Zamisli drustvenu svijest da se ova ceta umjesto setnje okrenula i okrecila ovu oronulu zgradu iza sebe. Znam, znam, nije njihov posao..
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- dr_Evil
-
archi_a
#12452 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
OS BiH, PBO Manjača, posade PAT 40mm L/70 BOFORS na bojevom gađanju

-
archi_a
#12453 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Zamisli društvenu svijest da pilot ne vozi avion, da doktor ne operiše pacijenta u sali već da uzme kosilicu i umjesto uposlenika KJKP-a vrši proljetno uređenje po naseljima. Znam, znam, nije njihov posao. Smetaju slike pojedincima, pa da bar nešto napišu, makar to veze neJmalo sa temom. Znam, znam.... 
- liyf
#12454 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
e čuj smetaju nekome slike hahahahahaha
- thekupus
- Prpa.ba
#12456 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ili makar svojim boravkom u BiH doprinese generisanju poreznih prihoda. 
-
archi_a
#12457 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Da, organski ne mogu da podnesu bilo šta vezano za sigurnosni sektor Bosne i Hercegovine. Drugačije ne mogu objasniti potrebu likova koji godinama ulaze na stranice foruma, odnosno ovog topica da napišu kako je sve bezveze. Hajde, majstore, ok je, ne moraš na svakoj stranici napisati da je bezveze. Shvatili smo tvoje razmišljanje i prije 158 stranica.
FetiSH. piSH. Al iskreno, zbog vas je ovaj topic i nastao.
Uživancija je čitati i gledati kreativne i domišljate konstrukcije u pokušajima "pljuvanja" po onome što čini sigurnost BiH. Znoj i patnja živa. A i smiješno je.
- liyf
#12458 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ne znam arči. Mislim da ako išta tim tvojim tzv. Velikosrbima i lažnim patriJotama treba da se sviđaju ove slike što ti objavljuješ. Fabrički Bofors iz 1960te godine, 7 različitih šari izblijedjele uniforme, 6 stomačina koje vire iz uniformi i opasača. Je l' to sigurnosni sektor BiH?archi_a wrote: ↑26/05/2025 20:48Da, organski ne mogu da podnesu bilo šta vezano za sigurnosni sektor Bosne i Hercegovine. Drugačije ne mogu objasniti potrebu likova koji godinama ulaze na stranice foruma, odnosno ovog topica da napišu kako je sve bezveze. Hajde, majstore, ok je, ne moraš na svakoj stranici napisati da je bezveze. Shvatili smo tvoje razmišljanje i prije 158 stranica.![]()
FetiSH. piSH. Al iskreno, zbog vas je ovaj topic i nastao.
Uživancija je čitati i gledati kreativne i domišljate konstrukcije u pokušajima "pljuvanja" po onome što čini sigurnost BiH. Znoj i patnja živa. A i smiješno je.
Ali hajde, hvala Bogu pa je oficir došao u Passatu.
Da se pretpostaviti da si i ti neki lažni Bošnjak, velikosrpski ratohuškaš i sl., obzirom da ove OS aminuješ kao da su ti iz oka ispale, a lično si svjestan stanja u kojem se nalaze - jer si ih i sam pripadnik. Nije SDA da ne smiješ progovoriti o negativnim aspektima. Kako misliš, evo iskreno da će te OSBiH napredovati ako se negativne stvari ne pokažu i ne priča se o njima? Ili, tebi uopšte nije cilj da one napreduju?
-
archi_a
#12459 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Dobri moj forumaš, pretpostavljaj šta goJ 'oš!
Poenta je da me mLogo zabOle da li se slike sviđaju ili ne sviđaju. Važno je da ima ko uzvratiti metak.
Vise pojedinci na temi, samo da neštA objasne. Mi ne razumijemo, oni će nam otvoriti oči i reći pravo stanje.
To me mLogoooo zabavlja.
Lično znam čikicu sa trbušinom koji je u jednom napadu povaljao 8 čeda. A bio u vunenim lovačkim pantalonama i šeširom iz kojeg je virila perka fazana, opasača nikako nije imao, tako da...... važno je da ima cijevi. I metaka.
Ostatak sofisticirane opreme ćemo nabaviti kad se riješimo separatističkog veta.
Poenta je da me mLogo zabOle da li se slike sviđaju ili ne sviđaju. Važno je da ima ko uzvratiti metak.
Vise pojedinci na temi, samo da neštA objasne. Mi ne razumijemo, oni će nam otvoriti oči i reći pravo stanje.
To me mLogoooo zabavlja.
Lično znam čikicu sa trbušinom koji je u jednom napadu povaljao 8 čeda. A bio u vunenim lovačkim pantalonama i šeširom iz kojeg je virila perka fazana, opasača nikako nije imao, tako da...... važno je da ima cijevi. I metaka.
Ostatak sofisticirane opreme ćemo nabaviti kad se riješimo separatističkog veta.
-
HelaS
-
archi_a
#12461 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
A može se ovaj top.i na kakav kamion staviti, pa da glumi jaču pragu kao kod četnika., po civilima. Šalim se, nismo mi takve zvijeri. Pa nek pošalju avione, ne znam šta ih sprečava?. 
Hvala tebi što si jedan od top fanova na temi. Domovina će ti biti zahvalna.
Hvala tebi što si jedan od top fanova na temi. Domovina će ti biti zahvalna.
