Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

lutalica ili migrant, na tebi je da biraš šta je gore 8) :mrgreen:
Rugafet

#25052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2025 22:54
Rugafet wrote: 31/05/2025 22:48 Jbt bas nešto kontam, jedina mi je briga koje ću sljedeći auto kupit…i mrsko mi ustat pišat
Ja ti bolje ne tražio (ako si solo igrač)

https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 6s0656584/

Uživaj u životu bolan.

Samo uzmi manuelac, ne vidjeh odmah da je ova automatik.
A ne znam druže. Nekako vise naginjem ka SUV, tipa HondaCRV, Toyota RAV ili ne znam Chevrolet Equinox. Mada, najprije će Honda bit
ZoomZoomKiwi

#25053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rugafet wrote: 31/05/2025 23:10
ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2025 22:54
Rugafet wrote: 31/05/2025 22:48 Jbt bas nešto kontam, jedina mi je briga koje ću sljedeći auto kupit…i mrsko mi ustat pišat
Ja ti bolje ne tražio (ako si solo igrač)

https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 6s0656584/

Uživaj u životu bolan.

Samo uzmi manuelac, ne vidjeh odmah da je ova automatik.
A ne znam druže. Nekako vise naginjem ka SUV, tipa HondaCRV, Toyota RAV ili ne znam Chevrolet Equinox. Mada, najprije će Honda bit
Evo je u komšiluku https://www.jimellismazdamarietta.com/i ... 9sn366770/
Rugafet

#25054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Oooo Marietta, neki dan bio. Da nije daleko od mene. Jbg ne znam, sto je izbor veći ja vise komplikujem. Opet kažem u Hondu sam se zaljubio. Ne znam jesi li vidio uživo CRV 2025?
konami666

#25055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
ZoomZoomKiwi

#25056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rugafet wrote: 31/05/2025 23:14 Oooo Marietta, neki dan bio. Da nije daleko od mene. Jbg ne znam, sto je izbor veći ja vise komplikujem. Opet kažem u Hondu sam se zaljubio. Ne znam jesi li vidio uživo CRV 2025?
Da, ima ih kod nas. Dobro izgleda, meni bolja od Toyote.

S Hondom nema greške.
ZoomZoomKiwi

#25057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

konami666 wrote: 31/05/2025 23:16 Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
:thumbup:
MehmedPasaMoric

#25058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

izvrsni direktor wrote: 31/05/2025 23:08 Prica mu buraz kako ga strah malca pustit da ide sam u skolu, cuko lutalica se pojavio u naselju, laje i napada narod masovno. I nesto kontam, da li je dobra odluka sto sam otisao?
Makar ga nece u toj skoli uciti da treba sam da izabere svoj spol, kad jednom pobjegne od cuka i dokopa se bezbjednog tla. Svaka prica ima dvije strane
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2025 22:46
Šta misliš da nisam rođen u BiH, možda sam i ja mogao napraviti neki uspjeh, pa barem k'o Šebalj da nešto uradim?
A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?

Da ne citiram sve, nema se tu sta dodati, sve si rekao.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

jes meni smijesno čitati ovu utopijsku priču u vremenu kada desnica raste i razvaljuje zbog ogromnog nezadovoljstva avreage joea u kompletnom 'zapadnom svijetu' :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#25062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/05/2025 23:21
Šta misliš da nisam rođen u BiH, možda sam i ja mogao napraviti neki uspjeh, pa barem k'o Šebalj da nešto uradim?
A da su Svedi ovako razmisljali kao ti i odlazili iz sopstvene drzave, da li bi ikad dosli do toga da mogu "proizvesti" jednog Dinu Beganovica?

Šta da ti kažem. Nekad mi zvučiš kao ja kad sam imao 12 godina pa ono e, promijenit ću stvari u svojoj okolini na bolje :lol:

Life's too short da bi ga proveo pokušavajući napraviti od govana pitu (od BiH Švedsku). Why waste it?

Ko se nada ikakvom opipljivom pomaku naprijed, a svjedočio je posljednjih 30 godina u BiH, onda je taj izgubio dodir s realnošću.

