Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#25076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

ultima_palabra wrote: 31/05/2025 23:54
sime_cipol wrote: 31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali :lol:
I jos malo serdare-vojvodo da zacine :mrgreen:

Kao neko ko ima oba iskustva, da sam samac uvijek bi Bosnu odabrao. Sto ne znaci da neko drugi tako treba razmisljati, sto ljudi sto cudi.
Ja sam covjek koji vjeruje u nafaku. Imas ljudi koji se slomise, rade i slabo zive. A ima i ljudi koji isto sve rade, a zive ko bubreg u loju.
Zenin amidza, dosao u poratno Sarajevo, 1997 godine, u dzepu imao po njegovim riječima 300 KM. Moj punac, njegov brat, koji je dosao iz Njemačke, mu dao jos 1500 KM i krene u posao.
Danas ima firmu koja je prosle godine zavrtila 80mil KM i imala 10mil dobiti.
Punac u DE? Ima penziju 1200 € :roll:
Nafaka je cudo.
ultima_palabra

#25077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sime_cipol wrote: 01/06/2025 00:01
ultima_palabra wrote: 31/05/2025 23:54
sime_cipol wrote: 31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali :lol:
I jos malo serdare-vojvodo da zacine :mrgreen:

Kao neko ko ima oba iskustva, da sam samac uvijek bi Bosnu odabrao. Sto ne znaci da neko drugi tako treba razmisljati, sto ljudi sto cudi.
Ja sam covjek koji vjeruje u nafaku. Imas ljudi koji se slomise, rade i slabo zive. A ima i ljudi koji isto sve rade, a zive ko bubreg u loju.
Zenin amidza, dosao u poratno Sarajevo, 1997 godine, u dzepu imao po njegovim riječima 300 KM. Moj punac, njegov brat, koji je dosao iz Njemačke, mu dao jos 1500 KM i krene u posao.
Danas ima firmu koja je prosle godine zavrtila 80mil KM i imala 10mil dobiti.
Punac u DE? Ima penziju 1200 € :roll:
Nafaka je cudo.
Ma normala :thumbup:

Generalno me vise ispunjava otici na Zelju, popiti pice poslije posla, baciti suplju u kafani ili ispred zgrade, u granapu... nego nekakve kuce i auta. Neces nista u mezar ponijeti. Ali eto, treba misliti na djecu i tako to.

Doduse, nisam kroz zivot oskudijevao ni u cemu, razumijem ako neko jeste.
Osmi Socrates

#25078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ta priča ima zanimljive skrivene poruke. :lol:

Da li bi amidža napravio pos'o da punac iz Njemačke nije uletio 1200? A šta da punac nije radio u Njemačkoj? Da li bi uopšte imao tih 1200? Ko bi drugi uletio 1200? Možda niko. :lol:
Last edited by Osmi Socrates on 01/06/2025 00:16, edited 1 time in total.
konami666

#25079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

HelaS wrote: 31/05/2025 23:50
konami666 wrote: 31/05/2025 23:43
_BataZiv_0809 wrote: 31/05/2025 23:21

A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?

Da ne citiram sve, nema se tu sta dodati, sve si rekao.
Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2.

Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
Spominjalo se nekih 8 mlrd USD međunarodne pomoći za BiH za otklanjanje posljedica rata, saniranje šteta i rehabilitaciju privrede. Taj novac nije ušao u BiH kao novac, međunarodni pomoćnici za veći dio tih 8 mlrd USD kupovali su razne proizvode unutar svojih država i slali ih u BiH. Niko nikad nije pitao po kojim stvarnim cijenama je nabavljena ta pomoć, po kojim stvarnim cijenama transporta je ta pomoć dopremljena, niko nije pitao za kvalitet tih proizvoda.. Manji dio poslan je vladama u Bih koje su novac podijelile kroz razne javne pozive za obnovu i rekonstrukciju, nešto NVO sektoru, dio za admnistraciju. Uglavnom, trag novca postoji, nije fušeraj.
Ja otkad znam za sebe se vrti priča da je novac pronevjeren.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gdje-su ... i/90925073

