Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Osmi Socrates
#25101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa pet hiljada i ne zvuči kao neka impresivna plata za doktora.
Dobro, treba uzeti u obzir i troškove življenja, koji možda nisu tako visoki u BiH.
Dobro, treba uzeti u obzir i troškove življenja, koji možda nisu tako visoki u BiH.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
iskreno, ne razumijem te po tom pitanju, ali znaš da te podržavam maksimalnoZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:23 Strane firme, Sarajevo![]()
Brate, da mi sad nude 12k KM mjesečno do smrti, i to da nemam nikakvu odgovornost na poslu, ne bih se vratio
- ZoomZoomKiwi
#25103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije sreća para puna vreća. Vjeruj mi.Velkoski wrote: ↑01/06/2025 01:25iskreno, ne razumijem te po tom pitanju, ali znaš da te podržavam maksimalnoZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:23 Strane firme, Sarajevo![]()
Brate, da mi sad nude 12k KM mjesečno do smrti, i to da nemam nikakvu odgovornost na poslu, ne bih se vratio![]()
- Didier
#25104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A odakle tebi to da ja nisam uspio vani?ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:18 Mašta je čudo kad čovjek očajnički pokušava opravdati vlastiti neuspjeh u nekom uređenom sistemu pa mu najviše ipak odgovara bezakonje u kaljuži zvanoj BiH.
Itekako sam uspio, mogu ti o tome detaljno ako si spreman da razmijenimo identitete, pa ću ti i dokazati šta sam radio i koliko sam zaradio.
Ja samo ne živim u zabludi da je to "uređen sistem, a ovo kaljuža". Daleko je to od istine, niti je ovo kaljuža, niti je ono potpuno uređeno, samo treba ti iskustva da to vidiš. Tek si otišao, još si frišak, doduše tamo se priča engleski pa će ti biti lakše, ali volio bih te vidjeti među nacistima ili u nekoj drugoj evropskoj zemlji gdje je desnica svakim danom jača.
- ZoomZoomKiwi
#25105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Europu ne bih ni za 12k€ mjesečno.Didier wrote: ↑01/06/2025 01:26A odakle tebi to da ja nisam uspio vani?ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:18 Mašta je čudo kad čovjek očajnički pokušava opravdati vlastiti neuspjeh u nekom uređenom sistemu pa mu najviše ipak odgovara bezakonje u kaljuži zvanoj BiH.
Itekako sam uspio, mogu ti o tome detaljno ako si spreman da razmijenimo identitete, pa ću ti i dokazati šta sam radio i koliko sam zaradio.
Ja samo ne živim u zabludi da je to "uređen sistem, a ovo kaljuža". Daleko je to od istine, niti je ovo kaljuža, niti je ono potpuno uređeno, samo treba ti iskustva da to vidiš. Tek si otišao, još si frišak, doduše tamo se priča engleski pa će ti biti lakše, ali volio bih te vidjeti među nacistima ili u nekoj drugoj evropskoj zemlji gdje je desnica svakim danom jača.
Tu se slažemo.
A i ti si vani uspio, pa se vratio.
Da li bi isto ostvario da si 100% vremena proveo u BiH? Čisto sumnjam.
- Didier
#25106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle, nisi spreman za upoznavanje. Time dovodiš u pitanje sve što pišeš, ali okej
- Didier
#25107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nećemo nikad saznati. Neki moji prijatelji su i tada imali više od mene, a bili su u BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:27 Da li bi isto ostvario da si 100% vremena proveo u BiH? Čisto sumnjam.
- ZoomZoomKiwi
#25108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi, fakt je da na planeti postoje 73 države koje su bolje za život od BiH.
Kao što je fakt da ih ima i 120 i kusur gorih za život od BiH.
