Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#32751 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Ovo sto @Thorgerson napisa oko toga da se cjepka radi nasih firmi sam cuo od radnika zaposlenih na crtanju projekta.

Kaze, taman posla do penzije. A, on tad imao nekih 30 godina. To bilo prije deset godina.
A, ja bio optimistican i vazio mu kako je dobro sto se krenulo brze u izgradnju. On me gleda i smije mi se.
escobar__ wrote: 28/05/2025 09:47 Jest, trebalo je magistralu ostavit i dosta.
Ne. Trebalo je postaviti realan plan. Ako se ne ispuni - automatski citava uprava autocesta dobija otkaz.
escobar__

#32752 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Haris.ba wrote: 28/05/2025 10:02 Ovo sto @Thorgerson napisa oko toga da se cjepka radi nasih firmi sam cuo od radnika zaposlenih na crtanju projekta.

Kaze, taman posla do penzije. A, on tad imao nekih 30 godina. To bilo prije deset godina.
A, ja bio optimistican i vazio mu kako je dobro sto se krenulo brze u izgradnju. On me gleda i smije mi se.
Ne. Trebalo je postaviti realan plan. Ako se ne ispuni - automatski citava uprava autocesta dobija otkaz.
Prenj je sasvim ok plan.

Normalno za naše kokošare, kriminalce i ološ koji sjedi u vlasti, upravi preduzeća itd. nije ali uzevši tu činjenicu u obzir i taj "realan plan" bi se isto tako odvijao kao i ovaj.

Nije do plana, do ološi je.
Haris.ba

#32753 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote: 28/05/2025 10:33 Prenj je sasvim ok plan.
Mislim realan plan izvodjenja.

Ako se ne ispuni, pa barem ono sto direktor masta u izjavi u medijima - otkaz.
xPaco1337

#32754 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by xPaco1337 »

Pa ja bi se složio sa čovjek, samo bi stavio Tuzlu ispred Zenice jednostavno nema šanse da se poredimo sa njima kad imaju ogromnu okolicu i privredu.

Mi u Zenici ništa više nit pravimo nit proizvodimo. Mostar kao grad jebiga ima turizam ono što mi necemo nikad imat. Onaj ko je znao ici prema HR svako ljeto busem znao bi koliko autobusi turista budu puni na relaciji SA-MO
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#32755 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Nije kvalitet zivota jel proizvodimo sta i gomila turista.
xPaco1337

#32756 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by xPaco1337 »

Bobi wrote: 28/05/2025 12:09 Nije kvalitet zivota jel proizvodimo sta i gomila turista.
Zgrade stare po 50 godina gdje god se okreneš nemaš parkinga, šoping centar ko buvljak izgleda = kvalitet života. A o demografiji i ko nam živi i hoda po gradu...pf

Da ne pričamo o poslovnim prilikama tj. manjku istih.
Bobi
Forum administrator

#32757 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Pola NY zgrade stare 100 godina, parking ima samo ga treba platit, šta je u centru buvljak, smetaju ti ljudi što hodaju, ko hoce da radi i zna radit nadje posao svugdje ?
xPaco1337

#32758 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by xPaco1337 »

Bobi wrote: 28/05/2025 12:18 Pola NY zgrade stare 100 godina, parking ima samo ga treba platit, šta je u centru buvljak, smetaju ti ljudi što hodaju, ko hoce da radi i zna radit nadje posao svugdje ?
Znaš gdje živim u kojem soliteru, dođi nekad pa vidi na šta liči parking i okolo njega kod voćare one. U zgradi imaš belaj svaki dan neko nuždu vrši, razbija stakla od lifta, otkida sandučad (a imamo video nadzor u zgradi) i opet se ništa ne cini povodom tog. Napravili ono da se preko kartice/šifre ulazi u haustor, nije izdržalo mjesec dana neko je šakom razbio armirano staklo ili kamenom i nije zaživjelo. Svaki dan neko buši i ruši kako njemu kurcu cejf i iznoseci te stvari sjebe lift pa ne radi danima...Da krenem sve nabrajat eto samo u zgradi gdje živim šta ne valja mogao bi do sutra.