Fino odeš tamo gdje je sistem već napravljen po mjeri insana, i živiš ostatak života dostojan ljudskog bića.
Uživaš u životu, i ne tratiš ga boreći se s vjetrenjačama.
ZoomZoomKiwi

#25063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 31/05/2025 23:24 jes meni smijesno čitati ovu utopijsku priču u vremenu kada desnica raste i razvaljuje zbog ogromnog nezadovoljstva avreage joea u kompletnom 'zapadnom svijetu' :mrgreen:
U Europi da.

Mi u Okeaniji imamo druge probleme :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

MehmedPasaMoric wrote: 31/05/2025 23:19
izvrsni direktor wrote: 31/05/2025 23:08 Prica mu buraz kako ga strah malca pustit da ide sam u skolu, cuko lutalica se pojavio u naselju, laje i napada narod masovno. I nesto kontam, da li je dobra odluka sto sam otisao?
Makar ga nece u toj skoli uciti da treba sam da izabere svoj spol, kad jednom pobjegne od cuka i dokopa se bezbjednog tla. Svaka prica ima dvije strane
Image
HelaS

#25065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

konami666 wrote: 31/05/2025 23:16 Ma meni je glavno vani to sto sistem funkcionise. Na početku je bilo super kada je legla prva plata a ja bio mlad pa ono se čudiš broju. I onda kako se penješ na piramidi karijere, tako rastu primanja i onda kada predjes neku cifru onda ti je i svejedno. Onda gledaš druge stvari da funkcionisu. Recimo da te cijene na poslu, da imaš dosta dana godišnjeg, da nemaš šefa koji te jebe u glavu. Da kada odeš doktoru da te pregledaju u roku od odma. Da znam koliko mi od plate ide u penziju i gdje. Da ako ostaneš bez posla da imaš vise manje ista primanja iako ležiš kući.
Poznajem mladi bračni par, oduševljeno otišli u jednu zapadnoevropsku državu, oboje se zaposlili u fabriku mesnih prerađevina. Početna plaća bila im dovoljna za skupi stan, najam, i manji automobil. Danas imaju trosoban stan kupljen, Mercedes u garaži, i višu plaću, oboje. I malo dijete. Na posao polaze iz stana u 5 ujutro, ustaju oko 4. Radno vrijeme im je od 6, do 14,30 s pauzom. Mladi pa mogu, a i moraju - na poslu ostaju još po 4 sata da mogu naplatiti prekovremeni rad da im bude dovoljno za kredite kojima su kupili stan i automobil. Za odjeću i obuće ne treba im puno. Hrane se u fabrici. Plaćaju dadilju koja im po cijeli dan boravi u stanu s djetetom. U Bosnu dolaze jednom godišnje, Mercedesom. Da ne dođu, klipovi bi mu zarđali :D
konami666

#25066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2.

Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#25067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 31/05/2025 23:43

Pa jesu odlazili masovno 1920-1930 i neke, Švedska bila siromašna. Ono sto je preporodilo švedsku je to sto nije se tukla u WW2 a prodavali su svima čelik. I onda na kraju su bili dio marsalovog plana i dobili pare a nisu ništa morali obnavljati sto je bilo uništeno za vrijeme WW2.

Znaci ko kad bi sad Bosna ušla u EU i dobila velike grantove od iste da obnovi i izgradi infrastrukturu. Ali fazon je sto svedi kad su dobili lovu nisu fuserili. Dok u Bosni se ne zna gdje su završile silne pare od donacija nakon rata. Ipak je do mentaliteta. Možeš ti biti najbolja osoba na svijetu ali ako si okružen prevarantima i pokvarenjacima, teško ćeš uspjeti. Ne kažem da su Švedska ili zapad idealni ali je razlika sto većina zavisi od tebe kao pojedinca a ne okoline.
Dobar post.
HelaS

