Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

palermo

#32676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Chmoljo wrote: 27/05/2025 21:14
palermo wrote: 27/05/2025 21:13 Da ti odgovorim na ovo zadnje. Dodjes iz dosade, onda.citas, postane ti zanimljivo, kasnije se naviknes ( ili navuces, koji god termin da volis) a onda nekako se pocnes I osjecati dijelom ove male zajednice. Sva ti je filozofija u tome.

Nego, ako sam te dobro shvatio, ti ovdje ipak ( za dzaba ) samo trolas.
jesmo li se ovo ja i ti složili oko nečega? :-?

Zasto bi to bilo cudno. Nama su uglavnom tazlicita vidjenja trenutne vlasi.....a mislim da, sto bi rekao Prpa :D , oko vanjskih cimbenika se uglavnom slazemo :D
gabonski udav

#32677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

palermo wrote: 27/05/2025 21:13

Da ti odgovorim na ovo zadnje. Dodjes iz dosade, onda.citas, postane ti zanimljivo, kasnije se naviknes ( ili navuces, koji god termin da volis) a onda nekako se pocnes I osjecati dijelom ove male zajednice. Sva ti je filozofija u tome.

Potpuno te razumijem, zaista. Svo ovo moje pisanje zadnjih dana je iskljucivo reaktivno, jer odgovaram na prozivanja nekoliko forumasa koji su se nakacili na moj prvobitni komentar Skijasu u kojem sam izrazio neslaganje sa njegovim stalnim predlaganjem zatezanja situacije i prizivanja medjunarodne zajednice.

Ja sam u duhu samom smisla postojanja foruma kao platforme za razmjenu misljenju izrazi neslaganje s tim, ali ne pro forme vec to i obrazlozio. Nabrojao sam samo dio onoga sto je medjunarodna zajednica tacnije Amerika i zapad ovdje uradili, a onda to uporedio sa rezultatima i 30 godina i zakljucio da ako pritisak u prvih 30 godina nije polučio rezultat, kako moze sada kada je "gvozdje vise ledeno nego vruce" pa ne znam sta se moze skovati.

A sto se tice trolanja de mi pojasni definiciju, uprosteno. Sta je trolanje? Ja koliko znam to se odnosi na prokativna pisanja. Ako na to mislis onda mi molim te kvotaj taj dio gdje sam to uradio jer to nije tacno. Necu bjezat ni od podjebavanja, ali prvi necu poceti sigurno.

Ako cemo iskreno evo i ti si prvi poceo sa provokacijama spominjanjem eura. AKo nastavis naravno da ti necu ostati duzan, samo mi treba koji dan da upratim o cemu obicno pises pa da iskontruisem ko ti je "poslodavac". Ali prvi necu poceti sasvim sigurno.
tramvajtrojka

#32678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 27/05/2025 21:05
gabonski udav wrote: 27/05/2025 20:47 Ako me vec kvotas ili citaj ono sto pisem ili trazi uputnicu za specijalistu. Prestani komentarisati stvari koje nisam ni napisao, prestani malciozno izvlaciti iz konteksta, i prestani tumačiti stvari kojima nije potrebno tumačenje jer se trudim da pisem vrlo jasno i precizno.

Od Dejtona do danas pritisak jeste jak - masovne smjene, sankcije, sfor/eufor je doslovno iz gaca istresao u pretresima doslovno svaku instituciju, hapsenja, nametanja...Najsiri moguci spektar alata ukljucucji i bormarodvanje koje je prethodilo Dejtonu. Sta tu nije tacno, sta tu nije jasno?

Ne znam kakve predsjednicke izbore spominjes? A nije ni vazno jer pricam o periodu od 30 godina pa na kakve god izbore mislis nije bitno.

A sto se tice serviranja i krep papira tu podji od ogledala.
deset bombi, par nacionalista, čak ni ratni zločinci nisu dosljedno hvatani. i ti pričaš o maksimalnom pritisku i meni veliš da prdim uprazno. :lol:

šta više reći :D
Nemoj zamisli da su ih rokali kao sto su oni nas bez milosti tri godine, i jedini istinski mir na Balkanu je vladao tog proljeca 99e steta samo sto ih nisu vise poravnali da taj mir traje i dns

To je nivo Neše kao pizda cvili kad ga hapse a sad srbenda mučenik takoreć :mrgreen: :mrgreen:
gabonski udav

#32679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

Chmoljo wrote: 27/05/2025 21:15

objasni nama neukima.
Neuki poput tebe imaju jako puno drugih stvari da prije toga nauce, a kada jednom nauce onda im nece ni trebati objasnjenje.