Odem u drugi grad u novogradnju ne cuje se muha u letu, ljudi se normalno ponašaju sve čisto fino, rampe na ulazima na parkinge od zgrada, više ulaza, pristupi za invalide i starije osobe itd itd. Vidi me covjek prvi put u liftu pruža ruku da se upoznamo i ispricamo se. To se može uraditi i u staroj gradnji, samo uloži para i sredi parkinge za ljude, zagradi, postavi svjetiljke, kante za smeće (nema ni jedna ispred zgrade).

Nije problem stara zgrada, problem je što je ona stara niko je ne održava, niti uređuje okolo nje. Parking oko nje smišljen kad se vozao jugo i stojadin i 5 ljudi imalo auto, a sad nemaš mjesta od ovih što dođu sa strane, ostave auto i odu na posao. Ja dođem čekam sat vremena nebil neko se pomjerio da stanem. Nije problem plaćanje, ja sam slao 10 mailova i gradu i parking servisu nikad odogvor nisam dobio.

Sve to utiče barem na moj kvalitet života i počinjem razmišljati kad već radim od kuće pa mi je svijedno gdje ću živjeti da ga i napustim. Vama sa 50+ je možda svijedno i to vas ne smeta jer ste se pomirili da nam ne valja ništa pa vam postala to normala, meni nije normala niti ce biti.

@Da se nadovežem i moje mišljenje zašto je to tako. ZATO što što je zgrada sa 16 spratova sa milion stanova i kojekakve krezave sirotinje u njoj koja je nasljedila te stanove generacijama, u zgradi imam jedno 10-15 ljudi koji su redovno na psihijatriji niko normalan nema (par samoubistava je bilo u proteklih par godina vjerovatno bi i znao te likove jer su plazili po gradu) Znači to nisu korisni članovi društva uopće nego žive tu za đabe boli ih kurac za sve okolo njih i rade. Održavanje zgrade pola stanara ne plaća tako mi je rekao covjek koji čisti.

UH...POSTAO SAM KAO BRAT BELFY PISAT ROMANE
TwistedX

#32759 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by TwistedX »

Jel neko povezao TAG sa Hrvatskim autocestama sa kreditnom karticom? Skida li dodatnu kamatu kada se koristi kreditna kartica u Hrvatskoj za naplatu?
pinkman

#32760 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by pinkman »

Moglo je uz Neretvu praviti
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32761 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

TwistedX wrote: 28/05/2025 15:25 Jel neko povezao TAG sa Hrvatskim autocestama sa kreditnom karticom? Skida li dodatnu kamatu kada se koristi kreditna kartica u Hrvatskoj za naplatu?
Samo 1% ne bi trebalo vise
Bobi
Forum administrator

#32762 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

dječak sa šibicama

#32763 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dječak sa šibicama »

Image

kucamo na vrata zaboravljenih asova
Logovan

#32764 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Logovan »

pinkman wrote: 28/05/2025 15:56
Ili ispod Neretve
pinkman

#32765 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by pinkman »

Logovan wrote: 28/05/2025 22:08
Ili ispod Neretve
Ma da, kao u Istanbulu metro sto ide kroz Bosfor
Haris033

#32766 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

I opet vizual :lol:

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavile su novu vizualizaciju koja detaljno prikazuje kako će izgledati dionica autoceste na Koridoru Vc kod Mostara.
Dionica počinje od izlaza iz tunela Prenj, te ide do petlje Mostar sjever.
Njena dužina je otprilike 12 kilometara, a završava se u mjestu Kuti, nedaleko od deponije Uborak
Teren kojim se gradila dionica je izuzetno zahtjevan teren, te je oko 40 posto trase napravljeno kroz mostove, vijadukte i tunele.

Tunel Prenj, dio ove dionice i koji je u fazi realizacije, značajno će skratiti vrijeme putovanja od Sarajeva do Mostara, a putovanje će biti kraće za oko 30 kilometara, što će vozačima uštediti nekih sat vremena putovanja.

Rokova o planiranom završetku još uvijek nema.

Haris.ba

#32767 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Uopce je nebitno kojom trasom bi isla cesta.

Istom dinamikom bi se pravila.