Sve ostalo je subjektivno i osobno.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#25109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
to je već individualno i stvar psihologije
najidealnije je ne raditi ništa i imati puno para, u smislu da može da radiš šta hoćeš, pos'o je robija
- Didier
#25110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da, sve je tako crno-bijelo, rekla statistika.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:31 Vidi, fakt je da na planeti postoje 73 države koje su bolje za život od BiH.
Od te 73 države ni u jednoj nemaš prijatelje, poznanike, familiju, omiljeni klub za koji navijaš, itd. Ako ništa od toga nemaš, onda ti je svejedno, gdje god bio, furaj za lovom, i zovi to "sistemom".
- Didier
#25111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#25112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gle, ja da nisam dobio dijete, vjerovatno bih ostao u BiH, ne mogu sa sigurnošću reći. Već sam bio u godinama kad mi je počelo postajati svejedno i kad sam oguglo na nakaradnost kompletne države i svake pore života u njoj.
Pošto svoje dijete volim više od sebe, ne bih sebi nikad oprostio da sam propustio priliku da ono odrasta u sredini koja je činjenično definitivno bolja za život čovjeka od BiH. U ovom trenutku je to tako.
Ko zna, možda sutra praunuče mog praunučeta bude bježalo iz Aotearoe u velesilu BiH. Sve je moguće.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uzeti u obzir i kesu i kovertu (koju nas narod sam nosi doktoru iako mu niko ne trazi).Osmi Socrates wrote: ↑01/06/2025 01:24 Pa pet hiljada i ne zvuči kao neka impresivna plata za doktora.
- ZoomZoomKiwi
#25114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
80% mojih prijatelja i poznanika kao i 50% moje familije više nije u BiH.Didier wrote: ↑01/06/2025 01:36Ma da, sve je tako crno-bijelo, rekla statistika.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:31 Vidi, fakt je da na planeti postoje 73 države koje su bolje za život od BiH.
Od te 73 države ni u jednoj nemaš prijatelje, poznanike, familiju, omiljeni klub za koji navijaš, itd. Ako ništa od toga nemaš, onda ti je svejedno, gdje god bio, furaj za lovom, i zovi to "sistemom".
Omiljeni klub mi je Arsenal, ali ne bih nikad živio u Londonu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#25115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
taj dio razumijem, no tu mi postoji jedan drugi dio koji nije dio ove teme - tiktok generacije žive na kompletnoj planeti, znam da mi je drago što sam u školu išao prije 20 godina, a ne danas
-
Dead Man Walking
#25116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sijetl je prica za sebe i bez 10 tisuca zelenih mjesecno porodica od 3+ clanova moze samo krpiti kraj s krajem. Ali ipak tih $200 dnevno koje ti spomenu za Sarajevo su ozbiljna cifra i za puno vece gradove i standarde, tako da i ako je istinito nije mjerilo nicega jer je cifra koju ima 2-3% ljudi u najboljem slucaju.Didier wrote: ↑01/06/2025 01:12Pa to sam i ja rekao, koja je bila početna pozicija, samo ptice znaju. I okej je to, i treba onda možda da ode jer mu je jednostavnije naviknuti se negdje drugo._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:18 Dakle Rugi zaradjuje nesto bolje od prodavaca u butiku i njemu je to lova do krova?
Izuzmemo li parodiju iz njegovih postova, postavlja se pitanje sa kakvih uslova je u BiH je on otisao.
Moj rođak ima malu kafeteriju u Sijetlu, radi od 6 do 15, šest dana u sedmici, daje satnicu od 25 dolara, a bakšiša bude gotovo isto toliko, i muku muči da nađe radnike.
Ako bi neko radio četiri dana po devet sati, imao bi bruto platu od 3.960 dolara. Bakšiša bude minimalno 100 dolara dnevno, dakle još 1.600 na ruke, a često i više. I opet kaže to nije dovoljno za život u takvom gradu, ali više od toga ne može dati, pa često rade on, žena i odnedavno i djeca.
Rugi živi u predrgrađu, plaća vjerovatno mnogo manje, a i nije previše zahtjevan. To je okej, ako je on sretan, i ja sam sretan zbog njega.
