima sve,imanje,firmu,mercedese.Naposljetku reče-daj mi nešto što niko u Posušju nema.
-čim prenoćiš biće-reče ribica.
Ujutru ga budi žena-ustaj Jozo,zakasnićemo zetu na Bajram
Sanjarko

#973 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

Livno i Stolac i Mostar i još neke gradove su htjeli da očiste od Bošnjaka i da zauzmu, neke su i uspjeli.

Čak i Zenicu su htjeli ili barem dio šta Zenici pripada.
Sanjarko

#974 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Sanjarko »

trocadero wrote: 04/06/2025 20:55
Sanjarko wrote: 04/06/2025 18:28

Aha ok! Par članaka pročitaš saznaš to u vezi spomenika, neće ti oduzeti puno vremena. Ne moraš čitati zabilješke i presude Blažovim saradnicima koje je postavio da rukovode logorom Dretelj koji je on lično osnovao.
Jel se ova kapija onako u uu..uuu uvila sama od sebe?

Image
Tada je najviše i počinjeno zločina od strane Bošnjaka nad Srbima.

Dobijali naređenja od strane HVO da urade te zločine.

Za HOS nisam znao. A Srbi većinom krive ARBiH za te zločine i pripadnike ARBiH.

A tada ARBiH nije ni postojala nego samo TO. Oni Bošnjaci koji i jesu činili te zločine su bili prvo TO ili HVO, a onda završili u ARBiH.

Zadnje vrijeme Srbi krive i HVO ali više Bošnjake za te zločine.

Nedavno je bila godišnjica jednog tog zločina.

Bradina.
Danguba

#975 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Danguba »

Ne zaboravite da se dosta Hrvata borilo za domovinu BiH.
Post Reply