Zar ti stvarno mislis da ti neka mudrost curi iz tastature, da si nesto namazan ili si samo malo nadobudan...
palermo

#32680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 21:26
palermo wrote: 27/05/2025 21:13

Da ti odgovorim na ovo zadnje. Dodjes iz dosade, onda.citas, postane ti zanimljivo, kasnije se naviknes ( ili navuces, koji god termin da volis) a onda nekako se pocnes I osjecati dijelom ove male zajednice. Sva ti je filozofija u tome.

Potpuno te razumijem, zaista. Svo ovo moje pisanje zadnjih dana je iskljucivo reaktivno, jer odgovaram na prozivanja nekoliko forumasa koji su se nakacili na moj prvobitni komentar Skijasu u kojem sam izrazio neslaganje sa njegovim stalnim predlaganjem zatezanja situacije i prizivanja medjunarodne zajednice.

Ja sam u duhu samom smisla postojanja foruma kao platforme za razmjenu misljenju izrazi neslaganje s tim, ali ne pro forme vec to i obrazlozio. Nabrojao sam samo dio onoga sto je medjunarodna zajednica tacnije Amerika i zapad ovdje uradili, a onda to uporedio sa rezultatima i 30 godina i zakljucio da ako pritisak u prvih 30 godina nije polučio rezultat, kako moze sada kada je "gvozdje vise ledeno nego vruce" pa ne znam sta se moze skovati.

A sto se tice trolanja de mi pojasni definiciju, uprosteno. Sta je trolanje? Ja koliko znam to se odnosi na prokativna pisanja. Ako na to mislis onda mi molim te kvotaj taj dio gdje sam to uradio jer to nije tacno. Necu bjezat ni od podjebavanja, ali prvi necu poceti sigurno.

Ako cemo iskreno evo i ti si prvi poceo sa provokacijama spominjanjem eura. AKo nastavis naravno da ti necu ostati duzan, samo mi treba koji dan da upratim o cemu obicno pises pa da iskontruisem ko ti je "poslodavac". Ali prvi necu poceti sasvim sigurno.
A mozes slobodno iskonstuisayi sya hoces o meni. Kao sto si primijetio, skoro 20 godina sam ovdje, I u tom vremenu sam svasta bio. Tako da to mene ne pogadja mnogo.

A troler.ne znaci biti provokativan, nego znaci obesmisljavayi diskusiju I ciniti je necitljivom.

Mozda I nisi troler, al kao sto ti u mom.prvom postu rekoh, politicka diskusija ljudi sa bitno razlicitim.sistemom vrijednosti je sama po sebi trolerska.

I rekoh ti, put Jajce- Banjaluka bi bila dobra yema za diskusiju (izmedju tebe I mene, a vjerujem ne samo.mene)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 21:32
Chmoljo wrote: 27/05/2025 21:15

objasni nama neukima.
Neuki poput tebe imaju jako puno drugih stvari da prije toga nauce, a kada jednom nauce onda im nece ni trebati objasnjenje.

Zar ti stvarno mislis da ti neka mudrost curi iz tastature, da si nesto namazan ili si samo malo nadobudan...
Ukratko, seres.
gabonski udav

#32682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

palermo wrote: 27/05/2025 21:36 politicka diskusija ljudi sa bitno razlicitim.sistemom vrijednosti je sama po sebi trolerska.
Pa ovo je najvaznija recenica koju sam ovdje procitao. U pravu si milion posto. Poslije 100,000 mrtvih i boga pitaj koliko invalida i drugih zrtava i sa ovakvim uredjenjem, odnosnm snaga i jos milion drugih stvari koje znas i sam naravno da je politicka diskusija teska i mucna o svakom ili skoro svakom bitnom pitanju.

Ali prdit u prazno, ispaljivat isprazne floskule, citirati otrcane analiticare koji takodjer prde u prazno i pricaju iste price vec decenijama...sasvim sigruno nije nikakav ni pokusaj nalazenja nekog minimuma.