#25069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Spominjalo se nekih 8 mlrd USD međunarodne pomoći za BiH za otklanjanje posljedica rata, saniranje šteta i rehabilitaciju privrede. Taj novac nije ušao u BiH kao novac, međunarodni pomoćnici za veći dio tih 8 mlrd USD kupovali su razne proizvode unutar svojih država i slali ih u BiH. Niko nikad nije pitao po kojim stvarnim cijenama je nabavljena ta pomoć, po kojim stvarnim cijenama transporta je ta pomoć dopremljena, niko nije pitao za kvalitet tih proizvoda.. Manji dio poslan je vladama u Bih koje su novac podijelile kroz razne javne pozive za obnovu i rekonstrukciju, nešto NVO sektoru, dio za admnistraciju. Uglavnom, trag novca postoji, nije fušeraj.
ZoomZoomKiwi

#25070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 31/05/2025 23:49

Dobar post.

Upravo tako.

Imali smo priliku napraviti BiH bolju od Švedske.

Jebaše nas “naši”.

Sad, sad je kasno.

Kako rekoh, too little, too late…
Last edited by ZoomZoomKiwi on 31/05/2025 23:52, edited 1 time in total.
izvrsni direktor

#25071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

HelaS wrote: 31/05/2025 23:38
Poznajem mladi bračni par, oduševljeno otišli u jednu zapadnoevropsku državu, oboje se zaposlili u fabriku mesnih prerađevina. Početna plaća bila im dovoljna za skupi stan, najam, i manji automobil. Danas imaju trosoban stan kupljen, Mercedes u garaži, i višu plaću, oboje. I malo dijete. Na posao polaze iz stana u 5 ujutro, ustaju oko 4. Radno vrijeme im je od 6, do 14,30 s pauzom. Mladi pa mogu, a i moraju - na poslu ostaju još po 4 sata da mogu naplatiti prekovremeni rad da im bude dovoljno za kredite kojima su kupili stan i automobil. Za odjeću i obuće ne treba im puno. Hrane se u fabrici. Plaćaju dadilju koja im po cijeli dan boravi u stanu s djetetom. U Bosnu dolaze jednom godišnje, Mercedesom. Da ne dođu, klipovi bi mu zarđali :D
Navalis ko lud u mladisti, otplatis stan/skupis lovu i onda si hadzija. Postujem i tu taktiku
ultima_palabra

#25072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sime_cipol wrote: 31/05/2025 23:46 Ovo je najsubjektivnija tema na forumu.
Jedno brane svoj odlazak, a drugi svoj ostanak i svi govore kako se nisu zajebali :lol:
I jos malo serdare-vojvodo da zacine :mrgreen:

Kao neko ko ima oba iskustva, da sam samac uvijek bi Bosnu odabrao. Sto ne znaci da neko drugi tako treba razmisljati, sto ljudi sto cudi.
izvrsni direktor

#25073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Kako ja sebe osamarim kad se prisjetim da sam bio jedan od onih koji su vjerovali u ove bajke:
"Sine, prošlo se pun kurac toga
al' ipak vidiš da ima nekakvog Boga
Ma biće ovo Švicarska, biće zemlja snova
biće svega, sad je vlast nova"
Protracio dragocjene godine zivota vjerujuci u ovo
ZoomZoomKiwi

#25074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 31/05/2025 23:57 Kako ja sebe osamarim kad se prisjetim da sam bio jedan od onih koji su vjerovali u ove bajke:
"Sine, prošlo se pun kurac toga
al' ipak vidiš da ima nekakvog Boga
Ma biće ovo Švicarska, biće zemlja snova
biće svega, sad je vlast nova"
Protracio dragocjene godine zivota vjerujuci u ovo
Ee da…

Nema veze, ja sebe tješim onom better late than never.
Osmi Socrates

#25075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja ipak mislim da ste svi napravili najbolje odluke za vas lično. I vi što ste ostali, i vi što ste otišli. Da nije tako, pomislio bih da neko nije normalan. Samo nenormalan čovjek pravi odluke koje nisu najbolje za njega. :lol:
Last edited by Osmi Socrates on 01/06/2025 00:02, edited 1 time in total.
Post Reply