Ovaj dio bode oci:
“On kaže da je međunarodna zajednica do sada u BiH potrošila 14 milijardi dolara, što je po glavi stanovnika mnogo više nego što je poslije Drugog svjetskog rata dato Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje.”
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#25080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Osmi Socrates wrote: 01/06/2025 00:13 Ta priča ima zanimljive skrivene poruke. :lol:

Da li bi amidža napravio pos'o da punac iz Njemačke nije uletio 1200? A šta da punac nije radio u Njemačkoj? Da li bi uopšte imao tih $1200? Ko bi drugi uletio $1200? Možda niko. :lol:
Krhko je znanje :D
HelaS

#25081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

konami666 wrote: 01/06/2025 00:15
konami666 wrote: 31/05/2025 23:43

Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2.

Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
Spominjalo se nekih 8 mlrd USD međunarodne pomoći za BiH za otklanjanje posljedica rata, saniranje šteta i rehabilitaciju privrede. Taj novac nije ušao u BiH kao novac, međunarodni pomoćnici za veći dio tih 8 mlrd USD kupovali su razne proizvode unutar svojih država i slali ih u BiH. Niko nikad nije pitao po kojim stvarnim cijenama je nabavljena ta pomoć, po kojim stvarnim cijenama transporta je ta pomoć dopremljena, niko nije pitao za kvalitet tih proizvoda.. Manji dio poslan je vladama u Bih koje su novac podijelile kroz razne javne pozive za obnovu i rekonstrukciju, nešto NVO sektoru, dio za admnistraciju. Uglavnom, trag novca postoji, nije fušeraj.

Ovaj dio bode oci:
“On kaže da je međunarodna zajednica do sada u BiH potrošila 14 milijardi dolara, što je po glavi stanovnika mnogo više nego što je poslije Drugog svjetskog rata dato Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje.”
Što ne citiraš Šemsudina Mehmedovića koji je rekao da je Klajnova procjena proizvoljna :-) Ja ti pišem o zvaničnih 8 mlrd USD, donesen sa donatorske konferencije, zaboravio sam koje godine. Drugi novac je svojevoljan, interesan, nije zvaničan, odakle god da je i koliki god da je.
Didier

#25082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Rugafet wrote: 31/05/2025 19:06 Ja samo znam da kad bi kojim slučajem morao da se vratim u BIH, objesio bi se. Toliko o svemu. Jednostavno čovjek se na bolje brzo navikne. Udjes u tu zonu komfora gdje te svi poštuju ko da si im rod rodjeni, lova do krova bukvalno, ma sve o čemu u toj tunguziji čovjek sanjati može to i još vise u usa ima na keca.
Život je jedan, bjezat se sto prije MORA, doći svakih par godina, malo obić amidzice, malo do Jadrana ili Istanbula i nazad na sigurno. Jebes price i filozofiranja. Meni je dovoljno uvod u dnevnik jednom da pogledam u dvije godine i sve mi je jasno. Ni milimetra napred. Dodik ovo, Bakir ono i tako evo već 30 godina, neka hvala.
Pa 200 dolara je dobra dnevnica ako živiš u malom mjestu gdje kuće i stanovi nisu skupi. Ako si u bilo kakvom većem mjestu, treba ti još jedna plata u kući.

Međutim, sve to zavisi od tačke gledišta, odnosno pozicije iz koje si došao. Meni je recimo to što ti radiš i pričaš horor, i ja mogu uvijek zaraditi 200 dolara dnevno u Sarajevu, a tu sam među svojima.

Tebi je bolje nego što ti je bilo, tako da se tebi "isplatilo što si otišao", pogotovo jer to uglavnom mjeriš parama. To je okej, ali treba biti iskren i reći "otišao sam zbog para", a to većina ljudi ne želi da kaže.

