Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#12451 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 22/05/2025 19:33

Image

Zamisli drustvenu svijest da se ova ceta umjesto setnje okrenula i okrecila ovu oronulu zgradu iza sebe. Znam, znam, nije njihov posao..
archi_a

#12452 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, PBO Manjača, posade PAT 40mm L/70 BOFORS na bojevom gađanju

Image

Image

Image

Image

Image
archi_a

#12453 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Zamisli društvenu svijest da pilot ne vozi avion, da doktor ne operiše pacijenta u sali već da uzme kosilicu i umjesto uposlenika KJKP-a vrši proljetno uređenje po naseljima. Znam, znam, nije njihov posao. Smetaju slike pojedincima, pa da bar nešto napišu, makar to veze neJmalo sa temom. Znam, znam.... :pisnuo:
liyf

#12454 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

e čuj smetaju nekome slike hahahahahaha
thekupus

#12455 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by thekupus »

dr_Evil wrote: 26/05/2025 12:27

Image

Zamisli drustvenu svijest da se ova ceta umjesto setnje okrenula i okrecila ovu oronulu zgradu iza sebe. Znam, znam, nije njihov posao..
što je ti ne okrečiš
Prpa.ba

#12456 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Prpa.ba »

Ili makar svojim boravkom u BiH doprinese generisanju poreznih prihoda. :mrgreen:
archi_a

#12457 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

liyf wrote: 26/05/2025 19:09 e čuj smetaju nekome slike hahahahahaha
Da, organski ne mogu da podnesu bilo šta vezano za sigurnosni sektor Bosne i Hercegovine. Drugačije ne mogu objasniti potrebu likova koji godinama ulaze na stranice foruma, odnosno ovog topica da napišu kako je sve bezveze. Hajde, majstore, ok je, ne moraš na svakoj stranici napisati da je bezveze. Shvatili smo tvoje razmišljanje i prije 158 stranica. :pisnuo:

FetiSH. piSH. Al iskreno, zbog vas je ovaj topic i nastao. :wink:
Uživancija je čitati i gledati kreativne i domišljate konstrukcije u pokušajima "pljuvanja" po onome što čini sigurnost BiH. Znoj i patnja živa. A i smiješno je.
liyf

#12458 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

archi_a wrote: 26/05/2025 20:48
liyf wrote: 26/05/2025 19:09 e čuj smetaju nekome slike hahahahahaha
Da, organski ne mogu da podnesu bilo šta vezano za sigurnosni sektor Bosne i Hercegovine. Drugačije ne mogu objasniti potrebu likova koji godinama ulaze na stranice foruma, odnosno ovog topica da napišu kako je sve bezveze. Hajde, majstore, ok je, ne moraš na svakoj stranici napisati da je bezveze. Shvatili smo tvoje razmišljanje i prije 158 stranica. :pisnuo:

FetiSH. piSH. Al iskreno, zbog vas je ovaj topic i nastao. :wink:
Uživancija je čitati i gledati kreativne i domišljate konstrukcije u pokušajima "pljuvanja" po onome što čini sigurnost BiH. Znoj i patnja živa. A i smiješno je.
Ne znam arči. Mislim da ako išta tim tvojim tzv. Velikosrbima i lažnim patriJotama treba da se sviđaju ove slike što ti objavljuješ. Fabrički Bofors iz 1960te godine, 7 različitih šari izblijedjele uniforme, 6 stomačina koje vire iz uniformi i opasača. Je l' to sigurnosni sektor BiH?

Ali hajde, hvala Bogu pa je oficir došao u Passatu.

Da se pretpostaviti da si i ti neki lažni Bošnjak, velikosrpski ratohuškaš i sl., obzirom da ove OS aminuješ kao da su ti iz oka ispale, a lično si svjestan stanja u kojem se nalaze - jer si ih i sam pripadnik. Nije SDA da ne smiješ progovoriti o negativnim aspektima. Kako misliš, evo iskreno da će te OSBiH napredovati ako se negativne stvari ne pokažu i ne priča se o njima? Ili, tebi uopšte nije cilj da one napreduju? :zoka:
archi_a