-
Hrmpallier
#12462 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Mislim da mi imamo i par ZSU 57/2.
Premoćna stvar za dronove, samo ne znam u kakvom su stanju. Takvih se može tu i tamo ( u zemljama VU ) može naći na kilo. Modernizovan bi bio sjajna stvar protiv dronova i helikoptera.
Tokom hladnog rata, NATO je te PA topove opisivao kao vrlo opasnu prijetnju, i bilo je planirano da piloti u eventualnom ratu, odustanu od planirane misije i napadnu te ZSU-e, ako ih uoče.
- tramvajtrojka
#12463 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
mogla bi da ima bofi povezan sa njim ili neku termalnu optiku koja bi bila povezana na sustav elevacije cijevi, ovako je samo meho opleti pa sta dragi bog dadne
bez bofija i to moderniziranog , ovaj bofors je dobar koliko i njegova posada
-
archi_a
-
HelaS
#12465 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Pa da ne pišemo ovakve defetističke postove spram OSBiH i oruđa koje koriste. Niti će to biti ugodno čitati našem @Archi, mogla bi mu ruga drhtati na sljedećem snimanju, stres... mutne fotografije, šteta bi bilotramvajtrojka wrote: ↑27/05/2025 00:16mogla bi da ima bofi povezan sa njim ili neku termalnu optiku koja bi bila povezana na sustav elevacije cijevi, ovako je samo meho opleti pa sta dragi bog dadne
bez bofija i to moderniziranog , ovaj bofors je dobar koliko i njegova posada
-
archi_a
#12466 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Nešto manje od 4000 metara je domet ovog topa. Namjenjen je uglavmom za čuvanje sracionarnih objekata. Obučena posada je glavma karika ovog oružja. Kod postavljanja kružne odbrane pokrivenost se multiplicira više puta. Koristi se i protiv aviona, helikoptera, ne samo dronova. Koristi se i za ciljeve na zemlji. Neki zločinci su ga voljeli koristiti i protiv civila i za urbicid. Pa bujrum. A koristi se još uvijek.u dosta zemalja. 
-
archi_a
- liyf
#12468 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Tuzlak naš finiarchi_a wrote: ↑26/05/2025 22:23 Dobri moj forumaš, pretpostavljaj šta goJ 'oš!
To me mLogoooo zabavlja.
Svaka čast za debelog gospodina, samo ne znam u kakvoj vojsci današnjeg vremena bi on mogao služiti sa takvom stomačinom, sve da je dva voda vratio za Batajnicu.
Šteta što je moderni rat dosta drugačiji od onog prije 30 godina. Rat se mijenja u dva mjeseca a ne u tri desetljeća, što je pokazala kako Amerika i NATO u Iraku i Afganistanu, a pokazuju i Ukrajina i Rusija, samo se kod nas i dalje vraća na inat silan bosanski i patriotizam i cijevi koje će "uzvraćati" vatru.
Gospodinu ne može uniforma, pancir vjerovatno treba po njegovom kroju, ploče i kevlar ne znam koja veličina bi ga zadovoljila, 3 minute će pješačiti i umrijeti, a sa dodatnih 35kg opreme je zgrada koja samo čeka da ga pogodi nevođena granata jer se ne može micati. Za evakuaciju mu treba 6 vojnika i rezervna nosila itd itd. Ako su nam ovakvi ljudi u OSBiH (a ja sam ih za vrijeme svog boravka vidio još brdo), džaba se nadamo ičemu.
-
archi_a
-
made_in_sarajevo
#12470 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
- dr_Evil
#12471 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Svojevremeno sam krecio redovno prizemlje svoje zgrade, dodju mladici zeljnji paznje, nacrtaju svoje "ultras" grafite, ja sljedeci dan okrecim, i tako koju godinu dok nisam razgulio.
Helem, samo kazem, i nije bas fora se setati okolo, koliko je efikasno radno vrijeme ovih postrojbi 3-4 sata mjesecno? Naravno niko ne treba da ih tjera na takvo nesto, oni imaju svoju profesiju, ali ako nema osoba u sebi drustvenu odgovornost, ne mogu sutra ocekivati ni da ce biti nesto azuran da nas brani
-
zigson
#12472 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
I ja ti tad odgovorio da ne trazim sadmade_in_sarajevo wrote: ↑27/05/2025 06:09 Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
-
made_in_sarajevo
#12473 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
to i sam znam, ali kazem crne beretke malo se setkaju po utakmicama i evo da se ispricam valjda su oni bili sa Roshelom sinoc ( jel ovo i night vision koriste), ali u biti plave beretke se usrase od posla, pa cak i sinoczigson wrote: ↑27/05/2025 10:38I ja ti tad odgovorio da ne trazim sadmade_in_sarajevo wrote: ↑27/05/2025 06:09 Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
- liyf
#12474 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
crne više ne postoje jer su sad specifično specijalna jedinica po uzoru na američke fulltime SWAT timove, a plave su preuzele posao crnih.made_in_sarajevo wrote: ↑27/05/2025 06:09 Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
I crne su bile u Blažuju, samo se ne slikaju
- liyf
#12475 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Speaking of Blažuj SPJ sinoć prisustvovao sa oko 10 pripadnika i Senatorom. Koristili ćale za noćno osmatranje i da kažem da se djeci sviđajuuu i da ih hvale