Ja cijenim to što ti radiš, i skroz mi je okej.
Didier

#25083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Maharadza wrote: 31/05/2025 21:36 A šta ti kažeš "u svoje ime" za još jednog, kojeg li po redu hajvana koji je UBIO nedužne ljude i koji će se najvjerovatnije također izvući bez ikakve značajnije kazne i reperkusija?!
a ko se to izvukao bez kazne u BiH, a da je autom ubio nedužne ljude i to bahatom vožnjom?

Nemoj mi samo navoditi Semira Efendića koji je udario starca koji je već ležao na cesti, to nam se svima može desiti. Dakle, o bahatosti pričam, ko to nije kažnjen?
HelaS

#25084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Rugafet wrote: 31/05/2025 19:06 Ja samo znam da kad bi kojim slučajem morao da se vratim u BIH, objesio bi se. Toliko o svemu. Jednostavno čovjek se na bolje brzo navikne.
Moje je mišljenje da, ko god može da negdje ode, ko želi i ko ode - nek' ide i nek' se ne vraća. Sretno mu bilo tamo. Da nas barem još popuste svojih savjeta, prijedloga i svake vrste pokazivanja pameti - znanja i sposobnosti, naučene na Zapadu... Idite ba ljudi i ne vraćajte se, koji ćete turac i na ovakvim forumima, ako ste otišli i ne biste se vratili za živu glavu
konami666

#25085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

HelaS wrote: 01/06/2025 00:21

Ovaj dio bode oci:
Što ne citiraš Šemsudina Mehmedovića koji je rekao da je Klajnova procjena proizvoljna :-) Ja ti pišem o zvaničnih 8 mlrd USD, donesen sa donatorske konferencije, zaboravio sam koje godine. Drugi novac je svojevoljan, interesan, nije zvaničan, odakle god da je i koliki god da je.
Pa eto neka bude 8 milijardi, eto neka bude i 5 milijardi dolara. Zapadna Njemačka je dobila 10 milijardi dolara u vrijednosti sa kraja devedesetih. Sto Bosna nije ni petinu razvijena ko sto je Njemačka bila sa kraja sedamdesetih, tj. 30 godina nakon rata u objema zemljama.
Dead Man Walking

#25086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dead Man Walking »

Didier wrote: 01/06/2025 00:25 [ i ja mogu uvijek zaraditi 200 dolara dnevno u Sarajevu, a tu sam među svojima.
Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?
HelaS

#25087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

konami666 wrote: 01/06/2025 00:40
HelaS wrote: 01/06/2025 00:21

Ovaj dio bode oci:
Pa eto neka bude 8 milijardi, eto neka bude i 5 milijardi dolara. Zapadna Njemačka je dobila 10 milijardi dolara u vrijednosti sa kraja devedesetih. Sto Bosna nije ni petinu razvijena ko sto je Njemačka bila sa kraja sedamdesetih, tj. 30 godina nakon rata u objema zemljama.
Milijarda USD 1948. i milijarda USD 1998. godine :-) je u razlici kao nebo i zemlja
Rugafet

#25088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Dead Man Walking wrote: 01/06/2025 00:49
Didier wrote: 01/06/2025 00:25 [ i ja mogu uvijek zaraditi 200 dolara dnevno u Sarajevu, a tu sam među svojima.
Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?
A jesi li primjetio da kad se priča o BiH spominje samo Sarajevo. Sa ovo Sa ono, pa jebem mu misa je li to svi u Sarajevu žive.
Zivim u predgrađu Atlante, milina, grad mi na 35 minuta, zivim u extra lijepom i mirnom naselju. Bajka. U većim i “boljim” državama i gradovima i zarada je veća tako da…
Didier

#25089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Mnogo se veća lova u Bosni vrti nego što zvanične statistike govore. Ko god zna raditi online, o čemu god da se radi, zarađuje mnogo iznad prosjeka, bilo da kupuje na Temu i prodaje na Piku, ili da radi neki programerski posao za američku firmu.
Rugafet