#12459 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Dobri moj forumaš, pretpostavljaj šta goJ 'oš!
Poenta je da me mLogo zabOle da li se slike sviđaju ili ne sviđaju. Važno je da ima ko uzvratiti metak.
Vise pojedinci na temi, samo da neštA objasne. Mi ne razumijemo, oni će nam otvoriti oči i reći pravo stanje.
To me mLogoooo zabavlja. :wink:
Lično znam čikicu sa trbušinom koji je u jednom napadu povaljao 8 čeda. A bio u vunenim lovačkim pantalonama i šeširom iz kojeg je virila perka fazana, opasača nikako nije imao, tako da...... važno je da ima cijevi. I metaka.
Ostatak sofisticirane opreme ćemo nabaviti kad se riješimo separatističkog veta.
HelaS

#12460 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

archi_a wrote: 26/05/2025 12:30 OS BiH, PBO Manjača, posade PAT 40mm L/70 BOFORS na bojevom gađanju

Image
E ja ga jebem ko sad ima muda da pošalje neprijateljski avion na let iznad BiH. Ova "zvijer" mogla bi i dronove skidati. Bravo @archi, hvala za divne fotografije :thumbup: :bih:
archi_a

#12461 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

A može se ovaj top.i na kakav kamion staviti, pa da glumi jaču pragu kao kod četnika., po civilima. Šalim se, nismo mi takve zvijeri. Pa nek pošalju avione, ne znam šta ih sprečava?. :wink:
Hvala tebi što si jedan od top fanova na temi. Domovina će ti biti zahvalna.
Hrmpallier

#12462 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Hrmpallier »

archi_a wrote: 26/05/2025 23:07 A može se ovaj top.i na kakav kamion staviti, pa da glumi jaču pragu kao kod četnika., po civilima. Šalim se, nismo mi takve zvijeri. Pa nek pošalju avione, ne znam šta ih sprečava?. :wink:
Hvala tebi što si jedan od top fanova na temi. Domovina će ti biti zahvalna.
Mislim da mi imamo i par ZSU 57/2.
Premoćna stvar za dronove, samo ne znam u kakvom su stanju. Takvih se može tu i tamo ( u zemljama VU ) može naći na kilo. Modernizovan bi bio sjajna stvar protiv dronova i helikoptera.

Tokom hladnog rata, NATO je te PA topove opisivao kao vrlo opasnu prijetnju, i bilo je planirano da piloti u eventualnom ratu, odustanu od planirane misije i napadnu te ZSU-e, ako ih uoče.
tramvajtrojka

#12463 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

HelaS wrote: 26/05/2025 22:53
archi_a wrote: 26/05/2025 12:30 OS BiH, PBO Manjača, posade PAT 40mm L/70 BOFORS na bojevom gađanju

Image
E ja ga jebem ko sad ima muda da pošalje neprijateljski avion na let iznad BiH. Ova "zvijer" mogla bi i dronove skidati. Bravo @archi, hvala za divne fotografije :thumbup: :bih:
mogla bi da ima bofi povezan sa njim ili neku termalnu optiku koja bi bila povezana na sustav elevacije cijevi, ovako je samo meho opleti pa sta dragi bog dadne

bez bofija i to moderniziranog , ovaj bofors je dobar koliko i njegova posada
archi_a

#12464 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

MUP KS, Blažuj

Image

Image

Image

Image

Image

Image
HelaS

#12465 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 27/05/2025 00:16
HelaS wrote: 26/05/2025 22:53
Spoiler
Show

Image
mogla bi da ima bofi povezan sa njim ili neku termalnu optiku koja bi bila povezana na sustav elevacije cijevi, ovako je samo meho opleti pa sta dragi bog dadne

bez bofija i to moderniziranog , ovaj bofors je dobar koliko i njegova posada
Pa da ne pišemo ovakve defetističke postove spram OSBiH i oruđa koje koriste. Niti će to biti ugodno čitati našem @Archi, mogla bi mu ruga drhtati na sljedećem snimanju, stres... mutne fotografije, šteta bi bilo :( Kolega prije, iznad, lijepo je opisao mogućnosti ovog topa - skida dronove kao onaj krojač muhe :D
archi_a

#12466 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Nešto manje od 4000 metara je domet ovog topa. Namjenjen je uglavmom za čuvanje sracionarnih objekata. Obučena posada je glavma karika ovog oružja. Kod postavljanja kružne odbrane pokrivenost se multiplicira više puta. Koristi se i protiv aviona, helikoptera, ne samo dronova. Koristi se i za ciljeve na zemlji. Neki zločinci su ga voljeli koristiti i protiv civila i za urbicid. Pa bujrum. A koristi se još uvijek.u dosta zemalja. :wink:
liyf