Koji je smisao gnojenja jednog te istog jednoumlja koje je pritom testirano na ogormnom vremenskom uzorka, a nije dao nikakav rezultat.

Jel bi tebi bilo nesto lakse da se stopim u vecinu da pocnem se gadjati kletvama, uvredama, psovkama, prijetit onako uospteno "neka dobro znaju da..."...Da li bi ti bio prihvatljivi da pricam ono sto bio volio da cujes...

Imas ocigledno dovoljno godina da si do sada na zivotnom iskustvu naucio da od toga hljeba biti nece.
Prpa.ba

#32683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Apsolutno tacna konstatacija da su diskusije o temama koje ocito nemaju rjesenja - beskorisne.

Zato meni i nije jasno zasto stranke katolickog fundamentalizma u BiH potenciraju stalnu pricu o npr. svojoj viziji izbornog zakona.

Bosnjacima se ne dopada modalitet koji katolici predlazu, a pravoslavcima svejedno. Dakle, prdjenje u prazno.

Umjesto da pricamo o zivotnim pitanjima, poput cesta, vodovoda, javnog saobracaja, neradne nedjelje.. :mrgreen:
no_sekirli

#32684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

tramvajtrojka wrote: 27/05/2025 21:32
gabonski udav wrote: 27/05/2025 20:47 Ako me vec kvotas ili citaj ono sto pisem ili trazi uputnicu za specijalistu. Prestani komentarisati stvari koje nisam ni napisao, prestani malciozno izvlaciti iz konteksta, i prestani tumačiti stvari kojima nije potrebno tumačenje jer se trudim da pisem vrlo jasno i precizno.

Od Dejtona do danas pritisak jeste jak - masovne smjene, sankcije, sfor/eufor je doslovno iz gaca istresao u pretresima doslovno svaku instituciju, hapsenja, nametanja...Najsiri moguci spektar alata ukljucucji i bormarodvanje koje je prethodilo Dejtonu. Sta tu nije tacno, sta tu nije jasno?

Ne znam kakve predsjednicke izbore spominjes? A nije ni vazno jer pricam o periodu od 30 godina pa na kakve god izbore mislis nije bitno.

deset bombi, par nacionalista, čak ni ratni zločinci nisu dosljedno hvatani. i ti pričaš o maksimalnom pritisku i meni veliš da prdim uprazno. :lol:

Nemoj zamisli da su ih rokali kao sto su oni nas bez milosti tri godine, i jedini istinski mir na Balkanu je vladao tog proljeca 99e steta samo sto ih nisu vise poravnali da taj mir traje i dns

To je nivo Neše kao pizda cvili kad ga hapse a sad srbenda mučenik takoreć :mrgreen: :mrgreen:
I fascinantno je kako je i nakon javne osude 90% zemalja u cijelom svijetu, bombardiranja cijelog NATO saveza, sankcija i svih drugih mjera, ta cetnicka klica bila jaka, sve to pregurala i postala jebeni faktor na Balkanu. Bez katarze, bez promjene narativa price i ponasanja, uz hrpu osudjenih generala i politicara.

Pa jebem ti ovaj zivot i kozmicku pravdu i sve redom. Meni ovo i dan danas nikako nije jasno.
palermo

#32685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 21:50
palermo wrote: 27/05/2025 21:36 politicka diskusija ljudi sa bitno razlicitim.sistemom vrijednosti je sama po sebi trolerska.
Pa ovo je najvaznija recenica koju sam ovdje procitao. U pravu si milion posto. Poslije 100,000 mrtvih i boga pitaj koliko invalida i drugih zrtava i sa ovakvim uredjenjem, odnosnm snaga i jos milion drugih stvari koje znas i sam naravno da je politicka diskusija teska i mucna o svakom ili skoro svakom bitnom pitanju.

Ali prdit u prazno, ispaljivat isprazne floskule, citirati otrcane analiticare koji takodjer prde u prazno i pricaju iste price vec decenijama...sasvim sigruno nije nikakav ni pokusaj nalazenja nekog minimuma.

Koji je smisao gnojenja jednog te istog jednoumlja koje je pritom testirano na ogormnom vremenskom uzorka, a nije dao nikakav rezultat.