#25090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

HelaS wrote: 01/06/2025 00:32
Rugafet wrote: 31/05/2025 19:06 Ja samo znam da kad bi kojim slučajem morao da se vratim u BIH, objesio bi se. Toliko o svemu. Jednostavno čovjek se na bolje brzo navikne.
Moje je mišljenje da, ko god može da negdje ode, ko želi i ko ode - nek' ide i nek' se ne vraća. Sretno mu bilo tamo. Da nas barem još popuste svojih savjeta, prijedloga i svake vrste pokazivanja pameti - znanja i sposobnosti, naučene na Zapadu... Idite ba ljudi i ne vraćajte se, koji ćete turac i na ovakvim forumima, ako ste otišli i ne biste se vratili za živu glavu
Zašto si nervozan? Opusti se
Didier

#25091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Rugafet wrote: 01/06/2025 01:04
A jesi li primjetio da kad se priča o BiH spominje samo Sarajevo. Sa ovo Sa ono, pa jebem mu misa je li to svi u Sarajevu žive.
Zivim u predgrađu Atlante, milina, grad mi na 35 minuta, zivim u extra lijepom i mirnom naselju. Bajka. U većim i “boljim” državama i gradovima i zarada je veća tako da…
Pa jebiga, meni i pranane i pradede rođeni u Sarajevu. Neću valjda pričati o Žepču ili Banovićima.

Eno u Tešnju se dobro živi.

Vjerujem da se i u malim gradovima može napraviti nešto, ali priznajem da ima manjih gradova koji su stvarno propali, poput recimo Zenice, Novog Travnika i sl., a da ne pričamo o mjestašcima poput Kulen-Vakufa, Bosanskog Petrovca itd.
ZoomZoomKiwi

#25092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

:pisnuo:

U Tešnju dobro žive tri porodice.
Didier

#25093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 31/05/2025 21:18 Dakle Rugi zaradjuje nesto bolje od prodavaca u butiku i njemu je to lova do krova?
Izuzmemo li parodiju iz njegovih postova, postavlja se pitanje sa kakvih uslova je u BiH je on otisao.
Pa to sam i ja rekao, koja je bila početna pozicija, samo ptice znaju. I okej je to, i treba onda možda da ode jer mu je jednostavnije naviknuti se negdje drugo.

Moj rođak ima malu kafeteriju u Sijetlu, radi od 6 do 15, šest dana u sedmici, daje satnicu od 25 dolara, a bakšiša bude gotovo isto toliko, i muku muči da nađe radnike.

Ako bi neko radio četiri dana po devet sati, imao bi bruto platu od 3.960 dolara. Bakšiša bude minimalno 100 dolara dnevno, dakle još 1.600 na ruke, a često i više. I opet kaže to nije dovoljno za život u takvom gradu, ali više od toga ne može dati, pa često rade on, žena i odnedavno i djeca.

Rugi živi u predrgrađu, plaća vjerovatno mnogo manje, a i nije previše zahtjevan. To je okej, ako je on sretan, i ja sam sretan zbog njega.
Didier

#25094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2025 21:23

Promašio si poentu.

On zarađuje koliko mu treba i živi i bolje i sigurnije nego doktor (jal medicine jal nauka) u BiH.

To je poenta.
Živi bolje nego doktori u BiH, al' u panjevima. Bh. doktori često izlaze na 5.000 KM i više, dvije takve plate u domaćinstvu su dovoljno da se, uz pametno ulaganje i pokoji kredit, živi u vili, vozi najbolji auto, putuje gdje hoćeš itd.
Vi nikako da shvatite da nije samo u novcu stvar.
Samo vi sebi opravdavajte odlazak, to je okej, ali nećete nikoga ubijediti da niste otišli zbog para. Ima možda jedan dio koji ima traume iz BiH koje ne želi da liječi, pa je lakše otići negdje daleko.
HelaS

#25095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Rugafet wrote: 01/06/2025 01:05
HelaS wrote: 01/06/2025 00:32
Zašto si nervozan? Opusti se
Iskreno da ti kažem, baš nekako ne podnosim skorojevićizam, te ljude koji su iz svog bespuća, jada i bijede, otišli na Zapad, emancipirali se donekle, i pljuckaju i grste se s neke visine po svemu i svačemu što su ostavili iza sebe.