#12468 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

archi_a wrote: 26/05/2025 22:23 Dobri moj forumaš, pretpostavljaj šta goJ 'oš!
Poenta je da me mLogo zabOle da li se slike sviđaju ili ne sviđaju. Važno je da ima ko uzvratiti metak.
Vise pojedinci na temi, samo da neštA objasne. Mi ne razumijemo, oni će nam otvoriti oči i reći pravo stanje.
To me mLogoooo zabavlja. :wink:
Lično znam čikicu sa trbušinom koji je u jednom napadu povaljao 8 čeda. A bio u vunenim lovačkim pantalonama i šeširom iz kojeg je virila perka fazana, opasača nikako nije imao, tako da...... važno je da ima cijevi. I metaka.
Ostatak sofisticirane opreme ćemo nabaviti kad se riješimo separatističkog veta.
Tuzlak naš fini :D

Svaka čast za debelog gospodina, samo ne znam u kakvoj vojsci današnjeg vremena bi on mogao služiti sa takvom stomačinom, sve da je dva voda vratio za Batajnicu.

Šteta što je moderni rat dosta drugačiji od onog prije 30 godina. Rat se mijenja u dva mjeseca a ne u tri desetljeća, što je pokazala kako Amerika i NATO u Iraku i Afganistanu, a pokazuju i Ukrajina i Rusija, samo se kod nas i dalje vraća na inat silan bosanski i patriotizam i cijevi koje će "uzvraćati" vatru.

Gospodinu ne može uniforma, pancir vjerovatno treba po njegovom kroju, ploče i kevlar ne znam koja veličina bi ga zadovoljila, 3 minute će pješačiti i umrijeti, a sa dodatnih 35kg opreme je zgrada koja samo čeka da ga pogodi nevođena granata jer se ne može micati. Za evakuaciju mu treba 6 vojnika i rezervna nosila itd itd. Ako su nam ovakvi ljudi u OSBiH (a ja sam ih za vrijeme svog boravka vidio još brdo), džaba se nadamo ičemu.
made_in_sarajevo

#12470 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by made_in_sarajevo »

Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
dr_Evil

#12471 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by dr_Evil »

thekupus wrote: 26/05/2025 19:22
dr_Evil wrote: 26/05/2025 12:27

Image

što je ti ne okrečiš
Svojevremeno sam krecio redovno prizemlje svoje zgrade, dodju mladici zeljnji paznje, nacrtaju svoje "ultras" grafite, ja sljedeci dan okrecim, i tako koju godinu dok nisam razgulio.

Helem, samo kazem, i nije bas fora se setati okolo, koliko je efikasno radno vrijeme ovih postrojbi 3-4 sata mjesecno? Naravno niko ne treba da ih tjera na takvo nesto, oni imaju svoju profesiju, ali ako nema osoba u sebi drustvenu odgovornost, ne mogu sutra ocekivati ni da ce biti nesto azuran da nas brani
zigson

#12472 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by zigson »

made_in_sarajevo wrote: 27/05/2025 06:09 Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
I ja ti tad odgovorio da ne trazim sad
made_in_sarajevo

#12473 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by made_in_sarajevo »

zigson wrote: 27/05/2025 10:38
made_in_sarajevo wrote: 27/05/2025 06:09 Pitao sam nedavno za plave i crne beretke pa evo opet da pitam. Koja je svrha crnih beretki kad ovi plavi se ubise od posla?
I ja ti tad odgovorio da ne trazim sad
to i sam znam, ali kazem crne beretke malo se setkaju po utakmicama i evo da se ispricam valjda su oni bili sa Roshelom sinoc ( jel ovo i night vision koriste), ali u biti plave beretke se usrase od posla, pa cak i sinoc
liyf

#12474 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

crne više ne postoje jer su sad specifično specijalna jedinica po uzoru na američke fulltime SWAT timove, a plave su preuzele posao crnih.

I crne su bile u Blažuju, samo se ne slikaju
liyf

#12475 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Speaking of Blažuj SPJ sinoć prisustvovao sa oko 10 pripadnika i Senatorom. Koristili ćale za noćno osmatranje i da kažem da se djeci sviđajuuu i da ih hvale :thumbup:
Post Reply