Jel bi tebi bilo nesto lakse da se stopim u vecinu da pocnem se gadjati kletvama, uvredama, psovkama, prijetit onako uospteno "neka dobro znaju da..."...Da li bi ti bio prihvatljivi da pricam ono sto bio volio da cujes...

Imas ocigledno dovoljno godina da si do sada na zivotnom iskustvu naucio da od toga hljeba biti nece.
Pa I ti pricas sto prica gomila. Samo , ne.moja gomila, nego tvoja. Dakle, nema razloga da druge optuzujes za jednoumlje kad na isti nacin I ti radis. Ono sto nas razlikuje su sistemi vrijednosti.
Prpa.ba

#32686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Srbija ima 6.5 miliona stanovnika, normalno da ce biti faktor. Dodaj na to jos 800.000 ljudi koji prebivaju u BiH a de fakto su dio iste masine.

Necemo valjda mi drmati Balkanom, nema nas ni 1.4 miliona u BiH i jos mozda 200.000 u Srbiji/Crnoj Gori. Niti smo naslijedili Jugoslovensku diplomatsku mrezu i prepoznatljivost, niti imamo granicu sa neutralnim drzavama pa na sve imamo "komsijski porez", a historijski osim cumura i drveta slabo imamo sta "bazno" a potpuno svoje.

Pismenost historijski izuzetak, koju to firmu imamo osim pivare i rudnika, da je starija od SFRJ.

Mi u principu odlicno stojimo na terenu, s obzirom na fundamente. :mrgreen:

Najcesca greska sto nas se poredi u SFRJ sa Ceskom i Poljskom, a u pitanju drzave koje je komunizam nacepio i vratio u proslost, a nas izdigao u odnosu na ruralno-agrarnu proslost. Normalno da ce se sa krajem totalitarizma i raspadom komunizma svako krenuti vracati u ravnotezno stanje..
KraljicaIzJajca

#32687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

no_sekirli wrote: 27/05/2025 21:54

I fascinantno je kako je i nakon javne osude 90% zemalja u cijelom svijetu, bombardiranja cijelog NATO saveza, sankcija i svih drugih mjera, ta cetnicka klica bila jaka, sve to pregurala i postala jebeni faktor na Balkanu. Bez katarze, bez promjene narativa price i ponasanja, uz hrpu osudjenih generala i politicara.

Pa jebem ti ovaj zivot i kozmicku pravdu i sve redom. Meni ovo i dan danas nikako nije jasno.
Svijet je mirno gledao rat u BiH, kao i sad u Gazi, toliko o brižnosti i želji istog za pravdom. Sve se vrti oko novaca i interesa vezanih za moć.
drug_profi

#32688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

swanfilter wrote: 27/05/2025 19:26
drug_profi wrote: 27/05/2025 10:53 Jedini nacionalizam koji je stvarno opasan za Bosnu je bošnjački. On bi jedini mogao ubiti dušu Bosne.
Kolega, nije ni u nas Bosnjaka bas svako maslo za Ramazana, al ovu tvoju treba prevaliti preko usta i ostati pri sebi.

Uprkos i onoj bliskoj proslosti, Bosnje jos uvijek nismo ni merhameta prevazisli. A tek da smo zasli u sovinizam.

Da jesmo, ne bi Dodik prizivao drzavetinu. A tek da bi Covic prizivao trecu izbornu ili teritorijalnu jedinicu.

Problem srp/hrv nacionalizma i jeste odsutnost istog narativa kod Bosnjaka.
Brate, nakačiš se na post koji izvučeš iz konteksta.
A stvarno bi bilo besmisleno stalno stavljati u kontekst nešto što se izgleda namjerno vadi.
Pričalo se o SH nacionalizmu i da li moze unistiti Bosnu.
Ne moze. Nikad nije mogao dok god ima neko ko bastini ideju Bosne.
Kad je taj napusti, tad ce biti unistena.

Evo ti konteksta.
no_sekirli

#32689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Nije normalno da je faktor drzava (uz priljepak) sa vjerojatno.najvecim brojem ratnih zlocinaca, presudjenih i nepreusdjenih, u zadnjih dosta godina.

Makar meni nije to normalno, uz cinjenicu da je narativ ostao isti, brada i gusle, okupacija, oruzje, i te stvari.
KraljicaIzJajca

#32690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Prpa.ba wrote: 27/05/2025 22:02 Srbija ima 6.5 miliona stanovnika, normalno da ce biti faktor. Dodaj na to jos 800.000 ljudi koji prebivaju u BiH a de fakto su dio iste masine.