Nije sva sreća života u novcu, u automobilu, ljetovanju na Bahamima i kesi skupih parfema. Ljudski identitet, mislim da je višestruko vrijedniji, porodični, društveni. Poznajem bezbroj ljudi koji ni u ludilu ne bi otišli nigdje iz svog područja, a nisu pretjerano imućni, finansijski i materijalno. I potpuno normalno žive u BiH.
Didier

#25096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

HelaS wrote: 01/06/2025 01:15 Iskreno da ti kažem, baš nekako ne podnosim skorojevićizam, te ljude koji su iz svog bespuća, jada i bijede, otišli na Zapad, emancipirali se donekle, i pljuckaju i grste se s neke visine po svemu i svačemu što su ostavili iza sebe.
Seljaci su brate vazda korak ispred, teško je to shvatiti :D
ZoomZoomKiwi

#25097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Didier wrote: 01/06/2025 01:15
ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2025 21:23

Promašio si poentu.

On zarađuje koliko mu treba i živi i bolje i sigurnije nego doktor (jal medicine jal nauka) u BiH.

To je poenta.
Živi bolje nego doktori u BiH, al' u panjevima. Bh. doktori često izlaze na 5.000 KM i više, dvije takve plate u domaćinstvu su dovoljno da se, uz pametno ulaganje i pokoji kredit, živi u vili, vozi najbolji auto, putuje gdje hoćeš itd.
Vi nikako da shvatite da nije samo u novcu stvar.
Samo vi sebi opravdavajte odlazak, to je okej, ali nećete nikoga ubijediti da niste otišli zbog para. Ima možda jedan dio koji ima traume iz BiH koje ne želi da liječi, pa je lakše otići negdje daleko.
Čuj 5k :lol:

Image

Mašta je čudo kad čovjek očajnički pokušava opravdati vlastiti neuspjeh u nekom uređenom sistemu pa mu najviše ipak odgovara bezakonje u kaljuži zvanoj BiH.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

brt, računovođe u stranim firmama u Sarajevu rade za 3k+

ali slažem se da Sarajevo nije jedino mjerilo
ZoomZoomKiwi

#25099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Strane firme, Sarajevo :thumbup:

Brate, da mi sad nude 12k KM mjesečno do smrti, i to da nemam nikakvu odgovornost na poslu, ne bih se vratio
Didier

#25100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

ZoomZoomKiwi wrote: 01/06/2025 01:18 Čuj 5k
"Krenut ću sa platama na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS). Šefovi organizacionih jedinica imaju platu 4.555 KM, ljekar subspecijalista 4.320 KM, ljekar specijalista 4.086 KM, ljekar na specijalizaciji 2.551 KM, magistar farmacije, biolozi i ostali vioski stručni kadar 2.222 KM, glavna sestra/tehničar 2.329 KM, medicinska sestra/tehničar VSS bez funkcije 2.167 KM, medicinska sestra/tehničar 1.762 KM.

Evo proguglaj gdje se ovo može kompletno pročitati, konkurentski je portal, pa ne prolazi link.

Uz dežure to hladno izlazi na pet tisuća, a mnogi rade još jedan posao privatno, pa izlaze i na sedam - osam. Moj kum je jedan od njih, pa znam iz prve ruke kako to ide, ali evo podaci nisu tajna.

Čak i ovi ljekari na specijalizaciji koji imaju dvije i po milje uz dežure dobiju mnogo više, i takođe rade još ponešto sa strane.
Post Reply