- Didier
#25117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znači nemaš omiljeni klub. Sve okej.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 01:39 Omiljeni klub mi je Arsenal, ali ne bih nikad živio u Londonu.
Kad budeš spreman da se upoznamo, pa da provjerimo sve ovo što pišeš, javi se. Ja te neću odati ko si i šta si.
Mene već mnogi s foruma znaju i u pravom životu.
Adio.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja znam dvoje ljudi, u kucu udje 14-15k mjesečno.Dead Man Walking wrote: ↑01/06/2025 01:42Sijetl je prica za sebe i bez 10 tisuca zelenih mjesecno porodica od 3+ clanova moze samo krpiti kraj s krajem. Ali ipak tih $200 dnevno koje ti spomenu za Sarajevo su ozbiljna cifra i za puno vece gradove i standarde, tako da i ako je istinito nije mjerilo nicega jer je cifra koju ima 2-3% ljudi u najboljem slucaju.Didier wrote: ↑01/06/2025 01:12Pa to sam i ja rekao, koja je bila početna pozicija, samo ptice znaju. I okej je to, i treba onda možda da ode jer mu je jednostavnije naviknuti se negdje drugo._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 21:18 Dakle Rugi zaradjuje nesto bolje od prodavaca u butiku i njemu je to lova do krova?
Izuzmemo li parodiju iz njegovih postova, postavlja se pitanje sa kakvih uslova je u BiH je on otisao.
Moj rođak ima malu kafeteriju u Sijetlu, radi od 6 do 15, šest dana u sedmici, daje satnicu od 25 dolara, a bakšiša bude gotovo isto toliko, i muku muči da nađe radnike.
Ako bi neko radio četiri dana po devet sati, imao bi bruto platu od 3.960 dolara. Bakšiša bude minimalno 100 dolara dnevno, dakle još 1.600 na ruke, a često i više. I opet kaže to nije dovoljno za život u takvom gradu, ali više od toga ne može dati, pa često rade on, žena i odnedavno i djeca.
Rugi živi u predrgrađu, plaća vjerovatno mnogo manje, a i nije previše zahtjevan. To je okej, ako je on sretan, i ja sam sretan zbog njega.
Penzija iz Svice
- ZoomZoomKiwi
#25119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema potrebe za upoznavanjem. Sve pet.
Nekom noć nekom dan, i bukvalno i figurativno

Odoh i ja malo uživati u čistom kasnojesenskom zraku.
Znam da je u Sarajevu to nepoznanica
- Ozimician
#25120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa uzmes u obzir da je u hvaljenoj Njemackoj godisnji brutto prosjek za doktora (koji je medju top 5 najplacenijih zanimanja) 87k eura godisnje brutto. Ne zvuci onda ovih 30k€ godisnje netto u BiH toliko lose. Jeste da je to Sarajevo, ali opet je OK. Jos kad se uzme obim posla i broj radnih sati, ispadne satnica haman ista.Osmi Socrates wrote: ↑01/06/2025 01:24 Pa pet hiljada i ne zvuči kao neka impresivna plata za doktora.
Jao sta se nakuca subotom u kasne sate... niko vani?
-
Osmi Socrates
#25121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne vidim vala ni što bi se upoznavali. Jedan živi na Novom Zelandu, a drugi u Sarajevu. Ni'dje veze.
Ja sam bio u Australiji mjesec dana, i svakako bih mogao tamo živjeti. Nisam stigao otići do Novog Zelanda.
Ja sam bio u Australiji mjesec dana, i svakako bih mogao tamo živjeti. Nisam stigao otići do Novog Zelanda.