A, to narodu ocito odgovara.
escobar__

#32768 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Jedva čekam da se moj unuk istom provoza 2076. :lol:
Rokova o planiranom završetku još uvijek nema.
Rokovi su fleksibilni. 😄
madesa

#32769 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by madesa »

ne znam cega sam se vise nagledao ovih vizualizacija , autoputa ili stadion Kosevo rekonstrukcija
Haris033

#32770 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Zbog svoje opterećenosti magistrala M17 na dionici od Bradine do Mostara je najopasnija za voziti. Zato treba što opreznije voziti i truditi se da nikada ne budete “prvi” u koloni, jer oni su najugroženiji..
DaysleepeR

#32771 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

Magistralna cesta M17 u Bosni i Hercegovini identifikovana je kao najopasnija kada je riječ o broju saobraćajnih nesreća i smrtnim ishodima. Posebno rizične dionice ove ceste uključuju:([Klix.ba][1], [Radiosarajevo.ba][2])

* **Zenica – Maglaj**: U periodu od 2009. do 2013. godine, na ovoj dionici je smrtno stradalo 38 osoba .([Klix.ba][1])

* **Doboj – Lukavac**: U istom periodu, zabilježeno je 32 smrtna slučaja .([Klix.ba][1])

* **Jablanica – Mostar**: Na ovoj dionici je život izgubilo 25 osoba .([Radiosarajevo.ba][2])

Prema podacima BIHAMK-a, više od 50% analiziranih magistralnih cesta u Federaciji BiH klasifikovano je kao ceste visokog rizika, što znači da na tim dionicama postoji velika vjerovatnoća za saobraćajne nezgode s fatalnim posljedicama .([ZOS radio][3])

U Republici Srpskoj, identifikovano je 78 opasnih mjesta na magistralnim i regionalnim putevima, s najvećim brojem saobraćajnih nesreća zabilježenim na magistralnim putevima prvog reda, uključujući dionice poput Bosanska Gradiška – Banja Luka i Modriča – Doboj .([Radiosarajevo.ba][4])

Glavni uzroci saobraćajnih nesreća u BiH uključuju neprilagođenu brzinu, nepropisne radnje vozilom, nedržanje odstojanja i nepoštovanje prvenstva prolaza .([Radiosarajevo.ba][2])

[1]: https://www.klix.ba/vijesti/bih/kuda-vo ... hatgpt.com "Kuda vozimo: 50 posto puteva u BiH su ceste visokog rizika, a 22 crne tačke su izuzetno opasne"
[2]: https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... hatgpt.com "BiH prva na crnoj listi smrti na cestama u regiji, najopasnija dionica put M-17 - Radiosarajevo.ba"
[3]: https://zosradio.ba/index.php/2016/10/2 ... hatgpt.com "Kuda vozimo: 50 posto puteva u BiH su ceste visokog rizika, a čak 22 izuzetno opasne crne tačke"
[4]: https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... hatgpt.com "U ovom dijelu BiH na putevima ima čak 78 crnih tačaka - Radiosarajevo.ba"
escobar__

#32772 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Među glavne uzroke bih dodao i neodržavane i ceste čiji su kapaciteti premašeni prije 30 godina.

To će uhljebi uvijek prešutjeti ali je red za napomenuti.
Laplace

#32773 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Laplace »

tramvajtrojka wrote: 27/05/2025 22:35
Thorgerson wrote: 27/05/2025 22:27 Eto ga, vizualizacija trase, tj. tezi dio posla je zavrsen. Ostalo je jos samo da se izgradi.
:D
Al na stranu sve kašnjenja, mali lotovi i svašta nesto, al kuda mi provlacimo autoput kroz kakve vrleti je nevjerojatno, teren jest u pet najgorih u citavoj evropi :-) :-) , i haj da su to mostici 20 metara duzine nego grdosije od 300-400m sa visinom kao prosjecan neboder u Sarajevu :lol: :lol: :mrgreen:

jbt. ispod nekih vec izgradjenih mostova na nasem autoputu komotno mozes ispod njih uglaviti unitic il sarajevo tower :-)
Taman da služe kako dodatno obezbjeđenje od rušenja mosta. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#32774 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

belfy

#32775 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by belfy »