Necemo valjda mi drmati Balkanom, nema nas ni 1.4 miliona u BiH i jos mozda 200.000 u Srbiji/Crnoj Gori. Niti smo naslijedili Jugoslovensku diplomatsku mrezu i prepoznatljivost, niti imamo granicu sa neutralnim drzavama pa na sve imamo "komsijski porez", a historijski osim cumura i drveta slabo imamo sta "bazno" a potpuno svoje.

Pismenost historijski izuzetak, koju to firmu imamo osim pivare i rudnika, da je starija od SFRJ.

Najcesca greska sto nas se poredi u SFRJ sa Ceskom i Poljskom, a u pitanju drzave koje je komunizam nacepio i vratio u proslost, a nas izdigao u odnosu na ruralno-agrarnu proslost. Normalno da ce se sa krajem totalitarizma i raspadom komunizma svako krenuti vracati u ravnotezno stanje..
Još jedan u nizu besmislenih izgovora za opravdati nesposobne Bošnjake.
gabonski udav

#32691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

palermo wrote: 27/05/2025 22:01
Pa I ti pricas sto prica gomila. Samo , ne.moja gomila, nego tvoja. Dakle, nema razloga da druge optuzujes za jednoumlje kad na isti nacin I ti radis. Ono sto nas razlikuje su sistemi vrijednosti.
e ovo nisi u pravu. Ja se ne slazem u mnogo cemu sa svojom gomilom. Nemam naravno nikakvo rjesenje za kljucne probleme. Ali da sam neki faktor, da ucestvujem u nekim pregovorima i dogovorima, da znam puno vise nego sto sada znam bio bih sigurno po tom pitanju pametniji nego sad. A da li bi ta dodatna pametna bila dovoljna da definisem neki kompomis to iz ove perspektive ne mogu znati. ALi ono sto sigurno mogu reci da sa ljudske strane, i kucnog odgoja nikada ne bih mogao koristiti vokabular koji moja gomila cesto koristii. Nema tih para zbog kojih bi to mogao da radim poput vrijedjanja zrtava, negiranaj genocida, glorifikovanja zlocina i tih stvari.

Osim toga, tehnicki nisi bio u pravu. Ne mozes jednomulje proglasiti na bazi pojedinca ( u ovom slucaju mene) vec na bazi gomile, a na ovom forumu vlada tvoja gomila :) .
tramvajtrojka

#32692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 27/05/2025 22:02 Srbija ima 6.5 miliona stanovnika, normalno da ce biti faktor. Dodaj na to jos 800.000 ljudi koji prebivaju u BiH a de fakto su dio iste masine.

Mi smo ti na terenu oni koji su promašili prazan go pri vodstvu 2:0 i sada strepimo do kraja devedesete hoce li izjednačiti il preokrenuti rezultat

Desetak najkritičnijih godina podrske nakon dejtona mi smo iskoristili u sta da pokrademo donacije, odradimo kriminalnu privatizaciju, sjebemo i razjebemo svaki poguranac sto smo imali, umjesto da si tada upregnuo sve u lobiranje, unistavanje srbijanskog faktora nakon bombardiranja 99e, jok ti si to proveo u dijeljenju fabrika sumnjivim ahbabima

Da su oni imali onakav poguranac kao sto smo ga mi imali u tim godinama 90% da bi ga drugacije iskoristili, jbt imao si zapadne sile koje su smjenjivale u parlamentu srpske na dnevnoj osnovi a dns te iste zapadne sile su u fazonu sad hamster-a :lol:

Za tu propustenu priliku samo se ovo moze pustiti i reci e jbg

palermo

#32693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 22:24
e ovo nisi u pravu. Ja se ne slazem u mnogo cemu sa svojom gomilom. Nemam naravno nikakvo rjesenje za kljucne probleme. Ali da sam neki faktor, da ucestvujem u nekim pregovorima i dogovorima, da znam puno vise nego sto sada znam bio bih sigurno po tom pitanju pametniji nego sad. A da li bi ta dodatna pametna bila dovoljna da definisem neki kompomis to iz ove perspektive ne mogu znati. ALi ono sto sigurno mogu reci da sa ljudske strane, i kucnog odgoja nikada ne bih mogao koristiti vokabular koji moja gomila cesto koristii. Nema tih para zbog kojih bi to mogao da radim poput vrijedjanja zrtava, negiranaj genocida, glorifikovanja zlocina i tih stvari.