-
Osmi Socrates
#25122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ni to u Njemačkoj ne zvuči impresivno. Šta drugo reći? Doduše, vjerujem vam na riječ.Ozimician wrote: ↑01/06/2025 01:51Pa uzmes u obzir da je u hvaljenoj Njemackoj godisnji brutto prosjek za doktora (koji je medju top 5 najplacenijih zanimanja) 87k eura godisnje brutto. Ne zvuci onda ovih 30k€ godisnje netto u BiH toliko lose. Jeste da je to Sarajevo, ali opet je OK. Jos kad se uzme obim posla i broj radnih sati, ispadne satnica haman ista.Osmi Socrates wrote: ↑01/06/2025 01:24 Pa pet hiljada i ne zvuči kao neka impresivna plata za doktora.
Jao sta se nakuca subotom u kasne sate... niko vani?
- Rugafet
#25123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Doktor u BiH 5k KM fakulteti, qurci palci, ja “juče” došao ovamo ko iz čkepi mogu ladno $6.000 udarat, a ni osnovnu nemam
Da izmedju ostalog otišao sam i zbog love sto da ne. Međutim vremenom (vrlo brzo) skontas 2.5 miliona stvari koje su bolje nego kod nas. Vidiš kako je lijepo kad “sve radi kako treba” bez mi, vi, naši, nji’ovi i onda ustanes jedno jutro sa prelijepim smiješkom i kažeš sam sebi pa Jbt gdje sam ja do sad živio? Đe me svaka šuša jebe kako joj se digne. I tako godinama. E pa ne ide jbg. Dodjem ovamo, niko me živ ne zna, Hey Sir, Hello Sir, How are you bro. Znaš radit, hoš radit? Dodji sutra. Ni pet ni šest ni sedam. Ma de ba
I opet kažem ne kontam te fore kao otišao zajebao se. Došao, da mi se nije svidjelo, najnormalnije kupim kartu prst u uho i u avion. To je bar lako. Nisam se ja ničega odrekao ili rasprodao dole pa da se nemam gdje vratit. Ne kontam stvarno. Baš naprotiv, da mi kažu moraš nazad, lego bi na asfalt i reko gazi burazeru ja nazad živ neću.
Da izmedju ostalog otišao sam i zbog love sto da ne. Međutim vremenom (vrlo brzo) skontas 2.5 miliona stvari koje su bolje nego kod nas. Vidiš kako je lijepo kad “sve radi kako treba” bez mi, vi, naši, nji’ovi i onda ustanes jedno jutro sa prelijepim smiješkom i kažeš sam sebi pa Jbt gdje sam ja do sad živio? Đe me svaka šuša jebe kako joj se digne. I tako godinama. E pa ne ide jbg. Dodjem ovamo, niko me živ ne zna, Hey Sir, Hello Sir, How are you bro. Znaš radit, hoš radit? Dodji sutra. Ni pet ni šest ni sedam. Ma de ba
I opet kažem ne kontam te fore kao otišao zajebao se. Došao, da mi se nije svidjelo, najnormalnije kupim kartu prst u uho i u avion. To je bar lako. Nisam se ja ničega odrekao ili rasprodao dole pa da se nemam gdje vratit. Ne kontam stvarno. Baš naprotiv, da mi kažu moraš nazad, lego bi na asfalt i reko gazi burazeru ja nazad živ neću.
- ZoomZoomKiwi
- Didier
#25125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa rekao mi je da "nisam uspio na Zapadu", pa zato opravdavam povratak, i onda sam mu htio dokazati da to nije tako.Osmi Socrates wrote: ↑01/06/2025 01:53 Ne vidim vala ni što bi se upoznavali. Jedan živi na Novom Zelandu, a drugi u Sarajevu. Ni'dje veze.![]()
Međutim, s obzirom da se krije, ko zna koji su stvarni razlozi ovakve priče, a to mu se očigledno na dijeli.
To je okej, i kao što rekoh, polazna sstanica je za mnoge razlog što dožive kulturni šok kad dođu u neku razvijenu zemlju.
Meni to nije bilo tako, sve što sam imao vani, imao sam i kući.