Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
lutalica ili migrant, na tebi je da biraš šta je gore

- Rugafet
#25052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ne znam druže. Nekako vise naginjem ka SUV, tipa HondaCRV, Toyota RAV ili ne znam Chevrolet Equinox. Mada, najprije će Honda bitZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:54Ja ti bolje ne tražio (ako si solo igrač)
https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 6s0656584/
Uživaj u životu bolan.
Samo uzmi manuelac, ne vidjeh odmah da je ova automatik.
- ZoomZoomKiwi
#25053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo je u komšiluku https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 9sn366770/Rugafet wrote: ↑31/05/2025 23:10A ne znam druže. Nekako vise naginjem ka SUV, tipa HondaCRV, Toyota RAV ili ne znam Chevrolet Equinox. Mada, najprije će Honda bitZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:54Ja ti bolje ne tražio (ako si solo igrač)
https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 6s0656584/
Uživaj u životu bolan.
Samo uzmi manuelac, ne vidjeh odmah da je ova automatik.
- Rugafet
#25054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oooo Marietta, neki dan bio. Da nije daleko od mene. Jbg ne znam, sto je izbor veći ja vise komplikujem. Opet kažem u Hondu sam se zaljubio. Ne znam jesi li vidio uživo CRV 2025?
-
konami666
#25055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
- ZoomZoomKiwi
- ZoomZoomKiwi
#25057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
konami666 wrote: ↑31/05/2025 23:16 Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
- MehmedPasaMoric
#25058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Makar ga nece u toj skoli uciti da treba sam da izabere svoj spol, kad jednom pobjegne od cuka i dokopa se bezbjednog tla. Svaka prica ima dvije straneizvrsni direktor wrote: ↑31/05/2025 23:08 Prica mu buraz kako ga strah malca pustit da ide sam u skolu, cuko lutalica se pojavio u naselju, laje i napada narod masovno. I nesto kontam, da li je dobra odluka sto sam otisao?
- ZoomZoomKiwi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:46
Šta misliš da nisam rođen u BiH, možda sam i ja mogao napraviti neki uspjeh, pa barem k'o Šebalj da nešto uradim?
Da ne citiram sve, nema se tu sta dodati, sve si rekao.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jes meni smijesno čitati ovu utopijsku priču u vremenu kada desnica raste i razvaljuje zbog ogromnog nezadovoljstva avreage joea u kompletnom 'zapadnom svijetu' 
- ZoomZoomKiwi
#25062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta da ti kažem. Nekad mi zvučiš kao ja kad sam imao 12 godina pa ono e, promijenit ću stvari u svojoj okolini na bolje_BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:21A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:46
Šta misliš da nisam rođen u BiH, možda sam i ja mogao napraviti neki uspjeh, pa barem k'o Šebalj da nešto uradim?
Life's too short da bi ga proveo pokušavajući napraviti od govana pitu (od BiH Švedsku). Why waste it?
Ko se nada ikakvom opipljivom pomaku naprijed, a svjedočio je posljednjih 30 godina u BiH, onda je taj izgubio dodir s realnošću.
Fino odeš tamo gdje je sistem već napravljen po mjeri insana, i živiš ostatak života dostojan ljudskog bića.
Uživaš u životu, i ne tratiš ga boreći se s vjetrenjačama.
- ZoomZoomKiwi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
MehmedPasaMoric wrote: ↑31/05/2025 23:19Makar ga nece u toj skoli uciti da treba sam da izabere svoj spol, kad jednom pobjegne od cuka i dokopa se bezbjednog tla. Svaka prica ima dvije straneizvrsni direktor wrote: ↑31/05/2025 23:08 Prica mu buraz kako ga strah malca pustit da ide sam u skolu, cuko lutalica se pojavio u naselju, laje i napada narod masovno. I nesto kontam, da li je dobra odluka sto sam otisao?