Osim toga, tehnicki nisi bio u pravu. Ne mozes jednomulje proglasiti na bazi pojedinca ( u ovom slucaju mene) vec na bazi gomile, a na ovom forumu vlada tvoja gomila :) .
Biti dio gomile ne znaci biti jednak sa svakim pojedinqcno. Al osovnw vrijednosti su iste....BiH nije tvoja domovina, u Srebrenici nije bio genocid ( sad, mozete se rqzilaziti oko toga je li bio zlocin ili ne) , nijw bilo agresije Srbije, za srpski svet ste itd...

A naravno da na ovom.forumu vlada ya moja gomila, oni sa kojima dijelim osnovne vrijednosti (BiH je jedina moja domovina na koju su Srbija i Hrvatska izvrsile agresiju I sad da dalje ne.nabtajaml). Ja ne bih mogao ni biti na nekom.drugok forumu sa potpuno razlicitim.sistemom vrijednosti. Bilo bi mi glupo.
Skijaš

#32694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 20:23
Skijaš wrote: 27/05/2025 01:32
gabonski udav wrote: 27/05/2025 01:21 Sta bi bilo da nije bilo referenduma, niko ne zna
:-D znas ti znas, nego si skontao u kakvom si se corsokaku nasao .... hoces li zaista spocitavati Bosnjacima referendum a nemati hrabrosti objasniti kako bi se stvari razvijale bez medjunarodnog priznanja BiH ? Bar onako okvirno, dati neke naznake odnosa Milosevica prema granici izmedju Posusja i Imotskog ?
Heheh..

Kad Skijaš u naletu inspiracije počne fabrikovati I izmišljati opravdanja i izgovore Kenan Musić hvata bilješke…

Šteta samo što si ovako brzo potegao "Trust me bro" argumentaciju pa si nas doveo pred zid.
-ja spomenem nametanje krsne slave policiji
--ti spomenes nametanje referenduma o nezavisnosti BiH i kazes da su zbog tog uslijedila sva nametanja rjesenja Sarajevu
---ja te evo pitam da li bi Milosevic branio granice BiH da je Sarajevo odlucilo ostati u zajednici sa Beogradom
----ti kazes da ne znas (mada obojica znamo da je dokumentovano da ne bi)

Objasnjavati nametanja rjesenja Sarajevu referendumom za nezavisnost BiH a nemati hrabrost pa objasniti sta bi se desilo bez tog referenduma, je u stvari logican ishod i samo jos jedna potvrda nepostojanja moralne osnove za ono sto forsiras.
no_sekirli

#32695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Smisao BiH, niti smisao Dejtonskog sporazuma, ustava, mira, te davanje konstitutivnosti narodima nije bio da po javnim ustanovama vise ikone, krizevi niti da se selama. To tko voli, neka upraznjava u svojim kucama i(li) bogomoljama.

Medjutim, krkani kakvi jesmo, smo i ono sta je bilo dobro u tom sporazumu, a dobro je 95% toga, uspjeli izopaciti i pretvoriti u nesto lose i ono oko cega se raja skuplja i tudumi, dok poglavice uzimaju drzavne pare.

U biti, jedini koji se i boje rata u BiH su ovi oko poglavica, jer imaju imovine ni sami ne znaju koliko. Oni ne zele nikakvo rjesenje, pa ni rat, oni zele nastavak ovoga sta imamo od 1995. pa do danas.
gabonski udav

#32696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

palermo wrote: 27/05/2025 22:39
gabonski udav wrote: 27/05/2025 22:24

Biti dio gomile ne znaci biti jednak sa svakim pojedinqcno. Al osovnw vrijednosti su iste....BiH nije tvoja domovina, u Srebrenici nije bio genocid ( sad, mozete se rqzilaziti oko toga je li bio zlocin ili ne) , nijw bilo agresije Srbije, za srpski svet ste itd...