xPaco1337 wrote: 28/05/2025 12:30
Bobi wrote: 28/05/2025 12:18 Pola NY zgrade stare 100 godina, parking ima samo ga treba platit, šta je u centru buvljak, smetaju ti ljudi što hodaju, ko hoce da radi i zna radit nadje posao svugdje ?
Znaš gdje živim u kojem soliteru, dođi nekad pa vidi na šta liči parking i okolo njega kod voćare one. U zgradi imaš belaj svaki dan neko nuždu vrši, razbija stakla od lifta, otkida sandučad (a imamo video nadzor u zgradi) i opet se ništa ne cini povodom tog. Napravili ono da se preko kartice/šifre ulazi u haustor, nije izdržalo mjesec dana neko je šakom razbio armirano staklo ili kamenom i nije zaživjelo. Svaki dan neko buši i ruši kako njemu kurcu cejf i iznoseci te stvari sjebe lift pa ne radi danima...Da krenem sve nabrajat eto samo u zgradi gdje živim šta ne valja mogao bi do sutra.

Odem u drugi grad u novogradnju ne cuje se muha u letu, ljudi se normalno ponašaju sve čisto fino, rampe na ulazima na parkinge od zgrada, više ulaza, pristupi za invalide i starije osobe itd itd. Vidi me covjek prvi put u liftu pruža ruku da se upoznamo i ispricamo se. To se može uraditi i u staroj gradnji, samo uloži para i sredi parkinge za ljude, zagradi, postavi svjetiljke, kante za smeće (nema ni jedna ispred zgrade).

Nije problem stara zgrada, problem je što je ona stara niko je ne održava, niti uređuje okolo nje. Parking oko nje smišljen kad se vozao jugo i stojadin i 5 ljudi imalo auto, a sad nemaš mjesta od ovih što dođu sa strane, ostave auto i odu na posao. Ja dođem čekam sat vremena nebil neko se pomjerio da stanem. Nije problem plaćanje, ja sam slao 10 mailova i gradu i parking servisu nikad odogvor nisam dobio.

Sve to utiče barem na moj kvalitet života i počinjem razmišljati kad već radim od kuće pa mi je svijedno gdje ću živjeti da ga i napustim. Vama sa 50+ je možda svijedno i to vas ne smeta jer ste se pomirili da nam ne valja ništa pa vam postala to normala, meni nije normala niti ce biti.

@Da se nadovežem i moje mišljenje zašto je to tako. ZATO što što je zgrada sa 16 spratova sa milion stanova i kojekakve krezave sirotinje u njoj koja je nasljedila te stanove generacijama, u zgradi imam jedno 10-15 ljudi koji su redovno na psihijatriji niko normalan nema (par samoubistava je bilo u proteklih par godina vjerovatno bi i znao te likove jer su plazili po gradu) Znači to nisu korisni članovi društva uopće nego žive tu za đabe boli ih kurac za sve okolo njih i rade. Održavanje zgrade pola stanara ne plaća tako mi je rekao covjek koji čisti.

UH...POSTAO SAM KAO BRAT BELFY PISAT ROMANE
hvala na pomenu i dobrodosao u grad.

i, nisam ti ja nikakav brat, ali je pohvalno da se napokon bolje i sire izrazavas, pa ako sam doprinio tome, onda imas klimoglav. :kakoste:

sada cu da ti odam jednu tajnu, ali nemoj je nikome reci: sto je vise ljudi skoncentrisano na malom prostoru, to je veca sansa da naidjes na vandale, narkomane, supke, kao i dobre ljude, skromne i sta sve jos... to su cari zivota u gradu. a zgrada, kakva jeste, i jeste projektovana za to doba i radila je jako dobro (kao i ostale tri). naravno, nije "future proof" jer tada to niko nije ni radio, inace bi Kineski zid imao podzemne parkinge na barem 5 etaza pod zemljom.

ovaj zadnji pasus ti je za velike povracotine. nimalo razumijevanja za okolinu u koju si doselio odakle? obicno ovako reaguju ruralci, ali ti jos nikada ne nadje muda da kazes odakle ti doseli tu... odakle doseli?

nadalje pricas kako tebi lik pruza ruku, a ne ti njemu kao novodosli... sta da ti kazem osim da je on bolji od tebe onda.

P.S. a uvijek imas opciju da odselis ako ti se ne svidja. u Zenici zaista ima i boljih mjesta za zivot, ali sa tvojim stavom - tesko... ja ti zelim da nadjes najbolje za sebe...
Post Reply