-
HelaS
#25065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poznajem mladi bračni par, oduševljeno otišli u jednu zapadnoevropsku državu, oboje se zaposlili u fabriku mesnih prerađevina. Početna plaća bila im dovoljna za skupi stan, najam, i manji automobil. Danas imaju trosoban stan kupljen, Mercedes u garaži, i višu plaću, oboje. I malo dijete. Na posao polaze iz stana u 5 ujutro, ustaju oko 4. Radno vrijeme im je od 6, do 14,30 s pauzom. Mladi pa mogu, a i moraju - na poslu ostaju još po 4 sata da mogu naplatiti prekovremeni rad da im bude dovoljno za kredite kojima su kupili stan i automobil. Za odjeću i obuće ne treba im puno. Hrane se u fabrici. Plaćaju dadilju koja im po cijeli dan boravi u stanu s djetetom. U Bosnu dolaze jednom godišnje, Mercedesom. Da ne dođu, klipovi bi mu zarđalikonami666 wrote: ↑31/05/2025 23:16 Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
-
konami666
#25066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:21A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:46
Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobar post.konami666 wrote: ↑31/05/2025 23:43Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:21A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:46
Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
-
HelaS
#25069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Spominjalo se nekih 8 mlrd USD međunarodne pomoći za BiH za otklanjanje posljedica rata, saniranje šteta i rehabilitaciju privrede. Taj novac nije ušao u BiH kao novac, međunarodni pomoćnici za veći dio tih 8 mlrd USD kupovali su razne proizvode unutar svojih država i slali ih u BiH. Niko nikad nije pitao po kojim stvarnim cijenama je nabavljena ta pomoć, po kojim stvarnim cijenama transporta je ta pomoć dopremljena, niko nije pitao za kvalitet tih proizvoda.. Manji dio poslan je vladama u Bih koje su novac podijelile kroz razne javne pozive za obnovu i rekonstrukciju, nešto NVO sektoru, dio za admnistraciju. Uglavnom, trag novca postoji, nije fušeraj.konami666 wrote: ↑31/05/2025 23:43Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:21A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?ZoomZoomKiwi wrote: ↑31/05/2025 22:46
- ZoomZoomKiwi
#25070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
_BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:49Dobar post.konami666 wrote: ↑31/05/2025 23:43Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2025 23:21
A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?
Upravo tako.
Imali smo priliku napraviti BiH bolju od Švedske.
Jebaše nas “naši”.
Sad, sad je kasno.
Kako rekoh, too little, too late…
Last edited by ZoomZoomKiwi on 31/05/2025 23:52, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
#25071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Navalis ko lud u mladisti, otplatis stan/skupis lovu i onda si hadzija. Postujem i tu taktikuHelaS wrote: ↑31/05/2025 23:38Poznajem mladi bračni par, oduševljeno otišli u jednu zapadnoevropsku državu, oboje se zaposlili u fabriku mesnih prerađevina. Početna plaća bila im dovoljna za skupi stan, najam, i manji automobil. Danas imaju trosoban stan kupljen, Mercedes u garaži, i višu plaću, oboje. I malo dijete. Na posao polaze iz stana u 5 ujutro, ustaju oko 4. Radno vrijeme im je od 6, do 14,30 s pauzom. Mladi pa mogu, a i moraju - na poslu ostaju još po 4 sata da mogu naplatiti prekovremeni rad da im bude dovoljno za kredite kojima su kupili stan i automobil. Za odjeću i obuće ne treba im puno. Hrane se u fabrici. Plaćaju dadilju koja im po cijeli dan boravi u stanu s djetetom. U Bosnu dolaze jednom godišnje, Mercedesom. Da ne dođu, klipovi bi mu zarđalikonami666 wrote: ↑31/05/2025 23:16 Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.![]()
- ultima_palabra
#25072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I jos malo serdare-vojvodo da zacinesime_cipol wrote: ↑31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali![]()
Kao neko ko ima oba iskustva, da sam samac uvijek bi Bosnu odabrao. Sto ne znaci da neko drugi tako treba razmisljati, sto ljudi sto cudi.
-
izvrsni direktor
#25073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako ja sebe osamarim kad se prisjetim da sam bio jedan od onih koji su vjerovali u ove bajke:
Protracio dragocjene godine zivota vjerujuci u ovo"Sine, prošlo se pun kurac toga
al' ipak vidiš da ima nekakvog Boga
Ma biće ovo Švicarska, biće zemlja snova
biće svega, sad je vlast nova"
- ZoomZoomKiwi
#25074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ee da…izvrsni direktor wrote: ↑31/05/2025 23:57 Kako ja sebe osamarim kad se prisjetim da sam bio jedan od onih koji su vjerovali u ove bajke:Protracio dragocjene godine zivota vjerujuci u ovo"Sine, prošlo se pun kurac toga
al' ipak vidiš da ima nekakvog Boga
Ma biće ovo Švicarska, biće zemlja snova
biće svega, sad je vlast nova"
Nema veze, ja sebe tješim onom better late than never.
-
Osmi Socrates
#25075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ipak mislim da ste svi napravili najbolje odluke za vas lično. I vi što ste ostali, i vi što ste otišli. Da nije tako, pomislio bih da neko nije normalan. Samo nenormalan čovjek pravi odluke koje nisu najbolje za njega. 
Last edited by Osmi Socrates on 01/06/2025 00:02, edited 1 time in total.