A naravno da na ovom.forumu vlada ya moja gomila, oni sa kojima dijelim osnovne vrijednosti (BiH je jedina moja domovina na koju su Srbija i Hrvatska izvrsile agresiju I sad da dalje ne.nabtajaml). Ja ne bih mogao ni biti na nekom.drugok forumu sa potpuno razlicitim.sistemom vrijednosti. Bilo bi mi glupo.
Ovo bih mogao prokomentarisati na dva nacina.

Prvi se odnosi na "uopstenost" tvog komentara koja nesumnjivo jeste tacna kada se radi o usoptesnoj gomili ( ne pojedincima jer u slucaju uopstenosti pojedinci nisu bitni pa nema potrebe pricu razvodnjavati u tom smjeru). Nisu bitni sada ni uzroci toga pa cu i to preskociti.

Drugi komentar se medjutim odnosi na politicko upravljanje tj institucije drzave koje po defaultu podrazumjevaju odredjenu saradnju/kooperaciju tri gomile. Htio ne htio tu se mora diskutovati o nekim modelima dijaloga i kompromisa. A s obzirom da je do drzave stalo samo tvojoj gomili, makar deklarativno, onda je valjda logicno da deklarativno bude i vise pluralizma. a manje podlog etiketiranja koji u startu sjece bilo kakvu mogucnost dalje konverzacije. . Moja gomila drzavu ne zeli si sustinski ni deklarativno, vec samo onoliko koliko su je natjerali ameri i koliko mora.
gabonski udav

#32697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

Skijaš wrote: 27/05/2025 22:46

Objasnjavati nametanja rjesenja Sarajevu referendumom za nezavisnost BiH a nemati hrabrost pa objasniti sta bi se desilo bez tog referenduma, je u stvari logican ishod i samo jos jedna potvrda nepostojanja moralne osnove za ono sto forsiras.
Priznajem da nemam hrabrosti. Probaj kod Milana Tarota, to je njegova oblast.

Morat ti jos nesto priznati. Malo su mi dosadile ove tvoje akrobacije. Mozda neki drugi put, ako se zadrzim ovdje, mada zasad jedinog smisla sa palermom progovorit, ali to vjerovatno nije dovoljno da mi forumanje predje u naviku. Hajde vidjecemo.
Skijaš

#32698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 23:23
Skijaš wrote: 27/05/2025 22:46

Priznajem da nemam hrabrosti.
:-D :thumbup: nisi ni prvi ni zadnji koji se teatralno povlaci
zigson

#32699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zigson »

Uvijek cu ponavljati, toliko kmecanje radi par dana nato bombardovanja 99, tolike zalopojke, toliki 'ptsp-ovi', a ubijali sarajevo granatama 100x jacim intenzitetom godinama, snajperima, terorisanjem civila, masakri raznorazni, genocid u srebrenici, da ne nabrajam dalje. Ali srbi su zrtve.
U usta im se naserem mitomanska.
Takodjer se u usta naserem nasim balijanderskim politcarima kojima je samo cilj rastaljivanje i ona ne talasaj rodjak
Skijaš

#32700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

gabonski udav wrote: 27/05/2025 23:07 Drugi komentar se medjutim odnosi na politicko upravljanje tj institucije drzave koje po defaultu podrazumjevaju odredjenu saradnju/kooperaciju tri gomile. Htio ne htio tu se mora diskutovati o nekim modelima dijaloga i kompromisa
Ako se osporava konstitutivnost bosnjackog i hrvatskog naroda u manjem entitetu, a osporava, ako se sa najvisih instanci negira genocid, a negira, dijalog sa Dodikom i njegovom ekipom moze biti uspjesno vodjen samo oko toga koju ce se pravoslavnu slavu nametati i kojoj javnoj instituciji ....

"Ne želim razgovarati sa gospodinom Dodikom ako nemamo svjedoka kao što je visoki predstavnik, ako nemamo nekog ko vodi zapisnik ili snima taj sastanak, obzirom na Dodikovu potrebu da izmišlja i iznosi neistine." Sulejman Tihic, 2009

Dodik je rak bosanskohercegovackog drustva, lesinar koji je izlagao i izvarao sve redom, i sa njim ne moze biti ni dijaloga ni kompromisa (iako razumijem kolegu @gabonski udav kojem je pozivanje na dijalog iznenada postalo jako bitno :-D )
Post Reply